- ΔΟΚΙΜΑΣΙΕΣ ΠΙΣΤΕΩΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Σβαμπέ:
Βλέπεις, πορευόμαστε με την φαντασία μας ως όπλο, από τότε που κατεβήκαμε από τα δέντρα ή βγήκαμε από τις σπηλιές, ωστόσο αυτή η φαντασία δεν λειτουργεί μονάχα ως πρόοδο αλλά συχνά και ως τροχοπέδη.
Χωρίς την φαντασία μήν είσαι και τόσο σίγουρος οτι δέν θα είμασταν ακόμα στα δέντρα.
ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo
quote:
Αν δεν κάνω λάθος ο Χριστός είναι ο "αίρων την αμαρτία", αυτός που παίρνει/καταλύει την αμαρτία. Δέχομαι πως υπό το βάρος των αμαρτιών του κόσμου έπρεπε να περάσει από αυτή την δοκιμασία, άρα από τον Πόνο. Δεν καταλαβαίνω κάτι, αφού νίκησε τον Θάνατο και μας ελευθέρωσε από την αμαρτία, γιατί θα πρέπει να πονέσουμε για να κατακτήσουμε τον Παράδεισο; Δεν νίκησε τον Πόνο; Δεν κατέλυσε την αμαρτία; Δεν νίκησε τον Θάνατο; Τι το κακό έχει η Ευτυχία, αφού αυτήν αποζητούμε πάντα; Δηλαδή αν εγώ δεν θέλω να περάσω από τον Πόνο/ τηνΤεθλιμμένη οδό, κατευθύνομαι προς την Κόλαση;ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo
του Πανοσ. Αρχιμανδρίτου π. Γεωργίου Καψάνη
Είναι εύκολο κάποιος να φιλοσοφεί ή να θεολογεί για τον πόνο. Αλλά είναι δύσκολο να αντιμετωπίζει σωστά τον πόνο, όταν ο ίδιος περνά ένα δυνατό πόνο στην ζωή του. Θεωρώ πολύ τολμηρό να μιλά κανείς για τον πόνο, όταν ο ίδιος δεν πονά. Σκέπτομαι όλους τους αδελφούς μας απανταχού της γης, που πονούν σωματικά ή ψυχολογικά ή πνευματικά.
Σωματικά πονούν οι άνθρωποι από αρρώστιες, κακουχίες, πείνα. Ψυχολογικά πονούν από κατατρεγμούς, συκοφαντίες, έλλειψη αγάπης και μη ανταπόκριση στην προσφερόμενη σε άλλα προσφιλή πρόσωπα αγάπη, ανεκπλήρωτες επιθυμίες ασθένειες και θανάτους προσφιλών ανθρώπων και άλλα αίτια. Πνευματικά πονούν όσοι αγαπούν τον Θεό και τον άνθρωπο και όμως βλέπουν ότι με τις αμαρτίες τους λυπούν τον Θεό και προσβάλλουν την εικόνα του Θεού, τον άνθρωπο.
Δεν εισήλθε ασφαλώς κατ’ ευδοκίαν Θεού. Μπήκε κατά παραχώρηση Θεού, όταν ο άνθρωπος με την εγωιστική παρακοή του έχασε την πηγή της ζωής, τον Πλάστη του. Από την άπονο κατάσταση της Θείας Βασιλείας, βρέθηκε σε μια άλλη κατάσταση, στην οποία αφού δεν βασίλευε η αληθινή Ζωή, κυριαρχούσε μια ζωή φθαρμένη, συνυφασμένη με τον θάνατο, τα πάθη και την αμαρτία.
Σ’ αυτή την νέα κατάσταση, ο θάνατος και ο πόνος φαίνονταν να έχουν ένα θετικό νόημα, όπως άλλωστε και οι άλλοι δερμάτινοι χιτώνες με τους οποίους ο Θεός ένδυσε τους πρωτόπλαστους, όταν εκείνοι έφευγαν από τον Παράδεισο, για να τους παρηγορήσει στην εξορία τους. Ο θάνατος θέτει τέρμα στο κακό, που αλλιώς θα ήταν αθάνατο επί της γης.
