ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Εκλαΐκευση της εξέλιξης - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- Εκλαΐκευση της εξέλιξης - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

trexagireve30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
03/06/2010, 19:45:24
Αυτό που λέω, δεν είναι ζήτημα προσωπικών απόψεων,Βιομηχανικέ,
εσύ το βλέπεις έτσι....
Αντίθετα, είναι θέμα παραδοχής του τυχαίου που προυποθέτεις,
ή του επι σκοπούν έργου, βάσει προοπτικής....Είναι θέμα του
αν όλα έηιναν, ή γινονται...Βασική διαφορά, που έχει τη σημασία της....Η εξέλιξη υποστηριζει,οτι θα ρθεί κάτι νέο,μια μετάλλαξη, που δεν ξέρουμε που θα οδηγήσει,σε καλό ή σε κακό, σε καταστροφικό για μας, ή το περιβάλλον, ενώ οι άλλοι επιστήμονες, λένε,οτι ανακαλύπτουμε το σχέδιο του Θεού για τον κόσμο, που έχει προγραμματιστέι και γίνεται, με κάποιο σκοπό, κάποιο λόγο....
Έγινε κάτι, που ήταν να γίνει, ή κάτι ξεκίνησε και είναι άγνωστο που πάει;
Αυτή η διαφορά, ειναι βασική, και δεν είναι θεολογικού η προσωπικού χαρακτήρα..Έχιε να κανει καθαρά, με το τι διαπιστώνει η επιστήμη...
Έχουμε πει πολλές φορές, για το πόσοι επιστήμονες, μέσα απο τη δουλειά τους, είδαν τον δημιουργό Θεό, όχι σαν εκφραστή του τυχαίου, αλλά, σαν εμπνευσμένο σχεδιαστή ενός μεγάλου έργου, που ακόμη ο άνθρωπος, δεν έχει αντιληφθεί...
Και το αστειο είναι, ότι επειδή βάζεις αυτό τον τίτλο θρησκευτικό επιστημονικό, αδιαφορείς για το άν συγκρούωνται σε βασικά θέματα, ή αν συμφωνούν και πως, οι δυο πλευρές, με τη μία να μπορεί να έχει θέση, αλλά, η άλλη, η θρησκεία,δεν μπορεί παρά μόνο να κατηγορειται....Τουλάχιστον άδικο......
Είναι τυχαία η εξέλιξη, ή αποτελει σχέδιο κάποιου ανώτερου Όντος;
Για να το θέσουμε απλά....
03/06/2010, 19:57:30
Αγαπητοί φίλοι

Τις απόψεις μου περί θρησκείας τις ανέφερα για τελευταία φορά στην σελίδα :

http://www.esoterica.gr/forumS/topic.asp?ARCHIVE=&whichpage=10&TOPIC_ID=9781

του forum «Η ΣΟΦΙΑ» , και στο topic : «ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ?» .

Κρίνω ότι το παρόν θέμα δεν έχει καμία σχέση με τη θρησκεία και οι περαιτέρω τοποθετήσεις μου θα συνεχίσουν να αφορούν μόνο προσωπικές επιστημονικές θέσεις .

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά

EarendilΜέλος
03/06/2010, 19:57:56
IndustrialAngel σπουδάζω βιολογία και σε λίγο είναι η εξεταστική... οπότε δείξε κατανόηση που δεν τα διάβασα καν γιατί δεν μου έχουν μείνει και πολλά εγκεφαλικά κύτταρα

Και από ότι είδα έχεις μπόλικα πράγματα

03/06/2010, 19:58:22
Ρε φίλε τρέχα δεν καταλαβαίνεις ελληνικά; Σου είπα ΔΕΝ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΔΩ ΤΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΟΝ. Δε σου απαγορεύει κανένας να γράψεις όπου αλλού θες ότι θες.Εδώ πέρα είσαι ρύπανση, σαν τον πλασιέ που διαφημίζει την τοπική ταβέρνα, δε θέλουμε να μας πουλήσεις Θεό και σε αυτό το θέμα. Τον πουλάς σε όλα τα άλλα. Φτάνει.

Ο ορισμός της επιστήμης είναι σαφής ΝΑΤΟΥΡΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΕΞΗΓΗΣΕΙΣ. Αν δεν έχες να προσκομίσεις τέτοιες είσαι εκτός θέματος.]

