ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Αναζητώντας τη χαμένη.... Αθήνα - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

- Αναζητώντας τη χαμένη.... Αθήνα - .-= ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ =-.

AlexTheGreat60 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/3
20/06/2004, 11:11:13
Ας δεχτούμε ότι υπήρχαν ανεπτυγμένοι προκατακλυσμιαίοι πολιτισμοί. Σε ποιά υπάρχοντα στοιχεία μπορούμε να βασίσουμε αυτή την θεωρία;

1. Στην Σφίγγα, αν όντως ισχύει η νέα γεωλογική χρονολόγηση της.
(Εδώ όμως ας σκεφτούμε, από μόνο του αυτό το στοιχείο τι μας προσφέρει;)

2. Οι αναφορές για "μοντέρνο" πόλεμο ανάμεσα σε δύο πολιτισμούς στα αρχαία Ινδικά κείμενα. (Ο ένας είναι το βασίλειο του Ράμα -Ινδικός- ο άλλος ταυτίζεται με την Ατλαντίδα, αλλά δεν γνωρίζουμε αν όντως οι εχθροί των Ράμα ήταν οι Ατλαντες. Εδώ έχουμε ιπτάμενα σκάφη και πυρηνικά όπλα. Οι λεπτομέρειες στα κείμενα είναι εντυπωσιακές)

3. Η αναφορά στην Ατλαντίδα στα κείμενα του Πλάτωνα.

4. Στην καταστροφή των Σοδόμων και των Γομόρων, όπως περιγράφεται στην παλιά διαθήκη. Εδώ η χρονολόγιση αυτού του συμβάντος είναι αβέβαιη. Αλλά δεν δείχνει να μας πηγαίνει πολύ παλιά (πλέον του 10.000 πΧ)

5. Ο τρόπος κτισίματος κάποιων τοιχών πόλεων (πχ των δικών μας Θηβών) που ο μύθος λέει ότι οι πέτρες σηκώνονταν στον αέρα και έμπαιναν στην θέση τους όταν έπαιζε η λύρα του Απόλλωνα. Η καταστροφή κάποιων τοιχών πάλι με ηχητικό τρόπο (η καταστροφή των τοιχών της Ιεριχούς μέσω του ήχου των σαλπίγγων) Αν δεχτούμε ότι οι μύθοι εδώ αναφέρονται σε προηγμένη τεχνολογία, δεν ήταν τεχνολογία της εποχής, αλλά αρχαιότερη.

6. Η ύπαρξη αρχαίων χαρτών που έφτασαν μέχρι τις μέρες μέσω αντιγράφων και δείχνουν μία αρκετά ακριβή γνώση των περιοχών της Γης, (πχ της Ανταρκτικής όπως ήταν πριν καλυφθεί από τους πάγους από τον χάρτη του Πίρι Ρέϊς).

7. Τα πλοία των Φαιάκων, όπως περιγράφονται από τον Ομηρο στην Οδύσσεια. Πιθανόν και η κατασκευή της Αργούς.

8. Διάφορα μικροαντικείμενα που έχουν βρεθεί σε διάφορα μέρη και πιθανόν να ενισχύουν την θεωρία, πχ, οι νανομηχανισμοί που βρέθηκαν στα Ουράλια (αν όντως είναι τόσο παλιοί), οι "μπαταρίες" της Βαγδάτης, τα κρυστάλινα κρανία στην Κεντρική & Νότια Αμερική.

Αλλο;

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

κώσταςΜέλος
20/06/2004, 15:44:21
Αγαπητή Ostria,

Σε ευχαριστώ που έδωσες αυτό τον κατάλογο με τα στοιχεία για τους προκατακλυσμιαίους πολιτισμούς. Πολύ καλή η σκέψη να συγκεντρώσουμε αυτά τα στοιχεία.

Με χαρά θα προσθέσω δυο ακόμα στοιχεία.

9. Γνώση του "ηλιοκεντρικού συστήματος" στην Οδύσσεια

Πρώτος διατύπωσε τη θεωρεία του ηλιοκεντρικού συστήματος ο Αρίσταρχος ο Σάμιος (310 – 230 π.Χ.). Ακολούθησε ο Κοπέρνικος (1473-1543 μ.Χ.)

Αν αναλύσουμε ετυμολογικά τη λέξη ηλικία:

ηλικία = ήλιος + κίω (περιστρέφομαι)

Στο πολυτονικό φαίνεται καλύτερα η συγγένεια των δυο λέξεων.

Όταν κάποιος λέει πως η ηλικία του είναι 40 ετών, χωρίς να το καταλαβαίνει εννοεί πως από τότε που γεννήθηκε, περιστράφηκε γύρω από τον ήλιο 40 φορές.

Είναι σαφές πως αυτός που δημιούργησε τη λέξη "ηλικία" ήταν γνώστης του ηλιοκεντρικού συστήματος.

Ο Όμηρος συχνά χρησιμοποιούσε τη λέξη αυτή:

quote:
εκ πατέρων φιλότητος, ατάρ και ομήλικές ειμεν·
Οδύσσεια ιε'

εν δήμω Ιθάκης μεθ' ομήλικας έμμεν άριστον
Οδύσσεια ιστ'

10. Γνώση γραφής στην Ιλιάδα

Πολλά λέγονται για τη προφορική μετάδοση των επών. Εντούτοις ο Όμηρος γνώριζε το ρήμα "γράφω"

quote:
Ο Όμηρος στην ραψωδία Ζ' αναφέρει ότι ο Σίσυφος χάραξε στις οπλές των βοδιών του την φράση «ο Αυτόλυκος με κλέβει», πράγμα που δείχνει ότι η γραφή και η ανάγνωση ήταν ήδη διαδεδομένη και σε απλούς βοσκούς!
http://www.geocities.com/sfetel/gr/grafh_g.htm#homer

Είπε, κι ο ρήγας αγανάχτησε τέτοιο κακό ν' ακούσεί'
να τον σκοτώσει δεν το θέλησε, δε βάσταξε η καρδιά του,
μον' στη Λυκία τον στέλνει δίνοντας του,
γράμμα θανατερό γραμμένο στο δίπτυχο πινακίδιο,
του πεθερού του εκεί να τα 'δειχνε και να 'βρει το χαμό του.
Κι αυτός κινάει, και των αθάνατων τον προβοδούσε η χάρη,
στη χώρα της Λυκίας ως που 'φτασε και στις οχτιές του Ξάνθου,
Εκεί με αγάπη της απλόχωρης Λυκίας τον δέχτη ο ρήγας'
μέρες εννιά τον καλοσκάμνισε κι εννιά του σφάζει βόδια',
μα όταν στις δέκα πάνω πρόβαλεν η ροδοδαχτυλάτη
Αυγή, τον ρώτησε και ζήτησε να ιδεί και το γράμμα,
πού ό Προίτος ο γαμπρός του του 'δωκε να του κρατάει'
κι ως πήρε και τ' άσκημο γράμμα ξέκρινε, που του 'στελνε ο γαμπρός του,
πρώτα τη Χίμαιρα τον πρόσταξε την άγρια να σκοτώσει.

