ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Άγγελοι εξ' ουρανού. Υπάρχουν; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Άγγελοι εξ' ουρανού. Υπάρχουν; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

nefertity35 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
07/06/2009, 19:14:51
Αγαπητέ Hermit και λοποί φίλοι, η ύπαρξη των αγγέλων,δεν
εξαρτάται μόνο απο το τι πιστεύει ο καθένας, αλλά και
απο το αν μπορεί να καταλάβει την ὐπαρξη των ασωμάτων, όπως
λέγονται και την σοφία της λειτουργίας τους...
Υπάρχουν πολλές έννοιες που ο άνθρωπος,δεν μπορεί να αντιληφθεί
στην πιο δυσκολερμήνευτη έννοια τους, οπότε, οι άγγελοι, μέσα
απο τις 9 τάξεις των ασωμάτων, μεταφέρουν στον άνθρωπο, ανάλογα με
το επίπεδο που διαθέτει ο καθένας,την αλήθεια, σε διαδοχική
εξήγηση, ώστε να τον καταλάβει ο άνθρωπος..Να καταλάβει τον
Θεό, γιατί οι άγγελοι μεταφέρουν το μήνυμα του Θεού,όχι των
ανθρώπων, ή άλλων όντων...
Είναι φύλακες του ανθρώπου, γιατί ο Θεός που έκανε το πλάσμα του,
το ευλόγησε κι οι άγγελοι, τον προστατεύουν, αφου έχει μέσα του
κομμάτι του Θεού...
Αλλά, το αξιοσημείωτο είναι ότι οι άνθρωποι που θα μπορέσουν να
είναι επι γής άγγελοι, θα αναπληρώσουν τις τάξεις των πεπτωκότων αγγέλων...
Κι αυτό μας κάνει να έχουμε σχέση με τους αγγέλους....Μας κάνει να
τους βλέπουμε μπροστά μας, ώς ελπίδα...Ως παραμυθία, που στέλνει
ο Θεός, μέσα απο την ομορφιά την απλή του κόσμου, όχι αυτή απο τις
ανθρώπινες υστερόβουλες ενέργειες...
Η πραγματική ομορφιά, έχει σχέση με τους αγγέλους, γιατί αυτοί μας
μεταφέρουν το μεγαλείο της αιώνιας ομορφιά του Θεού,που είναι ότι
πιο όμορφο και υπέροχο, μπορεί να ζήσει κανείς...
07/06/2009, 20:15:12
trexagireve, εσύ είχες καμιά επικοινωνία με αγγέλους ;
07/06/2009, 20:21:26
Δεν αξιώθηκα αγαπητέ μου zip, θεωρώ τον εαυτό μου
ανάξιο,ότι θέλει λεπτά άτομα,ευγενικά, για να δούν και δεν είμαι
τόσο τέτοιου είδους άνθρωπος..
Πρέπει να αναζητάς αγγέλους, για να τους δεις...
Εγώ, προσωπικά, αναζητώ ανθρώπους...
HermitΜέλος
08/06/2009, 02:23:08
quote:
Αγαπητέ Hermit και λοποί φίλοι, η ύπαρξη των αγγέλων,δεν
εξαρτάται μόνο απο το τι πιστεύει ο καθένας, αλλά και
απο το αν μπορεί να καταλάβει την ὐπαρξη των ασωμάτων, όπως
λέγονται και την σοφία της λειτουργίας τους...
Υπάρχουν πολλές έννοιες που ο άνθρωπος,δεν μπορεί να αντιληφθεί
στην πιο δυσκολερμήνευτη έννοια τους, οπότε, οι άγγελοι, μέσα
απο τις 9 τάξεις των ασωμάτων, μεταφέρουν στον άνθρωπο, ανάλογα με
το επίπεδο που διαθέτει ο καθένας,την αλήθεια, σε διαδοχική
εξήγηση, ώστε να τον καταλάβει ο άνθρωπος..Να καταλάβει τον
Θεό, γιατί οι άγγελοι μεταφέρουν το μήνυμα του Θεού,όχι των
ανθρώπων, ή άλλων όντων...
Είναι φύλακες του ανθρώπου, γιατί ο Θεός που έκανε το πλάσμα του,
το ευλόγησε κι οι άγγελοι, τον προστατεύουν, αφου έχει μέσα του
κομμάτι του Θεού...
Αλλά, το αξιοσημείωτο είναι ότι οι άνθρωποι που θα μπορέσουν να
είναι επι γής άγγελοι, θα αναπληρώσουν τις τάξεις των πεπτωκότων αγγέλων...
Κι αυτό μας κάνει να έχουμε σχέση με τους αγγέλους....Μας κάνει να
τους βλέπουμε μπροστά μας, ώς ελπίδα...Ως παραμυθία, που στέλνει
ο Θεός, μέσα απο την ομορφιά την απλή του κόσμου, όχι αυτή απο τις
ανθρώπινες υστερόβουλες ενέργειες...
Η πραγματική ομορφιά, έχει σχέση με τους αγγέλους, γιατί αυτοί μας
μεταφέρουν το μεγαλείο της αιώνιας ομορφιά του Θεού,που είναι ότι
πιο όμορφο και υπέροχο, μπορεί να ζήσει κανείς...

