ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Σολωμονικη - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Σολωμονικη - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

panpam41 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/3
15/10/2004, 20:09:37
Νομίζω ότι επαναλαμβανόμαστε.
Υπάρχουν οι υπέρ και οι κατά του "φαινομένου Geller".

Αλλά θέλω να πω κάτι που νομίζω ότι έχει παίξει τον ρόλο του στην εμφάνιση και την καθιέρωση αυτού του "φαινομένου".

Ξεχνάτε πότε εμφανίστηκε.
Στις δεκαετίες '60-'70 ακόμα και του '80 (ο απόηχος) υπήρχε ένα γενικότερο ψάξιμο στις δυτικές κοινωνίες (παιδιά των λουλουδιών, ναρκωτικά που "άνοιγαν" την συνείδηση, αμφισβήτηση του πολέμου-πορείες ειρήνης, εισβολή των ανατολικών θρησκειών και διαφόρων guru στην δύση, επαφές με ufo και εξωγήινους κλπ) Ο,τι ήταν περίεργο, εξωτικό κλπ πουλούσε σε όλη την δύση και κυρίως στην αμερική. (αλήθεια γιατί κανείς δεν σχολιάζει τους ισχυρισμούς του για το πώς απόκτησε αυτές τις δυνάμεις; Δεν σας κάνει εντύπωση ότι τέτοιοι ισχυρισμοί ήταν συνηθισμένοι και πιστευτοί σε αρκετούς κύκλους ανθρώπων εκείνη την εποχή;)

Είναι λογικό λοιπόν, σε αυτό το "περιβάλλον" αναζητήσεων και εύκολης δεκτικότητας και σε νεαρή ηλικία ο Geller να κάνει το "κομμάτι" του λυγίζοντας κουτάλια, διαβάζοντας εικόνες, φτιάχνοντας ρολόγια κλπ. Τι σημαντικό έχει προστεθεί από τότε στο "ρεπερτόριο" του; Τίποτα. Μόνο η θεωρία της θετικής σκέψης που έτσι κι αλλιώς είναι της μόδας από το 90 και μετά. Σωστά;

Τώρα αν θεωρήσουμε ότι η επιστημονική έρευνα πάνω σε αυτά τα φαινόμενα έχει εξελιχθεί από το '70-'80 που είναι λογικό (νέα μηχανήματα, νέοι πιό ασφαλείς μέθοδοι έρευνας) έχω την εντύπωση ότι είτε οι επιστήμονες που ασχολούνται ερευνητικά με αυτά τον έβαλαν στην άκρη, είτε ο ίδιος δεν δέχεται να εξεταστεί ξανά, οπότε είναι λίγο άτοπο να λέμε ότι επί 30 χρόνια κανείς δεν κατάφερε να τον αμφισβητήσει. Γιατί για να το πούμε αυτό θα πρέπει επί 30 χρόνια να εξετάζεται με κάθε νέα μέθοδο και τα αποτελέσματα να βγαίνουν πάντα θετικά.

Πάντως, ακόμα κι αν δεν πιστεύουμε στον Geller -για τον εαυτό μου λέω τώρα- δεν σημαίνει ότι αρνούμαστε ότι μπορεί να υπάρχουν τέτοια φαινόμενα. Εγώ τουλάχιστον τα θεωρώ πολύ πιθανά, αυτό που λέω είναι ότι επίσημα δεν έχει αποδειχτεί ακόμα τίποτα. Κι αυτό, επειδή ενώ φαίνεται να συμβαίνουν σε πολύ κόσμο τυχαία κάποια στιγμή στην ζωή τους, δεν είναι φαινόμενα που μπορείς να τα επαναλάβεις κατά βούληση ή υπό αίτηση. Οσοι ισχυρίζονται κάτι τέτοιο και έχουν ελεγχθεί επιστημονικά, μας έχουν αφήσει με ενδείξεις αλλά όχι με αποδείξεις. Τουλάχιστον όσο είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε από τις επίσημες επιστημονικές πηγές.

Εχω δει κάποια ντοκιμαντέρ και έχω διαβάσει για τις έρευνες που έχουν γίνει και γίνονται ακόμα στην Ρωσία και στην ανατολική Ευρώπη. Και επειδή έχω φίλους που τυχαίνει να ανήκουν στην Ρώσικη Ακαδημία Επιστημών και ασχολούνται με παρόμοιες έρευνες (όχι ειδικά με αυτές όμως) γνωρίζω ότι υπάρχουν καθηγητές και επιστημονικές ομάδες που πιστεύουν και μελετούν ανθρώπους που ισχυρίζονται ότι έχουν παρόμοιες δυνάμεις με του Geller πχ. της τηλεκίνησης ή της μαντείας. Το πρόβλημα είναι ότι καμιά έρευνα δεν βγάζει ένα 100% θετικό επαναλαμβανόμενο αποτέλεσμα, που θα γινόταν δεκτό και από τους υπόλοιπους επιστήμονες που δεν πιστεύουν σε αυτά τα φαινόμενα.

