- Μηδεμία τεκμηρίωση ανεκτή αφρόνως (Ένα μικρό διάλειμμα στην τεκμηριωμένη γνώση Νο.2) - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
quote:
Προσπαθώ για αποσυμβολισμό τερατόμορφων σε 146 ελληνικά λαικά παραμύθια!
Διάολε!
Εχουμε τόσα πολλά παραμύθια;
Τί παραμυθάς λαός θεέ μου...
Παρεμπιπτόντως...να κι άλλο ένα πτυχίο-δίπλωμα (απ' αυτά που λέγαμε στο άλλο θέμα πιό πάνω) που θα'χε μεγάλη ζήτηση: ΠΑΡΑΜΥΘΑΣ!
Κι άμα σκεφτείς πόσο ταλέντο και κόπο θέλει να αποσυμβολίσεις-αποκρυπτογραφήσεις ένα παραμύθι, φαντάσου τι ταλέντο και κόπο αντίστοιχα θέλει να φτιάξεις ένα...
Δόξα και τιμή στους (κάθε λογής) παραμυθάδες...
-ωραια δουλεια ναι...εχεις ακουσει αφηγητη παραμυθιων; εχω ακουσει και μαγευτηκα...-
θυμασαι καθολου τον παραμυθα στην κρατικη τβ...;
εχμ...εκτος κιαν εννοεις εκεινους τους ψευτες..που σκαρφιζονται..ιστοριες....για να σωθουν...:)

Technoshamanism
Αρχισε να εχει ενδιαφερον το θεμα.
"το θέμα που άνοιξες υπάρχει ήδη" κ μπλα μπλα μπλα...
πως μου ξέφυγε αυτό;//ΠΩΣ μου ξέφυγε αυτό;....
χμ..έχασα την ευκαιρία/να το παίξω φωτεινός παντογνώστης//μόνο σ'αυτό μπορώ\
γμτ!! τεσπα---τουλάχιστον θα βάλω το link για να μου φύγει η μανία...
**μ'αρέσει πολύ η εισαγωγή σ'αυτό..

Va(l)nta
> Life Is Hard And So Am I.
Πιστεύω οτι ο σταθμός είχε εκπέμψει ολόκληρη σειρά παρόμοια, αλλά δυστυχώς δεν άκουσα άλλο. Άν τα είχε πετύχει κανείς άλλος, σίγουρα δεν τα έχει ξεχάσει...με τίποτα!
Αν υπάρχει ενδιαφέρον, μπορεί κάποια στιγμή να το γράψω...
=====
Επισής, επ'ευκαιρία, υπενθυμίζω σε όλους τους φίλουσ του τόπικ, οτι συλλέγω ιστορίες τοπικών δισειδαιμωνιών και εθίμων, αν ξέρετε κάτι συγκεκριμένο, ίσως απο κάποιο χωριό σας, θα χαρώ πολύ να τό ακούσω.
Ένας άλλος ωραίος μύθος που δέχεται ερμηνεία είναι αυτός της Αδελφής του Μεγαλέξανδρου... Τί να σημαίνει ή γοργόνα, ή ερώτηση, ή τρικυμμία;
Τις απόψεις σας εδώ πλήζ: topic.asp?topic_id=2283
Edited by - kynikos on 13/04/2004 17:56:27
Ίχωρ τα παραμύθια δεν τα έχω σε υπολογιστή τα διάβασα από συλλογές, αν 8έλεισ σου τα στέλνω σπίτι σου σε φωτοτυπίες. Όσο για τον φίλο που απόρησε με τον αριθμό 146 που ανέφερα, θέλω να τον πληροφορήσω ότι αυτά είναι μόνο όσα μελέτησα και μου χρειάστηκαν για την εκπόνηση της πτυχιακής μου.... συνολικά διάβασα 564(τα 40 είναι παραλλαγές!!)..το βράδυστον ύπνο μου έρχονται Λάμιες και μου δίνουν το αθάνατο νερό...δράκοι με στολίζουν με χρυσά φλουριά και κουτσά τελώνια που ακούνε στο όνομα Νικήτας(άκου Νικήτας!!!!)με κυνηγάνε και΄ξυπνώ ιδρωμένη!!! Εδώ σταματώ για να μην ξεφύγω από το θέμα του αποσυμβολισμού των τερατόμορφων όντων μου! Αλήθεια...ήξερε κανείς ότι για ένα μικρό παιδί(που περνάει την φάση του οιδιποδείου συμπλέγματος)συμβολίζει τον κακό και άκαρδο πατέρα του ο οποίος κρατά για τον εαυτό του το επιθυμητό θηλυκό(μητέρα του παιδιού); Ο Μπέτελχαιμ είναι ο Πατέρας του αποσυμβολισμού των παραμυθιών χρησιμοποιώντας την γλώσσα της ψυχανάλυσης! Τέτοιες πληροφορίες ζητώ παρακαλώ τεκμηριωμένες και αν γίνεται με πλούσια ενδεικτική βιβλιογραφία...!! Συγγνώμη αν σας κούρασα!.....Πάντα φιλικά....περιμένω απάντηση..!