Δίνω και την Αγγλική μετάφραση για λόγους σύγκρισης:

quote:
so he sent him to Lycia with lying letters of introduction, written on a folded tablet, and containing much ill against the bearer. He bade Bellerophon show these letters to his father-in-law, to the end that he might thus perish; Bellerophon therefore went to Lycia, and the gods convoyed him safely.
"When he reached the river Xanthus, which is in Lycia, the king received him with all goodwill, feasted him nine days, and killed nine heifers in his honour, but when rosy-fingered morning appeared upon the tenth day, he questioned him and desired to see the letter from his son-in-law Proetus. When he had received the wicked letter he first commanded Bellerophon to kill that savage monster, the Chimaera, who was not a human being, but a goddess, for she had the head of a lion and the tail of a serpent, while her body was that of a goat, and she breathed forth flames of fire;
http://classics.mit.edu/Homer/iliad.6.vi.html

gnothe seauton

Edited by - κώστας on 20/07/2004 12:12:55

26/06/2004, 19:40:44
Αγαπητέ Κώστα,

νομίζω ότι το ηλιοκεντρικό σύστημα ήταν μία θεωρία. Αλλά η απόδειξη ήρθε πολύ αργότερα.

Για την γραφή, όντως υπήρχε αλλά δεν μιλάμε (προφανώς) για την αλφαβητική γραφή αλλά για τις γραμμικές. Βέβαια δεν έχουν βρεθεί κανονικά κείμενα, αλλά προφανώς θα υπήρχαν κάποια που χάθηκαν.
Αλήθεια πόσα χρόνια περνούν ανάμεσα στην πρώτη επαφή με μιά νέα γραφή (πχ την αλφαβητική) και τα πρώτα τελειοποιημένα κείμενα, όπως αυτά του Ομήρου;

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

κώσταςΜέλος
17/07/2004, 14:48:26
Αγαπητή Ostria

quote:
νομίζω ότι το ηλιοκεντρικό σύστημα ήταν μία θεωρία. Αλλά η απόδειξη ήρθε πολύ αργότερα.

"Εμείς" σήμερα πιστεύουμε πως ήταν μια θεωρεία που "εντελώς τυχαία" επαληθεύτηκε. Ο Κοπέρνικος στη σύγχρονη εποχή την επαναδιατύπωσε και αποδείχτηκε σωστή με τη χρήση των τηλεσκοπίων. Το ίδιο και ή Ατομική Θεωρεία του Δημόκριτου, ή θεωρεία του Χωροχρόνου που διατύπωσαν ο Ηράκλειτος και ο Ζήνων ο Ελεάτης, κ.α.

Το ηλιοκεντρικό σύστημα εκτός από τον Αρίσταρχο το Σάμιο, αναφέρεται και στους Ορφικούς ύμνους.

Όμως για να αναπτύξει και να διατυπώσει με βεβαιότητα κάποιος τη θεωρία του Ηλιοκεντρικού Συστήματος, ή την Ατομική Θεωρία, ή τη θεωρία του Χωροχρόνου, χρειάζεται να πραγματοποιήσει επισταμένες εργαστηριακές έρευνες.

Αυτό γνωρίζουμε πως ήταν αδύνατο ακόμα και στην Κλασσική και την Ελληνιστική Εποχή. Τηλεσκόπια τότε δεν υπήρχαν. Ούτε μικροσκόπια ή πυρηνικοί αντιδραστήρες, ή άλλες εργαστηριακές συσκευές, απαραίτητες για την απόδειξη αυτών των θεωριών.

Μια εκδοχή είναι πως με τηλεπάθεια στο χρόνο κα/ή χώρο επικοινώνησαν με τεχνολογικά ανεπτυγμένους πολιτισμούς και έλαβαν αυτές τις γνώσεις. Αυτή η εκδοχή δεν μου κάθεται καλά και την απορρίπτω.

Προτιμώ την εκδοχή των προκατακλυσμιαίων πολιτισμών. Εδώ υπάρχουν μερικά ερωτήματα.

1. Πως διατηρήθηκαν οι προκατακλυσμιαίες γνώσεις για χιλιάδες χρόνια.
2. Γιατί ήταν προσβάσιμες μόνο σε εκλεκτούς.
3. Που κατέληξαν τα αρχεία αυτών των γνώσεων και γιατί δεν τα γνωρίζουμε σήμερα.

Ο Ηρόδοτος (Η, 36-37) κάνει μια περίεργη αναφορά.

quote:
…οι κάτοικοι των Δελφών πληροφορούμενοι (ότι ορδές βάρβάρων πλησίαζαν) κατατρόμαξαν και ρωτούσαν το μαντείο για τα ιερά πράγματα, αν δηλαδή έπρεπε να τα κρύψουν ή να τα μεταφέρουν αλλού. Ο θεός όμως δεν τους άφησε να τα μετακινήσουν λέγοντας πως αυτός είναι ικανός να προστατεύει τα δικά του πράγματα.
Οι κάτοικοι, των Δελφών αφού άκουσαν αυτά φρόντιζαν για τον εαυτόν τους. Τα παιδιά και τις γυναίκες τους έστειλαν απέναντι στην Αχαΐα, και απ1 αυτούς οι περισσότεροι ανέβηκαν στις κορυφές του Παρνασσού και τοποθέτησαν τα πράγματα τους στο Κωρύκιο άντρο, άλλοι δε έφυγαν στην Άμφισσα της Λοκρίδας ώστε όλοι οι κάτοικοι των Δελφών εγκαταλείψαν την πόλη εκτός από εξήντα άνδρες και του ερμηνευτή της θέλησης τον θεού.

