- "εννοώ ίνα πιστεύσω" ή "πιστεύω ίνα εννοήσω"?? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Όποια θρησκεία τιμά και λατρεύει έναν ήρωα, όπως ο Γιαχβεδισμός,
Ηρωολατρεία η θρησκεία των Εβραίων;
"ουκ εσονται σοι θεοι ετεροι πλην εμου "
Ποιον "ήρωα" ακριβώς προσκυνούσαν ως θεό οι Εβραίοι; Προ Χριστού μιλάμε βέβαια.
Κ
ΥΓ. Η Ελληνική θρησκεία είχε τους θνητούς που γινόνταν ημίθεοι - και που τους προσκυνούσαν - όχι η Εβραϊκή, σίγουρα. Ηρακλής, Θησέας, Περσέας...
Edited by - kynikos on 16/03/2004 20:37:15
Ευχαριστώ πολύ.
αν τη γνωρίσεις σε χριστιανούς δεν τιμωρείς εμένα. Τιμωρείς εκείνην. Αφού το ξέρεις . . . δεν γουστάρει ευχέλαια και λιβάνια
Κυνικός,
Περιμένω και την απάντηση στο τί είναι η ζωή. Όλα πρέπει να είναι ξεκαθαρισμένα αν θέλουμε να καταλαβαινόμαστε.
quote:
Την βούληση, άραγε, την ασκούμε συνέχεια, ή μόνο όταν το αποφασίζουμε;
Όταν το αποφασίζουμε τι σημαίνει; Δεν σημαίνει ότι προσχωρούμε σε μια άλλη βούληση και γινόμαστε αυτή ή ένα κομμάτι αυτής; Άρα αν ο εαυτός μας είναι η βούληση μας, τότε ακριβώς τη στιγμή που βουλόμαστε, μετατρεπόμαστε πια σε κάτι άλλο, κοντινό ή μακρινό απ’ αυτό που ήμασταν προηγουμένως.
quote:
Αλλά επειδή δεν νομίζω οτι υποστηρίζεις αυτην την άποψη, θα συνεχίσω υποθέτοντας οτι συμμερίζεσαι την γνώμη οτι και η βούλησή μας είναι υπο τον έλεγχο μας. Αν όχι, διόρθωσέ με....
Ποιούς μας; Η γνώμη μου είναι ότι η σωστή λέξη είναι ο αυτοέλεγχος.
quote:
ΤΙ οδηγεί την βούληση;
Η αέναη προσπάθεια απόκτησης γνώσης. Όλο το σύμπαν είναι μια βουλητική ενέργεια όπου τα πάντα είναι δυνατά και πιθανά. Αυτό το όλον διαχωρίζεται σε κλάσματα και το κάθε κλάσμα βούλεται να παίξει έναν ή πολλούς αναγκαίους ρόλους. Οι ρόλοι αυτοί είναι αναγκαίοι για να αποκτηθεί η γνώση στην παρούσα κατάσταση εκδήλωσης της βούλησης του όλου. Δηλαδή το παρόν όλον διενεργεί προσπάθεια γνώσεως του εαυτού του. Εκδηλώθηκε από το πουθενά και τώρα αυτοπροσδιορίζει τον εαυτό του.
Βλέπεις φίλε μου για τις παγκοσμίως γνωστές και παραδεδεγμένες αλήθειες όπως το γνώθι σ’ αυτόν, τα πάντα ρεί, εν αρχή ήν ο λόγος, μηδέν άγαν κλπ. Υπάρχει κι άλλος τρόπος κατανόησης. Τη δική μου προσπαθώ να την καταγράψω εδώ.
Αφού θέλουμε να κολυμπήσουμε στα βαθιά άκου δύο μεγάλες ελλείψεις που έχουν ίσως όλοι οι γνωστοί θεοί. Λέω ίσως , γιατί όπως είναι φυσικό δεν τους διάβασα όλους.
Η πρώτη έλλειψη είναι ότι κανένας απ’ αυτούς που ξέρω, δεν μπήκε στον κόπο να αναρωτηθεί και να γνωρίσει την αιτία του αποτελέσματος, το οποίον αυτός αποτελεί. Πόσο μάλλον να μας πληροφορήσει κι εμάς, αφού καίγεται να μας κάνει να τον πιστέψουμε ότι υπάρχει. Τι να πιστέψουμε αφού δεν μας εξηγεί τι να πιστέψουμε;
Η δεύτερη μεγάλη έλλειψη είναι ότι παρουσιάζονται εντελώς ανίκανοι στην εκλογή του υπάρχειν ή μη. Υποχρεωτικά υπάρχουν. Δεν το λέω εγώ. Οι αντιπρόσωποι τους το λένε, αλλά δεν το αντιλαμβάνονται. Δεν τους πέρασε καν από το μυαλό!
