- ΚΥΤΙΟ ΠΑΡΑΠΟΝΩΝ ( ή πως να γκρινιάξετε ελεύθερα...) - "Μεταξύ τυρού και αχλαδιού"
ΗΧΟΥΣ,ΛΟΓΙΚΟ ΜΟΥ ΑΚΟΥΓΕΤΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΔΟΝΕΙΤΑΙ Ο ΑΕΡΑΣ ΙΣΩΣ ΝΑ ΠΙΑΝΟΥΝ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΔΟΝΗΣΕΙΣ..ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΝΑ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ..ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΕΡΑΥΝΟ ΔΕΝ ΘΑ ΝΤΙΔΡΟΥΣΑΝ ΑΜΥΝΤΙΚΑ ? ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΣΕ ΚΑΤΙ ΑΡΜΟΝΙΚΟ..
ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΟΡΤΙΑ,ΕΑΝ ΤΑ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟΥ ΑΛΛΙΩΝΟΥΝ ΚΑΤΑ ΚΑΠΟΙΟ ΤΑ ΗΛΕΚΤΡΙΚΑ ΦΟΡΤΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΙΣΩΣ ΤΑ ΦΥΤΑ ΝΑ ΤΟ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ..
ΑΓΝΩΣΤΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ Κ.Λ.Π ΕΚΕΙ ΜΟΝΟ ΠΕΙΡΑΜΑΤΙΚΑ ΙΣΩΣ ΝΑ ΒΡΟΥΜΕ ΚΑΤΙ..
Ήρθα, είδα, νίκησα, είπε ο στρατηγός. Ανέβηκες, ξεκίνησες, έφτασες! ώρα να κατεβείς! λέει ο φιλόσοφος

STOP BIRD FLU!
Πάντως θα συμφωνήσω με τον beyond (σχεδόν πάντα συμφωνούμε ε;!
) Για την μουσική δεν μπορώ και γω να το ξεκαθαρίσω (γιατί κλασσική και όχι ροκ ας πούμε) είναι λογικό αυτό που λέει ο Savaoth για την αρμονία (υπάρχουν πολλά κομμάτια ροκ αρμονικότατα) αλλά μάλλον παίζει ρόλο η ένταση. Ισως να τα "ταράζει" και δεν εννοώ συναισθηματικά.
Πάντως νομίζω ότι υπάρχει μεγάλη περίπτωση τα φυτά (του ίδιου είδους υποθέτω κυρίως) να μπορούν να επικοινωνούν μεταξύ τους. Νομίζω ότι θα πρέπει να γίνουν περισσότερες επιστημονικές έρευνες και πού ξέρουμε; Μπορεί να βρεθούμε και μπροστά σε εκπλήξεις!
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:
Εχουν νοημοσύνη τα φυτά;
Νομίζω οτι η σωστή διατύπωση θα ήταν
"'Εχουν νοημοσύνη οι τηλεθεατές;"
Μαλιστά αν η ερώτηση διατυπωθεί έτσι η απάντηση στην πρώτη ερώτηση είναι προφανής ![]()
Αγγελος
Και μαλιστα ελεγε τοτε οτι σε αυτον τον τομεα ειχαν πολυ εξειδικευση οι Ρωσσοι.
Ελεγε ακομη οτι ειχαν εφaρμοσει την μουσικη σαν μεσον να αναπτυξουν τα σταρια πιο γρηγορα...
Με ειχε εντυπωσιασει που ειχε αναφερθει οτι σαν προτιμηση ειναι η κλασsικη μουσικη και ακολουθει η ROC μουσικη...
Τωρα ποιος ειναι αυτος ο ασχετος ...που !!!...ποτε ...!!!! δεν ξερω ....ειπε οτι η ROC δεν ειναι μουσικη....!!!
Τα φυτα βεβαια αισθανονται οχι βεβαια με την ιδια αντιδραση και ταχυτητα ..οπως ο ανθρωπος.
Αν αφησουμε την τεχνικη μερια ...και αν ασχοληθουμε ...με τον τομεα που ασχολουμαι ( υπνωση ...αναδρομες...κτλ ).
Μεσα απο εκει λοιπον εχω κανει καποιες ατομικες ερευνες...πανω σε φυτα...και μαλιστα το καλοκαιρι που περασε περισσοτερο.
Σαν " ακοη " σαν " αυτια " εχουν τα φυλλα τους ...ακουνε τους ηχους ...ακουμε τις ομιλιες ...τα πουλια...
