- "εννοώ ίνα πιστεύσω" ή "πιστεύω ίνα εννοήσω"?? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
λες:
quote:
Θα επαναλάβω τα όσα, ξεκάθαρα, έγραψα ως προς το τι εστί ανθρώπινη λογική: Ως λογική μπορούμε να ονομάσουμε το άθροισμα εκείνων των λειτουργιών που «ρυθμίζουν» τη διανοητική λειτουργία του ανθρώπινου νου.
Ως (χειροπιαστά και μη) αποτελέσματα αυτής της «ρύθμισης» είναι η ικανότητα του να σκέφτεται και να παράγει κρίσεις-συμπεράσματα, να ξεχωρίζει το πραγματικό από το ψεύτικο, να κάνει διακρίσεις και άλλες πολλές παράγωγες ενέργειες/δράσεις.Απλό δεν είναι?
Όχι, δεν είναι τόσο απλό γιατί δεν είναι αυτό που περιγράφεις η λογική του ανθρώπου σε σχέση πάντα με τη συνείδηση.
Η παραγωγή κρίσεων, διακρίσεων, η διάκριση πραγματικού και ψεύτικου ανήκουν στην τυπική λογική και θα μπορούσαν να υλοποιηθούν και από ένα υπολογιστή.
Η λογική που εδώ ψάχουμε είναι η δυνατότητα του ανθρώπου να αντιλαμβάνεται και να συνειδητοποιεί τις έννοιες με λογικό τρόπο. Η λογική συνειδητοποίηση μας απασχολεί εδώ.
Επίσης ισχυρίζεσαι τα εξής:
quote:
Η λογική είναι απλά ένα σύνολο λειτουργιών του νου μας. Τίποτα παραπάνω. Ο άνθρωπος (ως ανώτερη μορφή εξέλιξης των όντων) κάνοντας χρήση της (ανώτερης) λογικής του εκφράζει και μορφοποιεί τα όσα του συμβαίνουνε και τον περιβάλλουνε.
Παρόμοια χρήση του εγκεφάλου κατώτερων όντων («λογική»), τα οδηγεί στο να μορφοποιούνε και να ερμηνεύουνε/συμπεριφέρονται ανάλογα του εξελικτικού τους επιπέδου.
Ο άνθρωπος π.χ. έχει ως απόρροια της εξέλιξης του συνείδηση, και τα κατώτερα όντα ένστικτο. Πρόκειται για ΤΟ ΙΔΙΟ ΝΟΜΙΣΜΑ, σε λιγότερο και περισσότερο εξελιγμένη εκδοχή.
Εδώ κάνεις δύο σημαντικά λάθη, που με κάνει να πιστεύω ότι δεν έχεις συνειδητοποιήσει καλά το πρόβλημα.
Το πρώτο είναι σχετικά με αυτό που λες ότι ".. η λογική είναι ένα σύνολο των λειτουργιών του νού μας, τίποτα παραπάνω."
Δεν θα ξαναπώ αυτά που είπα σε προηγούμενα μηνύματα, γιατί δεν είδα να ασκείς κριτική με επιχειρήματα. Θα πω όμως κάτι άλλο.
Δηλαδή, κατά την γνώμη σου η λογική σε αυτό τον κόσμο άρχισε με την εμφάνιση του ανθρώπου; Πριν τον άνθρωπο δεν υπήρχε λογική;
Αν δεν κάνω λάθος και ο κόσμος σε λογικούς κανόνες και νόμους υπακούει. Αλλά και η λογική ως τέτοια δεν νομίζω ότι μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι αποτελεί εφεύρεση κάποιου.
Αν δεν κάνω λάθος, οι λογικοί και μαθηματικοί κανόνες πάντα ίσχυαν και θα ισχύουν ανεξάρτητα από τη δική μας επιθυμία. Για παράδειγμα πάντα και παντού νομίζω πως ισχύει 1+1=2. Και αυτό θα ισχύει ανεξάρτητα αν υπάρχουν άνθρωποι ή όχι.
Άρα η λογική κατ' αρχήν φαίνεται πως έχει μία δική της αυθύπαρκτη οντότητα και ύπαρξη.
Το να λέμε επομένως πως η λογική υπάρχει ως αποτέλεσμα της ανθρώπινης εγκεφαλικής λειτουργίας, το μόνο που θα μπορούσαμε να εννοούμε είναι, πως η εγκεφαλική λειτουργία υλοποιεί αυτό που περιέγραψα παραπάνω και το όποιο είναι χρονικά πρότερο (ως αιώνιο άλλωστε) της δημιουργίας του ανθρώπου.
Το δεύτερο κατά τη γνώμη μου λάθος είναι ότι μπερδεύεις λίγο την αυτοματοποιημένη λειτουργία του ενστίκτου, που την κατατάσσεις ως χαμηλότερου επιπέδου λογική, με την λογική συνειδητοποίηση.
Η υλοποίηση των ενστίκτων θα μπορούσε εύκολα να υλοποιηθεί, αφού αποτελεί απλά ένα αυτόματο μηχανισμό, δίχως σκέψη. Ανήκει στο χώρο της τυπικής λογικής.
Η συνείδηση όμως μέρος της οποίας είναι και η λογική του ανθρώπου είναι άλλης κατηγορίας και ποιότητας ιδιότητα.
Φιλικά, athakandr
Edited by - athakandr on 14/03/2004 21:25:52
Πριν πάρεις το φτυάρι φίλτατε ας προσέξεις καλύτερα τα όσα παραθέτω. Για να δούμε όμως.
Λες:
«Α. Είσαι σίγουρος αγαπητέ πως έχεις διαβάσει όλο το έργο του Πλάτωνα….?»
Σίγουρος δεν είμαι. Εσύ? Θα’θελα όμως να ξέρω ποια από τα όσα μεταφέρω υπαινίσσεσαι ως μη-δικιά του γνώμη? Μήπως το ότι γράφει δεν το ασπάζεται? Όταν εξελίσσεται ο «διάλογος» στον Παρμενίδη (!) ασκεί άραγε κριτική στη θεωρία των Ίδεών? Είσαι σίγουρος ότι βγάζεις άκρη από τα «λογοτεχνικά πάρεργα» του Πλάτωνα??
Λες:
«Β. Γνωριζεις τι σημαίνουν τα εισαγωγικά .. η τα τριτα προσωπα?»
Θα’θελα…………τα φώτα σου……..
Λες:
«Γ. Είσαι σίγουρος πως έχεις διαβάσει όλο το έργο του Αριστοτέλη?… Φαίνεται να τον υποστηρίζεις… και συγχρόνως αποκαλείς τον εαυτό σου….. υλιστή?»
Θεωρώ γελοίο το να κρίνω εγώ αυτούς τους Σοφούς Άνδρες. Σύγκριση γίνεται και παρατήρηση θέσεων. Και, άσχετα του «στρατοπέδου», πουθενά δεν μπορείς να κλείσεις τα μάτια σου. Ας είμαστε λίγο πιο υπομονετικοί φίλτατε στις κρίσεις μας.
Ο Αριστοτέλης, σε αντίθεση με τον ουσιαστικό εισηγητή του δυϊσμού και ιδεαλισμού Πλάτωνα, επικρίνει τον πλατωνικό ιδεαλισμό και θεωρεί αδύνατη τη μέθεξη των Ιδεών από τα όντα.
Ο μεν Πλάτωνας είναι ο γενάρχης της αποφατικής θεολογίας, ο δε Αριστοτέλης ο θεμελιωτής της καταφατικής θεολογίας (χωρίς να τον βαραίνουνε βεβαίως οι απολυτοποιήσεις της καταφατικής θεολογίας του μεσαιωνικού χριστιανισμού).
Αλλά για να σε βοηθήσω, επειδή μάλλον βιάζεσαι, άλλο πράγμα είναι ο ορθολογισμός και άλλο ο ορθός Λόγος. Ο Αριστοτέλης λοιπόν ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΟΡΘΟΛΟΓΙΣΤΗΣ. Πίστευε ότι η γνώση δεν προκύπτει μόνον από τη λογική, αλλά ΚΑΙ από την «άμεση εποπτεία», την ενόραση. Σημαίνει αυτό ότι δεν θα πρέπει να είναι κάποιος εραστής του ορθού του Λόγου φίλτατε Πλάτωνα?
Είπαμε, οι υπεραπλουστεύσεις (και εδώ κολλάει και ο συνδαιτυμόνας Kynikos) δεν βοηθούνε στο τελικό συμπέρασμα……..
Λες:
«Δ. Αλήθεια τι είναι η ύλη Schwabe, (και αν μας πεις)….να ακούσουμε μετά… και τη συνέχεια!
Αν δεν ξέρεις, *(μιας και κανένας επιστήμονας δεν γνωρίζει τι ακριβώς είναι…) τότε ότι πρεσβεύεις (ΥΛΙΣΜΟΣ)…δεν έχει βάση, και ότι και να πεις…. είναι ακριβώς η άλλη όψη του νομίσματος..Υλη/Ψυχή-πνεύμα αυτων που μαχεσαι!»
Με τις σοφιστείες και την ενορατική προσέγγιση πάντως ΜΟΝΙΜΩΣ θα μάχεσαι φίλτατε! Ας σου κάνω την χάρη όμως.
