- To Μέγα Απόρρητο - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Εδώ τις απόψεις μας λέμε ελεύθερα.
Υπάρχουν και διαφωνίες.
Αυθεντία δεν είναι κανένας μας.
Τώρα για την μετενσάρκωση που ανέφερες,εμένα προσωπικά με έχει απασχολήσει μόνο εγκυκλοπαιδικά.
Δεν την απορρίπτω ούτε και τη δέχομαι απόλυτα.
Σίγουρα δεν είναι από τα κύρια ενδιαφέροντά μου.
Θα διαφωνήσω και πάλι μαζί σου πρώτον διότι εγώ δεν πιστεύω ότι η θεουργία είναι "κάτι" που ξεκίνησε "κάπου" "κάποτε".
Θα μπορούσα με πολί λίγα λόγια, (παρακινδυνευμένο),να πω ότι θεουργία είναι ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ συνειδητή πράξη του ανθρώπου,που έχει σν σκοπό την επαφή του με το Θείο.
Τώρα πώς επιτυγχάνεται αυτό; Υπάρχουν χιλιάδες διαφορετικές μέθοδοι,όσα και τα πιστεύω της ανθρωπότητας.
Για μένα οι ιερείς της εκκλησίας είναι θεουργοί και μάλιστα τελούν υψηλή θεουργία.
Αποδέχομαι όμως την άποψή σου να τους βλέπεις σαν δημόσιους υπαλλήλους αλλά ο τρόπος που το θέτεις μου θυμίζει το: "όλοι οι ταξιτζήδες είναι *************".

Αφού ρωτήθηκα, θα απαντήσω ότι δεν έχω θρησκευτικά συμφέροντα και ότι δεν δέχομαι τη μετεμψύχωση. Είναι «παρηγοριά στον άρρωστο μέχρι να βγει η ψυχή του.»
Ο Ιάμβλιχος ωραία τα έλεγε. Ακόμα πιο ωραία τα έλεγε (και τα έπραττε) ο Μαρτινέζ ντε Πασκουαλλύ, αν κάνουμε ένα φλας-μπακ στον (πρώιμο) Μαρτινισμό μιας και τον αναφέραμε. Εκεί να δείτε κύκλους, επικλήσεις, οντότητες, όλος ο θίασος επί σκηνής. Μερικοί-μερικοί νομίζουν ότι δεν τα ξέρουμε. Τα ξέρουμε όμως, και για τους αρχαίους ξέρουμε, και για τους ακόμα πιο αρχαίους και πιο μακρινούς ξέρουμε- άλλωστε όλος ο πολιτισμός από πού ξεκίνησε;
Είχα γράψει στο ειδικό τόπικ:
quote:Η Θεουργία των αρχαίων Ελλήνων, Ρωμαίων, του Πυθαγόρα, του Ιάμβλιχου, του Πλωτίνου, του Απολλώνιου Τυανέα, αποσκοπούσε στην επικοινωνία με τα θεϊκά στοιχεία μέσω πνευματικής / σωματικής προετοιμασίας και τελετουργιών.
Σήμερα όμως αυτά τα πράγματα είναι ντεμοντέ. Μαζί με τα πράγματα εξελίσσονται και οι λέξεις που τους αντιστοιχούν και αποκτούν διαφορετική σημασία. Ας μην έχουμε λοιπόν μονόπλευρη τοποθέτηση, αυτό είναι όλο.
Γι’ αυτό και δεν μπορώ να δεχθώ τη μονόπλευρη τοποθέτηση περί ρασοφόρων δημοσίων υπαλλήλων. Άλλο ο διοικητικός μηχανισμός της Εκκλησίας και άλλο οι άνθρωποι αυτοί καθαυτοί. Μερικά κόκκαλα ας τρίζουν, παράλληλα όμως πολλά πνεύματα θα νιώθουν αγαλλίαση.
Ας θέσω ένα ερώτημα λοιπόν. Η ιστορική θεουργική πρακτική, με όλη τη μεθοδολογία της, μπορεί να στοχεύει «άνω», προσωπικά πάντως έχω την εντύπωση του κλασσικού ανθρώπινου εγωισμού. Με ποια ιδιότητα ο άνθρωπος θέλει να εξουσιάσει τα πνεύματα; Πώς το έχει δει έτσι; Γιατί δεν κοιτάζει να διορθώσει τον εαυτό του;
Ας χαρίσω κι εγώ ένα χαμογελάκι γιατί ζήλεψα.