Αγαπητέ trexagireve,

νομίζω πώς αν πιστεύεις στους άγγελους και τους αναζητάς
με αγάπη σου φανερώνονται και επικοινωνούν μαζί σου. Μέσα
απο αυτή την επικοινωνία τους γνωρίζεις. Τους μαθαίνεις.
Η γνώση νομίζω έρχεται μετά. Εγώ τους αναζήτησα, και τους
αγγέλους και τα ξωτικά, όταν είχα πραγματική ανάγκη απο
έναν φίλο. Και δεν πήγα σε σεμινάρια, ουτε στην
αγγελοθεραπεία, πάλι όμως οδηγήθηκα, ειδικά με τις
αγγελικές τράπουλες.

Οι άγγελοι δεν είναι μόνο αγγελιοφόροι, αλλά και φίλοι.
Αληθινοί Φίλοι. Η αγάπη και η συμπαράσταση τους σε κάνει
να δακρύσεις.

Και πάλι είπες κάτι που πιστεύω και συμφωνώ και εγώ, οτι
έχουμε ενα κομμάτι του "Θεού" μέσα μας.

Αλλά οι άγγελοι γνωρίζουν πώς δεν μπορούμε μόνοι και πως
η ψυχή μας είναι πολύ ευαίσθητη, και απο γυαλί. Και είναι
κοντά μας. Μας αγαπούν πράγματι. Και όπως είπε το Μέντιουμ
Τζίν Ρούλαντ, χαίρονται για το φώς μας και κλαίνει για το
σκοτάδι μας.

Και σε αυτό που λές για την ομορφιά, συμφωνώ απόλυτα. Και
οι άνθρωποι που είναι υπο την προστασία τους γραφούν και
ζωγραφίζουν πανέμορφα πράγματα. Έτσι και αλλιώς
προστατέυουν την τέχνη αλλα και εμπνέεουν ζωγράφους και
συγγραφείς.

Διαφωνώ όμως σε ένα, δεν νομίζω πώς μόνο ευαίσθητα άτομα
μπορούν να επικοινωνήσουν με τα πνεύματα αυτά, αλλά ο κάθε
ένας που είναι νοητικά έτοιμος και τους αναζητά με
αγάπη.

"For behold, I have been with thee from the beginning; and I am that which is attained at
the end of desire."
Gardnerian Book of Shadows

HermitΜέλος
08/06/2009, 02:24:51
quote:
Πρέπει να αναζητάς αγγέλους, για να τους δεις...
Εγώ, προσωπικά, αναζητώ ανθρώπους...

Είναι πολύ πιο δύσκολο να βρείς ενάν άνθρωπο
παρά εναν άγγελο :)

"For behold, I have been with thee from the beginning; and I am that which is attained at
the end of desire."

08/06/2009, 05:44:01
quote:
Άγγελοι εξ' ουρανού. Υπάρχουν;

οχι

08/06/2009, 10:50:49
Αγαπητέ μου Hermit, στη σημερινή εποχή το να δεις
άγγελο, είναι απο δύσκολο, έως απίθανο,καθώς ζούμε την
ημέρα της Κρίσης και τότε υπάρχει σιωπή στον ουρανό..
Πρέπει να είναι πολύ ανώτερος ο άνθρωπος, άγιος, επι γής,
για να έχει επικοινωνία με αγγέλους, ή όσοι αδύναμοι, έχουν
την πρόνοια Θεού...
Ο σημερινός άνθρωπος, πειράζεται περισσότερο απο όσο πειράχτηκε
απο τον διάβολο και τους αγγέλους του σκότους που τον ακολουθούν,
αφού,αυτός, ο διάβολος, πήρε μεγάλη εξουσία και δύναμη, ίνα πλανήσει και τους εκλεκτούς...
Πιο πιθανό ειναι, λοιπόν, να συναντήσεις αγγέλους του σκότους,
μετασχηματισμένους σε αγγέλους φωτός, ίνα πλανήσουν, παρά αγγέλους
του Θεού..Αυτούς που τιμούν την έννοια αγγελικές δυνάμεις, ασώματοι,
χερουβείμ, σεραφείμ, θρόνοι, δυνάμεις, κυριότητες, εξουσίες, αρχές,
αρχαγγέλους και αγγελους....
Με αυτό δεν θέλω να σε απογοητεύσω,αλλά, να σου πω ότι θέλει πολύ
μεγάλη προσπάθεια και αμεριμνησία των γηίνων, για να βρεθείς στον δρόμο κάποιου αγγέλου...Ζούν σε άλλες διαστάσεις, που λίγες φορές,
ξεφεύγουμε απο την ύλη, για να τους πετύχουμε, ή να μας πετύχουν....
HermitΜέλος
08/06/2009, 17:26:47
Εδώ διαφέρουμε. Δε πιστεύω σε ημέρες κρίσης, ούτε
σε διαβόλους. Απο ότι κατάλαβα από τα κείμενα σου,
είσαι Χριστιανός. Εγώ δεν είμαι και έχω έτσι μια άλλη
άποψη περί αγγέλων και την επικοινωνία με αυτά
τα πνεύματα. Πιστεύω πώς οι άγγελοι είναι πάντα
κοντά μας, πως δεν μας εγκαταλείπουν αλλά εμείς
φεύγουμε απο κοντά τους με τις σκέψεις και τις
πράξεις μας.

