- Είναι το Σύμπαν Άπειρο ; - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
-Μπορεί το άπειρο να ορισθεί;
-Μπορεί το άπειρο να περιγραφθεί;
-Κατα την ταπεινή μου γνώμη όχι!!! Οχι μέχρι να μάθει ο άνθρωπος την καταγωγή του!!! Αυτό μπορεί!!!
quote:
-Μπορεί ο πεπερασμένος ανθρώπινος νους να συλλάβει την έννοια του απείρου;
Εξ ορισμού όχι,
αλλά είναι ήδη μεγάλη "μαγκιά" του ανθρώπου και μόνο που εισήγαγε/ονομάτισε την έννοια αυτή.
quote:
Μπορεί το άπειρο να ορισθεί;
quote:
Μπορεί το άπειρο να περιγραφθεί;
Ισως ναι ίσως όχι,
γιατί τα μέσα και τα στοιχεία αντίληψης, παρατήρησης, μέτρησης, είναι πεπερασμένα. Παρ'όλα αυτά ήδη το σκιαγραφούμε ως κάτι ασύλληπτα υπερμεγέθες, που ξεπερνά ποσοτικώς οποιοδήποτε πεπερασμένο όριο ή μονάδα μέτρησης θέσουμε (για το εκάστοτε φυσικό μέγεθος)
quote:
Όταν η ισχυρή δύναμη αποχωρίζεται από τις άλλες δύο – απειροελάχιστα κοντά στη χρονική στιγμή μηδέν – συμβαίνει μια “μετατροπή φάσεως”. Ανάλογη μ’αυτήν που παρατηρείται στο νερό όταν , καθώς ψύχεται , καταστρέφει κάποια στιγμή τη συμμετρία του και μετατρέπεται σε κρυστάλλους πάγου .
Εδώ ομολογώ ότι δεν κατανοώ το παράδειγμα με το νερό (υγρό) και το νερό (πάγος) που λες Κηφέα.
Τα μόρια που απαρτίζουν τους κρυστάλλους του πάγου είναι αυτά που έχουν/αποκτούν μια συμμετρία, η οποία πριν δεν υπήρχε στα μόρια του (υγρού) νερού.
Στο κομμάτι της "μετατροπής φάσεως" συμφωνώ.
Οταν παίζουμε με την "ενεργεια" (θερμότητα, πίεση, κλπ) και σε μεγάλα μεγέθη και εύρος μεταβολών μπορούμε να καταφέρουμε φοβερά πράγματα.
(βλ. Διαγραμμα φάσεων υλικών, Τριπλό σημείο, κλπ
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%AC%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1_%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD_%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%AE%CF%82_%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82)
Έτσι δεν μιλάμε για 'μεταστοιχείωση' αλλά για 'αλλαγή φάσης'/κατάστασης της ήδη υφιστάμενης ύλης.
quote:
Σ’αυτές τις περιπτώσεις , επειδή η κατάσταση ισορροπίας είναι επισφαλής , καθώς η θερμοκρασία του “κενού” Σύμπαντος μειώνεται , είναι δυνατόν να εκλυθούν κατά τρόπο αναπάντεχο τεράστια ποσά ενέργειας .
Τα ποσά αυτά της ενέργειας όμως έπρεπε κάπως να είχαν συγκεντρωθεί/συσσωρευθεί. (κάτι σαν τη "Δυναμική ενέργεια ενός συστήματος" ή την Ηλεκτρική Τάση...)
Όπως επίσης και για να "μειωθεί" κάτι (όπως πχ. θερμοκρασία) προϋπόθεση είναι ότι θα ήταν ήδη "ανεβασμένο" κάπου, κάπως...
quote:
Είναι μια ενέργεια που προέρχεται ουσιαστικά από το τίποτα , και που εξ αυτής εκπορεύεται στη συνέχεια η κολοσσιαία ποσότητα ύλης και ακτινοβολίας του Σύμπαντος .Η δημιουργία , λοιπόν , του Σύμπαντος φαίνεται δυνατή σχεδόν εκ του μηδενός .
Εδώ διαφωνώ με αυτή τη συλλογιστική. Δεν μου φαίνεται λογικώς επαγωγική.
quote:
Όπως ειπώθηκε , η απάντηση στο ερώτημα , γιατί να υπάρχει κάτι ενώ θάπρεπε να μην υπάρχει τίποτε είναι ίσως ότι “το κάτι υπάρχει επειδή το τίποτα , δηλαδή το κενό , είναι ασταθές” .
Η πραγματικότητα (μέχρι στιγμής) είναι ότι το Απόλυτο "Τίποτα" ή το απόλυτο "Κενό" ούτε έχει βρεθεί, ούτε έχει παρατηρηθεί πουθενά (εντός των παρατηρησιακών μας ορίων και εντός του γνωστού μας κοσμικού συστήματος), ούτε βεβαίως έχει ορισθεί (κατ'αντιδιαστολή και με το άπειρο).
