- Η σημασία της Θυσίας και της Ανάστασης του Ιησού στην σωτηρία του ανθρώπου - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Η ιδέα της δημιουργίας ενός υλικού κόσμου ή της κατάβασης του Θεού στον υλικό κόσμο για να αποκαταστήσει τον άνθρωπο*, αποτελεί πράξη αντίθετη με τις ιδιότητες του Θεού(παραδείγματος χάρη παντοδυναμία, υπεροχή, αναρχία);
Διάβαζα ένα ωραίο απόσπασμα του Σοφοκλή για τον Έρωτα(από το Ανθολόγιο του Στοβαίου), όπου λέει ότι η Αφροδίτη ή ο Έρως κυριαρχούν ακόμη και τον Δία. Και σκέφτομαι εγώ. Η δημιουργία του κόσμου σημαίνει πως ο Θεός κυριεύτηκε από κάτι ανώτερο από Εκείνον; Δηλαδή από έναν ανώτερο θεό;
Επίσης η κατάβαση στον υλικό κόσμο σημαίνει πως ο Θεός(ή ένας θεός τέλος πάντων αν λάβουμε τον Υιό ως ξεχωριστή προσωπικότητα) ξεπέφτει αναγκαστικά από την τέλεια φύση Του(όχι ηθικά αλλά σε ουσία) για να ανεβάσει τον ατελή άνθρωπο;
* δεν μας ενδιαφέρει εδώ αν Ιεχωβά=Ιησούς(το ίδιο πρόσωπο δηλαδή), η ερώτηση είναι για οποιονδήποτε Θεό
Ευχαριστώ

quote:
Χριστος Ελ
* δεν μας ενδιαφέρει εδώ αν Ιεχωβά=Ιησούς(το ίδιο πρόσωπο δηλαδή), η ερώτηση είναι για οποιονδήποτε Θεό
καλά σου λένε, ότι υπάρχει τρικυμία στο κρανίο σου.
Τι σοϊ χριστιανός είσαι, που δεν ξέρεις ότι άλλο Γιαχβέ και άλλο ο γιόκας του!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
Χρίστος Έλ
Η επίγεια ζωή του Ιησού επισφαγίστηκε με την Θυσία και την Ανάσταση Του. Μια Θυσία όπου δεν έπεσε πολεμώντας αλλά παραδόθηκε στους εχθρούς του, για να θυσιαστεί για τον Άνθρωπο.
Αυτά τα γράφουν τα ευαγγέλια φίλε Χρίστο, και ως γνωστόν τα ευαγγέλια δεν κατατάσσονται στα ιστορικά βιβλία.
quote:
Χρίστος Έλ
Γιατί θεωρείς τους Αμερικάνους που πολεμήσανε ως χριστιανούς; Φέρατε αυτούς και σφάξατε εμπρός μου;
Όπως και να το κάνουμε οι Αμερικανοί στην πλειοψηφία τους είναι χριστιανοί, και ως τέτοιοι λογαριάζονται από τους μουσουλμάνους. Βέβαια ο πόλεμος δεν έγινε για τη θρησκεία, λίγο τους ένοιαζε γι αυτό, ο πόλεμος έγινε για τον έλεγχο των πετρελαίων. Τα γυναικόπαιδα όμως και οι αθώοι πολίτες που δολοφονήθηκαν, χρεώθηκαν στους “χριστιανούς” εισβολείς, και κατ' επέκταση στους ομοθρήσκους τους., άσχετα αν και αυτοί οι φουκαράδες δεν είχαν καμιά σχέση. Είπαμε ο θρησκευτικός φανατισμός και οι ιεροί πόλεμοι των εξ αποκαλύψεως θρησκειών.
quote:
Χρίστος Έλ
Φίλε Σέσοστρι πρέπει οπωσδήποτε να καταλάβεις πως αν θέλεις πράγματι να κρίνεις ιστορικά τον Χριστιανισμό, πρέπει να αναφερθείς στους αληθινούς Χριστιανούς της Πρώτης Εκκλησίας.