![]()
Στην εσωτερική παράδοση όμως, δεν έχουν την ίδια σημασία.
Εν πάσει περιπτώσει, προσωπικά πιστεύω στη μετενσάρκωση, μια και αυτό ήταν το ερώτημα του αγαπητού Galaxy, αλλά αυτό δεν είναι αποτέλεσμα κάποιας αποδοχής μου σε συνάρτηση με κάποια εσωτεριστική σχολή, αλλά προσωπική επιλογή.
Τώρα, θα ήθελα να ρωτήσω με τη σειρά μου το φίλτατο Spiral, τί εννοεί με αυτή τη δήλωση:
quote:
Σήμερα όμως αυτά τα πράγματα είναι ντεμοντέ.
Επίσης, καλέ μου φίλε, λες:
quote:
Πώς το έχει δει έτσι; Γιατί δεν κοιτάζει να διορθώσει τον εαυτό του;
Μα... τζάμπα έγραφα εκείνα τα μπορντώ γράμματα μου φαίνεται. ![]()

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
quote:
Γεια σας,
εσείς οι τρεις έχετε κάτι κοινό…..την ίδια σχολή, και αν δεν κάνω λάθος
Μαρτινιστες/Τεκτονες.
Επιτρέψτε μου να σας κάνω μια ερώτηση, πιστεύεται στην μετενσάρκωση?![]()
Συγνώμη αλλά δεν είμαι εκπρόσωπος τύπου κανενός Τάγματος. Έχω δική μου προσωπικότητα και από αυτή απορρέουν οι ιδέες μου. Καμία σχολή δεν μου έχει ( και ούτε πρόκειται ) επιβάλει το τι και πως θα το σκέφτομαι. Ως εκ τούτου, δεν θα εκθέσω πλέον άλλες απόψεις επί του θέματος, για να μην θεωρηθεί πως εκφράζω την άποψη κάποιου χώρου.
Στην ερώτηση περί της μετενσάρκωσης έχω να απαντήσω πως ναι, εγώ προσωπικά πιστεύω.
Ευχαριστώ που δεχθήκατε να διαβάσετε τις απόψεις μου.
Κλείνοντας θα ήθελα να παρακαλέσω αν ξαναβγάλετε κάποιο πόρισμα να με ενημερώνετε με e-mail για να το κάνω άμεσα, και άνευ αντιλόγου δεκτό, και έτσι να μη διαταράσσω με ανόητες δικές μου εκφράσεις την ψυχική σας ηρεμία και την ροή των θεμάτων.
Ευχαριστώ.
Υ.Γ. Κυρία Zadok τα γράμματα είναι ΚΑΦΕ και όχι μπορντό !!!!!
![]()
Η Ακακία μοι είναι γνωστή
Τα ντεμοντέ πράγματα τα εξηγώ στην αμέσως επόμενη φράση: στην εποχή των αρχαίων δεν υπήρχε η χριστιανική θεώρηση (και πρακτική, θα έλεγα). Άρα, σήμερα οι έννοιες είναι εμπλουτισμένες με νέα δεδομένα, η έννοια «Θεουργία» -ως πράξη, άσχετα από τη φιλοσοφία που εκφράζει– έχει αποκτήσει άλλη σημασία. Νομίζω ότι ενώ μιλάμε για το ίδιο πράγμα, μπερδευόμαστε με τις λέξεις που χρησιμοποιεί ο καθένας.
Γράφω ένα χαζό παράδειγμα: κάποτε η λέξη «αυτοκίνητο» μπορεί να σήμαινε απλά ένα αυτοκινούμενο όχημα, σήμερα όταν λέμε «αυτοκίνητο» δεν εννοούμε μόνο αυτό (ή δεν εννοούμε καθόλου αυτό), αλλά κάτι πολύ πιο εξελιγμένο. Η… εξέλιξη των ειδών εξελίσσει και τις σημασίες των λέξεων. Κατόπιν τούτου, δεν συμφωνώ στη χρήση μιας λέξης να αναφερόμαστε μόνο σε μια από τις σημασίες της.
