- Υβρεις κατά των Ελλήνων στα εκκλησιαστικά βιβλία... - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Στα εκκλησιαστικά βιβλία, υπάρχουν πολλές υβριστικές, προσβλητικές φράσεις, καθώς και αναθεματισμοί, κατά των Ελλήνων και κυρίως κατά του πνεύματος και του ιδεώδους του έθνους μας.
Δυστυχώς ψάλλονται σε κάθε χριστιανικό ναό στη χώρα μας και όχι μόνο.
Κατά τη γνώμη σας:
Τι είναι εκείνο που κάνει τους ορθόδοξους Έλληνες ( ιερείς και πιστούς ) να μην αντιδρούν;
Τι νόημα έχει να υπάρχουν ακόμη αυτές οι αναφορές;
Σε τι εξυπηρετούν και ποιούς;
Είναι αλήθεια ότι στο επίσημο βιβλίο οδηγιών, προς τους ιερείς, μεταξύ άλλων υπάρχει και η προτροπή «κάθε ελληνικό να μισήται»;
Είναι απλά, ο μισελληνισμός που διαιωνίζεται ή κάτι άλλο;
quote:
Τι είναι εκείνο που κάνει τους ορθόδοξους Έλληνες ( ιερείς και πιστούς ) να μην αντιδρούν;
Το αιώνιο μίσος του χριστιανισμού προς τον Ελληνικό Πολιτισμό. Κόμπλεξ κατωτερώτητος ονομάζεται στην ψυχολογία.
quote:
Τι νόημα έχει να υπάρχουν ακόμη αυτές οι αναφορές;
ότι και παραπάνω.
Σ' ευχαριστώ που μπήκες στον κόπο να ανταποκριθείς στο θέμα που θάθελα να συζητήσω με τους αξιόλογους, στην πλειοψηφεία τους, χρήστες του φορουμ, άσχετα με το τι πρεσβεύει ο καθένας.
Συμφωνώ σ' αυτά που λες, όμως ειλικρινά με απασχολεί το γεγονός ότι συμβαίνει, κάποιοι να ακούν, να καταλαβαίνουν και απαθείς να μην αντιδρούν ή και να συναινούν ακόμη (Έλληνες όντες}.
Θέλω νά πάρει τέτοια τροπή η συζήτηση, να ανταλλάξουμε απόψεις για τα παραπάνω ερωτήματα και να μη γίνει άλλη μια στείρα αντιπαράθεση.
Τι προσδοκούν, ας πούμε και σιωπούν, ιερατείο και ποίμνιο;
Όχι μονάχα Έλληνες αλλά και ΕΘΝΙΚΙΣΤΕΣ!!
Έχει καταντήσει η θρησκοληψία, και η φανατική προσήλωση στην εβραιογενή θρησκεία που κατα καιρούς έχει αναφέρει πολύ βαριές λέξεις κατά του Ελληνισμού που επαναλαμβάνονται ασταμάτητα ακόμα να συνδέεται με την υπερβολική αγάπη προς την πατρίδα. Άνθρωποι σάν τον Παρασκευαίδη θέλουν να μονοπωλούν τον τίτλο του υπερπατριώτη Έλληνα και να περνάει η δική τους γνώμη σε οτιδήποτε γύρω απο τα εθνικά θέματα.
καμιά καλή πράξη δεν μένει ατιμώρητη
quote:
Θέλω νά πάρει τέτοια τροπή η συζήτηση, να ανταλλάξουμε απόψεις για τα παραπάνω ερωτήματα και να μη γίνει άλλη μια στείρα αντιπαράθεση.
Αν θες πραγματικά να γίνει μια ωραία συζήτηση, η οποία δεν θα καταλήξει σε κλωτσομπουνίδι, κάνε την αρχή και παράθεσε ποιες αναφορές, ακριβώς, είναι αυτές που σε προβληματίζουν.