Όταν δε οι βάρβαροι επερχόμενοι πλησίασαν τόσο, ώστε να διακρίνουν το Ιερό, τότε ο ερμηνευτής της θέλησης του θεού, του οποίου το όνομα ήταν Ακήρατος, βλέπει μπροστά στο ναό στημένα τα ιερά όπλα, τα όποια είχαν βγει έξω από το άδυτο του ιερού των Δελφών και τα οποία δεν επιτρεπόταν κανείς να αγγίξει. Κι αυτός μεν πήγαινε, για να φανέρωση το Θειο στους ευρισκομένους κατοίκους των Δελφών. Όταν δε οι βάρβαροι σπεύδοντας έφθαναν στην περιοχή της Προναίας Αθηνάς, συνέβησαν σε αυτούς θεία σημεία ακόμη σπουδαιότερα. Διότι, και τούτο βεβαία είναι θαύμα μεγάλο, όπλα πολεμικά μόνα τους φάνηκαν στημένα έξω από το ναό. Αυτά όμως πού έγιναν μετά είναι άξια θαυμασμού περισσότερο απ όλα. "Όταν οι βάρβαροι επερχόμενοι ήταν κοντά στο ιερό της Προναίας Αθηνάς, τότε από μεν τον ουρανό έπεφταν πάνω τους κεραυνοί, από δε τον Παρνασσό κόπηκαν δύο κορυφές κι έπεφταν εναντίον τους και πρόφθασαν πολλούς από αυτούς επιπλέον και από το ιερό της Προναίας ερχόταν βοή και αλαλαγμός.

Υπάρχει στο διαδίκτυο στα Αγγλικά:
quote:
The god, in reply, bade them leave the treasures untouched- "He was able," he said, "without help to protect his own."http://classics.mit.edu/Herodotus/history.8.viii.html

Εδώ έχουμε ιερά, μυστικά όπλα στο μαντείο των Δελφών που πετούν κεραυνούς και (εκτοξεύοντας βόμβες;) αποκόπτουν βράχια για να καταστρέψουν τον εχθρό.

Εφόσον έχουμε αποδείξεις ότι αυτά τα όπλα υπήρξαν και χρησιμοποιήθηκαν από "ειδικό προσωπικό" στο μαντείο των Δελφών, είναι λογικό να υποθέσουμε πως υπήρξαν και γραπτά αρχεία που δόθηκαν σε λίγους εκλεκτούς, όπως στο Λυκούργο, το Σόλωνα, τον Πυθαγόρα κ.α. (προσωπικά πιστεύω και στον Όμηρο και τον Ησίοδο).

gnothe seauton
demoΜέλος
10/08/2004, 09:35:31
Θέλω να αναφέρω & εγώ μιά άποψη για την Προκατακλυσμιαία Αθήνα, την οποία διάβασα απο το βιβλίο του Κυρίου Αν.Κεραμυδά "Ατλαντίδα - Το Μυστικό των Μυστικών"!! Λέει ο κος.Κεραμυδάς οτι με τον καταποντισμό της Ατλαντίδας έγιναν τρομακτικές αλλαγές & Σεισμοί στον Ελληνικό χώρο!! Τότε λέει ο κος.κεραμυδάς βυθίστηκε & η Μεγαλοπρεπής Πολιτεία Αθηνών-Θηβών στην Κωπαίδα!! Βλέπετε να στέκει αυτή η άποψη του Κυρίου Κεραμυδά;;; H Kωπαίδα είναι γνωστή απο χιλιετίες σάν αποξηραμένη λίμνη, & Τίποτε άλλο!! Αν βρισκόταν η Μεγαλοπρεπής πόλη στην Κωπαίδα είναι δυνατόν να μήν έχει βρεθεί η παραμικρή ένδειξη;;;
Πέρα απο την άποψη του κυρίου Κεραμυδά οι Αιγύπτιοι ιερείς είπαν στον Σόλωνα, οτι μετά τον Μεγάλο Κατακλυσμό η Θεά Αθηνά μάζεψε τους εναπομείναντες κατοίκους & τους εγγατέστησε σε ασφαλές καταφύγιο!! Το καταφύγιο αυτό ήταν στην Άκρα-Πόλη, κάτω απο την Σημερινή Ακρόπολη, που ήταν το υψηλότερο & ασφαλέστερο σημείο!! Έτσι ξεκινά η Ιστορία της Μετακατακλυσμιαίας Αθήνας!! Κατά την γνώμη μου το μυστικό της Προκατακλυσμιαίας Αθήνας βρίσκεται στα ευρήματα του Κουστώ στον Σαρωνικό τα οποία αποκρύβησαν απο τις Η.Π.Α. για προφανείς λόγους!!

κώσταςΜέλος
06/06/2005, 17:19:16
Ο Πλάτων στον Κρατύλο μας δίνει ενδιαφέρουσες πληροφορίες για το πώς και πότε δημιουργήθηκαν τα πρώτα ονόματα, και αν ήταν το αλφάβητο απαραίτητο για τη δημιουργία αυτών των πρώτων ονομάτων.

Θεωρεί τον Όμηρο σύγχρονό του ποιητή, παρόλο που έζησε 500 χρόνια πριν από αυτόν.

Αυτό φαίνεται από τη φράση:

quote:
Αν αυτά λοιπόν δεν σου αρέσουν, πρέπει να μελετήσεις τον Όμηρο και τους άλλους ποιητές.

ενώ ονομάζει την Ελληνική γλώσσα "αρχαία"
quote:
…αυτό χαρακτηρίζει τους δαίμονες, επειδή ήταν συνετοί και "δαήμονες" (σοφοί) τους ονόμασε "δαίμονες" Και στην αρχαία γλώσσα μας το όνομα αυτό αντιστοιχεί στο ίδιο.