the end of desire."

08/06/2009, 21:21:10
Αγαπητέ Hermit, το αν είμαι χριστιανός δεν έχει σχέση με
την κουβέντα μας περί αγγέλων..Οι άγγελοι του σκότους, Καφιρώθ,
αν το θές σε αποκρυφιστικές εκδόσεις,υπάρχουν, όπως κι οι άγγελοι.
Ας μιλάμε για το θέμα, χωρίς προσδιορισμούς, εγώ δεν το κάνω..
Οι άγγελοι, δεν είναι ..χριστιανοί,είναι άγγελοι Θεού..
Εκτός αν πιστεύεις ότι υπάρχουν μόνοι τους..Έτσι στο
ξεκάρφωτο....
08/06/2009, 22:03:01
hermit
quote:
Εγώ δεν είμαι και έχω έτσι μια άλλη
άποψη περί αγγέλων και την επικοινωνία με αυτά
τα πνεύματα.

Ναί αλλά πές μας τι είσαι για να ξέρουμε απο ποιά οπτική γωνία βλέπεις τα πράγματα.
Καλά και ωραία τα λές αλλά πίσω απο τους αγγέλους υπάρχει και κάτι που τους δημιούργησε. Το δόγμα το οποίο ενστερνίζεσαι εχει να κάνει με το πως αντιλαμβάνεσαι το δημιουργό τους εκπεσόντες αγγέλους αλλά και τους ουράνιους.

thothΙδρυτικό Μέλος
26/08/2004, 10:25:06

Μυστική Δοξασία - Μπλαβάτσκυ και "Guan-yin, Guan-si-yin"

Η Ε.Π. Μπλαβάτσκυ στο άρθρο της "Θιβετανικές διδασκαλίες" που έγραψε στο περιοδικό Lucifer (δημοσιεύτηκε τον Οκτώβριο του 1894) λέει:

"Η θεία δύναμη τελικά ανθρωπομορφοποιήθηκε από τους Κινέζους Βουδιστές σε μια ξεχωριστή διπλού φύλου θεότητα με χίλια χέρια και χίλια μάτια και ονομάζεται Γκουάν-Σι-Γιν bodhisattva, η Φωνή του Θεού, αλλά που στην πραγματικότητα δείχνει την φωνή της πανταχού παρούσας λανθάνουσας θείας συνείδησης μέσα στον άνθρωπο, την φωνή του πραγματικού του Εαυτού, που μπορεί να ακουστεί μόνο όταν ο άνθρωπος έχει προσεγγίσει μια μεγάλη ηθική αγνότητα. Για αυτό και η Γκουάν Γιν λέγεται ότι είναι παιδί του Αμιτάμπα Βούδα, που γέννησε αυτόν τον bodhisattva την Φωνή ή τον Λόγο που είναι διαχεόμενος παγκόσμια, τον Ήχο που είναι αιώνιος. Έχει το ίδιο μυστικό νόημα με τη θεότητα Vach των Βραχμάνων.