Πιθανόν να χρειάζονται περισσότερες έρευνες, πιθανόν αυτά τα φαινόμενα
να μείνουν λόγω της φύσης τους σε μία αμφιλεγόμενη κατάσταση. Πιθανόν
να υπάρχουν έρευνες με αποδεδειγμένα θετικά αποτελέσματα, αλλά αυτές παραμένουν στον χώρο της συνωμοσιολογίας, μυστικές έρευνες που διεξάγουν κάποιοι επιστήμονες για τις μυστικές υπηρεσίες διαφόρων κρατών και τα αποτελέσματά τους χαρακτηρίζονται TOP SECRET, εφ όσον γίνονται για να χρησιμοποιηθούν σε διάφορες αμφιλεγόμενης ηθικής πολιτικές αποστολές.

Από την άλλη, επειδή μου αρέσει και η συνωμοσιολογία, δεν αποκλείω καθόλου, οι άνθρωποι που κατέχουν τέτοιες δυνάμεις και έχουν ελεγχθεί με θετικό αποτέλεσμα, είτε να εξαφανίζονται από προσώπου γης (και δεν εννοώ οικειοθελώς), είτε αν βγουν στο πλατύ κοινό να φροντίζουν κάποιοι να τους απομυθοποιούν. Καθώς και δεν αποκλείω να υπάρχουν άνθρωποι με τέτοιες δυνάμεις που τις χρησιμοποιούν μόνο στο σπιτάκι τους και δεν έχουν καμιά όρεξη να γίνουν περαιτέρω γνωστοί και να τους βλέπουν οι άλλοι σαν "τέρατα" (ιερά ή απλά).

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

junk95Μέλος
15/10/2004, 20:58:36
Όστρια,

σου ανταποδίδω τη φιλοφρόνηση (http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=4644)

...και από τη μεριά μου χωρίς εξαιρέσεις.

Παιδιά, εμένα δε με ενοχλεί τόσο πολύ ο Γκέλερ. Με ενοχλεί η τερατωδώς μονομερής διαφήμιση που του έγινε (από τρεις εκπομπές και τέσσερα δελτία ειδήσεων) και το πόσο πολύ απέχει από την πραγματικότητα. Αν μου επιτρέπεται μια "κακία", μου κάνει φοβερή εντύπωση που άτομα που θεωρούν τον εαυτό τους τόσο ικανό στο να αντιμετωπίζουν παγκόσμιες συνωμοσίες δυσκολεύονται να αναγνωρίσουν κλασσικές οργουελικές τεχνικές που χρησιμοποίησαν ο Χάρδας και η παρέα του.

Όσο για τη δίκη, είναι λίγο δύσκολο τελικά να καταλάβει κάποιος τι συνέβη. Ψάξτε για Uri Geller Randi CSICOP στο google. Απ' ό,τι κατάλαβα, αρχικά ο Geller μήνυσε το Randi και το CSICOP για 15M$, με αφορμή τη φράση "(Geller) tricked even reputable scientists," (with tricks that) "are the kind that used to be on the back of cereal boxes when I was a kid. Apparently scientists don't eat cornflakes anymore."
Έγιναν δύο δίκες στις οποίες ο Γκέλερ έχασε και στην τρίτη επήλθε συμβιβασμός. Μέρος του συμβιβασμού είναι ότι o Randi δεν υποχρεούται να πληρώσει στον Γκέλερ 500.000 Γιεν Ιαπωνίας που του επιδικάστηκαν στο Τόκυο (σε μια άλλη δίκη για την οποία βαριέμαι να βρω περισσότερα) και ο Γκέλερ υποχρεούται να δώσει στο Randi $120.000 (+70.000+40.000 = 230.000 για τις τρεις δίκες) για δικαστικά έξοδα.

Στις ερωτήσεις που επικαλείται ο ALOS δε θα ήθελα να απαντήσω, γιατί αυτό θα στενοχωρήσει τους τρεις συνομιλητές μας.

junk95Μέλος
15/10/2004, 21:03:50
Επίσης ψάχνοντας για δίκες ανακάλυψα ότι ο Αθεόφοβος Γκέλερ μήνυσε τη Nintendo για 100M$, επειδή λέει ένα πόκεμον είναι αντιγραφή του!!!!
Το δικαστήριο δήλωσε αναρμοδιότητα επειδή το "έγκλημα" τελέστηκε στην Ιαπωνία.

