- ΑΤΟΠΟ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Από Focus Fora
Αν θυμάμαι καλά, ρώταγε αν μπορεί ο Θεός να φτιάξει μία πέτρα, η οποία να είναι άθραυστη.
.
.

Virtus Junxit Mors Non Separabit (Whom virtue unites, death will not separate)
Απάντηση υπάρχει?
Οταν η διάλεξη τελείωσε κάποιος απο το ακροατήριο σήκωσε το χέρι του και έκανε την εξής ερώτηση.
"Και τί έκανε ο θεός πρίν φτιάξει τον Κόσμο ?"
και ή απάντηση ήταν
"Έφτιαξε την κόλαση για αυτούς που κάνουν τέτοιες ερωτήσεις"
Ισως η zadok μπορεί να δώσει πιο πολλά στοιχεία για το περιστατικό,
νομίζω όμως οτι απαντά στην ερώτησή σου για το πώς λύνεται το παράδοξο.
Αγγελος.
quote:
Μπορεί ο Παντοδύναμος Θεός, να φτιάξει ένα ον δυνατότερο απ αυτόν?
Και γιατί να κάνει ο Θεός μια τέτοια ανοησία?
Άλλο ένα ενδιαφέρον ερώτημα, που ισχυει ακόμα περισσότερο για το παράδειγμα της...πέτρας!
Φιλικά,
*πρώην Kaizer
Υποθέτω ότι δεν γνωρίζεις τί σημαίνει υπόθεση εργασίας από τη μία ή παντοδυναμία από την άλλη.
.
.

Μπορούμε λοιπόν, ως "Θεοί" να φτιάξουμε κάτι δυνατότερο από εμάς;
Η ερώτηση που θέτεις θα απαντηθεί όταν ο Άνθρωπος "δώσει" την Τεχνητή Νοημοσύνη στον Υπολογιστή.
Μάλλον βέβαια ήταν πολύ ''φθηνό'' για τα δικά σου γούστα. Σεβαστό απο εμένα.
Πριν πεις όμως σε εμένα να διαβάσω Πλάτωνα( ή οτιδήποτε άλλο που να αφορά την αρχαία ελληνική γραματεία) σου προτείνω να το ξανασκεφτείς.
Δεν μου αρέσει να αυτοεπαινούμαι, αλλά πίστεψε με, μια σύγκριση των γνώσεων μας πάνω σε αυτό το θέμα κατα πάσα πιθανότητα δεν σε συμφέρει.
Ist das klar?
Φιλικά,
*πρώην Kaizer
quote:
Humor, έκανα αγαπητή, που λένε και στην αγγλετέρα...
Καλό αυτό για σένα.
quote:
Μάλλον βέβαια ήταν πολύ ''φθηνό'' για τα δικά σου γούστα. Σεβαστό απο εμένα.
Νομίζω ότι δεν πρέπει να σκέφτεσαι για λογαριασμό μου, διότι κρίνεις με τα δικά σου κριτήρια.
Εγώ δεν έγραψα κανένα χαρακτηρισμό, απλά εξέλαβα κυριολεκτικά αυτό το οποίο εσύ έγραψες.
Αν θεωρείς, ότι έπρεπε να καταλάβω ότι αστειεύεσαι, ζητώ συγγνώμη για το σφάλμα μου, αλλά κάνε τον κόπο να μου δείξεις πώς θα μπορούσα να το καταλάβω, ώστε να μην το επαναλάβω.
quote:
Πριν πεις όμως σε εμένα να διαβάσω Πλάτωνα( ή οτιδήποτε άλλο που να αφορά την αρχαία ελληνική γραματεία) σου προτείνω να το ξανασκεφτείς.
Η χρήση της έντονης γραφής όσον αφορά σε εσένα, δε συμβαδίζει με τη σεμνότητα την οποία επικαλείσαι στη συνέχεια.
Αν ήταν απλά μία ατυχής επιλογή, τότε καλό θα ήταν να προσέχουμε λίγο παραπάνω τον γραπτό λόγο και να γλιτώνουμε άχρηστες παρεξηγήσεις.
quote:
Δεν μου αρέσει να αυτοεπαινούμαι, αλλά πίστεψε με, μια σύγκριση των γνώσεων μας πάνω σε αυτό το θέμα κατα πάσα πιθανότητα δεν σε συμφέρει.
Ist das klar?
Είναι θέμα συμφέροντος άραγε η γνώση ή νομίζεις ότι δε φαίνεται αν λες αλήθεια ή όχι ![]()
Και όλα αυτά γιατί σε παρότρυνα να διαβάσεις ή να ξανα-διαβάσεις (αν προτιμάς) τον Πλάτωνα.
Πολλές ατυχίες για ένα μήνυμα... Και πάλι συγγνώμη για το όποιο σφάλμα.
Θα προτιμήσω να κλείσω το δικό μου τουλάχιστον στα ελληνικά:
Σοφόν το σαφές, αγαπητέ.
.
.