Δεν χρειαζόμαστε απάντηση από τον Πλάτωνα για το πόσο ακριβώς "αρχαία" εννοεί την Ελληνική γλώσσα. Μας τη δίνει στον Τίμαιο και στον Κριτία, όπου αναφέρει μια χρονολογία της "αρχαίας Αθήνας" του 9.500 π.Χ. όπου προφανώς μιλούσαν Ελληνικά.

Πιο κάτω τονίζει πως σωστά ορίστηκαν τα πρώτα ονόματα.

quote:
Ή επειδή είναι πολύ παλαιά τα ονόματα, δεν μπορούμε να τα εξετάσουμε όπως τα βαρβαρικά. Τούτα θα ήταν υπεκφυγές πολύ χαριτωμένες για όποιον δεν θέλει να παραδεχτεί ότι σωστά ορίστηκαν τα πρώτα ονόματα.

Είναι απαραίτητο το αλφάβητο για να δημιουργηθούν αυτά τα "πολύ παλαιά τα ονόματα";

Μα και βέβαια!

Όπως μας εξηγεί για τη λέξη " Ποσειδών" για παράδειγμα:

quote:
...γιατί παλιά το όνομα του Ποσειδώνα αντί του σίγμα είχε δύο λάμδα.

Όπως λοιπόν τον "ομοκέλευθον" ονομάζουμε "ακόλουθον" και την "ομοιοκοίτην" ονομάσαμε "άκοιτην", βάζοντας "α-" αντί για "ομο-"έστι.... βάζοντας και δεύτερο λάμδα....

Θα ήταν ποτέ δυνατό να δημιουργηθούν όλες αυτές οι παλιές λέξεις χωρίς τη χρήση του αλφαβήτου;

Νομίζω πως ο Πλάτων δεν πιστεύει κάτι τέτοιο.

gnothe seauton
06/06/2005, 20:00:08

quote:
...γιατί παλιά το όνομα του Ποσειδώνα αντί του σίγμα είχε δύο λάμδα.

Αυτό ομολογώ δεν το έχω διαβάσει ή ακούσει.
Πολλειδών; Πώς μπορεί τα δύο λάμδα να έγιναν μετά ένα σίγμα;

-Arthur C. Clarke-

κώσταςΜέλος
06/06/2005, 20:54:34
quote:
Πολλειδών; Πώς μπορεί τα δύο λάμδα να έγιναν μετά ένα σίγμα;

Συγνώμη Ostria, Δεν έβαλα όλο το κείμενο προηγουμένως.

...γιατί παλιά το όνομα του Ποσειδώνα αντί του σίγμα είχε δύο λάμδα, εννοώντας ότι ο θεός είναι "πολλά ειδώς" (γνώστης πολλών)

Όλος ο Κρατύλος είναι μια εμπεριστατωμένη ετυμολογική ανάλυση. Περιέχει δεκάδες ετυμηγορίες ονομάτων, αλλά έβαλα ενδεικτικά δυο.

Ένα άλλο πιο πολύπλοκο είναι η "τέχνη"

quote:
τέχνη σημαίνει "έξιν νου"(κατοχή νου) με αφαίρεση του ταυ και παρεμβολή του όμικρον μεταξύ του χι και του νι και του ήτα

Δηλαδή "τρέχα-γύρευε"

Ακόμα και γραμμένο βλέποντάς το, είναι δύσκολο να καταλάβω ποια γράμματα φεύγουν και ποια μένουν. Νομίζω πως είναι αδύνατη αυτή η ετυμολογική ανάλυση (και σύνθεση) χρησιμοποιώντας προφορικό λόγο.

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι πως στον προφορικό λόγο δεν μπορεί να υπάρχουν 5 ι (η, ι, υ, ει, υι) ή ο, ω κλπ. Άρα μάλλον είναι αδύνατη η ετυμολογία στον προφορικό λόγο.

Προσωπική μου άποψη είναι πως το αλφάβητο μέχρι την επίσημη εμφάνισή του τον 8ο αι. π.Χ. υπήρχε, αλλα φυλασσόταν στα ιερατεία σαν απόρρητο.

Την έχεις ακούσει πριν αυτή την άποψη;

gnothe seauton
06/06/2005, 21:40:16

quote:

Συγνώμη Ostria, Δεν έβαλα όλο το κείμενο προηγουμένως.

...γιατί παλιά το όνομα του Ποσειδώνα αντί του σίγμα είχε δύο λάμδα, εννοώντας ότι ο θεός είναι "πολλά ειδώς" (γνώστης πολλών)

Όλος ο Κρατύλος είναι μια εμπεριστατωμένη ετυμολογική ανάλυση. Περιέχει δεκάδες ετυμηγορίες ονομάτων, αλλά έβαλα ενδεικτικά δυο.

Τελικά πρέπει να τον πάρω να τον διαβάσω τον Κρατύλο. Του έχω ρίξει μόνο μιά βιαστική ματιά μέσα από αγγλική μετάφραση.

Πάντως αν ισχύει αυτό που λέει ο Πλάτωνας, τότε ξεχνάμε τα περί Πελασγικών ονομάτων και τοπονυμίων... Λέει τίποτα και για την Αθηνά;

quote:

Ένα άλλο πιο πολύπλοκο είναι η "τέχνη"
quote:
τέχνη σημαίνει "έξιν νου"(κατοχή νου) με αφαίρεση του ταυ και παρεμβολή του όμικρον μεταξύ του χι και του νι και του ήτα

Δηλαδή "τρέχα-γύρευε"

Ακόμα και γραμμένο βλέποντάς το, είναι δύσκολο να καταλάβω ποια γράμματα φεύγουν και ποια μένουν. Νομίζω πως είναι αδύνατη αυτή η ετυμολογική ανάλυση (και σύνθεση) χρησιμοποιώντας προφορικό λόγο.

τέχνη -εχονοη... έξις από το έχω... κολλάει.

quote:

Ένα άλλο σημαντικό στοιχείο είναι πως στον προφορικό λόγο δεν μπορεί να υπάρχουν 5 ι (η, ι, υ, ει, υι) ή ο, ω κλπ. Άρα μάλλον είναι αδύνατη η ετυμολογία στον προφορικό λόγο.

