- ΔΥΝΑΜΕΘΑ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ?? / Η ΕΥΘYΝΗ ΤΗΣ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ... - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
Αγαπητέ odysseus_nemo, αναφέρεις κάτι στο οποίο θα ήθελα να εκφέρω την άποψη μου:
quote:
DAGON η βοήθεια είναι άχρηστη και επιζήμια (συνήθως μακροπρόθεσμα) όταν ο βοηθούμενος δεν έχει αντιληφθεί το μέγεθος τόσο της προσφοράς όσο και της κατάστασης που ήταν. Έχουμε ανασάνει με ανακούφιση πολλές φορές, αλλά πόσες από αυτές άξιζαν αυτήν την ανάσα;
Νομίζω πως η βοήθεια που δίνουμε στον συνάνθρωπο μας είναι επιζήμια για εκείνον όταν εκείνος έχει επαναπαυτεί σε αυτήν και δεν προσπαθεί ο ίδιος να βοηθήσει τον εαυτό του.
Πρόσφατα είχα μια συζήτηση με φίλους για την βοήθεια που μπορείς να δώσεις σε κάποιον άπορο για παράδειγμα.
Ακούστηκε η άποψη οτι με το να βοηθήσεις έναν άπορο άνθρωπο ικανοποιείς μια δική σου ανάγκη για προσφορά, άποψη που με βρίσκει σύμφωνο.
Τα αποτελέσματα όμως μπορεί να είναι διάφορα.
Μπορείς να βοηθήσεις ουσιαστικά τον άνθρωπο αυτό με το να του τονώσεις το ηθικό, να του δείξεις οτι η ζωή είναι μια πάλη, οτι μπορεί και πρέπει να παλέψει για αυτήν και να βρεί τον δρόμο του.
Από την άλλη, όταν ένας άνθρωπος σου ζητάει βοήθεια για να "βγάλει τη μέρα", επαναπαυόμενος στο γεγονός οτι θα τον βοηθήσεις κι αύριο και μεθαύριο και κάθε μέρα χωρίς να καταβάλλει ο ίδιος κάποια προσπάθεια να αλλάξει την κατάσταση στην οποία είναι και να βοηθήσει τον εαυτό του, τότε νομίζω οτι η ειλικρινής σου τάση για βοήθεια και προσφορά παίρνει αρνητική χροιά για εκείνον.
Τότε ίσως να μπορούσαμε να πούμε οτι η βοήθεια σου είναι επιζήμια για αυτόν τον άνθρωπο...

In anticipation of my resurrection...
Συμφωνώ απολύτως με το θέμα της ευθύνης καθώς και εγώ,όπως πιστεύω και όλοι μας,κάποια στιγμή στην ζωή μας δώσαμε μια συμβουλή ή προσφέραμε βοήθεια όντας "έξω απο τον χορό".
Η ευθύνη βέβαια όσο αφορά και τα δύο μέρη,γιατί ευθύνη έχει και αυτός που δέχεται την βοήθεια.
Έχω κάνει πολλά λάθη στην ζωή μου και είμαι σίγουρη πως πρόκειται να κάνω άλα τόσα,αλλά τα λάθη που έκανα ορμώμενη ή ακολουθώντας συμβουλές ,παροτρύνσεις και υποδείξεις τρίτων είναι αυτά που μου κάθωνται πολύ βαριά στο στομάχι.
Γιατί τα δικά μου λάθη τα έκανα απο απερισκεψία απο επιπολαιότητα απο ανασφάλεια ή βλακεία.Και αυτά τα χαρακτηριστικά είναι δικά μου ελλατώματα.
Την ευθύνη για αυτά την αποδέχομαι.
Όταν όμως ακολούθησα την γνώμη ή τις υποδείξεις άλων (που προσφέρθηκαν υπο μορφή βοήθειας σε μια δύσκολη στιγμή και ξέρετε πόσο ευάλωτοι είμαστε στις δύσκολες στιγμές,τουλάχιστον εγώ είμαι)
κατάλαβα οτι απέφευγα την ευθύνη ή την έριχνα στους άλους.
Αυτό ήταν λάθος αλλά μου πήρε χρόνια για να το παραδεχτώ.
Όταν μου έδωσαν βοήθεια λοιπόν,μου πρόσφεραν και άλοθι για την αποτυχία.
Δεν είχα την ωριμότητα να παραδεχτώ πως είχα ευθύνη.