Δεν ξέρω αν αναφέρθηκε, αλλά νομίζω ότι εξηγεί γιατί ο τύπος θεωρείται γραφικός στο εξωτερικό.

http://www.detnews.com/2002/technology/0211/28/technology-22606.htm

ALOSΜέλος
16/10/2004, 00:26:12
quote:

Στις ερωτήσεις που επικαλείται ο ALOS δε θα ήθελα να απαντήσω, γιατί αυτό θα στενοχωρήσει τους τρεις συνομιλητές μας.

Ενα link ΠΟΥ ΝΑ ΕΞΗΓΕΙ ΤΑ ΕΞ'ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ GELLER ζήτησα...

στο site του Randi ΔΕΝ ΒΡΗΚΑ ΤΙΠΟΤΑ...στο
πώς ο Randi σβήνει δισκέτες ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ,
πώς ο Randi λυγίζει μέταλλα ΕΞ'ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ,
κ.α
εξ'ΟΥ και ΤΗΛΕ----------κίνηση

Τhanks junk95 για την απάντηση!!!

BokkenΜέλος
16/10/2004, 02:07:06
>>>>Επειδή μας παρουσίασαν ακόμα και τη φωτογράφιση Kirlian σαν υπερφυσικό φαινόμενο;<<<<

>>το σχημα της αυρα δεν ηταν και οτι πιο φυσικο.<<

ΕΚΦΟΡΤΙΣΗ ΚΟΡΩΝΑ.Δεν μου φαίνεται να έχει κάτι το παραφυσικό.

Αλλά φαίνεται οι λογικές εξηγήσεις ωχριούν μπροστά σε
θετική σκέψη-εξωγήινους-θεραπείες μέσω πίστης-πράσινα ανθρωπάκια-συνομωσίες-νοικοκυρές που παίζουν τα απόρρητα αρχεία της CIA στα δάχτυλά τους-μανάβηδες που ξέρουν πως πίνουν τον καφέ τους οι Ολύμπιοι θεοί κτλ...

>>Ενα link ΠΟΥ ΝΑ ΕΞΗΓΕΙ ΤΑ ΕΞ'ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ GELLER ζήτησα...<<

Έχουν απαντηθεί αρκετά ικανοποιητικά (στον βαθμό που επιτρέπεται από την ίδια την φύση των μαρτυριών) από διάφορους συνομιλητές.

Αλλά δεν βαριέστε...Ο καθένας πιστεύει αυτά που θέλει.

ΥΓ
Το πιο χαρακτηριστικό σημείο της εκπομπής του Χάρδα ήταν όταν μία συμπαθέστατη κατά τα άλλα κυρία μέσα σε ενάμιση λεπτό κατάφερε να
συμπεριλάβει ούφο-εξωγήινους-πίστη-μεταφυσικό-θεούς-κουτάλια-απόρρητες έρευνες και άλλα πολλά.

Νομίζω ότι κάτι πήρε το αυτί μου και για μια καταπληκτική συνταγή για ντολμαδάκια γιαλαντζί.Ίσως το μόνο άξιο λόγου.

16/10/2004, 04:25:14
Ενα πολύ ενδιαφέρον άρθρο (για σκεπτικιστές και μη) για τον κυριο Γκέλλερ θα βρείτε σ'αυτή τη διεύθυνση:

http://www.skepdic.gr/Entries/Gamma/urigeller.htm

Tον ψίθυρο των άστρων
έπιασε η γκλάβα μου...
Αρμονία και χάος
16/10/2004, 10:13:55

junk merci
Στο θέμα της μονομερούς διαφήμησης, δεν πρέπει να σου κάνει εντύπωση.
Είναι λογικό όταν είσαι νεοφώτιστος να εντυπωσιαστείς πολύ από τις ικανότητες κάποιου να αντιδράσεις ανάλογα. Από δω και πέρα, και εφ όσον τουλάχιστον ο Χαρδα και έξυπνος δημοσιογράφος είναι και σταθερή εκπομπή πάνω στο "παράξενο" έχει, θα πρέπει να χειριστεί πιό αντικειμενικά τα θέματά του. Πάντως η παρουσία κάποιων επιστημόνων στις εκπομπές του είναι ένα πρώτο καλό δείγμα.

