- Χριστιανικη θρησκεια περι Γαμου,Διαζυγιου,προγαμιαιες σχεσεις... - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Παραθετω ορισμενες θεσεις
Να τι λεει ο Χρυσοστομος
ΔΕΝ ΕΠΙΤΡΕΠΕΤΑΙ Ο ΔΕΥΤΕΡΟΣ ΓΑΜΟΣ ΕΦΟΣΟΝ ΖΕΙ ΤΟ ΑΛΛΟ ΠΡΟΣΩΠΟ ΑΣΧΕΤΩΣ ΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ Η΄ ΟΧΙ ΔΙΑΖΥΓΙΟ
Ιωάννης Χρυσόστομος 345 - 407 μ.Χ
Ομιλία εις το "Γυνή δέδεται νόμω"
"Η γυνή είναι δεδεμένη δια του νόμου εφ' όσον καιρόν ζη ο ανήρ αυτής" (Α΄ Κορινθ. ζ΄ 39). "Όστις λάβει γυναίκα κεχωρισμένην, γίνεται μοιχός" (Ματθ. ε΄ 32). Και πότε θα πεις θα έχει δικαίωμα να πάρει δεύτερον άνδρα; Πότε; Όταν απαλλαχθεί από την αλυσίδα, όταν ο άνδρας της πεθάνει. "Εάν δε ο ανήρ αυτής αποθάνη, είναι ελευθέρα να υπανδρευθή με όντινα θέλει" (Α΄ Κορ. ζ΄ 39). Δεν είπε να παντρευτεί, για να μη φανεί ότι εκβιάζει ή εξαναγκάζει. Ούτε την εμπόδισε να κάνει δεύτερο γάμο, ούτε αν δεν θέλει την πρότρεψε, αλλά την εντολή διάβασε, λέγοντας, "ελεύθερη είναι να παντρευτεί όποιον θέλει". Και λέγοντας ότι αυτή έχει γίνει ελεύθερη μετά τον θάνατο του άντρα της, έδειξε ότι πριν απ' αυτό, ήταν δεσμευμένη όσο καιρό ζούσε εκείνος. Όντας λοιπόν δούλη και ευρισκόμενη κάτω από τον νόμο, έστω και χίλια δύο διαζύγια αν πάρει, πέφτει στο έγκλημα της μοιχείας. Στους υπηρέτες επιτρέπεται να αλλάζουν αφεντικά όσο ζουν, στην γυναίκα όμως δεν επιτρέπεται να αλλάζει άνδρες, όσο ζει ο σύζυγος, διότι αυτό είναι μοιχεία. Και μη μου διαβάσεις τους κοσμικούς νόμους, που προστάζουν να δίνουν διαζύγιο και να χωρίζουν οι δύο σύζυγοι, διότι δεν πρόκειται σύμφωνα με αυτούς τους νόμους να σε κρίνει ο Θεός κατά την ημέρα εκείνη, αλλά σύμφωνα με αυτούς που ο ίδιος έβαλε…".
Η αποψη της Εκκλησιας περι ερωτικης πραξης
Η γενικότερη αντίληψη που κερδίζει όλο και περισσότερο έδαφος σήμερα είναι ότι οι νέοι ούτως ή άλλως θα κάνουν σεξ και εσύ δε θα μπορέσεις να τους σταματήσεις. Για το λόγο αυτό διάφοροι κοινωνικοί φορείς έχουν αρχίσει να μοιράζουν δωρεάν προφυλακτικά.
Είναι όμως σωστή αυτή η πράξη. Μπορούμε να υποστηρίξουμε αυτούς που επικροτούν το σεξ πριν από το γάμο, στην αρχή μιας σχέσης, ακόμα και στην περίοδο που αυτή η σχέση είναι απλά μια γνωριμία ή μια φιλία; Ο Λόγος του Θεού είναι κατηγορηματικά αντίθετος σ’ αυτό. Το σεξ αποτελεί πράξη που ο Θεός έχει θεσπίσει μόνο μέσα στο γάμο.
Έρευνες που έχουν γίνει από ιατρικούς κύκλους έδειξαν πως από ψυχολογικής πλευράς τα αποτελέσματα είναι αρνητικά και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, σημαδεύουν τραγικά την υπόλοιπη ζωή της κοπέλας ή του αγοριού. Αλλά και από κοινωνικής πλευράς τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Η αποδοχή του "ελεύθερου" σεξ έχει κατορθώσει να εισχωρήσει βαθιά στην συνείδηση της κοινωνίας και να εξαφανίσει σχεδόν κάθε ηθικό στοιχείο. Έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό να μας ενοχλεί καθόλου. Όλα επιτρέπονται χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις. Αποτέλεσμα αυτής της ηθικής απελευθέρωσης είναι το σεξ να έχει χάσει την "ομορφιά" του και να αποτελεί μια "ζωώδη" πράξη στιγμής και πρόσκαιρης ικανοποίησης χωρίς συναισθήματα.