Οι άνθρωποι που βοηθάμε είναι ανώριμοι όπως ήμουν εγώ και δέχονται αμάσητα και αβασάνιστα ότι τους προσφέρουμε ή είναι σκεπτικοί και έτοιμοι να αναγνωρίσουν το μερίδιο της ευθύνης τους και το ποσοστό συμμετοχής τους?
Και εμείς είμαστε ικανοί άραγε να αναγνωρίσουμε σε ποιά κατηγορία ανήκουν αυτοί που ζητούν την βοήθειά μας?

Είναι δύσκολο το μονοπάτι
Edited by - livia on 21/12/2005 09:51:35
ΦΙΛΗ livia ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΖΗΤΟΥΜΕΝΟ...
ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΙΜΑΣΤΕ ΙΚΑΝΟΙ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ...
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΣΚΕΦΤΕΙ ΠΩΣ ΙΣΩΣ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΚΟ ΣΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΜΑΣ...
ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΔΙΝΟΥΜΕ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΙΔΙΚΟΙ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ...
ΑΦΕΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ...
ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ ΓΚΟΥΡΟΥ ΠΑΝΤΟΥ....
ΦΩΤΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΜΑΘΗΤΕΥΣΑΝ ΣΕ ΜΥΣΤΙΚΟΥΣ ΔΙΑΣΚΑΛΟΥΣ..
ΒΕΒΑΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΔΙΝΟΥΝ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ...
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ ΟΙ "ΔΙΔΑΣΚΑΛΟΙ" ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΟΙ "ΚΑΛΟΓΕΡΟΙ" Η
"ΙΕΡΕΙΣ" Η ΘΡΗΣΚΕΒΟΜΕΝΕΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ (Η ΑΓΙΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΛΕΟΥ πχ) ΠΟΥ ΕΑΝ ΕΧΕΙΣ ΚΑΤΙ (ΟΤΙ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ) ΘΑ ΣΟΥ ΒΓΑΛΟΥΝ ΤΑ ΔΑΙΜΟΝΙΑ ΑΠΟ ΜΕΣΑ..
ΜΕ ΤΟ ΑΖΗΜΙΟΤΟ ΒΕΒΑΙΑ....
ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ Η ΕΛΑΦΡΟΤΗΤΑ ΣΕ ΟΛΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΕΙΟ ΤΗΣ...
ΔΕΝ ΦΤΑΙΝΕ ΑΥΤΟΙ Η' ΑΥΤΕΣ, ΕΧΟΥΜΕ ΕΥΘΥΝΗ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΤΟΥΣ ΔΕΧΟΜΑΣΤΕ..
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
![]()
ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ
Υπάρχουν άνθρωποι που είναι σε τόσο δύσκολες καταστάσεις,
που δε μπορούν μόνοι τους να βοηθήσουν τον εαυτό τους. Τόσο
δύσκολες, που ακόμη και το να βρουν τη δύναμη να ζητήσουν
βοήθεια αποτελεί άθλος για αυτούς! Άνθρωποι, που κανονικά,
προκειμένου να σωθούν από το θάνατο και την καταστροφή,
θα έπρεπε να τους τραβήξεις με το ζόρι από τα μαλλιά
και να τους βάλεις στο σωστό δρόμο. Άνθρωποι που στην αρχή
τουλάχιστον χρειάζονται έναν άλλον άνθρωπο και φωνάζουν για
βοήθεια. Δέχονται τη βοήθειά σου, αλλά ζητούν κι άλλη, γιατί
όντως, μπορεί να μην αρκεί η βοήθεια που έδωσες. Εσύ όμως,
έδωσες ό,τι είχες και σταματάς...
Αυτοί γυρνούν πίσω στην κατάστασή τους. Τους κοιτάς και λες:
"Μακάρι να βρεις μόνος σου τη δύναμη!", ξέρεις όμως ότι
στην πραγματικότητα δε θα τη βρουν... είναι τέτοια η κατάστασή
τους, που είναι αδύνατο! Και όμως, εσύ νοιάζεσαι για αυτούς.
Και προσεύχεσαι, και κλαις και σκέφτεσαι...
Τελικά, απομακρύνεσαι και λυπάσαι, δεν κάνεις τίποτε,
γιατί νιώθεις, ξέρεις ότι δε μπορείς πραγματικά να κάνεις κάτι.