Φίλε Χρίστο δεν νομίζεις ότι είναι κουραστικό και ατελέσφορο να επαναλαμβάνονται τα ίδια και τα ίδια; Έχω αναφερθεί ιστορικά γι' αυτούς πάρα πολλές φορές τόσο εγώ όσο και τα υπόλοιπα μέλη του forum που έχει καταντήσει κλισέ. Οι πρώτοι χριστιανοί δεν ήταν τίποτε περισσότερο από μικρές ομάδες αιρετικών Εβραίων στην ευρύτερη περιοχή της Παλαιστίνης, που εν αντιθέσει με τους ορθοδόξους Εβραίους πίστευαν ότι ήλθε ο Μεσσίας που θα τους απελευθέρωνε από τον ρωμαϊκό ζυγό. Αυτή η δοξασία με τον καιρό επεκτάθηκε και πέραν της Παλαιστίνης και στις εβραϊκές κοινότητες της Μεσογείου, και τότε άρχισαν τέτοιες αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ των δύο παρατάξεων, που οι κατά τα άλλα ανεξίθρησκοι Ρωμαίοι, ολόπτων τας πύλιγγας του πρωκτού των.
Μα καλά βρε Χρίστο απ' εδώ ήλθες να μάθης ιστορία; Άνοιξε και κανένα ρημάδι ιστορικό βιβλίο. Ένα τέτοιο βιβλίο που θα σου λύση όλες σου τις απορίες είναι το ΧΑΛΚΕΥΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ. Εκεί θα διαβάσης για τον αρχέγονο χριστιανισμό,τον γνωστικισμό, τους Εβραίους, τους Εσαίους, τις πρώτες αιρέσεις, κλπ κλπ.
ΣΗΜ.
Την καλύτερη τιμή την έχει ο Παπασωτηρίου. Καλή ανάγνωση!
*
quote:Δεν έχω χρόνο για εκτεταμένη απάντηση αλλά πολύ συνοπτικα....!
Panpam θέλω την άποψή σου στο πολύ ενδιαφέρον ερώτημά μου παρακάτω.....
1. Δεν βρίσκω αυτή την πράξη αντίθετη.
2. Οι ‘ιδιότητες’ είναι συμβάσεις για να συνεννοούμαστε – η αποφατική προσέγγιση ανοίγει το δρόμο για την κατανόηση ότι δεν είναι αντίθετη η πράξη.
3. Κάτι... βαρύ...; τώρα.... λοιπόν η αίσθηση παρουσίας Θεού και «ανώτερου» Θεού είναι βιωματική. Οι Γνωστικοί είχαν καταλήξει ότι έτσι ήταν. Δεν το παραδέχομαι – νομίζω πως η σύγχυση προέρχεται από ελλειπή δική μας κατανόηση της άκτιστης Ουσίας - που είναι κάτι το εντελώς απερίγραπτο – και ‘παρεμβολές’ (όπως των ‘φίλων’ που ποστάρουν άσχετα και υβριστικά στο τόπικ γιατί δεν τους αρέσει το θέμα και δεν θέλουν και οι άλλοι να ασχολούνται μ’αυτό - υποκριτές! Που φράζετε τη βασιλεία των ουρανών
μπροστά στους ανθρώπους. Kι εσείς, βέβαια, δεν μπαίνετε, μα κι εκείνους που θέλουν να μπουν δεν τους αφήνετε να μπούνε!)
4. Όχι αναγκαστικά, οικειοθελώς και χωρίς να το έχει ανάγκη – αυτό είναι το νόημα του «από αγάπη!»
5. Επιθυμία δεν νομίζω να υπάρχει «το απλό» ‘θέλω’ αλλά βούληση που είναι άλλο πράγμα – κάτι που δεν αντιτίθεται στη φυση του,
ΥΓ στο κείμενο που παραθέτεις 'βλέπω' την αίσθηση της Παρουσίας του Θεού - όπως την αντιλαμβανόταν οι παλιοί Έλληνες (αντιληπτώς ατελώς μιας ιδιότητας (άκτιστης ενέργειας), ίσως, ως Έρως)
φοβερό απόσπασμα - κεραυνός - για τις νομιζόμενες 'θεότητες'
Edited by - panpam on 21/09/2013 22:24:39
Edited by - panpam on 21/09/2013 22:25:52
quote:
Χρίστος Έλ
Panpam, σου στέλνω και την σελίδα όπου βρίσκεται το απόσπασμα του Σοφοκλή. Δηλαδή ρωτάω αν υπάρχει επιθυμία στον Θεό, αυτό σημαίνει πως κυριαρχείται από κάτι ανώτερο; Όσο για το δεύτερο ερώτημα, δηλαδή αυτό της κατάβασης για την Θυσία και την Ανάσταση, ουσιαστικά ρωτάω αν αυτό αντιτίθεται στην αμετάβλητη φύση του Θεού, τον Όντως Ον.