quote:
μια ιδέα κυριαρχεί από την αρχή μέχρι το τέλος, ότι η ειρήνη και η ευτυχία είναι εφικτές μόνο κάτω από ορισμένες προυποθέσεις. Αυτός ο βασικός κανόνας τησ ηθικής είναι και ο βασικότερος κανόνας του παραμυθιού.
Γειά σου πάλι _3η ΜΟΙΡΑ_,
Σαν γενική ιδέα, νομίζω οτι ή άποψη σου είναι σωστή, αλλά κάπως γενική...
Σιγουρα θα υπάρχουν και υποκατηγορίες: (Μερικά παραδείγματα)
Κάποιος προσπαθεί να αντιγράψει με λάθος τρόπο κάτι το οποίο συνετέλεσε στην καλή τύχη κάποιου άλλου (πχ. Αίσωπος - τσεκούρι, ή ο χωρός των καλλικάντζαρων ["Πέμπτη και Παράσκευη" - το διάβασες, σίγουρα])
Η Κακιά μάγισσα - Οι ιστορίες μπορεί να διαφέρουν αλλα η παρουσία της είναι κοινη. (Δεν την κάλεσαν στον γάμο, Χιονάτη, Βασίλισσα του Χιονιου)
Η Καλή Νεραΐδα (με όρους) - (Σταχτοπούτα, Ραμπελστίλστκιν, κ.α.)
Θαυματουργός βοηθός/οι - Παπουτσωμένος Γάτος, Νιλς Χόλγκερσεν, Jack & the Beanstalk....
Κατάπωση απο τέρας και επανέξοδος (σώος) . - Κοκκινοσκουφίτσα, Πινόκιο, Ιωνάς, Ταλιέσιν.
Και άλλα πολλά βέβαια. Δεν ξέρω αν αυτές οι ιδέες σε βοηθούν καθόλου.
Κ.
Όποιος θέλει (/τολμάει)
ας το αναλύσει!
Θα γράψω και τη δική μου ερμηνεία σε λίγες μέρες...
«Δασκάλα, που'ναι το παιδί»
Ο Κωσταντίνος ο μικρός, ο Μικροκωσταντίνος,
Από μικρό στα γράμματα, μεγάλο στο σχολείο.
Το σχόλασε ο δάσκαλος να πάν να γεματίσουν.
Βρίσκει τη μάννα τ' κι έπαιζε μ'έν' άξιο παλληκάρι.
"Έννοια σου, μάννα μ', έννοια σου, κι αν δεν το μαρτυρήσω.
Το βράδυ θα 'ρθεί ο πατέρας μου και θα το 'μολογήσω."
"Τί είδες, βρε παλιόπαιδο, και τί θα μαρτυρήσεις;"
Απ'τα μαλλιά τον άρπαξε, σαν πρόβατο το σφάζει.
Τον έπλυνε, τον αλάτισε, στο φούρνο τον πηγαίνει.
"Ψήσε, φούρναρη, το φαΐ, στ'αλάτι μην το βλέπεις."
Να κι ο μπαμπάς του έρχεται απ'το έρημο κυνήγι.
"Γυναίκα, πού 'ναι το παιδί, πού 'ναι ο Κωσταντίνος;"
"Τον έλουσα, το χτένισα, και στο σχολειό τό 'στειλα."
Χτυπά το άλογο βιτσιά, και στο σχολειό πηγαίνει.
"Δασκάλα, πού 'ναι το παιδί, πού 'ναι ο Κωσταντίνος;"
"Έχω τρεις μέρες να το δω και τρεις να το διαβάσω,
Κι αν δεν το δω και σήμερα το νου μου θε να χάσω."
Χτυπά το άλογο βιτσιά, πάλι στο σπίτι πάει.
"Γυναίκα, πού 'ναι το παιδί, πού 'ναι ο Κωσταντίνος;"
"Κάτσε να φας, κάτσε να πιεις, κι ο Κωσταντίνος θά 'ρθει."
Στρώνει τραπέζι ολόχρυσο, με ασημένια πιάτα,
Και το φαΐ εμίλησε πε μέσ' από τα πιάτα:
"Αν είσαι λύκος φάγε με, αν σκύλος σπάραξέ με.
Κι αν είσαι ο πατέρας μου, σκύψε και φίλησε με."
Απ' τα μαλλιά την άρπαξε, στο μύλο την πηγαινει.
"Άλεσε, μύλε, άλεσε ξανθές και μαυρομάτες,
Να βγάλω κόκκινο πίτερο να γράψω ένα γράμμα,
Για να το στείλω στο ντουνιά να τό 'χει ο κόσμος θάμα."
οπως λενε...οπου υπαρχει καπνος...
οπως και να εχει το θεμα ειναι πολυ ενδιαφερον αν μπορουσε καποιος να το αναλυσει...
![]()
![]()
θα μπορουσες να πεις οτι η ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ειναι ενα μεγαλο παραμυθι που περιμενει να αποσυμβολιστει....(οπως και επισης η ΙΛΙΑΔΑ)
κοκκίνησα τώρα
quote:
3η μοιρα μιας και ασχολισε με το θεμα...
θα μπορουσες να πεις οτι η ΟΜΗΡΟΥ ΟΔΥΣΣΕΙΑ ειναι ενα μεγαλο παραμυθι που περιμενει να αποσυμβολιστει....(οπως και επισης η ΙΛΙΑΔΑ)
ερωτηση ηταν αυτο...επρεπε να βαλω και ενα εωτηματικο....συγνωμη
Αν και να σου πώ κάτι;Τ έπη έχουν έμμεση σχέση με το θέμα μου αφού ο γίγαντας-κύκλωπας Πολύφημος είναι πρόγονος των δράκων των παραμυθιών(δράκοι στα παραμύθια είναι τα ανθρωπόμορφα όντα τεραστίων διαστάσεων που αρέσκονται να γεύονται ανθρώπινο κρέας! βλέπε σε πολλά παραμύθια όταν οι δράκοι εισέρχονται στην οικεία τους αναφωνούν ¨ΜΜμμμ ανθρώπινο κρέας μου μυρίζει!¨. Όπως επίσης και η λερναία Ύδρα(περάσαμε στην αρχ. ελλ. μυθολογία τώρα) και είναι πρόγονος κάποιοων τερατόμορφων όντων των λαικών παραμυθιών(π.χ. δράκοντεσ με περισσότερες από μια κεφαλές, η οποία συμβολίζει την ματαιότητα τησ νίκης επάνω στον αντίπαλο μιασ που όταν ο ήρωας κόβει το ένα κεφάλι του τέρατος...αυτό τον ¨ανταμοίβει¨ ξεφυτρώνοντας στη θέση του άλλα 2!
1.τα λαικα παραμυθια σχετιζονται με την αρχαια μυθολογια?
2. οι μυθοι θεωρουνται λαικα παραμυθια?
quote:Πράγματι, για μιά στιγμή ξέχασα οτι γύρευες λαϊκά, επειδή ή "εξήγηση" που έδινες (περι ηθικής) ταίριαζε καλύτερα στα έντεχνα.
αλλά τα παραμύθια που μου ανέφερες δεν είναι λαικά...είναι έντεχνα!!
Καί εμένα με ενδιαφέρουν περισσότερο τα λαϊκά, και αν ποτέ καταλογήσεις την εργασία σου, θα χαρώ να λάβω ένα αντίγραφο.
Πάντως οι καλικάντζαροι (Πέμπτη και Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή), και ο Μικροκωσταντίνος είναι λαϊκότατα. Τό ίδιο και η Αδελφή του Μεγαλέξανδρου.
(Ο Taliesin είναι της Ουαλικής παράδοσης, απ' ότι κατάλαβα θές μόνο Ελληνικά)
quote:Χαίρομαι που σου φάνηκε χρήσιμο.
...Πάντως φίλε κυνικέ ευχαριστώ γιατί μου έδωσε μια ιδέα για ταξινόμηση των παραμυθιών με κριτήριο την δράση του κυρίου πρωταγωνιστή-ήρωα
Μιά άλλη κατάταξη πού ίσως έχει ενδιαφέρον είναι η ρίζα-προέλευση των παραμυθιών. Ευρωπαϊκή-Κέλτική; Αρχαία Ελληνική; Ανατολίτικη; Προιστορική Νεολιθηκή;
===
Πώς ξεκίνησες αυτήν την μελέτη; Σε ενδιαφέρουν οι θρησκευτικές και λαϊκές παραδώσεις, ή πιο πολύ η φιλολογική άποψη;
ΜΦΧ
Κ.