ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ....Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ! - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΟΛΑ ΑΝΘΡΩΠΟΣ....Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ! - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

el.elyon31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
25/12/2006, 03:57:00
quote:
Odysseus_nemo
H ύπαρξη του θεού είναι για να καλύψει τις ανάγκες του ανθρώπου;!

Προφανώς.

quote:
Odysseus_nemo
Δηλαδή ο Θεός πεθαίνει, αν πάψει να υπάρχει στην μνήμη των ανθρώπων ή πάψουν να έχουν ανάγκες;

Ο άνθρωπος πάντοτε θα έχει ανάγκες που δεν μπορεί να ικανοποιήσει και ερωτήματα που δεν μπορεί να απαντήσει. Όσο θα υπάρχει άνθρωπος θα υπάρχει και θεός.

Ο θεός πεθαίνει όταν εξαφανιστεί κι ο άνθρωπος, με τον ίδιο τρόπο που θεός δεν υπήρχε πριν την εμφάνιση του ανθρώπου, γιατί δεν υπήρχε κάποιος να τον δημιουργήσει.

quote:
Odysseus_nemo
Έτσι μιλάμε για έναν Προσωπικό Θεό. Από εκεί λοιπόν και οι διαφωνίες, οι φανατισμοί και οι μιασαλλοδοξίες.

Ο θεός πάντοτε είναι προσωπικός. Καθένας τον αντιλαμβάνεται σύμφωνα με την ιδιοσυγκρασία του, την παιδεία του τις ανησυχίες του αλλά κυρίως τις ανάγκες του. Ο θεός ισχυροποιείται και γίνεται παντοδύναμος όσο ο άνθρωπος αδύναμος, ανίσχυρος, χωρίς παιδεία, χωρίς εμπιστοσύνη στον εαυτό του. Περιμένει τα πάντα από το θεό και αφήνει την τύχη στα χέρια του. Από την άλλη, όσο ο άνθρωπος γνωρίζει περισσότερα και νιώθει ικανός να ικανοποιήσει τις ανάγκες μόνος του, τόσο ο θεός συρρικνώνεται έως επιπέδου ανυπαρξίας. Απλά γιατί δε χρειάζεται πλέον.

Ας μην ξεχνάμε πως ακόμη και οι θεοί των μονοθεϊστικών θρησκειών δεν είναι τίποτε άλλο παρά οι προσωπικοί θεοί των ιδρυτών τους. Ο θεός των χριστιανών δεν είναι τίποτε άλλο παρά η άποψη που είχε για το θεό ο Κωνσταντίνος, όταν μορφοποιούσε τη θρησκεία. Με τον ίδιο τρόπο ο θεός του ισλάμ είναι ο προσωπικός θεός του Μωάμεθ.

quote:
Odysseus_nemo
Δεν νομίζω ότι απαντά στο ερώτημα αν υπάρχει Θεός ή όχι, ούτε και στο εάν είναι ο άνθρωπος πάνω απ' όλα. Αυτό που απαντά είναι στο γεγονός πως τα πάντα κρίνονται και λογίζονται "ανθρώπινα", κατά το δοκούν του ανθρώπου.

Πιθανώς να μην απαντάει στο ερώτημα της ύπαρξης του θεού αλλά σίγουρα απαντάει στο ερώτημα γιατί πρέπει να υπάρχει θεός. Γιατί απλά υπάρχει ο δημιουργός του ο άνθρωπος. Αυτό που λέει ο Πρωταγόρας είναι πως ο άνθρωπος αποτελεί το κέντρο του κόσμου και τα πάντα πρέπει να γίνονται σε σχέση μ'αυτόν, ακόμη και οι θεοί. Είναι η διαφορά της ελληνικής σκέψης με την ιουδαϊκή, όπου στη δεύτερη ο άνθρωπος έχει την έννοια του κτίσματος και του δημιουργήματος του θεού και (στην μεταγενέστερη αίρεσή της, το χριστιανισμό) την έννοια του δούλου, μια έννοια που στην ελληνική σκέψη είναι τελείως απορριπτέα.

Ο Πίνδαρος έλεγε "Εν ανδρών, εν θεών γένος· εκ μιας δε πνέομεν ματρός αμφότεροι.", δηλαδή "άνθρωποι και θεοί κατάγονται από το ίδιο γένος και γεννήθηκαν από την ίδια μητέρα".

