- Περί ΑΝΕΜΩΝ και ΥΔΑΤΩΝ 3 !!! - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"
Για τον φίλο Κριό ... εγώ δέν θέλω έχω ήδη πιεί.
με το ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ συνοδευτικο

Γιατί έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι έχουμε μια ιδιαίτερη συμπάθεια σε αυτά τα γλυκούλικα εντομάκια ..![]()

quote:Είπαμε να τ'αφήσουμε αλλά εσύ επιμένεις - πότε είπαμε ότι γιορτάζεις;
Γιατί έχω την εντύπωση ότι οι περισσότεροι έχουμε μια ιδιαίτερη συμπάθεια σε αυτά τα γλυκούλικα εντομάκια
Αντί για ανθοδέσμες θα σου σκάσουν κάτι ωραίες κατσαριδοδέσμες!!!

πλυθείτε μαζί μ'έναν φίλο!!!
quote:
Κοίτα, οι κατσαρίδες πάνε συνήθως σε ό,τι πιο σιχαμένο - οπότε βγάλε τα συμπεράσματά σου...
Αντιθέτως, οι κατσαρίδες έχουν κάποια γούστα και κάποιες ιδιαιτερότητες σαν ένα ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ πλάσμα από εμάς. Άρα θα τις δεις και στα πιο καθαρά σπίτια - αρκεί να έχουν τροφή (τρώνε φυσικά ακόμα και τις ημιθανείς συντρόφους τους...).
Άρα σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό που έγραψες...
Maraki,
Αλήθεια το είδες αυτό με τον ντακλαρά.
Σίγουρα δεν φόραγε ροζ κιλοτάκι;;; (Κακιούλες....)
PREDATOR...
Ωραίοι τα ντόνατς. φτιάξες μας παλουκάρι μου...
Μία και πιάσαμε τα γλυκουλίνια έντομα, δεν κάνουμε και μία ανάλυση στα άλλα συμπαθητικά ζωάκια - τα ποντικούλια;;;
quote:Εντάξει λοιπόν, δεν είμαι τόσο σιχαμένη τελικά..
...οι κατσαρίδες έχουν κάποια γούστα και κάποιες ιδιαιτερότητες σαν ένα ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΟ πλάσμα από εμάς. Άρα θα τις δεις και στα πιο καθαρά σπίτια - αρκεί να έχουν τροφή (τρώνε φυσικά ακόμα και τις ημιθανείς συντρόφους τους...).
Άρα σε καμία περίπτωση δεν ισχύει αυτό που έγραψες...
quote:Τουλάχιστον αυτά είναι πιο όμορφα..
Μία και πιάσαμε τα γλυκουλίνια έντομα, δεν κάνουμε και μία ανάλυση στα άλλα συμπαθητικά ζωάκια - τα ποντικούλια;;;

quote:
snoopy
Για τον φίλο Κριό ... εγώ δέν θέλω έχω ήδη πιεί.
Ευχαριστώ πολύ φίλε snoopy ! ![]()
Γενικός...έχω αδυναμία στα σπέσιαλ πράγματα! ![]()
Μήπως είναι η ώρα φίλε snoopy,για τον απογευματινό;
Έβαλα όλη μου την τέχνη!!! ![]()

Δεν πιστεύω να σε πειράζει που ήπια μια ρουφιά; ![]()
![]()
![]()
quote:
loukritia
Μωρέ δεν είναι ο καφές αυτό που μας χτυπάει στα νεύρα - δυστυχώς, υπάρχουν ένα σωρό άλλα πράγματα που έχουν αναλάβει αυτή τη δουλειά!
Μια βόλτα όμως από το μαγαζάκι μας, και τα νεύρα πάνε περίπατο!!!

Η αμφιβολία είναι η αρχή της σοφίας!
Ορίστε Predator, αυτή τη φορά πρωταγωνιστώ εγώ στο φόντο του Krios - κούκλα βγήκα, λες και ισορροπώ επάνω στο ποτήρι...!!!

Πάλη με το φόντο μου τα χετε;
Τη να κάνω βρε παιδιά...είπα να σας τον σερβίρω φρέσκο φρέσκο, της ώρας!!! ![]()
![]()
![]()

Η αμφιβολία είναι η αρχή της σοφίας!
Φιλη Λουκριτια... δυσχτυχως δεν μπορουν να συμβαδισουν οι ωρες που μπαινουμε στο μαγαζακι...
και τι δεν θα δινα για "on-line" μαγαζακι...ωστε να τα λεμε, οσο το δυνατον πιο αμεσα...
Εσενα σου αρεσει η "δημοσιοτητα"?
Φιλε Κριος... κεραστηκες απο τα donuts? Ο ΟΑΝΗSSEA ηταν απο τους πρωτους ![]()
- για την ακριβεια δευτερος, μετα απο εμενα που δοκιμασα πρωτος...
(δοκιμασα για να δω την "φρεσκαδα" τους
)

Αλλά για άλλους που πιστεύουν (έχουν μεγαλώσει) μέσα σε αυτές τις θρησκευτικές σέχτες π.χ το παράδειγμα που δίνεις με τον γιόγκι που τρώει τις σάρκες του νεκρού για να ταπείνωση τον εαυτό του έτσι ώστε να πλησίαση τον θεό , κατά αυτούς δεν υπάρχει κοροϊδία αλλά τρόπος ζωής (πιστή)."