Earendil. Αν είσαι βιολόγος σε χρειάζομαι σε αυτή τη συζήτηση! Και εγώ έχω εξεταστική (την πρότελευταία ελπίζω) και για αυτό τα ποστ απέχουν μεταξύ τους αλλά να μη χαθείς, έστω το καλοκαίρι να επανέλθεις

Edited by - IndustrialAngel on 03/06/2010 20:00:22

Edited by - IndustrialAngel on 03/06/2010 20:00:52

03/06/2010, 20:05:56
Δε σε πρόσεξα ρε Κηφέα. Λόρδος και ευγενικός όπως πάντα! Θα το τσεκάρω το θέμα σου, όπως τίμησες και εσύ το δικό μου
EarendilΜέλος
03/06/2010, 20:23:30
Μην νομίζεις οτι τα ξέρω τόσο καλά..
03/06/2010, 20:27:19
Ευκαιρία να τα μάθουμε μαζί, και άμα χρωστάς το αντίστοιχο μάθημα να το περάσεις αέρα...

Σίγουρα έχεις στα χέρια σου ελληνική βιβλιογραφία γιατί εγώ την παλεύω με ξένη που βρίσκω από torrent. Σίγουρα θα βοηθούσες στον πλουραλισμό της πληροφορίας...

Εσύ ξέρεις αν θες να ασχοληθείς πάντως. Πάντα ευπρόσδεκτος

03/06/2010, 20:34:09
Η μεγαλομανία, ήταν πάντα μια αρρώστια για τον ανθρωπο
Βιομηχανικέ μου, περαστικά σου....
Αλλά, αν δεν αντέχεις τον διάλογο και δεν βλέπεις ποτε χάνεις,
είναι κριμα που ανοίγεις θέματα.Θα λήγουν άδοξα...
Εσύ μπορεί να είσαι πλασιε της εξέλιξης, κάνοντας το σχετικό θέμα, αλλα, εγώ είμαι ο πολίτης, που εσύ είσαι υπολογος για τις
κοτσάνες που γράφεις, εφόσον το έθεσες προς δημοσίευση....
Σε ρώτησα, αν το τυχαιο είναι η αρχή του κόσμου, ή υπάρχει
κάποιο όν που έχει φτιάξει τον κόσμο..Κι εσύ κάνεις ότι δεν καταλαβαινεις;Δεν σε δείχνει ικανό κατι τέτοιο και σκέψου το αυτό...
Μπορείς να το καταλάβεις,΄ομως, ή νομίζεις ότι βγάζεις λόγο;
03/06/2010, 20:37:23
Ποιος σου είπε ότι φοβάμαι το διάλογο;

Άνοιξε ένα θέμα για το δημιουργισμό παραδίπλα αν θες και εκεί θα δεις διάλογο να ευχαριστηθείς.

Εγώ θέλω ΕΔΩ να διατηρηθεί μια συνέχεια της πληροφορίας χωρίς παράσιτα. Γιατί δεν το σέβεσαι αυτό;

Η' μάλλον να το θέσω αλλιώς, εδώ πουλάμε επιστήμη όχι θρησκεία.

Edited by - IndustrialAngel on 03/06/2010 20:39:35

03/06/2010, 21:50:59
Το αν υπάρχει εξέλιξη δεν αφορά το θεμα;Γιατι, αν όλα είναι προδιαγεγραμένα, σε καμία περιπτωση, το φαινόμενο δεν
καλύπτεται απο τη λέξη εξέλιξη....
Θέλει άλλη πιο γενική και περιεκτική λέξη, όπως δημιουργός...
Εκεί θα συζητήσουμε για την εξέλιξη του σχεδιου του Δημιουργού...
Και φυσικά, για τον υποδιαίστερο ρόλο της εξέλιξη σε αυτό...
03/06/2010, 22:30:50
Ρε φίλε το έγραψα με μεγάλα γράμματα. Θεωρήσεις που βάζουν μέσα στην το Θεό, την αστρολογία, τον Αλάχ ή ότι άλλο αντίστοιχο είναι ΕΚΤΟΣ επιστήμης και επομένως ΕΚΤΟΣ θέματος. Ο ορισμός της επιστήμης είναι αυτός και είναι αυστηρός.ΔΕ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΜΑΣ ΠΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ.
03/06/2010, 23:04:17
Φίλε Τρεχαγύρευε θα συμφωνήσω ότι είσαι εκτός θέματος αφού υπάρχει αντίστοιχο θέμα που μπορείς να κάνεις την ερώτησή σου στο Μυθος και Θρησκεία.