Ενώ οι Βραχμάνοι ισχυρίζονται ότι η αιωνιότητα των Βεδών προέρχεται από την αιωνιότητα του "ήχου", οι Βουδιστές υποστηρίζουν την αιωνιότητα του Αμιτάμπα, αφού είναι ο πρώτος που απέδειξε την αιωνιότητα του Αυτογεννημένου, της Γκουάν Γιν. Η Γκουάν Γιν είναι η Vachisvara ή Φωνή του Θεού των Βραχμάνων. Και οι δύο προέρχονται από την ίδια πηγή όπως ο Λόγος των νεοπλατωνικών Ελλήνων, η "εκδηλωμένη θεότητα" και η "φωνή" του όντας ευρισκόμενη μέσα στον Εαυτό του ανθρώπου, την συνείδησή του, Εαυτός που είναι ο ανείδωτος Πατέρας, και η "φωνή του Εαυτού" ο Γιος, ο καθένας συγγενικός και συσχετιζόμενος με τον άλλον. Και ο Vachisvara και η Γκουάν Γιν είχαν κι ακόμα έχουν, μια σημαντική θέση στις τελετές μύησης και στα Μυστήρια των Βραχμανικών και Βουδιστικών εσωτερικών δοξασιών"

Η Ε. Π. Μπλαβάτσκυ μας διευκρινίζει ξεκάθαρα ότι η διπλή αυτή θεότητα "αρσενική-θηλυκή" είναι μια ακόμα ενσάρκωση μιας αρχαίας Αρχής και ότι δεν είναι μια αυτόνομη, ανεξάρτητη καινοτομία των Βουδιστών. Αυτή η θεία Αρχή είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Λέει στην "Μυστική Δοξασία":

“Όπως ο Αβαλοκιτεσβάρα, έτσι και ο Γκουάν-Σι-Γιν πέρασε μέσα από αρκετές μεταμορφώσεις, αλλά είναι λάθος να λέμε πως πρόκειται για μια σύγχρονη επινόηση των Βόρειων Βουδιστών, γιατί ήταν γνωστός, κάτω από διάφορα ονόματα, από την αρχαιότατη εποχή» (Μυστική Δοξασία, Ι, 470)

Είναι ο μεσολαβητής, ο θείος Λόγος, ο Γιος του Πατρός, μια μορφή της Έβδομης Συμπαντικής Αρχής:

«Ο Γκουάν Γι Σιν είναι ο Αβαλοκιτεσβάρα και οι δύο τους είναι μορφές της έβδομης Συμπαντικής Αρχής, ενώ στον ανώτατο μεταφυσικό χαρακτήρα της αυτή η θεότητα είναι η συνθετική συσσώρευση όλων των πλανητικών Πνευμάτων, Ντχγιάνι-Τσόχαν. Είναι ο «Αυτό-εκδηλωμένος», με λίγα λόγια, ο «Γιος του Πατρός». Στεφανωμένη με επτά δράκοντες, πάνω από το άγαλμά του βρίσκεται η επιγραφή «Π’ου-τζι-τσ’ον-λινγκ», δηλαδή «ο παγκόσμιος Σωτήρας όλων των ζωντανών όντων». (Μυστική Δοξασία, Ι, 471)

Και τελικά η διπλή αυτή θεότητα "Γκουάν-σι-γιν και Γκουάν-γιν" είναι ο ίδιος ο θείος ΕΑΥΤΟΣ μέσα σε κάθε πλάσμα και είναι αυτός ο ΕΑΥΤΟΣ, το ΑΤΜΑΝ, που αντιλαμβάνεται ως πραγματικό ΕΑΥΤΟ, ο μικρός Εαυτός του κάθε ανθρώπου, μέσα από το πρίσμα του Φωτός, του Βούδι:

«Ο Γκουάν-Σι-Γιν σημαίνει «Ο Κύριος που φαίνεται» και κατά μία έννοια, ο θείος ΕΑΥΤΟΣ που γίνεται αντιληπτός από τον Εαυτό (τον ανθρώπινο): το Άτμαν ή έβδομη αρχή βυθισμένη στη Συμπαντική, που γίνεται αντιληπτή, ή αντικείμενο αντίληψης, από το Μπούντχι, την έκτη αρχή ή θεία Ψυχή στον άνθρωπο» (Μυστική Δοξασία, Ι, 471)

«Και για να τελειώσουμε οι Γκουάν-σι-γιν και Γκουάν-γιν είναι οι δύο όψεις (αρσενική και θηλυκή) της ίδιας αρχής στον Κόσμο, τη Φύση και τον Άνθρωπο, της θείας σοφίας και διάνοιας. Είναι ο «Χριστός-Σοφία» των μυστικιστών Γνωστικών: ο Λόγος και η Σάκτι του. Οι Αρχαίοι στην επιθυμία τους να εκφράσουν μερικά μυστήρια τα οποία ποτέ δεν θα κατανοηθούν πλήρως από τον αμύητο και γνωρίζοντας ότι τίποτα δεν μπορεί να διατηρηθεί στην ανθρώπινη μνήμη χωρίς ένα εξωτερικό σύμβολο, διάλεξαν τις εικόνες των Γκουάν-γιν για να θυμίζουν στον άνθρωπο την καταγωγή και την εσωτερική του φύση.» (Μυστική Δοξασία, Ι, 473)

Βιβλιογραφία - Ηλεκτρονικές Πηγές:

"Μυστική Δοξασία", Ε.Π.Μπλαβάτσκυ, Εκδόσεις Πνευματικός Ήλιος
www.en.wikipedia.org
www.theosophy.org
www.wisdomworld.org
www.uuaa.org/sermons/
www.mysticgoddess.org

THIS IS THE END...