Εδώ η προσφορά γίνεται: Προσφορά; ευχαριστώ δε θα πάρω,
γυρνάς την πλάτη και φεύγεις, για να μη μπλέξεις, αφού το ξέρεις
ότι αν μπλέξεις δε θα καταφέρεις και πολλά πράγματα...
Πόσο εύκολα γυρνάς την πλάτη και φεύγεις, όταν νιώθεις
ότι ο άλλος σε χρειάζεται, όταν ο άλλος εκληπαρεί για τη
βοήθειά σου;
Υπάρχουν όρια; Ποτέ δε θα μάθεις, αν φύγεις, αν μπορούσες τελικά
να βοηθήσεις με την προσφορά σου.
Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε την ευθύνη της προσφοράς είναι
τελικά να αποσυρθούμε;
quote:
Και προσεύχεσαι, και κλαις και σκέφτεσαι...Τελικά, απομακρύνεσαι και λυπάσαι, δεν κάνεις τίποτε,
γιατί νιώθεις, ξέρεις ότι δε μπορείς πραγματικά να κάνεις κάτι.
Αλίμονο εάν η αδυναμία μας είναι δικαιολογία για να εγκαταλείπουμε, να θλιβόμαστε και να απαισιοδοξούμε.
Άνθρωποι είμαστε. Θα κάνουμε λάθη, θα σταθούμε σε κάτι μικροί και ανήμποροι, θα πονέσουμε, θα οργιστούμε, δεν θα ανταποκριθούμε επακριβώς στις προσδοκίες (δικές μας ή όχι)...
Αλλά θα βοηθά ο ένας τον άλλον είτε από απλή συμπόνοια, είτε από αγάπη. Άλλωστε αυτό δεν χαρακτηρίζει την "Α Ν Θ Ρ Ω Π Ι Α";
Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην βοηθάς!!!
Συγνώμη για την σκληρότητα...![]()
ΑΝ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΔΡΟΜΟΣ Ή ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΠΗΡΕΣ ΔΕ ΣΟΥ ΑΡΕΣΕΙ, ΤΟΤΕ ΧΑΡΑΞΕ ΤΟΝ ΔΙΚΟ ΣΟΥ
Odysseus_Nemo
quote:
Ο μόνος τρόπος για να αποφύγουμε την ευθύνη της προσφοράς είναι
τελικά να αποσυρθούμε;
Αγαπητή λίλιθ,
λυπάμαι για αυτό που πέρασες γιατί νομίζω οτι αυτό που γράφεις είναι προσωπική εμπειρία.Βοήθησες και αποσύρθηκες γιατί ένιωσες πως ίσως δημιουργούσες δεσμούς εξάρτησης προσφέροντας.
Η εγκατάληψη της προσπάθειας συνεπάγεται ψυχικό κόστος ιδίως όταν ξέρεις πως έδωσες τα "πάντα" και στην ουσία δεν κατάφερες τίποτα.
Δεν πιστεύω πως ήθελες να αποφύγεις την ευθύνη γιατί οταν βοηθάς αφιλοκερδώς,παρακινούμενη απο οίκτο ή καλοσύνη,αποκλειεται να είσαι ευθυνόφοβη.

quote:
Αλίμονο εάν η αδυναμία μας είναι δικαιολογία για να εγκαταλείπουμε, να θλιβόμαστε και να απαισιοδοξούμε.Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην βοηθάς!!!
Odysseus_Nemo
Καλημέρα,Odysseus_Nemo,
Απολαμβάνω τον τρόπο που γράφεις γιατί είναι έντονος και δυναμικός και περνάς την αισιόδοξη στάση σου απέναντι στην ζωή.Είσαι έτοιμος να προσφέρεις απόθεμα καλοσύνης σε όποιον το έχει ανάγκη και το θεωρείς μάλιστα καθήκον σου αυτό.
Όμως θα μου επιτρέψεις να διαφωνήσω με το παραπάνω σχόλιο "Δεν υπάρχουν δικαιολογίες για να μην βοηθάς!!!"
Πιστεύω πως υπάρχουν σοβαροί λόγοι για να αρνηθείς την βοήθεια σε άτομα και δεν αποτελούν απαραίτητα "δικαιολογίες".
Για παράδειγμα,
Πιστεύω πως δεν έχω τις γνώσεις ή την εμπειρία ή την ικανότητα να βοηθήσω άτομα που είναι εξαρτημένα απο ναρκωτικά.