Παιδιά είχα κάποιες απορίες.. αλλά τις ξέχασα! Οπότε θα επανέλθω εν καιρώ...

03/06/2010, 23:05:49
Δεν μπορώ να σε καταλάβω, ρε αγόρι μου..Που βρίσκεις τη λέξη Θεός, σε ότι έγραψα;Εγώ σου λεω, τι λένε οι επιστήμονες, αυτοί δεν έχουν εγκυρότητα;
Πάλι εσύ ελέγχεις τι λέγεται και τι είναι σωστό;
Δεν γινεται έτσι παλικάρι μου....
Σου γράφω, ότι η επιστήμη, όσο προχωράει, βλέπει το χέρι ενός δημιουργού, πίσω απο ότι αντικρύζει, όσο μακρυά ή κοντά πάει..
Τι απο αυτό δεν καταλαβαίνεις;...
03/06/2010, 23:07:10
Δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να το πεις στο ΔΙΚΟ ΜΟΥ θέμα. Ξεκίνα ένα δικό σου και γράψε ότι θες...έχω ήδη εκφράσει τα παράπονα μου στον ελο. Δε γίνεται ένας άνθρωπος να επιβάλλει το δικό του όταν άλλοι 4 του λένε το αντίθετο...

Edited by - IndustrialAngel on 03/06/2010 23:10:07

03/06/2010, 23:09:48
Δεν ξέρω πως το εννοείς αυτο το ..ιδιοκτησιακό,Βιομηχανικέ μου
με το θεμα,αλλά, επειδή αφορά την εξέλιξη και την εκλαίκευση
της, πιστεύω, ακράδαντα, ότι οι θέσεις των επιστημονων επ αυτού, έχουν σχέση....Τι λένε σαν επιστήμονες, μέσα απο ότι διαπιστώνουν,
ή ερευνούν...
Να πάρουμε τη βοήθεια του .....κοινού;
03/06/2010, 23:14:16
ΓΡΑΨΕ ΟΤΙ ΘΕΣ ΟΠΟΥ ΑΛΛΟΥ ΘΕΣ ΟΧΙ ΕΔΩ

Edited by - IndustrialAngel on 03/06/2010 23:14:39

03/06/2010, 23:16:40
..Ετσι γίνονται τα απαρτχάιντ industrial, οι ρατσιστικές συγκεντρώσεις, τα πριβέ πάρτυ, τα όργια...
Εισαι μέσα στη Νέα εποχή, ομολογώ...
Οργιασε, λοιπόν,σου επιτρέπω...
03/06/2010, 23:18:24
Στο καλό!!!!!
κάνε ένα παράλληλο θέμα και θα δούμε ποιος θα πείσει περισσότερους...
04/06/2010, 00:11:34
Με την αναμπουμπούλα σε ξέχασα ρε Ντόκτορ! Μάζεψε ότι απορίες έχεις και ρίξε μη μασάς. Μόνο μην αρχίσεις να με ρωτάς για το σχέδιο του Θεού(σε παραπέμπω στο εισαγωγικό ποστ που εξηγώ γιατί αφήνουμε την παράμετρο Θεό έξω). Το θέμα το έχω κρατήσει σε καλό επίπεδο και θέλω να το κρατήσω έτσι. Έχουμε κάνει αρκετό κόπο με τον Κηφέα να δώσουμε σε όσο το δυνατόν απλή γλώσσα χωρίς όμως εκπτώσεις τι λέει αυτή η ρημάδα η επιστήμη. Θέλω να κρατηθεί αυστηρά σε διευκρινιστικά/ενημερωτικά πλαίσια και όχι σε επίπεδο debate μεταξύ δημιουργιστών και ανθρώπων που αποδέχονται την εξέλιξη.

04/06/2010, 01:11:24
Γενετική

Εφόσον η εξέλιξη αφορά τις αλλαγές μεταξύ γενεών πρέπει να ασχοληθούμε με τους ακριβείς νόμους που διέπουν την μεταβίβαση των χαρακτηριστικών από τους γονείς στα παιδιά. Αυτό ακριβώς μελετάει η γενετική

θα ασχοληθούμε με διπλοειδείς οργανισμούς όπως ο άνθρωπος και τα περισσότερα ζώα.

