ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ελληνικη Γλωσσα - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

- Ελληνικη Γλωσσα - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.

dimsot57 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/3
dimsotΜέλος
10/01/2004, 23:24:51
ΤΙ ΘΑ ΛΕΓΑΤE ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ESOTERIKA MIA ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

ΕΓΩ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΥΤΟ ΣΟΒΑΡΑ (ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΣ ΜΕ ΚΟΡΟΙΔΕΨΕΙ)

ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΞΕΡΩ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΠΙΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ

ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ 10-20 ΑΡΧΙΚΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΕΓΩ ΠΑΝΤΟΣ ΞΕΡΩ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΣ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΤΕ ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΕΛΙΚΑ

ΤΙ ΛΕΤΕ;;;;;;;

ΠΑΝ ΔΕ ΑΥ ΤΟ ΓΙΓΝΟΜΕΝΟΝ ΥΠ' ΑΙΤΙΟΥ ΤΙΝΟΣ ΕΞ ΑΝΑΓΚΗΣ ΓΙΓΝΕΣΘΑΙ. (ΠΛΑΤΩΝ)
dimsot

11/01/2004, 12:27:02
quote:
ΤΙ ΘΑ ΛΕΓΑΤE ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ESOTERIKA MIA ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ
dimsot

Φιλε μου επικροτω και ...επαυξανω!

Τι θα λεγατε να ξεκινησουμε μια προσπαθεια επαναφορας της αρχαιας Ελληνικης γλωσσας και καθιερωσης της σαν επισημης γλωσσας (σε πρωτη φαση) στην Ευρωπαϊκη Ενωση;

EκήβολοςΜέλος
11/01/2004, 17:42:25
Δεν νομίζω πως είναι εφικτό κάτι τέτοιο.
Τουλάχιστον δεν γίνεται απο μια μικρή ομάδα όπως προτείνεται.
Θα μπορούσε μόνο αν το επεδίωκε η πολιτεία με τους
κρατικούς μηχανισμούς της.

Αυτό εξ' άλλου επετεύχθη στο Ισραήλ όπου επανέφεραν μια
γλώσσα και μια γραφή, νεκρές και ξεχασμένες πολλά πολλά χρόνια.
Δυστυχώς όμως δεν έχουμε καμμία σχέση με τους εβραίους στην
αγάπη για την πατρίδα την ιστορία την γλώσσα και γενικά με
τους θησαυρούς της εθνικής κληρονομιάς μας.

11/01/2004, 17:49:46
...δειτε αυτο:
κυτταρο

φως!

Edited by - ΑΤΜΑ on 11/01/2004 19:34:22

ΕυθύμηςΜέλος
14/01/2004, 15:09:24
Αρχαιοελληνική προφορά. Φαίνεται να την απαγγέλλει ξένος, αλλά η προφορά του πλησιάζει περισσότερο την αρχαιοελληνική απ' ότι η ίδια η νεοελληνική.

http://www.oeaw.ac.at/kal/agp/

Κώδικας ΡΑΜΑΦΑ. Αποτελεί έρευνα ενός συγκεκριμένου ατόμου, συνεπώς να είστε επιφυλακτικοί.

http://www.ramafa.gr/gr/index.html

Ελληνο-δυτικές κοινές λέξεις.

http://www.pittaland.gr/newpage13.htm

Να συμπληρώσω 2 που δεν υπάρχουν στο παραπάνω άρθρο, και τις θυμάμαι από άλλα άρθρα.

less (συγκριτικός του small στα αγγλικά) = έλασσον (συγκριτικός του μικρός στα αρχαία Ελληνικά)
όχλος = fολκ-ος (αιολιστί) = volk (γερμανικά)

Οι επιρροές της Ελληνικής και δη της Αρχαίας Ελληνικής είναι πολύ περισσότερες στα Δυτικά λεξιλόγια απ' όσο φανταζόμαστε.

Και είναι πραγματικά κρίμα, που στην Ελλάδα δεν υπάρχει κάποιο επίσημο κρατικό ερευνητικό κέντρο που να αναζητά όχι μόνο τις επιρροές της γλώσσας στις υπόλοιπες Δυτικές, αλλά και τη σχέση της με την ψυχολογία, τη νόηση, τον εσωτερισμό και τη γεωμετρία.

Ο Παλαμάς, όσοι δε γνωρίζετε, ήταν από τους θερμόαιμους δημοτικιστές. Η ιδέα της λατινοποίησης του Ελληνικού αλφαβήτου στέκει από το 1929.