quote:
Έχει καταντήσει η θρησκοληψία, και η φανατική προσήλωση στην εβραιογενή θρησκεία που κατα καιρούς έχει αναφέρει πολύ βαριές λέξεις κατά του Ελληνισμού που επαναλαμβάνονται ασταμάτητα ακόμα να συνδέεται με την υπερβολική αγάπη προς την πατρίδα.
Ναι φίλε μου, δυστυχώς... Αυτό είναι και επικίνδυνο κατά τη γνώμη μου. Θεωρητικά, αν είναι να διαλέξουν κάποιοι άνθρωποι ανάμεσα σε πατρίδα και θρησκεία, τι θα διάλεγαν άραγε;
quote:
Θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει και κάποια παραδείγματα,ωστε να έχουμε μια εικόνα;
Μαράκι έχεις δίκαιο.
Παραθέτω μερικά.
Στις 25 Ιανουαρίου, του Γρηγορίου του Ναζιανζηνού στον μικρό εσπερινό ψαλλεται:
"Θεολόγω σου στόματι, θεολόγε Γρηγόριε,... εξήρανας την μωρίαν ΕΛΛΗΝΩΝ και το ψεύδος..."
Στις 17 Ιουλίου της Μαρίνας της μεγαλομάρτυρος:
"... ανδρικώ φρονήματι ηυτομόλησας και των ΕΛΛΗΝΩΝ σεβάσματα ως κόνιν ελέπτυνας".
Στις 23 του ίδιου μήνα, του Φωκά του ιερομάρτυρος:
"Έρρει των ΕΛΛΗΝΩΝ τα σαθρά πλάνης σεβάσματα και σεσιγήκασι της ματαιότητος άπασαι αι διπλόαι και το ψεύδος αυτών".
Στις 14 Οκτωβρίου, Ναζαρίου και Γεβρασίου, μαρτύρων:
"...ότι πάσαν ΕΛΛΗΝΩΝ απετέφρωσαν μανίαν...".
Και βέβαια πάντα υπάρχει και το:
"Χαίρε, Σιών, αγία μήτηρ των εκκλησιών, θεού κατηκητήριον".
Αυτό το τελευταίο είναι και το κερασάκι στην τούρτα.
quote:
Ψηλός
Αν θες πραγματικά να γίνει μια ωραία συζήτηση, η οποία δεν θα καταλήξει σε κλωτσομπουνίδι, κάνε την αρχή και παράθεσε ποιες αναφορές, ακριβώς, είναι αυτές που σε προβληματίζουν.
Από τα Μηναία της Εκκλησίας
"Θεολόγω σου στόματι, θεολόγε Γρηγόριε... εξήρανας την μωρίαν Ελλήνων και το ψεύδος" (Μικρός Εσπερινός, σελ. 203, διαβάζεται 25 Ιανουρίου)
"Εξέστησαν δαίμονες και Ελληνες οι άθεοι" (Κανόνας, Ωδή ε΄, σελ. 65))
"Μανίας ελληνικής το φρύαγμα κατεπατήσατε" (Κανόνας, Ωδή α΄, σελ. 91).
"Σοφία κρείττονι καλλωπιζόμενος, τους σοφούς των Ελλήνων, θεαρχικώ σθένει απεμώρανας" (Κανόνας, Ωδή δ΄, σελ. 84, 22 Μαρτίου).