Για τη μετενσάρκωση τώρα, είναι και αυτό ένα μεγάλο και αναπάντητο θέμα για το οποίο θα μπορούσαμε να κάνουμε ατέλειωτες συζητήσεις καταθέτοντας επιχειρήματα και για τις δυο απόψεις. Νομίζω όμως ότι η απάντηση είναι τελικά (κυριολεκτικά τελικά) απλή: δεν έχουμε παρά να περιμένουμε και θα δούμε. (Ή δεν θα δούμε.)
![]()
Φίλτατε Ramoglou, συμπέσαμε με διαφορά λίγων λεπτών. Συμπάθα με που σε «καπέλωσα», απευθυνόμουν στην κυρία Zadok!
Φυσικά, δεν συμφωνώ καθόλου με το να μην ξαναγράψεις και φυσικά κανείς μας δεν είναι εκπρόσωπος κανενός. Τα εύκολα συμπεράσματα ας τα κρατήσει ο καθένας για τον εαυτό του. Οι ανόητες δικές σου εκφράσεις
δεν ταράσσουν την ηρεμία κανενός, αντίθετα…

Ramoglou, τη θέλεις και σε e-mail;
Spiral, έχουν όρια εμφανή οι άνθρωποι;
(Ξέρεις... ρωτάω, γιατί δεν βλέπω και καλά η άμοιρη)

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
Εγώ δεν ξέρω πολλά για τους σύγχρονους..Ως παλαιομοδήτης όμως ξέρω για τους παλαιούς. Και επειδή δεν είμαι και καμία μεγαλοφυϊα η οποία όπως λέει ο Σοπενάουερ , είναι ότι ο άνθρακας σε σχέση με τους πολύτιμους λίθους. Έχει δηλ το δικό του φως, ενώ οι άλλοι αντανακλούν δανεικό..!! Θα δανειστώ λοιπόν φως και θα σας μεταφέρω μαζί με λίγες δικές μου σκέψεις τον ορισμό της Θεουργίας από την εγκυκλοπαίδεια «ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ « της εκδοτικής Αθηνών . Και για να μην χαλάσω την παρέα θα δώσω και λίγο ΄χρώμα στο κείμενο…
Ως Θεουργία ορίζεται η πρακτική μέθοδος εκείνη μέθοδος επικοινωνίας με το Θείο αλλά και επιρροής και χρήσης υπερφυσικών Θεϊκών δυνάμεων διαμέσου θαυματουργική τέχνης από ανθρώπους.
Στην αρχαιότητα και ιδιαίτερα στις Ανατολικές θρησκείες την Θεουργία εξασκούσαν οι ιερείς, οι οποίοι είχαν υποβληθεί σε ειδικές δοκιμασίες εγκράτειας και αγνότητας, που τους επέτρεπε να κάνουν θαύματα, τόσο για την απόδειξη ύπαρξης Θεϊκής δύναμης στους ανθρώπους, την εμψύχωση αγαλμάτων, όσο και για ίαση ασθενειών.
Στην Ελλάδα ως Επιφανέστερος Θεουργός και σαμάνος μάγος εμφανίζεται ο Ορφέας που όπως πιστεύεται δίδαξε τρόπους κυρίως διαμέσω της μουσικής για τον κατευνασμό της οργής των Θεών τον εξαγνισμό και την θεραπεία των ασθενειών. Άλλοι διάσημοι θεουργοί ήταν ο Εμπεδοκλής, ο Απολλώνιος ο Τυανέυς , ο Ποσιδώνιος, ο Πορφύριος και ο Ιαμβλιχος.
Σύμφωνα με τον Ιάμβλιχο οι τελετουργικές Θεουργικές επικλήσεις αρχικά είχαν συνταχθεί σε αιγυπτιακή ή Χαλδαϊκή γλώσσα, στην οποία αργότερα οι έλληνες και οι Ρωμαίοι πρόσθεσαν Ελληνικές και Λατινικές λέξεις διαμορφώνοντας τελικά μία παράξενη και ακατανόητη στους ανθρώπους γλώσσα. Η θεωρία της Θεουργίας βασίζεται στην θεωρία της συμπάθειας, όπως επάνω έτσι και κάτω. Έτσι κάθε επίγειο Ον μπορεί έχει το αντίστοιχο του στον ουρανό άρα με τις κατάλληλες τελετουργίες μπορεί να εκδηλωθεί η θεϊκή δύναμη μέσα στα αντικείμενα της, διαμέσω επωδών επικλήσεων και συμβόλων.
