- Η ΠΛΑΝΗ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
quote:Ίσως να μην υπάρχει. Αλλά στην τελική καθένας μας έχει το αυτεξούσιο, την ελεύθερη βούληση και το δικαίωμα να καταστρέψει τη ζωή του, αν το θέλει. Ίσως αυτό να είναι το μάθημά του, ίσως αυτό θα τον βοηθήσει να δει καλύτερα παρακάτω. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν κάτι είναι κακό ή καλό για έναν άλλον άνθρωπο. Καμιά φορά αυτό που φαίνεται ως καταστροφή είναι απλά μια δραματική εξέλιξη για να σωθεί κανείς ή ακόμη και να αναστηθεί.
Ήμουν αγαπητή μου, και δεν υπάρχει χειρότερο από την άρνηση!
Ήταν, μια φορά κι έναν καιρό, λέει, μια φτωχή αγροτική οικογένεια και ένα βράδυ κάποιος τους χτύπησε την πόρτα και τους ζήτησε να τον φιλοξενήσουν. Πράγματι τον δέχθηκαν και τον περιποιήθηκαν αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας ψόφησε η μοναδική αγελάδα της οικογένειας. Ο αγρότης, που ήταν και πατέρας αρκετών παιδιών, θύμωσε, σήκωσε τη γροθιά του στον ουρανό και φώναξε "γιατί; έτσι μου ανταποδίδεις την καλοσύνη μου; τι θα γίνουν τα παιδιά μου; εγώ μέχρι και φιλοξενία πρόσφερα, όπως είπες στις παραβολές Σου, ενώ είμαι τόσο φτωχός!". Τότε ο ξένος που είχε φιλοξενήσει έβγαλε το πανωφόρι που φορούσε και ο αγρότης είδε ότι ήταν άγγελος. "Σε παρακαλώ μη θυμώνεις", του είπε ο άγγελος, "χθες βράδυ ο Θάνατος επισκέφθηκε το σπίτι σου για να σε πάρει μαζί του. Μεσολάβησα όμως, του είπα πόσο καλά μου φέρθηκες και του ζήτησα να πάρει την αγελάδα σου αντί για σένα. Δεν έκανα καλά;".
Έτσι κι εμείς αυτό που ερμηνεύουμε καμιά φορά σαν "χειρότερο" μπορεί να μας δίνει πίσω τη ζωή μας αλλά να μην το συνειδητοποιούμε.
quote:Χα χα χα, πραγματικά δεν μου αρέσουν καθόλου! Χιλιάδες κομματάκια σχεδόν πανομοιότυπα σκορπισμένα παντού και να προσπαθείς να βάλεις τάξη… χάλια! Μου φτάνουν τα κομματάκια της ζωής και του εαυτού μου, αγαπητέ…
Άρα αγαπητή μου δεν σου αρέσουν τα παζλ?
quote:Δεν θέλω να οδηγήσω τίποτα. Ούτε καν το αυτοκίνητό μου, εκτός αν είναι για να ξαναπάω διακοπές! Δεν έχω πρόβλημα με τον τρόπο που κάνεις διάλογο, αρκεί να ξέρω ότι έχεις κατά νου κάποια κατεύθυνση και ότι δεν ρωτάς για να ρωτάς. Τουλάχιστον στα επιτραπέζια παζλ βλέπει κανείς τα κομματάκια που πρέπει να συνταιριάξει. Δείξε μου, λοιπόν.
Άρα αν θέλεις μπορείς να οδηγήσεις εσύ το διάλογο με τη λογική σου, εγώ θα ακολουθήσω!
quote:Σκεπτικιστής είναι αυτός που αμφισβητεί τη δυνατότητα να γνωρίζει οποιοσδήποτε ο,τιδήποτε με απόλυτη βεβαιότητα. Όταν κρατείται εντός του μέτρου, ο σκεπτικισμός βοηθά τον άνθρωπο να αποθαρρύνει τον δογματισμό και την αλαζονεία ως τρόπους συμπεριφοράς. Και μπορεί στη σκέψη του σκεπτικιστή να ενυπάρχει το σπέρμα του μηδενισμού, όπως λες, αλλά είναι νομίζω στο μότο του Admin που είδα ότι πραγματικός αναζητητής είναι αυτός που ισορροπεί στο λεπτό όριο ανάμεσα στον δογματισμό και τον μηδενισμό. Και, ξέρεις, έτσι είναι. Επομένως ο σκεπτικισμός είναι μια πρόκληση, φτάνει να κρατείται εντός του μέτρου.