Αυτό λοιπόν που λέει ο Πρωταγόρας είναι πως οτιδήποτε γίνεται στον κόσμο αυτό, θα πρέπει να γίνεται με γνώμονα τον άνθρωπο και σε τελική ανάλυση οτιδήποτε είναι εναντίον του είναι απάνθρωπο και αφύσικο.

macedon

EPAITHSΜέλος
25/12/2006, 04:45:49
quote:
Είναι σίγουρο πως ο Θεός του κάθε ανθρώπου δεν είναι ο ίδιος με τον Θεό του συνανθρώπου του, ακόμη κι αν ανήκουν και πιστεύουν στο ίδιο δόγμα. Κατά μια έννοια είμαστε όλοι αιρετικοί στα μάτια των άλλων.

O θεός σε αρχαίες εποχές προσαρμοζόταν ανάλογα με την ανθρώπινη κοινωνία, είχε μοναδικές σχέσεις με τα τοπικά χαρακτηριστικά μιάς περιοχής και είχε το σημαντικότερο πολλές σχέσεις με τον προσωπικό θεό των ανθρώπων.
Με την επικράτηση του χριστιανισμού δέν υπάρχει προσωπικός θεός είναι ο ένας και μοναδικός επι 2000 χρόνια για τον μισό στα χαρτιά τουλάχιστον πλανήτη, χωρίς καμιά δυνατότητα προσωπικών επιλογών. Ευτυχώς μια καταναγκαστική ανεκτικότητα του θρησκευτικού κατεστημένου τον τελευταίο αιώνα βοήθησε την ανθρώπινη πρόοδο τουλάχιστον στα μέρη που ο χριστιανισμός έχασε την ισχύ του. Παλιότερα όταν είχε ολοκληρωτική εξουσία ζούσε η ανθρωπότητα το βαθύ σκοτάδι του μεσαίωνα ... στην πατρίδα μας υπάρχει ακόμα.

25/12/2006, 15:54:58

Elo αναφέρθηκα μόνο στις δύο τελευταίες χιλιετίες διότι τα αρχαία χρόνια η σχέση του Ανθρώπου με τις Θεικές Δυνάμεις ήταν πιο υγιής(τουλάχιστον στην αρχαία Ελλάδα).Ύστερα όμως,ως γνωστόν,"Ο Μέγας Παν πέθανε"...

Εpaiti,κανένας ειρωνικός τόνος,ίσα ίσα...

Odysseus Nemo σωστή η ανάλυσή σου της ρήσης του Πρωταγόρα

Ας μην υπερβάλλουμε,δημιούργημα του Ανθρώπου είναι οι θρησκείες και όχι οι θεοί!!

Σκοπός των θρησκειών είναι να βοηθήσουν τον Άνθρωπο να επικοινωνήσει με το Θείο.Δυστυχώς όμως αυτές περισσότερο παραμορφώνουν παρά αποκαλύπτουν τις Θεικές Ιδέες.Αυτός είναι και ο λόγος που πέφτουμε στην παγίδα και αμφισβητούμε την Πανσοφία ή ακόμα και την ίδια την Ύπαρξη των Ανώτερων Δυνάμεων.

CROWL26Μέλος
25/12/2006, 16:08:03
ΑΠΟ ΤΑ ΒΑΘΗ ΤΗΣ ΚΑΡΔΙΑΣ ΜΟΥ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ!!!Ο ΓΕΝΝΗΘΕΙΣ ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ ΝΑ ΣΑΣ ΕΥΛΟΓΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΣ ΣΚΕΠΕΙ!!!ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΤΟ ΠΙΟ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ ΕΣΕΙΣ ΚΑΙ Η ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΝΑ ΖΕΙΤΕ ΠΑΝΤΟΤΕ ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΝΑ ΔΙΑΤΥΠΩΝΕΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΣΑΣ ΧΩΡΙΣ ΛΟΓΟΚΡΙΣΙΑ ΚΑΙ ΠΕΡΙΚΟΠΕΣ(ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΑΝ ΔΙΑΦΩΝΟΥΜΕ)!!