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

27/08/2004, 02:44:37
--.. ενα ποστ που θα εθετα χθες αλλα τερματησε πρωτος ο Τρισμεγιστος..:Ρ
εχμ..ωστοσο θα το θεσω επειδη ειναι κατα βαση ετυμολογια...--

Λιγα στοιχεια(ετυμολογικα + αλλα:) για τον Αβαλοκιτεσβαρα….
«Ο εποπτευων Κυριος»Στην εξωτερικη ερμηνεια είναι ο Παντμαπανι—ο λωτοφορος/ο λωτογεννημενος—στο Θιβετ , ο πρωτος θειος προγονος των Θιβετανων,η τελεια ενσαρκωση ή αβαταρ του Αβαλοκιτεσβαρα.Αλλα στην εσωτερικη φιλοσοφια ο Αβαλοκι,ο «εποπτης»,είναι ο ανωτερος εαυτος,ενώ ο Παντμαπανι είναι το ανωτερο Εγώ ή Μάνας.Ενώ η λαικη φαντασια διεκδικει για τον Αβαλοκιτεσβαρα πολλες ενσαρκωσεις στη Γη,και βλεπει σε αυτόν,όχι ολοτελα λαθεμενα ,τον πνευματικο οδηγο κάθε πιστου,η εσωτερικη ερμηνεια βλεπει σε αυτόν το λογο,ουρανιο και ανθρωπινο.Επομενως ,οαν η σχολη Γιογκατσαρια διακυρησσει πως ο Αβαλοκιτεσβαρα,ο Πανμαπανι είναι ο «Nτχιανι Μποτισαττβα του Αμιταμπχα Βουδα»αυτό είναι αληθινο ,γιατι ο Αβαλοκιτεσβαρα είναι η πευματικη αντανακλαση στον κοσμο των μορφων τουΑμιταμπχα,οντας και οι δυο ενας:ο ενας στον ουρανο και ο άλλος στη γη.

Ωστοσο το «Αμιταμπχα»
είναι η κινεζικη παραποιηση του Αμριτα Βουδα * ,ένα ονομα του Γκαουταμα Βουδα ,που σημαινει «αθανατος φωτισμενος»
---*το συνανταμε και σε άλλες παραλλαγες Αμιτα,Αμπιντα,Αμιταγια…και ερμηνευεται ως «απεριοριστη εποχη»,«απεριοριστο φως»…---
Η αρχικη αντιληψη του ιδεωδους ενός απροσωπου θειου φωτος με τον καιρο ανθρωποποιηκε…

---Αβαλοκιτεσβαρα-Αμιταμπχα~~~Αμριτα-Γκαουταμα*----
«όπως επανω ετσι και κατω..»..θα ελεγε σιγουρα ο Τρισμεγιστος..
Η πηγη:... μανταμ Μπλαβατσκι:]

aum mani padme hum

Edited by - ΑΤΜΑ on 27/08/2004 02:46:31

NADAΜέλος
31/08/2004, 23:39:37
Καλησπέρα!
ΚΑΘΥ και thoth σας χαιρετώ!

Άνοιξα το topic σήμερα με σκοπό να παραθέσω κάποια αποσπάσματα από την Μπλαβάτσκυ σχετικά Τον Γκουάν-σιν-γιν, και με χαρά διαπίστωσα, thoth, ότι το έχεις ήδη κάνει!
Θεωρώ σημαντικό ό,που μπορούμε να είμαστε ακριβείς, να το πράττουμε.
Πριν αρκετές ημέρες είχα διαβάσει προσεκτικά το περιεχόμενο αυτού του topic και ομολογώ ότι μου άφησε κενά.
Αυτή η τάση που έχουμε οι άνθρωποι να ανθρωπομορφοποιούμε -κατά το δοκούν πολλές φορές- Μεγάλες Αρχές, περιορίζει την Αλήθεια. Αναπόφευκτο ή και αναγκαίο ίσως.

Τώρα, για ποιό λόγο οι Κινέζοι την ΑΝΔΡΟΓΥΝΗ θεότητα Γκουάν-σιν-γιν την παριστάνουν μόνο κάτω από την θηλυκή όψη και με θηλυκές ιδιότητες άπειρης Συμπόνοιας είναι επίσης ένα ενδιαφέρον ζήτημα.