Δεν μου είπες το δικό σου ορισμό.
quote:Το συναίσθημα, η διαίσθηση, τα ανώτερα αισθήματα, η ψυχή. Όλα τα εργαλεία –και ο νους- υπάρχουν για να μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε την πραγματική μας ουσία, που είναι άφθαρτη, αιώνια και κοινή για όλους.
Ποια είναι τα αλλά εργαλεία και για ποιο λόγω υπάρχουν αυτά τα εργαλεία?
quote:Πώς μπορεί να υπάρχει σκοτάδι, φως και μια ολόκληρη γκάμα φωτεινότητας και σκιών ανάμεσα; Ο τέλειος παρατηρητής… αν υπάρχει, είναι αυτός που μπορεί να δει πέρα από τα φαινόμενα, την ουσία των πραγμάτων.
Πως μπορεί να υπάρχει και Υποκειμενική Αλήθεια και Αντικειμενική?
Ποιος είναι ο τέλειος παρατηρητής?
quote:Μα δεν διαφωνώ. Ένα παράδειγμα ζήτησα. Για να είμαι ειλικρινής, θέλω πολύ να ισχύει η θέση σου: "Το Ψέμα δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την Αλήθεια ενώ η Αλήθεια μπορεί να υπάρχει χωρίς το Ψέμα". Θέλω όμως να καταλάβω πώς. Μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί τόσο μια αλήθεια όσο κι ένα ψέμα για το ίδιο πράγμα να είναι ταυτόχρονα Αλήθεια, αλλά θέλω να μου πεις και μιαν Αλήθεια που να μην περιέχει κανένα ψέμα.
Αγαπητή μου δεν κατάλαβα που διαφωνείς και γιατί το περιορίζεις στο κόσμο που ζούμε?
quote:Με την επιμονή τα πάω περίφημα. Στην υπομονή τα κάνω θάλασσα καμιά φορά, ελπίζω όμως ότι θα με βοηθήσεις...
Ελπίζω να συνεχίζεις να έχεις υπομονή και επιμονή.
quote:Κατ' αρχάς τι εννοείς με την παρένθεση "(και δεν υπάρχει καμμία απολύτως πλάνη σε αυτό)";
τι θα επιτρέψεις άραγε στον εαυτό σου ..αλλά και στους άλλους (και δεν υπάρχει καμμία απολύτως πλάνη σε αυτό)....για κάτι "αληθινό"...
Κατά δεύτερο λόγο, πίστεψέ με ξέρω πολύ καλά τι μπορεί να επιτρέπουμε στον εαυτό μας αλλά και στους άλλους για μια "αληθινή" εμπειρία... Αλλά έτσι που το λέμε αναγάγουμε αυτό το "επιτρέπω" σε μια εσωτερική ανάγκη ή έναν φόβο, κάτι το ασυνείδητο δηλαδή: "επιτρέπει να την παραγκωνίζουν γιατί έχει ανάγκη τη δουλειά" ή "της επιτρέπει να τον απατά γιατί φοβάται μην τη χάσει". Ενώ έχω την εντύπωση ότι θέλεις να πεις κάτι για συνειδητή επιλογή.
"Όλα επιτρέπονται" σύμφωνοι, αλλά πώς και εντέλει γιατί; Επιτρέπεται να σε σκοτώσω; Επιτρέπεται να ερωτευτείς κάποιον ενώ είσαι με κάποιον άλλον; Επιτρέπεται να δέχομαι να ταπεινώνομαι ή να ταπεινώνω κάποιον; Ο Χίτλερ πήγε τελικά στον παράδεισο; και διάφορες άλλες ερωτήσεις….
Με αγάπη,
Unseen

Στον κόσμο του Πνεύματος είμαστε πάντα στην αρχή.
quote:
Unseen: Με την επιμονή τα πάω περίφημα. Στην υπομονή τα κάνω θάλασσα καμιά φορά, ελπίζω όμως ότι θα με βοηθήσεις...
Και εγώ ελπίζω ότι θα βοηθήσω και ελπίζω ότι θα με βοηθήσεις και εσύ……
quote:
Unseen: Μα δεν διαφωνώ. Ένα παράδειγμα ζήτησα. Για να είμαι ειλικρινής, θέλω πολύ να ισχύει η θέση σου: "Το Ψέμα δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την Αλήθεια ενώ η Αλήθεια μπορεί να υπάρχει χωρίς το Ψέμα". Θέλω όμως να καταλάβω πώς. Μπορώ να καταλάβω πώς μπορεί τόσο μια αλήθεια όσο κι ένα ψέμα για το ίδιο πράγμα να είναι ταυτόχρονα Αλήθεια, αλλά θέλω να μου πεις και μιαν Αλήθεια που να μην περιέχει κανένα ψέμα.