Μαλιστα καποιο απο αυτα ...ζητησε νερο ...δεν του εφτανε το νερο ...και οταν εγω αρχιζα να το ποτιζω να το ευχαριστησω ..." μου ειπε " οχι τοσο πολυ θα με ξερανεις...!!!!
Αυτα ειχα να παραθεσω ...ελπιζω να εχετε και εσεις αυτια να ακουσετε ...και οχι να αρχισουν καποιοι να κοροιδευουν ...γιατι ...οχι μονο αυτια δεν εχουν....!!!! αλλα ουτε μια στοιχειωδη λογικη ...
Που σημαινει....!!! οτι ειναι χειροτεροι απο φυτα...η μαλλον κακως το ειπα ...τα φυτα ...κατι εχουν.....ισως πολυ περισσοτερα...που μπορουμε να μετρησουμε με οργανα...
Sunrise zero
"νοημοσύνη" της χλωρίδας.
http://aob.oxfordjournals.org/cgi/content/full/92/1/1
Αν θέλετε σε αυτή τη βάση συζητάμε.
Οι ανθρωπομορφικές αντιλήψεις για φυτά με κατανόηση (της ελληνικής γλώσσας)
με συναισθήματα (ανθρώπινα συναισθηματα) με μουσικές προτιμήσεις (ανθρώπινης
μουσικής) εκφράζουν απλά και μόνο τη μεγαλομανία μερικών που θέλουν να πιστεύουν
οτι ο κόσμος λειτουργεί με γνώμονα τον (ανθρώπινο) αφαλό τους.
Και αυτό εαν θέλετε το συζητάμε.
Αγγελος
Υ.Γ. Το ROC δεν είναι μουσική. Είναι μυθολογικό πλάσμα που μοιάζει με μεγάλο αετο (βλεπε Lord of the Rings). To ROCK είναι μουσική.
----------------------------------------------------------------------
Υ.Γ. Το ROC δεν είναι μουσική. Είναι μυθολογικό πλάσμα που μοιάζει με μεγάλο αετο (βλεπε Lord of the Rings). To ROCK είναι μουσική.
----------------------------------------------------------------------
Αν αναφερεσαι σε μενα που λογω ταχυτητος παραλειψα το ( K ) απο την λεξη ROC..(ROCK) ....ηταν αστοχος ο τροπος που το εθεσες...
Ειμαι κοντα στα 50 και γεννηθηκα μεσα στην Rock μουσικη...στο σπιτι μου ακουγεται μονο ROCK μουσικη ....και τα μηχανηματα μου ειναι μονο για ROCK παιξιμο !!!!!!!!!!!
Και οπως λεω αμα παιξουν τα μηχανηματα μου αλλη μουσικη θα καουν...
Και αν ακομη επιμενεις...οπως το εθεσες...σε προσκαλω να ακουσεις μουσικη στο σπιτι μου ...ποιοτητα αλλααααααααααααααααα και ενταση ....αρκει να αντεχεις τα πολλα db...να ακουσει ολο το σωμα σου το κυμα αυτο ...οχι μονο τα αυτια σου...!!!!!
ΣΕ ΚΑΛΥΨΑ ?????
Sunrise zero
ΠΑΝΤΩΣ ΕΓΩ ΕΧΩ ΕΝΑ BONSAI ΣΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ,ΟΡΙΑΚΑ ΜΑΡΑΜΕΝΟ..ΕΧΩ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΑΚΕΥΩ ΚΑΙ ΝΑ ΤΟ "ΜΕΤΑΦΕΡΩ" ΕΝΕΡΓΕΙΑ ΜΠΑΣ ΚΑΙ ....
Ήρθα, είδα, νίκησα, είπε ο στρατηγός. Ανέβηκες, ξεκίνησες, έφτασες! ώρα να κατεβείς! λέει ο φιλόσοφος
.
μερικες διευκρινησεις:
δεν ειδα την εκπομπη
ο,τι γνωριζω ειναι απο βιβλιογραφια
ειμαι και κηπουρος (αρα εχω και βιωματικη εμπειρια με τα φυτα)
η αντιληψη δεν εχει σχεση με το νευρικο συστημα - τα φυτα αντιλαμβανονται ολιστικα
(υπαρχουν καταπληκτικα ντοκυμανταιρ με θεμα τα φυτα και πως χρησιμοποιουν τα μηρμυγκια για να προστατευονται απο τα εντομα)
μιλαω στα φυτα που φροντιζω - ζηταω συγνωμη οταν τα κλαδευω
τα φυτα μου γουσταρουν μουσικη καθε ειδους, και φυσικα ροκ!
μεχρι στιγμης δεν μου εχει διαγνωσθει καμια ψυχικη ασθενεια ![]()
.
ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.gr
Δεν είχα σκοπο να σε θίξω, ειδα το ROC και ειπα να γράψω τι είναι επι τη
ευκαιρία γι'αυτούς που δεν ξέρουν. Για το ROCK και τη μουσικη γενικά συμφωνουμε.
Οσο για τα φυτα...
Αυτό που ήθελα να πώ για την νοημοσύνη των φυτών είναι οτι ειναι
βλακώδες λάθος να προσπαθούμε να τη φερουμε στα ανθρωπομορφικά μας μέτρα.
Το να μιλάς σε ένα φυτό και να θες να σε κατανοησει σε κάνει σαν το θηριοδαμαστή που εκπαιδευει τα ζώα να πηδάνε μεσα απο στεφάνια με φωτια για να διασκεδάζουν
οι θεατές.
Αν θέλει κάποιος να επικοινωνήσει με τα φυτα, το πρώτο που πρέπει να κάνει
είναι να τα κατανοήσει. Ενα πρώτο βήμα κατανοησης είναι να προσπαθήσει να μείνει
ακίνητος για μερικές ώρες, η τουλάχιστο να κινείται με τους ρυθμούς των φυτών.
Τα λογια αγάπης, η μουσική και τα χάδια είναι ανθρωπινοι τρόποι έκφρασης
και κανουν καλό στους ανθρώπους. Για τα φυτά αμφιβάλλω.
Johnny κριμα που δεν μπορεις να διαβάσεις το άρθρο που έβαλα. Θα σου άρεσε.
Αγγελος.
Στο παραπάνω ερώτημα για το αν "τα φυτά έχουν νοημοσύνη" μπορούμε να απαντήσουμε, εάν και εφόσον ορίσουμε το τι εννοούμε ως νοημοσύνη. Αν με στον όρο νοημοσύνη εντάξουμε τον παράγοντα της βούλησης, της επιλογής των αντιδράσεων, τότε είναι προφανές ότι τα φυτά είναι πολύ μακριά από μια τέτοια θεώρηση.
Αν πάλι χρησιμοποιώντας τον όρο νοημοσύνη εννοούμε απλώς μια σειρά από ψευδοτυχαίες αντιδράσεις στα ερεθίσματα που δέχεται ο οργανισμός των φυτών (όπως εγώ τουλάχιστον πιστεύω ότι συμβαίνει), και κινηθούμε σε ένα επίπεδο παράλληλο με αυτό του πως θεωρούμε την τεχνητή νοημοσύνη, τότε μάλλον μιλάμε για κάτι απλό και φυσικό, ίσως και αναμενόμενο.
Προσωπική μου άποψη, όπως προανέφερα, είναι ότι τα φυτά έχουν ένα τέτοιο είδος "νοημοσύνης": απλές αντιδράσεις ανάλογα με τα ερεθίσματα που δέχονται από το περιβάλλον. Σαφές πάντως είναι πως αυτό το είδος "νοημοσύνης" λίγη σχέση έχει με την νοημοσύνη του ανθρώπινου εγκεφάλου. Εξάλλου δεν υπάρχουν οι υποδομές για κάτι τέτοιο στα φυτά.
----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.

quote:Angelos
Αυτό που ήθελα να πώ για την νοημοσύνη των φυτών είναι οτι ειναι
βλακώδες λάθος να προσπαθούμε να τη φερουμε στα ανθρωπομορφικά μας μέτρα.
το ιδιο λαθος που κανουμε στα παντα στην Φυση - τα κρινουμε με δικα μας μετρα και σταθμα, παντα σε συγκριση με τις ανθρωπινες ιδιοτητες και παντα μεσα απο την ανθρωπινη αντιληψη, που την θεωρουμε "πληρη" ενω δεν ειναι.
quote:Το να μιλάς σε ένα φυτό και να θες να σε κατανοησει σε κάνει σαν το θηριοδαμαστή που εκπαιδευει τα ζώα να πηδάνε μεσα απο στεφάνια με φωτια για να διασκεδάζουν
οι θεατές.
δεν ειναι η κατανοηση το ζητουμενο αδελφε!
αν δεν το νιωθεις (το να μιλησεις "θετικα" στα φυτα) δεν το κανεις.
αν δεν το νιωθεις και το κανεις, δεν πιανει - τα φυτα δεν ακουνε αλλα νιωθουν την ενεργεια που εκφραζεται.