Η συμπαντική ύλη, από την οποία αποτελούνται και όλα τα σώματα, χαρακτηρίζεται από χημικές και φυσικές ιδιότητες, και εμφανίζεται με διάφορες καταστάσεις όπως υγρά, στερεά, αέρια κ.α. Οι ιδιότητες της αυτές γίνονται αντιληπτές στον άνθρωπο με τις αισθήσεις και ερμηνεύονται, ανάλογα με τον βαθμό της γνώσης, ως επιδράσεις ή συνέπειες φυσικών-υλικών αιτιών.
Λοιπόν? Περνάω?
Μήπως θα’θελες να μας εξηγήσεις ΓΙΑΤΙ και ΠΩΣ είναι η ψυχή αθάνατη, και ΓΙΑΤΙ είναι αθάνατη η σπίθα του Θεού, καθώς και ΠΩΣ προκύπτει ότι το σώμα αποτελεί ένα σήμα-τάφο?
Θα’θελα πολύ την ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΣΟΥ ώστε να περάσουμε και…..στην συνέχεια! ![]()
![]()
![]()
αντί να κολλάς μηχανάκια και φτερά (!) ως "βαθυστόχαστα μηνύματα" (!!) καλά θα κάνεις που και που να σχολιάζεις ΜΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΑ. Άν.....
Κατα τα άλλα......σιγά γιατι θα.........σκίσεις καμιά κάλτσα αδερφάκι μου!![]()
![]()
![]()
![]()
quote:
Λοιπόν, μιας και μίλησες για πνευματικές καταδύσεις, πρώτα να κοιτάξουμε αν υπάρχει διαφορά μεταξύ γνώσεως και κατανόησης…η είναι μόνο μια τεχνική διαίρεση!
Αχ βρε Πλάτωνα με μπέρδεψες πάλι! Βλέπεις είμαι πολύ ευαίσθητος στην κατανόηση των εννοιών. Η γνώση είναι καθαρή έννοια. Η κατανόηση όμως; Διότι σημαίνει και την αντίληψη και την ανεκτικότητα. Κατανοώ σημαίνει και αντιλαμβάνομαι αλλά σημαίνει και ανέχομαι. Ποιό από τα δύο εννοείς πιο πάνω; Γιατί και το ένα και το άλλο με παίρνουν πολύ μακριά
Φαίνεσαι να ξέρεις πολλά για τον Πλάτωνα τον αρχαίο. Είναι αλήθεια ότι υποστήριξε ότι ο ήλιος είναι πύρινη σφαίρα στον μέγεθος της Πελλοπονήσου; Ελπίζω να μη σου πάτησα τα γκάζια. Δεν έχω τέτοια πρόθεση. Θέλω απλά να το επιβεβαιώσω.
Κυνικέ,
στείλε μου τη μηχανή. Την απάντηση σου άστηνα γι αργότερα, δε βιάζομαι. Κι όσο εσύ θα ψάχνεις την απάντηση εγώ θα σου τη φροντίζω με . . . αγάπη. Κι' άμα βρείς απά α α α α ντηση, σου στέλλω και τη μηχανή. Θα την έχω βαρεθεί![]()
Athakandr,
quote:
Λένε πολλοί ότι δεν φαίνεται να υπάρχει κάτι άλλο πέραν από την υλική υπόσταση του ανθρώπου και ως εκ' τούτου και η ψυχή δεν είναι παρά αποτέλεσμα της εγκεφαλικής μάλλον λειτουργίας.
Για τη συνείδηση μιλούσαμε αλλά δε με πειράζει, το ίδιο υποστηρίζω και για τη ψυχή Συνείδηση, πνεύμα, ψυχή, ανώτερος εαυτός, αύρα κλπ κλπ τα βάζω όλα στον ίδιο κάλαθο ξέρεις ποιόν. Ναι επιμένω ότι δεν έχουμε καμιά απόδειξη ύπαρξης κάτι άλλου από την υλική υπόσταση του ανθρώπου, που να σκέφτεται όπως αυτός ή και καλύτερα του. Να ξηγιόμαστε. Υπό προϋποθέσεις θα μπορούσα να βάλω νερό στο κρασί μου. Ο πυρήνας όμως της θέσης μου είναι αυτός: Δεν έχουμε καμιά απόδειξη ότι πέραν του υλικού ανθρώπου υπάρχει ισάξια ή ανώτερη του νοήμων οντότητα όπως θεοί, διαβόλοι, τριβόλοι, αγγέλοι, δαίμονες, ψυχές, πνεύματα, φαντάσματα, συνειδήσεις, εξωγήινοι, ενδογήινοι, ξωτικά κλπ. Γενικά το ον με τη ισχυρότερη νοημοσύνη που γνωρίζουμε είναι ο άνθρωπος, και η νοημοσύνη του αυτή είναι προϊόν της λειτουργίας του εγκεφάλου του και μόνον. Όλες οι άλλες οντότητες είναι στην καλύτερη περίπτωση προϊόντα ρομαντικής φαντασίας και στη χειρότερη προϊόντα κακόβουλης ραδιουργίας.
Η πληροφορία φίλε μου δεν έχει αυθυπαρξία. Η πληροφορία δημιουργείται από τη σκέψη και έχει αξία μόνο γι αυτήν. Παράδειγμα: Η θεραπεία του καρκίνου ως πληροφορία υπάρχει; Αν ακόμα επιμένεις ότι η πληροφορία είναι αυθύπαρκτη, πρέπει να απαντήσεις ναι υπάρχει. Άντε πεσ’ το λοιπόν. Εγώ λέω ότι δυστυχώς δεν υπάρχει. Ελπίζουμε όμως ότι σύντομα θα βρεθεί εκείνη η ικανή σκέψη που θα δημιουργήσει επιτέλους αυτή την πληροφορία.
Με το υπόλοιπο του κειμένου σου γίνεται φανερό ότι μιλάς για τη ψυχή ως να ήταν κάτι δεδομένο και αυτονόητο. Γι’ αυτό πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ορισμένα πράγματα αν θέλουμε να καταλαβαίνουμε ο ένας τον άλλο.
Εξήγησε μου τι είναι για σένα η ψυχή, η συνείδηση και το πνεύμα. Τί είναι η φύση τους, πού υπάρχουν, ποιά η λειτουργία τους, ποιές οι ιδιότητες τους και ποιά η διαφορά τους.
quote:
Εγώ δεν λέω ότι η ψυχή βρίσκεται στο διάστημα, προφανώς στον άνθρωπο βρίσκεται και προφανώς συνυπάρχει ή και υλοποιείται από την υλική υπόσταση του ανθρώπου, γιατί πρέπει να υπάρχει το φυσικό μέσο ή εν πάσει περιπτώση κάποιο μέσο υλοποίησης.
Εδώ μου φαίνεται ότι λες αυτά που λέω κι’ εγώ με άλλα λόγια.
quote:
Αλλά σε καμιά περίπτωση δεν μπορούμε να ταυτίζουμε από λογική άποψη την ψυχή με την ύλη, γιατί καταρχήν είναι άλλη η ποιότητά τους. Η συνείδηση, όπως όλοι έχουν συμφωνήσει είναι πνοή, είναι ενέγεια, άρα δεχόμαστε τον λογικό της διαχωρισμό από την ύλη.
Μα και η ενέργεια από την ύλη δεν παράγεται; Όπως τρίβουμε τα χέρια μας τα υλικά, δεν παράγεται μια θερμική ενέργεια η οποία τα ζεσταίνει; Τα χέρια μας δεν νιώθουν την θερμότητα που αυτά τα ίδια παράγουν; Το ίδιο και ο εγκέφαλος. Με τη λειτουργία του παράγει αυτή την ενέργεια που εσύ λες ψυχή ή συνείδηση και αυτός ο ίδιος πάλι την αντιλαμβάνεται. Τι πάει να πει λογικός διαχωρισμός κλπ. Μετατροπή των φαγητών μας σε θερμίδες είναι και τίποτε άλλο. Το χέρι χρησιμοποιεί αυτές τις θερμίδες για να γράφει ας πούμε, ο πνεύμονας για να αναπνέει και ο εγκέφαλος για να σκέφτεται. Τα έχει αποδείξει και προ πάντων καταμετρήσει η επιστήμη τώρα πια.
Γιατί ντε και καλά να ονομάσουμε τις σκέψεις μας ψυχή, πνεύμα συνείδηση; Για να μην κακοφανήσουμε τις διάφορες θρησκείες που μοσχοπουλάνε αυτές έννοιες; Θυμήσου την παροιμία: Αυτόνα τον εντρέπομαι, κείνονα τον λυπάμαι, παιδάκια με τον άντρα μου, δεν κάνουμε όπως πάμε
Ελεύθερος
Να ο δρόμος προς το φως: Τί, γιατί και πώς; Και πότε, πού, και ποιός; ![]()
quote:
Μετατροπή των φαγητών μας σε θερμίδες είναι και τίποτε άλλο. Το χέρι χρησιμοποιεί αυτές τις θερμίδες για να γράφει ας πούμε, ο πνεύμονας για να αναπνέει και ο εγκέφαλος για να σκέφτεται. Τα έχει αποδείξει και προ πάντων καταμετρήσει η επιστήμη τώρα πια.
Χωρίς να θέλω να υποτιμήσω κανέναν, επειδή διακρίνω μία ευκολία στην παράθεση απόψεων σε αυτό το δύσκολο θέμα, αρχίζω να αμφιβάλλω λιγάκι για το αν έχει γίνει κατανοητό το πρόβλημα.