Από http://www.tetraktys.org/melikertis/mid%20adonis02.htm

"Το δημοτικιστικό κίνημα λοιπόν συνεδέθη από την αρχή με το όνομα των Ρωμηών και όχι απλώς με την "ρομέηκη γλόσα". Το αδιάλλακτο ιδεολογικό όργανο των δημοτικιστών, που εκδόθηκε το 1904 από τον Δ.Π. Ταγκόπουλο, δεν βρήκε άλλο όνομα για τίτλο, παρά εκείνο του δευτέρου βασιλέως της Ρώμης του Νουμά, μυθικού προστάτου των λατινικών γραμμάτων και το περιοδικό αυτό με τον ομώνυμο τίτλο υπεδήλωνε ότι υπηρετεί τα ρωμαϊκά και όχι τα ελληνικά ιδεώδη. Ένας άλλος πρωτοπόρος του Δημοτικισμού, ο Αργύρης Εφταλιώτης, θέλησε να δώσει μεγαλύτερη έμφασι στην ρομέϊκη συνείδησι και μάλιστα χωρίς υπαινιγμούς και υπονοούμενα. Με το σχεδίασμά του "Ιστορία της Ρωμιοσύνης", που εδημοσίευσε το 1901, διασπά πλήρως το Έθνος, διαχωρίζων τους Νέους από τους Παλαιούς, τους Ρωμηούς από τους Έλληνες. Η άλωσις της Κορίνθου (146 π. Χ.) και η υποδούλωσις της Ελλάδος στους Ρωμαίους, είναι γιά τον Εφταλιώτη και τους ομοίους του, "η ένδοξη αρχή της ιστορίας των Ρωμηών". Ο νεογραικυλισμός στην αποθέωσή του ...! Τις θέσεις των "ρωμαιοφρόνων" υπεστήριξαν με πολύ ζήλο ο Α. Πάλλης και ο Πέτρος Βλαστός, στον δε δημοσιογραφικό αγώνα που ακολούθησε, συνετάχθη με αυτούς και με το όνομα της Ρωμιοσύνης και ο Κωστής Παλαμάς. Να και κάτι πολύ λίγο γνωστό για τον "εθνικό" μας ποιητή. Ο Γιάννης Ψυχάρης, ο πατριάρχης του δημοτικισμού, ήταν και αυτός θαυμαστής του ρωμαϊκού πνεύματος της ενότητος και περιφρονούσε την ελληνική τάσι για διάσπαση. Επίστευε οτι "Οταν το 1821 ο Μπότσαρης και οι όμοιοί του ξεσηκώνονταν, υπήκουαν χωρίς μήτε να το ξέρουν (ο Ψ. όμως το ήξερε...) σε μία ρωμαϊκή ώθηση". Αντίθετα έβλεπε οτι "Η Ακρόπολη μ' όλη την αρχαία της δόξα είναι έτοιμη (άκουσον!) να πέση και να μας πλακώση", όπως γράφει στις πρώτες σελίδες του περιβόητου "Ταξιδιού" του. Και αισθανόταν μέχρι τέλους Ρωμηός ο Ψυχάρης. Άλλος "ρωμαιόφρων" δημοτικιστής, ο Μένος Φιλήντας, που μάλιστα απεκλήθη "Πρωτοπαλλήκαρο της Ιδέας", έγραφε το 1929: "Prepi na grafoume me to latiniko alfavito ...". Στο ίδιο μήκος κύματος, ο άλλος επιφανής του Δημοτικισμού Δημήτρης Γλυνός, έλεγε περίπου την ίδια εποχή: "το λατινικό αλφάβητο μας εισάγει μορφικά στην οικογένεια των ευρωπαϊκών λαών, έπειτα λύνει με μιας το ορθογραφικό πρόβλημα". Λαμπρό δίδαγμα παρακμής και ήσσονος προσπαθείας και μάλιστα από ένα πρωταγωνιστή της πρώτης "Εκπαιδευτικής Μεταρρύθμισης". Όπως βλέπομε λοιπόν ο Δημοτικισμός εμφανίσθηκε με διαθέσεις συγκεκροτημένης ιδεολογίας και όχι σαν μία απλή γλωσσική ανανεωτική κίνησις. Το άσχημο όμως είναι ότι λίγοι αντελήφθησαν τις πραγματικές του προθέσεις και δεν τον αντιμετώπισαν όπως θα έπρεπε επί του ιδεολογικού και εθνικού πεδίου."

Όποτε βρείτε χρόνο, διαβάστε, με επιφύλαξη, τα άρθρα της ακόλουθης ιστοσελίδας.

http://www.tetraktys.org/frmst%20elinusia.htm

ΕυθύμηςΜέλος
14/01/2004, 15:15:52
Α! Και το απόσπασμα που έχει σταλεί με το Voyager, στο..Άπειρο.

http://voyager.jpl.nasa.gov/spacecraft/languages/greek.html

kynikosΜέλος
31/01/2004, 07:22:59
quote:
dimsot: ΤΙ ΘΑ ΛΕΓΑΤE ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΜΕΣΩ ΤΟΥ ESOTERIKA MIA ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑΣ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Πασχάλης: Φιλε μου επικροτω και ...επαυξανω!