Για να αντιληφθής το βαθύτερο νόημα των στίχων του Σοφοκλή φίλε Χρίστο, πρέπει να τους διαβάσης με ανοιχτό μυαλό, δίχως τις θρησκευτικές προκαταλήψεις που αμβλύνουν την κρίση σου.
*
quote:Όχι και τόσο κεραυνός φίλε panpam. όπως πολύ σωστά το έθεσες οι αρχαίο Έλληνες είχαν διαφορετική αντίληψη για τους θεούς τους. Μη ξεχνάς άλλωστε ότι ήταν ενοθεϊστές, και οι δώδεκα θεοί του Ολύμπου στην ουσία αντιπροσώπευαν τις αντιληπτές από τους ανθρώπους, εκφάνσεις του Θείου.
panpam
ΥΓ στο κείμενο που παραθέτεις 'βλέπω' την αίσθηση της Παρουσίας του Θεού - όπως την αντιλαμβανόταν οι παλιοί Έλληνες (αντιληπτώς ατελώς μιας ιδιότητας (άκτιστης ενέργειας), ίσως, ως Έρως)φοβερό απόσπασμα - κεραυνός - για τις νομιζόμενες 'θεότητες'
*
quote:quote:Δεν έχω χρόνο για εκτεταμένη απάντηση αλλά πολύ συνοπτικα....!
Panpam θέλω την άποψή σου στο πολύ ενδιαφέρον ερώτημά μου παρακάτω.....1. Δεν βρίσκω αυτή την πράξη αντίθετη.
2. Οι ‘ιδιότητες’ είναι συμβάσεις για να συνεννοούμαστε – η αποφατική προσέγγιση ανοίγει το δρόμο για την κατανόηση ότι δεν είναι αντίθετη η πράξη.
3. Κάτι... βαρύ...; τώρα.... λοιπόν η αίσθηση παρουσίας Θεού και «ανώτερου» Θεού είναι βιωματική. Οι Γνωστικοί είχαν καταλήξει ότι έτσι ήταν. Δεν το παραδέχομαι – νομίζω πως η σύγχυση προέρχεται από ελλειπή δική μας κατανόηση της άκτιστης Ουσίας - που είναι κάτι το εντελώς απερίγραπτο – και ‘παρεμβολές’ (όπως των ‘φίλων’ που ποστάρουν άσχετα και υβριστικά στο τόπικ γιατί δεν τους αρέσει το θέμα και δεν θέλουν και οι άλλοι να ασχολούνται μ’αυτό - υποκριτές! Που φράζετε τη βασιλεία των ουρανών
μπροστά στους ανθρώπους. Kι εσείς, βέβαια, δεν μπαίνετε, μα κι εκείνους που θέλουν να μπουν δεν τους αφήνετε να μπούνε!)
4. Όχι αναγκαστικά, οικειοθελώς και χωρίς να το έχει ανάγκη – αυτό είναι το νόημα του «από αγάπη!»
5. Επιθυμία δεν νομίζω να υπάρχει «το απλό» ‘θέλω’ αλλά βούληση που είναι άλλο πράγμα – κάτι που δεν αντιτίθεται στη φυση του,
ΥΓ στο κείμενο που παραθέτεις 'βλέπω' την αίσθηση της Παρουσίας του Θεού - όπως την αντιλαμβανόταν οι παλιοί Έλληνες (αντιληπτώς ατελώς μιας ιδιότητας (άκτιστης ενέργειας), ίσως, ως Έρως)φοβερό απόσπασμα - κεραυνός - για τις νομιζόμενες 'θεότητες'
Edited by - panpam on 21/09/2013 22:24:39Edited by - panpam on 21/09/2013 22:25:52
Ευχαριστώ. Απ' ότι συνειδητοποιώ λες πως ο Θεός δεν το κάνει από ανάγκη, αλλά με την ελεύθερη βούλησή του. Δεν πιέζεται δηλαδή από κάτι, όπως εμείς που πεινάμε και χρειαζόμαστε τροφή. Πολύ καλή απάντηση! Στο ίδιο βιβλίο υπάρχει ενδιαφέρον σχετικό απόσπασμα του Πλούταρχου (περισσότερα αργότερα).
Για την βούληση και την επιθυμία. Δεν ήξερα πως οι δυο λέξεις είναι διαφορετικές.