Ο χριστιανός νέος και νέα πρέπει να αντισταθεί σε τέτοιου είδους προκλήσεις. Είναι πλασμένος κατ’ εικόνα Θεού. Και πρέπει σύμφωνα με τις εντολές του να παραμείνει ηθικά και σεξουαλικά καθαρός, αγνός μέχρι να δώσει τους γαμήλιους όρκους στο πρόσωπο που ο Θεός θα του χαρίσει. Ο όρος "αγνός" σημαίνει αποστασιοποίηση απ’ όλες τις πράξεις ή σκέψεις που διεγείρουν επιθυμίες και που αντιμάχονται στις εντολές του Δημιουργού. Εξάλλου στο καθένα έχει δοθεί από τον Θεό η δυνατότητα να ελέγχει της πράξεις του. Η Βίβλος γράφει: να κρατάτε το σώμα σας καθαρό και άγιο και να μην το χρησιμοποιείται για την ικανοποίηση επιθυμιών που προέρχονται από σαρκικά πάθη…(Α’ Θεσσαλονικείς 4:5). Η σεξουαλική σχέση είναι προορισμένη για το γάμο. Ο Ιησούς είπε: "…δεν διαβάσετε ότι ο Δημιουργός από την αρχή δημιούργησε άντρα και γυναίκα και είπε: γι αυτό θα εγκαταλείψει ο άντρας τον πατέρα του και τη μητέρα του και θα προσκολληθεί στη γυναίκα του, και θα γίνουν οι δύο μια σάρκα;" Η ένωση αυτή δύο ατόμων είναι όχι μόνο σωματική αλλά ψυχική και πνευματική.
Η αποδοχή συνεπώς του προγαμιαίου σεξ είναι πράξη αντίθετη από το θέλημα του Θεού. Αλλά και οι συνέπειες της πράξεις αυτή, πάνω στο άτομο, ψυχολογικά και πνευματικά, στην οικογένεια και στη κοινωνία γενικότερα.
Σε έναν κόσμο που τα πάντα γύρω μας καταρρέουν, που τα όρια ανάμεσα στο καλό και το κακό, το ηθικό και το ανήθικο έχουν εξαφανισθεί, ας μείνουμε σταθεροί και πιστοί στις αξίες που ο Θεός έχει δώσει. Ας πάμε κόντρα στο ρεύμα της εποχής! Και ας δείξουμε την ομορφιά και την χαρά που δίνει ο Χριστός. Ακόμα και στη σχέση μας με κάποιο άτομο.
Ποιες οι αποψεις σας πανω σε ολα αυτα;
οφειλονται στον μισογυνισμο ορισμενων απο τους Πατερες και Αγιους του Χριστιανισμου;
Καποιοι υποστηριζουν οτι ολοι οι εκκλησιαστικοί πατέρες, σε πλήρη αντίθεση με το λόγο του Ιησού, συμφωνούν απόλυτα, ότι η γυναίκα είναι επικίνδυνη.
Εσεις τι λετε;
Γνωρίζουμε ποιά ήταν η κατάσταση της γυναίκας στην κάθε εποχή του κάθε εκκλησιαστικού πατέρα; Γνωρίζουμε ποιό ήταν το κοινωνικό γίγνεσθαι απέναντι στη γυναίκα και στις προγαμιαίες σχέσεις (που πάντα υπήρχαν) την εποχή που διατυπόνωνταν αυτές οι σκέψεις;
quote:
Έρευνες που έχουν γίνει από ιατρικούς κύκλους έδειξαν πως από ψυχολογικής πλευράς τα αποτελέσματα είναι αρνητικά και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, σημαδεύουν τραγικά την υπόλοιπη ζωή της κοπέλας ή του αγοριού. Αλλά και από κοινωνικής πλευράς τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Η αποδοχή του "ελεύθερου" σεξ έχει κατορθώσει να εισχωρήσει βαθιά στην συνείδηση της κοινωνίας και να εξαφανίσει σχεδόν κάθε ηθικό στοιχείο. Έχουμε φτάσει στο σημείο αυτό να μας ενοχλεί καθόλου. Όλα επιτρέπονται χωρίς ταμπού και προκαταλήψεις. Αποτέλεσμα αυτής της ηθικής απελευθέρωσης είναι το σεξ να έχει χάσει την "ομορφιά" του και να αποτελεί μια "ζωώδη" πράξη στιγμής και πρόσκαιρης ικανοποίησης χωρίς συναισθήματα.
Μπορείς να παραθέσεις κάποια άρθρα ή συνδέσμους με αυτά τα αποτελέσματα;
ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo
ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo
quote:Μπορείς να παραθέσεις κάποια άρθρα ή συνδέσμους με αυτά τα αποτελέσματα;
Γεια σου φιλε Οδυσσεα.Σε ποια αποτελεσματα αναφερεσαι;
Σχετικα με αυτο που αναφερεται(Έρευνες που έχουν γίνει από ιατρικούς κύκλους έδειξαν πως από ψυχολογικής πλευράς τα αποτελέσματα είναι αρνητικά και σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα, σημαδεύουν τραγικά την υπόλοιπη ζωή της κοπέλας ή του αγοριού.)