Είναι, επειδή κανονικά αλλιώς προφερόταν το κάθε ι, και αν χρησιμοποιείς την Ερασμιακή προφορά τότε το πράγμα λύνεται ως διά θαύματος... (δεν έχω πειστεί ακόμα βέβαια)

quote:

Προσωπική μου άποψη είναι πως το αλφάβητο μέχρι την επίσημη εμφάνισή του τον 8ο αι. π.Χ. υπήρχε, αλλα φυλασσόταν στα ιερατεία σαν απόρρητο.

Την έχεις ακούσει πριν αυτή την άποψη;

Οχι αλλά δεν το αποκλείω. Δεν γνωρίζω αν και τι είδους κείμενα έχουμε βρει στις ανασκαφές των ναών ή των μαντείων (για τα δεύτερα ξέρω ότι έχουμε βρει χρησμούς και αφιερώματα μόνο)

Αλλά έχουμε και αυτό (το έχω ξαναβάλει)
Ο χρονολογικός κατάλογος των Ιερειών του Ηραίου του Αργους που έγραψε ο Ελλάνικος, βασίζεται στα αρχεία που κρατούσαν οι ίδιες οι Ιέρειες από αρχαιοτάτων χρόνων "ερμηνεύοντες και πιστούντες τα γεγονότα εξ αρχαιοτάτων μνημείων"...

Αυτά τα αρχεία προφανώς δεν υπάρχουν σήμερα..;

-Arthur C. Clarke-

κώσταςΜέλος
06/06/2005, 22:41:19
quote:
Πάντως αν ισχύει αυτό που λέει ο Πλάτωνας, τότε ξεχνάμε τα περί Πελασγικών ονομάτων και τοπονυμίων... Λέει τίποτα και για την Αθηνά;

Εννοείς πως δεν ξέρεις τι σημαίνει το όνομα Αθηνά;

Αστειεύομαι. Σήμερα ετοιμαζόμουνα να γράψω για τα Ελληνικά ονόματα στις πρωτεύουσες των γειτόνων

Άγκυρα – η γνωστή των πλοίων
Σόφια - σοφία
Σκόπια – σκοπιά
Τίρανα – τυραννώ(;)
Ρώμη
Τρίπολη
Πάρις, κλπ.

Για την Αθηνά λέει κάτι εκπληκτικό:

Αυτό είναι πιο δύσκολο, αγαπητέ μου. Πάντως φαίνεται ότι και οι αρχαίοι πίστευαν για την Αθηνά ότι και οι σύγχρονοι ειδικευμένοι στον Όμηρο. Οι πιο πολλοί από τούτους, δηλαδή προσπαθώντας να ερμηνεύσουν τον ποιητή, λένε ότι αυτός παρουσιάζει την Αθηνά ως νου και διάνοια, και φαίνεται ότι αυτός που έδωσε το όνομα κάτι παρόμοιο σκέφθηκε για κείνη, και ακόμα περισσότερο λέγοντας τη νόηση θεού, αφού λέει πως αυτή είναι "α θεονόα" χρησιμοποιώντας με τον τρόπο των ξένων το άλφα στη θέση του ήτα και αφαιρώντας το γιώτα και το σίγμα. Ίσως όμως να σκέφτηκε έτσι, αλλά να την ονόμασε "Θεονόη", επειδή αυτή περισσότερο από τους άλλους εννοεί τα θεία ζητήματα. Εξάλλου δεν απέχει καθόλου από το να θέλει να την επονομάζει "Ηθηνόην". Διαμορφώνοντας πάντω, ή ο ίδιος, ή εκ των υστέρων άλλοι για να το βελτιώσουν , κατά την κρίση τους, την ονόμασαν "Αθηνά".

quote:

Είναι, επειδή κανονικά αλλιώς προφερόταν το κάθε ι, και αν χρησιμοποιείς την Ερασμιακή προφορά τότε το πράγμα λύνεται ως διά θαύματος... (δεν έχω πειστεί ακόμα βέβαια)

Η διαφορά των "Ι" σήμερα είναι ανεπαίσθητη.

Επίσης, το βήτα τότε προφερόταν "μπήτα" το γάμα "γκάμα" και το δέλτα "ντέλτα" όπως περίπου σήμερα τα αγγλικά...

Η προφορά άλλαξε από την "Κοινή διάλεκτο" και μετά.

Το λάμδα στο αρχαίο κείμενο είναι "λάβδα" (δεν το ήξερα)

gnothe seauton
03/03/2014, 18:19:16
Άλλο.
Ένας παπάς, και κρητικός μάλιστα, στη μητρόπολη Κορίνθου, με κοίταζε κάποτε γλαρωμένος.
-Τι βλέπεις παπά;
-Έχω ένα όραμα, μου λέει. Να μαζέψω καπότες λεφτά από τους ομογενήδες. Να σηκώσω εδώ στον Ισθμό, μπαίνοντας στο Μοριά να το βλέπουν ούλος ο κόσμος, ένα άγαλμα του απόστολου Παύλου. Ίσαμε πενήντα πήχες ψήλος, και βάλε.
-Σαν το άγαλμα της Ελευθερίας ε; του κάνω.
-Έτσι, μου λέει. Κι όλο έπαιρνε φωτιά.
-Και γιατί του Παύλου, δηλαδή; Και τόσο πελώριο.
-Μα... για τις Προς Κορινθίους ντε!
-Τον ξέρεις τον Κολοσσό της Ρόδου; τον ερωτώ.
-Ναι. Τέτοιονε θέλω και τον Παύλο.
-Τον Κολοσσό του Μαρουσιού τον ξέρεις;
-Εννοείς το βιβλίο για τον Κατσίμπαλη; Το ξέρω.
-Τον κώλο του Μαρουσιού, παπά, τον ξέρεις;
-Άστα αυτά, του λέω. Είναι της αριστερής διανόησης.
-Εμ, λέω κι εγώ. Γι' αυτό δεν τον ξέρω. Μου απαντάει.
- Γιατί, βρε αρκουδόπαπα, ξέσπασα, δε στήνεις ένα άγαλμα του Νικηταρά ή του Κολοκοτρώνη, που μας λευ-τερώσανε και είδαμε μοίρα στον ήλιο; Και να το κάμεις ψηλό και βαρύ ωσάν τον Ακροκόρινθο που βλέπεις αντίκρια σου; Όπως θα ταίριαζε στους παλικαράδες μας; Μόνε μου θέλεις τον εβραίο. Δεν ξέρεις ότι με τους εβραίους οι έλληνες είμαστε η φωτιά με το νερό; Όχι από εθνικό μίσος, όπως με άλλους, αλλά από αντιπαράθεση κοσμοθεωριών; Δεν άκουσες ποτέ την ιερή βρισιά του λαού μας: ≪Γαμώ τον εβραίο σου!≫. Δεν άκουσες ποτέ το δημοτικό μας τραγούδι, Και κείνη η σκύλα η άνομη, Οβρέσσας θυγατέρα; Άειντε, καημένε μου. Που να ζεις και νά είσαι. Κι είσαι κι από τα χωριά του Ερωτόκριτου και του Βενιζέλου. Μ' ένα λόγο, ο μέγας και ο βαθύς εβραίικος πολιτισμός -δεν ειρωνεύομαι, κυριολεκτώ- μέσα από τη χριστιανική του μετάλλαξη, κι αυτή πια δεν είναι ούτε μεγάλη ούτε βαθιά, πέρασε ως το μυελό των οστών και στη διπλή σπείρα του DNA όλων των νεοελλήνων.