Edited by - Zadok on 16/04/2005 15:42:48
dark banishing
quote:
Μπορει ο θεος να φτιαξει μια πετρα τοσο βαρια ώστε να μην μπορει να τη σηκωσει ουτε ο ιδιος;
ναι, αλλα αυτο δεν αιρει την παντοδυναμια του διοτι αλλο η δυναμη δημιουργιας και αλλο η μυικη δυναμη
(κι ο ανθρωπος φτιαχνει δυνατοτερα του μηχανηματα, και λοιπον?)
quote:
Μπορεί ο Παντοδύναμος Θεός, να φτιάξει ένα ον δυνατότερο απ αυτόν?
∞ + ∞ = ∞

a. robl
Σύμφωνα με τις Τολτέκικες διδασκαλίες, δεν ξέρουμε "και δεν θα μπορούσαμε ποτέ να αντιληφθούμε" ποιος είναι ο πραγματικός λόγος ύπαρξης του σύμπαντος γιατί είναι κάτι που μας υπερβαίνει. Σύμφωνα με μερικούς μάντεις ένας λόγος είναι ότι το σύμπαν ή ο θεός ο ίδιος εξελίσεται και γνωρίζει τον εαυτό του μέσα από αυτήν την "εμπειρία". Έτσι όπως ένας άνθρωπος πρέπει να ζήσει και όχι να διαβάσει για να καταλάβει τον εαυτό του έτσι και το σύμπαν το ζει. Για να το κατανοήσετε αυτό θα πρέπει να διαβάσετε Μπλαβάτσκι που εξηγεί αναλυτικά την εξέλιξη του κόσμου.
wolfowitz
∞ + ∞ = ∞
έτσι και για ένα μυρμίγκι η απόσταση απο Αυστραλία - Νέα Υόρκη και Αυστραλία - Ισπανία είναι η ίδια δηλ +∞
Μην περιμένετε να το καταλάβετε απλά διαβάζοντας ένα forum.
Αν θέλει κανείς να κατανοήσει αυτό το θέμα χρειάζεται εργασία ζωής όχι αστεία.....
You can't Know
Τιποτα δεν θα μπορούσε να είναι ανώτερο από το παν γιατί όλα εμπεριέχονται σε αυτό αλλα υπάρχει και έξω από αυτά.
Μπορεί μια ηλιαχτίδα να είναι φωτεινότερη από τον ήλιο; όχι.
You can't Know
Αν μιλάμε για αυτόν των Ιουδαιο-Χριστιανων , τοτέ όχι γιατι αφου αυτος εμπεριέχει όλες τις θετικές έννοιες στο έπακρον ...τι θα μπορούσε να το ξεπεράσει ... το πολύ πολύ να έκανε έναν σαν και αυτόν ...
Βεβαια , αν το πάρουμε βιολογικα , αν απο έναν άνθρωπο μπορεί να βγει ενας νεος άνθρωπος βελτιωμένος ..τοτε θεωρητικά μπορεί να ισχύει το ίδιο και για τον Θεό ....μ*λ*κι*;
Ad astra per Aspera
Το θέμα είναι μέχρι που φτάνει κανείς. Όπως είπα και πριν
∞ + ∞ = ∞
έτσι και για ένα μυρμίγκι η απόσταση απο Αυστραλία - Νέα Υόρκη και Αυστραλία - Ισπανία είναι η ίδια δηλ +∞
Επίσης ο θεός δεν είναι μόνο κάτι κάπου.... Αλλά υπάρχει παντού. Όταν ένας άνθρωπος εξελίσσεται, εξελίσεται και ο θεός. Το ίδιο ισχύει και για τα ζώα, τα φυτά τη φύση και για το σύμπαν ολόκληρο.
Δεν πρόκειται πάντως να λύσουμε αυτό το θέμα σε ένα φόρουμ. Πρέπει να έχει διαβάσει κανείς βιβλία εσωτερισμού με θέμα την κοσμογονία όπως Μπλαβάτσκυ, Μπεζαντ κ.α. και όχι μόνο είναι και θέμα εμπειρίας και ο νοών νοείτω...
You can't Know
Καλή αυτή η συζήτηση και θέλω να συμβάλλω στην εξέλιξή της, προσθέτοντας την γνώμη μου.
echosan
"Μπορεί ο Παντοδύναμος Θεός, να φτιάξει ένα ον δυνατότερο απ αυτόν?"
Αν θεωρήσουμε ως σωστό αυτό που λέει ο Επίκουρος, "ουδέν γίνεται εκ του μη όντος"(*), τότε η ίδια η ερώτηση είναι άτοπη.