Αντιστοίχως, δεν μπορώ να κατανοήσω αρκετά και να εντάξω σε ένα ευρύτερο κοσμολογικό πλαίσιο τις τέσσερις όψεις της Μητέρας.
Αναρωτιέμαι: Πρόκειται πραγματικά για τις όψεις της Μητέρας ή για ΑΡΧΕΣ Ανδρόγυνες, που άλλοτε οι διάφορες παραδόσεις τονίζουν την θηλυκή όψη και άλλοτε την αρσενική;
Θα μπορούσατε ΚΑΘΥ και thoth να συμμεριστείτε τον προβληματισμό μου ή να μου δώσετε κάποια απάντηση;

Στην Μυστική Δοξασία (Ι, σελ.18) διαβάζω:

"Στην απόλυτη κατάστασή της, η Μία Αρχή κάτω από τις δύο όψεις της (του Παραμπράχμαν και της Μουλαπρακρίτι) είναι χωρίς φύλο, μη εξαρτημένη και αιώνια. Η περιοδική (μανβανταρική) εκπόρευσή της -η πρωταρχική ακτινοβολία- είναι επίσης Μια, ανδρόγυνη και φαινομενικά πεπερασμένη. Όταν η ακτινοβολία με τη σειρά της ακτινοβολεί, όλες οι ακτινοβολίες της είναι επίσης ανδρόγυνες, για να μετατραπούν σε αρσενικές και θυλυκές αρχές στις κατώτερες όψεις τους.(...)
Ο Χώρος πρίν από την Κοσμική του δραστηριότητα ονομάζεται "Μητέρα" και κατά το πρώτο στάδιο της επαναφύπνισης, ονομάζεται Πατέρας-Μητέρα."

Ο ΧΩΡΟΣ συνδέεται με την Μητέρα, ενώ, όπως αναφέρει αλλού και η Μπλαβάτσκυ, ο Πατέρας συνδέεται με την ΚΙΝΗΣΗ, την ΠΝΟΗ που διεισδύει και γονιμοποιεί τον Χώρο - Μητέρα.

Μέσα σε ένα τέτοιο κοσμογονικό πλαίσιο, που τοποθετούνται oi "τέσσερις δυνάμεις της Μητέρας"; Πρόκειται, πράγματι, για θηλυκές όψεις ή για ανδρόγυνες Αρχές;
Αν σάς είναι γνωστή η διδασκαλία των Επτά Ακτίνων - θείων εκπορεύσεων, βλέπετε να υπάρχει κάποια σχέση;

thothΙδρυτικό Μέλος
01/09/2004, 13:49:09
Καλωσόρισες NADA σε αυτό το topic.

Λες:

quote:
Αντιστοίχως, δεν μπορώ να κατανοήσω αρκετά και να εντάξω σε ένα ευρύτερο κοσμολογικό πλαίσιο τις τέσσερις όψεις της Μητέρας.
Αναρωτιέμαι: Πρόκειται πραγματικά για τις όψεις της Μητέρας ή για ΑΡΧΕΣ Ανδρόγυνες, που άλλοτε οι διάφορες παραδόσεις τονίζουν την θηλυκή όψη και άλλοτε την αρσενική;
Θα μπορούσατε ΚΑΘΥ και thoth να συμμεριστείτε τον προβληματισμό μου ή να μου δώσετε κάποια απάντηση;

Το θέμα του φύλου της Θεότητας νομίζω ότι το έχεις θέσει σωστά. Και εγώ είπα ότι μιλάμε για την ίδια Θεότητα αλλά εφόσον προσαρμόζεται στον κόσμο, με την όψη της συμπόνιας, είναι λογικό να εκφράζεται περισσότερο με την θηλυκή της όψη. Στην πραγματικότητα η Θεότητα δεν έχει φύλο. Σε εμάς φαίνεται να είναι ανδρόγυνη ή χωρισμένη σε αρσενική ή θηλυκή όψη. Ανάλογα με το επίπεδο κατανοήσης και επαφής μας με την ιδέα της Θεότητας λαμβάνουμε και κάποια ιδιαίτερη όψη της. Εξ ου και η σύγχυση που δημιουργείται πολλές φορές.

Τώρα για το θέμα της Τετράδας, της Τριάδας ή της Επτάδας.

Λες:

quote:
Μέσα σε ένα τέτοιο κοσμογονικό πλαίσιο, που τοποθετούνται oi "τέσσερις δυνάμεις της Μητέρας"; Πρόκειται, πράγματι, για θηλυκές όψεις ή για ανδρόγυνες Αρχές;
Αν σάς είναι γνωστή η διδασκαλία των Επτά Ακτίνων - θείων εκπορεύσεων, βλέπετε να υπάρχει κάποια σχέση;

Είπα και σε άλλο μήνυμα ότι η πιο συνήθης διαίρεση της μοναδικότητας της θεότητας γίνεται τριαδικά. Σχεδόν πάντα συναντούμε την μια θεότητα με τρεις όψεις.

