- Τι είναι αλήθεια ο Χριστιανισμός; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
12Tους μίλησε, λοιπόν, ξανά ο Iησούς και είπε: Eγώ είμαι το φως του κόσμου. Όποιος ακολουθεί εμένα, δε θα περπατήσει στο σκοτάδι αλλά θα έχει το φως της ζωής. 13Tου είπαν τότε οι Φαρισαίοι: Eσύ γίνεσαι μάρτυρας του εαυτού σου, άρα η μαρτυρία σου δεν είναι αληθινή. 14Aποκρίθηκε ο Iησούς και τους είπε: Kι αν ακόμα γίνομαι μάρτυρας του εαυτού μου, η μαρτυρία μου είναι αληθινή, γιατί ξέρω από πού ήρθα και πού πηγαίνω. Eσείς όμως δεν ξέρετε από πού έρχομαι κι ούτε πού πηγαίνω. 15Eσείς κρίνετε σύμφωνα με τις φυσικές σας παρορμήσεις. Eγώ δεν κρίνω κανέναν. 16Mα κι αν ακόμα κρίνω, η κρίση η δική μου είναι στ' αλήθεια δίκαιη, γιατί δεν είμαι μόνος, αλλά είμαστε εγώ και ο Πατέρας που με απέστειλε. 17’λλωστε, ακόμα και στο δικό σας το νόμο είναι γραμμένο ότι η μαρτυρία δύο ανθρώπων είναι αληθινή. 18Eίμαι εγώ που δίνω μαρτυρία για τον εαυτό μου και παράλληλα δίνει τη μαρτυρία του για μένα ο Πατέρας ο οποίος με απέστειλε. 19Tον ρωτούσαν, λοιπόν: Πού είναι ο Πατέρας σου; O Iησούς αποκρίθηκε: Oύτε εμένα ξέρετε ούτε τον Πατέρα μου. Aν ξέρατε εμένα, θα ξέρατε και τον Πατέρα μου. 20Aυτά είπε ο Iησούς, καθώς δίδασκε στο χώρο του θησαυροφυλακίου μέσα στο ναό, και κανένας δεν τον συνέλαβε, γιατί δεν είχε έρθει ακόμα η ώρα του.
Κοιτάξτε πως ο Ιησούς εμπαίζει τους νομοδιδάσκαλους και τους Φαρισαίους. Κατ' αρχήν, εδώ γίνεται αναφορά στο ότι όταν κάποιος μαρτυρεί κάτι για τον εαυτό του, η μαρτυρία του είναι άκυρη. Αυτό δηλ. που συναντάμε και στην δικαιοσύνη. Μπορεί δηλ. κάποιος να ισχυρίζεται πως είναι αθώος και να λέει "είμαι αθώος", αλλά για να πιαστεί η μαρτυρία του αυτή ως αληθινή θα πρέπει να το πει αυτό και ένας δεύτερος άνθρωπος.