Εχω προσπαθήσει στο παρελθόν να βοηθήσω τέτοιο άτομο και σε πληροφορώ οτι η καλοσύνη ή η αγνότητα της προσπάθειάς μου δεν έφτανε.
Είναι ορισμένα πεδία της ανθρώπινης συμπεριφοράς που είναι αναγκαίο να αναλαμβάνει κάποιος ειδικός γιατί οι περιορισμένες γνώσεις μας ίσως να οδηγήσουν προς το χειρότερο.
Καλύτερα να βλέπουμε σε κάθε περίσταση ως που φτάνουν τα φτερά μας και μετα να αποφασίσουμε υπερατλαντικό ταξίδι.
Αυτό νομίζω εννοεί ο avatargr,είμαστε έτοιμοι να παραδέχτουμε οτι ίσως δεν είμαστε ικανοί να προσφέρουμε βοήθεια προς πάσα κατεύθυνση και σε κάθε περίσταση και προς όλους?
Είμαστε έτοιμοι να παραδεχτούμε πως έχουμε όρια σε αυτά που μπορούμε να δώσουμε και να λάβουμε?
Ή είμαστε και εμείς γκουρού και φωτεινοί δάσκαλοι, έτοιμοι να ανοίξουμε σχολή πνευματικής αναζήτησης και προσφοράς αν μας δώσουν την επιδότηση?
Ο φίλος του avatargr είχε δίκιο,για να δώσεις ένα χιτώνα πρέπει να έχεις δύο,δεν έχει νόημα να μείνεις γυμνός ή να μοιράσεις απλόχερα το τίποτα.

Όμως και μια καλή λύση ώστε να ξεχάσεις να δώσεις στον εαυτό σου
αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη, το να ασχολείσαι με το πρόβλημα
ενός άλλου...
Κάποιες φορές, βλέπουμε την προσφορά σα μια επένδυση, ο τελικός
αποδέκτης είμαστε εμείς...
Ή απλά, ο εγωϊσμός μας κάνεις να νομίζουμε ότι εμείς ξέρουμε
τί χρειάζεται ο άλλος...
Δε κατακρίνω την προσφορά, άλλωστε ήμουν και είμαι από αυτούς
που πάντα σπεύδουν να δίνουν, είτε για τον ένα, είτε για τον
άλλο λόγο, όχι πάντα τόσο ξεδιάντροπα εγωιστικά, συμφεροντολογικά,
υπολογιστικά κλπ. κλπ.
Αλλά το μάθημα που πήρα και μάλιστα πλήρωσα ακριβά είναι ότι
προσφέροντας ανοίγουμε ένα δίαυλο ενέργειας, που ίσως δεν
μπορούμε να ελέγξουμε. Ο δίαυλος αυτός ρέει και από τις δύο
πλευρές, δε δίνουμε μόνο, αλλά και παίρνουμε. Και δε μπορούμε
πάντα να ελέγξουμε τί ακριβώς παίρνουμε...
ΚΑΛΕ ΜΟΥ ΦΙΛΕ Odysseus_nemo ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ..
quote:ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙΣ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΙΣΩ...
Αλίμονο εάν η αδυναμία μας είναι δικαιολογία για να εγκαταλείπουμε, να θλιβόμαστε και να απαισιοδοξούμε.
ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΜΠΑΙΝΕΙ Η ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΝΗ....
(ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΑΝ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩΜΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΟ ΑΥΤΟ)
ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΥΤΗ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ?????
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ????
ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ????
Η ΑΠΛΑ ΛΕΜΕ ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΒΡΕΞΕΙ ΑΣ ΚΑΤΕΒΑΣΗ ΦΙΛΕ ΜΟΥ Odysseus_nemo????
Η ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ λίλιθ ΑΝΑΦΕΡΕΙ....
quote:
Δε κατακρίνω την προσφορά, άλλωστε ήμουν και είμαι από αυτούς
που πάντα σπεύδουν να δίνουν, είτε για τον ένα, είτε για τον
άλλο λόγο, όχι πάντα τόσο ξεδιάντροπα εγωιστικά, συμφεροντολογικά,υπολογιστικά κλπ. κλπ.Αλλά το μάθημα που πήρα και μάλιστα πλήρωσα ακριβά είναι ότι
προσφέροντας ανοίγουμε ένα δίαυλο ενέργειας, που ίσως δεν
μπορούμε να ελέγξουμε. Ο δίαυλος αυτός ρέει και από τις δύο
πλευρές, δε δίνουμε μόνο, αλλά και παίρνουμε. Και δε μπορούμε
πάντα να ελέγξουμε τί ακριβώς παίρνουμε...