Ένα μόνο δε γνωρίζουν. Ότι ο σπουδαίος αυτός πολιτισμός είναι εντελώς αντίθετος με τον πολιτισμό της κλασικής Ελλάδας. Το αρνί και ο λύκος. Ο πάμφωτος ναός της Αφαίας στην Αίγινα, και το μονύδριο της αγίας Ελεούσας στο νησί της λίμνης των Ιωαννίνων, με την αγράμματη καλόγρια που κυνηγά τις έγκυες και τις λεχώνες, γιατί 'ναι μαγαρισμένες, λέει. Αλλά δεν είναι εδώ ο καιρός και ο τόπος για τέτοιες εξηγήσεις. Το θηρίο το καταπάλαιψα σε άλλες εκστρατείες. Ήμουν κι εγώ στον πόλεμο τοξότης που ξαστόχησε, λέει ο ποιητής. Τέτοιας λογής αποτέλεσμα θα μας δώσει η στατιστική έρευνα στον πληθυσμό της χώρας αναφορικά με την απόδραση του Ελληνικού, και την επίδραση του Εβραίικου. Στην επιφάνεια και στον τύπο και στο όνομα είμαστε έλληνες. Στο βυθό όμως και στην ουσία και στην ύλη είμαστε εβραίοι. Και μη μας παραπλανά το απλοϊκό δικηγοριλίκι, που κανοναρχούν ιεροκήρυκες και ιερολόγοι, ότι τάχατες άλλο εβραίοι κι άλλο χριστιανοί. Άλλο ορθόδοξοι κι άλλο ρωμαιοκαθολικοί. Ο ισχυρισμός αυτός είναι δόλιο σόφισμα, και αφέλεια ξεχειλωμένη. Όσοι λένε τούτη την παλαβομάρα, είναι σα να λένε: Άλλο εταίρα κι άλλο πουτάνα. Μα σε σεμνεία δουλεύουνε και οι δύο. Άλλο δρομέας κι άλλο δισκοβόλος. Μα αθλητές είναι και οι δύο. Άλλο λέμφωμα, άλλο λευχαιμία, κι άλλο νεοπλασία του λάρυγγα. Μα καρκίνοι είναι όλοι τους. Και κακά σπυριά, που σκοτώσανε Καβάφη και Φρόυντ.

Οι νεοέλληνες εκρατήσαμε το σχήμα μόνο από τους έλληνες. Η μάζα όμως, το πι που λένε οι φυσικοί, είναι καθαρά εβραίικη. Και ο χώρος, το βραύνιπι ή β που λένε οι φυσικοί, μέσα στον οποίο συντελέστηκε η αφελλήνιση των ελλήνων είναι το χριστιανικό βυζάντιο. Και ο χρόνος, ο ρειτιριιβ ή το ΐ που λένε οι φυσικοί, που στη διάρκεια του συντελέστηκε ο εξεβραϊσμός των ελλήνων είναι από τον καιρό του Θεοδόσιου μέχρι σήμερα. Ο Θεοδόσιος εγκρέμισε τους ναούς, έσπασε τα αγάλματα, έκλεισε τα στάδια, τα θέατρα, τα ελληνικά σχολεία. Όλες τις πηγές που ποτίζανε την ελληνική αντίληψη ζωής. Γι' αυτό τον εβαφτίσανε Μέγας. Όπως εβαφτίσανε Μέγας και τον προαγωγό του, με τη διπλή σημασία η λέξη, τον Κωνσταντίνο. Τον καίσαρα που έσφαξε τη γυναίκα του και το γιό του. Και τους εβάφτισαν Μέγας, εκείνοι που εβάφτισαν Μέγας και τους Αθανάσιους, τους Βασίλειους, και όσους τέτοιους. Όλοι τους γκρεμιστάδες, παραχαράκτες, αλάριχοι, βάνδαλοι της ελληνικής ιδέας. Η άλλη φωνή, που λέει ότι τίποτα δεν εσήμαιναν ετούτες οι φρικαλεότητες των χριστιανών κατά των ελλήνων, για όσους δεν εξεφτίσανε σε εβραιοέλληνες αλλά έμειναν ελληνοέλληνες, έρχεται από πολύ μακρυά και την ακούνε λίγοι:

Γιατί τα σπάσαμε τ' αγάλματα των, γιατί τους διώξαμεν
απ' τους ναούς των, διόλου δεν πέθαναν γι' αυτό οι θεοί.

Καβάφης ειν' αυτός, αναγνώστη μου, δεν είναι σαράφης. Ούτε Βούδας και Κούδας. Και το ποίημα λέγεται Ιωνικόν. Δε λέγεται Χερουβικόν.