ειναι αποψεις γενικα των εκπροσωπων της Εκκλησιας που στην προσπαθεια τους να καταδικαζουν την ερωτικη πραξη πριν το γαμο χρησιμοποιουν ως επιχειρημα τις συγκεκριμενες ερευνες.Τα αποτελεσματα αυτων των ερευνων δεν τα γνωριζω.
quote:
Γνωρίζουμε ποιά ήταν η κατάσταση της γυναίκας στην κάθε εποχή του κάθε εκκλησιαστικού πατέρα; Γνωρίζουμε ποιό ήταν το κοινωνικό γίγνεσθαι απέναντι στη γυναίκα και στις προγαμιαίες σχέσεις (που πάντα υπήρχαν) την εποχή που διατυπόνωνταν αυτές οι σκέψεις;
Σωστα κανεις και θετεις αυτα τα ερωτηματα .Δεν διαφωνω στο οτι πρεπει να ληφθει υποψη το κοινωνικο γιγνεσθαι απεναντι στην γυναικα την καθε εποχη.Ομως η Εκκλησια στην σημερινη εποχη δεν αποκηρυσει αλλα αποδεχεται τις δικαιολογημενες ισως για παλιοτερες εποχες θεσεις πατερων χριστιανων περι γυναικας και προγαμιαιων σχεσεων.Ετσι δεν ειναι;
Δεν χρειάζετε να γυρίσουμε σε εποχές όπου κάθε τι σε σχέση με το άλλο φύλο θεωρείτε αμαρτία και να περιμένουμε το γάμο όπου τώρα πια είναι γύρω στα 30, αλλά ούτε και να επικροτούμε ή να ακολουθούμε ένα κλίμα εποχής που θέλει το σεξ ακριβώς όπως τον φραπέ.
quote:
Σε έναν κόσμο που τα πάντα γύρω μας καταρρέουν, που τα όρια ανάμεσα στο καλό και το κακό, το ηθικό και το ανήθικο έχουν εξαφανισθεί, ας μείνουμε σταθεροί και πιστοί στις αξίες που ο Θεός έχει δώσει. Ας πάμε κόντρα στο ρεύμα της εποχής! Και ας δείξουμε την ομορφιά και την χαρά που δίνει ο Χριστός. Ακόμα και στη σχέση μας με κάποιο άτομο.
Αναφέρεις να μείνουμε σταθεροί σε αξίες που ο Θεός έχει δώσει, δηλαδή όχι προγαμιαίες σχέσεις που να έχουν σχέση με το σεξ. Πόσο εφικτό θα ήταν αυτό όμως φίλε μου και τι πραγματικά επιπτώσεις θα είχε σε κάποιο άτομο που θα τις ακολουθούσε; Θεωρείς πως θα μπορούσε το άτομο αυτό, να κάνει και να κρατήσει και να διατηρήσει μία σχέση που να οδηγούσε εν πορεία σε γάμο; Εγώ το βρίσκω απο δύσκολο ως ακατόρθωτο γιατί καλός ή κακός μάθαμε διαφορετικά, ποιο θα ήταν λοιπόν το άτομο αυτό που θα δεχόταν να είναι μαζί με κάποιον που να έχει μία τέτοια αντίληψη; Οπότε θα κατέληγε ύστερα απο χρόνια μόνο κι αν ακόμα του δινόταν μία τέτοια ευκαιρία με κάποιον άνθρωπο ποια θα ήταν η εμπειρία του απέναντι στις σχέσεις με το άλλο φύλο; Καλώς ή κακός οι σχέσεις μας είναι αυτές που μας οδηγούν στο συμπέρασμα για το ποιον άνθρωπο θα θέλαμε να έχουμε δίπλα μας σε ένα γάμο, μέσα απο αυτές γνωρίζουμε τι μας εκφράζει και τι όχι, τι αντέχουμε και τι όχι, τι ψάχνουμε και τι όχι. Διαφορετικά ο κάθε ένας και η κάθε μία εκ πρώτης όψεως θα φαινόταν ένας καλός σύντροφος αφού δεν θα υπήρχε και ένα ιδιαίτερο μέτρο σύγκρισης.
Απο την άλλη όπως σωστά λες τα πάντα γύρω καταρρέουν και όλα έχουν πάρει την έννοια του φραπέ, πράγμα που επίσης δεν με βρίσκει σύμφωνη καθώς έχουν χαθεί πολλά άλλα όμορφα πράγματα. Πέρσι στην παραλία είδα την μία φορά ένα κοριτσάκι γύρω στα τέσσερα και την άλλη ένα κοριτσάκι γύρω στα έξι με string μαγιό και μου γύρισαν τα μάτια. Το ίδιο έπαθα και όταν μπήκα σε ένα μαγαζί με εσώρουχα και πούλαγαν string για ηλικίες απο δύο ετών εως όσο πήγαινε string. Νόμιζα ότι έβλεπα διαφημιστικά κομμάτια σε μινιόν έκδοση αλλά εν πορεία είδα ότι είχαν μια πολύ φιλική τιμή. Ρώτησα την πωλήτρια και μου λέει καλά δεν το ξέρεις υπάρχουν πολύ καιρό. Που να το ξέρω καλή μου; εγώ στην ηλικία αυτή φόραγα βαμβακερά με στρουμφάκια επάνω.
