ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Καινή Διαθήκη και επίμαχα εδάφια; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Καινή Διαθήκη και επίμαχα εδάφια; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

xchamp30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
Brie BoyΜέλος
24/06/2005, 02:38:00
Γενικότερα παρατηρώ πως η Βυζαντινή Αυτοκρατορία δεν έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την συνείδηση του Ελληνικού λαού και πραγματικά αναρωτιέμαι πως μια τόσο σημαντική αυτοκρατορία έχει εκπέσει τόσο στην σκέψη όσων θέλουν να ψάχνουν απογόνους σε ένδοξα παρελθόντα...

Εντάξει, αυτοποκαλούνταν Ρωμαίοι, ή Γρακοί ή οτιδήποτε άλλο. Άρα δεν είχαν την συνείδηση ενός ενιαίου κράτους (μήπως γιατί επί αρχαίας Ελλάδας σκυλοτρώγονταν οι πόλεις-κράτη για παραπάνω δύναμη?) Χαίρω πολύ, αυτό τι σημαίνει? Δεν συγκράτησαν τη γλώσσα, έθιμα και πάνω από όλα μια κάποια ενιαία εθνική συνείδηση μέχρι τις μέρες μας?

Και οι Γάλλοι αποκαλούν τους Γερμανούς με το βαρβαρικό όνομα "Αλαμάνους". Δεν τους είδα να ταράζονται.

quote:
Στραβων:
Γιατι αραγε ολοι εκεινοι που θεωρουν το "Ρωμιος" ως παραδοση μας δεν αυτοαποκαλουνται ετσι και προτιμουν το "Ελληνας".Μηπως επειδη καταλαβαινουν οτι χωρις την προ-Ρωμαικη ιστορια μας δεν ηπαρχει το ενδοξο στοιχειο του Ελληνισμου.

Δεν είναι έτσι αγαπητέ. Σκέψου ότι για την συνείδηση των πολλών, η αρχή και το τέλος του Ελληνισμού, η ολοκλήρωση της Ελλάδας, επέρχεται μόνο με τον εκ νέου επαναπατρισμό της Κωνσταντινούπολης. Γιατί η Ελληνική συνείδηση καθιέρωσε την Πόλη, ως την μητρόπολη του Ελληνικού στοιχείου, ως την Βασιλεύουσα, την πόλη σύμβολο μιας δύναμης που χάθηκε, και απετέλεσε το κομμάτι του κύκλου που δεν θα κλείσει ποτέ, και όχι την Αθήνα, που ήταν ένα απλό χωριό ως τα τέλη του 19ου, υποδιέστερη ακόμη και της Θεσσαλονίκης. Εμείς οι Νεοέλληνες την ανακαλύψαμε, καθότι κάθε πολιτισμός χρειάζεται το πολιτισμικό Ελ Ντοράντο του και μεις είχαμε χάσει το δικό μας. Είναι μηχανισμοί της Εθνικής συνείδησης αυτοί, και τίποτα άλλο... (άλλο που μερικοί αναπολούν ακόμη την Πόλη...)

Brie BoyΜέλος
24/06/2005, 02:41:21
Η Βυζαντινή Αυτοκρατορία μόνο χρονικά ταυτίζεται με τον Μεσαίωνα αγαπητέ Υπερβόρειε. Μάλλον την έχεις υποτιμήσει επειδή δεν την έχεις μελετήσει αρκετά.
24/06/2005, 11:42:36
Και εμένα δεν μου αρέσει να με λένε "Ρωμιό". Αυτό που θέλω να πω είναι ότι τα χρόνια του Βυζαντίου αποτελούν παρελθόν μας, με κανέναν τρόπο δεν πρέπει να τα αποκηρύσσουμε, γιατί όπως και να το κάνουμε είναι δικός μας κόπος, δικό μας το αίμα που χύθηκε για να στεριώσει το ελληνικό στοιχείο υπό την Βυζαντινή σημαία στα βάθη της Μικράς Ασίας και στην βόρεια Βαλκανική. Ουσιαστικά με το να αποκυρήσουμε το Βυζάντιο, αποκυρήσσουμε τους κόπους των προγώνων μας, ασχέτως ποιανού ήταν τυπικά (Ρωμαική Αυτοκρατορία λέει) η Αυτοκρατορία.

Δηλαδη και οι Γερμανοί που είχαν το κακέπτυπο του Βυζαντίου που ακούει στο όνομα "Αγία Ρωμαική Αυτοκρατορία του Γερμανικού Έθνους" γιατί να μην θέλουν να αποκηρύξουν τους αγώνες τους; Επειδή πρόκειται για Αυτοκρατορία και όχι για εθνικό κράτος;

Και στο κάτω κάτω, αν αποκηρύξουμε το Βυζάντιο, πως θα βγούμε να πούμε στους Τούρκους: "Η Πόλη είναι δική μας, δώστε την πίσω, καθώς και τα παράλια και τον Πόντο και την Καππαδοκία"; Με τις πέτρες θα μας πάρουν, θα μας λένε τα γνωστά: "Η Ελλάδα έφτανε ως την Μακεδονία, και τα άλλα ήταν αποικίες, και ανήκαν στο Βυζάντιο, του οποίου συνεχιστές είμαστε εμείς, άρα τραβάτε σπίτια σας".

quote:
Γενικότερα παρατηρώ πως η Βυζαντινή Αυτοκρατορία δεν έχει αποκαταστήσει τις σχέσεις της με την συνείδηση του Ελληνικού λαού και πραγματικά αναρωτιέμαι πως μια τόσο σημαντική αυτοκρατορία έχει εκπέσει τόσο στην σκέψη όσων θέλουν να ψάχνουν απογόνους σε ένδοξα παρελθόντα...

Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να είναι τιμή μας και καμάρι μας που τα ελληνικά γράμματα ανθούσαν στο Βυζάντιο, και ο πολιτισμός άκμαζε, όταν στην Ευρώπη κυνηγούσαν ακόμα με τα τόξα. Να μην ξεχνάμε το Πανεπιστήμιο της Μαγναύρας (ιδρύθηκε από τον Βάρδα), ένα σωρό άλλες σχολές που ιδρύθηκαν στο Βυζάντιο για τις σπουδές, σπουδαίες προσωπικότητες όπως ο Γεώργιος Γεμιστός (Πλήθων), καθώς και ένα σωρό επιστημονικά επιτεύγματα όπως το υγρό πυρ.
Δεν είναι τυχαίο που η Ευρώπη βρήκε το φως της μετά την κατάρρευση του Βυζαντίου.

xrysa21Νέο Μέλος
24/06/2005, 14:28:47
ΚΑΛΗΜΕΡΑ.

xrysa21

25/06/2005, 05:38:53
quote:
WWalker
Μια χαρά πολιτικό ρόλο παίζει το Πατριαρχείο.

Ό,τι πεις

quote:
WWalker
Με λίγα λόγια: ρίχνεις μια κατηγορία ότι εγώ είμαι ανιστόρητος, η οποία και γυρνάει μπούμερανγκ πίσω σε εσένα, χάρη στην ανικανότητά σου να στηρίξεις τα επιχειρήματά σου με αληθινά στοιχεία.

Θα μπορούσα να σου παραθέσω πλήθος ιστορικών στοιχείων και ερευνών, πολλές από τις οποίες χρησιμοποίησα στο πρώτο μεταπτυχιακό μου. Δυστυχώς η δογματική θέση που βλέπεις κάθε πράγμα, μετατρέπει κάθε τέτοια προσπάθεια σε αυτοσκοπό. Σκοπός σου είναι να διαφωνείς. Σκοπός μου ΔΕΝ είναι να σε πείσω για τίποτε.

quote:
WWalker
Κρατάει Θερμοπύλες, αν γίνει Ελληνοτουρκικός ο πρώτος που θα την πληρώσει θα είναι ο Πατριάρχης, και αυτομάτως "η κοινή γνώμη θα σοκαριστεί" και η Ρωσία θα αποκτήσει αμέσως λόγο παρέμβασης για την προστασία του Ορθοδόξου Πατριαρχείου.

Φοβερό σενάριο. Να μου επιτρέψεις να σου πω ότι αυτό θα "σοκάρει" μόνον τους Χριστιανούς ορθόδοξους έλληνες και ουδόλως τους καθολικούς ή τους μουσουλμάνους ή τους άθεους ή.... Άρα ο "σοκαρισμός" έχει να κάνει με τη θρησκευτική θέση και όχι με την πολιτική.

quote:
WWalker
Πολιτικότατο ρόλο παίζει. Ακόμα και το Βατικανό πολιτικότατο ρόλο παίζει.

Το Πατριαρχείο είναι θρησκευτικός οργανισμός. Δεν παίζει πολιτικό ρόλο, παρά μόνο το ρόλο που νομίζει ότι παίζει.

Το Βατικανό από την άλλη είναι πολιτικός οργανισμός, με κρατική υπόσταση, δική του πολιτική διοίκηση, τράπεζες, στρατό, κτλ. Το Βατικανό είναι πολιτικός οργανισμός και μάλιστα ο ισχυρότερος, καθώς είναι τις περισσότερες διπλωματικές αντιπροσωπείες (πρεσβείες) στον κόσμο από οποιοδήποτε άλλο κράτος, ακόμα και από τις Η.Π.Α. ή τη Γερμανία.

quote:
WWalker
Κοίταξε, με αυτό το σκεπτικό να παραθέσω και εγώ χαλκευμένα στοιχεία

Από τη μια μου ζητάς τις ιστορικές πηγές (που σημαίνει ότι προς το παρόν τις αγνοείς) από την άλλη τις χαρακτηρίζεις ώς "χαλκευμένες", κρίνοντας κάτι που δεν γνωρίζεις.

Τελικά η όποια προσπάθεια συζήτησης μαζί σου έχει την ίδια προοπτική της συζήτησης με έναν τοίχο.

quote:
WWalker
Δεν διαφωνώ ότι ο Ελληνισμός μεγαλούργησε πριν τον Χριστιανισμό, και ουδέποτε το αμφισβήτησα αυτό. Τον πέτυχες όμως τον σκοπό σου, με βάζεις να "απολογηθώ" για μια ιδέα την οποία ποτέ δεν πάλεψα. Όχι, δεν θα πέσω στην παγίδα να το κάνω αυτό

Έχεις μεγάλη φαντασία...

quote:
WWalker
Αν αυτό ήθελε, πολύ απλά δεν θα επιχειρούσε ποτέ να εκχριστιανήσει και άλλους λαούς, όπως Βουλγάρους, Σέρβους, Ουκρανούς και Ρώσους.

Ο εκχριστιανισμός των λαών που αναφέρεις ήταν πολιτικό εγχείρημα για μείωση των εχθρών στα σύνορα του Βυζαντίου. Δεν το έκανε η Ελλαδική Εκκλησία γιατί απλά δεν υπήρχε τότε.

quote:
WWalker
Η Μεγάλη Ιδέα δηλαδή και η Εθνική Εταιρία ενδεικτικά τίνος πράγματος είναι;

Η Μεγάλη Ιδέα, όπως διατυπώθηκε από τον Περικλή Γιαννόπουλο, μαθητή του Ίωνα Δραγούμη, λέει απλά ότι "Προορισμός του Έλληνος, σε κάθε εποχή, σήμερα και πάντα, είναι ο εξανθρωπισμός της Οικουμένης". Αυτή είναι η μεγάλη ιδέα του ελληνισμού. Ούτε μαρμαρωμένοι βασιλιάδες, ούτε κόκκινες μηλιές.

Α, για την ενημέρωσή σου, βρισκόμαστε στο 2005.

quote:
WWalker
Ειλικρινά τώρα νομίζω πως έχεις χτίσει όλη σου την ιδεολογία πάνω στην πήλινη αντίληψη ότι οι πληθυσμοί δεν αναμείχθηκαν ποτέ.

Ό,τι πεις, αγαπητέ μου Φαλμεράυερ. Ό,τι πεις.

quote:
WWalker
Υπάρχουν ένα σωρό χωριά με σλάβικα ονόματα που θεωρούνται "ελληνικά" σήμερα.

Τα δάνεια της γλώσσας από άλλες γλώσσες δεν έχει να κάνει με την ανάμιξη των πληθυσμών. Έχει να κάνει με την υφή της γλώσσας που είναι ζωντανός οργανισμός. Οι μισές λέξεις που χρησιμοποιείς σήμερα, είναι δάνεια από την αγγλική. Τι θα πεί αυτό, ότι αναμιχτήκαμε και με τους Αμερικανούς; Φοβερά επιχειρήματα. Ούτε ο Φαλμεράυερ δεν πήγε τόσο μακριά.

quote:
WWalker
Ευτυχώς που δεν ενστερνίζεται κανείς σε σοβαρή θέση στην πολιτική σκηνή της Ελλάδας τις ακραίες απόψεις σου πάνω στο θέμα.

Θα εκπλαγόσουν αν μάθαινες τις θέσεις της ελληνικής διπλωματίας για τα διάφορα θέματα, τις οποίες, επέτρεψέ μου να πώ ότι τις γνωρίζω καλύτερα από σένα, λόγω δουλειάς. Από κει και πέρα, δεν μπορώ να πώ πολλά, απλά μην πιστεύεις ότι οι λόγοι προς το πόπολο και οι συνεντεύξεις τύπου του Κυβερνητικού εκπροσώπου, εκφράζουν την ελληνική εξωτερική πολιτική. Η εξωτερική πολιτική ΔΕΝ ανακοινώνεται σε κανένα.

quote:
WWalker
και εκτός αυτού, οι ομοεθνείς μας οι Κύπριοι σημερίζονται την ίδια άποψη περί "Ελληνισμού-Χριστιανισμού" χωρίς καν να κάνουν την κουβέντα που κάνουμε εμείς εδώ.

Και άλλοι λαοί το ίδιο, για το δίπτυχο "Ισλαμισμός-Σαουδαραβισμός", "Ισλαμισμός-Ιρανισμός", "Ισλαμισμός-Αφγανισμός", "Ινδουισμός-Ινδοϊσμός".

Όσο για την Κυπριακή εκκλησία, για την ενημέρωσή σου, είναι αυτοκέφαλη.

quote:
WWalker
Καλά θα κάνεις να αναθεωρήσεις αυτές τις απόψεις σου, είναι εθνικά βλαβερές. Κοιτάμε να εκμεταλλευτούμε το ένδοξο παρελθών των προγόνων μας, όχι να πετάξουμε ότι δεν μας αρέσει.

Η ιστορία διδάσκεται για να αποφεύγουμε τα λάθη του παρελθόντος. Η συνεχής όμως επανάληψη των λαθών μας, δείχνει ότι μάλλον δεν μελετάμε την ιστορία όσο πρέπει. Τώρα, όσο για τις "βλαβερές ιδέες" που λες, μάλλον ανοησίες λες αλλά δεν είναι η πρώτη φορά.

macedon

25/06/2005, 05:40:56
quote:

ΚΑΛΗΜΕΡΑ.

xrysa21

Καλημέρα γλυκιά μου.

macedon

AthinaisΝέο Μέλος
25/06/2005, 16:55:14
quote:

Athinais

quote:

Ειλικρινά τώρα, δεν αναιρεί το μίσος για την οικογένεια την αγάπη για τον πλησίον; Και η οικογένεια δεν είναι οι πλησίον μας;

Το ''ως εαυτόν'' πώς το μεταφράζεις; Εγώ ''όπως τον εαυτό σου'' και κάπου αλλού λέει ''να μην κάνετε ό,τι δεν θέλετε να σας κάνουν''. Δεν είναι αυτό αγάπη για τον εαυτό μας;

Στο παράθεμα που δίνεις νομίζω ότι ερμηνεύεται με τον τρόπο που ανέφερα και για την οικογένεια. Φαίνεται ότι μισείς την ψυχή σου με τον τρόπο ζωής που διαλέγεις και είναι αντίθετος με τον τρόπο ζωής του περίγυρού σου.

Λέει ν' αγαπάς τον πλησίον σου ΩΣ ΕΑΥΤΟΝ.
Και τον εαυτό σου, σου λέει τι να τον κάνεις ΕΔΩ: "ο φιλών την ψυχήν αυτού απολέση αυτήν, και ο ΜΙΣΩΝ την ψυχήν
αυτού εν τω κόσμω τούτω, εις ζωήν αιώνιον φυλάξει αυτήν."

"Και η οικογένεια δεν είναι οι πλησίον μας;"

Γι αυτούς λέει ΕΔΩ: "και εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί αυτού"...
...κι ΕΔΩ:"εί τις έρχεται προς με και ου ΜΙΣΕΙ τον πατέρα εαυτού
και την μητέρα και την γυναίκα και τα τέκνα και τους αδελφούς"...
...κι ΕΔΩ: "Παραδώσει δε αδελφός αδελφόν εις θάνατον και πατήρ τέκνον, και επαναστήσονται τέκνα επί γονείς και θανατώσουσιν αυτούς.".
Μπορείς να μου υποδείξεις κάποια εδάφια, περί του αντιθέτου;

...και δεν μισώ την ψυχή μου.
Γι αυτό δεν είμαι χριστιανός...
...κοίτα!: "ο φιλών την ψυχήν αυτού απολέση αυτήν, και ο ΜΙΣΩΝ την ψυχήν

AthinaisΝέο Μέλος
25/06/2005, 17:04:56
[quote]

Λέει ν' αγαπάς τον πλησίον σου ΩΣ ΕΑΥΤΟΝ.

Bασικά λεέι να αγαπάς τον πλησίον σου ως ΣΕΑΥΤΟΝ...

"ο φιλών την ψυχήν αυτού απολέση αυτήν, και ο ΜΙΣΩΝ την ψυχήν
Γι αυτούς λέει ΕΔΩ: "και εχθροί του ανθρώπου οι οικιακοί αυτού"...
...κι ΕΔΩ:"εί τις έρχεται προς με και ου ΜΙΣΕΙ τον πατέρα εαυτού
και την μητέρα και την γυναίκα και τα τέκνα και τους αδελφούς"...
...κι ΕΔΩ: "Παραδώσει δε αδελφός αδελφόν εις θάνατον και πατήρ τέκνον, και επαναστήσονται τέκνα επί γονείς και θανατώσουσιν αυτούς.".
Μπορείς να μου υποδείξεις κάποια εδάφια, περί του αντιθέτου;

Περί αυτών των εδαφίων σου απάντησα με την ιστοσελίδα που σου υπέδειξα κάτι σελίδες παραπάνω...(Βρε παιδιά δεν σας προλαβαίνω!) Ελπίζω να την διάβασες!

Όσο για το άλλο εδάφιο του Λουκά(11,23) που ρωτούσες για αυτό θέλω ανα σου απαντήσω με μια φράση του Νικολάι Μπερντιάγεφ και ο νοών νοείτω...: Ανάμεσα σε έναν αναίσθητο μπροστά στην κοινωνική αδικία πιστό(και πάμπολλοι υπάρχουν τέτοιοι) και ένα ''άθεο'' κοινωνικό αγωνιστή προτιμώ το δεύτερο, γιατί είναι πιο κοντά στο Θεό, που θέλει τον άνθρωπο να αγωνίζεται κατά της αδικίας.
Μπορείς να κάνεις την σύνδεση;

...και δεν μισώ την ψυχή μου.
Γι αυτό δεν είμαι χριστιανός...

Ούτε εγώ...γι'αυτό είμαι...

Αγάπα και κάνε ό,τι θες...Άγιος Αυγουστίνος
...γιατί όταν αγαπάς δεν μπορείς να κάνεις κακό!Γερόντισσα Γαβριηλία

25/06/2005, 17:07:25
Ο άνθρωπος έχει δύο πόδια. Το σώμα και το πνεύμα. Αν κάποιο απ'αυτά αναπτυχθεί υπέρμετρα και σε βάρος του άλλου, ο άνθρωπος χάνει την ισορροπία του και πέφτει.

macedon

26/06/2005, 00:09:54
quote:
Τελικά η όποια προσπάθεια συζήτησης μαζί σου έχει την ίδια προοπτική της συζήτησης με έναν τοίχο.

Εντάξει, αφού έτσι το βλέπεις το πράγμα, να σε αφήσω και εγώ να πας να κουβεντιάσεις με τα υπόλοιπα τούβλα στον τοίχο του σπιτιού σου να μην νιώθεις και μόνος.

quote:
Ό,τι πεις

Να'σαι καλά.

quote:
Θα μπορούσα να σου παραθέσω πλήθος ιστορικών στοιχείων και ερευνών, πολλές από τις οποίες χρησιμοποίησα στο πρώτο μεταπτυχιακό μου. Δυστυχώς η δογματική θέση που βλέπεις κάθε πράγμα, μετατρέπει κάθε τέτοια προσπάθεια σε αυτοσκοπό. Σκοπός σου είναι να διαφωνείς. Σκοπός μου ΔΕΝ είναι να σε πείσω για τίποτε.

Θα μπορούσες. Ιντα το λες και δεν το κάνεις, ωρέ;
Όσο για την δογματική θέση που βλέπω κάθε πράγμα, να δεις στη εκμάθηση Υπολογιστικής Νοημοσύνης πόσο με δυσκόλεψε το δόγμα μου!

quote:
Φοβερό σενάριο. Να μου επιτρέψεις να σου πω ότι αυτό θα "σοκάρει" μόνον τους Χριστιανούς ορθόδοξους έλληνες και ουδόλως τους καθολικούς ή τους μουσουλμάνους ή τους άθεους ή.... Άρα ο "σοκαρισμός" έχει να κάνει με τη θρησκευτική θέση και όχι με την πολιτική.

Σώπα μωρέ... Σαν σεναριογράφος μπορεί και να τα πήγαινα καλά. Την Εκκλησία θα την σόκαρα σίγουρα πάντως ε;

quote:
Το Πατριαρχείο είναι θρησκευτικός οργανισμός. Δεν παίζει πολιτικό ρόλο, παρά μόνο το ρόλο που νομίζει ότι παίζει.

Το Βατικανό από την άλλη είναι πολιτικός οργανισμός, με κρατική υπόσταση, δική του πολιτική διοίκηση, τράπεζες, στρατό, κτλ. Το Βατικανό είναι πολιτικός οργανισμός και μάλιστα ο ισχυρότερος, καθώς είναι τις περισσότερες διπλωματικές αντιπροσωπείες (πρεσβείες) στον κόσμο από οποιοδήποτε άλλο κράτος, ακόμα και από τις Η.Π.Α. ή τη Γερμανία.

Να'σαι καλά που με κατατοπίζεις για το Βατικανό.

quote:
Από τη μια μου ζητάς τις ιστορικές πηγές (που σημαίνει ότι προς το παρόν τις αγνοείς) από την άλλη τις χαρακτηρίζεις ώς "χαλκευμένες", κρίνοντας κάτι που δεν γνωρίζεις.

Εμ, κρίνοντας απ'τα όσα έχεις γράψει ως τώρα, δύσκολα μια προτασούλα να μην είναι χαλκευμένη.
Όσον αφορά το σχόλιό σου ότι τις αγνοώ, σαφέστατα τις αγνοώ. Δεν είμαι μέσα στο μυαλό σου ευτυχώς, γιατί αν ήμουνα το πιο πιθανόν είναι θα έσκαγα απ'την στενότητά του.

quote:
Έχεις μεγάλη φαντασία...

Να'σαι καλά, έχεις και έναν καλό λόγο.

quote:
Ο εκχριστιανισμός των λαών που αναφέρεις ήταν πολιτικό εγχείρημα για μείωση των εχθρών στα σύνορα του Βυζαντίου. Δεν το έκανε η Ελλαδική Εκκλησία γιατί απλά δεν υπήρχε τότε.

Να δεις ο Βλαδίμηρος ο Ρώσος τι έρμαιο ήταν του Πατριάρχη. Μιλάμε τον εξανάγκασαν τον άνθρωπο να βαφτίσει με το "έτσι θέλω" όλους τους υπηκόους του, για να μειωθούν λέει οι εχθροί στα σύνορα (έφτανε τόσο πάνω βρε παιδί μου!) του Βυζαντίου.
Αλλά μιας και έχεις και μεταπτυχιακό, να σε αφήσω να μας τα πεις εσύ καλύτερα.

quote:
Η Μεγάλη Ιδέα, όπως διατυπώθηκε από τον Περικλή Γιαννόπουλο, μαθητή του Ίωνα Δραγούμη, λέει απλά ότι "Προορισμός του Έλληνος, σε κάθε εποχή, σήμερα και πάντα, είναι ο εξανθρωπισμός της Οικουμένης". Αυτή είναι η μεγάλη ιδέα του ελληνισμού. Ούτε μαρμαρωμένοι βασιλιάδες, ούτε κόκκινες μηλιές.

Α, δεν φταίω εγώ. Αφού το λέει "απλά" ότι ο Προορισμός του Έλληνος είναι ο εξανθρωπισμός της Οικουμένης, τότε ψέματα λέγανε τόσο καιρό στον κόσμο.
Εγώ πάντως βρήκα μια ωραία ιστοσελίδα που το αναλύει το πράγμα:
http://www.archive.gr/modules.php?name=News&file=article&sid=8
Για διάβασέ την να μάθεις για το τρίτο μεταπτυχιακό σου.

quote:
Α, για την ενημέρωσή σου, βρισκόμαστε στο 2005.

Τι λες βρε παιδί μου, και εγώ έμεινα πίσω στο '99. Τα χαμμένα χρόνια θα τα πάρω πίσω...

quote:
Ό,τι πεις, αγαπητέ μου Φαλμεράυερ. Ό,τι πεις.

Ευτυχώς που τα δέχεσαι ασυζητητί, αγαπητέ. Ωστόσο με μπερδεύεις προφανώς με τον Φαλμεράυερ. Σε πρώτη φάση θα σε δικαιολογούσα γιατί ίσως να έχουμε κοινές απόψεις σε κάποια θέματα, αλλά από την στιγμή που είπα "να ακούσω και εγώ αυτή την θεωρία του Φαλμεράυερ" μάλλον το πρόβλημα εντοπίζεται αλλού. Δεν πειράζει, κατανοώ πόσο σκληρή ήταν η Φύση σε τέτοια θέματα.

quote:
Τα δάνεια της γλώσσας από άλλες γλώσσες δεν έχει να κάνει με την ανάμιξη των πληθυσμών. Έχει να κάνει με την υφή της γλώσσας που είναι ζωντανός οργανισμός. Οι μισές λέξεις που χρησιμοποιείς σήμερα, είναι δάνεια από την αγγλική. Τι θα πεί αυτό, ότι αναμιχτήκαμε και με τους Αμερικανούς; Φοβερά επιχειρήματα. Ούτε ο Φαλμεράυερ δεν πήγε τόσο μακριά.

Εγώ πάντως έναν της επανάστασης... Στάικο που ξέρω, μια χαρά βούλγαρος ήτανε, να δεις Στάικοφ τον λέγανε οι συμπατριώτες του. Και κάτι άλλο περί αρβανιτών και αλβανών... Άστε μωρέ, τώρα, τι λέω, εμείς είμαστε εξαίρεση στα Βαλκάνια. Όλες οι άλλες χώρες έχουν πρόβλημα μειονοτήτων (βλέπε Σερβία) και οι Έλληνες βγήκαν από τους αιώνες χωρίς να αλλοιωθούν.
Όσον αφορά τα δάνεια, θεωρείς ότι η επιλογή ονόματος για ένα χωριό είναι θέμα "αντιδανείου"; Λέω γιατί εγώ το βλέπω σαν θέμα εθνικότητας του ιδρυτή.
Αλλά τι λέω τώρα, εσύ έχεις τόσα μεταπτυχιακά + έκανες και Κοινωνική & Πολιτική Αγωγή στην 3η Γυμνασίου.

quote:
Θα εκπλαγόσουν αν μάθαινες τις θέσεις της ελληνικής διπλωματίας για τα διάφορα θέματα, τις οποίες, επέτρεψέ μου να πώ ότι τις γνωρίζω καλύτερα από σένα, λόγω δουλειάς. Από κει και πέρα, δεν μπορώ να πώ πολλά, απλά μην πιστεύεις ότι οι λόγοι προς το πόπολο και οι συνεντεύξεις τύπου του Κυβερνητικού εκπροσώπου, εκφράζουν την ελληνική εξωτερική πολιτική. Η εξωτερική πολιτική ΔΕΝ ανακοινώνεται σε κανένα.

Αφού τις γνωρίζεις εσύ καλύτερα λόγω δουλειάς, εγώ δεν μιλάω. Το αφήνω σε "έμπιστα" χέρια.
Αλλά, μια απορία: Αφού δεν ανακοινώνεται σε κανένα, εσύ πως την έμαθες; Και αν είσαι σε τέτοια θέση και σου εμπιστευτήκανε τέτοια θέματα, πως μπορείς και μιλάς για αυτά, έστω και με το "εγώ ξέρω, αλλά δεν λέω". Δεν σου είπαν να μην πεις ούτε καν ότι ξέρεις; Τόσο εύκολα δηλαδή τα λες στο internet ότι εσύ είσαι σε νευραλγική θέση;
Δηλαδή αν το δει κάποιος αυτό, και πει να σε χακέψει να ψαρέψει ότι πληροφορία μπορεί απ'το PC σου, αυτό το σκέφτηκες; Και πες δεν βρίσκει κάτι τώρα, ποιος μας λέει ότι δεν σου πετάει κανά περίεργο προγραμματάκι να σε παρακολουθεί τι κείμενα εισέρχονται; Διακινδυνεύεις την εξωτερική πολιτική για να κάνεις κουβέντα σε ένα forum;

Να σου πω την αλήθεια, το εύχομαι κακομοίρη μου να λες ψέματα όταν λες ότι λόγω δουλειάς ξέρεις τέτοια θέματα, αλλιώς καήκαμε.

quote:
Και άλλοι λαοί το ίδιο, για το δίπτυχο "Ισλαμισμός-Σαουδαραβισμός", "Ισλαμισμός-Ιρανισμός", "Ισλαμισμός-Αφγανισμός", "Ινδουισμός-Ινδοϊσμός".

Όσο για την Κυπριακή εκκλησία, για την ενημέρωσή σου, είναι αυτοκέφαλη.

Να'σαι καλά που μας ενημερώνεις κιόλας για όλα τα άγνωστα ως τώρα. Ειδικά το τελευταίο που λες, ομολογώ πως δεν το ήξερα, αλλά το άκουσα πρώτη φορά μισό λεπτό πριν ανοιχτεί το thread, οπότε, για κακή σου τύχη, δεν πρόλαβες την ενημέρωσή μου.

quote:
Η ιστορία διδάσκεται για να αποφεύγουμε τα λάθη του παρελθόντος. Η συνεχής όμως επανάληψη των λαθών μας, δείχνει ότι μάλλον δεν μελετάμε την ιστορία όσο πρέπει. Τώρα, όσο για τις "βλαβερές ιδέες" που λες, μάλλον ανοησίες λες αλλά δεν είναι η πρώτη φορά.

macedon

Α, δεν ξέρω. Ας το αποφασίσει κάποιος ειδικός στα εγκεφαλικά το αν οι ιδέες σου είναι εθνικά βλαβερές ή όχι. Πάντως εμένα ο διαχωρισμός "Ρωμιοί"-"Έλληνες" για εθνικά βλαβερός μου κάνει.

Να'σαι καλά ρε Μακεδόνα. Προσοχή μόνο τι πληροφορίες δίνεις στο διαδίκτυο, γιατί παραμονεύουν και κίνδυνοι. Σε θέματα εθνικής σημασίας δεν χωρούν τάσεις επίδειξης, γιατί αν την πατήσουμε την κάτσαμε.

Ελπίζω τουλάχιστον να τα προσέχεις τα θέματα της εξωτερικής πολιτικής περισσότερο απ'ότι την Ιστορία μας.

Μια ερώτηση πάντως, έτσι πληροφοριακά, μιας και είσαι σε νευραλγική θέση: έχουμε εξωτερική πολιτική ή έτσι το λέμε για να νομίζουν οι Τούρκοι πως κάτι κάνουμε και εμείς; Λέω γιατί ως τώρα μόνο το κεφάλι σκύβουμε...

Edited by - WWalker on 26/06/2005 00:54:33