Φιλικά.-
ICXC

25/12/2006, 20:29:01
Φίλε el.elyon, νόμιζα οτι η ερώτηση που σου έθεσα στο προηγούμενο μήνυμα μου:

quote:
Πιστεύεις πως ο Άνθρωπος γενικά πιστεύει πραγματικά αυτό που διατείνεται οτι πιστεύει?
Έχει γνωρίσει πραγματικά τι είναι αυτό στο οποίο πιστεύει ή έχει μια - λανθασμένη πολλές φορές - εικόνα του?

δείχνει και την απάντηση μου!
Ίσως όμως θα πρέπει να γίνω πιο ξεκάθαρος γιατί μπορεί να δημιουργούνται παρανοήσεις ή να μην γίνομαι αντιληπτός.
Όχι, δεν πιστεύω πως ο άνθρωπος πιστεύει πραγματικά αυτό που ισχυρίζεται - ή νομίζει έστω - οτι πιστεύει.
Και πολλές φορές ευθύνεται το γεγονός οτι δεν έχει κατανοήσει πλήρως τι είναι αυτό το οποίο πιστεύει.
Κι ως άνθρωπο εννοώ το κάθε ανθρώπινο πλάσμα που υπάρχει γύρω μας.

quote:
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ; ΠΩΣ;
ΘΕΩΡΕΙΣ ΟΤΙ ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΑΡΚΕΤΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ; EAN NAI, TOTE ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ; ΕΑΝ ΟΧΙ, ΤΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΜΙΛΑΣ ΜΕ ΤΟΣΗ ΒΕΒΑΙΟΤΗΤΑ; ΜΗΠΩΣ ΘΕΩΡΕΙΣ ΟΤΙ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΕΣΕΝΑ;

Η προσπάθεια αυτή, αγαπητέ μου, αναφέρεται στην προσπάθεια μας να γνωρίσουμε τόσο τον εαυτό μας όσο και τα πάντα γύρω μας.
Τον καλύτερο τρόπο θα τον ανακαλύψει ο κάθε άνθρωπος μόνος του, εγώ δε μπορώ να δώσω απάντηση για κάτι το οποίο αφορά την ψυχή του άλλου.
Ούτε μπορώ να πω αν οι απόψεις μου είναι αρκετές για να βοηθήσουν την κατάσταση ή όχι, πως μπορώ να το κρίνω εγώ αυτό?
Μιλάω με βεβαιότητα για πράγματα τα οποίο βοηθούν εμένα στην δική μου πορεία.
Αν έχουν απήχηση και σε κάποιον άλλον άνθρωπο θα μπορούσε να δοκιμαστεί κι εκείνος.
Αν αντιληφθεί οτι δεν εκφράζεται, θα ανακαλύψει εκείνος τον τρόπο που θα τον εκφράζει.

Ναι, πιστεύω οτι όλοι οι άνθρωποι λίγο - πολύ είμαστε ίδιοι.
Πέρα από τις διαφορές μας, έχουμε πολλά κοινά στοιχεία, δυστυχώς όμως έχουμε μάθει να στεκόμαστε στις διαφορές μας.

quote:
Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΣΟΥ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ; ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΛΛΟΙ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΜΕ ΣΕΝΑ Η ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΟΥ;

Όχι, η αλήθεια αυτή δεν είναι μόνο για μένα.
Ίσως υπάρχουν κι ανάμεσα στους συνομιλητές μας άνθρωποι που η δική τους αλήθεια είναι κοντά στην δική μου οπότε η δική τους αναφορά θα ήταν και πληρέστερη καθώς θα είναι βίωμα δικό τους κι όχι μια απλή περιγραφή από εμένα.

In anticipation of my resurrection...

el.elyonΜέλος
25/12/2006, 21:04:01

[/quote]

macedon: <<Πιθανώς να μην απαντάει στο ερώτημα της ύπαρξης του θεού αλλά σίγουρα απαντάει στο ερώτημα γιατί πρέπει να υπάρχει θεός. Γιατί απλά υπάρχει ο δημιουργός του ο άνθρωπος. Αυτό που λέει ο Πρωταγόρας είναι πως ο άνθρωπος αποτελεί το κέντρο του κόσμου και τα πάντα πρέπει να γίνονται σε σχέση μ'αυτόν, ακόμη και οι θεοί. Είναι η διαφορά της ελληνικής σκέψης με την ιουδαϊκή, όπου στη δεύτερη ο άνθρωπος έχει την έννοια του κτίσματος και του δημιουργήματος του θεού και (στην μεταγενέστερη αίρεσή της, το χριστιανισμό) την έννοια του δούλου, μια έννοια που στην ελληνική σκέψη είναι τελείως απορριπτέα.>>