Οι επικλήσεις για να φέρουν αποτέλεσμα έπρεπε να προφέρονται και να απαγγέλλονται με απόλυτη ακρίβεια. Αναφέρω για παράδειγμα απόσπασμα από Μαγικούς πάπυρους που περιλαμβάνουν Θεουργική τεχνική ανύψωσης στον αέρα του Ιάμβλιχου. (Ολόκληρο το κέιμενο στο βιβλίο του Διαμαντή Κούτουλα Αρχαίοι Έλληνες μύστες σελ 283-287 ,
«Έλξε από τις ηλιακές ακτίνες αέρα, απορροφώντας τον όσο μπορείς και θα δεις τον εαυτό σου να σηκώνεται προς τα πάνω και να ανυψώνεται σε μεγάλο ύψος ώστε να νομίζεις ότι βρίσκεσαι στο μέσον του αέρος. Και δεν θα ακούς κανένα άνθρωπο, ούτε ζώο αλλά ούτε θα βλέπεις τίποτα από τα θνητά εκείνη την ώρα, ενώ θα βλέπεις όλα τα αθάνατα…Θα δεις τότε να σε κοιτάζουν οι Θεοί και να ορμούν κατά πάνω σου. Εσύ τότε θέσε αμέσως το δεξί δάκτυλο σου στο στόμα και πες: ΣΙΓΗ, ΣΙΓΗ, ΣΙΓΗ, σύμβολο θεού ζώντος αφθάρτου, φύλαξον με σιγή ΝΕΧΘΕΙΡ ΘΑΝΜΕΛΟΥ. Έπειτα σφύριξε με μακρύ σφύριγμα και με χείλη κλειστά πες
ΠΡΟΠΡΟΦΕΓΓΗ ΜΟΡΙΟΣ ΠΡΟΦΥΡ ΠΡΟΦΕΓΓΗ ΝΕΜΕΘΙΡΕ ΑΡΨΕΝΤΕΝ ΠΙΤΗΤΜΙ ΜΕΩΥ ΕΝΑΡΘ ΦΥΡΚΕΨΩ ΨΥΡΙΔΑΡΙΩ ΤΥΡΗ ΦΙΛΒΑ. Και τότε θα δεις τους θεούς να έρχονται προς εσένα με καλή διάθεση με τάξη και ερμονία….»
Άλλοι εκπρόσωποι της θεουργίας ήταν και οι Δρυίδες ιερείς των Κελτών οι οποίοι ισχυρίζονταν ότι είχαν την ικανότητα να χρησιμοποιούν θετικά την επιρροή υπερφυσικών όντων. Με την επικράτηση του Χριστιανισμού η θεουργία πήρε νέες μορφές όπως των εξορκισμών, και των ευχών που είχαν όμως καθαρά θεουργικό χαρακτήρα. Επίσης θεουργία θεωρείται η χρήση για επίτευξη θαυμάτων διαφόρων εικόνων φυλαχτών ιερών αντικειμένων κ.λπ.

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»
Στο παραδίπλα θέμα "Mαγεια η θεουργια;", η αγαπητή spirit μας θύμισε ένα άρθρο του φίλτατου Kelsos: ESOTERICA.gr - ΜΑΓΕΙΑ. Η Αληθινή Επιστήμη του Θεού - -= Απόκρυφες Επιστήμες =-.

Το να μην γράψω άλλες απόψεις επί του θέματος της «Θεουργίας» δεν σημαίνει ότι θα αφήσω τη συζήτηση.
Απλά επειδή δε θέλω να δημιουργηθεί κάποια ένταση ή κάποια παρεξήγηση γι αυτό και δήλωσα πως δε θα αναφέρω άλλες απόψεις μου.