Από την άλλη όμως αυτή η Τριάδα εμφανίζεται να εκδηλώνει μια κατώτερη Τριάδα και η σχέση της ανώτερης με την κατώτερη Τριάδα γίνεται μέσω ενός έβδομου στοιχείου που διαχωρίζει αλλά και ενώνει τις δύο Τριάδες. Κι επίσης μαζί με την καθεμία από τις δύο Τριάδες δημιουργεί δύο Τετράδες.

Ας δώσω μερικά στοιχεία που λέει ένας από τους τελευταίους μεγάλους Πλατωνικούς, αρχηγός της Πλατωνικής Ακαδημίας, λίγα χρόνια πριν αυτή κλείσει, τον Πρόκλο.

"Μαζί λοιπόν με τους τρεις νοητικούς βασιλιάδες έλαβαν υπόσταση και οι τρεις άχραντοι θεοί και φύλακες των ίδιων των πατέρων και γύρω από αυτούς τοποθέτησαν την ακλόνητη φρουρά τους και μέσα σε αυτούς εδραίωσαν σταθερά τους εαυτούς τους" (Πρόκλος, Πλατωνική Θεολογία, Ε΄, λγ', 122 20-25, σελ. 247)

(...)

"Αν όμως δεν πρέπει με αυτά μόνο, οι δύο πατέρες να μετέχουν στην φρουρητική βαθμίδα αλλά και η ενδιάμεσή τους θεά, η ζωοογονική, να έχει λάβει την ανάλογή της μονάδα των αδιάφθορων θεών, τότε είναι ανάγκη και η πρωταρχική βαθμίδα των άχραντων ηγετών μέσα στους στους νοητικούς πατέρες να είναι τριαδική και να έχουν τον ίδιον τέλειο αριθμό με τους νοητικούς πατέρες." (Πρόκλος, Πλατωνική Θεολογία, Ε΄, λδ', 126 10-20, σελ. 253)

(...)

"Με αυτά λοιπόν ξεκάθαρα, ο Αθηναίος Ξένος, αποδεικνύει την συγγένεια της Τριάδας των Κουρητών με την μονάδα της Αθηνάς. Γιατί όπως ακριβώς έχει πει ότι εκείνη η τριάδα "χορεύει ένοπλα", έτσι λοιπόν λέει ότι και η επικεφαλής τους θεά κάνει για αυτούς την αρχή της ρυθμικής κίνησης και όπως ακριβώς εκείνη την τριάδα την αποκάλεσε "κουρητική" από την καθαρότητά της, έτσι λοιπόν και αυτήν την μονάδα ως αιτία της άχραντης δύναμης εκείνων την αποκάλεσε "κόρη". Γιατί όπως λέει ο Σωκράτης στον "Κρατύλο" ο κόρος σημαίνει το καθαρό και το αμόλυντο για αυτό λοιπόν και οι Κουρήτες έλαβαν την ονομασία αυτή, καθώς είναι επικεφαλής της αμόλυντης καθαρότητας των θεών και η μονάδα τους ως "δέσποινα" και "κόρη" ιδιαιτέρως έχει εξυμνηθεί καθώς χορηγεί στους θεούς την ακλόνητη και την ακμαία ηγεμονία" (Πρόκλος, Πλατωνική Θεολογία Ε΄, λε΄, 129, 5-20)

(...)

"Αλλά όμως η τριάδα των άχραντων θεών είναι εξαρτημένη από την κορυφή των νοητικών θεών και ό,τι προέρχεται από εκείνη, ο ίδιος ο Πλάτωνας μας το υποδεικνύει, τοποθετώντας την πρωταρχική αιτία της καθαρότητας μέσα στον Κρόνο, τον βασιλιά όλης της νοητικής επτάδας. Γιατί εκεί βρίσκεται πρωταρχικά το στοιχείο του "κόρου" όπως ο ίδιος στον "Κρατύλο" μας έχει παραδώσει και η πρωταρχική αιτία της καθαρότητας έχει λάβει πρωταρχική υπόσταση ενιαία μέσα σε αυτόν. Για αυτό λοιπόν και η μονάδα της Αθηνάς έχει κληθεί "κόρη" και η τριάδα των Κουρητών με τον τρόπο αυτό έχει εξυμνηθεί, καθώς έχει εξαρτηθεί από την καθαρότητα του νοητικού πατέρα" (Πρόκλος, Πλατωνική Θεολογία, Ε΄, λε', 131 5-10, σελ. 261-263)

(...)