Αν απο την ηλικία των τριών αρχίζει και εμφυτεύετε η ιδέα αυτή τότε αναρωτιέμαι τι άλλο θα μείνει για το μέλλον και πόσο θα μπορούμε να κατηγορούμε τους παιδεραστές με τις ηλιθιότητες που ανα περιόδους υοθετούμε χάρη στην υποτιθέμενη εξέλιξη της κοινωνίας.
Για αυτό επιστρέφω στο αρχικό μου πιστεύω. Παν μέτρο άριστον.
Σχετικά με το δεύτερο μηνυμά σου εγώ προσωπικά όσες φορές συνάντησα Πάτερ ουδεποτέ ένοιωσα μισογυνισμό ή να με αντιμετοπίζουν ως ένα επικίνδυνο άτομο.
Κάποτε όταν ήμουν γύρω στα 18 θέλησα να διακόψω μια σχέση μου με έναν άνθρωπο που παρόλο την νεαρή του ηλικία είχε βαθιά μέσα του την Θρησκευτική άποψη. Εκείνος μου έλεγε πως αυτό που κάνω δεν είναι σωστό κ.τ.λ. και με παρακάλεσε να το κουβέντιαζα με ένα Πάτερ που βρισκόταν σε ένα μοναστήρι. Εγώ αντιδρούσα και του έλεγα ότι κανένας Πάτερ δεν θα μου έλεγε τι πρέπει και τι δεν πρέπει να κάνω στην ζωή μου. Με παρακάλεσε όμως ως τελευταία χάρη (πίστευε πιθανόν ότι θα μου άλλαζε την γνώμη)και τελοσπάντων για να του το βγάλω απο το μυαλό το έκανα. Πήγαμε λοιπόν και εγώ ήμουν προκαταλειμένη ότι θα μου άρχιζε όλα αυτά περι θρησκείας, καλού-κακού και αμαρτίας.
Μπήκα σε ένα δωμάτιο που ήταν ο Πάτερ και του λέω με λίγα λόγια την απόφαση χωρισμού μου. Εκείνος με κοιτάει και μου λέει, αμαρτία θα ήταν να έμενες με έναν άνθρωπο που δεν θέλεις προσποιούμενη ότι τον θέλεις εις το όνομα μου λέει μιας υποτιθέμενης αμαρτίας. Ο Θεός μου λέει ποτέ δεν είπε και δεν θέλησε να είμαστε με κάποιον που δεν θέλουμε. Δεν υπάρχει ούτε ένωση ψυχής ούτε και πνεύματος κάτω απο ψεύτικες βάσεις. Και έφυγα πλήρως ικανοποιημένη που ο Πάτερ ήταν ένας λογικότατος άνθρωπος, αντίθετα με τον τότε φίλο μου που έλπιζε να πέσει η οργή του Θεού πάνω μου.
Προσωπικά τους Πάτερ εγώ τους διαχωρίζω σε δύο κατηγορίες. Εκείνους που τρέφονται απο τον Θεό και πιστεύουν στον Θεό και εκείνους που τρέφονται απο την κοινωνία και πιστεύουν στην κοινωνία με συνέπεια να την ακουλουθούν για να την έχουν απο κοντά και να την στριμόγνουν όπως μπορούν μέσα στα πιστεύω τους. Διαφορετικά δεν μπορώ να εξηγήσω πως η ίδια Θρησκεία έχει αλλάξει τόσα πολλά πρόσωπα μέσα στα χρόνια.
Και μια άλλη αλήθεια που εγώ τουλάχιστον έχω δει κι ας μην έχω πολλές επαφές είναι ότι αυτοί που άγκιξαν πραγματικά το θεικό είχαν μια άλλη πνευματική δύναμη (όποιος έχει συναντήσει κάποιον τέτοιο θα καταλαβαίνει τι εννοώ) πράγμα που δεν έχω συναντήσει σε κάποιον άνθρωπο της εκκλησίας που να βρίσκετε όμως και εντός των κοινονικών υποθέσεων. Σε έναν Παπά μιας εκκλησίας π.χ. Η λογική μου με οδηγεί πως ένας άνθρωπος που ασχολείτε χρόνια με το Θεικό αν πραγματικά είχε αυτή την ενασχόληση θα έπρεπε να είναι κάπου πνευματικά πιο ψηλά. Φυσικά δεν κρίνω όλους τους Παπάδες, δεν τους γνώρισα όλους. Απλά θέλω να πω πως καλά θα είναι να μην κρίνουμε απο τα πιστεύω της γενικότητας και την πλειοψηφίας, αν θέλουμε να έχουμε άποψη αντικειμενική ας ψάχνουμε αυτούς που πραγματικά αντιπροσωπεύουν αυτό που δηλώνουν.
