- Η πυραμιδα της Σπαρτης... - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.
Θα μπω κατ'ευθειαν στο ψητο για να μης σας ζαλιζς κ ολας. Λογω της δουλειας παω συχνα στη Σπαρτη. Κ μεσα απο την πολη ακομα φαινεται στο βουνο μια κορυφη που μοιαζει με πυραμιδα,λες κ την εχει φτιαξει αν8ρωπος. Σημερα που πηγα παλι Σπαρτη την ειδα κ αυτο που παρατηρησα ηταν οτι ενω υπαρχουν διπλα κ αλλες κορυφες στο υψος της περιπου η σχεδον ακριβως,μονο εκει ηταν χιονισμενη. Αυτο που θα ηθελα να ρωτησω, ειναι απλως τυχαιο γεγονος ή πραγματι υπαρχουν ιστοριες για την πυραμιδα.
Ευχαριστω.
Είχα κι εγώ την ίδια απορία για τη συγκεκριμένη πυραμίδα που λες, η οποία βρίσκεται σε μία από τις κορυφές του Ταΰγετου. Είναι πράγματι πολύ εντυπωσιακός και κανονικός σχηματισμός που φαίνεται πεντακάθαρα και από την επαρχιακή οδό.
Ρώτησα λοιπόν μία συνάδελφό μου ορειβάτιδα που έχει ανέβει το συγκεκριμένο βουνό και μου είπε ότι την είδε από κοντά και πρόκειται για κτίσμα πέτρινο, αλλά δεν πρόσεξε αν έχει είσοδο.
Δυστυχώς δεν έχω ιδέα ποιος την κατασκεύασε και γιατί ή τι μπορεί να εξυπηρετούσε.
Τώρα, γιατί να είναι μόνο η συγκεκριμένη κορυφή χιονισμένη... ίσως να χιόνισε γενικότερα αλλά να κράτησε μόνο εκείνη το χιόνι λόγω της κανονικότητας του σχήματός της.
Πολύ φιλικά,
Unseen
******* By Art we live *******
quote:
Ρώτησα λοιπόν μία συνάδελφό μου ορειβάτιδα που έχει ανέβει το συγκεκριμένο βουνό και μου είπε ότι την είδε από κοντά και πρόκειται για κτίσμα πέτρινο, αλλά δεν πρόσεξε αν έχει είσοδο.
Ωραία. Αφού το είδε ότι είναι πέτρινο, φυσικά δεν το θεώρησε και τόσο σπουδαίο να δεί άν έχει είσοδο ή να βγάλει έστω μια φωτογραφία.
Σωστά ?
Αλλά αφού στο είπε εσένα η ορειβάτιδα, πάει να πεί ότι από δώ και πέρα εμείς θα ξέρουμε με απόλυτη σιγουριά ότι είναι πέτρινο το κτίσμα. Πέτρινο, σε αντίθεση με τα κοινά βουνά, τα οποία είναι φτιαγμένα από αλεύρι, παστρουμά και μαγειρική σόδα.
Edited by - Δύναμη Βρίλ on 13/12/2005 09:52:06
Μου είπε η γυναίκα ότι είναι χτισμένο με πέτρες, λιθόκτιστο, πώς το λένε.
Τώρα αν είχα ανέβει εγώ εκεί πάνω θα είχα σίγουρα τραβήξει φωτογραφία, αλλά η κοπέλλα δεν έχει τα ίδια ενδιαφέροντα με μένα, με μας, και ίσως να μην το σπουδαιολόγησε, τι να πω!
Αντιλαβού;
Χριστίνα
ΥΓ Αν πάντως βρεις βουνό φτιαγμένο από παστουρμά μια και ασχολείσαι κι εσύ με ραπέλ και παρόμοια, φύλαξέ μου ένα κομμάτι. Τυλιχτός σε φύλλο με τυράκι είναι μούρλια.
quote:
Άσε μας βρε Ανδρέα, έλεος!Μου είπε η γυναίκα ότι είναι χτισμένο με πέτρες, λιθόκτιστο, πώς το λένε.
Η σειρά μου να πώ ΕΛΕΟΣ !
Βρήκα το ακόλουθο κι ελπίζω να μην είναι πρόβλημα τα αγγλικά:
"THE PYRAMID OF MOUNT TAYGETUS
These rock structures are still subject of cotroversy, as to whether they are manmade or natural occurences. Some researchers are convinced that this structure, found on one of the peaks of mount Taygetus, was carved by the hand of man, in remote antiquity, to form this pyramid shape. Others however believe that this is nothing but an natural rock formation. .
Visitors to this area, however, are surprised by the abrupt change in the texture of the rock surface near the base of the "pyramid". It is very striking the smooth texture of the rock surface above the base level of the "pyramid" when compared to the surrounding ground below. No erosion mechanism has been suggested (to date) which could create this shape naturally. Particularly curious are the strange shadows cast at dawn and sunset."