el.elyon:
ΦΙΛΕ macedon ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΤΙ ΣΤΟ 310 π.Χ. ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΕΠΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΕΑ Η ΑΤΤΙΚΗ ΕΙΧΕ 400000 ΔΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ 21000 ΠΟΛΙΤΕΣ! ( ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΑΣ ΤΑ ΔΙΝΕΙ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΤΗΣΙΚΛΗΣ ΣΤΑ ''ΧΡΟΝΙΛΚΑ'' ΤΟΥ.) ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ Η ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΙΑ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ.
ΑΡΡΡΑ 'ΛΟΓΙΚΟ' ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΑ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΗΤΑΝ Ο 'ΑΝΘΡΩΠΟΣ'! ΠΟΙΟΣ 'ΑΝΘΡΩΠΟΣ'; Ο ΕΛΛΗΝΑΣ! ΟΙ ΑΛΛΟΙ; ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΛΛΑ ΔΟΥΛΟΙ! ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Η 'ΛΟΓΙΚΗ'!

ΤΟ 'ΠΑΡΑΛΟΓΟ' ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΙΟΥΔΑΙΟΙ ΗΤΑΝ ΔΟΥΛΟΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ, ΟΧΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΛΛΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ! ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ 'ΠΑΡΑΛΟΓΟ' ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΑΝΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΗΤΑΝ ΔΟΥΛΟΙ. ΣΑΦΩΣ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΛΛΑ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ.

ΦΙΛΕ ΜΟΥ macedon ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ ΗΤΑΝ ΣΟΦΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΥΤΕ ΑΘΗΝΑΙΟΣ, ΟΥΤΕ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ; ΜΗΠΩΣ Ο ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ ΠΙΣΤΕΥΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ; ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΕΙΝΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΣΕ ΠΕΙΣΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ; ΛΕΩ ΦΙΛΕ ΜΟΥ macedon ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ, ΠΟΙΑΝΟΥ; ΣΑΦΩΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑ, ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ, ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ, ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΛΩΝ. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΦΙΛΕ macedon;

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

25/12/2006, 22:01:36
Προφανώς φίλε μου el.elyon δεν έχεις καταλάβει ούτε το πνεύμα των γραφομένων μου ούτε το πνεύμα της ελληνικής σκέψης σχετικά με τη θέση του ανθρώπου στο κοσμικό γίγνεσθαι.

quote:
el.elyon
ΤΟ 'ΠΑΡΑΛΟΓΟ' ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΟΙ ΙΟΥΔΑΙΟΙ ΗΤΑΝ ΔΟΥΛΟΙ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ, ΟΧΙ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΑΛΛΑ ΑΝΘΡΩΠΩΝ! ΕΠΙΣΗΣ ΤΟ 'ΠΑΡΑΛΟΓΟ' ΛΕΕΙ ΟΤΙ ΣΤΑ ΠΡΩΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΑΝΙΣΜΟΥ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΔΕΧΤΗΚΑΝ ΤΟ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΗΤΑΝ ΔΟΥΛΟΙ. ΣΑΦΩΣ ΟΧΙ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΑΛΛΑ ΤΩΝ ΡΩΜΑΙΩΝ.

Προφανώς μιλάω για τη σχέση του ανθρώπου με το θεό και όχι των ανθρώπων μεταξύ τους. Ο άνθρωπος για τον εβραίο θεό είναι κτίσμα και δημιούργημα, για τον Έλληνα είναι το κέντρο του κόσμου, σύμφωνα με το οποίο τα πάντα εξελίσσονται και υπάρχουν, ακόμη και οι θεοί του.

Η ιουδαϊκή και η χριστιανική θεώρηση τοποθετούν τον άνθρωπο στη θέση του δημιουργήματος. Ο άνθρωπος δεν είναι παρά ένα κτίσμα κάποιου θεού, απέναντι στον οποίο είναι δούλος.

Αντίθετα, η ελληνική θεώρηση θεωρεί θεούς και ανθρώπους δημιουργήματα της ίδιας μήτρας και ο θεός δεν είναι τίποτε άλλο παρά εκφράσεις των κοσμικών δυνάμεων, όπως τις αντιλαμβανόταν οι Έλληνες.

