- Ε, αυτό δεν είναι επιστήμη!!! - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Ναι, είναι αλήθεια πως ήθελα να κλείσω τη συζήτηση, αλλά θα συνεχίσω...
Θέλω να σου πω πως εκεί που βρίσκεσαι, υπήρξα κι εγώ. Σε κάποια δεδομένη στιγμή της ζωής μου, ένιωσα φοβερά αηδιασμένος από όλα τα θρησκευτικά, τα παραψυχολογικά, τα πνευματικά πράγματα, που φέρανε στην ζωή μου και την οικογενειά μου φοβερά προβλήματα και αναστάτωση. Αμφισβήτησα τα πάντα και αναζήτησα την αλήθεια στον ρασιοναλισμό, στην ορθολογιστική σκέψη. Αμφισβήτησα την ύπαρξη του Θεού, της ψυχής, και αφιερώθηκα στην μελέτη της επιστημονικής γνώσης, θεωρώντας πως μόνο η λογική μπορεί να δώσει πειστικές απαντήσεις.
Διάβαζα ό,τι έβρισκα για θεωρίες φιλοσοφικές, κοσμοθεωρίες, σύμπαντα, θεωρίες ιατρικές, κβαντομηχανικές, θεωρίες των υπερχορδών, καταννοώντας τελικά το πόσο λίγα γνωρίζουμε, και το πόσες πολλές εικασίες και παραδοχές η ίδια η επιστήμη αναγκάζεται να κάνει προσπαθώντας να προσεγγίσει την γνώση. Για να μην πολυλογώ, δεν έμεινα ικανοποιημένος, αφού είδα πως πολλά ανεξήγητα που δεν εμπιπτουν στις θεωρίες, τις εικασίες, και τις παραδοχές της, η επιστήμη προτιμά να τα βάζει κάτω από το χαλί και να τα αγνοεί.
Πέρα από αυτό, στην πορεία συνειδητοποίησα την ύπαρξη κάποιου μηχανισμού στην ζωή ο οποίος ανάλογα με το που έστρεφα το ενδιαφέρον μου, έκανε τις πληροφορίες να συντονίζονται στα επίπεδα της εκάστοτε συνείδησης που έφερα. Είδα τις πληροφορίες να έρχονται πάνω μου σαν να αποτελώ έναν ισχυρό μαγνήτη, φέροντας μέσα τους ποιότητα, ίδια με την ποιότητα που είχε το ενδιαφέρον μου. Το αν θα επέλεγα να ταυτιστώ μαζί τους αυτό ήταν καθαρά δικιά μου επιλογή. Αυτό συνέχιζε να συμβαίνει ακόμα κι όταν βρισκόμουνα σε φαινομενική απομόνωση, στα βουνά της κεντρικής Ελλάδας για δουλεία, δείχνοντας μου το φαινόμενο σε ένα σχετικά ελεγχόμενο περιβάλλον, σχεδόν εργαστηριακό, το οποίο μπορούσα να το παρατηρήσω.
Η έλευση των πληροφοριών, άρχισε να γίνεται συμπτωτική, συμπτώσεις άρχισαν να συμβαίνουν που στατιστικά ήταν σχεδόν αδύνατο να συμβαίνουν με τον ρυθμό που γινόντουσαν. Το τυχαίο συνομωτούσε διαρκώς για να με φέρει σε επαφή με τις πληροφορίες που νοητικά αναζητούσα. Είμουνα κυριολεκτικά εκστασιασμένος, καταλαβαίνοντας πως πλέον αυτό που παρατηρούσα δεν ήταν ούτε τύχη ούτε ατυχία, αλλά μια βαθύτερη αρμονία, που σαν κύμα σε ανέβαζε στην ράχη του και σε έπερνε μαζί του. Εκεί τέθηκε το πρόβλημα της βούλησης. Αν εγώ ξεκινούσα να πάω στο σημείο Α και χωρίς να το θέλω, τυχαία βρισκόμουνα στο σημείο Β, κι εκεί συναντούσα το ξεχασμένο φίλο μου που τυχαία κι αυτός βρέθηκε εκει μιλώντας κι ανταλλάσοντας πληροφορίες-εμπειρίες, αυτό είναι τύχη, σύμπτωση. Αν πολλές συμπτώσεις όμως τις αντιπαρατάξεις στην σειρά θα μπορούσες να δεις οτι υπάρχει στο κέντρο τους ένα μοντέλο, ένα σχέδιο, μία πυξίδα που σε κατευθύνει προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις, και αυτό δεν αφορά μόνο εσένα αλλά ένα πλήθος προσώπων και καταστάσεων που με φοβερή ακρίβεια πρέπει όλα να συντονιστούν.