Ίσως θα ήταν χρήσιμο πριν συνεχίσουμε να παραθέτουμε τις απόψεις μας οι οποίες θα πρέπει να έχουν και κάποια βαρύτητα να ρίξουμε μια ματιά στο πως η σύγχρονη επιστήμη χειρίζεται το θέμα της συνείδησης.
Σας παραθέτω μία διεύθυνση http://plato.stanford.edu/entries/qualia/
Ρίξτε μια ματιά και τα ξαναλέμε.
Φιλικά, athakandr
Καιρό είχαμε να βρεθούμε στο ίδιο θέμα. Δεν γράφω και συχνά, τες πα..
Εποφελούμαι της ευκαιρίας μιας και η παρέα είναι γενικότερα αξιόλογη.
Επέτρεψτε μου «Να ανοίξω» και να γενικεύσω λίγο το θέμα. Προσωπικά θεωρώ πως ο άκριτος ορθολογισμός, είναι το ίδιο επικίνδυνος με την θρησκευτική δεισιδαιμονία όποια ταμπέλα και να έχει...
Η σύγχρονη επιστήμη έχει βέβαια την τάση να θεωρεί το σύμπαν οργανωμένο μηχανιστικά, και αποδέχεται ότι μπορεί να γνωρίσει. Όπως όμως χαρακτηριστικά αναφέρει και ο Griffiths :
«Συνέχεια τείνουμε να θεωρούμε τον πνευματικό κόσμο ως μη-αληθινό ή ως μία παραίσθηση καθώς νομίζουμε ότι ο πραγματικός κόσμος είναι αυτός που βλέπουμε γύρω μας, αλλά στην πραγματικότητα ο φυσικός κόσμος δεν είναι παρά η άκρη της πραγματικότητας. Είναι βέβαια αληθινή πραγματικότητα, αλλά είναι μία περιορισμένη πραγματικότητα. Ολόκληρος ο κόσμος που βλέπουμε γύρω μας, ολόκληρος ο κόσμος της επιστήμης, είτε τα άστρα του ουρανού και οι γαλαξίες είτε τα ηλεκτρόνια και τα πρωτόνια δεν είναι παρά τα άκρα της πραγματικότητας... Πέρα από αυτήν την ( ορατή ) πραγματικότητα υπάρχει η ακόμα πιο αληθινή πραγματικότητα, ο Θεός...(?) Αυτός ο δήθεν σκιώδης κόσμος του πνεύματος είναι πολύ πιο αληθινός τόσο από τον φυσικό όσο και από τον ψυχολογικό κόσμο τους οποίους άλλωστε και περιέχει»
Ότι όμως μπορούμε να αντιληφθούμε με τις αισθήσεις ή με τα επιστημονικά όργανα, δεν σημαίνει ότι είναι το μόνο που υπάρχει.
Η σύγχρονη φυσική για παράδειγμα τείνει στο συμπέρασμα ότι τα πάντα όσα παρατηρούμε ως υλική πραγματικότητα, τελικά δεν είναι παρά πεδία και κύματα ενέργειας, νεφελώδεις μορφές, και σκιές που είναι περισσότερο «τίποτα παρά κάτι» .
Όσο βαθύτερα διερευνά η επιστήμη τον εσωτερικό κόσμο της ύλης, η φύση δεν δείχνει κάποια ξεχωριστά μικροσκοπικά «κομμάτια ύλης», αλλά αντίθετα αποκαλύπτει ένα περίπλοκο δίκτυο σχέσεων μεταξύ διαφορετικών πτυχών μίας ενωμένης ολότητας. Ένα σύμπαν αλληλοεξαρτώμενο και καθόλου μηχανιστικό.
Ό Καθηγητής Φυσικής και συγγραφέας Brian Swimme αναφέρει για παράδειγμα σχετικά με την «κβαντική διακύμανση» της λεγόμενης ύλης:
«Τα θεμελιώδη σωματίδια διακυμαίνονται μέσα και έξω από την ύπαρξη. Τη μία στιγμή υπάρχουν, την άλλη δεν υπάρχουν. Τι παράξενη διαπίστωση! Μην νομίζετε ότι οι πυρηνικοί επιστήμονες τα βρίσκουν λιγότερο σκούρα από εσάς όσον αφορά την κατανόηση του όλου φαινομένου... Τα θεμελιώδη σωματίδια της ύλης ξεπηδάνε σε ύπαρξη και μετά ξαφνικά εξαφανίζονται. Ένα πρωτόνιο ξαφνικά εμφανίζεται – από πού ήρθε; Ποιος ή τι το δημιούργησε; Πώς ήρθε σε ύπαρξη έτσι ξαφνικά;... Μιλάμε ότι εμφανίζεται ξαφνικά από το πουθενά και από το τίποτα. Τη μία στιγμή δεν υπήρχε το σωματίδιο πουθενά και την άλλη στιγμή, νάτο! Δεν αναφέρομαι στο γνωστό φαινόμενο της ύλης να μετατρέπεται σε ενέργεια ή το αντίθετο. Μιλάω για κάτι εντελώς διαφορετικό, για κάτι πολύ πιο μυστηριώδες. Αναφέρομαι στο γεγονός ότι σωματίδια έρχονται σε ύπαρξη κυριολεκτικά από το τίποτα».
Εν κατακλείδι να αναφέρω ένα απόσπασμα από την ομιλία του προέδρου της Τσεχίας Βάσλαβ Χάβελ ο οποίος απέδωσε το χάος του μεταμοντέρνου κόσμου στην αποτυχία του ορθολογισμού και της επιστημονικής ηθικής..
«Σήμερα, πολλά πράγματα δείχνουν ότι οδηγούμαστε σε μια μεταβατική περίοδο. Στην έξοδο αυτής της περιόδου κάτι φαίνεται να γεννιέται αλλά με τρόπο οδυνηρό. Το παρόν θρυμματίζεται αποσυντίθεται και εξαντλείται, ενώ κάτι άλλο, δυσδιάκριτο ακόμα, προκύπτει από τα ερείπια... Η παγκόσμια σύγχρονη επιστήμη φαίνεται να εξαντλεί τις δυνατότητές της. Είναι όλο και περισσότερο σαφές ότι κάτι λείπει. Η Επιστήμη δεν τα καταφέρνει, ως τώρα, να συνδεθεί με την εγγενή φύση της πραγματικότητας και με τη φυσική ανθρώπινη εμπειρία. Φαίνεται περισσότερο ως πηγή αποσύνθεσης και αμφιβολίας παρά πηγή ολοκλήρωσης και σημασίας... Σήμερα, για παράδειγμα, γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τον κόσμο από ότι οι πρόγονοί μας. Κι όμως, φαίνεται όλο και περισσότερο ότι εκείνοι γνώριζαν κάτι πιο ουσιαστικό, κάτι που μας διαφεύγει»...
Καλός ο ορθολογισμός αλλά η επιστήμη σήμερα ανακαλύπτει πράγματα που η εσωτερική παράδοση τα υποστήριζε χιλιάδες χρόνια τώρα. Αυτό που σήμερα είναι μεταφυσική αύριο θα το ονομάζουμε επιστημονικά αποδεκτό. Ο άνθρωπος οφείλει να είναι κάτι περισσότερο από ένα νοήμων Ον που φιλοξενείται σε ένα σώμα. Μία μηχανιστική και ωφελιμιστική αντιμετώπιση της ζωής φέρνει τα αποτελέσματα που θερίζουμε τώρα..., οικολογική καταστροφή, αδιαφορία για το μέλλον μπρος την ευτυχία και την ευημερία της στιγμής…
Αγαπητέ Ελεύθερε,
quote:...
Ελπίζω να μη σου πάτησα τα γκάζια

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»
Εν πάσει περιπτώσει αν σας έφερα σε δύσκολη θέση, με συγχωρείτε!
Είμαι πρόθυμος να απαντήσω κι' εγώ στις δικιές ερωτήσεις σας όπως κάνω και πάντα. Το τι είπε ο ένας κι' ο άλλος είναι δουλειά δική του! Ξέρω 'γω γιατί τα είπε; Εμείς εδώ τι λέμε;
Κυνικέ περιμένω. Τη . . . μηχανή![]()
Πλωτίνε φίλε μου, σε χαιρετώ. Λέω ευθαρσώς τη γνώμη μου κι' εξηγώ γιατί την έχω. Τώρα όμως πάω να κοιμηθώ μη με προλάβει το μήνυμα του Πλάτωνα! Κάτι μου λέει ότι τη φίλη του που μού 'ταξε, να την . . . ξεχάσω![]()
Ελεύθερος
quote:
Θεωρώ γελοίο το να κρίνω εγώ αυτούς τους Σοφούς Άνδρες. Σύγκριση γίνεται και παρατήρηση θέσεων. Και, άσχετα του «στρατοπέδου», πουθενά δεν μπορείς να κλείσεις τα μάτια σου. Ας είμαστε λίγο πιο υπομονετικοί φίλτατε στις κρίσεις μας.
Και αν σκεφτεικες τον Αριστοτέλη Σοφό, και όχι το δάσκαλο του, που σημείωσε…(τον Πλάτωνα, ο Αριστοτέλης τον αποκαλούσε ΘΕΙΚΟ… και παρέμεινε στην ακαδημία… μέχρι θανάτου του…(τόσο χρόνια μαθητιάς… μια διάνοια σαν τον Αριστοτέλη???!!!! Παράξενο αλήθεια να παραμείνει κοντά…τόσο καιρό... ίσως επειδή… τα πλέον (θεϊκά) τα έλεγε… σε όσους θεωρούσε Φιλόσοφους?
quote:
Πάνω σε αυτά τα πράγματα..( ΣΗΜ…. θεϊκά) δεν υπάρχει γραπτό μου, ούτε ποτέ θα υπάρξει…
Πλατωνας, Γράμματα VII, 341 Γ
Μάλλον πρέπει να γνωρίσεις… τι εστί φιλόσοφος αγαπητέ…Ίσως τότε καταλάβεις ποιος είναι ορθολογιστής, τι είναι ορθός λόγος…και τα (λογοτεχνικά πάρεργα)… που κρίνεις… χωρίς να διαβάσεις!
Τώρα με όσους έχω ασχοληθεί, για να εκφράσω γνώμη, πρώτα μελετώ τα έργα τους! Αν θέλεις κάντο…και μην βιάζεσαι… γιατί έτσι χάνουν αξιοπιστία και τα όσα έγραψες εσύ μέχρι σήμερα, και που ανελλιπώς διάβασα.
Τα εισαγωγικά, τα τρίτα πρόσωπα….μα και οι περισσότεροι που λαμβάνουν μέρος στους διάλογους του, είναι η πολλές γνώμες! Μα όχι ο αντικειμενικός λογος της φιλοσοφίας, που εκφράζεται με τα λόγια του Σωκράτη και Αθηναιου. Δεν θα μπορέσεις ποτέ να συστηματοποιήσεις τον γραπτό λόγο του Πλάτωνα, γιατί η Σοφία δεν είναι συστηματοποιημένη! Η Επιστήμη ΝΑΙ και είναι,…και είναι αναγνωρίσιμο αυτό, στο πρόσωπο του Αριστοτέλη! Κατά τα άλλα…πολλά αναμασήματα….παρόμοια με ότι έγραψες στα περί ύλης…
Ερώτησα τι είναι υλη, και απάντησες… χημικό φυσικές ιδιότητεs....Μας αποκαλείς δε και σοφιστές…
Σε Ευχαριστώ Βασίλη,
(Πλωτίνος) με έβγαλες από αρκετό κόπο…άντε μπας και καταλάβουν ορισμένοι, τι είναι ιδέα… τι υπεραπλουστευσεις… και τι σοφιστείες!
Α Schwabe!!!![]()
απορρίπτεσαι τόσο φιλοσοφικά…. όσο και για τα μαρξιστοεγκελικα σου σκονάκια!![]()
quote:
Μήπως θα’θελες να μας εξηγήσεις ΓΙΑΤΙ και ΠΩΣ είναι η ψυχή αθάνατη, και ΓΙΑΤΙ είναι αθάνατη η σπίθα του Θεού, καθώς και ΠΩΣ προκύπτει ότι το σώμα αποτελεί ένα σήμα-τάφο?
Θα’θελα πολύ την ΤΕΚΜΗΡΙΩΣΗ ΣΟΥ ώστε να περάσουμε και…..στην συνέχεια!
Πρώτα προσωκρατικά…(για να πάρεις φιλοσοφικη γεύση!
)
Η λέξη Ασώματο, δείχνει πως (κάτι) δεν έχει φόρμα (εμφανώς και αισθητώς σχήμα) και είναι εμφανές πως το ΑΣΩΜΑΤΟ, είναι συνδεδεμένο με το άπειρο, το οποίο ακριβώς δεν έχει όρια, ούτε σύνορα, ούτε καθορισμένο είναι,και, ως εκ τούτου, δεν έχει Σώμα… Τώρα αγαπητέ, ΣΩΜΑ στην αρχαία μας γλώσσα (κοίτα ΟΜΗΡΟ) πάει να πει πτώμα! Στη συνεχεία η σημασιολογία αγκάλιασε πρώτα το ψυχικό σώμα, και κατόπιν… και το άψυχο, που με το σώμα... έχουν ΚΟΙΝΕΣ τις έξεις ιδιότητες. Αισθητότητα, (αντίληψη)…και το ότι είναι κλεισμένο σε κάτι σκληρό, ψυχρό, (Ψύχος / Ψυχή)
Ασώματο λοιπόν, στη προσωκρατική φιλοσοφία σημαίνει, ότι δεν είναι αισθητό, ορατό, ότι δεν έχει ύλη, ακαθόριστο, κάτι χωρίς σύνορα… ως εκ τούτου ατελείωτο!
Για να δούμε λοιπόν τι ζιζάνια έφεραν….. Πλάτωνας και Σωκράτης!
Το Ασώματο, υπερβαίνει όχι μόνο τα χαρακτηριστικά των φυσικών σωμάτων, μα την ίδια φυσική πηγή των φυσικών σωμάτων! Υπερβαίνει το Ένα/Ολο/Απειρο… και γίνεται ΤΟ ΑΥΤΟ με την μη φυσική αιτία των φυσικών πραγμάτων! Το Ασώματο με άλλα λόγια, γίνεται η νοητή (ιδεατή) φόρμα, ως εκ τούτου προσδιοριστική ΑΙΤΙΑ, που ΔΡΑ καθοριστικά (ΠΡΟΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟ) επομένως και ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ, ΑΛΗΘΙΝΑ!
Για περισσότερα Schwabe υπάρχουν ευτυχώς τα βιβλία του (Πηγές)…μα διάβασε τα με τη σειρά ώστε να αποφύγεις ενοράσεις…. και σοφιστείες!!!
Φαίδωνας, 85 ε
Φιλεβος, 64 β
Σοφιστής, 246 β
Πολιτικός, 286 Α![]()
Ελεύθερε,
Για την Πελοπόννησο κάτι πρέπει να άκουσα σε μια κωμωδία του Αριστοφάνη... και γέλασα… Αξιοπερίεργο είναι πάντως, που ενώ ο Ηράκλειτος έλεγε πως ο Ήλιος είναι πλατύς ένα πόδι….δεν τον κορόιδεψε!!!
Πολιτικοί/σεναριογραφοι... Σαν τον Αζναρ βρε κάτι… κούκου έκανε ο λαντεν, ….οι βάσκοι έβαλαν τις βόμβες!![]()
Μα τα λάθη, αργά η γρήγορα έρχονται στην επιφάνεια!
Λες λοιπον πως,
Κατανοώ σημαίνει και αντιλαμβάνομαι αλλά σημαίνει και ανέχομαι.
Και τα δυο είναι κινήσεις στο χρόνο….Μα αν προσέξεις, η Νόηση είναι μεταξύ δυο σκέψεων! Στην ουσία είναι Άχρονη…(Σοφιστεια ε???)
Σαν να έχεις ένα πρόβλημα και να το σκέφτεσαι να το σκέφτεσαι και να μην βρίσκεις ακρη….και σε μια απρόσμενη στιγμή, μπορεί και να παίρνεις το μπανάκι σου στην μπανιέρα….μέσα από τις σαπουνάδες να φωνάξεις…. Ευρηκα..ευρηκα!
Αν η φίλη μου... είναι στο δωμάτιο σου και σε ακούσει, θα καταλάβει πως βρήκες το χαμένο σου πούλι….![]()
... ενώ εσύ, σαν σκεπτομενο ΟΝ, θα έχεις λύσει…. το πρόβλημα!!!.![]()
It’s all the time, points... of view!!!
Edited by - ΠΛΑΤΩΝΑΣ on 15/03/2004 10:39:18
Λες:
«Ασώματο λοιπόν, στη προσωκρατική φιλοσοφία σημαίνει, ότι δεν είναι αισθητό, ορατό, ότι δεν έχει ύλη, ακαθόριστο, κάτι χωρίς σύνορα… ως εκ τούτου ατελείωτο!»
Είναι η ψυχή «φύσει» αθάνατη φίλτατε ή «χάριτι Θεού» άραγε? Διότι, και οι δύο απόψεις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ προσωκρατικές απόψεις………..
Επίσης, να σημειώσουμε πως ο προσδιορισμός «άυλο πνεύμα» είναι ουσιαστικά ΑΣΤΗΡΙΚΤΟΣ και ΟΞΥΜΩΡΟΣ, μιας και η πνοή του ανέμου είναι κίνηση υλικών σωματιδίων λόγω διαφοράς θερμοκρασίας ή κάποιας κινητικής δύναμης που ασκείται πάνω τους.
Χωρίς την πνοή, που προέρχεται πάλι από κάποιους ΥΛΙΚΟΥΣ ΟΡΟΥΣ, δεν υπάρχει «πνεύμα-ψυχή» (ή αναπνοή).
Αυτά, για τους εραστές του ενορατισμού και του μυστικισμού………..
Είναι ξεκάθαρο θα’λεγα, και μάλλον δεν χρειάζεται να τρωγόμαστε, ότι η προσωκρατική σκέψη δεν βρίσκει απήχηση στις απόψεις σου. Το πάντρεμα με τον ενορατισμό και τον μυστικισμό είναι άλλης σχολής.
Εξάλλου, ας μην ξεχνάμε ότι για το κακό όνομα των Ιώνων φιλοσόφων (υλιστών) φρόντισε πολύ ο Πλάτων. Ο Πλάτων προέτρεπε ΝΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ τα έργα τους καθώς και των Σοφιστών.
Κατακεραυνώνει τους νεαρούς άθεους, τους επηρεασμένους από τους Ίωνες και διεφθαρμένους από τις ιδέες τους, που έμαθαν και αυτοί να εξευτελίζουν την…..ιερότητα των ουράνιων φαινομένων!
Μέσα σε ένα τέτοιο πνεύμα, και κατά το απόγειο της δράσης των Σοφιστών, θα αποτύχει ο Περικλής να προστατέψει τον φίλο του Αναξαγόρα που θα κατηγορηθεί ΓΙΑ ΑΘΕΪΑ! (όπως και ο Πρόδικος ο Κείος, ο Διογένης ο Απολλωνιάτης κ.α.)
Κατηγορήθηκε επειδή ισχυρίζονταν πως τα άστρα, όπως ο ήλιος και το φεγγάρι, είναι απλά σφαίρες πυραχτομένες! Ο Μέγας αυτός Σοφός Άνδρας του Ιωνικού διαφωτισμού θα αναγκαστεί να αυτοεξοριστεί ώστε να πεθάνει λίγο αργότερα.
Η υπόθεση αυτή, η μάχη των θεοκεντρικών κατεστημένων και των φερέφωνων τους (π.χ. Πλάτων) με την ανθρωπομετρική κοσμοθέαση, αποτελεί ίσως και το αρχαιότερο κεφάλαιο στην ιστορία της μισαλλοδοξίας.
Τα άστρα, υποστηρίζει ο Πλάτων, είναι…ενσαρκώσεις της ψυχής, αυτά νομοθετούν και ο άνθρωπος……υπακούει. Είναι λοιπόν ΑΣΕΒΕΙΑ να εξηγείς τις κινήσεις τους!
Ήτανε αυτός που αντιλήφθηκε τι επεδίωκε ο Πυθαγόρας, στην προσπάθεια του να ξανασυνδέσει την πολιτική με την θρησκεία, σαν ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ στον Ιωνικό διαφωτισμό που ανέτελλε στον καιρό του.
Ουσιαστικά γεννά την ιδέα της πολιτείας με την μορφή της Εκκλησίας.
Είναι άραγε τυχαίο που σώθηκαν στους επόμενους αιώνες από την
θεόπληκτη εξουσία σχεδόν ακέραια τα τόσα έργα του Πλάτωνα σε σχέση με τα ελάχιστα που απέμειναν των Ιώνων??
Στις αντιδημοκρατικές, αντιλαϊκές και φιλομοναρχικές θεωρίες του θα δομηθούνε οι μετέπειτα κοινωνίες που και σήμερα ζούμε.
Αυτά φίλτατε............
quote:
Κατανοώ σημαίνει και αντιλαμβάνομαι αλλά σημαίνει και ανέχομαι.Και τα δυο είναι κινήσεις στο χρόνο….Μα αν προσέξεις, η Νόηση είναι μεταξύ δυο σκέψεων! Στην ουσία είναι Άχρονη…(Σοφιστεια ε???)
Όχι όχι . . . δεν είναι σοφιστία! Αερολογία είναι
Σε πειράζω παλιόφιλε. Το ξέρεις ότι σε εκτιμώ
Απλά μου αρέσει κάποτε να κάνω τον . . . διάβολο του δικηγόρου.
Όπως τώρα που μ' έπιασε το δαιμόνιο πάλι! Δεν θυμάμαι πως ακριβώς το είπε ο Πλάτωνας, αλλά νομίζω ότι εννοούσε ότι οι ψυχές των πεθαμένων κόβουν βόλτες γύρω απ' το φεγγάρι
Είχε κι' αυτός μπερδέψει τις ψυχές με τα πουλιά . . . τι να κάνουμε; Ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος![]()
Πλάτωνα, η πιο σοφή κουβέντα που είπες μέχρι τώρα κατά τη γνώμη μου είναι αυτή προς τον schwabe: Κάποτε σου έγραψα, πως το μόνο που με ενδιαφέρει, είναι να μαθει να σκέφτεται ο κόσμος!
Αφού είπες τέτοια κουβέντα, εγώ δηλώνω . . . μαζί σου μεγάλε!
Για τα υπόλοιπα ο . . . Χατζηπετρής![]()
Ελεύθερος
quote:
Είναι η ψυχή «φύσει» αθάνατη φίλτατε ή «χάριτι Θεού» άραγε? Διότι, και οι δύο απόψεις ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ προσωκρατικές απόψεις………
Ατελείωτο = δίχως τέλος. Αν το πούμε αθάνατο τι αλλάζει?
Δεν είναι προσωκρατικές απόψεις?
Και ο Μέλισσος ο Σάμιος (κοντά και αυτός στο ιωνικό τρίγωνο) τι είναι? Μάλιστα το 442 πχ.. είναι στρατηγός και νικητής σε μάχη με τους αθηναίους... το 465 τα πάει καλά με τον Θεμιστοκλή… και ο Λαέρτιος μας λέει πως γνωρίζει τον Ηράκλειτο, που μιλάει πολύ καλά στους εφέσιους... για αυτόν!
TO,
«Ασώματο λοιπόν, στη προσωκρατική φιλοσοφία σημαίνει, ότι δεν είναι αισθητό, ορατό, ότι δεν έχει ύλη, ακαθόριστο, κάτι χωρίς σύνορα… ως εκ τούτου ατελείωτο!»
είναι δικό του!
Μίλησε για χάρη?
Σου έχω εξηγήσει πως ιδεαλιστές και υλιστές δεν τα βρίσκουν…. Ακόμα και τη διαφορετικότητα του Πλάτωνα δεν διακρίνεις, μα το καταλαβαίνω, αν δεν ασχοληθείς σε βάθος... Έτσι ας μείνουμε φίλοι,…εγώ εραστής της φιλοσοφίας…. και εσύ του υλισμού.. Η διάφορα μας είναι πως έχω διαβάσει τόσο τους Ίωνες, όσο και τους σύγχρονους….υλιστές και μυστικιστές... Αν ποτέ ασχοληθείς…. η χρειασθείς κάτι άλλο, εδώ είμαστε!
Μιας και διάβασα αρκετά στη ζωή μου, βοήθησε με να δω που ο Πλάτωνας προέτρεπε να καίγονται τα βιβλία των Ιώνων... όταν γνωρίζω πως το μεγαλύτερο μέρος από τον Ηράκλειτο, σώθηκε από αυτόν…..(εξάλλου, είχε χαλάσει περιούσιες σε βιβλία!… )
Περίεργο είναι ένας Αριστοτέλης... με τόση κριτική μετά θάνατο….θα του το άφηνε αυτό?
quote:
Μέσα σε ένα τέτοιο πνεύμα, και κατά το απόγειο της δράσης των Σοφιστών, θα αποτύχει ο Περικλής να προστατέψει τον φίλο του Αναξαγόρα που θα κατηγορηθεί ΓΙΑ ΑΘΕΪΑ! (όπως και ο Πρόδικος ο Κείος, ο Διογένης ο Απολλωνιάτης κ.α.)
Τι λες? Ο Σωκράτης γιατί κατηγορήθηκε? Ο Πλάτωνας έφταιγε? Schwabe, σοβαρέψου!![]()
quote:
Τα άστρα, υποστηρίζει ο Πλάτων, είναι…ενσαρκώσεις της ψυχής, αυτά νομοθετούν και ο άνθρωπος……υπακούει. Είναι λοιπόν ΑΣΕΒΕΙΑ να εξηγείς τις κινήσεις τους
Τι λες? Και στον Τίμαιο τι μας λέει? Πως κόβουν βόλτες στο φεγγάρι οι ψυχες? ![]()
Ελεύθερε,
πας φιρί φιρι.. να γνωρίσω την φίλη μου σε χριστιανούς!!!
Παίδες έχω δουλείες σήμερα….Αύριο παλι!![]()
Θυμίζει την σπηλιά του Πλάτωνα ή το MATRIX..?
Μιλώντας για matrix τα 21 γραμμάρια τίτλος καινούργιας ταινίας, αφορά το βάρος (της ψυχής) που χάνει ο άνθρωπος μόλις μετακομίζει σε χώρους χλοερούς..?
Schwabe λές
quote:
Το πάντρεμα με τον ενορατισμό και τον μυστικισμό είναι άλλης σχολής.
Ποιάς αλήθεια? Ο Πυθαγόρας δεν ήταν άραγε ο μέγιστος Προσωκρατικός?

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»
αν και δεν συμφωνώ με την Πλατωνική προσέγγιση, αλλά συνάμα τώρα πρόσεξα καλύτερα το….«συμπέρασμα» (σας) περί εβραιοχριστιανισμού (!) που προσάπτεται στα γραφόμενα μου λέγοντας :
«Άρα ο Πλάτωνας ήταν εβραιοχριστιανός!
Απλή λογική είναι... δεν είναι δύσκολο.»
θα σας…καθησυχάσω λέγοντας πως το «συμπέρασμα» σας είναι ΑΥΘΑΙΡΕΤΟ, μιάς και δεν προκύπτει από ΠΟΥΘΕΝΑ κάτι παρόμοιο.
Και επειδή δεν θα χάριζα τον Πλάτωνα στην λαίλαπα του εβραιοχριστιανισμού, ας ξεκαθαρίσουμε ότι ο πλατωνικός θεός παραμένει, εν τέλει, ΠΑΝΤΑ ΑΓΝΩΣΤΟΣ και υπερβατικός ως προς την ανθρώπινη νόηση. («Θεός άνθρώπω ού μείγνεται»)
Και είναι αυτό ακριβώς το σημείο όπου ανιχνεύουμε και τον βασικό λόγο για τον οποίο δεν θα μπορούσε ΠΟΤΕ ο πλατωνισμός να αποδεχθεί το χριστιανικό μόρφωμα περί της «Ενσάρκωσης του Λόγου».
Άρα....
Για τα υπόλοιπα asap...![]()
![]()
![]()
Λες:
«quote:
Το πάντρεμα με τον ενορατισμό και τον μυστικισμό είναι άλλης σχολής.
Ποιάς αλήθεια? Ο Πυθαγόρας δεν ήταν άραγε ο μέγιστος Προσωκρατικός?»
Ίσως δεν το έθεσα όπως θα’πρεπε, αλλά απευθύνομαι στην «σχολή» του δυϊσμού.
Κατά τα άλλα, προσωπικά τουλάχιστον, δεν θεωρώ τον Πυθαγόρα ως τον μέγιστο των Προσωκρατικών, αλλά τον Θαλή, τον πρώτο Έλληνα φιλόσοφο.
Πάντα ταπεινή μου άποψη.![]()
![]()
quote:
kynikos: "Στον εβραιοχριστιανισμό έχουμε απλά τον ΦΟΒΟ ΤΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ ΤΙΜΩΡΟΥ ΘΕΟΥ-ΓΙΑΧΒΕ"
Και στην Ελληνική θρησκεία έχουμε απλά τον ΦΟΒΟ ΤΩΝ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΤΙΜΩΡΩΝ ΘΕΟΤΗΤΩΝ - ΤΩΝ ΕΡΙΝΥΩΝschwabe: Τώρα, αναφορικά με ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΑΤΟΠΗΜΑ ΣΟΥ να συσχετίσεις (με ιδιαίτερη επιπολαιότητα) τον φόβο του ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ «Θεού-Γιαχβέ» των τσοπαναρέων εβραίων με την Ελληνική θρησκεία, αγνοείς ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΑΤΑ δεδομένα/διαφορές.
Η πολυθεϊστική θρησκεία της αρχαίας Ελλάδας κάλυπτε πραγματικά όλη την κοινωνική ζωή των ανθρώπων. Αλλά η διείσδυση της κοσμοθέασης αυτής ΔΕΝ ΑΠΟΣΚΟΠΟΥΣΕ ΚΑΙ ΔΕΝ ΚΑΤΕΛΗΓΕ ΣΕ ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ ΜΟΡΦΗ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗΣ ΣΚΕΨΗΣ!
Μοναδικό χιούμορ... ανεπανάληπτο... ρε μπας και είσαι ο Χαρύ Κλύν, και συλλέγεις υλικό;
Σας παρουσιάζουμε, κυρίες και κύριοι, σε ΠΡΩΤΗ παγκόσμια εμφάνιση, το φαινόμενο του κατασταλτικού κοινωνικού ελέγχου που ΔΕΝ αποσκοπει στον έλεγχο της ελεύθερης σκέψης!
(Ερμ, μπορει να μην είναι ακριβώς η πρώτη παγκόσμια εμφάνιση, αλλα... ε, τον κράχτη κάνω, ρε παιδιά)
Βλεπουμε λοιπόν οτι οι συμπαθεις Ευμενιδες ενθαρύνουν την ελεύθερη σκέψη, με το ακατάπαυστο κυνηγητό και την τυρανεια του κάθε φουκαρά που (θελημένα ή άθελά του) παρεβίασε οποιονδήποτε κοινωνικό θεσμο, συμπεριλαμβανομένου και του "σεβασμού" τον "νεοτέρων" προς τους "πρεσβύτερούς" τους! Ούτε ο Στάλιν να ήταν ρε παιδί μου! Καμμία σχέση ως εδώ με τον Μωησή, και τις εντολές τύπου "μην απαυτώσεις την καμήλα του γείτωνά σου, για θα σε τιμωρίσει ο σσσ..."
Αντίθετα με την οργή του Γ... που κατευθυνόταν προς την ένοχη συνείδηση, οι καλοπροαίρετές μας δεσποινίδες ονομάζονταν οι... Οργές και κυνηγούσαν μόνο τις συνειδείσεις που ΔΕΝ είχαν ενοχές.
Όπως τον Ορέστη, που ΔΕΝ αντιπροσωπεύει τον ελεύθερα σκεπτόμενο άνθρωπο όταν πρωτοαντιμετώπίζει τις αντιφατικότητες πού γενιούνται στον ελεύθερο νου.
Τον Οιδίποδα, που παρεβίασε τα ήθη χωρίς καν να γνωρίζει τι του έμελε να πάθει όταν έλυσε το γρίφο της Σφίγγας.
Την Πενθεσίλεια που σκότωσε κατα λάθος την Ιππολύτη...
Βλέπουμε λοιπόν οτι ούτε λάθη δεν επιτρέπονταν (σας θυμίζει κανέναν; άντε, αρχίζει από "Γ").
Ευτυχώς για εμάς όμως, τα κορίτσια ήταν επιρρεπή στην κολακεία (γι αυτό και τα'φερε η Αθηνά στην πόλη της να τα λατρεύουν οι μη-θρησκόλυπτοι Αθηναίοι)
Και εδώ φτάνουμε στο σημείο όπου
![]()
(Καγχάζουν οι όρνιθες)
quote:
Ποιοι, ρε παιδι μου, τον κατηγόρησαν (γιατι δέν ξέρω καλά την ιστορία);
Οι ακόλουθοι της Ελληνικής θρησκείας, που - όπως μας λες - ΔΕΝ έλεγχε την ελεύθερη σκέψη;
Αφου δεν την έλεγχε, γιατί να τους κατηγορήσουν;
Ποιοι ήταν αυτοί οι πεμπτοφαλλαγγίτες εβραιοχριστιανοί, που την πέσαν στα "ελεύθερα πνεύμματα", αν δεν ήταν εκπρόσωποι της Ελληνικής θρησκείας;
Μήπως ηταν "εραστές του ενορατισμού και του μυστικισμού" που είχαν κάπως διεισδύσει στν Ελληνική πολιτική ζωή; Σιωνιστές Φοίνικες ίσως;
Μήπως ήταν κολλητοί του Πλάτωνα, που, ας μην ξεχνάμε φρόντισε για το κακό όνομα των Ιώνων φιλοσόφων (υλιστών), και προέτρεπε ΝΑ ΚΑΙΓΟΝΤΑΙ τα έργα τους καθώς και των Σοφιστών ;
Που "κατακεραύνωνε τους νεαρούς άθεους, τους επηρεασμένους από τους Ίωνες και διεφθαρμένους από τις ιδέες τους, που έμαθαν και αυτοί να εξευτελίζουν την…..ιερότητα των ουράνιων φαινομένων!" ;
Που δίδασκε τη ψυχή «φύσει» αθάνατη ή «χάριτι Θεού» άραγε, στο στύλ των εβραϊκων ιερατείων, και ας το θεωρείς "γελοίο", όπως λες, να κρίνεις έναν τέτοιον μεγάλο Έλληνα σοφό ;
Η μπάς και φοβάσαι οτι αν πεις αυτό που σκέπτεσαι, θα χάσεις μέρος του "Ελληνικού" σου ακρωατήριου;; ![]()
![]()
![]()
K
Edited by - kynikos on 16/03/2004 09:46:59
quote:schwabe
δεν θεωρώ τον Πυθαγόρα ως τον μέγιστο των Προσωκρατικών, αλλά τον Θαλή, τον πρώτο Έλληνα φιλόσοφο.
Θα σου κάνω μια... μαθηματική παρατήρηση:-
Αν θεωρείς τον Θάλη μέγιστο, και όλους που ακολούθησαν υποδιαίστερους, η απλή λογική μας δείχνει οτι ανάγεις την Ελληνική φιλοσοφία σε ... "εξ αποκαλύψεως" διδαχή!! ![]()
Δηλαδή μας αποκάλυψε ο Θάλης την σωστή δουλεια, και απο 'κει και πέρα τα πράγματα πήραν τον κατήφορο...
Θα σου έστελνα τη μηχανή, αλλα τελικά μάλλον είναι πιο εύκολο να απαντήσω.
Εξ άλλου, την έχω δει και υλιστής, και κρατάω τη μηχανή για πάρτη μου!
============
Στο θέμα μας:-
Πρώτον, σε συγχαίρω για την εξαιρετική σου διατύπωση για τις σκέψεις ως:
<<ρευστές μη-στατικες όψεις του εαυτού μας, ο οποίος είναι κατα κύριο λόγο η βούληση>>.
Αυτό είναι και το δικό μου συμπέρασμα, και δύσκολα βλέπω πώς μπορεί κανείς να καταλήξει σε κάποιο άλλο χωρίς a priori ιδέες για πνεύματα και σούπα μούπες.
Στην συνέχεια παρατηρώ τα σχόλιά σου για την βούληση, και σε γενικές γραμμές συμφωνώ, αλλα μου γενιουνται ορισμένες απορίες, γύρω απο το θέμα της άσκησης της βούλησης:
Την βούληση, άραγε, την ασκούμε συνέχεια, ή μόνο όταν το αποφασίζουμε;
Θέλω να πώ, αφού αναγνωριζουμε την βούληση σαν κέντρο της ύπαρξής μας, την θεωρούμε σαν κάτι "αυτόματο" που συμβαίνει ούτως ή άλλως, χωρίς την συμμετοχή μας, ή την θεωρούμε σαν κάτι επι του ποίου έχουμε και ασκούμε έλεγχο;
Αν δεχθούμε ότι η βούληση είναι κάτι πηγαίαο, αυτόματο και έξω από τον έλεγχο μας, αλλάζει το ταμπλώ, και η συζήτηση πηγαίνει προς άλλη κατεύθυνση.
Αλλά επειδή δεν νομίζω οτι υποστηρίζεις αυτην την άποψη, θα συνεχίσω υποθέτοντας οτι συμμερίζεσαι την γνώμη οτι και η βούλησή μας είναι υπο τον έλεγχο μας. Αν όχι, διόρθωσέ με....
Στην προκειμένη περίπτωση γενιέται το ερώτημα: ΤΙ οδηγεί την βούληση; Μόνος σου επισήμανες οτι δέν μπορεί να είναι οι σκέψεις, γιατι οι σκέψεις είναι οι ρευστές μορφές που πηγάζουν από την διάταξη της βούλησης.
Ένα πράγμα που βλέπω, είναι οτι δεν καθοδηγώ την βούλησή μου πάντα (Όσο και να λέω οτι θέλω). Υπάρχουν στιγμές (κυρίως κούρασης) που την εμπιστεύομαι στις δικές τις δυνάμεις (εξων του ελέγχου μου), και ή κοιμάμαι, ή πίνω καμμιά μπύρα, πάω βόλτα με την μηχανή, ή βρίσκω καμμια βιβλιοθηκαρέσα. Εν ολίγης, παραιτούμαι της συνεχούς εποπτείας επι της βούλησης.
Άρα όχι μόνο υπάρχει εποπτεία επι της βούλησης, αλλά υπάρχει και περιθώριο άσκησης αυτης της εποπτείας.
Για μας τους κοινους θνητούς, και λίγο αποχαύνωση που και που δεν βλάπτει...
Τώρα το κύριο μου ερώτημα είναι:-
Βλέπωντας οτι έχω ικανότητα εποπτείας πάνω στην άσκηση της βούλησης, με τί κανόνες θα την εξασκώ;
Μπορεί, βέβαια, να πώ οτι δεν με αφορά και πολύ το ζήτημα, και θα εφαρμώζω ο'τι κανόνες μου καπνίσουν οποιαδήποτε στιγμή. Γούστο μου, καπέλο μου, και δεν το πολυψάχνω.
Εν τάξει τότε, σε αυτήν την περίπτωση, συνέχισε, αλλά βασικά παραμένεις έρμαιο της όποιας κατάστασης σου επιβληθεί απο τις εξωτερικές συνθήκες, και δεν θες να κατανοήσεις την αιτία. No problem.
Αν διαπιστώσεις όμως, οτι:-
Για να καταλάβεις πραγματικά πώς σκέπτεσαι, θα πρέπει να πειθαρχήσεις την βούλησή σου, ωστέ να μην ασχολείται μόνο με ο'τι λάχει, αλλα να ακολουθήσει μια πορεία ανακάλυψης που ορίζεται απο ΚΑΝΟΝΕΣ, χωρις τους οποίους δεν θα πήγαινε ποτέ απο μόνη της στα ενδιαφέροντα μονοπάτια.
τότε
Πρέπει να βρείς τους κανόνες που θα της επιβάλεις (της βούλησής σου) να ακολουθήσει, και που, εννοείται, είναι αυτοανακάλυπτοι και ΑΥΤΟΠΡΟΣΔΙΟΡΙΣΤΟΙ. Δεν θα στους πεί κανείς.
Απο αυτό το σημείο και μετά γενιούνται οι ερωτήσεις για την πίστη και την συνείδηση. Γιατί, όπως ήδη θα έχεις καταλάβει, γάτος γαρ, την συνείδηση την συσχετίζω με την εποπτεία επι της βούλησης, και την πίστη με την άσκηση που (αυτο)επιβάλεται στην βούληση.
=================
Βέβαια, υπάρχει και η σχολή (για τους πολύ δυνατούς) που λέει οτι η φύση της Τελειώτητας είναι τέτοια, που δεν απαιτεί ΚΑΜΜΙΑ πειθαρχία της βούλησης, παρα μόνο την συνεχή συνείδηση της (την εποπτεία ή παρατήρηση, αν θες) ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ καθώς εκδηλώνεται.
Ουσιαστικά αυτή η άποψη λέει οτι η δράση, ο δράστης, και το αντικείμενο της δράσης είναι ΕΝΑ, και δεν υπάρχει στα αλήθεια ουτε καν η "βουληση", δεν υπάρχει η ατομικότητα, είναι και αυτή μόνο μια ρευστη τροποποίηση μέσα στην "θαλασσα του πυρός".
Αλλα θαρώ πως αυτή η σχολή είναι για τους προχωρημένους, να έχουμε κάτι για αργότερα.
===============
Και μετά με ρωτας, τι είναι για εμένα ο Θεός:
Μα, το.... Αγαθό φυσικά, όπως το ορίσαμε ως τώρα ![]()
===============
Τι λες λοιπόν, έχουμε βάση για συζήτηση;
Φιλικα,
Κ.
Edited by - kynikos on 16/03/2004 09:39:50
Λες:
«Μοναδικό χιούμορ... ανεπανάληπτο... ρε μπας και είσαι ο Χαρύ Κλύν, και συλλέγεις υλικό;
Σας παρουσιάζουμε, κυρίες και κύριοι, σε ΠΡΩΤΗ παγκόσμια εμφάνιση, το φαινόμενο του κατασταλτικού κοινωνικού ελέγχου που ΔΕΝ αποσκοπει στον έλεγχο της ελεύθερης σκέψης!»
Δεν μπορώ να φανταστώ τι το κακό μπορεί να έχει η ιδιότητα ενός Χάρυ Κλύν, αλλά, με το συμπάθιο δηλαδή, εάν προσέξεις τα όσα ΣΥΝΟΛΙΚΑ εκφέρεις τότε μάλλον θα ανακαλύψεις αυτό που λες…….
Kynikos, στο έχω ξαναπεί……..ΚΟΨΕ ΚΑΤΙ, πολύ «βάρυνες» και δεν σου πάει και καθόλου!
Στο θέμα όμως.
Επειδή θεωρώ επιπόλαια και κομματάκι προκατειλημμένα τα όσα «αναλύεις», απλά θα σου υπενθυμίσω ότι ΠΟΤΕ δεν ισχυρίστηκα ότι στο σύνολο της η αρχαία Ελλάδα υπήρξε τέλεια. Όσο υπάρχουνε άνθρωποι ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΕΛΕΙΟΤΗΤΑ.
Προφανώς μέσα στο μυαλό σου ο Δίας κάθεται ίδιο τραπέζι με τον Θαλή ή τον Αναξαγόρα, ο Ησίοδος είναι παρόμοιος με τον Ηράκλειτο, ο Απόλλωνας πάει χέρι-χέρι με τους ήρωες της φιλοσοφίας και η αναζήτηση της αλήθειας του σύμπαντος είναι ταυτόσημη……………με την αργοναυτική εκστρατεία!
Η σύνθεση ΕΤΕΡΟΚΛΗΤΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ είναι για σένα η αρχαία φιλοσοφία, το αρχαίο Ελληνικό πνεύμα, με πρόσμιξη επιστημονικής φαντασίας, μεταμοντέρνων μυστικισμών, θεοσοφικών αντιλήψεων ενδεχομένως, καθώς και μυθολογίας.
Δικαίωμα σου λοιπόν φίλτατε. Να το χαίρεσαι!
Αυτό που ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΑΝΤΙΛΗΦΘΕΙΣ (προφανώς!) είναι ότι, παρ’όλες τις αδυναμίες, η Ελληνική σκέψη γονιμοποίησε ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ και ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ. Κάτι που στον εβραιοχριστιανισμό είναι απλά ΑΓΡΑΦΟ και ΑΝΥΠΑΡΚΤΟ!
Η μήπως θέλεις να μας διαφωτίσεις και με καμία ιστορική καταγραφή αντί της άκρατης αμπελοφιλοσοφίας??
Η Ελληνική κοινωνία, με τις όποιες ακρότητες της, προήγαγε την φιλοσοφική σκέψη στην αγωνία της για τη σύλληψη της ουσίας και τη Θήρευση της αλήθειας, έχοντας σαν «μέτρο πάντων χρημάτων» ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ.
Ο πλουραλισμός της άλλωστε, και τα διάφορα αλληλοσυγκρουόμενα ρεύματα, δείχνουν την προσπάθεια της ανθρώπινης διάνοιας να συλλάβει τα «μεταφυσικά» και να δώσει απάντηση ακριβώς στα φυσικά προβλήματα με τη χρήση του ορθού Λόγου.
Αυτή τη διαδικασία φίλτατε μήπως μπορείς να μας την υποδείξεις και αλλού??
Αποτέλεσμα όλων αυτών είναι τόσο η ΘΕΟΜΑΧΙΑ όσο και η ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ. Έννοιες που προκύπτουνε από ΓΟΝΙΜΟ ΕΔΑΦΟΣ και όχι από «κατασταλτικούς μηχανισμούς» που ΕΣΥ βλέπεις και οραματίζεσαι……..
Θα μπορούσα να γράψω πολλές εκατοντάδες σελίδες ακόμα, αλλά όταν έχουμε να …συζητήσουμε με «σοβαρά» θέματα σου όπως ……..«Ούτε ο Στάλιν να ήταν ρε παιδί μου! Καμμία σχέση ως εδώ με τον Μωησή, και τις εντολές τύπου "μην απαυτώσεις την καμήλα του γείτωνά σου, για θα σε τιμωρίσει ο σσσ..."», έ, τότε καλύτερα ας δούμε καμία παράσταση του Χάρυ Κλύν φίλτατε!
Άντε γειά![]()
![]()
![]()
Μάλλον δεν με κατάλαβες. Εγώ πολύ τους γουστάρω τους προσωκρατικούς, πρώτα παιδιά, αμα λάχει, και μόνος μου έχω δηλώσει υλιστής, και οτι τους αποδέχομαι (αν και αυτός ο Επίκουρος που και που τα μπέρδευε λίγο). Μεγιστος δε ο Ηράκλειτος.
quote:
παρ’όλες τις αδυναμίες, η Ελληνική σκέψη γονιμοποίησε ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ και ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Αυτό το δέχομαι 1000% και το διατυμπανίζω.
Που σου μπήκε η ιδέα οτι δεν το "αντιλαμβάνομαι";
Αν μη τι άλλο θέσαν τις βάσεις για την αποθέωση του Ελληνικού Πνεύματος, τον Σωκράτη.
Εκει που διαφώνισα μαζί σου ήταν οτι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ήταν πιο εξελιγμένη απο την Γιαχβεδική.
Ναι, μπορει και οι δύο να είχαν μύστες και "μυημένους" που να καταλαβαίναν φιλοσοφικά τις έννοιες, αλλα για τον κοσμάκη, η θρησκοληψεία πάντα είναι η ίδια.
Πώς, δηλαδη ταυτίζεις την Ελληνική Θρησκεία με την Ελληνική Φιλοσοφία;
Τόσο ο φόβος του Γιαχβέ, όσο και ο φόβος των Ερινυων είχαν σκοπό την διαφύλαξη της κοινωνικής δομής, και δεν καλοκάθονταν με την ελεύθερη σκέψη. Στα χέρια των ιερέων, αυτές οι "πίστεις" ήταν οργανα καταστολης.
Δεν βλέπω την δυσκολία.
Κ
Πρώτος ο Χάρυ να πούμε
Edited by - kynikos on 16/03/2004 11:08:18
Λες:
«…αμα λάχει, και μόνος μου έχω δηλώσει υλιστής, και οτι τους αποδέχομαι»
ΟΛΑ ΤΑ ΛΕΦΤΑ! Τις ΘΕΣΕΙΣ ΣΟΥ όμως να βλέπω, και να μην βράζουμε στο ίδιο καζάνι ΥΛΙΣΤΕΣ και ΔΥΪΣΤΕΣ…….
Λες:
«παρ’όλες τις αδυναμίες, η Ελληνική σκέψη γονιμοποίησε ΤΗΝ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΚΕΨΗ και ΤΗΝ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ.
Αυτό το δέχομαι 1000% και το διατυμπανίζω.»
Σωστός!!!!!
Λες:
«Εκει που διαφώνισα μαζί σου ήταν οτι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ήταν πιο εξελιγμένη απο την Γιαχβεδική.
Πώς, δηλαδη ταυτίζεις την Ελληνική Θρησκεία με την Ελληνική Φιλοσοφία;»
Εδώ......δέν τα πάμε καλά!
Είναι αλήθεια πως σχεδόν ουδεμία σχέση είχε η αρχαία ελληνική θρησκεία και τα ιερατεία της και οι θεοί τους και οι μύθοι τους, με την πλειοψηφία των Ελλήνων φιλοσόφων.
Οι περισσότεροι φιλόσοφοι ήταν επιστήμονες, και φιλόσοφοι και διανοούμενοι, και όχι ακόλουθοι ή απολογητές θρησκειών.
Επίσης είναι αλήθεια ότι μικρή σχέση είχανε οι αρχαίοι φιλόσοφοι και με τον απλό λαό.
Παρόλα αυτά, και την όποια στυγνή και παράλογη εξουσία ασκούσε, δεν μπορούμε να βάλουμε στο ίδιο τσουβάλι την Ελληνική –συμβολική- πολυθεΐα με τις ατελείωτες Θεϊκές κατασχέσεις των νομάδων-εβραίων.
Όποια θρησκεία τιμά και λατρεύει έναν ήρωα, όπως ο Γιαχβεδισμός, είναι κατ’εξοχήν ιμπεριαλιστική πολιτική με θρησκευτικό μανδύα. Το ίδιο ισχύει και για το σημερινό παρακλάδι, τον Χριστιανισμό.
Ομοιότητες, ως προς την τελική «συνοχή» και συγκρότηση του συνόλου, σίγουρα υπάρχουνε, αλλά οι δρόμοι που αντίστοιχα ανοίγονται διαφέρουνε χαοτικά.
Θεωρώ άδικη επομένως μία τέτοια συσχέτιση των δυο θρησκειών, διότι οι πρώτοι που βρήκαν τη δύναμη να καταγγείλουν τη θρησκοληψία και τη δεισιδαιμονία και να παρουσιάσουν μια αιτιολογημένη πραγματικότητα είναι οι Έλληνες.
Πότε πρωτοδιαχωρίσθησαν λοιπόν Θεός και φυσική αιτιότητα? Είναι παγκοσμίως γνωστό ότι η λυτρωτική αναζήτηση της αιτιότητας είναι έργο Ελλήνων. Από την εποχή ακόμα της μυθολογίας του Ομήρου, προκύπτει η ανάγκη διαφοροποίησης από την αρρωστημένη προσκόλληση στην θέληση των θεών. Οι αντίστοιχες αναζητήσεις στους Χαλδαίους Θεουργούς του Οσαρσήφ είναι απλά ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ!
Έτσι έχουμε στην Ελλάδα συγκρούσεις ηρώων με Θεούς και Θεϊκές αποφάσεις, οι οποίες καταγράφονται για την ελληνική σκέψη ως μια εντελώς πιθανή εξέλιξη. Ο Έλληνας της αρχαιότητας υπήρξε ΘΕΟΦΙΛΟΣ αλλά ΟΧΙ ΘΕΟΔΟΥΛΟΣ! Σε αντίθεση με τους Χαλδαίους.
Οι λαμπρότερες ελληνικές μυθολογικές εικόνες υπονοούν ότι η ελευθερία των ανθρώπινων κινήσεων μπορεί να δικαιωθεί, ακόμα και πέρα από την θέληση των «Θεών». Μια εντελώς ελληνική θέση που από τους πανάρχαιους ακόμα χρόνους του μυθολογικού Ελληνισμού έθεσε τις βάσεις για ζωή, έρευνα και ελευθερία.
Μέσα από την σχετική ιστορία και τον μύθο αντλούμε φίλτατε πολλά τέτοια παραδείγματα.
Δεν έχουμε παρά να θυμηθούμε εκείνον τον υπέροχο Έκτορα, τον απαράμιλλο υπερασπιστή της Τροίας, ο οποίος όταν άκουσε για θεϊκά σημάδια, πουλιά και οιωνούς που τάχα έδειχναν την απαγορευτική θέληση των Θεών για την επικείμενη μάχη, απάντησε οργισμένος στον Θεοπαρμένο μάντη της Τροίας:
« Πολυδάμα…δεν με νοιάζει προς τα πού πετάνε τα πουλιά και ούτε γυρνώ να τα κοιτάξω…για μένα ένας είναι ο καλύτερος οιωνός, να μάχεσαι για την πατρίδα..και αν εσύ από την μάχη τραβηχτής ή με τα λόγια σου κανέναν άλλο καταφέρεις, την ίδια στιγμή από το δικό μου δόρυ θα χάσεις τη ζωή σου ».
Δεν θα αρνηθούμε επομένως το ότι υπήρξε θρησκοληψία στην αρχαία Ελλάδα, και ούτε θα γίνουμε τιμητές κανενός. Αυτά είναι «εργαλεία» του εβραιοχριστιανισμού.
Κατά τον ίδιο τρόπο όμως δεν μπορούμε και να αρνηθούμε, ή να προσπεράσουμε, το γεγονός ότι η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΘΕΟΜΑΧΙΑ υπήρξε από την μυθολογική περίοδο ακόμα.
Αργότερα, οι απόγονοι εκείνων των ηρώων έγιναν οι θαρραλέοι στοχαστές, οι οποίοι, συχνά με σημαντικό προσωπικό κόστος, επετέθησαν μεθοδικά στην δεισιδαιμονία και διαχώρισαν αποφασιστικά θεούς και αιτιότητες.
Ελπίζω να αντιλαμβάνεσαι το γιατί επιμένω, αν και σαφέστατα εραστής του υλισμού, να μην βλέπω τον στείρο και άχαρο Γιαχβεδισμό των απαίδευτων τσοπαναρέων στο ίδιο τσουβάλι με την Ελληνική πολυθεΐα φίλτατε. ![]()
![]()
![]()