Θυμίζω ότι τα γαμετικά κύτταρα των οποίων η σύντηξη δημιουργεί το ζυγωτό του νέου οργανισμού παράγονται από τα κύτταρα των γεννητικών οργάνων των γονέων. Τα κύτταρα των γεννητικών κυττάρων όπως και τα υπόλοιπα σωματικά κύτταρα είνα διπλοειδή (έχουν 2 αντίγραφα του γεννητικού υλικού). Τα γαμετικά κύτταρα είναι απλοειδή, έχουν δηλαδή τα μισά ακριβώς χρωμοσώματα από τα σωματικά του οργανισμού. Ο λόγος είναι προφανής,μισά από τον πατέρα,μισά από τη μητέρα δημιουργούν το πλήρες σετ χρωμοσωμάτων για το νεαρό οργανισμό.

2 εικόνες που δείχνουν παραστατικά τη μείωση(των γαμετικών κυττάρων) και τη μίτωση (των σωματικών)

Μείωση

προσέξτε ότι δημιουργούνται τελικά 4 θυγατρικά κύτταρα

Μίτωση

προσέξτε ότι δημιουργούνται τελικά 2 θυγατρικά κύτταρα

Επίσης, εντυπωσιακό το γεγονός του πόσες ελληνικές λέξεις έχει αυτή διαδικασία, μετάφαση, μεσόφαση κτλ κτλ.

Ορισμοί
Φαινότυπος: Οποιοδήποτε μετρήσιμο χαρακτηριστικό ή χαρακτηριστική ιδιότητα διαθέτει ένας οργανισμός το οποίο μπορούμε να διαπιστώσουμε είτε μακροσκοπικά πχ το χρώμα είτε με κάποιο μικροβιολογικό έλεγχο πχ ομάδα αίματος. Ο φαινότυπος είναι το αποτέλεσμα της δραστηριότητας των γονιδίων

Γενότυπος. Το σύνολο των γονιδίων.

Οι οργανισμοί διαθέτουν ζεύγη ομόλογων χρωμοσωμάτων. Για παράδειγμα

ομαδοποιούμε ανά 2 τα χρωμοσώματα με βάση τη μορφολογική ομοιότητα και το μέγεθος. Το ένα χρωμόσωμα το παίρνουμε από τον πατέρα και το άλλο από την μητέρα.

Τα 22 πρώτα ζεύγη είναι κοινά σε άνδρα και γυναίκα ενώ το το 23 ζεύγος έχει μορφολογία ΧΧ στη γυναίκα και ΧΥ στον άνδρα και λέγεται φυλετικό δηλαδή του φύλου. Από αυτό προκύπτει ότι ο μόνος που μπορεί να δώσει Υ για να γεννηθεί αγόρι είναι ο πατέρας. Η μητέρα ότι και να γίνει Χ θα δίνει. Αν το σπερματοζωάριο δώσει Χ θα γεννηθεί κορίτσι, αν δώσει Υ θα γεννηθεί αγόρι. Το ποιο χρωμόσωμα θα δώσει εξαρτάται από το ποιο σπερματοζωάριο θα φτάσει στον ωάριο πρώτο και το ενεργοποιήσει.

Γονίδια που καταλαμβάνουν την ίδια θέση στο ίδιο ζεύγος χρωμοσωμάτων λέγονται αλληλόμορφα. Τα αλληλόμορφα κωδικοποιούν μια πρωτεΐνη. Αν κωδικοποιούν την ίδια τότε ο οργανισμός λέγεται ομόζυγος. Αν είναι διαφορετική τότε λέγεται ετερόζυγος...Προφανώς για να κωδικοποιούν διαφορετική πρωτεΐνη έχουν διαφορετική αλληλουχία βάσεων. Θυμίζω ότι τα χρωμοσώματα είναι τα βιβλία της βιβλιοθήκης του DNA

Όταν ο οργανισμός είναι ετερόζυγος εκφράζεται το ένα γονίδιο. Αυτό που εκφράζεται λέγεται επικρατές ενώ το άλλο υπολειπόμενο. Επομένως έχουμε τις εξής συσχετίσεις (συμβολίζοντας τα 2 αλληλόμορφα με α και Α )

ομόζυγος επικρατής ΑΑ => φαινότυπος Α
ετερόζυγος Αα =>φαινότυπος Α (εδώ φαίνεται ποιο είναι το επικρατές)
ομόζυγος υπολειπόμενος αα => φαινότυπος α

Παράδειγμα... χρώμα μαλλιών. Το επικρατές είναι το σκούρο χρώμα και το υπολειπόμενο είναι το ξανθό.