Σε κάποιο άλλο θέμα διάβασα "είμαι αιώνιος". Αυτή είναι μια μαρτυρία που κάνει κάποιος για τον εαυτό του, αλλά για να έχει ισχύ αυτή η μαρτυρία, αυτό θα πρέπει να το βεβαιώσει και κάποιος άλλος πλην αυτού που το λέει. Και λέει ο Ιησούς τώρα : Κατ' αρχήν, εγώ - λέει - δεν είμαι μόνος μου. Δηλ. το ότι είμαι το φως του κόσμου, δεν το λέω μόνον εγώ, αλλά το λέει και ο Πατέρας μου. Και αφού ο νόμος σας δέχεται την μαρτυρία ΔΥΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ως αληθινή, τότε γιατί να μην δεν δεχτεί και την δική μου ; Και κανένας δεν τον ρωτάει "μα καλά, εμείς δίνουμε βάση σε μαρτυρία δύο ανθρώπων, υπονοείς πως ο Πατέρας σου είναι άνθρωπος ;"
Η διδασκαλία του Ιησού είναι βασισμένη σ' αυτήν την ανθρωποκεντρική θεώρηση. Και δεν μπορεί να είναι διαφορετικά γιατί ο Ιησούς έχει διδαχθεί τα ίδια πράγματα με αυτούς τους ανθρώπους. Απλά, είναι ο πρώτος που ΤΟΛΜΑΕΙ να ισχυρισθεί πως είναι Υιός αυτού για τον οποίον μιλάνε οι Γραφές. Δεν είναι αδελφός, δεν είναι απλά απεσταλμένος, δεν είναι κάποιος απλά που έχει μια σχέση με τον Θεό, αλλά είναι το γέννημα θρέμμα του Θεού. Από την μια λέει "όποιος βλέπει εμένα, βλέπει και τον Πατέρα μου", δηλ. βλέπει το ίδιο πράγμα, δηλ. ΕΝΑ πράγμα κι από την άλλη, λέει "εγώ δεν είμαι μόνος, αυτό που σας λέω το λέει και ο Πατέρας μου", δηλ. ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ εαυτόν από τον Πατέρα του, για να το χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα του ότι η μαρτυρία του προέρχεται από ΔΥΟ ανθρώπους. Δηλ. είναι πότε ΕΝΑ και πότε ΔΥΟ. Είναι πάρα πολύ έξυπνος, αλλά έχει πέσει ο έρ'μος σε ανόητους ακροατές.
Είναι ακριβώς όπως το νόμισμα που βάζουμε σε μια τσέπη μας. Το νόμισμα έχει ΔΥΟ όψεις, αλλά είναι ΕΝΑ. Η Οντότητα του Ιησού είναι μία, απλά έχει όχι δύο - αλλά ΤΡΕΙΣ όψεις. Αυτό είναι καθαρά υιοθέτημα πολλών αρχαίων διδασκαλιών που έχουν σαν βάση τους την τριαδικότητα.
quote:
ο Θεός είναι τρία πρόσωπα,Πατήρ, Υιός και Αγιο Πνεύμα...
Αυτά λοιπόν τα πρόσωπα, δεν είναι πρόσωπα, αλλά είναι απλώς ... ονομασίες. Αυτή η τριαδικότητα, συναντάται σε πολλές αρχαίες διδασκαλίες, με διαφορετική ονομασία. Όταν στην ζωή σου μάθεις πως δεν πρέπει να κολλάς σε ονόματα και σε χαρακτηρισμούς, πως δεν πρέπει να κολλάς στο φαίνεσθαι, αλλά στο γίγνεσθαι, τότε ... όλα θα είναι διαφορετικά για σένα αγαπητέ μου και τότε ίσως κάποιος να πάρει στα σοβαρά τα όσα λες.
Edited by - zip on 09/12/2008 14:12:49
quote:
Νομίζω φίλε πως κοσκινίζεις πολύ τα πραματα όταν αυτα είναι πολυ καθαρά κ βγαίνες σε λάθος συμπεράσματα, προφανώς προσπαθώντας να υποστηριξεις καποια προσωπικη σου άποψη.
quote:
Ποπο μη κοσκινιζεις τα πραματα.
Κατ' αρχήν, θα πρέπει να ξέρεις πως όταν κάποιος θέλει πραγματικά να ΓΝΩΡΙΣΕΙ κάτι, αυτό θα πρέπει να το κάνει κόσκινο. Δηλ. να το ξεσκίσει απ' όλες τις μεριές του. Μονάχα έτσι θα το ΓΝΩΡΙΣΕΙ πραγματικά, μονάχα έτσι θα γίνει κάτοχός του και μονάχα έτσι θα μπορέσει να το μεταδώσει και στους άλλους - αν χρειαστεί.
quote:
Ο Ιησούς ούτε γίνεται, ούτε ξε-γίνεται κούκλα. Μιλάμε για έναν ζωντανό άνθρωπο, μιλάμε για έναν ζωντανό Λόγο. Δεν έχει ρόλο ο Ιησούς. Εσύ προσπαθείς να του αποδώσεις έναν ρόλο. Και λυπάμαι βέβαια που προσπαθείς να του αποδώσεις τον ρόλο του Πινόκιο, αλλά εγώ συνεχίζω να διαφωνώ με αυτό.