Εκήβολος: Δεν νομίζω πως είναι εφικτό κάτι τέτοιο.
Τουλάχιστον δεν γίνεται απο μια μικρή ομάδα όπως προτείνεται.
Θα μπορούσε μόνο αν το επεδίωκε η πολιτεία με τους
κρατικούς μηχανισμούς της.

Προσωπικά νομίζω οτι ειναι ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ιδέα dismot, αλλά μην περιορίζεσε μόνο στό esoterica.gr, που έχει καί άλλους στόχους.
Πάντως συμφωνώ οτι η προσπάθεια πρέπει να αρχίσει από μικρές τοπικές ομάδες, που θά αποδείξουν έμπρακτα την... "Χαρά των Αρχαίων Ελληνικών".

Εκήβολε, αν κάτι τέτοιο επιβληθεί απο το Κράτος, θα γίνει αυτοστιγμής μισητό. Μιλάμε για μια διαδικασία εξάπλωσης πνεύματος, και όχι για καταναγκαστικά έργα!

Μην ξεχνάς οτι οταν ο Eliazar Ben Yahuda έδωσε τα μοντέρνα Εβραϊκα στο Ισραήλ, η προεργασία είχε ηδη γίνει, και σχεδόν κανείς δεν είχε αντιρήσεις. Αυτό δεν ισχύει στην σημερινή Ελλάδα.

Ο Ben Yahuda είχε προηγουμένως "ταλαιπωρήσει" την οικογένειά του, τον στενό κύκλο των φίλων του, και τις ομάδες που καθοδηγούσε για ΠΟΛΛΑ χρόνια, πριν θεωρήσει οτι ήταν έτοιμος. Στήν οικογένειά του ΑΠΑΓΟΡΕΥΕ να μιλάν οτιδήποτε άλλο.

Δεν νομίζω κανεις μας να μπορεί (αλλα ούτε και να ΘΕΛΕΙ) να κάνει κάτι τέτοιο. Όμως μια εστω προκαταρκτική προσπάθεια είναι αναγκαία, πριν αρχισει κανείς να προβάλει απαιτήσεις προς στο Κράτος.

Αλλοιώς το αίτημα δεν φαίνεται σοβαρό.

Κ.

Έγινε διόρθωση του ονόματος, απο Ben Gurion σε Ben Yahuda

Edited by - kynikos on 20/02/2004 18:06:23

kynikosΜέλος
31/01/2004, 07:30:45
Ελληνικά για τα διαστημόπλοια της NASA;

Τι δηλαδή; Σαν να λέμε: << Ο Καραγκιόζης Αστροναύτης >> ;

Μαέστρο, ένα Καλαματιανό! Ώπα!...

Γειά σου Πατρίδα!!

Κ.

31/01/2004, 15:59:07
quote:

ΕΓΩ ΤΟ ΠΡΟΤΕΙΝΩ ΑΥΤΟ ΣΟΒΑΡΑ (ΟΠΟΙΟΣ ΘΕΛΕΙ ΑΣ ΜΕ ΚΟΡΟΙΔΕΨΕΙ)

ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΤΟ ΞΕΡΩ ΑΛΛΑ ΟΛΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΑΠΟ ΜΙΑ ΣΠΙΘΑ ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ

ΑΣ ΞΕΚΙΝΗΣΟΥΜΕ ΜΙΑ ΟΜΑΔΑ ΕΜΕΙΣ ΟΙ 10-20 ΑΡΧΙΚΩΣ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΕΓΩ ΠΑΝΤΟΣ ΞΕΡΩ ΑΡΚΕΤΟΥΣ ΓΝΩΣΤΟΥΣ ΜΟΥ ΠΟΥ ΣΥΜΜΕΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΥΤΕΣ ΤΙΣ ΑΠΟΨΕΙΣ

ΑΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΤΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΑΣ ΤΟ ΔΟΚΙΜΑΣΟΥΜΕ ΤΙ ΛΕΤΕ ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΜΑΙ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΤΕΛΙΚΑ

ΤΙ ΛΕΤΕ;;;;;;;

Ωραιο θα ηταν φιλε μου αλλα κομματακι δυσκολο.
Θα πω απλα και ευκολα πραγματακια τα οποια σε πολλους ακουγονται ¨ηλιθια¨. Σχεδον ολοι εμεις στα εσωτερικα ειμαστε υπερ της ελληνικης γλωσσας.
Γιατι το 80% οσον ειναι μελη στα εσωτερικα εχουν ονομα μελους που δεν ειναι γραμμενο στην ελληνικη γλωσσα?
Μηπως και εμεις οι ενδιαφερομενοι πολλες φορες δεν δινουμε το καλο παραδειγμα?
Θα ηθελα να μου απαντησουν καποιοι.
Μηπως τα πολλα λογια ειναι φτωχεια?
Μηπως ηρθε καιρος για εργα?

Γλυκια η ζωη και ο θανατος μαυριλα!

kynikosΜέλος
31/01/2004, 16:35:39
quote:
Γιατι το 80% οσον ειναι μελη στα εσωτερικα εχουν ονομα μελους που δεν ειναι γραμμενο στην ελληνικη γλωσσα?
Μηπως και εμεις οι ενδιαφερομενοι πολλες φορες δεν δινουμε το καλο παραδειγμα?

Τί θες να πεις .Κανένας.;
Βγάζεις κάπως το συμπέρασμα οτι επειδή, εγώ, π.χ. γράφω το ψευδόνυμο μου "kynikos", καί όχι "κυνικός", σημαίνει οτι δέν με ενδιαφέρουν τα Ελληνικά; Κουφό μου φαίνεται...
Ετσι έγραψα το όνομα οταν γράφτικα στό esoterica.gr, δεν ηξερά οτι μπορούσα να γράψω και Ελληνικά.

Φίλέ, εγώ δεν εμαθά να γράφω Ελληνικά με το ζόρι, σε σχολείο, αλλά μόνος μου, με το λεξικό και με το βιβλίο, γιατί μου άρεσαν! Τώρα, αν γράφω το όνομα με λατινικους ή... Σανσκριτικούς χαρακτήρες, γούστο μου και καπέλλο μου, δέν πέφτει κανενός ο λόγος.

Αν βλέπεις τους φίλους που χρησημοποιουν Λατινικούς χαρακτήρες στα ονόματά τους σαν πρόβλημμα για την εξάπλωση των Αρχαίων, φοβάμαι οτι το βλέπεις πολύ επιφανειακά το θέμα...

Κ

31/01/2004, 16:59:05
quote:
Τι δηλαδή; Σαν να λέμε: << Ο Καραγκιόζης Αστροναύτης >> ;

Μαέστρο, ένα Καλαματιανό! Ώπα!...

Τι κακο εχει ο Καλαματιανος σαν χορος φιλε μου και τον χρησιμοποιεις
για να χλευαζεις και να ειρωνευεσαι?

quote:
Τί θες να πεις .Κανένας.;
Βγάζεις κάπως το συμπέρασμα οτι επειδή, εγώ, π.χ. γράφω το ψευδόνυμο μου "kynikos", καί όχι "κυνικός", σημαίνει οτι δέν με ενδιαφέρουν τα Ελληνικά; Κουφό μου φαίνεται...

Ειδες ? Απλα πραγματακια μας φαινονται ¨κουφα¨!Στα πολυπλοκα ομως ειμαστε ολοι φωστηρες!

kynikosΜέλος
31/01/2004, 17:15:57
quote:
Τι κακο εχει ο Καλαματιανος σαν χορος φιλε μου και τον χρησιμοποιεις
για να χλευαζεις και να ειρωνευεσαι?

Ο Καλαματιανός είναι θαυμάσιος χορος.
Τί σε κάνει να νομίζεις οτι χλευάζω και ειρωνεύομαι ;

Εγω το είπα θετικά, και μάλιστα κάποια στιγμή θα το εξηγήσω κιόλας, για όσους δεν το κατάλαβαν ήδη...

Κ.

31/01/2004, 17:27:50
Χαιρομαι οταν κανω λαθος.
Οσο για το ψευδονυμο μη το παιρνεις προσωπικα, απλα μια διαπιστωση εκανα.Δικαιωμα σου να το γραφεις οπως θελεις.
Απλα ηθελα να πω οτι υπαρχουν απλα καθημερινα πραγματακια που υποβιβαζουν την Ελληνικη γλωσσα χωρις να το παιρνουμε ειδηση .
Και η μαλακια ξερεις ποια ειναι?
Οτι τα κανουμε εμεις οι ιδιοι.

Φιλικα......Κανένας.

kynikosΜέλος
31/01/2004, 17:37:54
quote:
Απλα ηθελα να πω οτι υπαρχουν απλα καθημερινα πραγματακια που υποβιβαζουν την Ελληνικη γλωσσα χωρις να το παιρνουμε ειδηση .

Σίγουρα...

Να με συγχωρεις και μένα που σε πήρα καπώς στραβά αρχικά. Μου φάνηκε οτι έκανες τον σπασίκλα!

Τώρα όμως, μολίς διάβασα ενα μύνημά σου στο διπλάνο δώματιο, εκεί που λές για "δημάρχους μαι μπινελίκια", και σε νοιώθω, φίλε!

Στον Αγώνα λοιπον!

Κ.

EκήβολοςΜέλος
31/01/2004, 23:21:40
quote:

Εκήβολε, αν κάτι τέτοιο επιβληθεί απο το Κράτος, θα γίνει αυτοστιγμής μισητό. Μιλάμε για μια διαδικασία εξάπλωσης πνεύματος, και όχι για καταναγκαστικά έργα!