Εδώ όμως τα πράγματα γίνονται ενδιαφέρονται γιατί ένας ετερόζυγος μπορεί να δώσει στους γαμέτες του το υπολειπόμενο με το επικρατές σε ίση ποσότητα.

Δηλαδή ένας ετερόζυγος Αα παράγει δύο λογιών γαμέτες. Α και α.

Έτσι μπορεί να εμφανιστεί το εξής φαινόμενο...ένα παιδί να μοιάζει στους παππούδες του. Πώς;

Αν οι γονείς είναι ετερόζυγοι και οι 2 Αα (ας πούμε και οι 2 μελαχροινοί με γονίδιο όμως του ξανθού λόγω ενός ξανθού γονιού) παράγουν 2 λογιών γαμέτε έτσι έχουμε τα εξής πιθανά αποτελέσματα της σύζευξης

Αα διασταύρωση με Αα = ΑΑ ή Αα ή αΑ ή αα. Δηλαδή ή να πάρει το γονίδιο του σκούρου και από τους 2 γονείς ή από τον πατέρα το σκούρο και το ξανθό από τη μάνα ή το ξανθό και από τους 2 ή το σκούρο από τη μάνα και το ξανθό από τον πατέρα

οι πιθανότητες είναι ΑΑ 25% (1/4) Αα 50% (2/4 αφού Αα και αΑ είναι το ίδιο πρακτικά) και 25% για το αα. Προφανώς ο φαινότυπος είναι 75% για το Α και 25% για το α. Δηλαδή μπορεί 2 μελαχροινοί γονείς με ξανθούς παππούδες να γεννήσουν ξανθό παιδί. Εξού και το κλασσικό "μοιάζει στον παππού του"

Προφανώς αν έχουμε ομόζυγους γονείς αα Χ αα ή ΑΑ Χ ΑΑ το παιδί θα είναι ομόζυγο πέρα από κάθε αμφιβολία α ή Α αντίστοιχα.

Υπάρχει όμως και η περίπτωση να εκφραστούν ΚΑΙ τα δύο γονίδια σε ένα έτερόζυγο οργανισμό. Τότε λέγονται συνεπικρατή. Η ανάλυση είναι με την ίδια λογική αλλά το μόνο που αλλάζει είναι ο φαινότυπος. Δεν έχουμε 2 φαινότυπους αλλά 3 όπου ο 3ος είναι ο φαινότυπος της "συνισταμένης και των 2 γονδίων

δηλαδή αν έχουμ Λ και λ τότε θα έχουμε πάλι ΛΛ με 25%, Λλ με 50% και λλ με 25%. Οι φαινότυποι είναι Λ με 25%, λ με 25% και Λλ με 50%.

παράδειγμα οι ομάδες αίματος. Πατέρας με ΑΒ και μητέρα με ΑΒ ομάδα αίματος μπορούν να γεννήσουν παιδί με ομάδα αίματος Α, Β ή ΑΒ...

Τροφή για σκέψη. Υπάρχουν 4 ομάδες αίματος. Α, Β, ΑΒ και Ο. το Ο είναι υπολειπόμενο έναντι του Α ή του Β δηλαδή το ΑΟ ή το ΒΟ έχει φαινότυπο Α και Β αντίστοιχα. Τα Α και Β μεταξύ τους είναι συνεπικρατή. Η μόνη περίπτωση να έχουμε Ο φαινότυπο είναι να είναι ομόζυγο ως προς το Ο αλληλόμορφο το παιδί. Παίξτε με τους συνδυασμούς γονιών (και παππούδων) για να δείτε τι μπορεί να βγει το παιδί! Προσοχή, δεν αναλαμβάνω καμία ευθύνη αν αποκαλυφθεί κάποιο κέρατο!

Αυτά για σήμερα, θα επανέλθω με την κληρόνομηση 2 διαφορετικών αλληλόμορφων γονιδίων παράλληλα...

Παραπομπές

Schaum's outline of theory and problems of genetics- Stanfield
Genetics- A conceptual approach - Pierce]

Edited by - IndustrialAngel on 04/06/2010 01:12:38

Edited by - IndustrialAngel on 04/06/2010 01:16:51