Ακριβως! Γιατι ο Ιησους είναι θεανθρωπος, όχι απλα άνθρωπος
Να τελικά που συμφωνούμε κ εδω!
quote:
Ο τοίχος είναι απλώς ένα παράδειγμα για να δείξω πως όλα τα πράγματα έχουν ΔΥΟ όψεις.
Ναι το σκεφτηκα να σου πω, το σκεφτηκα λίγο αργα βεβαια κ είχα ήδη γράψει πολλα ωστε να τα διαγραψω αλλα αποφασισω να τα αφήσω εκει περα για να καλύψω κάθε ενδεχόμενο..
quote:
είναι ο πρώτος που ΤΟΛΜΑΕΙ να ισχυρισθεί πως είναι Υιός αυτού για τον οποίον μιλάνε οι Γραφές. Δεν είναι αδελφός, δεν είναι απλά απεσταλμένος, δεν είναι κάποιος απλά που έχει μια σχέση με τον Θεό, αλλά είναι το γέννημα θρέμμα του Θεού. Από την μια λέει "όποιος βλέπει εμένα, βλέπει και τον Πατέρα μου", δηλ. βλέπει το ίδιο πράγμα, δηλ. ΕΝΑ πράγμα κι από την άλλη, λέει "εγώ δεν είμαι μόνος, αυτό που σας λέω το λέει και ο Πατέρας μου", δηλ. ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙ εαυτόν από τον Πατέρα του, για να το χρησιμοποιήσει ως επιχείρημα του ότι η μαρτυρία του προέρχεται από ΔΥΟ ανθρώπους. Δηλ. είναι πότε ΕΝΑ και πότε ΔΥΟ. Είναι πάρα πολύ έξυπνος, αλλά έχει πέσει ο έρ'μος σε ανόητους ακροατές.
Κ παλι.. θα συμφωνησω.Κ φυσικα σαν θεανθρωπος που είναι, είναι λογικο να μιλάει έξυπνα..
Και αυτος είναι ο μοναδικος ο οποιος οχι μονο μιλάει για το κονσεπτ ανθρωπος=υιος του θεου=θεος αλλα είναι κ ο ίδιος ζωντανο παραδειγμα αφου είναι θεάνθρωπος, πράμα που το αποδεικνυει με τα θαυματα του κλπ.
Αμερικανοι δε θα ριξετε τη κυβερνηση μας! Δε θα σας περάσει! ΖΗΤΩ Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΣΟΥΣ!
http://www.youtube.com/watch?v=nourmU6OSSQ&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=3E4icx7U8Cg
http://www.youtube.com/watch?v=7kBX-r1AoS0
αυτά που διαβάζεις, ώστε να μην μπερδεύεσαι τόσο εύκολα...
Είναι ο 'Χριστός Θεός και άνθρωπος, αλλά και αιώνιο.Όπως δε
σου έγραψα πιο πάνω, όταν τον ρώτησε ο απόστολος Φίλιππος,
να τους δείξει τον Πατέρα, του είπε " τόσο καιρό είμαστε
μαζί Φίλιππε, ακόμη δεν με γνώρισες;"
Εσύ μπερδεύεσαι όταν δεν καταλαβαίνεις ότι αυτή είναι η
φύση του Ιησού Χριστού, όπως λέει και ο Πατήρ,"Υιός μου ει συ,
Αυτόν να ακούετε..", δλδ Θεός και προσπαθείς να τον εξηγήσεις μέσα
απο τα ανθρώπινα....
Θα σε βοηθούσε πολύ να διάβαζες τι είναι Υιός Θεού, απο την Καινή
Διαθήκη, θα καταλάβεις πόσο λάθος γνώμη και εκτίμηση έχεις για τη
φύση των θείων πραγμάτων...
Αμερικανοι δε θα ριξετε τη κυβερνηση μας! Δε θα σας περάσει! ΖΗΤΩ Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΡΩΣΣΟΥΣ!
Καταρχήν θέλω να πω ότι παρατηρώ από την συζήτηση μας, ότι αυτό που είπαμε στην αρχή του θέματος, ότι δηλαδή η διδασκαλία του Χριστού είναι κατά βάση πολύ απλή, τελικά ίσως να μην ισχύει. Ή ίσως οι ανθρώπινες οντότητες τελικά να μην μπορούν να αντιληφθούν τα πολύ απλά πράγματα. Αλλιώς δεν εξηγούνται οι τόσες διαφωνίες που έχουμε για το θέμα.
Φίλε zip θα προσπαθήσω να βάλω σε μια σειρά τις σκέψεις που εξέφρασες, ώστε να εκφράσω και εγώ τις δικές μου σκέψεις, αναφορικά με αυτά που διαφωνούμε.
Καταρχήν ΟΛΟΙ μας θεωρώ ότι εκφράζουμε την προσωπική μας υποκειμενική οπτική για αυτό το θέμα, όπως και για όποιο άλλο συζητάμε. ΚΑΝΕΝΑΣ μας δεν νομίζω ότι κατέχει την απόλυτη γνώση, την απόλυτη αλήθεια, και την απόλυτη οπτική, η οποία καταργεί όλες τις άλλες. Και μέσα από την ανταλλαγή απόψεων δεν νομίζω ότι αντικειμενικός σκοπός είναι να αλλάξουμε την οπτική κανενός, αλλά να διευρύνουμε την δική μας οπτική. Επίσης ΟΛΩΝ μας η οπτική έχει διαμορφωθεί από διάφορους παράγοντες, είτε είναι θρησκεία, είτε είναι ο περίγυρος μας, είτε είναι οι σπουδές μας, είτε οι εμπειρίες μας, είτε οτιδήποτε άλλο, και νομίζω κανείς δεν το αρνείται αυτό. Από μόνη της καμία οπτική δεν την κάνει καλύτερη από τις άλλες. Και ίσως μάλιστα να ισχύει στην περίπτωσή μας αυτό που είπε ο Γκάντι, ότι δηλαδή, "Ο καθένας έχει δίκιο με τον τρόπο του, αλλά δεν είναι απίθανο όλοι να έχουν άδικο." Οπότε προσωπικά διαφωνώ με αυτό που είπες ότι….
quote:
Δηλ. μπορούμε να δούμε το θέμα του Χριστιανισμού πέραν θρησκευτικών οπτικών ; Δε μας ενδιαφέρει τι έμαθε η θρησκεία του καθενός στον καθένα. Δεν μας ενδιαφέρουν δηλ. οι προσωπικές οπτικές. Υποτίθεται πως αναζητάμε την ΑΛΗΘΕΙΑ του τοίχου. Λέμε "τι είναι ΑΛΗΘΕΙΑ ο Χριστιανισμός ;", δεν λέμε "Πως βλέπω εγώ τον Χριστιανισμό". Η αλήθεια του Χριστιανισμού, δεν είναι η θρησκευτική του οπτική….
zip
Επίσης όσον αφορά αυτό που έγραψες ότι….
quote:
Αυτό σημαίνει πως η διδασκαλία του Ιησού είναι πέραν οπτικής trexagireve, πέραν οπτικής Michael Design.
zip
συμφωνώ μαζί σου, όπως επίσης είναι και πέραν της δικής σου οπτικής αλλά και της οπτικής του καθενός μας.
quote:
Εγώ δεν μπορώ να καταλάβω γιατί χρησιμοποιείς ένα τόσο άστοχο παράδειγμα. Ο Πινόκιο ήταν μια κατασκευή. Μια ξύλινη κούκλα.
zip
Όσον αφορά το παράδειγμα που παρέθεσα σχετικά με τον Πινόκιο δεν ξέρω αν ήταν τελικά άστοχο μιας και κάποιοι κατάλαβαν τι ήθελα να πω. Και βέβαια δεν ισχύει αυτό που είπες στον Dr Jekyll Mr Hyde ότι….
quote:
Εσύ προσπαθείς να του αποδώσεις έναν ρόλο. Και λυπάμαι βέβαια που προσπαθείς να του αποδώσεις τον ρόλο του Πινόκιο, αλλά εγώ συνεχίζω να διαφωνώ με αυτό.