ΜΗΝ ΤΥΧΟΝ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΠΟΥ ΔΙΔΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΤΟ ΕΓΩ ΜΑΣ ΞΕΔΙΑΝΤΡΟΠΑ,ΕΓΩΙΣΤΙΚΑ κλπ ????????
ΑΛΛΑ ΘΕΤΕΙ Η λίλιθΤΗΝ ΠΑΡΑΜΕΤΡΟ "ΔΙΑΥΛΟ ΡΟΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΒΟΗΘΟΥΜΕΝΟ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣ ΕΜΑΣ"....
ΠΕΡΝΟΥΜΕ ΘΕΤΙΚΟ Η ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ ?????
ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΚΕΙ ΔΥΣΚΟΛΕΥΟΥΝ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΠΟΛΥ...
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
![]()
ΘΑ ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΣΩ ΓΙΑΤΙ ΔΙΑΒΑΣΑ ΚΑΠΟΙΕΣ ΠΟΛΥ ΣΟΒΑΡΕΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΤΗΣ ΦΙΛΗΣ livia ΟΠΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ....
quote:
Είμαστε έτοιμοι να παραδεχτούμε πως έχουμε όρια σε αυτά που μπορούμε να δώσουμε και να λάβουμε?
quote:
δεν έχει νόημα να μείνεις γυμνός ή να μοιράσεις απλόχερα το τίποτα.
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΑΥΤΕΣ) ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΘΕΣΩ ΠΩΣ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΟΥΤΕ ΕΥΚΟΛΟ ΟΥΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΚΕΨΗ...
ΤΙ ΝΟΗΜΑ ΕΧΕΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΤΙΠΟΤΑ ??????
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
![]()
ΠΟΛΥ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΟΥ ΑΒΑΤΑΡ,
αλλα υπαρχει παντα και μια αλλη παραμετρος,που δεν εχεις διευκρινησει,η εγω δεν εχω καταλαβει.
Μιλατε για υλικη προσφορα,για πνευματικη προσφορα η και για τα δυο?
To καλοκαιρι που περασε καθως περπατουσα στην πλατεια ομονοιας,μια μερα με μεγαλο καυσωνα,ειδα στο βρωμερο πεζοδρομιο μια ηλικιωμενη γυναικα με μαυρα ρουχα,και τα ποδια της κομενα και το προσωπο της στραμενο στην γη,να επαιτει,εκεινη τη στιγμη ντραπηκα που ειμουν ανθρωπος,αλλα ντραπηκα και για ολη την ανθρωπινη φυλη.
Μεσα στο σιωπηλο μου κλαμα οχι βεβαια βοηθεια δεν μπορεσα να δωσω,αλλα βιαστικα να φυγω απο αυτη την εικονα.
ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ>
quote:
ΕΠΙΣΗΜΑΙΝΩ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ (ΠΟΥ ΣΥΜΦΩΝΩ ΜΕ ΑΥΤΕΣ) ΜΕ ΤΟΝ ΣΚΟΠΟ ΝΑ ΘΕΣΩ ΠΩΣ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΟΥΤΕ ΕΥΚΟΛΟ ΟΥΤΕ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΣΚΕΨΗ...
ΚΑΤΑ ΑΡΧΑΣ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΩΘΕΙ,
1 ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΕΡΙΣΕΜΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ,Η ΨΥΧΙΚΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ,ΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΧΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΕΙΝΑΙ ΑΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΠΡΟΣΦΕΡΕΙ ΟΤΙ ΔΙΠΟΤΕ.
2 Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΟΠΟΙΑΣ ΦΥΣΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΙΔΙΟΤΕΛΕΣ ΚΙΝΗΤΡΟ,ΑΛΛΙΩΣ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΑΛΛΑ ΑΛΙΣΒΕΡΙΣΙ,ΚΑΙ ΕΝΤΑΣΕΤΑΙ,ΣΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΔΟΥΝΑΙ ΚΑΙ ΛΑΒΕΙΝ.
ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΙ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ,ΟΤΑΝ ΔΩΡΕΑΝ ΕΧΟΥΜΕ ΛΑΒΕΙ_?