Τουλάχιστον έτσι βλέπω εγώ αυτό το θέμα και μπορεί φυσικά και να σφάλω γιατί δεν μπορώ να πω ότι έχω ασχοληθεί τόσο πολύ ώστε να έχω μια ξεκαθαρισμένη και απόλυτη άποψη.
Αν νομίζεις ότι κάπου σφάλω θα ήθελα να ακούσω και την δική σου άποψη ή την διαφορετική εκδοχή που πιστεύεις ότι θα μπορούσε να υπάρξει κάτω απο κάποιες συνθήκες που πιθανόν εγώ να μην έχω αντιληφθεί.
quote:
Αναφέρεις να μείνουμε σταθεροί σε αξίες που ο Θεός έχει δώσει, δηλαδή όχι προγαμιαίες σχέσεις που να έχουν σχέση με το σεξ. Πόσο εφικτό θα ήταν αυτό όμως φίλε μου και τι πραγματικά επιπτώσεις θα είχε σε κάποιο άτομο που θα τις ακολουθούσε;
Γεια σου serenite.Το παραπανω δεν το αναφερω εγω,ειναι απο ιστιοσελιδα οπου διατυπωνονται θεολογικες αποψεις που ειναι αποδεκτες απο την Εκκλησια.
quote:
Δεν χρειάζετε να γυρίσουμε σε εποχές όπου κάθε τι σε σχέση με το άλλο φύλο θεωρείτε αμαρτία και να περιμένουμε το γάμο όπου τώρα πια είναι γύρω στα 30, αλλά ούτε και να επικροτούμε ή να ακολουθούμε ένα κλίμα εποχής που θέλει το σεξ ακριβώς όπως τον φραπέ.
Συμφωνω σε αυτα που λες.
Για να κάνεις έρωτα πρέπει πρώτα να έχεις παντρευτεί.
Για να παντρευτείς πρέπει πρώτα να έχεις, σε ένα μεγάλο βαθμό, αποκατασταθείς επαγγελματικά.
Για να αποκατασταθείς επαγγελματικά το πιθανότερο είναι να φτάσεις τα 30 μαζί με σπουδές και στρατό.
Δόξα το Θεό προλαβαίνουμε πριν κλείσουμε τα μάτια μας !!!!![]()
Βέβαια αν μέχρι τότε δεν...![]()
Θα έχουμε άλλου είδους προβλήματα :
Οργανικά – ορμονικά
Ψυχολογικά
Σεξουαλικής ανασφάλειας
Φόβος απόρριψης από το άλλο φύλο
…και πολλά άλλα ωραία
Θα συμφωνήσω και εγώ με τους προλαλήσαντες :
quote:
Αυτά που λέει η εκκλησία δεν γίνονται ούτε στα παραμύθια.![]()
Όταν γράφτηκαν εξυπηρετούσαν άλλους σκοπούς.
Άσε που στην τελική δεν δίνουν και το καλό παράδειγμα.
Να 'στε όλοι καλά...
Στράτος
οταν γινεσε γονιος στο παιδι σου του μαθαινεις τι πρεπει να κανει και τι οχι, το καλο και το κακο, με παραμυθια..μεγαλωνοντας του τα αλλαζεις γιατι πλεον μπορει να καταλαβει παραπανω πραγματα και του δινεις και περισοτερη ελευθερια γιατι το μυαλο του εχει ανοιξει και μπορει να καταλαβει περισσοτερα πραγματα και να αποφασισει απο μονος του πιο ειναι το σωστο και ποιο οχι..
φυσικα και στα πρωτα χρονια του χριστιανισμου απαγορευοταν οχι μονο οι προγαμιες σχεσεις αλλα και ο δευτερος γαμος..
επειδη ομως η θρησκεια μας ειναι ζωντανη, λογικο ειναι να εξελισετε οπως καθε ζωντανος οργανισμος..
ετσι εχουμε φτασει στο να μπορει καποιος να παντρευτει 3 φορες, ποιος σας ειπε οτι καποια στιγμη δε θα επιτρεπονται οι προγαμιαιες σχεσεις..
μη ξεχνατε οτι οι παπαδες (δε διαφωνω οτι οι περισσοτεροι ειναι για μπατσες, αλλα δεν ειναι στη δικαιοδοσια μου να τους κρινω, ειμαι σιγουρη οτι θα κριθουν αναλογα του αξιωματος τους, αλλωστε οσο πιο ψηλα ειναι σε αξιωμα, τοσο πιο αυστηρα θα κριθουν, εγω προσωπικα λυπαμαι πολυ τον χριστοδουλο)ειναι ανθρωποι και δυστυχως πολλοι δε θα επρεπε να ειναι καν παππαδες.Η εκκλησια ομως εξελισετε για τον απλο λογω οτι εξελισετε και ο ανθρωπος και οσο ποιο πολυ ανοιγει το μυαλο του τοσο λιγοτερους περιορισμους θα επρεπε να εχει, εφοσον θα ηταν σε κατασταση να μπορει να ξεχωρισει το καλο απο το κακο. Αυτο τι σημαινει οτι θα παψουμε να πιστευουμε επειδη υπαρχουν ανθρωποι σε λαθος θεσεις?