quote:
Ένα πράγμα που βλέπω, είναι οτι δεν καθοδηγώ την βούλησή μου πάντα (Όσο και να λέω οτι θέλω). Υπάρχουν στιγμές (κυρίως κούρασης) που την εμπιστεύομαι στις δικές τις δυνάμεις (εξων του ελέγχου μου), και ή κοιμάμαι, ή πίνω καμμιά μπύρα, πάω βόλτα με την μηχανή, ή βρίσκω καμμια βιβλιοθηκαρέσα. Εν ολίγης, παραιτούμαι της συνεχούς εποπτείας επι της βούλησης.
Άρα όχι μόνο υπάρχει εποπτεία επι της βούλησης, αλλά υπάρχει και περιθώριο άσκησης αυτης της εποπτείας.
Εδώ βλέπω αντεστραμμένους τους όρους και το αμάξι μπροστά από τα άλογα! Είναι μάλιστα και μια απόδειξη για την ορθότητα των πρώτων γραμμών του παρόντος μηνύματος μου. Όχι μόνο δεν παραιτείσαι της συνεχούς εποπτείας επι της βούλησης σου, αλλά απεναντίας η βούληση σου να πιείς μπύρα πατρουσιάζεται δυνατότερη των σκέψεων σου. Γιατί η βούληση σου είσαι εσύ και κάνεις αυτό που θέλεις. Βούλεσαι δηλαδή να πιεις μπύρα ή να πας κατά βιβλιοθήκη μεριά, και να αδιαφορήσεις για τα υπόλοιπα.
quote:
Για μας τους κοινους θνητούς, και λίγο αποχαύνωση που και που δεν βλάπτει...
Α α α ... εδώ εγκρίνω κι επαυξάνω. Το σωστό . . . σωστό
Τα υπόλοιπα τα τοποθετείς στη βάση του ελέγχου της βούλησης. Εγώ τον ονομάζω αυτοέλεγχο προς το παρόν. Ο απόλυτος έλεγχος άλλων κλασμάτων βούλησης εκτός εκείνης του όλου όπως να πούμε της ανθρώπινης, είναι ανέκδοτο. Αυτό γιατί ο απόλυτος έλεγχος της βούλησης ενός ανθρώπου από αυτόν τον ίδιο, θα σήμαινε αναγκαστικά τον θάνατο του. Αλλά αυτά είναι άλλη ιστορία για . . . προχωρημενότερους. Όπως τα παρακάτω.
quote:
Βέβαια, υπάρχει και η σχολή (για τους πολύ δυνατούς) που λέει οτι η φύση της Τελειώτητας είναι τέτοια, που δεν απαιτεί ΚΑΜΜΙΑ πειθαρχία της βούλησης, παρα μόνο την συνεχή συνείδηση της (την εποπτεία ή παρατήρηση, αν θες) ΚΑΘΕ ΣΤΙΓΜΗ καθώς εκδηλώνεται
Δες πώς έβαλα το γνώθι σ’ αυτόν. Εδώ συναντιόμαστε από άλλη οδό, αλλά σίγουρα συναντιόμαστε!
quote:
Και μετά με ρωτας, τι είναι για εμένα ο Θεός:
Μα, το.... Αγαθό φυσικά, όπως το ορίσαμε ως τώρα
Άρα θεός το κατά φύσιν. Άκου Γιαχβέ και πατατομάρουλλα να πούμε! Χρυσόστομε μου! Με ενθουσιάζεις. Θα σε καλέσω κάνα βράδυ στον πύργο των οργίων. Το αγαθόν, ο θεός, και . . . οι νύμφες . . . κατά φύσιν . . . ξέρεις . . .
Ελεύθερος
Να ο δρόμος προς το φως: Τί, γιατί και πώς; Και πότε, πού, και ποιός; ![]()
quote:
Αυτό γιατί ο απόλυτος έλεγχος της βούλησης ενός ανθρώπου από αυτόν τον ίδιο, θα σήμαινε αναγκαστικά τον θάνατο του.
H...![]()
![]()
Ασπρίγια καλωσόρισες. Είσαι η ,ή ο; Γιατί εδώ που και που, φανερώνεται η πραγματική μας . . . βούληση
, σε βαθμό που μπορεί να παρεξηγηθούμε από κάποιες γυναίκες![]()
Ελεύθερος
Έγραψα και λίγα στον Ηράκλειτο... όπου αναφέρεται η Αρμονία…
Πρόσεξε λοιπόν, μιας και έλεγε, πως στην ένωση των αντίθετων, είναι η Αρμονία.
Άνδρας/ Γυναίκα…Αρσενικό/ Θηλυκό…Πόλεμος/ Ειρήνη…..
Γράφεις Θάνατος…..μα κάτι δεν έγραψες…. για να είναι αρμονικός ο λόγος σου…
Να σου βάλω λοιπόν τώρα… λίγα Γκάζια?![]()
Ύλη…μη ύλη? (Αυλον)
Αν πρόσεξες τι έγραψε ο Πλωτίνος… ίσως κάνουμε το άλμα!!!
Είναι όλα ενέργεια…και αυτό που ονομάζουμε Ύλη.. είναι αποτέλεσμα *(διαδικασία) της ενέργειας…που πιάνουν οι αισθήσεις?
Υπάρχει κάποιος που μπορεί να πει…αυτό είναι καθαρή ενέργεια αυτό είναι καθαρή ύλη?
Αν οχι,
Με αυτή τι λογική, κάποιος που θα πει δεν υπάρχει Θεός...
Κάποιος άλλος... μπορεί να πει.... πως δεν υπάρχει Ύλη!
Με πιάνεις έτσι φιλαρα?![]()
Αντε, πάμε παρακάτω, γιατί το μόνο που δεν θέλουμε και οι δυο… είναι να λιμνάσουμε… έτσι?![]()
Λες:
«Ηρωολατρεία η θρησκεία των Εβραίων;
"ουκ εσονται σοι θεοι ετεροι πλην εμου "»
Κολλάς σε κάτι πράγματα ρε αδερφάκι μου! «Ήρωας» με την ευρύτερη έννοια του μυθολογικού «προσώπου» που παίζει τον κεντρικό ρόλο στην συγκεκριμένη αφήγηση/μύθο. Εκτός και αν μου βγεις και οπαδός του Εύημερισμού!!
Οκ?
Κατά τα άλλα, αν και σου έχω εξηγήσει ΓΙΑΤΙ δεν είναι όμοια πράγματα οι δυο θρησκείες, προσπερνάς το κυρίως θέμα και…….βάζεις ερωτηματικό στο γιατί «Ήρωας» και όχι «Θεός»!
………………………………..
Και κάτι ακόμα: ΔΕΝ ΠΡΟΣΚΥΝΟΥΣΑΝ ΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ! Τους λάτρευαν.
«Ουκ ελληνικόν το προσκυνείν» φίλτατε Kynikos.![]()
![]()
![]()
quote:Ά, έτσι... Ωστε ο Γιαχβε ήταν ο ήρωας των Εβραίων, λοιπόν, και όχι ο "δημιουργος" τους.
Κολλάς σε κάτι πράγματα ρε αδερφάκι μου! «Ήρωας» με την ευρύτερη έννοια του μυθολογικού «προσώπου» που παίζει τον κεντρικό ρόλο στην συγκεκριμένη αφήγηση/μύθο.
Κατάλαβα. Κοίτα να δείς σε κάτι πράγματα που κόλλαγα...
Sorry, schwabe, πρέπει να διακόψω... έρχεται το trolley μου.

Ναι, ναι, βεβαίως φίλτατε! Πως αλλιώς άραγε!![]()
![]()
![]()
Όταν ξεκαθαρίσει το "θέμα" (!) δες και λίγο την ουσία των όσων σου έγραψα![]()
![]()
Αϊντε, και ελπίζω να μην το'χασες!![]()
![]()
quote:
Γράφεις Θάνατος…..μα κάτι δεν έγραψες…. για να είναι αρμονικός ο λόγος σου…
Κατάλαβα! Ήθελες να γράψω θάνατος ή αθανασία. Άσε ρε Πλάτωνα, η αθανασία μας μάρανε τώρα! Αφού για μένα και τα δύο αποτελούν τιμωρία, πως θα αντιπαραθέσω το ένα στο άλλο; Αρμονία είναι αυτή;
quote:
Με αυτή τη λογική, κάποιος που θα πει δεν υπάρχει Θεός...
Κάποιος άλλος... μπορεί να πει.... πως δεν υπάρχει Ύλη
Με πιάνεις έτσι φιλαρα?
Και βέβαια σε πιάνω μεγάλε. Αλλά αν κάποιος πει ότι δεν υπάρχει ύλη, θα του φέρω την κανάτα στην κεφάλα, να του δείξω ' γω αν υπάρχει ύλη ή αν δεν υπάρχει
Δε βαριέσαι, πάμε παρακάτω.
Ελεύθερος