Σε προηγούμενη συζήτηση που είχα με το συντονιστή elo μου έγραψε το παραπάνω.
Πριν λίγα χρόνια ένας είχε φτιάξει ένα κενοτάφιο στην αυλή του και έστησε ένα μνημείο για τον εαυτό του που τον παρουσίαζε ως ήρωα πολέμου. Σκόπευε μάλιστα να θαφτεί εκεί μετά το θάνατο του ώστε να είναι κοντά στα εγγόνια του που ζούσαν στο ίδιο σπίτι. Αυτό έγινε σε πυκνοκατοικημένη περιοχή. Έτσι οι γείτονες διαμαρτυρήθηκαν έντονα λέγοντας πως δε μπορούν να έχουν ένα τάφο δίπλα από το σπίτι τους.
Πέραν του γελοίου του πράγματος, αυτός ο άνθρωπος ακολουθούσε τα πιστεύω του. Έκαναν καλά οι γείτονες να θέλουν να τον εμποδίσουν;
Μια σέκτα μουσουλμάνων τις προάλες αυτοπληγώνονταν χτυπώντας τις πλάτες τους με αιχμηρά αντικείμενα για να τιμήσουν τη πίστη τους. Καθώς αυτό γίνονταν σε ανοικτό χώρο τους έβλεπαν παιδιά και άνθρωποι που δεν ήθελαν να βλέπουν αυτό το θέαμα.
Σε πολλές μουσουλμανικές χώρες οι γυναίκες που δεν καλύπτουν το πρόσωπο τους τιμωρούνται.
Στην Ολλανδία δημιουργήθηκε κόμμα παιδεραστών. Οι άνθρωποι αυτοί μιλούν για πραγματική αγάπη. Κάποιοι από αυτούς το πιστεύουν κιόλας.
Σε ορισμένες περιοχές των Η.Π.Α. θρησκευτικές αιρέσεις υιοθετούν τη πολυγαμία.
Κάθε λαός έχει την δική του προσφορά στη παγκόσια κουλτούρα. Κάποιες πρακτικές όμως στη δική μας τουλάχιστον κοινωνία χαρακτηρίζονται ως αποτρόπαιες.
Είναι θεμιτό να μην τις καταδικάζουμε αναγνωρίζοντας ότι έχουν διαφορετική κουλτούρα από μας;
Στη χώρα μας πρέπει να τις επιτρέψουμε για τον ίδιο λόγο;
Edited by - Matsuba on 05/01/2010 16:19:51
Κάθε λαός είτε ως κοινωνία που απαρτίζεται από εκατομμύρια άτομα, είτε ως «πυρηνική» οικογένεια έχει τα δικά της ήθη και έθιμα, την δική της αντίληψη κανόνων (νόμους) που απορρέουν μέσα από την προσωπική τους κουλτούρα και τις προσωπικές τους αξίες.
Βέβαια πάνω από κάθε κουλτούρα, ήθη, έθιμα, υπάρχει κάτι που ονομάζεται παγκόσμιες «ηθικές» αρχές, βασικές αρχές που αφορούν την ελευθερία των ανθρώπων και απαγορεύουν το να βλάπτουμε (με οποιονδήποτε τρόπο) τον συνάνθρωπο μας.
Οπότε φίλε μου καταλαβαίνεις πως κάποια «πράγματα» δεν έχουν σύνορα, αλλά καταδικάζονται από την «κοινή λογική».
Όπως καταλαβαίνεις Matsuba όλο το θέμα δεν είναι απλό, αλλά θέλει μεγάλη ανάλυση, θέματα όπως ηθική και λογική δεν περιγράφονται με λίγα λόγια…

ατομικό και ανθρώπινο δικαίωμα ελευθερίας και ύπαρξης....Μια πίεση φοβερή να δεχτεί ο άνθρωπος ότι μπορεί να φανταστεί κανείς, να γίνει δεκτικός..
Αν δεν μπορεί να ανήκει σε ένα σύνολο που ξέρει,την ελληνική κοινωνία,ας πούμε για παράδειγμα, αφού σε αναγκάζουν να ανήκεις σε μια ....πολυμορφική κοινωνία,ο άνθρωπος μένει μόνος του και απομονώνεται,χάνει τα σημεία αναφοράς του, γι τα δικαιώματα των άλλων...Πολλές φορές νοιώθει χαμένος στην ίδια του την χώρα, την ίδια του την πόλη....
Φτάσανε τους 780 χιλιάδες οι άνεργοι στην Ελλάδα, 5 εκατομ. μετανάστες, ποιά χώρα να σηκωθεί απο την κρίση και πότε;
Αλλά, πέραν αυτού, όπως, δείχνουν τα πράγματα, δεν έχει κανείς το δικαίωμα να ανήκει σε υπάρχουσες κοινωνικές ομάδες, ή μη μόνο σε νέες που περιλαμβάνουν τα πάντα, αλλά, όλα μαζί και καθοδηγούμενα...
Κοινως,η όλη προσπάθεια, κατά τη γνώμη μου, αποσκοπεί στο να αισθανόμαστε όλοι λες και είμαστε σε ξένο έδαφος, υπο κατοχή και υπο κανόνες, που δεν ξέρουμε και ΑΛΛΆΖΟΥΝ ΣΥΝΕΧΕΙΑ....
Γιατί, συνέχεια ζητείται να χαθούν παλιές λογικές, αλλά περνάνε με το τσουβάλι νέες,για να πάμε μπροστα, δήθεν...Για το κοινό καλό....