Επίσης υποπτεύομαι ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρχει το "Τίποτα" εντός του Σύμπαντος, για 2 λόγους:
1) Θα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα των οριακών Συνθηκών (δηλαδή τί γίνεται, και πώς είναι ή υφίσταται η περιοχή που χωρίζει το Τίποτα από το "Μη-Τίποτα" -Κάτι
2)Θα αντιμετωπίζαμε το κλασσικό πρόβλημα του "παρείσακτου" παρατηρητή, ο οποίος 'αλλοιώνει' το παρατηρούμενο. (Δηλαδή πώς θα μπορούσε κάποιος ευρισκόμενος στο "κάτι", να παρατηρεί το "τίποτα" που βρίσκεται κάπου παραπέρα, χωρίς να το αλλοιώσει/μολύνει, και χωρίς να αλληλεπιδράσει μαζί του.
Κατόπιν τούτων, είναι δύσκολο να ξέρουμε το οτιδήποτε για τη φύση και τις ιδιότητες του "τίποτα",
πόσο μάλλον αν είναι "σταθερό" ή "ασταθές"
(τα θεωρώ ισοπίθανα ενδεχόμενα)

.
.
.
" Υπάρχει ο σωστός τρόπος, ο λάθος τρόπος, και ο ...δικός μου τρόπος! "
Αναφέρεσε στο μήνυμά μου που έστειλλα στις 03/09/2012, το οποίο παραθέτω ως έχει :
Το ενδεχόμενο δίκαια αποκλήθηκε από έναν αστροφυσικό “ακραία Κοπερνίκεια αρχή”.
Δεν φτάνει , δηλαδή , που η Γη εκτοπίστηκε από το κέντρο του ηλιακού συστήματος , δεν φτάνει ότι όπως αποδείχτηκε αργότερα , ο Ήλιος δεν βρίσκεται στο κέντρο του Γαλαξία μας και ότι ο Γαλαξίας αυτός είναι ένας ανάμεσα σε δισεκατομμύρια άλλους , ίσως θα πρέπει , τώρα , και να συμφιλιωθούμε με την ιδέα ότι και το ίδιο το Σύμπαν είναι ένα από τα δισεκατομμύρια δισεκατομμυρίων άλλων . Και με αυτά τα άλλα σύμπαντα , και παρ’όλο που ξεκίνησαν από την ίδια αρχή , το δικό μας είναι καταδικασμένο να μην επικοινωνήσει ποτέ .
Η ιδέα , άλλωστε , της πληθωρισμικής διαστολής δίνει ενδεχομένως μιαν απάντηση στα αρχέγονα ερωτήματα για το πριν και την αιτία της δημιουργίας .
Όταν η ισχυρή δύναμη αποχωρίζεται από τις άλλες δύο – απειροελάχιστα κοντά στη χρονική στιγμή μηδέν – συμβαίνει μια “μετατροπή φάσεως”. Ανάλογη μ’αυτήν που παρατηρείται στο νερό όταν , καθώς ψύχεται , καταστρέφει κάποια στιγμή τη συμμετρία του και μετατρέπεται σε κρυστάλλους πάγου .
Σ’αυτές τις περιπτώσεις , επειδή η κατάσταση ισορροπίας είναι επισφαλής , καθώς η θερμοκρασία του “κενού” Σύμπαντος μειώνεται , είναι δυνατόν να εκλυθούν κατά τρόπο αναπάντεχο τεράστια ποσά ενέργειας .
Είναι μια ενέργεια που προέρχεται ουσιαστικά από το τίποτα , και που εξ αυτής εκπορεύεται στη συνέχεια η κολοσσιαία ποσότητα ύλης και ακτινοβολίας του Σύμπαντος .
Η δημιουργία , λοιπόν , του Σύμπαντος φαίνεται δυνατή σχεδόν εκ του μηδενός .
Όπως ειπώθηκε , η απάντηση στο ερώτημα , γιατί να υπάρχει κάτι ενώ θάπρεπε να μην υπάρχει τίποτε είναι ίσως ότι “το κάτι υπάρχει επειδή το τίποτα , δηλαδή το κενό , είναι ασταθές”.
Και σήμερα 25/10/2012, μου απαντάς με το κάτωθι μήνυμά σου:
quote:quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Κηφεύς :Όταν η ισχυρή δύναμη αποχωρίζεται από τις άλλες δύο – απειροελάχιστα κοντά στη χρονική στιγμή μηδέν – συμβαίνει μια “μετατροπή φάσεως”. Ανάλογη μ’αυτήν που παρατηρείται στο νερό όταν , καθώς ψύχεται , καταστρέφει κάποια στιγμή τη συμμετρία του και μετατρέπεται σε κρυστάλλους πάγου .
--------------------------------------------------------------------------------
Εδώ ομολογώ ότι δεν κατανοώ το παράδειγμα με το νερό (υγρό) και το νερό (πάγος) που λες Κηφέα.
Τα μόρια που απαρτίζουν τους κρυστάλλους του πάγου είναι αυτά που έχουν/αποκτούν μια συμμετρία, η οποία πριν δεν υπήρχε στα μόρια του (υγρού) νερού.Στο κομμάτι της "μετατροπής φάσεως" συμφωνώ.