zip
κανένας δεν νομίζω ότι προσπαθεί να αποδώσει τον ρόλο του Πινόκιο στον Ιησού, απλώς αυτό χρησιμοποιήθηκε ως παράδειγμα για να βοηθήσει στην κατανόηση μιας έννοιας. Όπως άλλωστε και εσύ χρησιμοποίησες το παράδειγμα του τοίχου…
quote:
Ο τοίχος είναι απλώς ένα παράδειγμα για να δείξω πως όλα τα πράγματα έχουν ΔΥΟ όψεις.
zip
Έτσι νομίζω ότι και εσύ θα πρέπει να εφαρμόσεις αυτά που έγραψες ότι….
quote:
Αυτά λοιπόν τα πρόσωπα, δεν είναι πρόσωπα, αλλά είναι απλώς ... ονομασίες….. Όταν στην ζωή σου μάθεις πως δεν πρέπει να κολλάς σε ονόματα και σε χαρακτηρισμούς, πως δεν πρέπει να κολλάς στο φαίνεσθαι, αλλά στο γίγνεσθαι, τότε ... όλα θα είναι διαφορετικά για σένα αγαπητέ μου και τότε ίσως κάποιος να πάρει στα σοβαρά τα όσα λες.
zip
Σχετικά με την αντίληψη που έχεις για τον θεό ότι….
quote:
Υπάρχουν έννοιες που οι θρησκείες σας, σας τις έχουν περάσει έτσι ... αβίαστα. Η έννοια του Δημιουργού Θεού είναι μια έννοια Αβρααμική. Ακριβώς γιατί θεωρούν τον Θεό ως πρόσωπο που δημιουργεί. Επαναλαμβάνω λοιπόν πως έχετε εσφαλμένη αντίληψη του Θεού. Ο Θεός δεν είναι πρόσωπο. Δεν μπορεί να δημιουργήσει τίποτε, δεν μπορεί να κάψει τίποτε, δεν μπορεί να μιλήσει, δεν μπορεί να βάλει νόμους, δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτε. Δεν έχει χέρια, δεν έχει πόδια, δεν έχει γιους ούτε κόρες, δεν έχει απογόνους, δεν στέλνει κανέναν στην γη, δεν στέλνει μυνήματα, δεν παίζει ζάρια, δεν τσατίζεται, δεν βλέπει, δεν κάνει απολύτως τίποτε. Δεν είναι πρόσωπο και δεν έχει τίποτε ανθρώπινο επάνω του. Δεν έχει τίποτε ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ.
zip
Όταν δεν μπορεί να κάνει όλα αυτά που λες, τότε μιλάμε για το απόλυτο τίποτα. Το τίποτα λοιπόν δεν μπορεί να περιγράψει τον Θεό. Έτσι ίσως θα ήταν πιο ορθό να πεις πως, δεν πιστεύεις ότι υπάρχει Θεός. Αλλά όταν βρίσκεις λανθασμένες τις αντιλήψεις των άλλων για τον Θεό και λες τι δεν μπορεί να κάνει ( δηλαδή τίποτα ) δεν ξέρω πως αντιλαμβάνεσαι εσύ την έννοια του Θεού. Τελικά ο Θεός τι μπορεί να κάνει κατά την γνώμη σου; Γιατί αν δεν μπορεί να κάνει τίποτα τότε τσάμπα συζητάμε για το τίποτα.
quote:
Νομίζω αγαπητοί μου, πως ο ίδιος ο Ιησούς, σας έχει στήσει μια μεγάλη παγίδα και έχετε πέσει - όπως οι περισσότεροι - μέσα σ' αυτήν. Επαναλαμβάνω πως ο Ιησούς ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙ την υπάρχουσα αντίληψη του κόσμου για τον Θεό. Δεν την ανατρέπει. Πολύ έξυπνη κίνηση. Γιατί αν ο Ιησούς ερχόταν και έλεγε πως ο Θεός δεν είναι πρόσωπο, τότε πως θα δικαιολογούσε την ύπαρξή του ;…..
….Είναι όμως πολύ δύσκολο να μεταφέρεις αυτήν την σχέση σε έναν κόσμο που έχει άγνοια…..
