- Η σημασία της Θυσίας και της Ανάστασης του Ιησού στην σωτηρία του ανθρώπου - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Έτσι όπως το σκέφτομαι, δεν είναι δυνατόν ο κόσμος να ήταν έτσι εξ' αρχής, γιατί αλλιώς για ποια Ανάσταση μιλάμε αν οι κύκλοι της ζωής και του θανάτου υπήρχαν από την αρχή της δημιουργίας.
Όπως είχαμε πει κάποιοι Χριστιανοί πιστεύουν πως τα ζώα είχαν δημιουργηθεί για να πεθαίνουν. Δεν μπορώ να δεχθώ πως το έκανε αυτό ο Θεός για δυο λόγους.
1)Πρώτον, διαβάζουμε ότι έφτιαξε ο Θεός ήτο καλόν. Είναι καλή η φθορά και ο θάνατος; Αν κάποιοι πουν ναι, τότε τί Θεός είναι αυτός που περιορίζεται από τον χώρο και δεν μπορεί να φτιάξει μεγαλύτερη έκταση που να χωράει αμέτρητα πλάσματα;
2)Δεύτερον, γιατί να φτιάξει αυτά τα θνητά πλάσματα ο Θεός(αν δεχθούμε ότι τα έκανε θνητά); Ένας παντοδύναμος αθάνατος Θεός θα είχε ποτέ ανάγκη από θνητούς εργάτες;
Πιστεύω ότι η ομορφιά που βλέπουμε έχει αναμειχθεί με την ασχήμια εξαιτίας του Προπατορικού Αμαρτήματος. Στο νου μου δεν είναι δυνατόν ο τέλειος Θεός να έκανε έτσι τον κόσμο, αλλά ο άνθρωπος τον κατέντησε όπως τον βλέπουμε.
Επίσης ήθελα να ρωτήσω κάτι ενδιαφέρον σχετικά με το Γένεσις 1:1-2. Και εγώ συμφωνώ πως το πρώτο εδάφιο είναι μια σύνοψη.
Στο δεύτερο διαβάζουμε για το χάος, το άμορφο, την άβυσσο. Αυτό τί σημαίνει για σένα; Είναι η ύλη που έφτιαξε ο Θεός πριν την θέσει σε τάξη και οργάνωση; Νομίζω κάποιοι Χριστιανοί δεν δέχονται ότι ο Θεός δημιουργεί Χάος, για αυτό πιστεύουν πως η ύλη και το χάος προυπήρχε!
Ευχαριστώ.
quote:Κοίτα τι λέει 1:1 רֵא ִ ְquote:quote:χα χα το εβραϊκό δεν το λεει έτσι - όχι το πως το μετέφρασαν αλλά πως είναι γραμμένοquote:quote:Πράγματι αυτό δείχνει αινιγματικό. Πριν πούμε άλλα... δες Γενεση 1:1 από το εβραϊκό σε interlinear μεταφραση και πες μου αν θέλεις τι παρατηρείς.
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.Και για να καταλήξω εκεί που ήθελα.
Ο Θεός είναι ένα Ον δίχως αρχή και τέλος, δίχως μεταβολή, αλλά Αιώνιο. Το ερώτημά μου σχετίζεται με τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Στον κόσμο τα πάντα μεταβάλλονται(τα πάντα ρει, τα πάντα αλλάζουν, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους ζώντες και τους αποθανόντες, όπως λέει και ο Ηράκλειτος).
Ρωτώ λοιπόν, πως ήταν ο κόσμος ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ όταν τον δημιούργησε ο Θεός; Υπήρχε αυτή η αλλαγή ή φθορά σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό; Ας πούμε... υπήρχαν οι εποχές; Η εναλλαγή ημέρας, νύχτας; Η κούραση, η ξεκούραση; Τα ζώα πέθαιναν; Υπήρχαν ρύποι και άχρηστες ουσίες; Γενικά, αυτοί οι κύκλοι που περιγράφει ο Εκκλησιαστής;
Διότι αν υπήρχε κάτι τέτοιο εξ' αρχής, τότε πως γίνεται ένα αμετάβλητο Ον να δημιουργήσει κάτι μεταβαλλόμενο;
Θυμάμαι κάτι που είχε πεις για την ενέργεια, δηλαδή η Κτίση όσο ήταν υπό την προστασία του Θεού δεχόταν την απαιτούμενη ζωογόνα ενέργεια(που λογικά την κρατούσε σε "αιώνια ζωή"), μετά το Προπατορικό Αμάρτημα και την Απομάκρυνση ξεκίνησε η εντροπία.
Έκανα αναζήτηση και την βρήκα. Δεν διαπίστωσα όμως κάτι περίεργο.Λέει : Εν αρχή ο Ελοχίμ εποίησε τους Ουρανούς και την Γη.