Θεωρώ πως η λέξη «Θεουργία», αυτή καθ’ αυτή, δεν μπορεί να έχει πλήρη εφαρμογή διότι ( όπως έχω αναφέρει και σε άλλο σχετικό Topic ) κανείς δε μπορεί να υποκαταστήσει το Θεό.
Από εκεί και πέρα με ενόχλησε το γεγονός ότι ενώ παρέθεσα προσωπικές απόψεις πάνω στο θέμα, αυτές θεωρήθηκαν ως «επίθεση» σε συγκεκριμένο συνομιλητή.
Αμέσως δε μετά θα έπρεπε να φορέσω μια «ταμπέλα» για να εκπροσωπήσει ο λόγος μου κάποια σχολή ή κάποιο τάγμα.
Δεν προσπάθησα να θίξω κανέναν ή να μηδενίσω κάποια άποψη απ’ όπου κι αν προέρχεται, δεν έχω κάτι ενάντια στην όποια άποψη για τα πιστεύω και για τα νοητικά οικοδομήματα του καθένα. Όμως διεκδικώ την ελευθερία του λόγου μου ούτως ώστε να μπορώ να διατυπώνω τα δικά μου νοητικά οικοδομήματα χωρίς να χρειάζεται να βάζω και ταμπέλα «made of». Απλά γιατί είναι «made of myself».
Από τη στιγμή λοιπόν που με καλύπτουν αρκετά από τα γραπτά φίλων συνομιλητών δεν υπάρχει άμεσος λόγος να προσθέσω κάτι. Αν χρειαστεί ή αν έχω κάτι να προσθέσω θα το κάνω.
Προς το παρών αφήνω αυτά.
quote:
Ο καθένας έχει ένα επίπεδο νόησης. Αυτό από μόνο του ορίζει και τους τρόπους προσέγγισης της όποιας γνώσης. Μέσα από αυτή τη γνώση και από τις δυνατότητες που έχει να «κατανοήσει» δημιουργεί τους δρόμους που θα τον κάνουν να προσεγγίσει την Θεία Ατραπό.
quote:
Όπως αναφέρει ο Λεβί ( και κατά τη γνώμη μου πολύ σωστά ) «[i] Υπάρχουν αλήθειες, οι οποίες πρέπει να παραμένουν πάντοτε μυστηριώδεις για τα μάτια των πνευματικά αδύνατων και των κουτών. Μπορούμε, όμως, να τις πούμε χωρίς φόβο, γιατί αυτοί δεν πρόκειται να τις καταλάβουν ποτέ[i] ».
quote:
2) Δεν υπάρχει θεουργία με την προσευχή, το έχουμε πει και παλιά,
όταν προσευχόμαστε δεν Θεουργούμε.
quote:
Χαιρετώ την παρέα,
είναι δυνατόν να μην γελάσει κανεις διαβαζοντας τα παραπανω, την πεσατε στον
φιλο τον Γαλαξια σαν να ειχατε προηγουμενα.
Λες και θελετε να παρετε το αιμα σας πισω….
Δηλαδή εγω όταν προσεύχομαι γίνομαι θεουργος χμμμ….χμμ
quote:
Οι βασικές αρχές του Μαρτινισμού δίνουν περαιτέρω στοιχεία επ' αυτού: "Ο άνθρωπος λοιπόν συνάπτει σχέσι με τον Θεό δια του λόγου του. Βασικός δίαυλος εκφράσεως του λόγου είναι η προσευχή. Ο Μαρτινισμός αναβιβάζει την προσευχή σε απερινόητα ύψη και την καθιστά θεουργική. Η Θεουργία δεν είναι τίποτε άλλο από προσευχή η οποία εκπληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις και όρους και στοχεύει στην Αποκατάστασι – την ατομική και την συνολική."
quote:
Dim, έτσι είναι όπως τα λες, άλλωστε η Zadok σε κάλυψε πλήρως κείμενο….
Απλά για να μη ξεχνάμε τους διαλόγους.
Η Ακακία μοι είναι γνωστή
Τώρα από την ακρίβεια, την ανεργία και τους χαμηλούς μισθούς ποιος σωτήρας θα μας σώσει??
Χρόνια πολλά σε όλους και καλά να περνάτε...
Μη σκοτώνεις τα κουνούπια...άλλοι σου πίνουν το αίμα...

ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ ΨΑΧΝΩ ΜΟΝΟ. . !
Μπορείτε να μου πείτε τι βλέπετε στην εικόνα που συνοδεύει τα μηνύματά μου?
(για οσους ξέρουν θα τους φανεί γελοίο)
Απο ολους τους υπολοιπους,θα ήθελα μια απλη χωρίς σκέψη απάντηση...
(σόρρυ και πάλι για την άσχετη ερώτηση..!)

Μπου βλέπω δύο... a young one and an old one. (δεν λέω περισσότερα)
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:
Μπου βλέπω δύο... a young one and an old one. (δεν λέω περισσότερα)
You Know!!
Ω; προς το εαν Ο Χριστός Ανέστη , είναι καθαρά θέμα υποκειμενικής πίστης των οπαδών του , απαγορευμένης οποιαδήποτε αμφιβολίας η επιστημονικής διερεύνησης του θέματος . Με τυφλή πίστη μπορείς να πιστεύεις οτιδήποτε , απαγορεύοντας τις αμφιβολίες [ με ποινή καψίμοτος στην φωτιά κ λ π ] . Μπορώ κι εγώ να πιστεύω οτιδήποτε παράλογο κι να το επιβάλω με την ισχύ μου στους άλλους [ όσο με παίρνει βάβαια] . Μπορώ αμα είχα αυτοκρατορική ισχύ στην Ελλάδα να τους επιβάλω να με λατρεύουν ως θεό με ποινή θανάτου για όποιον δεν το κάνει. Μπορώ ως Έλληνας να βγώ στα κανάλια κι να ισχυριστώ ότι είμαι π χ η μετενσάρκωση του Μεγάλου Αλεξάνδρου η του Κωλοκοτρώνη κι έχω ξαναέρθει στην γη για να σώσω την Ελλάδα κι να την κάνω υπερδύναμη Το ποιό πιθανό θα είναι να μου φορέσετε ζουρλομανδύα . Αν όμως εγώ έχω την ισχύ να σας το επιβάλω αυτό πχ έχω δυσαρεστημένους απο το κοινωνικό σύστημα πεινασμένους κι εξαθλιωμένους οπαδούς οι οποίοι θα λένε απο μέσα τους ' τρελλός αυτός, μα απο αυτόν θα φάμε'' η αν κάποια συμφέροντα με λανσάρουν και με προωθήσουν ''τρελλός αυτός μα έχει κονόμα'' τότε το πιο πιθανόν είναι όλη η Ελλάδα να με θεωρεί θεόσταλτη Μετενσάρκωση του Μεγάλου Αλεξάνδρου . [ κι όποιος έχει αμφιβολίες δεν ... θα διορίζεται στο δημόσιο , κι θα διωχθεί ως άπιστος]. Αν σας φαίνονται υπερβολικά όλα αυτά απλά σας περιέγραψα την ιστορία του Προφήτη Μωάμεθ πριν 1400 χρόνια. Η του Χριστού πριν 2000 χρόνια . Αν πάω να πώ στους συμπατριώτες μου στην ιδιαιτέρα μου πατρίδα ότι είμαι γιος θεού... δεν θα με πιστεύει ούτε η μάνα μου.
Τέτοια βαρύτητα έχει κι το Χριστός Ανέστη [ όποιος δεν το λέει θεωρείται άπιστος με ότι συνέπειες θα έχει αυτό γι' αυτόν
quote:
ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Και που το ξέρεις μπροστά ήσουν???

Το παρελθόν είναι δάσκαλος του παρόντος και οδηγός του μέλλοντος
η ενόχλησή σου για την αληθινή θρησκεία μας είναι εμφανής.
Οσο και να προσπαθείς εσύ και ολοί οι όμοιοί σου δεν πρόκειται να καταφέρετε τίποτα ενάντια στην Ορθοδοξία, γιατί τα θαύματα και τα θρησκευτικά γεγονότα είναι παντού και "ΦΩΝΑΖΟΥΝ".
Η ψυχή σου είναι γεμάτη απο κακούς και λανθασμένους λογισμούς.
Δεν είσαι εσυ άξιος(ούτε κι εγώ) να μιλήσεις για το έργο του Χριστού μας και να το αμφισβητήσεις!!