Γιατί αυτή η αντίφαση;....
Δεν είναι όμως ζήτημα ρατσιστικής αντιμετώπισης.
Εργαζόμουν ως εργοδηγός σε μια εταιρεία και τα παιδιά μετανάστες που εργάζονταν υπό την επίβλεψη μου έβγαιναν αναμνηστική φωτογραφία μαζί μου πριν φύγουν από τη χώρα. Αυτό γιατί τους αντιμετώπιζα ως ανθρώπους (όπως είχα υποχρέωση άλλωστε, δε τους έκανα καμμία χάρη).
Κάποιοι από αυτούς έτυχε να είναι μορφωμένοι οπότε στα διαλύματα συζητούσαμε. Δε μιλάω δηλ. έχονταν μια μονολιθική άποψη. Σε μια από τις συζητήσεις μου με ένα εργάτη από το Μπαγκλαντές, τέθηκε το θέμα το αν οι γυναίκες πρέπει να καλύπτουν πλήρως το σώμα τους ή όχι.
Η άποψη του ήταν ότι θα έπρεπε γιατί διαφορετικά ένας άνδρας με πιο άσχημη γυναίκα από τη δική μου θα ζήλευε και μπορεί να σκέπτονταν να μου έκανε κακό!
Εγώ του είπα βέβαια ότι αφού οι κοπέλες δεν έχουν πρόβλημα να αποκαλύπτουν τα πόδια τους και σε μας τους άντρες αρέσει να τα βλέπουμε δεν τίθεται κανένα θέμα.
Ωστόσο οι δύο απόψεις δείχνουν τη διαφορά κουλτούρας και είναι σωστές από τη πλευρά τους. Πράγματι στο Μπαγκλαντές μιας γυναίκα (και ο σύζυγος της) ίσως κινδυνεύουν αν η γυναίκα δε καλύπτεται πλήρως. Για την επιβολή αυτού του κανόνα στις δυτικές κοινωνίες ή συμφωνεί κανείς ή όχι. Αν επιβληθεί περιορισμένα πχ μόνο για τους μουσουλμάνους, θα πρέπει να δεχθούμε και την αντίστοιχη τιμωρία για τυχόν παραβάσεις.
Μια γυναίκα μουσουλμάνα δηλ. που δε θέλει να τον ακολουθήσει θα πρέπει να επιτρέψουμε να τιμωρηθεί αφού διαφορετικά θα επέμβουμε στη συγκεκριμμένη κουλτούρα.
Αν όμως η κουλτούρα των ανθρώπων αυτών επιβάλλει κάθε γυναίκα ανεξαρτήτου θρησκεύματος να ντύνεται ανάλογα (που το επιβάλλει)τότε τί γίνεται;
Είμαι υπέρ οι έλληνες άλλου θρησκεύματος να ασκούν τα θρησκευτικά τους καθήκοντα και να μιλούν για τη πίστη τους ανεμπόδιστα. Το ίδιο ισχύει και για κάθε άλλη πολιτιστική δραστηριότητα, έθιμο κλπ.
Θα πρέπει όμως όλοι οι πολίτες να αντιμετωπίζονται ισότιμα. Είμαι σίγουρος ότι αν εγώ υποχρέωνα τη γυναίκα μου να ντύνεται όπως θέλω εγώ, αν έτρωγα ανθρώπινο κρέας, αν αυτοτραυματιζόμουν σε δημόσια θέα, θα είχα (και πολύ σωστά) να αντιμετωπίσω τη δικαιοσύνη ή στη καλύτερη περίπτωση το ψυχίατρο. Γιατί ένας άνθρωπος διαφορετικής κουλτούρας να έχει περισσότερα δικαιώματα από μένα;
Έχω ζήσει στο εξωτερικό και αυτά δε συμβαίνουν. Υπάρχει σεβασμός στο διαφορετικό αλλά ο σεβασμός αυτός δεν είναι μονόπλευρος.
Δείτε το και λίγο διαφορετικά.
Η αμερικάνικη υποκουλτούρα (κοινώς "αμερικανιές") στηλιτεύεται καθημερινά και ελεύθερα στη χώρα μας (ενώ ακολουθείται από μεγάλο μέρος του πληθυσμού). Γιατί συμβαίνει αυτό; Γιατί αυτή η μονόπλευρη αντιμετώπιση.
Ναι στους ξένους χορούς, ναι στη λογοτεχνία, ναι στη φιλοσοφία και τις τέχνες.
Θα πρέπει όμως να καταλάβουμε ότι κάποιες πρωτόγονες συμπεριφορές δε μπορεί να έχουν θέση σε μια πολιτισμένη κοινωνία.
τώρα το θέμα φίλε Matsuba,αλλά, γιατί πρέπει να υπάρχουν τα ψευτοδιλλήματα, "δημοκρατία ή λαός,ρατσισμός ή πανχρωμία, όταν η χώρα υποφέρει, απο την κρίση;Με 5 εκατμμύρια μετανάστες, αρχικά σαν νούμερο και με τόσες διαφορετικές κουτούρες, δεν έχουμε ενα πολιτισμικό χάος;Αυτό ήταν η Ελλάδα;Με ποιό δικαίωμα,αλάζουν την όποια φιλοσοφία του κάθε λαού, γιατι το ισοπέδωμα;
Ή αυτό πρέπει,για να γίνουν όλες οι χώρες της γής ίδιες και να καταργηθεί ο οποιοσδήποτε προσδιορισμός,στα πλαίσια του...προοδευτισμού μας, να χαθεί η ιδιαιτερότητα, χάρην της δηθεν δημοκρατίας...