Αγαπητή μου Unseen, θα ήθελα να θυμηθείς αυτό που είπε ο σοφιστής: « Δεν υπάρχει Αλήθεια.» και εγώ είπα ότι εάν δεν υπάρχει Αλήθεια τότε ούτε αυτό που είπε ο σοφιστής είναι Αλήθεια! Άρα αγαπητή μου ο σοφιστής χρειαζόταν την Αλήθεια για να επιβεβαιώσει ότι δεν υπάρχει Αλήθεια!
Στην πραγματικότητα ο σοφιστής εννοούσε ότι δεν υπάρχει Αντικειμενική Αλήθεια! Για αυτό και για τον σοφιστή Αλήθεια ήταν το συμφέρον του. Η δύναμη το να πείσει ότι αυτό που λέει είναι Αλήθεια!
Άρα αγαπητή μου Unseen θεωρώ ότι ο σοφιστής είπε μια μεγάλη Αλήθεια, ότι δεν υπάρχει Αντικειμενική Αλήθεια! Άρα αφού δεν υπάρχει Μια Αντικειμενική Αλήθεια υπάρχουν πολλές Υποκειμενικές Αλήθειες! Αφού υπάρχουν πολλές υποκειμενικές αλήθειες άρα υπάρχει και το Ψέμα! Μια Υποκειμενική Αλήθεια είναι ταυτόχρονα Αλήθεια και Ψέμα γιατί αν θα ήταν μόνο Αλήθεια τότε θα ήταν η Αντικειμενική Αλήθεια!
Εδώ αγαπητή μου Unseen υπάρχει και κάτι ποιο δύσκολο, το Αντικειμενικό Ψέμα μπορεί να γίνει η Αντικειμενική Αλήθεια! Αλλά η Αντικειμενική Αλήθεια δεν θα γίνει ποτέ το Αντικειμενικό Ψέμα!
Για αυτό είπα ότι, το Ψέμα δεν μπορεί να υπάρχει χωρίς την Αλήθεια ενώ η Αλήθεια μπορεί να υπάρχει χωρίς το ψέμα!
Το DNA λέει την αντικειμενική αλήθεια……..
quote:
Unseen: Ο τέλειος παρατηρητής… αν υπάρχει, είναι αυτός που μπορεί να δει πέρα από τα φαινόμενα, την ουσία των πραγμάτων.
Πολύ σωστά, αν υπάρχει…….
quote:
Unseen: Σκεπτικιστής είναι αυτός που αμφισβητεί τη δυνατότητα να γνωρίζει οποιοσδήποτε ο,τιδήποτε με απόλυτη βεβαιότητα. Όταν κρατείται εντός του μέτρου, ο σκεπτικισμός βοηθά τον άνθρωπο να αποθαρρύνει τον δογματισμό και την αλαζονεία ως τρόπους συμπεριφοράς. Και μπορεί στη σκέψη του σκεπτικιστή να ενυπάρχει το σπέρμα του μηδενισμού, όπως λες, αλλά είναι νομίζω στο μότο του Admin που είδα ότι πραγματικός αναζητητής είναι αυτός που ισορροπεί στο λεπτό όριο ανάμεσα στον δογματισμό και τον μηδενισμό. Και, ξέρεις, έτσι είναι. Επομένως ο σκεπτικισμός είναι μια πρόκληση, φτάνει να κρατείται εντός του μέτρου.
Αυτό είναι το ιδανικό αλλά είμαι “σκεπτικιστής” αν είναι και πραγματικό……
quote:
Unseen: Χα χα χα, πραγματικά δεν μου αρέσουν καθόλου! Χιλιάδες κομματάκια σχεδόν πανομοιότυπα σκορπισμένα παντού και να προσπαθείς να βάλεις τάξη… χάλια! Μου φτάνουν τα κομματάκια της ζωής και του εαυτού μου, αγαπητέ…Δεν θέλω να οδηγήσω τίποτα. Ούτε καν το αυτοκίνητό μου, εκτός αν είναι για να ξαναπάω διακοπές! Δεν έχω πρόβλημα με τον τρόπο που κάνεις διάλογο, αρκεί να ξέρω ότι έχεις κατά νου κάποια κατεύθυνση και ότι δεν ρωτάς για να ρωτάς. Τουλάχιστον στα επιτραπέζια παζλ βλέπει κανείς τα κομματάκια που πρέπει να συνταιριάξει. Δείξε μου, λοιπόν.