"Μάρτυρες Χριστού πανεύφημοι κατακρατούσης ποτέ της Ελλήνων σκαιότητας και ωθούσης άπαντας προς αθέμιτα βάραθρα" (Εσπερινός, σελ. 111, 28 Απριλίου)
"Θείου Πνεύματος τη φωταυγία, σκότος έλυσας πολυθεϊας και κατήργησας Ελλήνων μυθεύματα" (Ορθρος, σελ. 42, 10 Μαϊου)
"Σταθηράν επιδεικνύμενος την ένστασιν, Μάρτυς Ευτύχιε, τους των Ελλήνων σοφούς ανδρείως κατήσχυνας" (Κανόνας, Ωδή ζ΄, σελ. 104)
"Σοφία Θεού, Ιουστίνος ο σοφός, κεκοσμημένος, την των Ελλήνων απεμώρανεν φιλοσοφίαν εν χάριτι" (Κανόνας, Ωδή ζ΄, σελ. 8, 1 Ιουνίου)
"Των τυράννων ήλεγξας τας πονηράς επινοίας και Ελλήνων ήσχυνας την αθεώτατην πλάνην" (Κοντάκιο κανόνα, σελ. 69, 18 Ιουνίου)
"Ανδρικώ φρονήματι ηυτομόλησας και των Ελλήνων σεβάσματα ως κόνιν ελέπτυνας" (Αίνοι, σελ. 94, 17 Ιουλίου)
"Έρρει των Ελλήνων τα σαθρά πλάνης σεβάσματα και σεσιγήκασι της ματαιότητος άπασαι αι διπλόαι και το ψεύδος αυτών" (Κανών, ωδή η΄, σελ. 122, 23 Ιουλίου)
"και θεούς εξηφάνισας των Ελλήνων δυνάμει του πνεύματος" (Κανόνας σελ. 126, 23 Αυγούστου)
"Σοφίαν ευράμενος, την ενυπόστατον απεμώρανας Ελλήνων την σοφίαν" (Κανών, ωδή α΄, σελ. 134)
"Οι των Ελλήνων σοφοί ηττηθέντες τοις σοφοίς δόγμασιν" (Κανόνας, Ωδή ε, σελ. 137, 22 Σεπτεμβρίου)
"Σοφώτατα της Ελληνικής κατεφρόνησας σοφία, ένδοξε" (Ωδή η΄, σελ. 15, 2 Οκτωβρίου)
"Καταπτύσας των στωικών φιλοσόφων, των απορρήτων μυστηρίων γνώστης εγένετο" (Δοξαστικό εσπερινού, σελ. 16, 3 Οκτωβρίου)
"ότι πάσαν Ελλήνων απετέφρωσεν μανίαν" (Οίκος, σελ. 82, 14 Οκτωβρίου)
"Πάσαν πλάνην των Ελλήνων έλεγξας" (Εξαποστειλάριον, σελ. 88, 15 Οκτωβρίου)
"Οθεν προ των Ελλήνων μανία, πάλιν δε μετά πότμον, της αιρέσεως ζάλην ελάσαντες" (Κάθισμα, σελ.122, 22 Οκτωβρίου)
"Αίγλην φωτιζόμενος σοφέ, της τρισηλίου λάμψεως, σκότος διέλυσας Ελλήνων δυσφημίας" (Κανόνας, ωδή α, σελ. 182, 30 Οκτωβρίου)
"Μονάδα τρισάριθμον ομολογήσαντες, άγιοι, των Ελλήνων ελύσατε πολύθεον φρόνημα και μωράν σοφίαν" (Εσπερινός, σελ. 106, 15 Νοεμβρίου)
"των γαρ αλιέων ζηλώσας την παρρησίαν και την σκηνορράφων θεολογίαν, την Πλάτωνος μυθολογίαν και την στωικήν φλυαρίαν λόγοις και έργοις κατέρραξε" (Δοξαστικό Εσπερινού, σελ. 122, 18 Νοεμβρίου)
"Των Ελλήνων λιπών άπασαν την ματαιότητα" (Οίκος, σελ. 124, 18 Νοεμβρίου)
"Ευστράτιος, ο της Ελλήνων μυθοπλασίας στηλιτευτής και της χριστιανών θεοσοφίας κήρυξ" (Αίνοι, σελ. 98, 13 Δεκεμβρίου)
Φτάνουν αυτά ή χρειάζεσαι κιάλλα;

macedon
Διευκολύνεις πολύ την συζήτηση.