φανηκε στα πειραματα του Μπαξτερ οτι τα φυτα ξεχωριζαν αναμεσα σε πολλους ανθρωπους αυτον που σκεφθηκε να τα καταστρεψει σε προηγουμενη συναντηση του μαζι τους.
quote:Αν θέλει κάποιος να επικοινωνήσει με τα φυτα, το πρώτο που πρέπει να κάνει
είναι να τα κατανοήσει. Ενα πρώτο βήμα κατανοησης είναι να προσπαθήσει να μείνει
ακίνητος για μερικές ώρες, η τουλάχιστο να κινείται με τους ρυθμούς των φυτών.
Αγγελε αυτο μ αρεσε!
ειναι ζεν... ![]()
quote:Τα λογια αγάπης, η μουσική και τα χάδια είναι ανθρωπινοι τρόποι έκφρασης
και κανουν καλό στους ανθρώπους. Για τα φυτά αμφιβάλλω.
αν παρατηρησεις εναν γερο αγροτη, ή εναν κηπουρο οταν βρισκεται μονος του αναμεσα στα φυτα του θα παρατηρησεις οτι ενστικτωδως τους μιλαει και τα πιανει.
quote:Johnny κριμα που δεν μπορεις να διαβάσεις το άρθρο που έβαλα. Θα σου άρεσε.
φιλε μου απο Αγγλικα εγω...
ωστοσο συνιστω το βιβλιο του Μπαξτερ γιατι ηταν καθαρα τεχνοκρατης - δεν πιστευε και ο ιδιος στην αρχη τα αποτελεσματα των πειραματων του.
το ιδιο συνιστω το ντοκυμανταιρ του νασιοναλ γκεογραφικ (εγω τοχω σε βιντεο) περι συμβιωσης μηρμυγκιων και φυτων - τα φυτα χειραγωγουν τα μηρμυγκια και οχι το αντιθετο, που θαταν και το "λογικο" αν κρινουμε με βαση την εξελικτικη θεωρια του Δαρβινου.
.
καλο μηνα σε ολους και ολες! ![]()
.
ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.gr
quote:
ωστοσο συνιστω το βιβλιο του Μπαξτερ γιατι ηταν καθαρα τεχνοκρατης - δεν πιστευε και ο ιδιος στην αρχη τα αποτελεσματα των πειραματων του.
Johnnie
Το αν τα φυτά έχουν νοημοσύνη ειναι θέμα ορισμού της νοημοσύνης. Αν την ορίσεις
οπως την οριζει η ΜΕΝΣΑ (συλλογος για οσους την εχουν μεγαλη) τοτε προφανως
τα φυτά δεν έχουν νοημοσύνη.
Το να θέλεις να ορίσεις τη νοημοσύνη με ένα πιο ευρύ μη-τεχνοκρατικό και μή μετρήσιμο (τουλάχιστο με τα τεστ της ΜΕΝΣΑ) τρόπο είναι μια διαδικασία εσωτερική.
Γι'αυτό ακριβώς το λόγο, αμφιβάλλω αν η νοημοσύνη των φυτών μπορει να προσεγγιστεί
με το να τους χώσεις βελόνες και πολύμετρα. Δεν υποτιμώ την αξία της βελόνας και
του πολύμετρου γενικά. Αλλά αμφιβάλω για την αξία της στο συγκεκριμένο θέμα.
Το θέμα δεν είναι να δούμε αν τα φυτά επηρρεάζονται απο τα γλυκόλογα ή τα βρισίδια. Σίγουρα ΔΕΝ επηρεάζονται, αλλιώς καμία λειχήνα δε θα φύτρονε στο ταβάνι καμίας κακοτροπης νοικοκυράς. Οπως και εσύ ή εγώ δεν μπορούμε να πιούμε νερό απο τα δάχτυλα των ποδιών μας (ενώ τα φυτά μπορούν).
Το θέμα είναι να μάθουμε σαν άνθρωποι να μην νομίζουμε οτι είμαστε το πιο σπούδαίο συνοθύλευμα απο κύταρα στο σύμπαν.
Και αυτό μπορεί εγώ να το έμαθα με τα πολύμετρα και της διαφοριές εξισώσεις, αλλα η ποίηση (ή το ζεν οπως εσύ προτιμάς να το λές) είναι σαφώς πιο προσιτή μέθοδος και ενδεχομένως πιο κατάλληλη για την πλειοψηφία.
quote:
αν παρατηρησεις εναν γερο αγροτη, ή εναν κηπουρο οταν βρισκεται μονος του αναμεσα στα φυτα του θα παρατηρησεις οτι ενστικτωδως τους μιλαει και τα πιανει.