Ο σωματικός πόνος ειδοποιεί για την ασθένεια, ώστε να υπάρχει η κατάλληλη θεραπεία. Οι ιατροί γνωρίζουν πόσο ευεργετικός είναι ο πόνος. Επίσης, όλων των ειδών οι πόνοι μας βοηθούν να λάβουμε αίσθηση της φθαρτότητάς μας και έτσι να γνωρίσουμε τα πεπερασμένα μας όρια γλιτώνοντας από κάθε μορφή αυτοθεοποιήσεως.
Ο πόνος μας βοηθά να λαμπικάρουμε την αγάπη μας προς τον Θεό, ώστε να αγαπούμε τον Θεό όχι γιατί μας δίνει τα δώρα Του (όπως η υγεία, η οικογενειακή ευτυχία κλπ.),αλλά γι’ Αυτόν τον Ίδιο.
Έτσι ο πολύαθλος Ιώβ, με τον τρόπο που αντιμετώπισε τις ασθένειες και τις άλλες αβάστακτες δοκιμασίες, απέδειξε ότι αγαπά τον Θεό για τον Θεό και όχι για τα δώρα Του. Αγαπούσε τον Θεό τόσο δυνατά, όταν βρισκόταν ριγμένος πάνω στις κοπριές, γεμάτος πληγές και με σκοτωμένα τα δέκα παιδιά του, τόσο δυνατά, όσο και όταν τον ευτυχούσε.
Ο πόνος μας βοηθά ακόμη να τοποθετηθούμε σωστά απέναντι στους συνανθρώπους μας, τους οποίους πολλές φορές, όταν δεν πονάμε, τους καταφρονούμε, τους αδικούμε, τους κάνουμε να πονούν με την εγωιστική μας στάση. Όταν η ηδονή με την οποία απομυζούμε τους συνανθρώπους γίνεται οδύνη, καταλαβαίνουμε ότι οι παράνομες ηδονές μας καταστρέφουν.
Πολλές φορές άνθρωποι που πόνεσαν δυνατά βρήκαν δια του πόνου το αληθινό τους πρόσωπο ξεπερνώντας τα προσωπεία, και γι’ αυτό ευχαρίστησαν τον Θεό για το δώρο του πόνου, έστω και αν αυτό ήταν μια ανίατος και οδυνηρά ασθένεια.
Άλλοτε πάλι ο πόνος βοηθά και τους ώριμους πνευματικά ανθρώπους να φθάσουν σε υψηλότερες μορφές πνευματικής τελειώσεως, να στηρίξουν και να παρηγορήσουν πολλές ψυχές.
Ως παράδειγμα αναφέρω τον μακαριστό γέροντα Παΐσιο, που δέχθηκε την λεγόμενη «επάρατη» νόσο με χαρά, κάνοντας τον λογισμό ότι οι κοσμικοί που πάσχουν παρηγορούνται, όταν μαθαίνουν ότι πάσχουν και οι μοναχοί. Έτσι η επάρατη νόσος έγινε για τον π. Παΐσιο ευλογημένη νόσος.