βεβαια ξερω τι θα πειτε τωρα οτι εφοσον Η εκκλησια εξελισετε για τον απλο λογω οτι εξελισετε και ο ανθρωπος ποιος μας λεει οτι δεν εξελισει την εκκλησια ο ανθρωπος επειδη ετσι τον βολευει και οχι επειδη ετσι πρεπει..
αυτη την απαντηση δυστυχως μπορει να την δωσει μονο ο καθενας μεσα του και οχι εγω, γιατι πολυ απλα δε μπορω (και δε θελω) να πεισω καποιον για τπτ.
Δυστυχως αναγνωριζω το προβλημα, οτι δεν υπαρχουν πολλοι σωστοι παπαδες και ισως αυτο θα ηταν το θεμα που θα επρεπε να συζητουμε, γιατι ισως αυτο ειναι το μεγαλυτερο προβλημα που υπαρχει..
Αυτος ομως που θελει να μαθει πραγματικα μπορει να βρει τον σωστο παππα που φυσικα δε θα του πει "ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ ΚΑΝΕΙς ΕΡΩΤΑ ΜΕ ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΣΟΥ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΚΑΕΙς ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ".. αλλα θα του επιτρεψει κιολλας να το κανει με καποιες πολυ μικρες προυποθεσεις..
αυτα προς το παρον..δουλεια βλεπετε

quote:
φυσικα και στα πρωτα χρονια του χριστιανισμου απαγορευοταν οχι μονο οι προγαμιες σχεσεις αλλα και ο δευτερος γαμος..
επειδη ομως η θρησκεια μας ειναι ζωντανη, λογικο ειναι να εξελισετε οπως καθε ζωντανος οργανισμος..
ετσι εχουμε φτασει στο να μπορει καποιος να παντρευτει 3 φορες, ποιος σας ειπε οτι καποια στιγμη δε θα επιτρεπονται οι προγαμιαιες σχεσεις..
Ενα λεπτο,Γωγω λες οτι ισως καποια στιγμη να επιτρεπονται οι προγαμιαιες σχεσεις.Για να αλλαξουν οπως λες καποια πραγματα πρεπει αν δεν κανω λαθος να γινει μια νεα οικουμενικη συνοδος.Μοιαζει λες και συνομιλουν με τον Θεο οι εκπροσωποι της Εκκλησιας και θα προβουν σε αλλαγες οταν ο Θεος τους το πει.Δηλαδη θα μπορουσε για παραδειγμα η αποχη απο την νηστεια να μην θεωρειται πια αμαρτια,θα μπορουσε η Εκκλησια να κανει αλλαγες που ειναι κοντρα στις εντολες που υποτιθεται οτι εδωσε ο Χριστος οπως αναφερει η Καινη Διαθηκη;Και πως εισαι βεβαιη οτι αν γινει μια αλλαγη στο δογμα θα ειναι επιτρεπτη απο τον Θεο στον οποιο πιστευεις;Πως θα γνωριζουν οι εκπροσωποι της Εκκλησιας οτι μια συγκεκριμενη εντολη που αναφερεται στην Καινη διαθηκη δεν θα ισχυει ποια;
Πως μπορει η Εκκλησια να παει κοντρα σε κατι που η ιδια η Βιβλος αναφερει;Πως μπορει να αλλαξει κατι που αφορα ενα δογμα χωρις την αδεια του υποτιθεμενου Θεου;Μπορει ενα δογμα να εξελισσεται;
Edited by - VIKING on 08/08/2006 13:35:43
quote:
Ενα λεπτο,Γωγω λες οτι ισως καποια στιγμη να επιτρεπονται οι προγαμιαιες σχεσεις.Για να αλλαξουν οπως λες καποια πραγματα πρεπει αν δεν κανω λαθος να γινει μια νεα οικουμενικη συνοδος.Μοιαζει λες και συνομιλουν με τον Θεο οι εκπροσωποι της Εκκλησιας και θα προβουν σε αλλαγες οταν ο Θεος τους το πει.Δηλαδη θα μπορουσε για παραδειγμα η αποχη απο την νηστεια να μην θεωρειται πια αμαρτια,θα μπορουσε η Εκκλησια να κανει αλλαγες που ειναι κοντρα στις εντολες που υποτιθεται οτι εδωσε ο Χριστος οπως αναφερει η Καινη Διαθηκη;Και πως εισαι βεβαιη οτι αν γινει μια αλλαγη στο δογμα θα ειναι επιτρεπτη απο τον Θεο στον οποιο πιστευεις;Πως θα γνωριζουν οι εκπροσωποι της Εκκλησιας οτι μια συγκεκριμενη εντολη που αναφερεται στην Καινη διαθηκη δεν θα ισχυει ποια;
Πως μπορει η Εκκλησια να παει κοντρα σε κατι που η ιδια η Βιβλος αναφερει;Πως μπορει να αλλαξει κατι που αφορα ενα δογμα χωρις την αδεια του υποτιθεμενου Θεου;Μπορει ενα δογμα να εξελισσεται;
ελα μου..