Εγώ τα έχω σκόρπια και θα μου έπερνε πολύ χρόνο.
Αποθήκευσα στο αρχείο μου το πολύ σημαντικό αυτό post που έστειλες με τις ύβρεις της εκκλησίας ενάντια στους Έλληνες.
Ο φίλος Ψηλός πολύ αργεί να απαντήσει. Θα περιμένουμε όλοι την απολογία του.
quote:
Βρε παιδιά, σε θέμα συζήτησης μπήκα ή σε αστυνομικό τμήμα που κάποιος πρέπει να ομολογήσει μετά από πολύωρη ανάκριση? ![]()
![]()
Θέλω να πιστεύω άλλωστε ότι το θέμα δεν θα αντιμετωπιστεί ως μια ευκαιρία για αντιπαραθέσεις και συγκρούσεις αλλά ως μια ευκαιρία διαλόγου επάνω στο θέμα, σωστά? ![]()

In anticipation of my resurrection...
quote:
Ε, όχι και απολογία του βρε Βασίλη μου. Δεν τα έγραψε αυτός! Δώστε του λίγο χρόνο και θα εμφανιστεί.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
Το παίρνω πίσω το περί απολογίας.
Ας ξεκινήσει ο διάλογος.
Το τελευταίο που θα επιθυμούσα θα ηταν μια κόντρα άνευ λόγου και ουσίας, εκτός θέματος.
Τον τρόπο, και το ύφος που ελπίζω να γίνει η συζήτηση, τα αναφέρω πιο πάνω.
Εξακολουθώ να πιστεύω ότι όλοι μας, μπορούμε να στηρίξουμε τις απόψεις μας και μάλιστα με τρόπο που αρμόζει σε μια συζήτηση μεταξύ, αν μη τι άλλο, προβληματισμένων ατόμων.
Οι αντίθετες απόψεις είναι λόγος για επιχειρηματολογία και μόνο...
Δεν κάνω κύρηγμα, απλά αναφέρω τις προσδοκίες μου σε σχέση με το θέμα, όταν αποφάσισα να το θέσω προς συζήτηση..
Αν απαντήσουμε στις αρχικές ερωτήσεις, πιστευω ότι θα αναλύσουμε τους λόγους που υπαγορεύουν στον καθένα μας, την όποια στάση τηρεί σε σχέση με το θέμα.
Για μένα αυτό είναι το ζητούμενο
Όχι τίποτ' άλλο, φοβήθηκε το μάτι μου!
quote:
Dying πιάσε κόκκινο! χεχε
Τα μεγάλα πνεύματα, καλή μου! ![]()
![]()
Αγαπητέ γιαπετ, χαίρομαι πολύ για αυτό που αναφέρεις:
quote:
Οι αντίθετες απόψεις είναι λόγος για επιχειρηματολογία και μόνο...
καθώς δείχνει και μια ειλικρινή διάθεση για διάλογο με κάποιον άνθρωπο ο οποίος έχει αντίθετες απόψεις, αλλά κι έναν σεβασμό προς εκείνον.

In anticipation of my resurrection...
Τώρα απολαμβάνω τις "πληγές" απ' τις "ήττες" μου τις "δάφνες" απ' τις "νίκες" μου και την όποια σοφία απ' τη συνολική πάλη μου.![]()
Το κάνατε κλίκα κατά του Ψηλού;
Σας φαντάζομαι να γυαλίζουν τα μάτια σας και να τρίβετε τα χέρια σας ....... "τον στριμώξαμε τον Ψηλό..... χε! χε! χε!"
****Δηλαδή, για να καταλάβω, εσείς είστε οι Έλληνες και οι άλλοι οι κακοί;;

quote:
Το κάνατε κλίκα κατά του Ψηλού;
Κι έτσι να ήταν,που δεν είναι,θα έπρεπε να προβληματίζεσαι."Γιατί εμένα και όχι κάποιον άλλο;".....