Τα παζλ είναι όμορφα γιατί σου παρουσιάζουν χάος και τάξη……..
Αγαπητή μου θα πρέπει να δούμε το χάος που επικρατεί και γιατί επικρατεί, γιατί έτσι θα δούμε τα κομμάτια του παζλ. Αυτό δεν είναι όμορφο γιατί δεν έχει μορφή. Εμείς θα πρέπει να δώσουμε τη μορφή……….
quote:
Unseen: Το συναίσθημα, η διαίσθηση, τα ανώτερα αισθήματα, η ψυχή. Όλα τα εργαλεία –και ο νους- υπάρχουν για να μας βοηθήσουν να γνωρίσουμε την πραγματική μας ουσία, που είναι άφθαρτη, αιώνια και κοινή για όλους.
Ναι αυτά είναι τα εργαλεία που θα χρειαστούμε για το παζλ…….
quote:
Unseen: Ίσως να μην υπάρχει. Αλλά στην τελική καθένας μας έχει το αυτεξούσιο, την ελεύθερη βούληση και το δικαίωμα να καταστρέψει τη ζωή του, αν το θέλει. Ίσως αυτό να είναι το μάθημά του, ίσως αυτό θα τον βοηθήσει να δει καλύτερα παρακάτω. Κανείς δεν μπορεί να πει με βεβαιότητα αν κάτι είναι κακό ή καλό για έναν άλλον άνθρωπο. Καμιά φορά αυτό που φαίνεται ως καταστροφή είναι απλά μια δραματική εξέλιξη για να σωθεί κανείς ή ακόμη και να αναστηθεί.Ήταν, μια φορά κι έναν καιρό, λέει, μια φτωχή αγροτική οικογένεια και ένα βράδυ κάποιος τους χτύπησε την πόρτα και τους ζήτησε να τον φιλοξενήσουν. Πράγματι τον δέχθηκαν και τον περιποιήθηκαν αλλά κατά τη διάρκεια της νύχτας ψόφησε η μοναδική αγελάδα της οικογένειας. Ο αγρότης, που ήταν και πατέρας αρκετών παιδιών, θύμωσε, σήκωσε τη γροθιά του στον ουρανό και φώναξε "γιατί; έτσι μου ανταποδίδεις την καλοσύνη μου; τι θα γίνουν τα παιδιά μου; εγώ μέχρι και φιλοξενία πρόσφερα, όπως είπες στις παραβολές Σου, ενώ είμαι τόσο φτωχός!". Τότε ο ξένος που είχε φιλοξενήσει έβγαλε το πανωφόρι που φορούσε και ο αγρότης είδε ότι ήταν άγγελος. "Σε παρακαλώ μη θυμώνεις", του είπε ο άγγελος, "χθες βράδυ ο Θάνατος επισκέφθηκε το σπίτι σου για να σε πάρει μαζί του. Μεσολάβησα όμως, του είπα πόσο καλά μου φέρθηκες και του ζήτησα να πάρει την αγελάδα σου αντί για σένα. Δεν έκανα καλά;".
Έτσι κι εμείς αυτό που ερμηνεύουμε καμιά φορά σαν "χειρότερο" μπορεί να μας δίνει πίσω τη ζωή μας αλλά να μην το συνειδητοποιούμε.
Σε ευχαριστώ για την ομορφιά που χαρίζεις πρωί πρωί……..
Καλή σου μέρα αγαπητή μου Unseen!
Καλή μέρα σε όλους!
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
quote:
elo: Εσύ βέβαια δεν αναφέρεις ( αν γνωρίζεις ) για ποια άποψη σκεπτικισμού μιλάς, απλά μιλάς φίλε μου .
Αγαπητέ elo απλά είπα τον ορισμό και όχι το πώς κατέληξα! Επίσης έχω αναφερθεί ότι υπάρχει και ο ακραίος σκεπτικιστής!
Δεν θα ήθελα να επεκταθώ γιατί σωστά υπονοείς ότι δεν υπάρχει μόνο μια άποψη σκεπτικισμού.
quote:
elo: Θα ήθελα να σου κάνω μια απλή ερώτηση, πιστεύεις ότι ο άνθρωπος μπορεί να κατανόηση την μια αλήθεια και αν ναι, θα συνεχίσει να υφίσταται ως αυτό που γνωρίζουμε ως άνθρωπος …..