Οταν παίζουμε με την "ενεργεια" (θερμότητα, πίεση, κλπ) και σε μεγάλα μεγέθη και εύρος μεταβολών μπορούμε να καταφέρουμε φοβερά πράγματα.
(βλ. Διαγραμμα φάσεων υλικών, Τριπλό σημείο, κλπ
http://el.wikipedia.org/wiki/%CE%94%CE%B9%CE%AC%CE%B3%CF%81%CE%B1%CE%BC%CE%BC%CE%B1_%CF%86%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD_%CE%BA%CE%B1%CE%B8%CE%B1%CF%81%CE%AE%CF%82_%CE%BF%CF%85%CF%83%CE%AF%CE%B1%CF%82)Έτσι δεν μιλάμε για 'μεταστοιχείωση' αλλά για 'αλλαγή φάσης'/κατάστασης της ήδη υφιστάμενης ύλης.
quote:
Κηφεύς :
Τα ποσά αυτά της ενέργειας όμως έπρεπε κάπως να είχαν συγκεντρωθεί/συσσωρευθεί. (κάτι σαν τη "Δυναμική ενέργεια ενός συστήματος" ή την Ηλεκτρική Τάση...)Όπως επίσης και για να "μειωθεί" κάτι (όπως πχ. θερμοκρασία) προϋπόθεση είναι ότι θα ήταν ήδη "ανεβασμένο" κάπου, κάπως...
quote:
Κηφεύς:
Είναι μια ενέργεια που προέρχεται ουσιαστικά από το τίποτα , και που εξ αυτής εκπορεύεται στη συνέχεια η κολοσσιαία ποσότητα ύλης και ακτινοβολίας του Σύμπαντος .Η δημιουργία , λοιπόν , του Σύμπαντος φαίνεται δυνατή σχεδόν εκ του μηδενός .
Εδώ διαφωνώ με αυτή τη συλλογιστική. Δεν μου φαίνεται λογικώς επαγωγική.
quote:
Όπως ειπώθηκε , η απάντηση στο ερώτημα , γιατί να υπάρχει κάτι ενώ θάπρεπε να μην υπάρχει τίποτε είναι ίσως ότι “το κάτι υπάρχει επειδή το τίποτα , δηλαδή το κενό , είναι ασταθές” .
Η πραγματικότητα (μέχρι στιγμής) είναι ότι το Απόλυτο "Τίποτα" ή το απόλυτο "Κενό" ούτε έχει βρεθεί, ούτε έχει παρατηρηθεί πουθενά (εντός των παρατηρησιακών μας ορίων και εντός του γνωστού μας κοσμικού συστήματος), ούτε βεβαίως έχει ορισθεί (κατ'αντιδιαστολή και με το άπειρο).Επίσης υποπτεύομαι ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να υπάρχει το "Τίποτα" εντός του Σύμπαντος, για 2 λόγους:
1) Θα αντιμετωπίζαμε το πρόβλημα των οριακών Συνθηκών (δηλαδή τί γίνεται, και πώς είναι ή υφίσταται η περιοχή που χωρίζει το Τίποτα από το "Μη-Τίποτα" -Κάτι
2)Θα αντιμετωπίζαμε το κλασσικό πρόβλημα του "παρείσακτου" παρατηρητή, ο οποίος 'αλλοιώνει' το παρατηρούμενο. (Δηλαδή πώς θα μπορούσε κάποιος ευρισκόμενος στο "κάτι", να παρατηρεί το "τίποτα" που βρίσκεται κάπου παραπέρα, χωρίς να το αλλοιώσει/μολύνει, και χωρίς να αλληλεπιδράσει μαζί του.
Κατόπιν τούτων, είναι δύσκολο να ξέρουμε το οτιδήποτε για τη φύση και τις ιδιότητες του "τίποτα",
πόσο μάλλον αν είναι "σταθερό" ή "ασταθές"
(τα θεωρώ ισοπίθανα ενδεχόμενα)
.
.
.
Στην καλύτερη περίπτωση δεν έγινε κατανοητός ο δικός μου τρόπος που γράφω . . .

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά
quote:
Στην καλύτερη περίπτωση δεν έγινε κατανοητός ο δικός μου τρόπος που γράφω . . .
Στη χειρότερη, τι γίνεται?![]()
Εν πάση περιπτώσει, στο πρώτο σκέλος της τοποθετησής σου (περί ακραίας Κοπερνικειας αρχής και πληθωριστικής Διαστολής) δεν υπάρχει θέμα κατανόησης.
Εκεί που χρήζει αποσαφήνισης είναι το δεύτερο σκέλος:
Το παράδειγμα με το νερό και τον πάγο, η μετατροπή φάσεως,
η ενεργεια εκ του ...τίποτα,
το τίποτα και το κενό και η ασταθειά τους...
Αυτά μπορείς να τα εξηγήσεις πώς τα εννοείς,
ή τουλάχιστον να εμπλουτίσεις τη διατύπωση?

.
.
.
Να βάλω στην συζήτηση μερικά ερωτήματα;
Ναι;
οκ! :P
Και αν δεν είναι άπειρο;
Φταίει αυτό που δεν είναι άπειρο, η επιστήμη που δεν μπορεί να το μετρήσει, ή ο Θεος που δεν κατάφερε να στεγάσει την ολότητα του σε ένα πεπερασμένο μη άπειρο;
Μήπως τελικά το Σύμπαν είναι ότι ο ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να συλλάβει;
Μήπως στο Σύμπαν υπάρχει ό,τι ο ανθρώπινος εγκέφαλος σκεφτεί;
Μοιάζει το Σύμπαν με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, με το ανθρώπινο σώμα ή δεν είναι καθόλου ανθρωποκεντρικό το Σύμπαν και απλά η ανθρώπινη ματαιοδοξία προσπαθεί να το κεντράρει;
Αρκετά σας κούρασα με τις απορίες μου..
αγάπη σε όλους.
Plaudite, acta est fabula!
quote:
Γεια σου Πυθαγόρα! καιρούς και ζαμάνια... :D
Αδερφέ μου ΕΛΑΧΙΣΤΕ, καλωσήρθες και πάλι...
quote:
Να βάλω στην συζήτηση μερικά ερωτήματα;
Εννοείται
(Δεν χρειάζεται καν να θετεις τετοια ερώτηση)
quote:
Αυτές οι ερωτήσεις είναι μέρος της διερεύνησής μας εδώ...
Διότι κανείς δεν μπορεί να αποφανθεί με σιγουριά μέχρι στιγμής ούτε αν το σύμπαν είναι άπειρο, ούτε αν είναι πεπερασμένο με απροσδιόριστα όρια...
quote:
.... ή δεν είναι καθόλου ανθρωποκεντρικό το Σύμπαν και απλά η ανθρώπινη ματαιοδοξία προσπαθεί να το κεντράρει;
Μάλλον έτσι είναι,
αλλά, ξέρεις, αυτό το "χούι" των ανθρώπων δύσκολα κόβεται... Όλα θέλουμε να τα φέρνουμε στα μέτρα μας,
κι ας μην είμαστε (όλοι μας μαζί σαν ανθρώπινο γένος) ούτε καν
μια ...Συμπαντική πορδή, (όπως έλεγε χαρακτηριστικά και ένας φίλος).
Παρ'όλα αυτά το δικαίωμα του Στοχασμού και του Σκέπτεσθαι είναι αναφαίρετο και επιβάλλεται να το ασκούμε ελεύθερα και με Φαντασιακή Διαίσθηση
ή άλλως Διαισθητική Φαντασία,
έστω κι αν φαινομενικά πάμε να κάνουμε άλματα στο κενό (μεγαλύτερα κι απ΄το πρόσφατο του τολμηρού Felix Baumgartner ...

.
.
.
quote:
Και αν δεν είναι άπειρο;
Βασικά τι εννοούμε Σύμπαν; ΑΝ εννοούμε τον υλικό μόνο κόσμο ή κόσμο των αισθήσεων σίγουρα δεν είναι άπειρο. Αν περιλαμβάνει και τον πνευματικό κόσμο μάλλον δεν είναι άπειρο. Αν προσπαθήσουμε να εγκλωβίσουμε και Τον Θεό μέσα στο Σύμπαν τότε ναι είναι ακατάληπτα Άπειρο αλλά και πάλι λίγο θα ήταν οπότε δεν μου βγαίνει το το σενάριο.
Τελικά το Σύμπαν απλά υπάρχει, νομίζω...
quote:
Φταίει αυτό που δεν είναι άπειρο, η επιστήμη που δεν μπορεί να το μετρήσει, ή ο Θεος που δεν κατάφερε να στεγάσει την ολότητα του σε ένα πεπερασμένο μη άπειρο;
Η πλάκα είναι ότι μάλλον την στέγασε πριν 2012 χρόνια και το συμπαρέσυρε στην αιωνιότητα Του.
quote:
Και έτσι να μην είναι πάλι θα εξακολουθεί να μην υπάρχει ότι δεν εννοήσουμε τελικά...
quote:
Με τον νου βρέθηκε (ακόμα και) η Θεότης λένε στο χωριό μου...
quote:
Μοιάζει το Σύμπαν με τον ανθρώπινο εγκέφαλο, με το ανθρώπινο σώμα ή δεν είναι καθόλου ανθρωποκεντρικό το Σύμπαν και απλά η ανθρώπινη ματαιοδοξία προσπαθεί να το κεντράρει;
Αν το Σύμπαν εμπεριέχει μόνο τον κόσμο των αισθήσεων και τον κόσμο των πνευμάτων τότε το Σύμπαν δεν είναι ανθρωποκεντρικό και όλα είναι μάταια.
Αν όμως Αυτός βουλήθηκε να χωρέσει στο πεπερασμένο Σύμπαν ως Άνθρωπος, μπορούμε εμείς να Του χαλάσουμε χατήρι;
Τότε έχουμε ανθρωποκεντρικό Σύμπαν αυτόματα και αυτό μας αφορά ως ανθρώπους.
υγ.κερνάω τσικουδιά ;)
εβίβες!
quote:
Αν το Σύμπαν εμπεριέχει μόνο τον κόσμο των αισθήσεων και τον κόσμο των πνευμάτων τότε το Σύμπαν δεν είναι ανθρωποκεντρικό και όλα είναι μάταια.
Αν όμως Αυτός βουλήθηκε να χωρέσει στο πεπερασμένο Σύμπαν ως Άνθρωπος, μπορούμε εμείς να Του χαλάσουμε χατήρι;
Τότε έχουμε ανθρωποκεντρικό Σύμπαν αυτόματα και αυτό μας αφορά ως ανθρώπους.υγ.κερνάω τσικουδιά ;)
εβίβες!
Δεν έχουμε ξαναμιλήσει αλλά αν επιτρέπεις ένα σχόλιο από έναν που δεν διαθέτει την πίστη σου, είναι το παρακάτω:
Από τις πιο όμορφες εκφράσεις που έχω διαβάσει.Καταλαβαίνω απόλυτα τον Πυθαγόρα που σε καλωσόρισε τόσο θερμά. ![]()
Η άποψή μου μπορεί να είναι αρκετά διαφορετική,αλλά φαίνεται άσχετη αυτή τη στιγμή.
Καλές τσικουδιές.
Με καλύτερό σου φάε,πιε και νηστικός κοιμήσου.
Edited by - @ΑΜΕΙΝΙΑΣ on 29/10/2012 17:33:01
Εχεις ήδη πεί πολλά για μια μέρα ή κάνω λάθος?![]()
![]()
![]()
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Όπως κάτω έτσι και πάνω.
Το φυσικό/υλικό φώς, διαθλάται/αναλύεται στα χρώματα που το συνθέτουν
σε μερικά από τα οποία είναι ευαίσθητο τον οπτικό μας νεύρο και τα βλέπουμε.
Το πνευματικό φώς, το νοητό φώς, το Άκτιστο φώς, το όντος όν, διαθλάται/αναλύεται σε αυτό που λέμε Σύμπαν.
quote:
Με τον νου βρέθηκε (ακόμα και) η Θεότης λένε στο χωριό μου...
Μήπως είμαστε και χωριανοί τότενες σύντεκνε?
quote:
Αν όμως Αυτός βουλήθηκε να χωρέσει στο πεπερασμένο Σύμπαν ως Άνθρωπος, μπορούμε εμείς να Του χαλάσουμε χατήρι;Τότε έχουμε ανθρωποκεντρικό Σύμπαν αυτόματα και αυτό μας αφορά ως ανθρώπους.
Είμαστε "καταδικασμένοι" να βλέπουμε το Σύμπαν 'ανθρωποκεντρικά'...
απλώς και μόνο επειδή είμαστε ...άνθρωποι!
quote:
υγ.κερνάω τσικουδιά ;)
εβίβες!
Μην τάξεις του παιδιού και του Αγίου λένε....
Και ξέρεις ότι εγώ τα "ταξιμιά" δεν τα ξεχνάω...![]()
Στην υγειά μας λοιπόν (με κάτι καβάτζες που έχω για το χειμώνα)!
quote:
Από τις πιο όμορφες εκφράσεις που έχω διαβάσει.Καταλαβαίνω απόλυτα τον Πυθαγόρα που σε καλωσόρισε τόσο θερμά.
Κοίταξε Αμεινία, υπάρχουν γνωριμίες και ΓΝΩΡΙΜΙΕΣ, φιλίες, και ΦΙΛΊΕΣ...
Και ο Ελάχιστος (που μόνο ελάχιστος δεν είναι για μένα) παίζει στη...Μεγάλη Κατηγορία.
quote:
Ελάχιστε
Εχεις ήδη πεί πολλά για μια μέρα ή κάνω λάθος?
Γιατί το λές αυτό Νικόμαχε? Θεωρείς τον Ελάχιστο
και ως "ελάχιστη" συμμετοχή στο Φόρουμ?
Εκτός του ότι είναι "παλιοσειρά" εδώ, πολύ πριν από σενα,
γράφει και μιλάει όταν, όσο, και όπως θέλει/πρέπει, αλλά ουδέποτε θεωρώ ότι έλειψε ή άφησε πραγματικά αυτό το Φόρουμ...

.
.
.
Που "αισθάνθηκες" οτι υπάρχει κάποια σκιά,στο πόστ μου για τον Ελάχιστο?
Και πόσο μάλλον ειρωνία!!!
Χιουμοριστική ήταν η πρότασή μου,επειδή ακριβώς λέει λίγα και κατ'ευθείαν στην "καρδιά".
Μου φάνηκε πώς έγραψε πολλά για μια μέρα!![]()
![]()
Φυσικά και έχω σε μεγάλη εκτίμηση τον συνδίκτυο και το έχω αναρτήσει και στο παρελθόν.
Αντε με σύγχυσες,που δεν έπιασες την καλή έννοια του αστείου!![]()
![]()
![]()
![]()
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
Κι εγώ ξέχασα να βάλω μια φατσουλα να γελάει.
Δεν σε επέπληξα , ούτε υπονόησα οτι ειρωνεύεσαι τον Ελάχιστο...
Κατάλαβα το πνεύμα σου, και απλώς το συνέχισα στο ίδιο ...πνεύμα!![]()
Εξάλλου έχεις 3 φατσουλες που σκάσανε στα γέλια μετά!

.
.
.
ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.
quote:
Κηφεύς :Είναι μια ενέργεια που προέρχεται ουσιαστικά από το τίποτα , και που εξ αυτής εκπορεύεται στη συνέχεια η κολοσσιαία ποσότητα ύλης και ακτινοβολίας του Σύμπαντος .
Η δημιουργία , λοιπόν , του Σύμπαντος φαίνεται δυνατή σχεδόν εκ του μηδενός .
Αγαπητοί φίλοι
Θα ήθελα να επεξηγήσω λίγο περισσότερο τα παραπάνω, που έγραψα, στο προτελευταίο μήνυμά μου :
Έχω αναφέρει και παλαιότερα ότι εξαιτίας της αναπόφευκτης παρουσίας απεχθών ιδιομορφιών , η γενική σχετικότητα , σύμφωνα με τα λόγια του Denis Sciama , “εμπεριέχει το σπόρο της ίδιας της καταστροφής της” .
Μολονότι , όπως γνωρίζομε , δεν υπάρχει ακόμα ικανοποιητική θεωρία της κβαντικής βαρύτητας , τα τελευταία χρόνια οι κοσμολόγοι άρχισαν να εικοτολογούν για το πώς η κβαντική θεωρία θα μπορούσε να τροποποιήσει τα δυσάρεστα χαρακτηριστικά της σχετικότητας του Αϊνστάιν .
Η ad hoc συγχώνευση των σχετικιστικών και κβαντικών προσεγγίσεων σε μια κβαντική θεωρία της βαρύτητας οδήγησε σε συναρπαστικές ιδέες για την αρχή του σύμπαντος , και συνεπώς και του ίδιου του χρόνου .
Για παράδειγμα , το υπερπλήρες κενό αποτέλεσε τη βάση έμπνευσης για το πώς γεννήθηκε το σύμπαν .
Αν η βαρύτητα κβαντωθεί , πρέπει να λαμβάνουν χώρα τυχαίες διακυμάνσεις του βαρυτικού πεδίου , οι οποίες δίνουν ένα “μηχανισμό” για την ίδια την πράξη της δημιουργίας ex nihilo – “εκ του μηδενός” .
Αυτή η ιδέα – που βασίζεται στην έννοια του κατάμεστου κενού , η ενέργεια του οποίου υφίσταται τεράστιες διακυμάνσεις εξαιτίας της αρχής της απροσδιοριστίας του Heisenberg – , προτάθηκε αρχικά από τον αμερικανό φυσικό Edward Tryon , to 1973 . Η υπόδειξή του όμως δεν είχε ευνοϊκό αντίκτυπο τα πέντε επόμενα χρόνια .
Από το 1978 και μετά , όμως , έγινε μια συναρπαστική σειρά προτάσεων από μια ομάδα κοσμολόγων που δούλευαν στο Ελεύθερο Πανεπιστήμιο των Βρυξελλών .
Με βάση την περίφημη σχέση του Αϊνστάιν ανάμεσα σε μάζα και ενέργεια , μια κβαντική διακύμανση της ενέργειας θα ήταν σε θέση να παραγάγει την ισοδύναμη μάζα σωματιδίων .
Αυτά με τη σειρά τους , διαμέσου των αμοιβαίων βαρυτικών έλξεων , προκαλούν την καμπύλωση του αρχικά επίπεδου χωρόχρονου .
Σ’ αυτή τη διαδικασία δεν παραβιάζεται η διατήρηση της ενέργειας , αφού η θετική ενέργεια που φέρεται από τις μάζες των σωματιδίων εξουδετερώνεται από την αρνητική ενέργεια της βαρυτικής τους έλξης .
Έτσι η κατάσταση του τίποτε είναι ασταθής ως προς τη δημιουργία του κάτι : αρχίζει ένας καταρράκτης , που οδηγεί “ στην αυθόρμητη δημιουργία όλης της ύλης και ενέργειας που υπάρχει στο σύμπαν” .

quote:
Κηφεύς :Όταν η ισχυρή δύναμη αποχωρίζεται από τις άλλες δύο – απειροελάχιστα κοντά στη χρονική στιγμή μηδέν – συμβαίνει μια “μετατροπή φάσεως” .
Ανάλογη μ’αυτήν που παρατηρείται στο νερό όταν , καθώς ψύχεται , καταστρέφει κάποια στιγμή τη συμμετρία του και μετατρέπεται σε κρυστάλλους πάγου .
Διευκρινίζω , επίσης, το παραπάνω απόσπασμα που ανέφερα στο ίδιο μήνυμα:
Οι κρύσταλλοι του πάγου σχηματίζονται στο στροβιλώδη αέρα με ένα διάσημο συνδυασμό συμμετρίας και τύχης , την ειδική ομορφιά της εξαγωνικής απροσδιοριστίας .
Καθώς το νερό παγώνει , οι κρύσταλλοι δημιουργούν αιχμές .
Αυτές μεγαλώνουν , οι διαχωριστικές τους επιφάνειες γίνονται ασταθείς και προβάλλουν νέες αιχμές .
Οι νιφάδες υπακούουν σε μαθηματικούς νόμους εξαιρετικής ευαισθησίας και θα ήταν αδύνατο να προβλεφτεί πόσο γρήγορα ακριβώς θα μεγάλωνε η αιχμή , πόσο στενή θα γινόταν ή πόσες διακλαδώσεις θα εμφάνιζε .
Ολόκληρες γενιές επιστημόνων σχεδίασαν και κατέγραψαν τις ποικίλες μορφές : πλάκες και στήλες , κρυστάλλους και πολυκρυστάλλους , βελόνες και δενδρίτες .
Οι διατριβές αντιμετώπιζαν τον σχηματισμό κρυστάλλων απλά και μόνο ως ένα ζήτημα ταξινόμησης , αφού έλειπε μια καλύτερη προσέγγιση .
Αυτές οι αιχμές , οι δενδρίτες και η ανάπτυξή τους αναγνωρίζονται σήμερα ως ένα έντονο μη γραμμικό και ασταθές πρόβλημα , πράγμα που σημαίνει ότι τα μοντέλα πρέπει να αναπαριστάνουν μια πολύπλοκη , κινούμενη διαχωριστική επιφάνεια καθώς μεταβάλλεται δυναμικά .
Όταν η στερεοποίηση εξελίσσεται από έξω προς τα μέσα , όπως σε μια παγοθήκη , η διαχωριστική επιφάνεια παραμένει γενικά ευσταθής και λεία . Η ταχύτητα της στερεοποίησης εξαρτάται από τη θερμική αγωγιμότητα των τοιχωμάτων της παγοθήκης .
Αλλά όταν ο κρύσταλλος στερεοποιείται από μέσα προς τα έξω , ξεκινώντας από έναν “πυρήνα” – όπως συμβαίνει στις νιφάδες του χιονιού που συλλαμβάνουν μόρια νερού κατά την πτώση τους μέσα στον κορεσμένο από υδρατμούς αέρα – η διαδικασία είναι ασταθής .
Κάθε μικρό κομμάτι της διαχωριστικής επιφάνειας που βγαίνει πιο μπροστά από τα γειτονικά του συλλαμβάνει περισσότερα μόρια νερού , και έτσι αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα – αυτό είναι το “φαινόμενο αλεξικεραύνου”. Σχηματίζονται νέοι κλάδοι και στη συνέχεια νέοι υποκλάδοι .
Υπήρχε κάποια δυσκολία να αποφασιστεί ποια από τα πολλά φυσικά φαινόμενα που εμπλέκονταν ήταν σημαντικά και ποια μπορούσαν να αγνοηθούν χωρίς πρόβλημα .
Το πιο σημαντικό όπως ήξεραν οι επιστήμονες από παλιά , είναι η διάχυση της θερμότητας που ελευθερώνεται κατά την πήξη .
Αλλά η φυσική που σχετίζεται με τη διάχυση της θερμότητας δεν μπορεί να εξηγήσει απόλυτα τις μορφές που παρατηρούν οι ερευνητές όταν κοιτάζουν τις νιφάδες του χιονιού σε μικροσκόπια ή όταν τις αναπτύσσουν στο εργαστήριο .
Πρόσφατα , οι επιστήμονες κατόρθωσαν να ενσωματώσουν στις μελέτες τους και την επιφανειακή τάση .
Η καρδιά του νέου μοντέλου για τη νιφάδα είναι η ουσία του χάους.
Μια λεπτή ισορροπία ανάμεσα σε δυνάμεις σταθερότητας και δυνάμεις αστάθειας , μια γόνιμη αλληλεπίδραση δυνάμεων σε ατομικές κλίμακες και δυνάμεων σε κλίμακες της καθημερινής ζωής .
Εκεί που η διάχυση της θερμότητας τείνει να δημιουργεί αστάθεια , η επιφανειακή τάση δημιουργεί σταθερότητα . Η δράση της επιφανειακής τάσης κάνει μια ουσία να προτιμά λείες διαχωριστικές επιφάνειες σαν τα τοιχώματα μιας σαπουνόφουσκας . Η δημιουργία ανώμαλων επιφανειών απαιτεί περισσότερη ενέργεια . Η εξισσορόπηση αυτών των τάσεων εξαρτάται από το μέγεθος του κρυστάλλου . Ενώ η διάχυση είναι κυρίως μια διαδικασία μεγάλης κλίμακας , η επιφανειακή τάση είναι πιο έντονη σε μικροσκοπική κλίμακα .
Επειδή οι επιδράσεις της επιφανειακής τάσης είναι πολύ μικρές , παραδοσιακά οι ερευνητές υπέθεταν ότι στην πράξη ήταν αμελητέες . Αυτό όμως δεν ισχύει . Οι πιο μικροσκοπικές κλίμακες αποδείχθηκαν κρίσμες . Σ΄αυτές τα αποτελέσματα της επιφανειακής τάσης αποδείχτηκαν απεριόριστα ευαίσθητα στη μοριακή δομή της στερεοποιούμενης ουσίας .
(Συνεχίζεται)

Στην περίπτωση του πάγου , η φυσική μοριακή συμμετρία δείχνει μια εγγενή προτίμηση για έξι κατευθύνσεις ανάπτυξης .
Με έκπληξη οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός σταθερότητας και αστάθειας καταφέρνει να ενισχύσει αυτή τη μικροσκοπική προτίμηση , δημιουργώντας μια σχεδόν ΦΡΑΚΤΑΛ δαντέλα που τελικά φτιάχνει τις νιφάδες .
Αυτή η μαθηματική περιγραφή δεν προερχόταν από μετεωρολόγους αλλά από θεωρητικούς φυσικούς και μεταλλουργούς , που είχαν κι αυτοί ενδιαφέρον από τη μεριά τους . Στα μέταλλα , η κρυσταλλική συμμετρία , που επιτρέπει τον προσδιορισμό της αντοχής του κράματος , είναι διαφορετική . Αλλά τα μαθηματικά είναι τα ίδια : οι νόμοι σχηματισμού των μορφών είναι παγκόσμιοι .
Η ευαίσθητη εξάρτηση από τις αρχικές συνθήκες χρησιμεύει όχι για να καταστρέφει αλλά για να δημιουργεί .
Καθώς μια νιφάδα χιονιού που μεγαλώνει πέφτει στη γη πετώντας για μια περίπου ώρα ή και περισσότερο , οι επιλογές που γίνονται από τις διακλαδωνόμενες αιχμές σε κάθε στιγμή εξαρτώνται σημαντικά από μεγέθη σαν τη θερμοκρασία , την υγρασία και την παρουσία στερεών σωματιδίων στην ατμόσφαιρα .
Οι έξι αιχμές μιας νιφάδας χιονιού , που απλώνονται σε χώρο ενός χιλιοστομέτρου , συναντούν τις ίδιες θερμοκρασίες και , επειδή οι νόμοι της ανάπτυξης είναι καθαρά ντετερμινιστικοί , διατηρούν μια σχεδόν τέλεια συμμετρία .
Αλλά η φύση του στροβιλώδους αέρα είναι τέτοια που δύο οποιεσδήποτε νιφάδες θα περάσουν από πολλούς διαφορετικούς δρόμους .
Γι’ αυτό λοιπόν η τελική μορφή μιας νιφάδας καταγράφει την ιστορία όλων των μεταβαλλόμενων συνθηκών του καιρού από τις οποίες έχει περάσει , και οι συνδυασμοί μπορούν κάλλιστα να είναι άπειροι .
Στους φυσικούς αρέσει να λένε ότι οι νιφάδες του χιονιού είναι φαινόμενα έλλειψης ισορροπίας . Είναι το αποτέλεσμα της έλλειψης ισορροπίας στη ροή ενέργειας από ένα μέρος της φύσης σε ένα άλλο .
Η ροή μετατρέπει μια διαχωριστική επιφάνεια σε αιχμή , την αιχμή σε διάταξη κλάδων , και τελικά αυτή τη διάταξη σε μια πολύπλοκη δομή που κανείς δεν έχει ξαναδεί .
Εφόσον οι επιστήμονες ανακάλυψαν μια τέτοια αστάθεια που υπακούει στους παγκόσμιους νόμους του ΧΑΟΥΣ , κατάφεραν να εφαρμόσουν τις ίδιες μεθόδους σε ένα πλήθος φυσικά και χημικά προβλήματα .
Αναπόφευκτα από κει και πέρα , υποψιάζονται ότι η βιολογία είναι το επόμενο πεδίο εφαρμογής .
Καθώς κοιτάζουν τις προσομοιώσεις της ανάπτυξης των δενδριτών με υπολογιστή , “βλέπουν” φύκια , κυτταρικές μεμβράνες , οργανισμούς που αναπτύσσονται και διαιρούνται .

Υπάρχουν επιστημονικές απαντήσεις στις ερωτήσεις αν ναι και βαριέστε να γράφετε δώστε link:
1)Υπάρχει περίπτωση το άπειρο να μην είναι τίποτα παραπάνω ή τίποτα λιγότερο από την μονάδα; (1)
Ίσα ίσα δηλαδή όσο χρειάζεται για εννοήσει ο εγκέφαλος μας την υλική υπόσταση.
2)Μέσα σε 1 άπειρο χώρο που χωράει άπειρη ύλη η υλική διάσταση του χρόνου είναι 1; Και πως μετράμε διαιρώντας την μονάδα; (αν κάποιος θέλει να μετρήσει)
3)Και σε 1 άπειρο χώρο με άπειρο χρόνο και άπειρη ύλη πόσες διαστάσεις μπορούν να υπάρξουν;