….Αυτό ήταν κάτι που το εκμεταλλεύτηκε ο Ιησούς. Η έννοια του "Πατέρα", υπήρχε ήδη στον κόσμο….
zip
Εγώ αντίθετα πιστεύω ότι ο Ιησούς ήρθε για να γκρεμίσει κατεστημένα και όχι για να χαϊδέψει αφτιά. Έτσι λοιπόν αν δεν είχε καμία βάση η αντίληψη των ανθρώπων για τον Θεό νομίζω ότι θα την γκρέμιζε και αυτήν. Αλλά όπως πολύ σωστά είπες ο Ιησούς μιλούσε με ανθρώπους, που είχαν την περιορισμένη ανθρώπινη γνώση και αντίληψη. Έτσι ο Ιησούς τους εξήγησε τα του ουρανού με ανθρώπινες έννοιες που μπορούσαν να τις καταλάβουν. Όπως και εσύ αν σε ρωτήσει το παιδί σου για κάποιο επιστημονικό θέμα, δεν νομίζω ότι θα του το εξηγήσεις με αλγεβρικές εξισώσεις και μαθηματικούς τύπους αλλά με απλά παραδείγματα της καθημερινότητας του που θα είναι σε θέση να τα καταλάβει. Έτσι σε αυτό το πλαίσιο νομίζω ότι πρέπει να εντάξουμε και τις έννοιες του Θεού – πατέρα και των γιών του.
Σχετικά με την αγάπη έγραψες….
quote:
Δεν νομίζω πως έχει σημασία να εκφράσω εγώ πως αισθάνομαι την αγάπη αλλά προσωπικά - αν κάπου νομίζεις πως θα σε βοηθήσω μ' αυτό - για μένα η αγάπη δεν μπορεί να διαχωριστεί από το αντίθετό της, δηλ. το μίσος……
…..Στο εργαστήριο, εγώ δεν μπορώ να διαχωρίσω τον φυσικό μαγνήτη. Δεν μπορώ να πάρω μόνο τον θετικό του πόλο. Αυτό κάτι σημαίνει για μένα. Δηλ. πάντα πέρνω έναν μικρότερο μαγνήτη, αλλά πάντα έχω 2 πόλους, όχι έναν. Όταν βάζω ένα νόμισμα στο πορτοφόλι μου, βάζω πάντα ΚΑΙ τις 2 όψεις του, δεν βάζω μόνο την μία….. Δεν μπορώ να εννοήσω την λύπη αν δεν την δω σε σχέση με την χαρά….. Αυτήν την στιγμή, δεν θα μπορούσες εσύ, εγώ, και ο καθένας να μιλήσουμε για την έννοια της αγάπης αν δεν υπήρχε η έννοια του μίσους.
zip
Αυτό που γράφεις το καταλαβαίνω, αλλά δεν ζήτησα να διαχωρίσεις την έννοια της αγάπης και του μίσους αλλά να μου πεις τι σημαίνει για εσένα η αγάπη. Θα αναφέρω άλλο ένα παράδειγμα ( με κίνδυνο να θεωρηθεί άστοχο ) για να το κάνω κατανοητό. Τα πάντα είναι ενέργεια και εκφράζουν την ενέργεια με τον τρόπο τους. Έτσι και η αγάπη και το μίσος εκφράζουν την ίδια ενέργεια με διαφορετικούς τρόπους. Όπως και οι ηλεκτρικές συσκευές που αποδίδουν την ίδια ενέργεια με διαφορετικά αποτελέσματα. Θεωρούμε λοιπόν ένα ηλεκτρικό ψυγείο και έναν ηλεκτρικό φούρνο αντίθετα, όπως και την αγάπη με το μίσος. Κάθε ηλεκτρική συσκευή λοιπόν αποδίδει την ίδια ενέργεια, δηλαδή τον ηλεκτρισμό, με διαφορετικά αποτελέσματα, η μια συσκευή αποδίδει ψύχος και η άλλη θερμότητα. Όπως και η αγάπη και το μίσος αποδίδουν την ίδια ενέργεια με διαφορετικούς τρόπους. Αυτό που σε ρώτησα οπότε έχει να κάνει με το πώς εκφράζεται κατά την γνώμη σου η αγάπη.