Φίλε μου elo τα παζλ είναι όμορφα για να φτιάξεις εσύ τη μορφή!
Όταν λες ο άνθρωπος εννοείς οι άνθρωποι, η ανθρωπότητα?
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

O Odysseus nemo, o kost και οι άλλοι φίλοι του τόπικ έχουν κρυφτεί κάπου στο νησί των πειρατών…
Συγνώμη και για τις ατέλειες, δεν είμαι πολύ καλή στα τεχνικά θέματα.
Καλό σαββατοκύριακο!
Unseen
Edited by - Unseen on 24/08/2007 19:03:12
quote:
el.elyon - Όταν λες ο άνθρωπος εννοείς οι άνθρωποι, η ανθρωπότητα?
Τι διαφορά έχει ;
Τα πάντα ξεκινάνε από την μονάδα και καταλήγουνε στο σύνολο .
ΧΑ, ΧΑ Unseen είσαι απίστευτη .

quote:ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΗΣ ΠΛΑΝΗΣ ΤΗΣ ΑΛΗΘΕΙΑΣ O Odysseus nemo, o kost και οι άλλοι φίλοι του τόπικ έχουν κρυφτεί κάπου στο νησί των πειρατών…
Συγνώμη και για τις ατέλειες, δεν είμαι πολύ καλή στα τεχνικά θέματα.
Καλό σαββατοκύριακο!
Unseen
Edited by - Unseen on 24/08/2007 19:03:12
Συγχαρητήρια αγαπητή μου Unseen για το παζλ της Πλάνης της Υποκειμενικής Αληθείας και όχι της Αντικειμενικής. Η Αντικειμενική Αλήθεια δεν έχει Πλάνη αλλά έχει παζλ……..
Να έχεις και εσύ ένα καλό σαββατοκύριακο!
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
quote:
elo: Θα ήθελα να σου κάνω μια απλή ερώτηση, πιστεύεις ότι ο άνθρωπος μπορεί να κατανόηση την μια αλήθεια και αν ναι, θα συνεχίσει να υφίσταται ως αυτό που γνωρίζουμε ως άνθρωπος …..Τι διαφορά έχει ;
Τα πάντα ξεκινάνε από την μονάδα και καταλήγουνε στο σύνολο .
Η ανθρωπότητα μπορεί να έχει μόνο μια Αλήθεια, είτε την Αντικειμενική Αλήθεια είτε το Αντικειμενικό Ψέμα. Σαφώς και η ανθρωπότητα δεν θα είναι το ίδιο!
ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!
quote:
Κατ' αρχάς τι εννοείς με την παρένθεση "(και δεν υπάρχει καμμία απολύτως πλάνη σε αυτό)";
quote:
Κατά δεύτερο λόγο, πίστεψέ με ξέρω πολύ καλά τι μπορεί να επιτρέπουμε στον εαυτό μας αλλά και στους άλλους για μια "αληθινή" εμπειρία...
μα το εξηγείς αμέσως μετά ..![]()
quote:
Αλλά έτσι που το λέμε αναγάγουμε αυτό το "επιτρέπω" σε μια εσωτερική ανάγκη ή έναν φόβο, κάτι το ασυνείδητο δηλαδή: "επιτρέπει να την παραγκωνίζουν γιατί έχει ανάγκη τη δουλειά" ή "της επιτρέπει να τον απατά γιατί φοβάται μην τη χάσει". Ενώ έχω την εντύπωση ότι θέλεις να πεις κάτι για συνειδητή επιλογή.
εδώ θα κάνω οτι και ο γεράκος του Αρκά ... και θα βγάλω το σημειωματάριο ..
καλοοο!!!!![]()
quote:
"Όλα επιτρέπονται" σύμφωνοι, αλλά πώς και εντέλει γιατί; Επιτρέπεται να σε σκοτώσω; Επιτρέπεται να ερωτευτείς κάποιον ενώ είσαι με κάποιον άλλον; Επιτρέπεται να δέχομαι να ταπεινώνομαι ή να ταπεινώνω κάποιον; Ο Χίτλερ πήγε τελικά στον παράδεισο; και διάφορες άλλες ερωτήσεις….
προσωπική μου άποψη.. . γιατί ,απλά ...."Ολα είναι Ενα"
Γιώργος![]()
Previously on Esoterica ![]()
Α- Λήθεια : Το μη κρυφό.
Τί είναι αυτό που πρέπει να απο - καλύψουμε/ να φανερώσουμε;
ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo