ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ο Deva γράφει και δεν εξηγεί. (Ο Λόγος ως αντικείμενο έρευνας) - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

- Ο Deva γράφει και δεν εξηγεί. (Ο Λόγος ως αντικείμενο έρευνας) - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.

Deva_Parinito52 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/3
02/11/2008, 18:27:07
Αγαπηοί φίλοι

Θα προσθέσω παρακάτω μερικές ακόμη αναλύσεις Περικοπών που πιστεύω ότι θα βοηθήσουν στην καλύτερη αποσαφήνηση της έννοιας της λέξης "λόγος" του Ηράκλειτου:

Περικοπή 101 : εδιζησάμην εμεωυτόν .

Μετάφραση Περικοπής 101 : διερεύνησα εμένα τον ίδιο .

Ο Ηράκλειτος συχνά επαναλαμβάνει στο βιβλίο του ότι οι παλαιότεροι σοφοί δεν ξέρουν τι λένε , ακόμη και ο Όμηρος , ο Ησίοδος , ο Πυθαγόρας , των οποίων τα έργα θεωρούνται τότε κάτι ανάλογο με τα ύστερα ιερά βιβλία των λαών .

Καθώς τα πάντα μεταβάλλονται συνεχώς οι αισθήσεις των ανθρώπων δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστες και είναι μάλιστα κακοί μάρτυρες για όσους ανθρώπους έχουν βάρβαρες ψυχές (Περ. 107) .

Το μόνο , λοιπόν που μένει για τον άνθρωπο είναι να ψάξει μέσα στον εαυτό του , ώστε να ανακαλύψει τον κοινό λόγο με την χρήση του οποίου θα κατορθώσει να κατανοήσει βασικές αλήθειες :

Έν πάντα είναι – εκ πάντων έν και εξ ενός πάντα – επίστασθαι γνώμην , οτέ η εκυβέρνησε τα πάντα δια πάντων – κόσμον τόνδε , τον αυτόν απάντων , ούτε τις θεών ούτε ανθρώπων εποίησεν , αλλ’ήν αεί και έστιν και έσται πυρ αείζωον , απτόμενον μέτρα και αποσβεννύμενον μέτρα .

Όλοι οι άνθρωποι έχουν τον κοινό νου , «τον ξυνόν λόγον», ώστε να κατανοήσουν όλα αυτά .

Δυστυχώς , όμως , οι πολλοί ζουν σαν να έχουν δική τους γνώση , ακριβώς επειδή δεν αναζήτησαν μέσα τους τον λόγο , αλλά τον αναζητούν έξω από τον εαυτό τους , όπως στα έργα του Ομήρου και του Ησιόδου και τους άλλους μύθους, σε απόψεις που πολλοί ανεγκέφαλοι πλάθουν . Οι πολλοί δεν είναι ικανοί οι ίδιοι να αναζητήσουν μέσα τους και να ανακαλύψουν την αλήθεια .

Αυτό είναι το βασικό μήνυμα του Ηράκλειτου και οι δύο λέξεις της παρούσας περικοπής θα έπρεπε να είναι τόσο γνωστές όσο και οι δύο λέξεις του ναού των Δελφών («γνώθι σαυτόν») , που τόσο διασυνδέθηκαν με το όνομα του Σωκράτη .

Την γνώση δεν την βρίσκει ο Ηράκλειτος στην πολυμάθεια αλλά την αναζητά μέσα του καθώς προσπαθεί να γνωρίσει τον εαυτό του .

Δεν την επιζητά στην παρατήρηση και τον ενορατικό λόγο και για τούτο συχνά μεταφέρει τη γνώση του σαν να ήταν χρησμός .

Τον ενορατικό αυτό λόγο αναζητά μέσα του ο Ηράκλειτος .
Βρίσκει έτσι την ευκαιρία , έμμεσα να κατηγορήσει πάλι τους πολλούς για την άγνοιά τους , όπως κάνει και σε άλλες περικοπές , τις 28 , 78 , 79 , 23 .

Πώς δικαιολογεί , όμως , ο ίδιος την δική του υπεροχή ;

Έχει την πεποίθηση πως τον λόγο που είναι κοινός για όλους τους ανθρώπους , ο ίδιος κατόρθωσε να τον φέρει στην επιφάνεια , καθώς διερεύνησε τον εαυτό του .

Όλοι μπορούν να επιτύχουν το ίδιο ακολουθώντας την δική του μέθοδο, αλλά οι πολλοί δεν ενδιαφέρονται , δεν προσπαθούν , δεν το κατορθώνουν .

Για τούτο ο ίδιος γράφει με το προσωπικό ελλειπτικό ύφος , αφού οι πολλοί είτε δεν θα τον καταλάβουν καθόλου είτε θα τον καταλάβουν μόνο μερικώς , όπως ο Σωκράτης , είτε θα νομίζουν πως εκφράζει μόνο προσωπικές απόψεις , όπως κάνουν άλλοι «δοκιμώτατοι» – (Περ. 28) – (Περ. 101).

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πάσι ρητά.

02/11/2008, 18:48:25
Ας δούμε, φίλοι μου, και την Περικοπή 114.

Περικοπή 114 : ξυν νόω λέγοντας ισχυρίζεσθαι χρη τω ξυνώ
πάντων , όκωσπερ νόμω πόλις , και πολύ ισχυροτέρως . τρέφονται γαρ πάντες οι ανθρώπειοι νόμοι υπό ενός του θείου . κρατεί γαρ τοσούτον οκόσον εθέλει και εξαρκεί πάσι και περιγίνεται .

Μετάφραση Περικοπής 114 : Μιλώντας με κατανόηση πρέπει ο άνθρωπος να γίνεται ισχυρός με αυτό που είναι κοινό σε όλα , όπως η πόλη από τον νόμο και πολύ ισχυρότερα . Γιατί όλοι οι νόμοι του ανθρώπου τρέφονται από τον ένα τον θείο αυτός υπερτερεί τόσο όσο θέλει και επαρκεί για όλα και επικρατεί .

Ο Ηράκλειτος κάνει ακόμη μία παρομοίωση και μάλιστα μία πυκνή παρομοίωση , όπως εκείνη της Περ. 67 , όπου ο θεός ταυτίζεται με τέσσερα ζεύγη αντιθέτων .

Όπως η πόλη γίνεται ισχυρότερη όταν εφαρμόζονται οι νόμοι της , έτσι και ο άνθρωπος γίνεται ισχυρός , πολύ ισχυρότερος μάλιστα , όταν μιλά έχοντας γνώση αυτού που είναι κοινό σε όλα τα πράγματα .

Αυτό που είναι κοινό σε όλα τα πράγματα είναι ο λόγος , όπως έχει επισημάνει στην αρχή του έργου του . Αργότερα διευκρινίζει πως αυτός ο λόγος είναι η ενορατική λογική διαπίστωση πως τα πάντα είναι ένα και τα πάντα κυβερνώνται από τα πάντα .

Έτσι επιχειρεί και την πρώτη συστηματική διασύνδεση μιάς κοσμικής αρχής με μία ηθική αρχή .

Ο Ηράκλειτος ισχυρίζεται ότι εάν κατανοήσει ο άνθρωπος ότι ο κοινός λόγος – η πεποίθηση πως στον φυσικό κόσμο τα πάντα αποτελούν ενιαία ενότητα – ισχύει το ίδιο και για τους ανθρώπους ως μέρος του φυσικού κόσμου , τότε ο άνθρωπος γίνεται ισχυρός με την γνώση , όπως η πόλη γίνεται ισχυρή όταν αποδέχονται τον νόμο .

Έτσι , για να τελειώσει τον λόγο αυτής της περικοπής , δεν μένει στον Ηράκλειτο παρά να περιγράψει τα χαρακτηριστικά του θείου νόμου ή του κοινού λόγου των πάντων .

«Θείος νόμος» = «κοινός λόγος»

Είναι λοιπόν κραταιός , για τούτο υπερτερεί όλων των άλλων όσο θέλει , και είναι αρκετός για όλα και για όλους , και επαρκεί για τα πάντα χωρίς τίποτε να μένει έξω από αυτόν (Περ. 114) .

Φιλικά

Κηφεύς

Ου τα πάντα τοις πασι ρητά.

20/12/2012, 14:54:05
quote:
Μιλάς λες και την ομπρέλα εμείς την χρησιμοποιούμε για να μην σκεφτόμαστε!Λάθος!Απλώς έχουμε εμπιστοσύνη στην ανώτατη αυθεντία που ονομάζεται Θεός!
Μα και ο Νικόμαχος μια ατελέστατη μαριονέτα του Θεού είναι, οπότε γιατί να μην έχει δίκαιο;
RedArrowZΜέλος
20/12/2012, 15:31:38
quote:
ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ έγραψε:
quote:

Ναι έχει! Είμαστε και οι δύο αδιάφοροι με τη διαφορά ότι εγώ δεν ακυρώνω την ύπαρξη δημιουργού

To ωραίο φίλε μου είναι,ότι ούτε εγώ την ακυρώνω.

Ακυρώνω όμως την πίστη και την λατρεία που ακολουθεί.

Απλά είμαι αδιάφορος στο άν υπάρχει ή όχι.

Και άν υπάρχει,έχω να του σούρω τα εξ'αμάξης για τις...ατελέστατες δημιουργίες του.

Ε τότε δεν είσαι atheist. Είσαι άθρησκος.

Edited by - RedArrowZ on 20/12/2012 15:32:25

20/12/2012, 17:59:36
Δεν ξέρω τι είναι ο ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ (ούτε και μ'ενδιαφέρει άλλωστε όπως συμβαίνει και με όλα τα υπόλοιπα μέλη) αλλά ξέρω τι ΔΕΝ είναι...

Σίγουρα ο ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ δεν είναι ντεμέκ άθεος όπως κάποια από τα μέλη που τριγυρίζουν εδώ μέσα και ασχολούνται μόνο με αντιχριστιανική προπαγάνδα...

Ερευνάτε τας Γραφάς

ΙαπετόςΜέλος
20/12/2012, 19:41:14
Τό ξέρω ότι μπορεί να είναι λίγο άσχετο με αυτό το θέμα..
Αλλά διαβάστε λίγο αυτό:http://www.enikos.gr/international/105915,A8rhskos_o_enas_stoys_exi.html

Συμφωνώ με το σχόλιο του "Φιδιού" όπου λέει: "Το ότι όλοι δηλώνουν Χ.Ο και μετά τρέχουν να βρουν βύσμα για το δημόσιο, το στρατό, το αυθαίρετο, την κομπίνα, να περάσουν με κόκκινο, να μη σου κόψουν απόδειξη, να ζητήσουν φακελάκι για να μην πεθάνεις, να λαδώσεις για να πάρεις δίπλωμα οδήγησης, να σου βγάλουν άδεια δόμησης, να ρυθμίσουν τους φόρους, ακόμα και κουτοπόνηρα να σου πάρουν την ουρά στην τράπεζα δεν προβληματίζει κανένα.
Δηλαδή σημασία έχει να δηλώνεις θρήσκος, όπως ο Μάκης ο Ψωμιάδης και όχι να είσαι σεμνός, ταπεινός και να σκέφτεσαι τους άλλους.
Η υποκρισία αυτή ίσως και να είναι το βαθύτερο αίτιο για το που φτάσαμε"

All That We See Or Seem Is But A Dream Within A Dream (~Edgar Allan Poe~)

Edited by - Ιαπετός on 20/12/2012 19:42:54

20/12/2012, 23:54:16
Σε πέντε λεπτά εμφανίζεται ο Αντίχριστος!

kondorasΜέλος
21/12/2012, 02:51:51
Κάτσε να ξημερώσει πρώτα!
Πώωω, όλοι βιαστικοί ναούμε. Όλη η μέρα δικιά μας είναι (ή μπορεί και όχι όλη).

D.P.J. 10Μέλος
21/12/2012, 08:10:22
Όποιος τον δει πρώτος να το πει , έτσι ;
Άπιστοι.........
RedArrowZΜέλος
21/12/2012, 08:36:54
Αν εντοπίσω τον Αντιβούδα ή τον Αντιμωάμεθ υπάρχει κάποιο μπόνους;

21/12/2012, 11:54:51
Μπαμ!

21/12/2012, 17:13:42
Τίποτε ακόμη;

macedon

MarteΜέλος
21/12/2012, 17:51:38
Να μαι ! Έστω και περαστικός! Και για του λόγου το αληθές κοιτάξτε αριστερά τον αριθμό μηνυμάτων μου!

21/12/2012, 17:56:20
21/12/2012, 22:14:10

21/12/2012, 23:56:07
Χριστιανε Ορθοδοξε

Επειδή,δεν νομίζω ότι είσαι τρολ,αλλά απλά κάποιος παραπλανημένος και ευκολόπιστος,άνθρωπος.

Είμαι σίγουρος ότι θα βρείς τον τρόπο,να παρουσιάσεις την αποδοχή σου,περί λανθασμένης εκτίμησης (τουλάχιστον),για την έλευση του Αντι-τέτοιου!

Θυμίσου τι σου είπα για το αλεξιβρόχιο.Δώσε καλέ μου άνθρωπε,λίγη περισσότερη προσοχή στο νόημα εκείνων των λόγων.

Η μη έλευση τελικά του κυρ-τέτοιου,δεν αποτελεί,ενα εφαλτήριο για την σκέψη σου?Δεν είναι μια καλή ευκαιρία να "παραμερίσεις το αλεξιβρόχιο",αναλογιζόμενος μερικά...κενά, στην κατά τα άλλα σωστή (ώς προς το διαβιείν) χριστιανική διδασκαλία?

Ελπίζω να τύχω σοβαρής απάντησης.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

quote:

Χριστιανε Ορθοδοξε

Επειδή,δεν νομίζω ότι είσαι τρολ,αλλά απλά κάποιος παραπλανημένος και ευκολόπιστος,άνθρωπος.

Είμαι σίγουρος ότι θα βρείς τον τρόπο,να παρουσιάσεις την αποδοχή σου,περί λανθασμένης εκτίμησης (τουλάχιστον),για την έλευση του Αντι-τέτοιου!

22α Δεκεμβρίου!Και ακριβώς όπως σας το είχα υποσχεθεί,ο Αντίχριστος βρέθηκε!!!Μόνο που θα πρέπει να περιμένετε ένα μήνα ακόμα,να βγει και το αντίστοιχο βιβλίο!Μην με πιέζετε,όσο και να με πιέσετε δεν πρόκειται να το πω μέχρι να βγει το βιβλίο!Υπομονη ένα μήνα λοιπόν και όλοι θα το μάθετε!!!Αυτά απο μένα!

Θυμίσου τι σου είπα για το αλεξιβρόχιο.Δώσε καλέ μου άνθρωπε,λίγη περισσότερη προσοχή στο νόημα εκείνων των λόγων.

Η μη έλευση τελικά του κυρ-τέτοιου,δεν αποτελεί,ενα εφαλτήριο για την σκέψη σου?Δεν είναι μια καλή ευκαιρία να "παραμερίσεις το αλεξιβρόχιο",αναλογιζόμενος μερικά...κενά, στην κατά τα άλλα σωστή (ώς προς το διαβιείν) χριστιανική διδασκαλία?

Ελπίζω να τύχω σοβαρής απάντησης.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

22α Δεκεμβρίου!Και όπως ακριβώς σας το είχα υποσχεθεί,ο Αντίχριστος βρέθηκε!!!Μόνο που θα πρέπει να περιμένετε ένα μήνα ακόμα να βγεί το ανάλογο βιβλίο!Μην με πιέζετε,όσο και να με πιέσετε,δεν πρόκειται να σας τον αποκαλύψω!Υπομονή ένα μήνα λοιπόν και θα τον έχετε στο πιάτο σας (ή στα ράφια σας)!

22/12/2012, 00:31:00
quote:
22α Δεκεμβρίου!Και όπως ακριβώς σας το είχα υποσχεθεί,ο Αντίχριστος βρέθηκε!!!Μόνο που θα πρέπει να περιμένετε ένα μήνα ακόμα να βγεί το ανάλογο βιβλίο!Μην με πιέζετε,όσο και να με πιέσετε,δεν πρόκειται να σας τον αποκαλύψω!Υπομονή ένα μήνα λοιπόν και θα τον έχετε στο πιάτο σας (ή στα ράφια σας)!
Εντάξει το καταλάβαμε απο ένα σημείο και πέρα οτι κάνεις μάρκετινκ, αλλά γιατί έχεις την εντύπωση οτι υπάρχει κάποιος αρκετά ηλίθιος να αγοράσει τα βιβλία του;
quote:

quote:
Εντάξει το καταλάβαμε απο ένα σημείο και πέρα οτι κάνεις μάρκετινκ, αλλά γιατί έχεις την εντύπωση οτι υπάρχει κάποιος αρκετά ηλίθιος να αγοράσει τα βιβλία του;

Γιατί τα βιβλία του λένε την αλήθεια!Γι'αυτό!