Κι αν αυτόν το συντονισμό δεν τον κατευθύνεις εσύ αφού τον αγνοείς, τότε ποιός μηχανισμός κρύβεται πίσω από αυτό το φαινόμενο; Μοιάζει σα να πλέουμε σε έναν ορίζοντα γεγονότων μέσα στον οποίο τα μελλοντικά γεγονότα ως ένα σημείο να είναι προκαθορισμένα, άσχετα με τις προθέσεις που εσύ μπορείς να έχεις. Μοιάζει σαν οτιδήποτε να βρίσκεται μπροστά από αυτόν τον ορίζοντα των γεγονότων, όλες οι πιθανότητες να είναι ήδη προκαθορισμένες και προυπολογισμένες, ξεκινώντας από το τώρα, το παρόν και μέχρι αυτόν τον ορίζοντα των γεγονότων στο κοντινό μέλλον. Πίσω απο αυτόν τον ορίζοντα βρίσκεται το άπειρο των επιλογών και τις βούλησης. Μπροστά όμως, όσο το καταννοώ, όλα είναι προυπολογισμένα. Κατανοείς το μέγεθος; Μέσα από το άπειρο των λύσεων, έστω και για αυτόν τον πεπερασμένο ορίζοντα των γεγονότων, το μέγεθος είναι τρομακτικό.
Ποιός το προυπολογίζει; Ποιός το προκαθορίζει; Ποίος έχει την ικανότητα της πολλαπλής λύσης άπειρων εξισώσεων και μεταβλητών;
Η τύχη; το τυχαίο;
Θα σου πω κι ένα τελευταίο αν και μπορεί να το ξέρεις αφού έχεις λόγο επιστημονικό, το πρόβλημα με τις θεωρίες των υπερχορδών γνωρίζεις πιο είναι; Το μαθηματικό τους μοντέλο είναι άρτιο, γεωμετρικά συμμετρικό, περιλαμβάνει την μεγάλη εννοποιητική θεωρία GUT, αλλά οι εξισώσεις έχουν άπειρες λύσεις. Γνωρίζουν οτι μέσα τους υπάρχει η μία λύση που αφορά το δικό μας σύμπαν αλλά αδυνατούν να τις λύσουν όλες, ώστε να βρουν τη μία που ταιριάζει στο δικό μας κόσμο.
Τώρα θα μου πεις οτι χρειάζεται και λίγο τύχη, ναι μπορεί, μπορεί και όχι. Αυτό που θα πεις αφορά αποκλειστικά εσένα, εγώ να σε προβληματίσω θέλω...
Συμβαίνει και το έχω παρατηρήσει και εγώ, ότι κάθε φορά που επικεντρωνόμαστε σε ένα θέμα (οποιοδήποτε θέμα ευτελές ή σοβαρό) οι πληροφορίες σαν να έρχονται από μόνες τους, κάποιο σχόλιο στο ραδιόφωνο, κάποιο άρθρο σε περιοδικό, κάποια τυχαία εκπομπή στην τηλεόραση... νομίζω όμως ότι στην πραγματικότητα πάντα υπήρχαν γύρω μας απλώς εμείς τότε δεν ενδιαφερόμασταν και γι αυτό δεν τις προσέχαμε. Τώρα τις προσέχουμε γι αυτό και λέμε "κοίτα να δεις σύμπτωση..."