ΕΤΣΙ ΚΙ ΑΛΛΙΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΠΕΡΙΣΣΕΜΑ ΨΥΧΗΣ ΔΙΝΕΤΑΙ.
http://www.tendreams.org/jialu/jialu9aa.jpg" border=0>
"ΤΕΤΕΛΕΣΘΑΙ"
Αυτό που με έκανε όμως να αναλογιστώ και να προβληματιστώ είναι οτι είναι πολύ πιο περίπλοκο το να δώσεις σε κάποιον μια πνευματική βοήθεια.
Όταν πχ βλέπεις κάποιον επαίτη ή άπορο να σου ζητάει βοήθεια είναι πιο εύκολο ίσως να δώσεις ένα ποσό για να τον βοηθήσεις.
Αντιθέτως, όταν ένας άνθρωπος έχει ανάγκη από μια πνευματική βοήθεια είναι πιο σύνθετη η βοήθεια που καλείσαι να δώσεις.
Αναλογιζόμενος/η τα δικά σου αποθέματα σε αυτό που προσπαθείς να δώσεις, στις ανάγκες του ατόμου που χρειάζεται την βοήθεια, στον χαρακτήρα του και την φύση του χαρακτήρα του.

In anticipation of my resurrection...
ΚΑΛΗ ΜΟΥ ΦΙΛΗ spirit ΟΜΙΛΩ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΑ ΔΥΟ...
ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΚΑΙ ΥΛΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ....
ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΛΙΚΗ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΦΕΥΓΟΥΜΕ....
ΜΕ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΟΜΩΣ ??????
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΖΗΤΑ....
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
![]()
quote:
ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΜΕ ΤΗΝ ΥΛΙΚΗ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΦΕΥΓΟΥΜΕ....
ΜΕ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΟΜΩΣ ??????ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΔΙΠΛΑ ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΤΗΝ ΖΗΤΑ....
ΦΙΛΕ ΑΒΑΤΑΡ,Η ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΜΠΕΡΙΕΧΕΙ ΤΗΝ ΣΙΓΟΥΡΙΑ ΤΗΣ ΓΝΩΣΗΣ,ΔΕΝ ΔΙΑΦΩΝΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ ΕΥΘΥΝΗ,ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ,ΓΙ ΑΥΤΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΦΙΔΩΛΟΙ,ΣΤΗΣ ΕΚΦΡΑΣΕΙΣ ΜΑΣ,ΚΑΙ ΣΙΓΟΥΡΟΙ ΠΑΝΩ ΑΠ ΟΛΑ,ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΜΕ,ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΟ ΑΤΟΜΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΔΕΧΕΤΑΙ.

"ΤΕΤΕΛΕΣΘΑΙ"
I AM UNDER SPELL....YOURS....
ΦΙΛΕ/Η Spanish eyes ΚΑΛΑ ΚΑΝΕΙΣ ΚΑΙ ΛΕΣ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙΣ ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΠΟΨΕΙΣ ΔΕΚΤΕΣ ΕΙΝΑΙ....
ΑΛΛΑ ΘΑ ΜΟΥ ΕΠΙΤΡΕΨΕΙΣ ΝΑ ΔΙΑΦΩΝΙΣΩ...
ΙΣΩΣ ΔΕΝ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΕΙΣ ΠΩΣ ΤΟ ΠΕΖΟΥΜΕ "ΘΕΟΙ"....
ΑΝΤΙΘΕΤΩΣ ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΟΛΟΙ ΤΟ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΟΣΟΧΗ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΗ ΕΥΘΥΝΗ ΤΟ ΟΛΟ ΘΕΜΑ...
ΕΑΝ ΔΙΑΒΑΣΕΣ ΤΙΣ ΑΝΑΦΟΡΕΣ ΜΟΥ ΣΕ ΚΑΠΟΙΟ ΣΗΜΕΙΟ ΓΡΑΦΩ..
quote:
ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΑΥΤΟ ΜΠΑΙΝΕΙ Η ΠΑΡΑΜΕΤΡΟΣ ΕΥΘΥΝΗ....
(ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΑΝ ΣΕ ΠΟΛΛΕΣ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩΜΑΙ ΣΤΗΝ ΕΥΘΥΝΗ ΑΛΛΑ ΓΙΑ ΕΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΒΑΣΙΚΟ ΑΥΤΟ)ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΘΕΣΗ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΠΩΣ ΑΥΤΗ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΛΛΟΝ ?????