quote:
Είναι άλλο να μιλάμε για μορφή αγάπης, κι άλλο για βαθμίδα αγάπης. Η έννοια της μορφής, δεν είναι ίδια με την ένοια της βαθμίδας, της ποσότητας. Το μεγάλο και το μικρό είναι ποσοτικοί προσδιορισμοί της έννοιας. Η μορφή είναι ποιοτικός προσδιορισμός.zip
Νομίζω ότι κολλάς υπερβολικά στις λέξεις και χάνεις την ουσία. Στην ουσία νομίζω ότι μιλάμε για το ίδιο πράγμα.
quote:.
Και βλέπεις πως ο ίδιος ο Ιησούς λέει…. πως πριν καν υπάρξει ο Aβραάμ Eγώ Eίμαι." Δηλ. δεν ισχύει καν η έννοια της δημιουργίας. Την καταργεί, εισάγει την έννοια του ΠΡΟ-ΑΙΩΝΙΟΥ. Δηλ. του πριν του αιώνιου
zip
Σχετικά με αυτό που λες, για μένα το ένα δεν αναιρεί αναγκαστικά το άλλο.
Edited by - Michael Design on 09/12/2008 17:29:28
Edited by - Michael Design on 09/12/2008 17:36:38
quote:
samuel1974
Εφόσον λοιπόν εξαντλήθηκαν τα επιχειρήματα σου, και δεν μπορούσες να αντιπαραθέσεις κάτι σε αυτά τα οποία σε ρωτούσα, άρχισες να προσβάλεις επι προσωπικού.
Αυτός ήταν ο λόγος Σαμουήλ που σε ώθησε και σένα προ καιρού , να στείλης εκείνα τα post με τους αμφορείς ;;
*
αμφορείς λένε μια ιστορία, που ο δυτικός κόσμος, κι ειδικά οι άσπονδοι
φίλοι μας εγγλέζοι( για δες ποιός μιλάει..) και αμερικάνοι, χρησιμοποιεί για να
κοροιδέψει τους προγόνους μας...
έχουμε χρέος να υπερασπιστούμε την φυλή μας, αλλά όχι και τα λάθη και τον
εκφυλισμό...Όλοι κάνουν λάθη, δεν έγινε τίποτε, αλλά μην το κάνουμε σωστό,
μόνο για έναν εγωισμό...
quote:
Michael DesignΤελικά ο Θεός τι μπορεί να κάνει κατά την γνώμη σου;
Ο Θεός δεν μπορεί να κάνει τίποτε. Ο Θεός είναι τα Πάντα. Είναι η μέρα ΚΑΙ(+) η νύχτα, είναι η πείνα ΚΑΙ(+) ο χορτασμός, είναι το καλό ΚΑΙ(+) το κακό, είναι το φως ΚΑΙ(+) το σκοτάδι, είναι η χαρά ΚΑΙ(+) η λύπη, είναι η αγάπη ΚΑΙ(+) το μίσος, είναι η ελευθερία ΚΑΙ(+) η σκλαβιά, είναι το θετικό ΚΑΙ(+) το αρνητικό, είναι η αρχή ΚΑΙ(+) το τέλος, είναι το θηλυκό ΚΑΙ(+) το αρσενικό. Είναι τα Πάντα. Όταν λέω ΚΑΙ το ένα ΚΑΙ το άλλο, εννοώ πως αυτά τα δύο αντίθετα, δεν μπορούν να διαχωριστούν. Ο Θεός δεν μπορεί να διαχωρίσει, να ξεχωρίσει. Η αγάπη ΚΑΙ το μίσος είναι ΕΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΥΤΟ. Το ίδιο ισχύει για όλες τις έννοιες που αναφέρονται παραπάνω.
Όμως το τι σημαίνει να είναι κάποιος, κι όχι να γίνεται, αυτό είναι ... άλλο φρούτο και για να μπορέσουμε να το κατανοήσουμε χρειάζεται πρώτα να γίνουν άλλα πράγματα.
Edited by - zip on 10/12/2008 14:37:18