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:
Gretel νιώθω κάπως απογοητευμένη.Οπως ολοι άνθρωποι με γοητεύει και εμένα το υπερφυσικο.Τι καλά θα ήταν αν σαν τον Χαρι Πότερ αντι να σκοτωνόμαστε στην δουλεία να κουνάγαμε το μαγικό μας ραβδάκι και τσουπ να γέμιζε το σπίτι με σακιά από λίρες?Η όταν αρρώστησα να μην χρειαζόταν να υποβληθώ σε μια επιπονη,χρονοβόρα,επώδυνη και παροδικά παραμορφωτική θεραπεία αλλά να έριχνα μια προσευχή και να γινόμουν αμέσως καλά?Η οντως να είμαστε υπο την επιτήρηση καλοκάγαθων εξωγήινων που να μας έδιναν και καμία χείρα βοηθείας με τα μεγάλα προβλήματα του πλανήτη?Η να πάω βόλτα στην Πεντέλη και αντι για εμπρηστές και οικοπεδοφάγους να συναντήσω κανέναν αρχαίο πρόγονο?Δεν θα ήταν όλα ρόδινα και υπέροχα?Οσο και εάν ψάχνουμε εμείς που ζητάμε την ύπαρξη κάποια βάσης πριν δεχθούμε κάποια ιδεα,αποψη πληροφορία,δεν μας δίδεται ποτέ κατι το απτό,κατι που να αντέχει την ψύχραιμη διευρεύνηση. Και ζητάμε ΒΑΣΕΙΣ διότι απαξ και σχηματίσεις μια κοσμοθεωρία,αυτή έχει άμεσο αντίκτυπο στην συμεριφορα μας,στις αποφάσεις μας και κατ επέκταση στην ποιότητα της ζωής μας.

Αυτά κατάλαβες από αυτά που είπα?
Αυτό είναι απάντηση σε μένα?
Μίλησα εγω για Χαρρυ Πότερ και εξωγήινους.
Μήπως αντί να πούμε το τόπικ "ε αυτό δεν είναι επιστήμη" να το πούμε "ε αυτό δεν είναι συζήτηση"?

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΟ (που δεν πιστεύεις!)...
Δεν γνωρίζω τι είδους προσωπικά βιώματα έχεις επί του θέματος, αν και η ίδια έχεις εξομολογηθεί κάποια απ' αυτά (την περιπέτεια της υγείας σου πχ), και δεν έχεις καμία υποχρέωση να μας πεις κιόλας. Δεν γνωρίζω αν η ζωή σου πράγματι απειλήθηκε από κάποιον ψευτο-γκουρού από τους πολλούς που κυκλοφορούν και αν τελικά κατέφυγες στην "δυτική" ιατρική για να βρεις την υγειά σου (και ορθώς έπραξες, το ξέρεις ότι αυτή είναι η γνώμη μου!) και ούτε με ενδιαφέρει να μάθω!
Ακόμη όμως κι αν κάτι τέτοιο συμβαίνει, δεν μπορώ αυτό να το δικαιολογήσω ως αιτία για να κάνεις "σκοπό της ζωής σου" να μας πείσεις ότι όλα εξηγούνται, ότι όλοι εμείς οι υπόλοιποι που την ψάχνουμε τη δουλειά και λίγο παραπέρα είμαστε οι ηλίθιοι, οι πλανεμένοι ή ο,τιδήποτε άλλο σου αρέσει να μας αποκαλείς! Έχεις κάθε δικαίωμα να πιστεύεις ότι :
quote:
Ρέπει κάποτε να το δεκτουμε.Εάν υπήρχαν σοβαρές αποδείξεις για την ύπαρξη υπερφυσικων/μεταφυσικών φαινομένων θα τις είχαμε ήδη στα χέρια μας.Στα χιλιάδες χρόνια όμως που μέτρα ο πολιτισμός μας έχουμε αντί αυτών ανέκδοτες μαρτυριες,παραισθησεις,μαζικές υστερίες,μαζικές παραισθήσεις, παραισθησίες, μαγική συλλογιστική,πανεξυπνα τρύκ,πανηλίθια τρύκ (αλλα αποτελεσματικά έτσι κι αλλιώς) κτλ
να γενικεύεις τα συμπεράσματά σου, να προβαίνεις σε αφορισμούς κοκ, άλλωστε, όπως σου είπα και πριν, η πίστη είναι ελεύθερη ακόμη...
Τα προσωπικά σου πιστεύω είναι σεβαστά από όλους μας!
Να ξέρεις όμως ότι η απαξίωση και η πολεμική που εκφράζεις στο λόγο σου και εναντίον των συνομιλητών σου, καλώς η κακώς, θα βρει μπροστά της αντιδράσεις! Κατάλαβε επιτέλους ότι με τον τρόπο αυτόν χάνεις και το δίκιο που σε κάποια σημεία έχεις!