Δεν ξέρω,αλλά προσωπικά πιστεύω,ότι δεχόμαστε πολιτισμική επίθεση και πρπαγάνδα,ενάντια στην ύπαρξη των ιδιαιτεροτητων που έχει η κάθε φυλή, ακριβώς το αντίθετο, απο ότι δείχνει, η μοντέρνα απόδοση του μεσαίωνα που μας επιβάλλουν...
Γιατί, με την πανσπερμία και πολυέκφραση που ζούμε,φτάνεις σε βαθμό ανοσίας, με όλα..Όλα είναι σχετικά, γίνεσαι πιο συμβατικός, πιο πειθήνιος, πιο ρομποτάκι....Αδιαφορείς, μετα για ολα....
Πιστεύω, ότι όπως λένε, πρέπει να έχουμε το δικαίωμα στη διαφορά, χωρίς να επιβάλουμε την θέση μας σε κανέναν...
Που ακουστηκε,όμως,για την όποια δημοκρατική αλλαγή,να υπάρχει το κόμμα παιδεραστών, ή κτηνοβατών, και άλλα απαράδεκτα, σαν δειγμα ...
πολιτισμού και ...εξέλιξης;...Υπήρχαν απο παλιά και καταδικάστηκαν, τέτοιες ..δημοκρατικές συμπεριφορές...Τώρα, πάνε να τις περάσουν με το ζόρι..
Σ αυτόν τον κόσμο της σαπίλας που ζούμε, όλα είναι ανάποδα...
quote:
"Για εσένα και εμένα δεν διαφέρει σε τίποτα όλα αυτά που περιγράφεις.
Αλλά για άλλους που πιστεύουν (έχουν μεγαλώσει) μέσα σε αυτές τις θρησκευτικές σέχτες π.χ το παράδειγμα που δίνεις με τον γιόγκι που τρώει τις σάρκες του νεκρού για να ταπείνωση τον εαυτό του έτσι ώστε να πλησίαση τον θεό , κατά αυτούς δεν υπάρχει κοροϊδία αλλά τρόπος ζωής (πιστή)."Σε προηγούμενη συζήτηση που είχα με το συντονιστή elo μου έγραψε το παραπάνω.
Κάθε λαός έχει την δική του προσφορά στη παγκόσια κουλτούρα. Κάποιες πρακτικές όμως στη δική μας τουλάχιστον κοινωνία χαρακτηρίζονται ως αποτρόπαιες.
Είναι θεμιτό να μην τις καταδικάζουμε αναγνωρίζοντας ότι έχουν διαφορετική κουλτούρα από μας;
Στη χώρα μας πρέπει να τις επιτρέψουμε για τον ίδιο λόγο;
Edited by - Matsuba on 05/01/2010 16:19:51
Κάθε άνθρωπος , οπουδήποτε πάνω στην γή βρίσκεται , έχει έναν κοινό παρονομαστή που τον συνδέει με τους υπολοίπους συνανθρώπους του και αυτός ο παρονομαστής -κοινός- δεν είναι κανένας άλλος απο τον "άνθρωπο"...!
Μας έμαθαν ότι είμαστε και λεγόμαστε άνθρωποι και ότι έχουμε μια ανωτερότητα έναντι των υπολοίπων όντων -πλασμάτων- αυτού του πλανήτη!
Μας έμαθαν -οι κοινωνίες- ποιο είναι το σωστό και το καλό , το ηθικό και το ανήθικο , το αληθινό και το ψεύτικο και μάλιστα κατα την πρώιμη παιδική ηλικία και αυτό εισήχθη ως νομοτέλεια στον νού μας και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που μας έθεσε αντίπερα απο κάθε τι άλλο διαφορετικά διατυπωμένο!
Πόσοι ήταν αυτοί που ξέφυγαν απο τα όρια που θέτει η κοινωνία στην οποία μεγάλωσαν και νουθετήθηκαν???
-Ελάχιστοι φίλε μου και μάλιστα στιγματίσθηκαν και χρωματίσθηκαν με μελανά χρώματα και σαφώς δεν ήταν μια τυχαία συμπεριφορά αυτή!
Αν κανείς και κανένα δόγμα δεν μπορεί να βοηθήσει κάποιον να πάρει μια απόφαση ...οικουμενική στην σημασία της , εύκολα μπορούμε να φαντασθούμε την απόγνωση που βρίσκεται , μέσα σε μια τέτοια φιλοσοφία.
Ποιός σε θέτει και με θέτει ανιμέτωπο μαζί σου ή μαζί μου???
Η φύση σου/μου???
Μπορεί να είναι μια απάντηση αυτή..διότι η αρχέγονη ψυχή , αυτή που εδράζεται στο συναίσθημα κυοφορεί και προβάλλει συναισθήματα , όπως ο φόβος..η απειλή ..η οργή και η επιθετικότητα η οποία εκπορεύεται απο αυτά!!!
Η βάση όλων αυτών των συναισθημάτων εδράζει στον πρώιμο εγκέφαλο των ανθρώπων και οροκαθορίζει σκέψεις , συναισθήματα , συμπεριφορές και πράξεις...!