Ο κακουργημός και η εξόντωση του κλασικού έλληνα από τον εβραιόφρονα χριστιανό εκράτησε από το Θεοδόσιο ως την αυγούστα Ευδοξία. Ως το 843 που έγινε η επίσημη αναστύλωση των εικόνων. Η γιορτή της Ορθοδοξίας που γιορτάζεται κάθε χρόνο από τότε, στο έμπα της άνοιξης!, πολύ λαμπρά και με την παρουσία όλης της επιφάνειας του κράτους, ως και οι ξένοι πρεσβευτάδες,στο θετικό της συμβολίζει το θρίαμβο των χριστιανών. Στο αρνητικό της όμως δηλώνει την τελική κατακρεούργηση κάθε Ελληνικού. Είναι η ταφόπετρα της ελληνικής ιδέας. Η τελευταία αντίσταση του μετρημένου ≪έλληνα≫ στο ασιατικό τέρας ήταν ο Λέων Γ' ο Ίσαυρος. Εξύπνησε ο άνθρωπος ένα πρωί, και είδε το μισό πληθυσμό της χώρας τουρλωτούς παπάδες και παχυμουλαράτους καλόγερους. Τότε, σαν το Χριστό με το φραγγέλιο, σήκωσε αυτό που το λένε Εικονομαχία. Και ετελείωσε με το χαμό του φωτός και το σωσμό του σκότους. Με την Κυριακή της Ορθοδοξίας, ή την ταυτότητα του νεοέλληνα. Έλληνες λοιπόν στο δέρμα. Και εβραίοι στα κόκαλα και στο αίμα, στην καρδιά, στα άντερα και στη χολή. Ιδού το κλειδί, η αιτία, ο λόγος της εθνικής σχιζοφρένειας.

Πίσω από τα Σκόπια, από το Αιγαίο, τις Ολυμπιάδες, την Κύπρο- πίσω από τους κατσιβελισμούς, τα δάνεια και τις ψωροκώσταινες πίσω από Εξαρχόπουλους, Μεταξάδες και Παπαδοπουλέους, πίσω από μαρίκες, και μιμίκες, και κατσίκες, και κοσκωτάδες, και σκατάδες, πίσω από κορυδαλλούς και κοριούς και καθάρσεις και λοιμοκαθαρτήρια, πίσω από ρουσφέτια και βιλαέτια και κασαβέτια, βρίσκεται η εθνική μας σχιζοφρένεια. Αυτή απεργάστηκε την εθνική πόλωση, και την εθνική αταυτότητα. Στο χωριό των χιλίων κατοίκων του πλανήτη μας σήμερα οι δύο έλληνες πηδοκοπούν κατά μπροστά, κι έχουν βιδωμένο το κεφάλι να βλέπει κατά πίσω. Τους κοιτάνε οι ξένοι, ανοίγουν διάπλατα τα μάτια, και τους προγκάνε.
Στραβομάρα και πάλαβρα. Βρε ούστ!
Από το “ΓΚΕΜΜΑ” του Δ. Λιαντίνη

Αφιερωμένο στα εβραιοχριστιανικά trolls που εισέβαλλαν στο Forum.

Edited by - Sesostris on 03/03/2014 18:22:37

03/03/2014, 18:31:03
Φαντασματα βλεπεις καλε μου καθως προσκυνας τους δαιμονες που σε καινε στην κολαση, εκει οπου μονο εχουν θεση οι ειδωλολατρες οπως εσυ που για το εξω τους καινε το μεσα τους και τους συνανθρωπους τους γιατι την ειδαν θεοι. Που τους ειδες τους Εβραιοχριστιανους; Ποσο ηλιθιος εισαι; Γενικα ποσο ηλιθια ειναι τα παγανιστικα παρατραγουδα που διασκεδαζουν το συμπαν;

Εγω απλα ξεβρακωσα τους δαιμονες σας σε σχεση με την ΑΡΡΩΣΤΙΑ σας να νομιζετε οτι το συμπαν γυρναει γυρω απο την ομορφια και το μεγαλειο σας, εκει οπου εισαστε απλα κλεφτες και απατεωνες που προσπαθειτε να καπηλευθειτε οχι μονο τα αρχαια μυστηρια που ξεκινησαν απο τους Σουμεριους αλλα και τα αρχαια Ελληνικα μυστηρια με τα οποια δεν εχετε ΚΑΜΙΑ σχεση. Απλα προσκυνατε τα ειδωλα και προσπαθειτε να κλεψετε την δοξα των αρχαιων γιατι εσεις εισαστε τρολ της υπαρξης και σας φταινε αυτοι που σας λενε την αληθεια και προσπαθουν να σας ξυπνησουν για να σας γλυτωσουν απο τα χειροτερα και απο την απατη και ασυλληπτη αρρωστια σας που εχει ξεπερασει καθε οριο βλακειας και παρανοιας.

Ο Λιαντινης αυτοκτονησε αμα πιστευεις οτι εκανε καλα σκεψου το.

Edited by - Dragon Path on 03/03/2014 18:59:11

03/03/2014, 18:48:22
Σε σχεση με τα ειδωλα που προσκυνατε καλυτερα θα ηταν για εσας να τα καψετε και να ψαξετε μεσα σας για το θειο αλλιως το μονο που θα καταφερετε θα ειναι να συνεχισετε να ξεφτυλιζεστε μεχρι να καειτε ολοσχερως καθως κανετε πιππες σε Εωσφορικους Εγρηγορους για να ταισετε την αρρωστια σας και το καμμενο εγω σας αλλα και την αλαζονεια σας σε σχεση με τα γιδια τους Εβραιοχριστιανους οπως λετε θλιβερα υποκειμενα που εχετε σπασει ολα τα ρεκορ ρατσισμου και βλακειας αλλα και γενικοτερα σε σχεση με ολους τους υπολοιπους ανθρωπους και το συμπαν ολοκληρο, καθως ουτε εσεις ουτε τα ειδωλα σας δεν εχετε καμια θεση σε αυτο συμπαν και αυτο θα το καταλαβετε πολυ συντομα.

Τωρα που σας ανοιξε τοσο πολυ ο πισινος απο τους δαιμονες που προσκυνατε σκεφτειτε αν εχουν καποια αλλη χρησιμοτητα οι κολωνες της Ακροπολης εκτος απο το να ταιζουν τις φαντασιωσεις και την αλαζωνια σας.