Όταν έγραφα για κρατικούς μηχανισμούς δεν αναφερόμουν στα ΜΑΤ και στις δυνάμεις επιβολής τάξεως. Λίγη στοιχειώδη λογική και καλή προαίρεση χρειάζεται για να καταλάβεις.
Κρατικοί μηχανισμοί είναι και τα πανεπιστήμια.
Εδώ στην Θεσσαλονίκη υπήρχε ιδιωτικο φροντιστήριο, που δίδασκε την Αρχαία Ελληνική γλώσσα.
Δεν γνωρίζω άν υπάρχει ακόμη. Τι κατάφερε; Πόσοι έμαθαν για την ύπαρξή του; Πόσοι ενδιαφέρθηκάν;
Δεν θα μπορούσε αυτή η προσπάθεια να γινόταν απο τα πανεπιστήμια με δημιουργία φροντιστηρίων στελεχομένα απο φοιτητές αμειβόμενοι έστω συμβολικά;
Δεν θα μπορούσαν οι πρυτάνεις αντί να ξόδευαν κρατικά κονδύλια σε χλιδάτα χαλιά και έπιπλα να ενδιαφερθούν για την κατάντια της παιδείας;
Δεν θα έπρεπε η Ελληνική ακαδημία να εκδώσει τον πλούτο της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας και να δημιουργήσει ένα ρεύμα έρευνας και ανάλυσης για τα ιερά ''τέρατα'' του παγκόσμιου πολιτισμού μέσα στην μέση παιδεία;
Όσο κι αν σου φανεί απίστευτο υπάρχουν οικογένειες στην Ελλάδα που στην...ενδοεπικοινωνία τους χρησιμοποιούν αρχαία Ελληνικά!
Εγώ γνώρισα μια και μου διαβεβαίωσαν πως υπάρχει κύκλος αρχαιολατρών, έστω περιορισμένος, που επιμένει στον δρόμο αυτό.
Η μαγιά επομένως υπάρχει, για να γίνει συστηματική και σοβαρή δουλειά απαιτείται ΠΑΙΔΕΙΑ.
ΑΥΤΟ είναι κάτι που μπορεί να επιτευχθεί μόνο με μηχανισμούς πανελλαδικής εμβέλειας και ουσιαστικής αξίας.
Μόνο έτσι δεν θα κυνδινεύσει μια τέτοια προσπάθεια να πέσει στο κενό και να χαρακτηριστεί ως γραφική, εθνικιστική, ρατσιστική, ακροδεξιά, οπισθοδρομική, σκοταδιστική και πάει λέγοντας, απο διάφορους νεοφωταδιστές που μόλις ακούν ''αρχαίο'' βγάζουν σπυράκια.
Ο τρόπος διδασκαλίας δεν πρέπει να έχει την μορφή επιβολής. Ένα απο τα κύρια χαρακτηριστικά του Έλληνα είναι η αντίδραση σε κάθε μορφή επιβολής. Δέν πρέπει να δοθεί βάρος σε ατέλειωτους κανόνες γραμματικής και συντακτικούς, που τόσο κουράζουν και δημιουργούν δυσφορία με αποτέλεσμα να χάνεις κάθε ενδιαφέρον για περαιτέρω εκμάθηση.
Την γραμματική και το συντακτικό θα τα μάθεις σιγά σιγά μεσα απο την μελέτη των κειμένων.
Τα αρχαία Ελληνικά είναι ζωντανά ΜΕΣΑ στην καθημερινή μας γλώσσα, με λίγη προτροπή και σωστή εργασία μπορεί ο κάθε Έλληνας να μάθει τουλάχιστον να καταλαβάινει τα κείμενα τις κλασσικής αρχαιότητας.
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως σε μερικούς μήνες όποιος γνωρίζει τα νεοελληνικά θα μπορεί να διαβάζει Θουκυδίδη, Αριστοφάνη και λοιπούς ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ.
Το μέγα θέμα είναι... ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΑΥΤΟ, ΤΟ ΚΡΑΤΙΔΙΟ ΠΟΥ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΕΛΛΑΣ ;;;;;;

kynikosΜέλος
01/02/2004, 00:31:15
Εκήβολε,

Απ' την μια πλευρά, έχεις απόλυτο δίκιο ο'τι και να πεις.

Και μήν νόμιζεις ο'τι επειδή έχουμε διαφορές στό "αλλο" θεμα, δεν αναγνωρίζω το σωστό των όσων λες!

Σε όλα αυτά τα σημεία συμφωνώ, απόλυτα, ιδίως το τελευταίο.
Το'χω ξαναπεί αλλού εξ άλλου, κατα τη γνώμη μου ειναι δική μας απώλεια που απομακρυνώμαστε απο τα Αρχαία.

quote:

- Δεν θα μπορούσε αυτή η προσπάθεια να γινόταν απο τα πανεπιστήμια με δημιουργία φροντιστηρίων στελεχομένα απο φοιτητές αμειβόμενοι έστω συμβολικά;

- Δεν θα μπορούσαν οι πρυτάνεις αντί να ξόδευαν κρατικά κονδύλια σε χλιδάτα χαλιά και έπιπλα να ενδιαφερθούν για την κατάντια της παιδείας;

- Δεν θα έπρεπε η Ελληνική ακαδημία να εκδώσει τον πλούτο της αρχαίας Ελληνικής γραμματείας και να δημιουργήσει ένα ρεύμα έρευνας και ανάλυσης για τα ιερά ''τέρατα'' του παγκόσμιου πολιτισμού μέσα στην μέση παιδεία;

- Ο τρόπος διδασκαλίας δεν πρέπει να έχει την μορφή επιβολής. Ένα απο τα κύρια χαρακτηριστικά του Έλληνα είναι η αντίδραση σε κάθε μορφή επιβολής.

- Δέν πρέπει να δοθεί βάρος σε ατέλειωτους κανόνες γραμματικής και συντακτικούς, που τόσο κουράζουν και δημιουργούν δυσφορία με αποτέλεσμα να χάνεις κάθε ενδιαφέρον για περαιτέρω εκμάθηση. Την γραμματική και το συντακτικό θα τα μάθεις σιγά σιγά μεσα απο την μελέτη των κειμένων.

- Τα αρχαία Ελληνικά είναι ζωντανά ΜΕΣΑ στην καθημερινή μας γλώσσα, με λίγη προτροπή και σωστή εργασία μπορεί ο κάθε Έλληνας να μάθει τουλάχιστον να καταλαβάινει τα κείμενα τις κλασσικής αρχαιότητας.
Είμαι απόλυτα πεπεισμένος πως σε μερικούς μήνες όποιος γνωρίζει τα νεοελληνικά θα μπορεί να διαβάζει Θουκυδίδη, Αριστοφάνη και λοιπούς ΣΤΟ ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ.

quote:
Όσο κι αν σου φανεί απίστευτο υπάρχουν οικογένειες στην Ελλάδα που στην...ενδοεπικοινωνία τους χρησιμοποιούν αρχαία Ελληνικά!

Δεν μου φαίνεται απίστευτο - αντιθέτως με χαροποιεί.

Εκει που διαφωνώ λίγο, είναι στον ΤΡΟΠΟ.

Πρεπεί να αναρωτηθούμε ΤΙ ειναι αυτό μεσα στον Έλληνα που τον κάνει να αντιδράει. ΔΕΝ πιστευω οτι ο Ελληνας σήμερα έχει ουσιαστικό πρόβλημα με τα Αρχαία, απεναντίας.

Νομίζω οτι το μεγάλο μέρος του προβλήματος είναι η νοητική συσχέτιση με βαρετά σχολεία, επιβολή, στομφώδεις εκπαιδευτικούς, κλπ.

Δυστυχώς δεν νομίζω να υπάρχει αυτό που προηγουμένως απεκάλεσα <<Η χαρά των Αρχαίων Ελληνικών>>

Αυτό δέν είναι κάτι που παράγεται απο κανέναν κρατικό μηχανισμό, οσο καλοπροαίρετος και να είναι. Χρήσιμη βέβαια η κρατική βοήθεια, αλλα το πράγμα πρέπει να ξεκινάει από τους ιδιους τους "οπαδούς".

Αν "πιάσει" ο σπορος, αν δει τό κοινό οτι πραγματικά εμφανίζονται ομαδες που αγαπάν και έχουν μεράκι για τα Αρχαία, ο "μηχανισμός πανελλαδικής εμβέλειας και ουσιαστικής αξίας" θα ακολουθήσει αυτόματα. Δεν πιστευώ όμως να ισχύει το αντίστροφο.
Ένα ωραίο παράδειγμα προς μιμησην είναι οι τοπικοι χορευτικοί σύλλογοι.

Αφου, οπως λες "Η μαγιά υπάρχει", τότε δεν χρειάζεται παρα η ζύμη, και αυτη δέν μπορει να προμυθευτει απο κανέναν κρατικό μηχανισμό.

quote:
Μόνο έτσι δεν θα κυνδινεύσει μια τέτοια προσπάθεια να πέσει στο κενό και να χαρακτηριστεί ως γραφική, εθνικιστική, ρατσιστική, ακροδεξιά, οπισθοδρομική, σκοταδιστική και πάει λέγοντας, απο διάφορους νεοφωταδιστές που μόλις ακούν ''αρχαίο'' βγάζουν σπυράκια.

Νομίζω οτι ο φόβος σου να πέσει στο κενό μια τέτοια προσπάθεια, ειναι αβάσιμος:
Εξ άλλου όποτε ξεκινάμε κάτι καινούργιο, πρεπει να γράφουμε και λίγο στα @@ μας την γνώμη των άλλων, γιατι πάντα θα υπάρχουν κάποιοι που θα τους κακοφαίνεται. Τι μ'αυτο;

Πιστευεις στα σοβαρά οτι δεν θα δεχθεις λιγες "πλακες" αν δηλωσεις, την σήμερον ημέρα, οτι μαθαίνεις αρχαια για να τα μιλάς;
Με το δικό χιούμορ και τη δική σου αυτοπεποιθηση θ δειξεις στους άλλους, και αυτό κανένας μηχανισμός δεν θα το επιφέρει!