οχι σε καμια περιπτωση δεν ειπα οτι συνομιλουν με το θεο, σιγουρα με καποια οικουμενικη συνοδο θα γινει ή τελος παντων συμφωνα με το τελετουργικο που τηρει η εκκλησια..
δευτερον ο χριστος δεν ειπε να μην παντρευεστε δεκα πεντα φορες πχ, ουτε ειπε οτι απαγορευετε το ενα η το αλλο συγκεκριμενα..
ο χριστος ειπε ου μοιχευσεις πχ, και αγαπατε αλληλους..
ολο το διδαγμα του χρηστου ηταν η αγαπη..
φυσικα και μπορει ενα διδαγμα να εξελισετε, αυτο το καθιστα ζωντανο, και οχι ενα νεκρος θεος που δε καταλαβαινει ή δε νιωθει τους πιστους..
απλα προσπαθω να σου πω..οτι αν οι ανθρωποι παλαιοτερα ηταν σε θεση να μπορουν να αυτοσυγκρατουνται και να μη γινεται της πουτ. .. το καγκελο (οχι οτι εχω κατι εναντιων των κοριτσιων.. αλοιμονο) δε θα χρειαζοταν καμια απαγορευση..
να σου θυμισω οτι ο αδαμ και η ευα δεν ηταν καν παντρεμενοι..(αν και ειμαι της γνωμης οτι η παλαια διαθηκη ειναι παραμυθι για τους τοτε αγραμματους ανθρωπους)
αυτο που ειπα παραπανω, οσο πιο πολυ εξελισετε ο ανθρωπος τοσο θα αλλαζουν αυτα, οχι γιατι μας βολευει, ουτε γιατι ο θεος μεταμορφωνεται..
απλα οι ανθρωποι ειναι σε θεση να καταλαβαινουν πιο πολλα και γιαυτο γινεται αναγκαια η αλλαγη καποιον πραγματων, και περιττη η τοσο μεγαλη απαγορευση καποιον πραγματων..
παραδειγμα, η νηστεια δεν ειναι αυτοσκοπος.. το θεμα ειναι ο αυτοελεγχος..αν πχ εγω καπνιζω η δικη μου νηστεια θα ειναι να κοψω το καπνισμα..αν ειμαι υπερσεξουαλικη θα ειναι να μην κανω σεξ, αν ειναι το φαι να μη φαω..κτλ
αν οι ανθρωποι το καταλαβαιναν αυτο, δε θα ηταν η νηστεια υποχρεωτικη, απλα θα υπηρχε περιοδος νηστειας και ο καθενας θα εκανε αυτο που θα αρμοζε για τον εαυτο του..δηλ τι να το κανω οταν ενας ανορεξικος κανει νηστεια..
ομως επειδη οι ανθρωποι ακομη ενδεχομενως δε το καταλαβαινουν αυτο
εχουν μπει αυτα τα ορια.
αυτο ισχυει σε ολα τα θεματα της θρησκειας νομιζω..
ελπιζω να σου εδωσα να καταλαβεις τι εννοω

Να γίνει μια οικουμενική σύνοδος ή οτιδήποτε άλλο θέλετε για να αποφασίσουν τι ;
Αν εγώ θα κάνω sex πριν το γάμο ή αν θα φάω μπριζόλα πριν το δεκαπενταύγουστο;
Μιλάμε σοβαρά τώρα ;
Είναι παράλογο κατά την γνώμη μου να λέμε ότι η θρησκεία πρέπει να εξελίσσετε επειδή εξελίσσετε και η κοινωνία. Τι είναι η θρησκεία, αυτοκίνητο ;
Για μένα αυτό το πράγμα που γίνεται τώρα μου θυμίζει τσίχλα και όχι θρησκεία.
Την τραβάει ο καθένας, μια απ’ εδώ μια απ’ εκεί, αρκεί να την φέρει στα μέτρα του. Και το περίεργο είναι ότι αυτό που φτιάχνει ο καθένας με την τσίχλα του, νομίζει ότι είναι και το σωστό, το αληθινό και ότι κατέχει την αλήθεια. Δημιουργεί δικούς του κανόνες και αν του πεις και μια κουβέντα θα βρεις και το μπελά σου.
Τέλος πάντων, άκρη δε βγαίνει. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο.
Να 'στε όλοι καλά...
Στράτος
ολοι ξερουμε λιγο πολυ τι πρεπει να κανουμε, ολοι γνωριζουμε το καλο απο το κακο..