Δίπλα από κάθε εβραϊκή λέξη είχε και την αντίστοιχη αγγλική. Πάραυτα, τί λέει τελικά το 1:1 και πως σχετίζεται με την προηγούμενη ερώτηση;
b·ra****h
in·beginning
רָא ָ
bra
he-created
הִי
אֱ
aleim
Elohim
אֵת
ath
»
מַיִ הַ ָ
e·shmim
the·heavens
וְאֵת
u·ath
and·»
הָאָרֶ
e·artz
the·earth
:
:
quote:Την απάντηση την ξέρεις μέσα σου. Δεν έγιναν όλα απ'την αρχή έτσι. Αυτή ήταν και οι άποψη των αρχικών χριστιανών συγγραφέων. Στη φάση με τον Αδάμ βλέπουμε:
Και για να εξηγήσω την σκέψη μου φίλε Panpam, ερωτώ πως είναι δυνατόν ένας Θεός να ήθελε την Ανάσταση του Ανθρώπου και κατ' επέκταση της Κτίσης Του, αν ήταν όλα εξ' αρχής και από δημιουργίας τους, παραδεδομένα στην φθορά και τον θάνατο.Έτσι όπως το σκέφτομαι, δεν είναι δυνατόν ο κόσμος να ήταν έτσι εξ' αρχής, γιατί αλλιώς για ποια Ανάσταση μιλάμε αν οι κύκλοι της ζωής και του θανάτου υπήρχαν από την αρχή της δημιουργίας.
Όπως είχαμε πει κάποιοι Χριστιανοί πιστεύουν πως τα ζώα είχαν δημιουργηθεί για να πεθαίνουν. Δεν μπορώ να δεχθώ πως το έκανε αυτό ο Θεός για δυο λόγους.
1)Πρώτον, διαβάζουμε ότι έφτιαξε ο Θεός ήτο καλόν. Είναι καλή η φθορά και ο θάνατος; Αν κάποιοι πουν ναι, τότε τί Θεός είναι αυτός που περιορίζεται από τον χώρο και δεν μπορεί να φτιάξει μεγαλύτερη έκταση που να χωράει αμέτρητα πλάσματα;
2)Δεύτερον, γιατί να φτιάξει αυτά τα θνητά πλάσματα ο Θεός(αν δεχθούμε ότι τα έκανε θνητά); Ένας παντοδύναμος αθάνατος Θεός θα είχε ποτέ ανάγκη από θνητούς εργάτες;
Πιστεύω ότι η ομορφιά που βλέπουμε έχει αναμειχθεί με την ασχήμια εξαιτίας του Προπατορικού Αμαρτήματος. Στο νου μου δεν είναι δυνατόν ο τέλειος Θεός να έκανε έτσι τον κόσμο, αλλά ο άνθρωπος τον κατέντησε όπως τον βλέπουμε.
Επίσης ήθελα να ρωτήσω κάτι ενδιαφέρον σχετικά με το Γένεσις 1:1-2. Και εγώ συμφωνώ πως το πρώτο εδάφιο είναι μια σύνοψη.Στο δεύτερο διαβάζουμε για το χάος, το άμορφο, την άβυσσο. Αυτό τί σημαίνει για σένα; Είναι η ύλη που έφτιαξε ο Θεός πριν την θέσει σε τάξη και οργάνωση; Νομίζω κάποιοι Χριστιανοί δεν δέχονται ότι ο Θεός δημιουργεί Χάος, για αυτό πιστεύουν πως η ύλη και το χάος προυπήρχε!
Ευχαριστώ.
1. Τον βάζει να καλλιεργεί τον κήπο - κ α ι - να τον "φυλάει" - άρα υπήρχε επιβουλή ήδη.
2. Του λέει ότι θα πεθάνει - αν δεν ήξερε για το θάνατο (εκτός κήπου;) δεν θα είχε νόημα η προειδοποίηση.
quote:quote:Την απάντηση την ξέρεις μέσα σου. Δεν έγιναν όλα απ'την αρχή έτσι. Αυτή ήταν και οι άποψη των αρχικών χριστιανών συγγραφέων. Στη φάση με τον Αδάμ βλέπουμε:
Και για να εξηγήσω την σκέψη μου φίλε Panpam, ερωτώ πως είναι δυνατόν ένας Θεός να ήθελε την Ανάσταση του Ανθρώπου και κατ' επέκταση της Κτίσης Του, αν ήταν όλα εξ' αρχής και από δημιουργίας τους, παραδεδομένα στην φθορά και τον θάνατο.Έτσι όπως το σκέφτομαι, δεν είναι δυνατόν ο κόσμος να ήταν έτσι εξ' αρχής, γιατί αλλιώς για ποια Ανάσταση μιλάμε αν οι κύκλοι της ζωής και του θανάτου υπήρχαν από την αρχή της δημιουργίας.
Επίσης ήθελα να ρωτήσω κάτι ενδιαφέρον σχετικά με το Γένεσις 1:1-2. Και εγώ συμφωνώ πως το πρώτο εδάφιο είναι μια σύνοψη.Στο δεύτερο διαβάζουμε για το χάος, το άμορφο, την άβυσσο. Αυτό τί σημαίνει για σένα; Είναι η ύλη που έφτιαξε ο Θεός πριν την θέσει σε τάξη και οργάνωση; Νομίζω κάποιοι Χριστιανοί δεν δέχονται ότι ο Θεός δημιουργεί Χάος, για αυτό πιστεύουν πως η ύλη και το χάος προυπήρχε!
Ευχαριστώ.
1. Τον βάζει να καλλιεργεί τον κήπο - κ α ι - να τον "φυλάει" - άρα υπήρχε επιβουλή ήδη.
2. Του λέει ότι θα πεθάνει - αν δεν ήξερε για το θάνατο (εκτός κήπου;) δεν θα είχε νόημα η προειδοποίηση.
Πολύ καλή απάντηση! Πράγματι αυτά που λες αναφέρονται στην Γένεση.
Σχετικά με το 1:1 μπορείς να μου το αποδώσεις στην ελληνική; Σαν να έχω την εντύπωση πως λες ότι στην αρχή ο Θεός έφτιαξε τους Ελοχίμ(εκτός και αν κάνω λάθος).
quote:! Το είδες τώρα !
...Σχετικά με το 1:1 μπορείς να μου το αποδώσεις στην ελληνική; Σαν να έχω την εντύπωση πως λες ότι στην αρχή ο Θεός έφτιαξε τους Ελοχίμ(εκτός και αν κάνω λάθος).
Γένεσις 1:1
ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΦΤΙΑΞΕ ΕΛΟΧΙΜ ΟΥΡΑΝΟΥΣ ΚΑΙ ΓΗ
Edited by - panpam on 25/09/2013 12:27:42
quote:
Δηλαδή Ευμένη, στην παρούσα φάση, δέχεσαι την χριστιανική διδασκαλία, ενω σε άλλες την απεμπολείς!
Μάλλον μπέρδεψε τους λογαριασμούς... ![]()
quote:Επισήμανα την ιδιαιτερότητα που πρόσεξες στο αρχικό κείμενο και ο λόγος δεν είναι κάποια αμφισβήτηση ή κατάρριψη της παραδοσιακής ανάγνωσης του Γεν 1:1 – αφού έτσι έγινε κατανοητό στους αιώνες μπορώ να το δεχτώ, αλλά ταυτόχρονα..., το σημειώνω ως συμπλήρωμα, ότι υπάρχει και εναλλακτική ανάγνωση – όχι ολότελα ασύμβατη με την παραδοσιακή – κι αυτή ρίχνει κάποιο φως στο ζήτημα που συζητάμε. (δες και http://www.scripture4all.org/OnlineInterlinear/Hebrew_Index.htm)quote:quote:Την απάντηση την ξέρεις μέσα σου. Δεν έγιναν όλα απ'την αρχή έτσι. Αυτή ήταν και οι άποψη των αρχικών χριστιανών συγγραφέων. Στη φάση με τον Αδάμ βλέπουμε:
Ευχαριστώ.
Πολύ καλή απάντηση! Πράγματι αυτά που λες αναφέρονται στην Γένεση.Σχετικά με το 1:1 μπορείς να μου το αποδώσεις στην ελληνική; Σαν να έχω την εντύπωση πως λες ότι στην αρχή ο Θεός έφτιαξε τους Ελοχίμ(εκτός και αν κάνω λάθος).
Λέει:
ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ ΕΦΤΙΑΞΕ [ποιος; Κάποιος που προηγείται της «αρχής», «αρχή» για μας και το δικό μας Κόσμο] ΕΛΟΧΙΜ [πληθυντικός, = Δυνάμεις, οι «άρχοντες» των γνωστικών χριστιανών;] ΟΥΡΑΝΟΥΣ [πάλι πληθυντικός, εδώ βλέπω ουρανούς=χώρος] ΚΑΙ ΓΗ [γη=ύλη;]
http://en.wikipedia.org/wiki/Elohim
Και συνεχίζει
1:2-3. ΚΑΙ Η ΓΗ ΕΓΙΝΕ ΧΑΟΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΔΕΙΑ ΚΑΙ ΣΚΟΤΟΣ ΠΑΝΩ [από τις] ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΤΗΣ ΑΒΥΣΣΟΥ ΚΑΙ ΤΟ ΠΝΕΥΜΑ [των;] ΕΛΟΧΙΜ ΔΟΝΟΥΝΤΑΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΕΠΙΦΑΝΕΙΕΣ ΤΩΝ ΝΕΡΩΝ ΚΑΙ αυτός ΕΙΠΕ ΕΛΟΧΙΜ αυτός ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΦΩΣ ΚΑΙ ΕΓΙΝΕ αυτός ΦΩΣ...