ΤΟ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ????
ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΕΠΙΓΝΩΣΗ ΕΑΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΣΤΟ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ ????Η ΑΠΛΑ ΛΕΜΕ ΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΤΙ ΒΡΕΞΕΙ ΑΣ ΚΑΤΕΒΑΣΗ ΦΙΛΕ ΜΟΥ
ΔΗΛΑΔΗ ΦΙΛΕ ΜΟΥ ΤΙ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΑΝ ΔΕΝ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙ ΘΕΛΕΙ ???
ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΒΟΗΘΗΣΑΜΕ ????
ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΑΣ ΗΣΥΧΗ ???
ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ "ΘΕΑΤΡΙΝΟΥΣ" ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΞΕΝΙΑΣΟΥN ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ?????
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
![]()
ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΣΙΓΟΥΡΟΣ ΟΤΙ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ...ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΑΥΤΟ;;ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΣΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΥΠΑΡΧΕΙ Η ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΔΩΣΕΙΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΑΝΘΑΣΜΕΝΟ;;;
I am under y o u r speel...
quote:
ΜΟΙΡΑΣΤΕ ΤΟ ΑΠΛΟΧΕΡΑ ΟΠΟΥ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΣΚΕΦΤΕΙΤΕ..ΔΕΝ ΕΙΣΤΕ ΘΕΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΡΕΤΕ ΟΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΣΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΚΑΙ ΠΩΣ ΘΑ ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙ Ο ΛΑΒΩΝ...ΑΥΤΟ ΑΦΗΣΤΕ ΤΟ ΝΑ ΤΟ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΚΑΙ Ο ΛΑΒΩΝ...ΟΤΑΝ ΔΙΝΕΙΣ ΕΠΕΙΔΗ ΑΚΡΙΒΩΣ ΘΕΛΕΙΣ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΟΙΑΖΕΣΑΙ ΓΙΑ ΑΥΤΟΝ ΠΟΥ ΒΟΗΘΑΣ ΤΟΤΕ Η ΒΟΗΘΕΙΑ ΔΕΝ ΒΓΑΖΕΙ ΠΟΤΕ ΣΕ ΚΑΚΟ...ΜΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΒΓΑΛΕΙ ΤΟΤΕ ΥΠΗΡΧΕ ΛΟΓΟΣ....
Συμφωνώ με τα παραπάνω.
Αλλά θα ήθελα να θέσω το ερώτημα από την άλλη πλευρά του καθρέφτη : Πότε δεν πρέπει να προσφέρουμε ή αν υπάρχει κάποιος λόγος που μας στερεί το δικαίωμα της προσφοράς.
Και ξαναθέτω το ερώτημα ποιό το περιεχόμενο της ΕΥΘΥΝΗΣ σε ό,τι αφορά την παροχή ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ;
Odysseus_Nemo
quote:
Πότε δεν πρέπει να προσφέρουμε ή αν υπάρχει κάποιος λόγος που μας στερεί το δικαίωμα της προσφοράς.Και ξαναθέτω το ερώτημα ποιό το περιεχόμενο της ΕΥΘΥΝΗΣ σε ό,τι αφορά την παροχή ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ;
Odysseus_Nemo
Υπάρχει λόγος να μας στερεί το δικαίωμα της προσφοράς,αλλά εδώ ακριβώς είναι το λάθος.
Η προσφορά δεν είναι δικαίωμα.Είναι καθήκον.
Οι λόγοι για να επιλέξεις να μήν προσφέρεις είναι πολοί και αφορούν, όχι όπως εσφαλμένα εξέλαβε η φίλη Spanish eyes το να το παίξουμε Θεοί αλλά το αντίθετο.
Δεν είπαμε να μήν βοηθάμε όπου μπορούμε και να μήν μοιράζουμε το περίσευμα ψυχής αλλά να αποφύγουμε την παροιμία :"Όπου Γάμος και χαρά η Βασίλω πρώτη".
Το περιεχόμενο της ευθύνης όπως το καταλαβαίνω εγώ είναι σε ένα απλό παράδειγμα:
Χτες έπινες καφέ στην Πλάκα και σε πλησίασε ένα παιδάκι που θα 'τανε δεν ΄θατανε 5 χρονών,σου ζήτησε ενα ευρώ γιατί πεινούσε είπε.