Όμως ο άνθρωπος ανέπτυξε ανώτερο εγκέφαλο και πλέον έχει στα "χέρια του" την λογική επεξεργασία και όχι την μόνη που είχε πρίν...την συναισθηματική..!
Πολλοί άνθρωποι , κατανοώντας την ανθρώπινη -εσωτερική πραγματικότητα και δυναμική- η οποία δυναμιτίζει κάθε προσπάθειά του προκειμένου να βρεθεί ένας κοινός κώδικας επικοινωνίας και σύνθεσης με τους υπολοίπους συνανθρώπους του , μίλησαν στην ψυχή του και άγγιξαν εσωτερικούς φόβους του και αδυναμίες του προκειμένου να τιθασεύσουν την άκρατη επιθετικότητά του και το δολοφονικό του ένστικτο...θρησκείες , ιδεολογίες , φιλοσοφικές προσεγγίσεις , κώδικες ηθικής κλπ..!
Στην πορεία όμως και πάλι ενώ κατ'αρχάς απεγκλωβίσθηκε απο εσωτερικές φοβίες και απειλές ...εγκλωβίσθηκε απο τα δόγματα και όρισε ένα σύνδρομο φοβίας εντός του ...αυτό που οργανώνεται εντός του απο κάθε ασύμβατο με τον δικό του κώδικα πεποιθήσεων αλλα και πίστεων..!
Και είμαστε εδώ τώρα σε μια δύσκολη καμπή που αναμένει να την προσπεράσουμε και να βρούμε μια νέα ηθική ιδέα με την οποία θα συμπορευθούμε ..
Την ιδέα ...ότι τα άτομα είναι σημαντικά και πάνω απ'ολα τα επιμέρους !
Η ιδέα ότι τα άτομα είναι σημαντικά είναι μια ηθική ιδέα , που χωρίς αυτήν κάθε προσπάθεια να κατανοήσουμε τον άνθρωπο είναι μάταιη..!
Όσο οι άνθρωποι , θα ταυτίζουν και θα συγκρίνουν με τα επιμέρους "καλά και σωστά" τόσο θα συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της εμφάνισης άσχημων συναισθημάτων συνοδευόμενος απο τις αντίστοιχες συμπεριφορές και πράξεις , απο τις οποίες τόσα υπέφερε και υποφέρει και σήμερα η ανθρωπότητα!
Μπορούμε άραγε να δούμε , πόσο ανεπαρκείς είναι λέξεις σαν την "συνείδηση"???
soul
Η γενετική πληθυσμών διδάσκει ότι όσο μεγαλύτερος είναι ο βαθμός ομομειξίας ενός πληθυσμού (λανθασμένα λέγεται αιμομειξίας),τόσο περισσότερο κινδυνεύει ο πληθυσμός αυτός να εξαφανιστεί γιατί συσσωρεύονται δηλητηριώδεις δράσεις ορισμένων γονιδίων. πχ Το γονίδιο που είναι υπεύθυνο για το στίγμα της μεσογειακής αναιμίας παρέχει ανθεκτικότητα ή έστω ανεκτικότητα στην ευλογιά. Η τάση εξάλειψης των φορέων μεσογειακής αναιμίας, μέσω προγεννητικού ελέγχου έχει καταστήσει τις δυτικές κοινωνίες ιδιαίτερα ευάλωτες σε μια πιθανή επανεμφάνιση του ιού της ευλογιάς.
Μάλιστα αν ο βαθμός ομομειξίας ξεπεράσει κάποιο όριο εξαρτώμενο από το μέγεθος του πληθυσμού τότε οδηγεί το πληθυσμό σε αφανισμό με μαθηματική βεβαιότητα. Η βιολογική δηλαδή ποικιλομορφία είναι απαραίτητη για την επιβίωση ενός πληθυσμού.
Κάτι ανάλογο ισχύει σε επίπεδο αντιλήψεων και σκέψεων. Όταν μια κοινωνία ακολουθεί ένα τρόπο σκέψης περιορισμένο σε ένα στενό φάσμα τότε η κοινωνία αυτή δε θα μπορεί να αντιδράσει όταν υποστεί κάποιου είδους σοβαρό πλήγμα. Η συνάντηση διαφορετικών αντιλήψεων αντίθετα οδηγούν σε νέες ιδέες που επιτρέπουν στη κοινωνία να βρει λύσεις.
Ο Μέγας Αλέξανδρος το είχε αντιληφθεί αυτό και για το λόγο αυτό δε προσπάθησε να εξαφανίσει τις κουλτούρες άλλων λαων. Το αποτέλεσμα ήταν η άνθηση στους ελληνιστικούς χρόνους που πιστεύω θα ήταν μεγαλύτερη αν δεν είχε πεθάνει πρόωρα.
Εαρινός:
quote:
Μας έμαθαν ότι είμαστε και λεγόμαστε άνθρωποι και ότι έχουμε μια ανωτερότητα έναντι των υπολοίπων όντων -πλασμάτων- αυτού του πλανήτη!
Σωστά μας το έμαθαν. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη μελέτη της εξελικτικής βιολογίας. Αυτή η ανωτερότητα ως πνευματικά όντα είναι που μας δημιουργεί και τις ευθύνες απέναντι στα άλλα όντα.
quote:
Μας έμαθαν -οι κοινωνίες- ποιο είναι το σωστό και το καλό , το ηθικό και το ανήθικο , το αληθινό και το ψεύτικο και μάλιστα κατα την πρώιμη παιδική ηλικία και αυτό εισήχθη ως νομοτέλεια στον νού μας και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που μας έθεσε αντίπερα απο κάθε τι άλλο διαφορετικά διατυπωμένο!Πόσοι ήταν αυτοί που ξέφυγαν απο τα όρια που θέτει η κοινωνία στην οποία μεγάλωσαν και νουθετήθηκαν???