----------------
* Περιοδικό Έκφραση, Σεπτέμβριος - Οκτώβριος 2005

Μιάς και είσαι τόσο πολέμιος του εβραιοχριστιανισμού, θα ξέρεις ασφαλώς και την μαντεία της Πυθίας στους Δελφούς, που την είπε, όταν γεννήθηκε ο Χριστός: "Μια Εβραία γέννησε ένα αγόρι, που θα μας καταστρέψει". Επομένως σύμφωνα με την Πυθία η αρχαιοελληνική θρησκεία έχει καταστραφεί. Εσύ τώρα τι πιστεύεις; Την Πυθία που λέει ότι η 12 θεοί είναι κατεστραμμένοι ή την βιβλο που λεέι ότι οι θεοί των εθνικών είναι δαίμονες. Πιστεύεις σε έναν κατεστραμένο 12θεϊσμο ή σε μια ντουζίνα δαίμονες;
quote:
Ως παράδειγμα αναφέρω τον μακαριστό γέροντα Παΐσιο, που δέχθηκε την λεγόμενη «επάρατη» νόσο με χαρά, κάνοντας τον λογισμό ότι οι κοσμικοί που πάσχουν παρηγορούνται, όταν μαθαίνουν ότι πάσχουν και οι μοναχοί. Έτσι η επάρατη νόσος έγινε για τον π. Παΐσιο ευλογημένη νόσος.
Αυτη ειναι η μαυρη πλευρα της ζωης: Ο χριστιανισμος και οι θρησκειες.
quote:
Ένα μεγάλο βήμα για την προστασία των γυναικών από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, μια από τις πλέον διαδεδομένες μορφές της νόσου, αποφάσισαν οι αρμόδιες αρχές υγείας στις ΗΠΑ.Επιτροπή ειδικών σε θέματα δημόσιας υγείας στις Ηνωμένες Πολιτείες συνέστησε τον εμβολιασμό κατά του καρκίνου της μήτρας όλων των νεαρών κοριτσιών ηλικίας 11 και 12 ετών.
http://www.contra.gr/Life/News/123192.html
Και αυτη ειναι η φωτεινη πλευρα της ζωης: Η ερευνα και ο ορθολογισμος.
Ο καθενας κανει τις επιλογες του. Οσοι προτιμουν το σκοταδι, τις μαυρες δυναμεις και την αρνηση, διαλεγουν τον χριστιανισμο. Οσοι θελουν να δωσουν κατι θετικο στη ζωη, αρνουνται την "κατα φαντασια"... """προσφορα"""
του μοναχισμου, και κανουν πραγματα για τους ανθρωπους γυρω τους.
Οσο η Ελλαδα εχει πανω απο το κεφαλι της τους παπαδες, δεν προκειται να κανει και πολλα πραγματα ![]()
βγάζει και κουνάει με βιά:
"Φως ζητάνε τα χαϊβάνια
κι' οι ραγιάδες απ' τα ουράνια,
μα θεοί κι' όξαποδώ
κει δεν είναι παρά δώ."
quote:
Αν δεν κάνω λάθος ο Χριστός είναι ο "αίρων την αμαρτία", αυτός που παίρνει/καταλύει την αμαρτία. Δέχομαι πως υπό το βάρος των αμαρτιών του κόσμου έπρεπε να περάσει από αυτή την δοκιμασία, άρα από τον Πόνο. Δεν καταλαβαίνω κάτι, αφού νίκησε τον Θάνατο και μας ελευθέρωσε από την αμαρτία, γιατί θα πρέπει να πονέσουμε για να κατακτήσουμε τον Παράδεισο; Δεν νίκησε τον Πόνο; Δεν κατέλυσε την αμαρτία; Δεν νίκησε τον Θάνατο; Τι το κακό έχει η Ευτυχία, αφού αυτήν αποζητούμε πάντα; Δηλαδή αν εγώ δεν θέλω να περάσω από τον Πόνο/ τηνΤεθλιμμένη οδό, κατευθύνομαι προς την Κόλαση;ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo
Έχεις απόλυτο δίκιο στον συλλογισμό σου Odysseus_Nemo.
Θα προσπαθήσω να ξεδιαλύνω τις σκέψεις σου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι έχω δίκιο σε αυτά που θα σου γράψω , είναι απλά η δική μου προσέγγιση στα ερωτήματα σου.
Ο Ιησούς πραγματικά ήρθε σαν άνθρωπος πάλεψε και κατάργησε τον θάνατο.