Εσύ:
α)του έδωσες αμέσως ενα ευρώ γιατί το λυπήθηκες Αγιες μέρες που είναι
β)του αγόρασες ενα σουβλάκι γιατί η πείνα με φαί περνιέται.
γ)το κράτησες δίπλα σου και ενημέρωσες την Πρόνοια να το αναλάβει γιατί είναι ευθύνη της Πολιτείας που μικρά παιδιά είναι στην ζητιανιά.
δ)Το πήρες σπίτι σου για να το μεγαλώσεις όπως όλα τα φυσιολογικά παιδάκια,να το γλιτώσεις απο το δρόμο.
ε)Του έδωσες συμβουλή να μην επιτρέπει να το εκμεταλεύονται και να γυρίσει σπίτι και να πάει σχολείο για να γίνει χρήσιμος άνθρωπος στην κοινωνία.
ζ)Δεν του έδωσες χρήματα με σκοπό να καταλάβει οτι αυτό που κάνει δεν είναι σωστό και να το σταματήσει.
η)Δεν του έδωσες χρήματα γιατί δεν είχες.
θ)Το έδιωξες θυμωμένα γιατί κατάλαβες πως έλεγε ψέματα.
ι)Του έδωσες χρήματα και το ακολούθησες για να δείς τι θα τα κάνει.
κ)Του έδωσες το τηλέφωνο κάποιου που ήξερες οτι μπορεί να το βοηθήσει μόνιμα(ανθρώπου,οργανισμού,σωματείου,συλόγου,κ.τ.λ.).
λ)του τράβηξες το αυτί και του έδωσες σκαμπίλι για να φοβηθεί και να μην το ξανακάνει.
μ)Του πρόσφερες δουλειά.
ν)Το πήγες σε τηλεοπτικό σταθμό και διωργάνωσες τηλεμαραθώνιο βοήθειας.
Και άλλα λόγια να αγαπιώμαστε...
προσωπικά κανένα απο τα παραπάνω δεν τα θεωρώ "σωστη" βοήθεια,αλλά όλα αυτά που γράφω τα έχουν κάνει κατα καιρούς συνάνθρωποί μας με το σκεπτικό οτι βοηθάνε.
Εσύ τι νομίζεις ειλικρινά οτι συνηστά ουσιαστική βοήθεια στο παραπάνω παράδειγμα?
Είναι κάτι απλό που μας συμβαίνει καθημερινά αλλά με το χέρι στην καρδιά νομίζεις οτι υπάρχει τρόπος να το βοηθήσεις αυτό το παιδάκι?

ΦΙΛΕ Spanish eyes ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΕΑΝ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΔΙΔΟΥΜΕ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΩΣΤΟ ?????
ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΣ ΠΩΣ ΕΧΩ ΠΟΛΛΕΣ ΦΟΡΕΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΟΠΙΚ ΠΩΣ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΠΟΙΟΝ ,ΤΙ ΔΙΝΟΥΜΕ ΚΑΙ ΓΙΑΤΙ ΤΟ ΔΙΝΟΥΜΕ...
ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΟΥ ?????
ΔΗΛΑΔΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΦΤΑΣΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΗΜΕΙΟ ΕΤΣΙ ΑΠΛΑ ΔΙΝΟΥΜΕ ΓΙΑ ΝΑ ΞΕΦΥΓΟΥΜΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΑΣ ΠΩΣ ΚΑΤΙ ΚΑΝΑΜΕ ?????
ΝΟΜΙΖΩ ΦΙΛΕ ΜΟΥ Odysseus_nemo ΕΔΩΣΑ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΙ ΝΟΜΙΖΩ ΕΓΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ Η' ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΥΘΗΝΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΧΗ ΒΟΗΘΕΙΑΣ...
ΘΑ ΕΠΑΝΑΛΑΒΩ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΦΟΡΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΩ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΝΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ....
quote:
ΑΠΛΑ ΜΙΑ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΒΟΗΘΗΣΑΜΕ ????
ΑΠΛΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΜΑΣ ΗΣΥΧΗ ???ΝΑ ΓΙΝΟΥΜΕ ΣΑΝ ΚΑΠΟΙΟΥΣ "ΘΕΑΤΡΙΝΟΥΣ" ΠΟΥ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΝΑ ΞΕΝΙΑΣΟΥN ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ ΕΠΟΜΕΝΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ?????
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
![]()