Δυστυχώς είμαι σκράπας στα των υπολογιστών κι έτσι δεν μπορώ να παραθέσω εικόνες. Όποιος όμως θέλει, μπορεί να επισκεφθεί το url:
www.ancientgr.com/Unknown_ Hellenic_History/Eng/Taygetou.html
και για μια καταπληκτική εικόνα του τι εννοείται με τις παράξενες σκιες της πυραμίδας το σάϊτ του Ελληνικού Ορειβατικού Συλλόγου
http://users.forthnet.gr/kal/eos/eos-page/taygetos/taygetos-eng.htm
όπου η τελευταία φωτογραφία δείχνει τη σκιά της πυραμίδας στον μεσσηνιακό κόλπο.
Αν υπάρχει πρόβλημα ανάγνωσης λόγω της γλώσσας, πείτε μου να κάνω τη μετάφραση.
Επομένως Βρίλη μάλλον παρανόησα το "πέτρινη" που μου είπε η συνάδελφος και αυθαίρετα κατάλαβα "λιθόκτιστη". Προσφεύγω κι εγώ στη δική σου μεγαλοθυμία. Είναι πάντως γεγονός ότι το ζήτημα αν η πυραμίδα είναι κατασκευασμένη ή φυσικός σχηματισμός παραμένει.
Unseen
Πολύ "πυραμίδα" έπεσε τώρα τελευταία...
Στα βουνά οι "πυραμίδες" δεν είναι και τόσο σπάνιες...
Έχουμε και λέμε λοιπόν. Ιδού η περίφημη πυραμίδα του Ταυγέτου:
(φωτό του Γιάννη Κοφινά)
Και μια πυραμίδα στον Όλυμπο (Κορυφή Προφήτης Ηλίας έχει και ξωκλήσι πάνω...).:
Και links για κάποιες άλλες πυραμίδες (που πολύ θά 'θελα να σκαρφαλώσω...):
http://www.peakfinder.com/MorePhotos.asp?MtnId=749
http://www.maion.com/photography/ne...malaya_p11.html
http://www.maion.com/photography/ne...imalaya_p15.htm
http://www.maion.com/photography/al..._blanc_p11.html
http://www.maion.com/photography/ne...malaya_p29.html
Όποιος έχει περισσότερη υπομονή θα βρει και δεκάδες άλλα...
dim.kar
Eίπαν: "το αναρχοκουμμούνι ο dim.kar ... να ξέρει ότι είναι ο μεγαλύτερος ΦΑΣΙΣΤΑΣ από όλους όσους έχω δεί"
by Peronosporos
Τhanks!!!
Αλήθεια, η πυραμίδα ως σχήμα απαντάται αλλού στη φύση; Εννοώ υπάρχουν φυσικά πράγματα σε σχήμα πυραμίδας όπως π.χ. υπάρχουν λουλούδια που το εσωτερικό τους σχηματίζει πεντάγωνο;
Ενδιαφέρον θα ήταν επίσης αν μπορούσαμε να εξετάσουμε τη γεωδαιτική διάταξη των πυραμίδων που εμφανίζονται σε βουνά. Μήπως προσλαμβάνουν άλλη σημασία οι θέσεις τους αν τις δούμε όλες μαζί;
Καλημέρα
Unseen
Πάντως θυμάμαι όταν έψαχνα παλιότερα για το θέμα, είχε βρει το Kailash, που είναι ένα από τα ιερότερα βουνά της γης (στα Ιμαλάϊα).

Το ενδιαφέρον σχετικά με αυτό το βουνό, είναι ότι απ ότι διαβάζω, απαγορεύεται η πρόσβαση του σε οποιονδήποτε άνθρωπο επειδή θεωρείται ιερό. Ο μόνος άνθρωπος που σκαρφάλωσε ποτέ στο βουνό ήταν ο Milarepa, ένας Θιβετιανός Βουδιστής γιόγκι του 11ου αιώνα.
Τώρα για τη πυραμίδα του Ταϋγέτου, ψάξε στην Αναζήτηση, πρέπει να υπάρχουν τουλάχιστον άλλα 2-3 ίδια θέματα. Το πιό ενδιαφέρον ίσως σχετικό site είναι το: http://www.mani.org.gr/taigetos/
Μια άποψη της κορυφής
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Edited by - Ostria on 15/12/2005 23:49:33
Mono ena erotima exo na theso i malon kalitera enan provlimatismo:
An ine ontos piramida xtismeni apo petres apo anthropino xeri, mesa ston elladiko xoro kai toso orati apo olous, de nomizete oti oli tha gnorizame ti ine kai poli pithanon na ixame kai ena onama gia afti tin piramida???????????
Kai an ontos ine piramida sigoura tha eprokito gia ena nao, pou opos katalavenete tha kinouse to endiaferon olou tou arxeologikou kosmou giati pragmatika tha ine katapliktiko to pos kataferan kapioi na xtisoun mia piramida tetoion diastaseon pano stis korifes tou Taygetou.