Τα 2 και 3 δεν τα κατάλαβα. Μόνο το ότι κάποιοι παρενοχλούν το θέμα επειδή δεν το πάνε, κατάλαβα ![]()
Ok, όποτε έχεις ελεύθερο χρόνο και διάθεση συνεχίζουμε.
quote:quote:
Χριστος Ελ
* δεν μας ενδιαφέρει εδώ αν Ιεχωβά=Ιησούς(το ίδιο πρόσωπο δηλαδή), η ερώτηση είναι για οποιονδήποτε Θεόκαλά σου λένε, ότι υπάρχει τρικυμία στο κρανίο σου.
Τι σοϊ χριστιανός είσαι, που δεν ξέρεις ότι άλλο Γιαχβέ και άλλο ο γιόκας του!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ. -ΤΟΝ "ΝΙΚΟΜΑΧΟ" ΔΗΛΑΔΗ.
ο Πατήρ ΕΊΝΑΙ Ο ΙΑΧΩΒΑΣ.
Με τον όρο Αγία Τριάδα εννοείται το χριστιανικό δόγμα που περιγράφει την πίστη σε έναν τρισυπόστατο Θεό. Οι τρεις υποστάσεις ή πρόσωπα της Τριάδος είναι ο Πατήρ (Ο ΙΑΧΩΒΑΣ), ο Υιός και το Άγιο Πνεύμα, τα οποία είναι αδιαίρετα και ομοούσια κατά τη θεότητα, έχουν την ίδια Θεία ουσία, την ίδια δύναμη, δόξα και ενέργεια.
Τι να σου πω κατακαϋμένο?
Τρία ξεχωριστά "οντα", Πατήρ-Υιός και Αγιο Πνεύμα, ενώθηκαν σε μια τριάδα και είναι ένα και το αυτό?
Κάτι σαν την Γιακούζα, ένα πράγμα?
Κράτησαν όμως και τα ξεχωριστά τους ονόματα, που δεικνύουν την 'διαφορετικότητα" των οντοτήτων!!
Κατακαϋμένε Ευμένη!
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:Το 2 αφορά το πως βλέπουμε το Θεό - παραδοσιακά υπάρχουν 2 δρόμοι, της κατάφασης (θετικός) - είναι παντοδύναμος, πανταχού παρών κτλ αυτό κάνει το Θεό κατανοητό αλλά ουσιαστικά περιορίζει το Θεό άρα είναι ατελής - και της απόφασης (αρνητικός) - ότι δεν έχει χαρακτηριστικά που να μπορούμε να κατανοήσουμε παρά μόνο με τον περιορισμένο και ατελή καταφατικό τρόπο.quote:quote:Δεν έχω χρόνο για εκτεταμένη απάντηση αλλά πολύ συνοπτικα....!
Panpam θέλω την άποψή σου στο πολύ ενδιαφέρον ερώτημά μου παρακάτω.....1. Δεν βρίσκω αυτή την πράξη αντίθετη.
Edited by - panpam on 21/09/2013 22:24:39Edited by - panpam on 21/09/2013 22:25:52
Ευχαριστώ. Απ' ότι συνειδητοποιώ λες πως ο Θεός δεν το κάνει από ανάγκη, αλλά με την ελεύθερη βούλησή του. Δεν πιέζεται δηλαδή από κάτι, όπως εμείς που πεινάμε και χρειαζόμαστε τροφή. Πολύ καλή απάντηση! Στο ίδιο βιβλίο υπάρχει ενδιαφέρον σχετικό απόσπασμα του Πλούταρχου (περισσότερα αργότερα).Για την βούληση και την επιθυμία. Δεν ήξερα πως οι δυο λέξεις είναι διαφορετικές.
Τα 2 και 3 δεν τα κατάλαβα. Μόνο το ότι κάποιοι παρενοχλούν το θέμα επειδή δεν το πάνε, κατάλαβα
Ok, όποτε έχεις ελεύθερο χρόνο και διάθεση συνεχίζουμε.