Προσωπικά δεν γνωρίζω πολλους που να βγάζουν σπυράκια όταν ακούν για αρχαία. Οι περρισοτεροι λιγο-πολυ ενθουσιάζονται, αλλοι βεβαια πιο πολύ και αλλοι πιο λίγο, αλλα κανεις δεν ειναι ολοκληρωτικά αρνητικός.

Εκεί που, εγω τουλάχιστον, βγάζω σπυράκια είναι όταν αντιμετωπίζω τυφλό φανάτισμο και αρχαιομουλαδισμό, γιατι δεν πιστεύω οτι οι ακραίες θεσεις προκύπτουν απο το Αρχαιο Πνεύμα.

Όσο για τα "κρατίδια", άστα, δουλειά τους ειναι να εκφράζουν τον χαμηλώτερο κοινο συντελεστή. Δέν είναι μόνο η Ελλάδα - το ίδιο ισχύει παντού.

Φιλικά
Κ.

RostarΜέλος
01/02/2004, 03:36:19
Φίλοι μου γεια σας

Χαιρετώ όλους τους συμμετέχοντες σ’ αυτό το ΘΕΜΑ (μ’ ενοχλεί το topic…) με αντικείμενο την ΘΕΙΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ.
Χωρίς να γνωρίζω την ύπαρξη αυτού του ΒΗΜΑΤΟΣ ΔΙΑΛΟΓΟΥ (μ’ ενοχλεί το forum…) άνοιξα χθες ένα θέμα στην ενότητα «ΤΟ ΠΑΡΑΞΕΝΟ» με τίτλο:
Η ΔΕΗΣΗ…ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΑΛΦΑΒΗΤΟΥ
Νομίζω ότι σωστότερο ήταν να καταθέσω εδώ το λιθαράκι της δικής μου συμβολής.
Αντιγράφω λοιπόν τα όσα έγραψα εκεί και περιμένω τις απόψεις σας

«…Πριν από μερικά χρόνια, σ' ένα τεύχος του περιοδικού ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ, είχα διαβάσει μια ΔΕΗΣΗ, η οποία περιεκλείετο στο Ελληνικό Αλφάβητο. Την παραθέτω μαζί με την ελεύθερη μετάφρασή της, ελπίζοντας ότι, αν το θέμα δεν έχει ξανασυζητηθεί, θα έχει ενδιαφέρον. Αν πάλι έχει αναπτυχθεί στο παρελθόν κάποια σχετική συζήτηση, ας μου συγχωρεθεί η κατάχρηση του χώρου και η επιβάρυνση του server...

ΑΛ ΦΑ
ΒΗ ΤΑ ΓΑ
ΑΜΑ ΔΕ ΕΛ ΤΑ ΕΨ' ΙΛΩΝ
ΔΙΙ ΓΑΜΑ ΣΤΗ ΙΓΜΑ
ΖΗ ΤΑ H TA
ΘΗ ΤΑ ΙΩ ΤΑ ΚΑΘ' ΠΑΛΑΝ ΔΑ
(ίνα) ΜΗ ΝΥΞ Η
Ο ΜΙΚΡΟΝ (εστί)
ΠΥΡΟΣ (δε) ΙΓΜΑ ΤΑΦΗ ΥΨ' ΙΛΩΝ
(ίνα) ΦΥΗ ΨΥΧΗ
Ο ΜΕΓΑ (εστί)

.....................

ΗΛΙΕ ΝΟΗΤΕ (ΑΛ) ΕΣΥ ΠΟΥ ΕΙΣΑΙ ΤΟ ΦΩΣ
ΠΗΓΑΙΝΕ ΣΤΗ ΓΗ
ΟΤΑΝ ΔΕ ΟΙ ΑΚΤΙΝΕΣ ΤΟΥ ΟΡΑΤΟΥ ΗΛΙΟΥ (ΕΛ) ΠΕΣΟΥΝ ΣΤΟ ΕΔΑΦΟΣ
ΔΙΑ ΓΑΜΟΥ ΔΙΟΣ ΘΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗ ΖΩΗ
ΤΑ ΟΝΤΑ ΘΑ ΤΕΘΟΥΝ ΚΑΤΑ ΤΟΥΣ ΝΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΠΑΛΛΑΔΟΣ ΤΟΥ ΔΙΟΣ
ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΝΥΧΤΑ
ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΤΟ ΜΙΚΡΟ
ΚΑΙ ΤΟ ΖΩΟΦΟΡΟΝ ΠΥΡ ΤΑΦΗ ΥΠΟ ΤΟΥ ΕΔΑΦΟΥΣ
ΩΣΤΕ ΝΑ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗ ΝΟΗΜΩΝ ΖΩΗ
ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕΓΑ

.......................

ΣΗΜΕΙΩΣΗ
Το Δίγαμμα (F) και το Στίγμα μας τα έκοψε η...Λογοκρισία !!!

Προσωπικά έχω εντυπωσιασθεί αναλογιζόμενος το τι σημαίνει για την πνευματική ανάπτυξη ενός ατόμου, όταν λέγοντας - έστω και σαν τραγουδάκι - το Ελληνικό αλφάβητο, ασυνείδητα προσανατολίζεται σε μία έκκληση προς τις Δυνάμεις του Φωτός.
Λίγο να έχει μελετήσει κάποιος Ψυχολογία, μπορεί να αντιληφθεί τι επιπτώσεις έχει ο Ασυνείδητος προσανατολισμός του...
Σκέφτομαι, λοιπόν, πόσο βαθιές είναι οι ρίζες αυτής της Γλώσσας !...
Εδώ έχουμε να κάνουμε όχι με μια απλή συμβατική κωδικοποίηση συμβόλων προκειμένου να ορίσουμε την ονομασία κάποιων αντικειμένων, κάποιων εννοιών και καταστάσεων, αλλά αναφερόμαστε σε κάτι το ασύλληπτα υψηλότερο.
Έχουμε να κάνουμε με την συγκρότηση ενός κώδικα, ο οποίος ενσταλάζεται (install...) στο κύτταρο ενός όντος, με σκοπό να το οδηγήσει σε απύθμενα βάθη και ασύλληπτα ύψη...εάν βέβαια υπάρξουν οι κατάλληλες συνθήκες στην πορεία του.
Ποιοί ήταν άραγε οι αρχιτέκτονες και θεμελιωτές ;...
Έχει μεγάλο ενδιαφέρον, νομίζω, να αναπτυχθούν κι άλλες απόψεις στη συνέχεια.

Η "ΓΝΩΣΗ" ΟΜΙΛΕΙ, ΟΜΩΣ Η "ΣΟΦΙΑ" ΑΚΟΥΕΙ...(Jimi Hendrix)

kynikosΜέλος
01/02/2004, 04:18:17
quote:
«…Πριν από μερικά χρόνια, σ' ένα τεύχος του περιοδικού ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ, είχα διαβάσει μια ΔΕΗΣΗ, η οποία περιεκλείετο στο Ελληνικό Αλφάβητο.

Χμ, πολύ ενδιαφέρουσα (και όμορφη) η δέηση.
Λέει το ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ που την βρήκε;
Με άλλα λόγια, είναι γνήσια αρχαία, ή η εμπνευση ενος έξυπνου μεταγενέστερου πνεύματος;

Κ

CyLightΜέλος
02/02/2004, 01:20:18
quote:

quote:
«…Πριν από μερικά χρόνια, σ' ένα τεύχος του περιοδικού ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ, είχα διαβάσει μια ΔΕΗΣΗ, η οποία περιεκλείετο στο Ελληνικό Αλφάβητο.

Χμ, πολύ ενδιαφέρουσα (και όμορφη) η δέηση.
Με άλλα λόγια, είναι γνήσια αρχαία, ή η εμπνευση ενος έξυπνου μεταγενέστερου πνεύματος;
Κ

Ειναι καθαρα μεταγενεστερη η "γεννηση" της επικλησης αφου τα γραμματα στιγμα και κοππα απουσιαζουν...

http://www.bydesignwebsights.com/ellashistory
Η πραγματική Ελληνική ιστορία

kynikosΜέλος
02/02/2004, 11:35:46
quote:
rostar: «…Πριν από μερικά χρόνια, σ' ένα τεύχος του περιοδικού ΤΡΙΤΟ ΜΑΤΙ, είχα διαβάσει μια ΔΕΗΣΗ, η οποία περιεκλείετο στο Ελληνικό Αλφάβητο.

kynikos: Χμ, πολύ ενδιαφέρουσα (και όμορφη) η δέηση.

CyLight: Ειναι καθαρα μεταγενεστερη η "γεννηση" της επικλησης αφου τα γραμματα στιγμα και κοππα απουσιαζουν...

CyLight,

Ένω συμφωνώ οτι μάλλον δεν είναι γνήσια,
(ξέρω έναν μάγκα που σκαρφίζεται κατι τέτοια συνεχώς),
επέτρεψέ μου να σου επισημάνω οτι το στιγμα και το καππα δεν απουσιάζουν..

quote:
ΔΙΙ ΓΑΜΑ ΣΤΗ ΙΓΜΑ
ΖΗ ΤΑ H TA
ΘΗ ΤΑ ΙΩ ΤΑ ΚΑΘ' ΠΑΛΑΝ ΔΑ

Πάντα βιαστικός, βρε Cylight, πάντα βιαστικός

Κ

υγ Ελπίζω να σου προλάβω μια απάντηση στο "διπλανό" (περι ινδοευρωπαϊκού και λεξιλόγιου) κάποια στιγμή σήμερα