Δες για παράδειγμα την Αθηνά. Αντιπροσωπεύει τη σοφία, τη γνώση. Γεννιέται συμβολικά από το κεφάλι του Δία, όπως η γνώση γεννιέται από το κεφάλι του ανθρώπου. Παραμένει παρθένα και κανείς δεν μπορεί να την αγγίξει, συμβολίζοντας την απόλυτη γνώση που δεν μπορεί να αγγίξει ο άνθρωπος.

Οι Έλληνες έφτιαξαν τους θεούς τους σύμφωνα με τα πρότυπά τους. Το ίδιο και οι Εβραίοι. Η ανθρωποκεντρικότητα της ελληνικής θρησκείας φαίνεται και από το αίσθημα δικαιοσύνης που δίνουν στους θεούς τους. Τιμωρείται ο βλάσφημος, όπως για παράδειγμα ο Αγαμέμνονας που σκότωσε το ελάφι της Αρτέμιδας, σε αντίθεση με την ιουδαϊκή θρησκεία όπου αντί να τιμωρηθεί για παράδειγμα ο Αβράαμ για αιμομιξία και μαστρωπεία, τιμωρείται ο φαραώ που ήταν αθώος. Το ίδιο πνεύμα πέρασε και στο χριστιανισμό, όπου βλέπουμε το χριστό να τιμωρεί τη συκιά(!) επειδή δε φρόντισε να έχει σύκα εκτός εποχής(!).

macedon

Edited by - macedon on 25/12/2006 22:23:35

25/12/2006, 22:33:39
macedon:
«Δες για παράδειγμα την Αθηνά. Αντιπροσωπεύει τη σοφία, τη γνώση. Γεννιέται συμβολικά από το κεφάλι του Δία, όπως η γνώση γεννιέται από το κεφάλι του ανθρώπου. Παραμένει παρθένα και κανείς δεν μπορεί να την αγγίξει, συμβολίζοντας την απόλυτη γνώση που δεν μπορεί να αγγίξει ο άνθρωπος.»

Γεια στο στόμα σου φίλε Μεκεδόνα!!

Λιτός και μεστός ο Λόγος σου. Συνάμα, εξόχως «ψιλά γράμματα» για τους εκφραστές της ιουδαιοχριστιανικής αντίληψης, μιας αντίληψης που έχει μάθει να πιστεύει πως οι αρχαίοι έλληνες και ο λαμπρός τους πολιτισμός, ήταν «ειδωλολάτρες», δηλαδή ανεγκέφαλα πλάσματα που.....πίστευαν πως το μάρμαρο ενείχε την θεότητα και άρα αυτό λάτρευαν οι έλληνες και όχι αυτό που συμβόλιζε το άγαλμα!!!!!

el.elyonΜέλος
26/12/2006, 00:38:21
quote:

macedon: <<Πιθανώς να μην απαντάει στο ερώτημα της ύπαρξης του θεού αλλά σίγουρα απαντάει στο ερώτημα γιατί πρέπει να υπάρχει θεός. Γιατί απλά υπάρχει ο δημιουργός του ο άνθρωπος. Αυτό που λέει ο Πρωταγόρας είναι πως ο άνθρωπος αποτελεί το κέντρο του κόσμου και τα πάντα πρέπει να γίνονται σε σχέση μ'αυτόν, ακόμη και οι θεοί. Είναι η διαφορά της ελληνικής σκέψης με την ιουδαϊκή, όπου στη δεύτερη ο άνθρωπος έχει την έννοια του κτίσματος και του δημιουργήματος του θεού και (στην μεταγενέστερη αίρεσή της, το χριστιανισμό) την έννοια του δούλου, μια έννοια που στην ελληνική σκέψη είναι τελείως απορριπτέα.>>