Lock_SmithΜέλος
03/03/2014, 19:08:24
quote:
Δεν υπαρχουν μεγαλυτερα σιχαματα στην υπαρξη απο το καμμενο ειδος σας. Αμα δεν ντρεπεσε εσυ ρε καμμενο μουννοπανο που δεν εχεις κατι να πεις για την αληθεια που εσεις δημιουργησατε παρα να κανεις ακομα και απειλες για την ζωη μου γιατι τολμησα να σας ανοιξω τα ματια σε σχεση με το ποσο αχρηστοι εισαστε τοτε αντε και γαμησου μωρη ξεφτυλισμενη και καταραμενη κοτα που θα λυσεις το πνευματικο σου προβλημα με τα χερια σου καμμενη Ελληνιδα πορνη των δαιμονων που νομιζεις οτι αξιζεις τον αερα που αναπνεεις αχρηστο ψωφιμι. Εισαστε η ντροπη και η απολυτη ξεφτυλα του ανθρωπινου γενους. Ζιτο η χρισι αβγι και τα μουννοπανα που την ειδαν θεοι! Καλη τυχη στον αγυριστο ψωφιμι Ελληναρα και βαλε τα ειδωλα σου στον κωλο σου τωρα που σου ανοιξαν αρκετα τον κωλο οι δαιμονες καμμενο πορνιδιο.
- Απευθυνομαι στην σαλταρισμενη και καμμενη κουραδα την Lock Smith που δεν σταματαει να βριζει και να ριχνει απειλες γιατι ειναι τοσο ηλιθια και αχρηστη καμμενη κατσικα που δεν εχει τιποτα αλλο να πει.

Αυτά εδώ που γράφεις να τα θυμάσαι καλά, εγώ δε σε πείραξα, ούε εσένα ούτε το βλαμένο panpam, έχετε φάει 500 διαγραφές σε 100 λογαριασμούς, μυαλό όμως δεν βάζετε, σας τρώει το κωλαράκι σας για επεισόδια.
Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί επιτίθεστε με τόσο μίσος σε ανθρώπους που διάλεξαν να έχουν μια άλλη πίστη, εμένα δεν με καλύπτει ας πούμε ο Ιησούς, χρωστάω εξηγήσεις για τις επιλογές μου στο κάθε τσουτσέκι?

Αμαλία, καφέ φίλτρου σερβίρετε?

Ό,τι κλείνει, ανοίγει!

03/03/2014, 19:16:04
Καλε μου εσυ με απειλησες οτι θα με σκοτωσεις και εγω σε παρακαλεσα να ηρεμισεις και συνεχισες και γενικα η προταση για διαλογο με επιχειρηματα και οχι με βρισιδια και απειλες ειναι ανοικτη, εσεις συνεχιζετε να ψαχνετε για αιμα.

Ποια πιστη;

Εγω δηλωσα Ορφικοπυθαγορειος και ειμαι ενας απο τους πρωτους αν οχι ο πρωτος που εμφανιστηκα ως Απολλωνιος πριν απο 15+ χρονια και μαλιστα ως αντιχριστιανος και ακομα και μετα απο εδω ανοιξα blog με το ονομα Απολλωνιος Τριεσπερος.

Σε σχεση με το τι εγινε εδω μεσα στο παρελθον τα ειπαμε. Σας εξηγησα πως με στειλατε στην Αβυσσο απο τις ψυχικες σας επιθεσεις γιατι το μονο που ψαχνετε ειναι για αιμα.

Εδω δεν μιλαμε για καμια πιστη. Εδω μιλαμε για την πραγματικοτητα που νομιζετε οτι θα αποφυγετε.

Edited by - Dragon Path on 03/03/2014 19:17:54

Lock_SmithΜέλος
03/03/2014, 19:22:22
quote:
Καλε μου εσυ με απειλησες οτι θα με σκοτωσεις.

Ώπα, που και πότε για παρέθεσέ το αυτό, περιμένω.....

Ό,τι κλείνει, ανοίγει!

03/03/2014, 19:23:30
Το εχω κανει save σε screen. Wait a minute.

03/03/2014, 19:31:52

Σε ευχαριστω που επιβεβαιωσες αυτο που συμβαινει εδω μεσα.

03/03/2014, 19:37:15
Εχω υποστει ασυλλυπτη ψυχικη κακοποιηση σε αυτο το μερος και γενικα σε αρκετα μερη οπου συχναζουν ψυχοπαθεις που παθαινουν κατι μολις ακουνε για Χριστο και για θεο μεσα μας που βλεπει και για συνειδηση. Αμα μετα απο ολα αυτα θελετε να συνεχιστει αυτη η αρρωστια αντι να ηρεμισετε και να συμπεριφερθειτε μια φορα σαν ανθρωποι καντε το τι να πω. Εχω χασει καθε ελπιδα οτι καποτε θα αποκτησουν συνειδηση οι Βρυκολακες.

Lock_SmithΜέλος
03/03/2014, 19:43:04
Καλά ρε φίλε θα μας τρελάνεις?

Είπα εγώ οτι θα σε σκοτώσω?
Σου είπα οτι με αυτά που κάνεις κάποια στιγμή θα σε βάλουν σε σακούλα, αυτό είναι μια προσωπική εκτίμιση, αλλά εσύ σαν παρανοϊκός που είσαι το μεταφράζεις όπως σου γουστάρει.

Εγώ θα σου το πω μια τελευταία φορά, ξεκόλα με τα πιστεύω των άλλων ανθρώπων και σταμάτα να βρίζεις την πίστη των άλλων.
Οι Θεοί που πιστεύουμε ούτε δαίμονες είναι ούτε πόρνες ούτε ούτε ούτε.

Εσύ μπορείς να πιστεύεις σε όποιο Θεό θες και βεβαίως κανείς δεν έχει το δικαίωμα να σου επιτεθεί γι' αυτό.

Αν όμως εσύ νομίζεις οτι έχεις το δικαίωμα να επιτίθεσαι ως κομπλέξα σε κάποιον επειδή είναι Εθνικός ή επειδή είναι Μουσουλμάνος ή επειδή είναι Βουδιστής ή ή ή, τότε είσαι τόσο γκάου, που καλά θα κάνω να σε σύρω απ' τα μαλιά στο σκαμνί και με τον καινούριο νόμο να σου κόψω το βρώμικο κωλαράκι σου.

Θες να το πάμε έτσι ή θα κάτσεις καλά και θα σεβαστείς τον περίγυρό σου.

Διάλεξε και πάρε.

Ό,τι κλείνει, ανοίγει!