quote:
Ρέπει κάποτε να το δεκτουμε.Εάν υπήρχαν σοβαρές αποδείξεις για την ύπαρξη υπερφυσικων/μεταφυσικών φαινομένων θα τις είχαμε ήδη στα χέρια μας
δεν μπορώ δηλαδή να δεχτώ ότι η επιστήμη έχει ήδη απαντήσει στα πάντα και θεωρεί ότι έχει εξαντλήσει τα θέματα προς έρευνα... ειδικά σε θέματα που αφορούν θέματα πίστης και προσωπικής άποψης και εμπειρίας, δεν θα ήταν αρκετό να αποδείξει ότι υπάρχουν αλλά και ότι ΔΕΝ υπάρχουν... και από όσο γνωρίζω αυτό είναι ακόμα υπό μελέτη...
Galadriel

για όλα υπάρχει καιρός και τρόπος
Ο Ακρατος δογματισμός είναι ιδίωμα των απανταχού εκκλησιών και της θρησκοληψίας. Οι αφορισμοί ταιριάζουν καλύτερα στους αμερικάνους ιεροκήρυκες και όχι στους επιστήμονες. Αμα γίνουν κι αυτοί έτσι τότε θα μιλάμε για ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ οπότε χάθηκε το παιχνίδι και οι επιστήμονες σιγά σιγά θα μεταλλαχθούν και θα γίνουν όπως η Λουκά αλλά αντί να λένε "ουυυυ ουυυουυουυυ σατανιστές, ο διάβολος μπηκε μέσα τους",
θα λένε "ουουουυυυ δεν υπάρχει απόδειξη, δεν έγινε εργαστηριακό πείραμα".

"ΣΤΟ ΣΚΟΤΑΔΙ ΤΟ ΜΑΤΙ ΣΥΛΛΑΜΒΑΝΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟ ΦΩΣ"
Το να βρουμε τι ή γιατί συμβαίνει είναι το δεύτερο βήμα. Αρχικά θα πρέπει να βρούμε πέραν πάσης αμφιβολίας οτι όντως συμβαίνει και αυτό φαίνεται ότι δεν έχει γίνει δυνατό μέχρι στιγμής τουλάχιστον.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:
Ειλικρινά πάντως πώς εξηγείτε ότι δεν έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα, ότι έστω ένα από όλα αυτά, είτε τα παραψυχολογικά είτε τα μεταφυσικά φαινόμενα, όντως συμβαίνει κι ας μην μπορούμε να το εξηγήσουμε.
Το να βρουμε τι ή γιατί συμβαίνει είναι το δεύτερο βήμα. Αρχικά θα πρέπει να βρούμε πέραν πάσης αμφιβολίας οτι όντως συμβαίνει και αυτό φαίνεται ότι δεν έχει γίνει δυνατό μέχρι στιγμής τουλάχιστον.'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Δεν ειναι η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ.
Πολλά κέντρα παραψυχολογικών ερευνών,αρκετά απο αυτά σε Πανεπιστημια,εκτέλεσαν πειράματα (επι 20 χρόνια και παραπάνω) για να αποδειχθει η ύπαρξη τηλεπάθειας,remote viewing,τηλεκίνησης,επίδρασης του μυαλού πάνω στην ύλη κτλ.Αποτέλεσμα:ΜΗΔΕΝ.
Σε αυτό στηρίζω την άποψη μου.
Την στηρίζω επίσης στο γεγονός οτι πολλά φαινόμενα που υποτίθεται δικαιολογούν την ύπαρξη υπερφυσικων/παραφυσικων δυνάμεων και ενεργειών (πχ το ρημάδι το ζωτικο πεδίο που αποτελει την αιτιολογία πολλών αγυρτοθεραπευτικών όπως το ρείκι,η ομοιοπαθητική,το θεραπευτικό άγγιγμα κτλ.) οπως η αύρα,τα οράματα,οι θεάσεις φαντασματων κτλ έχουν απολυτα λογικές και νατουραλιστικες εξηγήσεις.
Η επιστημη δεν βρίσκεται σε αδιέξοδο.Γιαυτό και προοδεύει διαρκώς.Δεν βασίζεται όμως σε δοξασίες και δεν κάνει τα πάντα δεκτά.
Durden δεν κατέφυγα ποτε σε γκουρου.Αλλά συνάνθρωποι μας εξαπατήθηκαν και συνεχίζουν να εξαπατόνται.