Αυτό που μπορεί κανείς να «διαβάσει» σ’αυτά είναι ότι οτιδήποτε πήγε στραβά ήταν μεταξύ Γεν 1:1 και 1:2 και με το 1:3 ξεκινά νέος γύρος – Δημιουργία με σαφή προοδευτικά χαρακτηριστικά (εξέλιξη;) – με τον Κόσμο που ξέρουμε, με τον Αδάμ μια διορθωτική δράση και με την Πτώση ο πλήρης εκφυλισμός της αρχικής Ποίησης (δεν το λεω δημιουργία, το 1:1 γιατί η «δημιουργία» απαιτεί και «δήμο»).
Δες:
_ וְהָאָרֶ
u·e·artz
and·the·earth
הָיְתָה
eithe
she-became
_ תֹה
theu
chaos
_ וָבֹה
u·beu
and·vacancy
__ וְחֹ ֶ
u·chshk
and·darkness
עַל
ol
over
־
-
נֵי _ְ
phni
surfaces-of
_ תְה
theum
abyss
And the earth was without
form, and void; and
darkness [was] upon the
face of the deep. And the
Spirit of God moved upon
the face of the waters.
2
חַ_ וְר
u·ruch
and·spirit-of
_ הִי אֱ
aleim
Elohim
מְרַחֶפֶת
mrchphth
mvibrating
עַל
ol
over
־
-
נֵי _ְ
phni
surfaces-of
_ יִ" הַ ָ
e·mim
the·waters
:
:
אֹמֶר 1:3 # וַ
u·iamr
and·he-is-saying
_ הִי אֱ
aleim
Elohim
יְהִי
iei
he-shall-become
ר א
aur
light
וַיְהִי
u·iei
and·he-is-becoming
־
-
ר א
aur
light
:
:
Ίλιγγος...
Απ Δ-4. και κυκλόθεν του θρόνου θρόνοι είκοσι τέσσαρες, και επί τους θρόνους τους είκοσι τέσσαρας πρεσβυτέρους καθημένους,
περιβεβλημένους εν ιματίοις λευκοίς, και επί τας κεφαλάς αυτών
στεφάνους χρυσούς.
quote:quote:Όχι και τόσο κεραυνός φίλε panpam. όπως πολύ σωστά το έθεσες οι αρχαίο Έλληνες είχαν διαφορετική αντίληψη για τους θεούς τους. Μη ξεχνάς άλλωστε ότι ήταν ενοθεϊστές, και οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου στην ουσία αντιπροσώπευαν τις αντιληπτές από τους ανθρώπους, εκφάνσεις του Θείου.
panpam
ΥΓ στο κείμενο που παραθέτεις 'βλέπω' την αίσθηση της Παρουσίας του Θεού - όπως την αντιλαμβανόταν οι παλιοί Έλληνες (αντιληπτώς ατελώς μιας ιδιότητας (άκτιστης ενέργειας), ίσως, ως Έρως)φοβερό απόσπασμα - κεραυνός - για τις νομιζόμενες 'θεότητες'
*
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
quote:Όχι και τόσο κεραυνός φίλε panpam. όπως πολύ σωστά το έθεσες οι αρχαίο Έλληνες είχαν διαφορετική αντίληψη για τους θεούς τους. Μη ξεχνάς άλλωστε ότι ήταν ενοθεϊστές, και οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου στην ουσία αντιπροσώπευαν τις αντιληπτές από τους ανθρώπους, εκφάνσεις του Θείου.
Sesostris
φοβερό απόσπασμα - κεραυνός - για τις νομιζόμενες 'θεότητες'
[/quote]
Λάθος φίλε Sesostris.
Οι φιλόσοφοι ήταν ΜΟΝΟΘΕΙΣΤΕΣ (και γι'αυτό κυνηγήθηκαν-δικάστηκαν-καταδικάστηκαν-εξορίστηκαν-σκοτώθηκαν) και το πόπολο Δωδεκαθειστές πλανημένοι από το Ιερατείο.
Άλλωστε οι...εκφάνσεις του Θείου δε νομίζω να τους φαίνονταν τόσο ρηχές, ανθρώπινες και ίσως και ανήθικες αφ'ης στιγμής οι θεούληδες έκαναν πράγματα τα οποία ήταν ποινικά κολάσιμα για τους ανθρώπους.