Provlimatistite ligo me ta parapano kai xana apantiste.
ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΕΣ
Όσο με αφορά, είπα ήδη η αρχική μου τοποθέτηση (ότι η πυραμίδα είναι λιθόκτιστη) είναι λάθος και οφείλεται σε δική μου παρανόηση. Και από τις φωτογραφίες άλλωστε φαίνεται πως ο συγκεκριμένος πυραμιδικός σχηματισμός είναι συμπαγής.
Απ' ό,τι κατάλαβα όμως, καθώς έψαχνα (όσο μπορούσα να ψάξω γιατί δεν είμαι ειδικός), υπάρχει ένα λεπτό σημείο: δεν υπάρχουν φυσικοί διαβρωτικοί σχηματισμοί που να μπορούν να αποδώσουν κανονική πυραμίδα. Εξάλλου το σχήμα της πυραμίδας αυτό καθεαυτό δεν απαντάται στη φύση. Εκεί ίσως χωράει μία επιφύλαξη η πυραμίδα εντέλει να λαξεύτηκε και να μην είναι φυσικός σχηματισμός.
Unseen
Οσο για την φυσική διάβρωση, αυτή θα την δεις μάλλον στην άλλη πλευρά της πυραμίδας (πρέπει να υπάρχει μια φωτό στο link που έδωσα). Στην πίσω πλευρά, η πυραμίδα είναι τελείως "φαγωμένη" πιθανόν από τον αέρα ή και από κατακρεμνήσεις.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Edited by - Ostria on 17/12/2005 13:25:13
.
ασχετως του αν ειναι φυσικη ή βελτιωμενη σχηματικα απο ανθρωπους, η κορυφη εδωσε το ονομα στην Λακωνια.
λας (λιθος) - κωνος - κωνικος λιθος
Λακωνια - η περιοχη της κωνικης πετρας
.
ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.gr
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το μύθο, ο Δίας ερωτεύτηκε την Ταϋγέτη, λόγω της εξαίσιας ομορφιάς της. Για να την σώσει η Άρτεμη, τη μεταμόρφωσε σε ελάφι με χρυσοποίκιλτα κέρατα. Ο Δίας όμως την ανακάλυψε, και από τη συνεύρεση μαζί της γεννήθηκε ο Λακεδαίμονας. Εκείνη όμως απογοητευμένη, κρεμάστηκε στην κορυφή του όρους Αμύκλαιον, το οποίο στη συνέχεια μετονομάστηκε σε Ταϋγετο.
Unseen
Έμαθα επίσης ότι υπάρχει μια πυραμίδα στη Γκιώνα, μάλιστα η κορυφή της έχει το όνομα "Πυραμίδα" αλλά δεν είναι κανονική, είναι περισσότερο σαν κώνος. Άλλη μία πυραμίδα απαντάται στον Ερύμανθο (Αντιχάσια πυραμίδα) που επίσης είναι περισσότερο σαν κώνος. Μαζί με τον Προφήτη Ηλία στον Όλυμπο, μας κάνουν το σύνολο τέσσερις στον ελλαδικό χώρο, εκ των οποίων η πιο κανονική είναι αυτή του Ταΰγετου.
Παρεμπιπτόντως, στον Ταΰγετο αναφέρεται ότι υπήρχε ναό της Ελευσίνιας Δήμητρας στο οποίο κατέφυγε ο Ηρακλής όταν κάποτε πληγώθηκε στην κλείδωση (κοτύλη) του ποδιού του. Εκεί παρακάλεσε τον Ασκληπιό να του γιατρέψει το τραύμα. Για να ευχαριστήσει τον θεό για τη θεραπεία, έχτισε στον Ταΰγετο έναν ναό που ονομάστηκε του Ασκληπιού Κοτυλέως (που γιάτρεψε την κοτύλη). Όλως τυχαίως ο Ασκληπιός είναι απόγονος του Λακεδαίμονα, γιου της Ταϋγέτης.
Επίσης στον Ταΰγετο, στη θέση "Ίππου μνήμα" οι μνηστήρες της Ωραίας Ελένης (προτού εκείνη διαλέξει τον Μενέλαο για σύζυγο) έδωσαν όρκο, που σφραγίστηκε με θυσία αλόγου, να δεχθούν την επιλογή της Ελένης και να βοηθήσουν τον σύζυγό της αν ποτέ κάποιος απειλούσε να του τη στερήσει με τη βία. Γι' αυτό και όλοι οι ήρωες που περιλαμβάνονταν στον κατάλογο των μνηστήρων της Ελένης πήραν αργότερα μέρος στον Τρωικό πόλεμο.
Τα μυθολογικά στοιχεία είναι από το έργο "Ελληνική Μυθολογία" του Κακριδή.
Unseen
η συνειδηση παμφωτη...

In anticipation of my resurrection...
...and the Predators will prevail...
urbis et orbis