Διότι ο Θεός δεν θα μπορούσε να ποιήσει (όχι δημιουργήσει**) κάτι που δεν υπάρχει.
Επομένως, μάλλον ο Θεός κάποιες άλλες ιδιότητες έχει, παρά αυτή της "δημιουργίας".
Οπότε εάν θέσουμε την ερώτηση: "εφ' όσον δεν ποιεί ο Θεός, τότε ποίος ποιεί;"(***)
...θα ήταν λάθος αν απαντούσα: "οι ζώντες οργανισμοί";
(*) Συμφωνώ με αυτό.
(**) Ποιώ: Φέρω από την ανυπαρξία στην ύπαρξη κάτι.
Δημιουργώ: Αναπλάθω τα ήδη υπάρχοντα στοιχεία.
(***)Εδώ προκύπτει και μια άλλη ερώτηση που δεν είναι επί του παρόντος.
![]()
Edited by - Αίολος on 26/05/2005 14:48:37
Οσοι πιστοί...
Σε πρώτη φάση θα ήθελα να ζητήσω ένα μεγάλο συγνώμη από όλα τα μέλη που ασχολήθηκαν με το θέμα αυτό, για την ανυπαρξία μου, αλλά διάφορα προβλήματα ,δυστυχώς όχι δικά μου , με κράτησαν για λίγο καιρό μακριά σας.
Επί του θέματος τώρα.:
Είναι προφανές ότι δεν υπάρχει απάντηση στο ερώτημα.
Αν υποθέσουμε ότι η απάντηση είναι «ΝΑΙ, μπορεί» τότε αμέσως δημιουργείται το
ερώτημα : Και τότε δεν θα είναι παντοδύναμος ;
Αν υποθέσουμε ότι η απάντηση είναι «ΟΧΙ ,δεν μπορεί» τότε αμέσως δημιουργείται το άλλο ερώτημα : Και τότε γιατί παντοδυναμία μιλάμε ;
Αυτά για το προφανές του θέματος.
Από εκεί και πέρα.
Undeafeted
“με την προυποθεση οτι μπορει να κανει τα παντα μπορει.αλλα πραγματικα θα ηταν ανοησια”
Γιατί ανοησία ; Έτσι και αλλιώς δεν είναι θέμα εξυπνάδας. Όλοι προσπαθούμε για το καλύτερο, γιατί όχι και Αυτός;
wolfowitz
“quote:
Μπορει ο θεος να φτιαξει μια πετρα τοσο βαρια ώστε να μην μπορει να τη σηκωσει ουτε ο ιδιος;
ναι, αλλα αυτο δεν αιρει την παντοδυναμια του διοτι αλλο η δυναμη δημιουργιας και αλλο η μυικη δυναμη
(κι ο ανθρωπος φτιαχνει δυνατοτερα του μηχανηματα, και λοιπον?)”
Νομίζω φίλε μου πως και η μυϊκή δύναμη , έχει κάποια σχέση με την παντοδυναμία.
Ναι ο άνθρωπος πιθανόν να φτιάχνει ή να φτιάξει σε κάποιους τομείς μηχανήματα δυνατότερα από αυτόν , αλλά κανείς άνθρωπος (τουλάχιστον απ’όσο ξέρω ,δεν είπε ποτέ πως είναι παντοδύναμος)
BWolfgr
“Μπορεί μια ηλιαχτίδα να είναι φωτεινότερη από τον ήλιο; όχι.”
Όχι, αλλά μπορεί κάποιος άλλος ήλιος να είναι.
Αίολος
«Αν θεωρήσουμε ως σωστό αυτό που λέει ο Επίκουρος, "ουδέν γίνεται εκ του μη όντος"(*), τότε η ίδια η ερώτηση είναι άτοπη.
Διότι ο Θεός δεν θα μπορούσε να ποιήσει (όχι δημιουργήσει**) κάτι που δεν υπάρχει.
Επομένως, μάλλον ο Θεός κάποιες άλλες ιδιότητες έχει, παρά αυτή της "δημιουργίας".
Οπότε εάν θέσουμε την ερώτηση: "εφ' όσον δεν ποιεί ο Θεός, τότε ποίος ποιεί;"(***)
...θα ήταν λάθος αν απαντούσα: "οι ζώντες οργανισμοί";»
Τότε και ο μύθος της δημιουργίας είναι άτοπος. Δεχόμαστε δηλαδή ότι δεν υπάρχει «ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ» άρα δεν έχει και νόημα να δούμε αν μπορεί να δημιουργήσει κάτι.
Δημιουργία- Μετάλλαξη – Εξέλιξη.
Τύχη – σύμπτωση ?

C*-)
----
Edited by - echosan on 06/06/2005 11:02:00