el.elyon:
ΦΙΛΕ macedon ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΟΤΙ ΣΤΟ 310 π.Χ. ΟΤΑΝ ΕΓΙΝΕ Η ΑΠΟΓΡΑΦΗ ΕΠΙ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΤΟΥ ΦΑΛΗΡΕΑ Η ΑΤΤΙΚΗ ΕΙΧΕ 400000 ΔΟΥΛΟΥΣ ΚΑΙ 21000 ΠΟΛΙΤΕΣ! ( ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΜΑΣ ΤΑ ΔΙΝΕΙ Ο ΙΣΤΟΡΙΚΟΣ ΚΤΗΣΙΚΛΗΣ ΣΤΑ ''ΧΡΟΝΙΛΚΑ'' ΤΟΥ.) ΣΤΗ ΣΠΑΡΤΗ Η ΔΥΣΑΝΑΛΟΓΙΑ ΗΤΑΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ.
ΑΡΡΡΑ 'ΛΟΓΙΚΟ' ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΗΤΑΝ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΑ Η ΕΝΝΟΙΑ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΗΤΑΝ Ο 'ΑΝΘΡΩΠΟΣ'! ΠΟΙΟΣ 'ΑΝΘΡΩΠΟΣ'; Ο ΕΛΛΗΝΑΣ! ΟΙ ΑΛΛΟΙ; ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΑΛΛΑ ΔΟΥΛΟΙ! ΑΥΤΑ ΤΑ ΛΕΕΙ Η 'ΛΟΓΙΚΗ'!

ΦΙΛΕ ΜΟΥ macedon ΜΗΠΩΣ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ ΗΤΑΝ ΣΟΦΙΣΤΗΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΥΤΕ ΑΘΗΝΑΙΟΣ, ΟΥΤΕ ΣΠΑΡΤΙΑΤΗΣ; ΜΗΠΩΣ Ο ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ ΠΙΣΤΕΥΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΑΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΝΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ; ΜΗΠΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑ Η ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΕΚΕΙΝΟΣ ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΕΙ ΝΑ ΣΕ ΠΕΙΣΕΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ; ΛΕΩ ΦΙΛΕ ΜΟΥ macedon ΜΗΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟΣ Ο ΠΡΩΤΑΓΟΡΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΣΚΕΨΗΣ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ;
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ, ΠΟΙΑΝΟΥ; ΣΑΦΩΣ ΤΟΥ ΠΡΩΤΑΓΟΡΑ, ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ, ΤΟΥ ΠΛΑΤΩΝΑ, ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΠΟΛΛΩΝ. ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΕΙΧΑΝ ΤΗΝ ΙΔΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ ΦΙΛΕ macedon;

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

[/quote]

ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΦΙΛΕ macedon ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ;

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

el.elyonΜέλος
26/12/2006, 01:12:15
quote:

macedon:
«Δες για παράδειγμα την Αθηνά. Αντιπροσωπεύει τη σοφία, τη γνώση. Γεννιέται συμβολικά από το κεφάλι του Δία, όπως η γνώση γεννιέται από το κεφάλι του ανθρώπου. Παραμένει παρθένα και κανείς δεν μπορεί να την αγγίξει, συμβολίζοντας την απόλυτη γνώση που δεν μπορεί να αγγίξει ο άνθρωπος.»

Γεια στο στόμα σου φίλε Μεκεδόνα!!

Λιτός και μεστός ο Λόγος σου. Συνάμα, εξόχως «ψιλά γράμματα» για τους εκφραστές της ιουδαιοχριστιανικής αντίληψης, μιας αντίληψης που έχει μάθει να πιστεύει πως οι αρχαίοι έλληνες και ο λαμπρός τους πολιτισμός, ήταν «ειδωλολάτρες», δηλαδή ανεγκέφαλα πλάσματα που.....πίστευαν πως το μάρμαρο ενείχε την θεότητα και άρα αυτό λάτρευαν οι έλληνες και όχι αυτό που συμβόλιζε το άγαλμα!!!!!

el.elyon:
'ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ' ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΣΚΟΤΑΔΙΣΤΗΣ, ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΣΟΥ, ΠΛΑΤΩΝΑΣ;
'ΛΑΜΠΡΟΣ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ' ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ Ο ΕΜΦΥΛΙΟΣ ΠΟΛΈΜΟΣ; Η ΤΥΡΑΝΝΙΑ; ΑΥΤΟΙ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΡΧΑΙΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ;

ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΑΝΤΕΞΑΝ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΕΣ; ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΕΚΦΡΑΣΤΕΣ ΤΗΣ ΙΟΙΔΑΙΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΕΣ; ΣΙΓΟΥΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΑΡΧΑΙΟΙ, ΑΛΛΑ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ;