Το 3 αφορά το άμεσο βίωμα του Θεού. Ιστορικά υπάρχουν δύο τρόποι "άμεσοι" ο ένας βασισμένος στην κατάφαση είναι πιο επιρρεπής στις παρεμβολές (όπως στο φόρουμ, μια αναλογία έκανα) - από που; από τον κόσμο, τη σάρκα και το διάβολο (για να το πω βιβλικά). Ο άλλος ο βασισμένος στον αποφατικό δρόμο δεν είναι το ίδιο επιρρεπής στις παρεμβολές ΑΛΛΑ (!) υπάρχει πάντα ο αδύναμος κρίκος - ο/η παρατηρητής (ο άνθρωπος) κι έτσι μέσα στους αιώνες πολλοί έβλεπαν και βλέπουν ή αντιλαμβάνονται το 'ίδιο' αλλά διαφορετικά διατυπώνουν και αξιολογούν το τι αντιλαμβάνονται - έτσι οι Γνωστικοί μπροστά στο 'αρρητο' "είδαν" ένα καλό απρόσιτο Θεό-Πηγή και έναν κακό ατελή "θεό" δημιουργό - άλλοι μπροστά στην ίδια 'αρρητη' άβυσσο - επειδή με τα δικά μας δεδομένα χαρακτηρίζεται από μια 'έλλειψη' - είδαν την απουσία Θεού - άλλοι βιώνουν το Θεό άμεσα. Όλοι μπρος στην ίδια αντίληψη αλλά δεν την κατανοούν όμοια.
Και για να καταλήξω εκεί που ήθελα.
Ο Θεός είναι ένα Ον δίχως αρχή και τέλος, δίχως μεταβολή, αλλά Αιώνιο. Το ερώτημά μου σχετίζεται με τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Στον κόσμο τα πάντα μεταβάλλονται(τα πάντα ρει, τα πάντα αλλάζουν, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους ζώντες και τους αποθανόντες, όπως λέει και ο Ηράκλειτος).
Ρωτώ λοιπόν, πως ήταν ο κόσμος ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ όταν τον δημιούργησε ο Θεός; Υπήρχε αυτή η αλλαγή ή φθορά σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό; Ας πούμε... υπήρχαν οι εποχές; Η εναλλαγή ημέρας, νύχτας; Η κούραση, η ξεκούραση; Τα ζώα πέθαιναν; Υπήρχαν ρύποι και άχρηστες ουσίες; Γενικά, αυτοί οι κύκλοι που περιγράφει ο Εκκλησιαστής;
Διότι αν υπήρχε κάτι τέτοιο εξ' αρχής, τότε πως γίνεται ένα αμετάβλητο Ον να δημιουργήσει κάτι μεταβαλλόμενο;
Θυμάμαι κάτι που είχε πεις για την ενέργεια, δηλαδή η Κτίση όσο ήταν υπό την προστασία του Θεού δεχόταν την απαιτούμενη ζωογόνα ενέργεια(που λογικά την κρατούσε σε "αιώνια ζωή"), μετά το Προπατορικό Αμάρτημα και την Απομάκρυνση ξεκίνησε η εντροπία.
Ακεί τα λέει όλα ο γιαχβέ, συγγνώμη ιεχωβάς, για σένα....

ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
quote:Πράγματι αυτό δείχνει αινιγματικό. Πριν πούμε άλλα... δες Γενεση 1:1 από το εβραϊκό σε interlinear μεταφραση και πες μου αν θέλεις τι παρατηρείς.
Ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις.Και για να καταλήξω εκεί που ήθελα.
Ο Θεός είναι ένα Ον δίχως αρχή και τέλος, δίχως μεταβολή, αλλά Αιώνιο. Το ερώτημά μου σχετίζεται με τον κόσμο όπως τον ξέρουμε. Στον κόσμο τα πάντα μεταβάλλονται(τα πάντα ρει, τα πάντα αλλάζουν, δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στους ζώντες και τους αποθανόντες, όπως λέει και ο Ηράκλειτος).
Ρωτώ λοιπόν, πως ήταν ο κόσμος ΣΤΗΝ ΑΡΧΗ όταν τον δημιούργησε ο Θεός; Υπήρχε αυτή η αλλαγή ή φθορά σε μεγαλύτερο ή μικρότερο βαθμό; Ας πούμε... υπήρχαν οι εποχές; Η εναλλαγή ημέρας, νύχτας; Η κούραση, η ξεκούραση; Τα ζώα πέθαιναν; Υπήρχαν ρύποι και άχρηστες ουσίες; Γενικά, αυτοί οι κύκλοι που περιγράφει ο Εκκλησιαστής;
Διότι αν υπήρχε κάτι τέτοιο εξ' αρχής, τότε πως γίνεται ένα αμετάβλητο Ον να δημιουργήσει κάτι μεταβαλλόμενο;
Θυμάμαι κάτι που είχε πεις για την ενέργεια, δηλαδή η Κτίση όσο ήταν υπό την προστασία του Θεού δεχόταν την απαιτούμενη ζωογόνα ενέργεια(που λογικά την κρατούσε σε "αιώνια ζωή"), μετά το Προπατορικό Αμάρτημα και την Απομάκρυνση ξεκίνησε η εντροπία.
quote:quote:Πράγματι αυτό δείχνει αινιγματικό. Πριν πούμε άλλα... δες Γενεση 1:1 από το εβραϊκό σε interlinear μεταφραση και πες μου αν θέλεις τι παρατηρείς.
Έκανα αναζήτηση και την βρήκα. Δεν διαπίστωσα όμως κάτι περίεργο.
Λέει : Εν αρχή ο Ελοχίμ εποίησε τους Ουρανούς και την Γη.
quote:χα χα το εβραϊκό δεν το λεει έτσι - όχι το πως το μετέφρασαν αλλά πως είναι γραμμένοquote:quote:Πράγματι αυτό δείχνει αινιγματικό. Πριν πούμε άλλα... δες Γενεση 1:1 από το εβραϊκό σε interlinear μεταφραση και πες μου αν θέλεις τι παρατηρείς.
Έκανα αναζήτηση και την βρήκα. Δεν διαπίστωσα όμως κάτι περίεργο.Λέει : Εν αρχή ο Ελοχίμ εποίησε τους Ουρανούς και την Γη.
Με λιγα λογια ελεγε οτι η δημιουργια της γης και του ουρανου ειναι πριν την πρωτη μερα της δημιουργιας.
Δηλαδη το κλειδι ειναι στην φραση ΕΝ ΑΡΧΗ,κακως ερμηνευεται η δημιουργια γης/ουρανου την πρωτη μερα.Το ποτε δημιουργηθηκαν μας ειναι αγνωστο αυτο που γνωριζουμε ειναι οτι εγινα πρωτα.
Τωρα βεβαια δεν ξερω αν αυτο εχει καποια σχεση με αυτο που θελεις να πεις αλλα πολυ θα ηθελα να μαθω.
Εγω πρωσοπικα δεν βλεπω την συνδεση τους.
Πυρ,Γυνή και θάλασσα
quote:Αυτό θεωρείται μάλλον δεδομένο από τους θεολόγους. Ότι Γενεσις 1:1-2 μιλούν για τη δημιουργία συνοπιτικά, και από εκεί και μετά οι "μέρες" αφορούν 'εστίαση' στη Γη, από γήινη προοπτική.
καλησπερα,λοιπον πριν μερικες μερες ψαχνοντας κατι σχετικα με την Π.Δ. συναντησα ενα αρθρο το οποιο με βαση αυτο το σημειο(Εν αρχή ο Ελοχίμ εποίησε τους Ουρανούς και την Γη)αιτιολογουσε την χρονολογηση της γης.
Με λιγα λογια ελεγε οτι η δημιουργια της γης και του ουρανου ειναι πριν την πρωτη μερα της δημιουργιας.
Δηλαδη το κλειδι ειναι στην φραση ΕΝ ΑΡΧΗ,κακως ερμηνευεται η δημιουργια γης/ουρανου την πρωτη μερα.Το ποτε δημιουργηθηκαν μας ειναι αγνωστο αυτο που γνωριζουμε ειναι οτι εγινα πρωτα.
Τωρα βεβαια δεν ξερω αν αυτο εχει καποια σχεση με αυτο που θελεις να πεις αλλα πολυ θα ηθελα να μαθω.
Εγω πρωσοπικα δεν βλεπω την συνδεση τους.
Πυρ,Γυνή και θάλασσα
Βρε panpam και εσυ ομως...Αμεσως πια,ασε με να χαρω και λιγουλακι...
Ευχαριστω πολυ για την απαντηση,
συγνωμη για την παρεμβαση.
Καλη συνεχεια,παιδια να 'στε καλα.
Πυρ,Γυνή και θάλασσα
quote:quote:χα χα το εβραϊκό δεν το λεει έτσι - όχι το πως το μετέφρασαν αλλά πως είναι γραμμένοquote:quote:Πράγματι αυτό δείχνει αινιγματικό. Πριν πούμε άλλα... δες Γενεση 1:1 από το εβραϊκό σε interlinear μεταφραση και πες μου αν θέλεις τι παρατηρείς.
Έκανα αναζήτηση και την βρήκα. Δεν διαπίστωσα όμως κάτι περίεργο.Λέει : Εν αρχή ο Ελοχίμ εποίησε τους Ουρανούς και την Γη.
Δίπλα από κάθε εβραϊκή λέξη είχε και την αντίστοιχη αγγλική. Πάραυτα, τί λέει τελικά το 1:1 και πως σχετίζεται με την προηγούμενη ερώτηση;