Αυτό επιτεύχθηκε όταν κατάφερε να Γνωρίσει την αμαρτία έχοντας την Σοφία να την απορρίψει, μη αφήνοντας την δηλαδή να τον ακουμπήσει σε κανένα επίπεδο.
Κατάφερε με αυτό να γίνει Κύριος των δύο κόσμων ο άνθρωπος , μάλιστα σαν άνθρωπος αναλήφθηκε άρα και σαν άνθρωπος μετέχει της Αγία Τριάδας…
Με αυτόν τον τρόπο ο ενσαρκωμένος Λόγος έκανε αδέρφια Του τους ανθρώπους και τους υιοθέτησε αυτόματα στον Πατέρα.
Οι δρόμοι για την υιοθεσία είναι δύο , όπως τουλάχιστον τους εξέφρασε ο Κύριος, ο ένας είναι αυτός της Πίστεως, και ο άλλος είναι αυτός της Ζωντανής Πίστης.
Η ζωντανή Πίστη είναι η οδός που οδηγεί στην αθανασία και την Θέοση.
Αποδεικνύετε όμως τετραγωνικά τώρα χιλιάδες χρόνια ότι αν δεν υπάρξει πόνος δεν υπάρχει σκέψη για Πίστη ή Ζώσα Πίστη.
Δυστυχώς όταν όλα πάνε καλά , είμαστε αναπαυμένοι στις υλικές μας δάφνες και δεν μας ενδιαφέρει τίποτα το πνευματικό.
Δηλαδή όταν δεν τραβήξουμε ένα καλό ζόρι σε κάποιες φάσεις τις ζωής μας, τα μόνα πράγματα που μας ενδιαφέρουν είναι όλα τα άλλα εκτός από την πνευματική αναζήτηση.
Παράλληλα δε με όλη αυτήν την κατάσταση φουντώνουν τα θηρία μέσα μας , βλέπε εγωισμός , περηφάνια, υλοφροσύνη, κτλ, θηρία τα οποία καταστρέφουν τα μάτια και τα αυτιά του νου.
Αποδεικνύετε δηλαδή ότι η ταπεινοφροσύνη και τα λοιπά αγαθά μόνο με χαστούκια κατακτιόνται.
Φυσικά ο άνθρωπος πρέπει να ζητάει την ελπίδα την ευτυχία και την χαρά στην ζωή του. Όποιος μπορεί να αγαπάει τους πάντες και τα πάντα νομίζω ότι έχει και χαρά και ειρήνη και όλα τα αγαθά μέσα του και ναι αυτός έχει τον παράδεισο μέσα του.
Μακάρι να υπάρχουν άνθρωποι που δεν είναι ανάγκη να πονέσουν και να γνωρίσουν την κακή όψη της ζωής για να αποκτήσουν τον παράδεισο μέσα τους.
Απλά η ιστορία μας διδάσκει ότι μόνο όταν έχουμε ζόρια βάζουμε τον κώλο μας κάτω και ψαχνόμαστε ποικιλοτρόπως…
Όχι όμως ότι είναι πανάκεια αυτό το πράγμα,
Μακάρι φίλε μου να πετύχεις και εσύ και όλος ο κόσμος την αυτοπραγμάτωση του χωρίς να έχει ανάγκη το πέρασμα του μέσα από κακές και ψυχοφθόρες καταστάσεις όπως αυτήν του πόνου.
Για τον χριστιανισμό δεν είναι κατακριτέο αυτό, το αντίθετο θα έλεγα μάλιστα…
Στο εύχομαι.
ΠΙΣΤΗ ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙ ΒΟΥΝΑ ΝΑ ΕΧΩ
ΑΓΑΠΗ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΩ
quote:
Αποδεικνύετε όμως τετραγωνικά τώρα χιλιάδες χρόνια ότι αν δεν υπάρξει πόνος δεν υπάρχει σκέψη για Πίστη ή Ζώσα Πίστη.
Δυστυχώς όταν όλα πάνε καλά , είμαστε αναπαυμένοι στις υλικές μας δάφνες και δεν μας ενδιαφέρει τίποτα το πνευματικό.
Δηλαδή όταν δεν τραβήξουμε ένα καλό ζόρι σε κάποιες φάσεις τις ζωής μας, τα μόνα πράγματα που μας ενδιαφέρουν είναι όλα τα άλλα εκτός από την πνευματική αναζήτηση.
Παράλληλα δε με όλη αυτήν την κατάσταση φουντώνουν τα θηρία μέσα μας , βλέπε εγωισμός , περηφάνια, υλοφροσύνη, κτλ, θηρία τα οποία καταστρέφουν τα μάτια και τα αυτιά του νου.
Ίσως να μην έχεις άδικο, φίλε μου!
Όμως γιατί συμβαίνει αυτό στις πιο πολλές περιπτώσεις?
Όταν ένας άνθρωπος βιώνει μια αρνητική κατάσταση συνήθως νιώθει αδύναμος κι αποζητά την ελπίδα και μια χείρα από παντού, όντας ευάλωτος.
Οπότε κι εναποθέτει τις ελπίδες του σε κάτι το Ανώτερο από αυτόν το οποίο πιστεύει πως θα τον βοηθήσει να βγει από αυτήν την δύσκολη κατάσταση.
Αυτή η πίστη όμως είναι πραγματική?
Είναι αληθινή ή είναι πλασματική κι επιφανειακή?
Δεν αμφιβάλλω καθόλου οτι αυτό συμβαίνει στις πιο πολλές περιπτώσεις αλλά όταν ο άνθρωπος ξεπεράσει την δυσκολία του αυτή δεν είναι πιθανόν να επανέλθει στις παλιότερες συνήθειες του, δηλαδή στην εκτίμηση μόνο των υλικών αγαθών?
quote:
Φυσικά ο άνθρωπος πρέπει να ζητάει την ελπίδα την ευτυχία και την χαρά στην ζωή του. Όποιος μπορεί να αγαπάει τους πάντες και τα πάντα νομίζω ότι έχει και χαρά και ειρήνη και όλα τα αγαθά μέσα του και ναι αυτός έχει τον παράδεισο μέσα του.
![]()
Αυτό είναι ίσως το πιο σωστό που θα μπορούσε να κάνει, φίλε μου!
Πέρα από δόγματα, θρησκείες και συστήματα ίσως να είναι αυτό που θα έπρεπε να κάνει...

In anticipation of my resurrection...
quote:
Αυτή η πίστη όμως είναι πραγματική?
Είναι αληθινή ή είναι πλασματική κι επιφανειακή?
φίλε μου δεν υπάρχει πραγματική και ψεύτικη Πίστη.
υπάρχη η Πίστη και η Πίστη είναι δύναμη που ενεργεί...
δηλαδή τελικά η Πίστη σώζει....κατά τον χριστιανισμό πάντα ακόμα και όταν είναι "επιφανειακή" κατ ουσίαν (του τύπου).
ΔΕΝ είναι όμως ο άνθρωπος φτιαγμένος για τέτοια Πίστη αλλά για την ζώσα Πίστη.
δηλαδή την Πίστη την βιοματική σαρκικά και νοητά φυσικά.
ουσιαστικά αυτή είναι η Πίστη, αλλά και αυτή που εμείς ονομάζουμε επιφανειακή ενεργεί επίσης η διαφορά είναι στο quote παρακάτω:
quote:
Δεν αμφιβάλλω καθόλου οτι αυτό συμβαίνει στις πιο πολλές περιπτώσεις αλλά όταν ο άνθρωπος ξεπεράσει την δυσκολία του αυτή δεν είναι πιθανόν να επανέλθει στις παλιότερες συνήθειες του, δηλαδή στην εκτίμηση μόνο των υλικών αγαθών?
αυτό ακριβώς.
η ζώσα Πίστη όχι.
η τυπικολατρική πίστη "τα καλά και συμφέροντα..." ΝΑΙ.
βλέπεις , σάρκα είμαστε αγαπητέ μου πατριώτη...σάρκα....
ΠΙΣΤΗ ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙ ΒΟΥΝΑ ΝΑ ΕΧΩ
ΑΓΑΠΗ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΩ
Αυτό όμως που θέλω να πω είναι οτι μερικές φορές είναι πολύ πιθανό να μη μπορούμε να βιώσουμε την Πίστη σε όλο της το μεγαλείο.
Για αυτό κι είπα οτι μερικές φορές μπορεί να είναι πλασματική, θέλοντας να δείξω οτι δε μιλάμε για Πίστη.
Αν κάποιος άνθρωπος σε μια δύσκολη στιγμή της ζωής του στρέψει τις ελπίδες του σε κάτι το ανώτερο και μόλις την ξεπεράσει επανέλθει στις προηγούμενες συνήθειες του, δεν έχουμε να κάνουμε με την Πίστη.
Έχουμε να κάνουμε με μια ψευδαίσθηση αυτής...
Διαβάζοντας το παρακάτω:
quote:
ΔΕΝ είναι όμως ο άνθρωπος φτιαγμένος για τέτοια Πίστη αλλά για την ζώσα Πίστη.
δηλαδή την Πίστη την βιοματική σαρκικά και νοητά φυσικά.
ομολογώ πως μου ήρθε στο νου ο μύθος του Πλάτωνα για το σπήλαιο των σκιών.
Λόγω του οτι οι δεσμώτες (εμείς) δε μπορούμε να δουν το φως αντικρύζουν μόνο τις σκιές των πραγμάτων (επιφανειακή κι ίσως ακόμα και λανθασμένη μορφή γνώσης).
Όταν σπάσουν τα δεσμά τους και βγουν στο Φως γνωρίζουν την πραγματική υπόσταση τους (Αλήθεια).
Πιστεύω λοιπόν, φίλε μου, πως το ίδιο συμβαίνει και με την Πίστη.
Δε μπορούμε να την βιώσουμε σε όλο της το εύρος.
Αλήθεια, πατριώτη
, πιστεύεις οτι θα μπορούσαμε ποτέ να το πετύχουμε αυτό, έστω και πολύ δύσκολα?

In anticipation of my resurrection...
«Μιας κι αναφέρθηκες στην ανθρωπόμορφη υπόσταση που θέλουν να προσδώσουν οι άνθρωποι σε αυτήν την Αρχή, νομίζω πως θα συμφωνήσεις κι εσύ οτι αυτό γίνεται σε μια προσπάθεια οικειοποίησης τους αυτής της Αρχής.»
Σαφέστατα. Ο καθένας δίδει το «άρωμα» του. Ότι φοβάται, ότι νομίζει, ότι επιθυμεί να κατακτήσει, ότι ενδεχομένως του έμεινε από το θολωμένο μυαλό του…..
Dying Incubus:
«Ένας άνθρωπος πάντοτε δεν φοβάται το άγνωστο?
Όταν όμως αρχίζει να γνωρίζει κάτι ..θα προσπαθήσει να το φέρει στα μέτρα του, σωστά?»
Αυτό μας έχει αποδείξει η ιστορία. Σωστά το θέτεις αγαπητέ.
Dying Incubus:
«Η φαντασία του ανθρώπινου νου είναι ένα πολύ δυνατό όπλο και πολύ ωφέλιμο, αρκεί να χρησιμοποιηθεί με τον κατάλληλο τρόπο.»
Μόλις το είπες: ΟΠΛΟ.
Και τα όπλα, ευρύτερα, φαίνεται να χρειάζονται για την διάκριση της ειρήνης….
Dying Incubus:
«…λες να σε πείσω να χρησιμοποιείς τα quotes?»
Keep Walking!!![]()
![]()
Κοντά είμαστε….![]()