ΦΙΛΕ Schwabe ΟΤΑΝ ΣΕ ΚΑΛΕΣΑ ΔΥΟ ΦΟΡΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΣΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΟΥ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΙΠΕΣ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΑ ΟΤΑΝ ΕΙΔΕΣ ΤΟ ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΦΙΛΟΥ macedon ΑΜΕΣΟΣ ΝΑ ΚΑΤΗΓΟΡΕΙΣ ΞΑΝΑ! ΣΑΦΩΣ ΚΑΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΣΕ ΤΙΜΑΕΙ, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ, ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΛΕΣΜΑ ΜΟΥ! ΕΑΝ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ, ΠΕΣ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ Η ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ!

ΠΑΝΤΑ ΦΙΛΙΚΑ el.elyon.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ!

26/12/2006, 02:02:33
quote:
el.elyon
ΓΙΑ ΑΥΤΑ ΦΙΛΕ macedon ΔΕΝ ΕΧΕΙΣ ΝΑ ΠΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ;

Σου επαναλαμβάνω φίλε μου πως αναφέρθηκα στη σχέση θεού-ανθρώπου, κάτι που αποτελεί και το θέμα μας εδώ. Και τα πράγματα είναι απλά: Στις ιουδαϊκές θρησκείες ο άνθρωπος είναι δούλος έναντι του θεού, στην ελληνική θεός και άνθρωπος είναι και οι δύο δημιουργήματα του σύμπαντος. Ο άνθρωπος στην ελληνική κοσμοθέαση δεν είναι δούλος κανενός θεού. Κι αυτό γιατί οι Έλληνες θεοί δεν είναι πρόσωπα αλλά προσωποποιήσεις δυνάμεων. Συμβολισμοί. Πώς το λένε;

Αν θέλεις τώρα να συζητήσουμε το θέμα της δουλείας στην Αρχαία Ελλάδα και τις κοινωνικές σχέσεις, ευχαρίστως να το κάνουμε αλλά δεν νομίζω πως είναι ο κατάλληλος χώρος εδώ.

Όσο για τον Πρωταγόρα, τον Πλάτωνα, τον Αριστοτέλη και όλους αυτούς, αυτή ακριβώς η θρησκεία που επικρατούσε τότε τους επέτρεψε να προωθήσουν την ανθρώπινη διανόηση σε δυσθεώρατα ύψη ακόμη και για τα σημερινά δεδομένα. Από την άλλη, κανένα σημαντικό πνευματικό έργο δεν παράχθηκε στην υπερχιλιόχρονη ζωή του βυζαντίου, που να μπορεί να διαβαστεί από έναν πολιτισμένο άνθρωπο. Κι εκεί, ο λόγος ήταν η θρησκεία. Μια θρησκεία που επειδή έκανε τον άνθρωπο δούλο και τον Έλληνα Ρωμαίο, με τον ίδιο τρόπο που ένα καρκίνωμα αλλάζει τη μορφή του ιστού που το φιλοξενεί.

Παρα φύση θρησκείες, παρα φύση θεοί... Τα αποτελέσματα τα ζούμε καθημερινά.

quote:
Schwabe
Συνάμα, εξόχως «ψιλά γράμματα» για τους εκφραστές της ιουδαιοχριστιανικής αντίληψης, μιας αντίληψης που έχει μάθει να πιστεύει πως οι αρχαίοι έλληνες και ο λαμπρός τους πολιτισμός, ήταν «ειδωλολάτρες», δηλαδή ανεγκέφαλα πλάσματα που.....πίστευαν πως το μάρμαρο ενείχε την θεότητα και άρα αυτό λάτρευαν οι έλληνες και όχι αυτό που συμβόλιζε το άγαλμα!!!!!

Κοινή γνώση είναι φίλε μου. Ακόμη και ο Τσιφόρος στη "Μυθολογία" του αναφέρει τους συμβολισμούς αυτούς, αλλά για να τους γνωρίσει κάποιος πρέπει να τους μελετήσει. Και από μελέτη, ξέρεις... Δεν είναι και το δυνατό σημείο των αιρετικών της ιουδαίας. Αλλωστε ό,τι βιβλίο δεν είναι χριστιανικό, θεωρείται "ποντικοφάρμακο" σύμφωνα με τις ορθόδοξες θρησκευτικές οργανώσεις.

macedon