Για μένα η ηθική είναι αποτέλεσμα εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Δηλ., Οι ηθικές αξίες διαμορφώνονται και αλλάζουν στο συλλογικό ασυνείδητο ανάλογα τις συνθήκες της κάθε εποχής. Δεν υπάρχει πιστεύω αιώνια ηθική. Οι ανθρωπιστικές αξίες διατυπώθηκαν πχ γιατί βοήθησαν στη λειτουργία των κοινωνιών.
Δε καταλαβαίνω τα περί αυτών που ξέφυγαν από τα όρια; Δηλαδή επειδή ένα άτομο έδρασε αντικοινωνικά και τη γλύτωσε πρέπει να καταργηθούν οι αξίες μιας κοινωνίας;
quote:
Η βάση όλων αυτών των συναισθημάτων εδράζει στον πρώιμο εγκέφαλο των ανθρώπων και οροκαθορίζει σκέψεις , συναισθήματα , συμπεριφορές και πράξεις...!
Υπάρχουν τρια στρώματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο πρωτεγκέφαλος ή ερπετοειδής εγκέφαλος που εδράζονται όλες οι βασικές λειτουργίες και απ'οπου καθορίζονται πολύ βασικά συναισθήματα πχ φόβος,
ο ενδιάμεσος εγκέφαλος του θηλαστικού και
ο εγκέφαλος του πρωτεύοντος θηλαστικού που στον άνθρωπο είναι βέβαια πιο ανεπτυγμένος από τα άλλα πρωτεύοντα και σχετίζεται με τις ανώτερες λειτουργίες και έννοιες. πχ καθρεπτικοί νευρώνες κλπ.
Υπάρχει αντίστοιχη διαστρωμάτωση των αντιδράσεων του εγκεφάλου απέναντι στα εξωτερικά ερεθίσματα.
Πάντως δε νομίζω ότι περιμένεις κάποια απάντηση σε αυτά που αναφέρεις τα βλέπω περισσότερο ως εσωτερικές σκέψεις, αφού δεν απαντάς σε κάτι από αυτά που έθεσα.
Ωστόσο όταν γράφεις:
quote:
Όσο οι άνθρωποι , θα ταυτίζουν και θα συγκρίνουν με τα επιμέρους "καλά και σωστά" τόσο θα συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της εμφάνισης άσχημων συναισθημάτων συνοδευόμενος απο τις αντίστοιχες συμπεριφορές και πράξεις , απο τις οποίες τόσα υπέφερε και υποφέρει και σήμερα η ανθρωπότητα!
Εννοείς ότι δεν πρέπει να συγκρίνουμε επιμέρους έστω, καλά και σωστά;
Η κουλτούρα πχ.των σατανιστών (δε δέχομαι την ύπαρξη του σατανά αλλά η κουλτούρα είναι υπαρκτή), με τις ανθρωποθυσίες είναι αποδεκτή;
Ακόμα και έτσι, εσύ ο ίδιος με αυτά που γράφεις ακολουθείς κάποια πιστεύω που θεωρείς σωστά αν και δυσκολεύομαι να καταλάβω ποια είναι αυτά. Ανήκεις λοιπόν και συ αναγκαστικά στη κατηγορία σύγκρισης σωστού και λάθους.
Τα πράγματα δεν είναι τόσο μπλεγμένα.
" A Buddha
In Tokyo in the Meiji era there lived two prominent teachers of opposite characteristics. One, Unsho, an instructor in Shingon, kept Buddha's precepts scrupulously. He never drank intoxicants, nor did he eat after eleven o'clock in the morning. The other teacher, Tanzan, a professor of philosophy at the Imperial University, never observed the precepts. Whenever he felt like eating, he ate, and when he felt like sleeping in the daytime he slept.
One day Unsho visited Tanzan, who was drinking wine at the time, not even a drop of which is suppposed to touch the tongue of a Buddhist.
"Hello, brother," Tanzan greeted him. "Won't you have a drink?"
"I never drink!" exclaimed Unsho solemnly.
"One who does not drink is not even human," said Tanzan.
"Do you mean to call me inhuman just because I do not indulge in intoxicating liquids!" exclaimed Unsho in anger. "Then if I am not human, what am I?"
"A Buddha," answered Tanzan."
quote:
Εαρινός:quote:
Μας έμαθαν ότι είμαστε και λεγόμαστε άνθρωποι και ότι έχουμε μια ανωτερότητα έναντι των υπολοίπων όντων -πλασμάτων- αυτού του πλανήτη!Σωστά μας το έμαθαν. Αυτό είναι το συμπέρασμα από τη μελέτη της εξελικτικής βιολογίας. Αυτή η ανωτερότητα ως πνευματικά όντα είναι που μας δημιουργεί και τις ευθύνες απέναντι στα άλλα όντα.
Συμφωνώ και γώ με την σειρά μου και με τα όσα γνωρίζω και "είθε" να είναι έτσι..!