Tyrfied διευρευνησε τα πραγματικά φαινόμενα της σύμπτωσης,της μαγικής συλλογιστικής,της πόλωσης επιβεβαίωσης (θυμομαστε μονο τα στοιχεια που υποστηρίζουν το θαυμα και ξεχναμε όσα αντιτίθονται σε αυτό,θυμομαστε μονο τις επιτυχημενες προβλεψεις του μεντιουμ και ξεχναμε τις αποτυχημένες) κτλ τα οποία κάνουν έναν άνθρωπο να πιστευει οτι κατέχει υπερφυσικές δυνάμεις χωρις αυτό να συμβαίνει.Προτείνω το www.skepdic.com και το ελληνικο αντιστοιχο του www.skepdic.gr.
Και οι ερωτησεις παραμένουν:
1.ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ Ο ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΗΣ,ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΗΣ,ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΗΣ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ
2.ΕΑΝ Ο ΟΠΑΔΟΣ/ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΟΥ/ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟΥ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ Η ΨΥΧΗ,Ο ΘΕΟΣ ΚΤΛ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ,ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ,ΟΡΙΖΕΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΤΛ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΑ?
quote:
[quote]
Ειλικρινά πάντως πώς εξηγείτε ότι δεν έχουμε αποδείξει μέχρι σήμερα, ότι έστω ένα από όλα αυτά, είτε τα παραψυχολογικά είτε τα μεταφυσικά φαινόμενα, όντως συμβαίνει κι ας μην μπορούμε να το εξηγήσουμε.
Το να βρουμε τι ή γιατί συμβαίνει είναι το δεύτερο βήμα. Αρχικά θα πρέπει να βρούμε πέραν πάσης αμφιβολίας οτι όντως συμβαίνει και αυτό φαίνεται ότι δεν έχει γίνει δυνατό μέχρι στιγμής τουλάχιστον.'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Δεν ειναι η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΜΟΥ ΑΠΟΨΗ.
Πολλά κέντρα παραψυχολογικών ερευνών,αρκετά απο αυτά σε Πανεπιστημια,εκτέλεσαν πειράματα (επι 20 χρόνια και παραπάνω) για να αποδειχθει η ύπαρξη τηλεπάθειας,remote viewing,τηλεκίνησης,επίδρασης του μυαλού πάνω στην ύλη κτλ.Αποτέλεσμα:ΜΗΔΕΝ.
Σε αυτό στηρίζω την άποψη μου.
Ενα απο αυτα τα κέντρα είναι και το Princeton Engineering Anomalies Research (PEAR).
Την στηρίζω επίσης στο γεγονός οτι πολλά φαινόμενα που υποτίθεται δικαιολογούν την ύπαρξη υπερφυσικων/παραφυσικων δυνάμεων και ενεργειών (πχ το ρημάδι το ζωτικο πεδίο που αποτελει την αιτιολογία πολλών αγυρτοθεραπευτικών όπως το ρείκι,η ομοιοπαθητική,το θεραπευτικό άγγιγμα κτλ.) οπως η αύρα,τα οράματα,οι θεάσεις φαντασματων κτλ έχουν απολυτα λογικές και νατουραλιστικες εξηγήσεις.
Η επιστημη δεν βρίσκεται σε αδιέξοδο.Γιαυτό και προοδεύει διαρκώς.Δεν βασίζεται όμως σε δοξασίες και δεν κάνει τα πάντα δεκτά.
Durden δεν κατέφυγα ποτε σε γκουρου.Αλλά συνάνθρωποι μας εξαπατήθηκαν και συνεχίζουν να εξαπατόνται.
Tyrfied διευρευνησε τα πραγματικά φαινόμενα της σύμπτωσης,της μαγικής συλλογιστικής,της πόλωσης επιβεβαίωσης (θυμομαστε μονο τα στοιχεια που υποστηρίζουν το θαυμα και ξεχναμε όσα αντιτίθονται σε αυτό,θυμομαστε μονο τις επιτυχημενες προβλεψεις του μεντιουμ και ξεχναμε τις αποτυχημένες) κτλ τα οποία κάνουν έναν άνθρωπο να πιστευει οτι κατέχει υπερφυσικές δυνάμεις χωρις αυτό να συμβαίνει.Προτείνω το www.skepdic.com και το ελληνικο αντιστοιχο του www.skepdic.gr.Εαν εξακολουθεις να πιστευεις οτι κατέχεις υπερφυσικες δυνάμεις,επικοινωνησε με τον james rhandi που δίνει 1 εκατομμυριο δολλαρια σε οποιον αποδείξει οτι κατέχει υπερφυσικές δυνάμεις.Ευκαιρία!