Ε ναι δεν λέω οτι στον αγρότη δεν κάνει καλό. Κάθε καλιτέχνης μιλάει στο έργο του. Τα φυτά όμως, σου υπόσχομαι οτι δεν δίνουν δεκάρα, οπως το μάρμαρο δεν δίνει δεκάρα για το αν ο γλύπτης του μιλάει.
Αγγελος
Να συμπληρώσω οτι και εγώ μιλάω συνέχεια στον υπολογιστή που προγράμματίζω,
οτι ονομάζω τα προγράμματα με ωραία ονόματα και μάλιστα έχω παρατηρήσει οτι
οσο πιο πολύ αγάπη βάζω στα προγράμματα που φτιάχνω τόσο πιο καλά δουλεύουν.
Αυτό σημαίνει μήπως οτι ο υπολογιστής μου έχει ανθρωπομορφικό συναισθηματικό κόσμο ?
Αγγελος.
« Τελικά, τα φυτά αντιλαμβάνονται τα συναισθήματά μας, τις προθέσεις μας, επικοινωνούν μεταξύ τους και με άλλα ζωντανά όντα;.»
Να συστήσω ανεπιφύλαχτα και το "The Private Life of Plants" (1995) φίλη Ostria. Πολύ καλό. Το κάνουν speed up το βίντεο και βλέπεις κάποιες πολύ παράξενες ‘συμπεριφορές’ που μπορεί να ερμηνευτούν ζωϊκές από κάποιους. Δες το και κρίνε από μόνη σου.
Πάντως αν πιστέψουμε τη θεωρία ότι αρχίζουμε από το ορυκτό κόσμο, φυτικό, ζωικό κλπ τότε μπορούμε να συμπεράνουμε ότι το κάθε φυτό κουβαλά τη σπίθα, το ψυχικό DNA που θα εξελιχθεί σε ψυχή, αυτήν που έχουμε τώρα. Δηλαδή εμείς στο παρελθόν περάσαμε από φυτό χιλιάδες φορές και μετά ζώο έως τώρα.
‘Read not to contradict and confute, nor to believe and take for granted, but to weigh and consider.’
quote:
Αυτό σημαίνει μήπως οτι ο υπολογιστής μου έχει ανθρωπομορφικό συναισθηματικό κόσμο ?
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Όχι, αλλά υποθέτω πως με τον τρόπο με τον οποίο φέρεσαι στην motherboard του, με τον τρόπο με τον οποίο πιάνεις το ποντίκι και πατάς το enter στο πληκτρολόγιο, ανάλογα με το τι προγράμματα τρέχεις και πόσο το ζορίζεις, αυτό μαθαίνει στο τέλος, αποκτά αισθήματα με την μορφή έξτρα φορτίου στις παρασιτικές χωρητικότητες μεταξύ των ηλεκτρονικών στοιχείων στο ολοκληρωμένο του επεξεργαστή, και σε τελική ανάλυση δένεται μαζί σου κάθε φορά που βάζεις το flashάκι στην USB θύρα στο μπροστινό πλαίσιο κάτω κάτω σε τέτοιο βαθμό που από ένα σημείο και μετά σου δηλώνει ρητά πως δεν θέλει να σε αποχωριστεί, πετάγοντας μπλε οθόνη. ![]()
![]()
![]()
![]()
ΠΣ: η ΚΑΡΩ οθόνη και η fatherboard βρίσκονται στα σκαριά/ ![]()
![]()
----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.

Edited by - WWalker on 02/02/2006 00:53:06
Τα ζωδια του νερου, ειναι πολυ συναισθηματικα και τεινουν να εκφρασουν την αγαπη τους και την ευαισθησια τους ακομη και στα φυτα,
Εαν υπαρχει ο συνδυασμος και των δυο, τοτε δεν υπαρχει περιπτωση να μην ανθισει ενα φυτο στα χερια τους!
Το θεμα ειναι, να μην εκφραζουμε την ευαισθησια μας μονο στα φυτα.
Ειναι ακινδυνα. Δεν μπορουν να εκφερουν γνωμη.
Γιατι ξεχωριζουμε ...τα φυτα??? γιατι ξεχωριζουμε το ενα απο το αλλο ??
Αφου η ζωη στον πλανητη ...ειναι μια συμβιωση ολων....
Θα εκανε ο ανθρωπος χωρις τα φυτα ....χωρις τα ζωα....????
Τωρα αν υπαρχει ..η μαλλον δεν υπαρχει τροπος επικοινωνιας δεν σημαινει οτι μπορουμε να απορριπτουμε η να δεχτουμε κατι αν δεν τοψαξουμε σε βαθος ...οχι επιφανειακα...
ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ
Sunrise zero