δε νομιζω αν θα μας κρινει για το αν φαγαμε μπριζολα δεκαπενταυγουστο, οσο για το αν δειξαμε ασεβεια προς σε αυτη τη μερα..
μερικοι ανθρωποι για να λειτουργησουν χρειαζονται κανονες..
γιαυτο και αλλαζουν καποιοι κανονες γιατι η κοινωνια αλλαζει, φυσικα ομως η καρδια και το νοημα παραμενουν τα ιδια, και αυτο εχει σημασια..
αυτο νομιζω, τωρα αν κανω λαθος... θα φανει!!

quote:
Επεισης το διαζυγιο επιτρεπεται μονο σε περιπτωση μοιχειας.
Καλησπερα Geo4.
Σε περιπτωση που ο ανδρας ξυλοκοπει την γυναικα του ή γενικα της φερεται ασχημα και αδιαφορει για αυτην επιτρεπεται το διαζυγιο συμφωνα με την θρησκεια σου;
quote:
Η μοναδικη εξελιξη που ειχε η θρησκεια μας ηταν απο την παλαια διαθηκη και τις 10 εντολες στο λογο του Χριστου στην καινη διαθηκη.
Συμφωνω με αυτο.Επομενως ειναι λαθος αυτο που λεει η φιλη Γωγω οτι μπορει για παραδειγμα καποτε να γινουν αλλαγες στο δογμα.
Υποθετω πως εφοσον δικαιολογειται το διαζυγιο σε περιπτωσεις μοιχειας θα δικαιολογειται και σε χειροτερες περιπτωσεις π.χ. ξυλοδαρμος. Γενικα παντως το νοημα της θρησκειας ειναι οι ανθρωποι οταν παντρευονται να γινονται ενα και να μη φτανουν στο διαζυγιο.
quote:quote:
Η μοναδικη εξελιξη που ειχε η θρησκεια μας ηταν απο την παλαια διαθηκη και τις 10 εντολες στο λογο του Χριστου στην καινη διαθηκη.Συμφωνω με αυτο.Επομενως ειναι λαθος αυτο που λεει η φιλη Γωγω οτι μπορει για παραδειγμα καποτε να γινουν αλλαγες στο δογμα.
τωρα επιτρεπονται 3 γαμοι ενω παλαιοτερα οχι
και υπαρχουν και αλλες αλλαγες, εγω το βλεπω στη συμπεριφορα των πνευματικων, ας μιλησει ομως καποιος ποιο αρμοδιος απο μενα..

Πραγματική φιλοσοφία είναι εκείνη που αφήνει τον άνθρωπο να εκφράσει τον πραγματικό του εαυτό και να κριθεί από την ιστορία. Οποιαδήποτε άλλη προσέγγιση, που βάζει κανόνες, όρους, περιορισμούς, επιπλήξεις, απειλές ή τιμωρίες, δεν είναι φιλοσοφική θεωρία, αλλά κατασκευασμένο μόρφωμα με σκοπό την εξυπηρέτηση κάποιων σκοπών που μοιραία αναπλάθονται με την πάροδο του χρόνου.
Ο Ιησούς είπε και έπραξε : "Αγαπάτε αλλήλους". Αν όντως παρέμεινε εκεί και όλα τα υπόλοιπα είναι μεταγενέστερα συμπληρώματα δογματισμού και κατήχησης, ο μόνος φιλόσοφος του Χριστιανισμού είναι ο Ιησούς. Όλη η υπόλοιπη "θρησκεία" είναι απλά ερμηνευτικές εγκύκλιοι, που εξυπηρετούν ανθρώπινους, άρα γήινους και (δυστυχώς, ως επί το πλείστω) υλικούς σκοπούς. Ας μείνουμε στη φιλοσοφία και ας αφήσουμε το δόγμα. Στο τέλος κάποιοι εκεί έξω (όχι από το παρόν site, για να μην παρεξηγηθώ), θα μας πείσουν ότι στη διδασκαλία του Ιησού υπήρχε το δικαίωμα των βομβαρδισμών, η νομιμοποίηση των διαφόρων φαινομένων κοινωνικής παθογένειας (παιδοφιλία, ναρκωτικά κλπ. κλπ.), η αγιοποίηση σε όλες τις μορφές της (για επιλεγμένα βέβαια άτομα) και πολλά άλλα.
Η ουσία στη Χριστιανική διδασκαλία (θέλω να πιστεύω ότι) είναι το "Αγαπάτε αλλήλους". Αν το ενέτασαν στη ζωή τους όλοι όσοι κόπτονται για την αξία των θρησκειών, ο κόσμος θα ήταν διαφορετικός. Ακόμα και αν υπήρχαν οι προγαμιαίες σχέσεις, οι αμβλώσεις, τα διαζύγια...
Φιλικά
Κωστάκης
Αν υπηρχε το 'Αγαπατε αλληλους' δε θα υπηρχαν προγαμιαίες σχέσεις, αμβλώσεις, διαζύγια.