Και οι ερωτησεις παραμένουν:
1.ΜΕ ΠΟΙΟΥΣ ΤΡΟΠΟΥΣ Ο ΜΥΣΤΙΚΙΣΤΗΣ,ΕΣΩΤΕΡΙΣΤΗΣ,ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΤΗΣ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ ΤΑ ΣΦΑΛΜΑΤΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΩΠΙΚΗΣ ΕΜΠΕΙΡΙΑΣ
2.ΕΑΝ Ο ΟΠΑΔΟΣ/ΕΡΕΥΝΗΤΗΣ ΤΟΥ ΥΠΕΡΦΥΣΙΚΟΥ/ΜΕΤΑΦΥΣΙΚΟΥ ΠΑΡΑΔΕΧΕΤΑΙ ΟΤΙ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΟΠΩΣ Η ΨΥΧΗ,Ο ΘΕΟΣ ΚΤΛ ΕΙΝΑΙ ΠΕΡΑΝ ΤΗΣ ΚΑΤΑΝΟΗΣΗΣ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΩΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΩΝ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟΥ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ ΓΙΑΤΙ ΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΒΓΑΖΕΙ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ,ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΖΕΙ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΑΣ,ΟΡΙΖΕΙ ΚΑΝΟΝΕΣ ΚΤΛ ΜΕ ΒΑΣΗ ΑΥΤΑ?
αγαπητή ostria, θα συνεχίσω το συλλογισμό σου με έναν δικό μου. Γιατί θα έπρεπε η επιστήμη να αποδείξει αν κάτι συμβαίνει?
ας ξεχωρίσουμε καταρχήν το εξής. Ολες οι περιπτώσεις των διαφόρων "δήθεν" είναι καταδικαστέες πιστεύω απ' όλους μας, και δεν είναι δουλειά της επιστήμης γενικότερα να τους "αποκαλύπτει" αλλά του καθενός από μας. Πάει αυτό...
Τώρα ας πάρουμε το παράδειγμα του Θεού... το αν, πως και γιατί υπάρχει... Γιατί θα έπρεπε η επιστήμη να αποδείξει ντε και καλά την ύπαρξη ή την μη ύπαρξη του? Το ότι γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης (χε χε.. αυτό κι είναι ειρωνία για τον όποιο "Θεό"
) είναι ένα άλλο θέμα, όμως σαφώς έχει σχέση με κάποια βαθύτερη ανάγκη του ανθρώπου.
Ας πούμε λοιπόν ότι δεν υπάρχει... Ποιο το κακό? Αν η ύπαρξη του Θεού (του όποιου) κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν ασφαλείς, με νόημα και σκοπό στη ζωή τους, ας είναι έτσι... Αντίστοιχα και οι γιατροί θα χορηγήσουν φάρμακα placebo, αν κρίνουν ότι αυτό είναι που χρειάζεται ο ασθενής τους... την αίσθηση απλά ότι "κάτι" τον βοηθάει έξω απ' αυτόν...
Αν απ' την άλλη ο Θεός υπάρχει δεν θα ήταν τουλάχιστον άτοπο να νομίζουμε ότι μία διάνοια κατώτερη απ' αυτόν (ως ορίζεται συνήθως η σχέση θεού-ανθρώπου) θα μπορέσει να διαλευκάνει το μυστήριο? ![]()
![]()
Η επιστήμη, ακόμα έχει μπροστά της να εξηγήσει και να αποδείξει, ένα σωρό άλλα θαυμαστά φαινόμενα, όπως αυτά των ονείρων που έχουμε ήδη αναφέρει πολλές φορές... και που ενώ όλοι συμφωνούμε ότι υπάρχουν, δεν μπορεί να αποδειχτεί πειραματικά...
Απατεώνες, υπήρχαν και θα υπάρχουν πάντα...ακόμα και στους κόλπους των επιστημόνων... Οπως επίσης πάντα όσοι ασκούν την εξουσία θα ψάχνουν να βρουν σημεία ελέγχου των μαζών, είτε αυτά έχουν μεταφυσικό υπόβαθρο είτε όχι...
Galadriel

για όλα υπάρχει καιρός και τρόπος