"Οι "ακρωτηριασμοί" [="τομαί"] λοιπόν οι οποίοι έχουν εξυμνηθεί από όλους τους Έλληνες σοφούς σχετικά με τα θεία, υπαινισσόμενοι τις διαιρέσεις που εντοπίζονται σε αυτούς, πραγματοποιούνται σε αυτούς με βάση την έβδομη μονάδα, η οποία είναι η αιτία της διαίρεσης και με βάση την οποία διέκριναν τους εαυτούς τους από τους ανώτερούς τους θεούς, προοδεύοντας σε μια διαφορετική βαθμίδα και έλαβαν την ενότητα υπερβατική υπεράνω των υποδεέστερών τους και αναμεταξύ τους έχουν την καθορισμένη σειρά και την προσδιοριζόμενη από τον αριθμό πρόοδο" (Πρόκλος, Πλατωνική Θεολογία, Ε΄, λστ', 131 15-20, σελ 263)

(...)

"Υπάρχει λοιπόν σύμφωνα με τον Πλάτωνα, η πρωταρχική μονάδα των καθολικών διαιρέσεων μέσα στα νοητικά, και μαζί με τις δύο τριάδες, εννοώ την πατρική και την άχραντη, συμπληρώνει το σύνολο της νοητικής επτάδας και εμείς στα ίδια καταλήξαμε ακολουθώντας τον Πλάτωνα και τους υπόλοιπους θεολόγους" (Πρόκλος, Πλατωνική Θεολογία, Ε΄, στ΄, 133 20-25, σελ. 267)

Από τα πάνω συμπεραίνουμε ότι η μια αρχική Τριάδα ανώτερων Θεών, εκδηλώνει μια άλλη Τριάδα θεοτήτων, που ονομάζονται Άχραντοι και συνδέονται μυθολογικά με τους Κουρήτες. Αυτές οι δύο Τριάδες συνδέονται και διαχωρίζονται, από μια έβδομη Αρχή, ενδιάμεσή τους. Αυτή ονομάζεται Κόρη, και ταυτίζεται εδώ μυθολογικά με την θεά Αθηνά.

Έτσι η ενδιάμεση μονάδα μαζί με την καθεμία από τις δύο Τριάδες (ανώτερη και κατώτερη) δημιουργούν μια Τετράδα. Και όλες μαζί αυτές οι Αρχές δημιουργούν την τελική Επτάδα που είναι το σύμβολο της Διάταξης των Επιπέδων σε αυτόν τον εκδηλωμένο Κόσμο.

Τα παραπάνω αποσπάσματα "αποκαλύπτουν" και πολύ περισσότερα στοιχεία για την ορθή ερμηνεία των μύθων αλλά επειδή δεν είναι τώρα αυτό το θέμα μας, δεν θέλω να μακρυγορήσω.

"ΕΝ ΤΟ ΠΑΝ"

NADAΜέλος
02/09/2004, 22:42:53
Καλησπέρα!

Thoth σε ευχαριστώ για τα στοιχεία που παρέθεσες, σχετικά με το ερώτημά μου.
Η Κοσμοθεώρηση του Πρόκλου είναι πολύ αξιόλογη. Δεν την είχα υπόψη μου.
Όντως, δίνει κλειδιά για την σωστή κατανόηση κάποιων μύθων.

Δεν μπορώ να πω ότι τα ερωτήματά μου απαντώνται, αλλά δεν προσδοκώ αυτό να γίνει από παράθεση πληροφοριών. Έχεις πει τη Λέξη:
"Αποκάλυψη"
Δεν αρκούν οι πληροφορίες για την κατανόηση Κοσμογονικών ζητημάτων. Τα πράγματα "αποκαλύπτονται", καθώς η Συνείδηση διευρύνεται και οι ανώτεροι κόσμοι "αγγίζονται", "ορώνται" και "ακούονται".
Σάς ευχαριστώ, ωστόσο, εσένα και την ΚΑΘΥ, γιατί το topic αυτό μου έδωσε το ερέθισμα να διερευνήσω περισσότερο τις Συμπαντικές Αρχές, και να δω καλύτερα και την Όψη "Μητέρα".

Οι "ΣΤΑΝΤΖΕΣ ΤΟΥ ΝΤΖΙΑΝ" είναι ένα εκπληκτικό κείμενο. Ζωντανό, παλλόμενο, γεμάτο εικόνες, ήχο, κίνηση. Τα σχόλια της Μπλαβάτσκυ -στο βαθμό που μπορεί κανείς να κατανοήσει- ανοίγουν Πύλες...
Διαβάζοντας αυτή τη φορά, είδα άλλα πράγματα από ότι πριν λίγα χρόνια. Αυτή είναι η μαγεία του εσωτερισμού και της αναζήτησης της Αλήθειας...

Καλή συνέχεια στην Οδό..