==================================================================
quote:
Μας έμαθαν -οι κοινωνίες- ποιο είναι το σωστό και το καλό , το ηθικό και το ανήθικο , το αληθινό και το ψεύτικο και μάλιστα κατα την πρώιμη παιδική ηλικία και αυτό εισήχθη ως νομοτέλεια στον νού μας και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που μας έθεσε αντίπερα απο κάθε τι άλλο διαφορετικά διατυπωμένο!Πόσοι ήταν αυτοί που ξέφυγαν απο τα όρια που θέτει η κοινωνία στην οποία μεγάλωσαν και νουθετήθηκαν???
Για μένα η ηθική είναι αποτέλεσμα εξέλιξης του ανθρώπινου είδους. Δηλ., Οι ηθικές αξίες διαμορφώνονται και αλλάζουν στο συλλογικό ασυνείδητο ανάλογα τις συνθήκες της κάθε εποχής. Δεν υπάρχει πιστεύω αιώνια ηθική. Οι ανθρωπιστικές αξίες διατυπώθηκαν πχ γιατί βοήθησαν στη λειτουργία των κοινωνιών.Δε καταλαβαίνω τα περί αυτών που ξέφυγαν από τα όρια; Δηλαδή επειδή ένα άτομο έδρασε αντικοινωνικά και τη γλύτωσε πρέπει να καταργηθούν οι αξίες μιας κοινωνίας;
Οι κοινωνίες απαρτίζονται απο ανθρώπους φίλε matsuba..και δεν συγκροτήθηκαν τυχαία..αλλα επι τη βάσει της κατοχύρωσης αλλα και διατήρησης της ανθρωπότητας ..!Κάθε κοινωνία μέσα απο το εν γένει κοινωνικο-πολιτικό σύστημα ορίζει συνειδήσεις περί σωστού και λάθους ..καλού και κακού...κλπ..κλπ!
Κοντά στα "σωστά" που ορίζει μια κοινωνία , υπάρχουν και τα λάθος...λάθος σκέψεις ..συμπεριφορές..ιδέες...πεποιθήσεις και άλλα πολλά !
Υπάρχουν αρκετοί άνθρωποι-απο αρχαιοτάτων χρόνων- , οι οποίοι αμφισβήτησαν παγιωμένες απόψεις και αντιλήψεις οι οποίες εκινούντο μέσα στα όρια που η κοινωνία όριζε ως σωστά και αληθή και πρότειναν τις δικές τους απόψεις οι οποίες εκινούντο εκτός αυτών των ορίων αλλα παρ'ολ'αυτά εκείνη την συγκεκριμένη χρονική περίοδο κρίνονταν εκτός των κοινωνικά αποδεκτών ορίων και καταδικάζοντο..!
Ακόμα και σήμερα είμαστε εγκλωβισμένοι σε παγιωμένες πεποιθήσεις και πίστεις και κάθε τι διαφορετικά διατυπωμένο , εγείρει συναισθήματα φοβίας και εκλαμβάνεται ως απειλή και απόρριψη του ιδίου του εαυτού και αυτό είναι το χειρότερο !
===================================================================
quote:
Η βάση όλων αυτών των συναισθημάτων εδράζει στον πρώιμο εγκέφαλο των ανθρώπων και οροκαθορίζει σκέψεις , συναισθήματα , συμπεριφορές και πράξεις...!Υπάρχουν τρια στρώματα στον ανθρώπινο εγκέφαλο. Ο πρωτεγκέφαλος ή ερπετοειδής εγκέφαλος που εδράζονται όλες οι βασικές λειτουργίες και απ'οπου καθορίζονται πολύ βασικά συναισθήματα πχ φόβος,
ο ενδιάμεσος εγκέφαλος του θηλαστικού και
ο εγκέφαλος του πρωτεύοντος θηλαστικού που στον άνθρωπο είναι βέβαια πιο ανεπτυγμένος από τα άλλα πρωτεύοντα και σχετίζεται με τις ανώτερες λειτουργίες και έννοιες. πχ καθρεπτικοί νευρώνες κλπ.Υπάρχει αντίστοιχη διαστρωμάτωση των αντιδράσεων του εγκεφάλου απέναντι στα εξωτερικά ερεθίσματα.
Πάντως δε νομίζω ότι περιμένεις κάποια απάντηση σε αυτά που αναφέρεις τα βλέπω περισσότερο ως εσωτερικές σκέψεις, αφού δεν απαντάς σε κάτι από αυτά που έθεσα.
Ωστόσο όταν γράφεις:
quote:
Όσο οι άνθρωποι , θα ταυτίζουν και θα συγκρίνουν με τα επιμέρους "καλά και σωστά" τόσο θα συνεχίζεται ο φαύλος κύκλος της εμφάνισης άσχημων συναισθημάτων συνοδευόμενος απο τις αντίστοιχες συμπεριφορές και πράξεις , απο τις οποίες τόσα υπέφερε και υποφέρει και σήμερα η ανθρωπότητα!Εννοείς ότι δεν πρέπει να συγκρίνουμε επιμέρους έστω, καλά και σωστά;
Η κουλτούρα πχ.των σατανιστών (δε δέχομαι την ύπαρξη του σατανά αλλά η κουλτούρα είναι υπαρκτή), με τις ανθρωποθυσίες είναι αποδεκτή;Ακόμα και έτσι, εσύ ο ίδιος με αυτά που γράφεις ακολουθείς κάποια πιστεύω που θεωρείς σωστά αν και δυσκολεύομαι να καταλάβω ποια είναι αυτά. Ανήκεις λοιπόν και συ αναγκαστικά στη κατηγορία σύγκρισης σωστού και λάθους.
Τα πράγματα δεν είναι τόσο μπλεγμένα.
Για μένα , το κύριο ενδιαφέρον στην ζωή μου είναι ο άνθρωπος φίλε μου!Όλα δημιουργήθηκαν για να υπηρετούν και να εξυπηρετούν τον άνθρωπο και όχι για να τα υπηρετεί ο άνθρωπος!
Κάθε τι που ως σκέψη και συμπεριφορά δεν ενώνει αλλα χωρίζει τους ανθρώπους -είτε ορίζεται ως υγιές , είτε ως "άρρωστο" - εκ των πραγμάτων για μένα ορίζεται ως πρόκληση και "αιτία" για συνεδρία και συζήτηση!
Τι κι'αν π.χ έχεις δίκιο για κάποιες απόψεις σου εφόσον δεν έχεις τον τρόπο και την ανάλογη στατηγική επικοινωνία προκειμένου να υπάρξει "καθιέρωση του εμείς" κάτι το οποίο αποτελεί προυπόθεση για να σε εμπιστευθώ και να σε ακούσω???
Δεν φθάνει απο μόνο του να έχεις /έχω δίκιο φίλε μου -στην ουσία καμμιά- αλλα να μπορείς /ώ/ούμε να υπάρξει αμοιβαία εμπιστοσύνη για την περαιτέρω προώθηση και συζήτηση!
Απο την άλλη μεριά θα πρέπει να αναρρωτηθούμε για τις πρωτογενείς αιτίες που ασκούν έναν ασφυκτικό "κλοιό" στον άνθρωπο και τον κατευθύνουν σε διάφορες συμπεριφορές και πράξεις...πράγμα το οποίο θα έδινε και απαντήσεις αλλα και λύσεις πιστεύω σε πολλά!
Κουλτούρα ή πολιτισμός που προσβάλλει προσωπικότητες ή φύλλα σε μια ατέρμονα θυματοποιητική κατάσταση της φύσης και της ελευθερίας ή αυτοδιάθεσης των ανθρώπων θα πρέπει να μας προβληματίσει έντονα και να αναρρωτηθούμε ποιόν και ποιούς φόβους τείνει να καθησυχάσει ...αλλα και ποιές εγγενείς αδυναμίες ενός ολόκληρου συστήματος...χωρίς ποτέ να ξεχνάμε ότι το όποιο σύστημα ή κοινωνία δομείται αλλα και νοηματοδοτείται απο ανθρώπους !
Ελπίζω να βοήθησα με την καταθεσή μου , αν παρ'ολ'αυτά χρειάζεται κάποια επιπλέον διευκρίνηση , ευχαρίστως θα την κάνω!
soul
quote:
Εαρινός -Μας έμαθαν -οι κοινωνίες- ποιο είναι το σωστό και το καλό , το ηθικό και το ανήθικο , το αληθινό και το ψεύτικο και μάλιστα κατα την πρώιμη παιδική ηλικία και αυτό εισήχθη ως νομοτέλεια στον νού μας και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που μας έθεσε αντίπερα απο κάθε τι άλλο διαφορετικά διατυπωμένο!
Βλέπεις φίλε Εαρινέ το περιβάλλον όπου ζούμε είναι αυτό που καθορίζει το τι είναι ηθικό και τι ανήθικο, αυτό είναι που καθορίζει τις ομάδες των ανθρώπων προς τους οποίους θα είμαστε προκατειλημμένοι αλλά και τη συμπεριφορά μας απέναντί προς αυτούς.
Από πολύ μικρή ηλικία δημιουργούμε στερεότυπα, στερεότυπα που αποθηκεύονται στο ασυνείδητο μας προερχόμενα από το ίδιο μας το περιβάλλον (κοινωνία), και το πιο ενδιαφέρων, όπως πολύ σωστά λες, είναι ότι το μικρό παιδί δεν έχει την πείρα (γνώση) να επεξεργαστεί όλες αυτές τις πληροφορίες που δέχεται ώστε να διαλέξει τι να απορρίψει και τι να δεχτεί από όλα αυτά τα στερεότυπα/προκαταλήψεις , με αποτέλεσμα στην πορεία να δημιουργούνται κάθε λογής ρατσιστικές διαθέσεις, εθνικισμοί, δεισιδαιμονίες , θρησκοληψίες, κ.λ.π. επηρεάζοντας έτσι όχι μόνο την συμπεριφορά μεμονωμένων ατόμων, αλλά και πολλές φορές μιας ολόκληρης κοινωνίας.
quote:
Εαρινός -Πόσοι ήταν αυτοί που ξέφυγαν απο τα όρια που θέτει η κοινωνία στην οποία μεγάλωσαν και νουθετήθηκαν???Ελάχιστοι φίλε μου και μάλιστα στιγματίσθηκαν και χρωματίσθηκαν με μελανά χρώματα και σαφώς δεν ήταν μια τυχαία συμπεριφορά αυτή!
Και αυτό είναι απόλυτα «φυσιολογικό», κάθε ομάδα-κοινωνία- πρέπει να διαφυλάσσει τους νόμους, τα ηθικά της πιστεύω, την «ιδιοκτησία της» απέναντι σε κάθε τι που είναι διαφορετικό και ξένο προς αυτήν, ακόμα και αν το ξένο δεν συνιστά καμιά αληθινή απειλή, δεν παύει να φοβίζει.