Αγαπητέ ALOS, η εξήγηση που έδωσαν κάποιοι και την περιέργαψα σε κάποιο προηγούμενο μήνυμά μου σχετικά με ΤΑ ΕΞ'ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
GELLER, μάλλον δεν σε ικανοποίησε. Σκέψου όμως, μπορείς να την απορρίψεις κάθετα; Ιδίως εσύ που έχεις ασχοληθεί απ όσο έχω καταλάβει με την υποβολή και το mind-control;
Το πολύ έντονο βλέμμα του Geller, ιδίως όταν κάνει τα σχετικά πειράματα, δεν σου κάνει εντύπωση; Την φωνή του όταν δίνει τις εντολές, ομολογώ ότι δεν την παρατήρησα για να βγάλω κάποια περαιτέρω συμπεράσματα. Πάντως εγώ δεν αποκλείω καθόλου ο Geller να έχει αναπτύξει την ικανότητα της υποβολής και να έχει αποτέλεσμα στους πιό δεκτικούς στην υποβολή ανθρώπους.

Φίλε 1900 πολύ ενδιαφέρον το άρθρο που μας έδωσες!
Από αυτό, ξεχωρίζω αυτή την παράγραφο που νομίζω ότι περιέχει όλη την ουσία.

Πολλοί μάγοι κάνουν αυτά που κάνει ο Geller αλλά ονομάζουν τους εαυτούς τους ταχυδακτυλουργούς ή πνευματιστές. Οι καλοί μάγοι είναι καλοί "κολπατζήδες" και οι καλοί "κολπατζήδες" μπορούν να κοροϊδέψουν και τους πιο σοφούς των ανθρώπων. Μπορούν να εκπλήξουν ανθρώπους με την ικανότητα τους να μετακινούν φαινομενικά αντικείμενα, να βλέπουν αντικείμενα που είναι μακρυά σε άλλο χώρο, να διαβάζουν το νου, να προβλέπουν το μέλλον, να αναγνωρίζουν το περιεχόμενο κρυμμένων μηνυμάτων ή σχεδίων κτλ.
Αυτό που είναι όντως εκπληκτικό όμως είναι το ότι δεν εκπλήσσουν τους ανθρώπους με το να βρίσκουν τον τυχερό αριθμό του λαχείου ή τη θεραπεία του καρκίνου. Γιατί δεν παρακάμπτουν τα αεροδρόμια και δεν τηλεμεταφέρονται υπερφυσικά στον επόμενο προορισμό τους; Γιατί πάνε το αυτοκίνητο τους στο συνεργείο όταν χαλάει; Γιατί ξοδεύουν το χρόνο τους με το να κουνούν ένα σύρμα μέσα σε ένα γυάλινο ποτήρι και δεν μετακινούν ένα καταράκτη πάνω σε ένα φλεγόμενο δάσος;
Η απάντηση είναι προφανής. Τέτοια χρήσιμα κατορθώματα απαιτούν κάτι περισσότερο από αντιπερισπαμούς και απατεωνιά. Γιατί αυτά τα φτηνά τρυκ πείθουν ακόμα και πολύ έξυπνους ανθρώπους για το ότι αυτό που είδαν είναι κάτι το παραφυσικό και όχι κάτι το ταχυδακτυλουργικό;
Γιατί οι περισσότεροι έξυπνοι άνθρωποι είναι αρκετοί χαζοί ώστε να μην παραδέχονται ότι δεν είναι τόσο έξυπνοι ώστε να μην μπορούν να εξαπατηθούν από ένα τρυκ.
Ένα αρκετά έξυπνο άτομο που δεν μπορούσε να εξαπατηθεί ήταν ο Richard Feynman, ο οποίος και συνάντησε τον Uri Geller. Ο Feynman είπε "Είμαι αρκετά έξυπνος ώστε να ξέρω ότι είμαι χαζός". Ο Feynman ήταν αρκετά έξυπνος ώστε να αντιληφθεί ότι ένας καλός μάγος μπορεί να κάνει τα πράγματα έτσι ώστε να φαίνεται ότι έχει παραβιαστεί κάποιος φυσικός νόμος και ακόμα και ένας μεγάλος φυσικός να μην μπορεί να καταλάβει το τρυκ.

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

AngelosΜέλος
16/10/2004, 10:31:25
Βαρέθηκα το θέμα. Η Ostria με κάλυψε αν και δεν μοιράζομαι την
αισιοδοξία της για την πιθανότητα ύπαρξης ψυχικών δυνάμεων.
Ο μόνος λόγος που απαντώ είναι η παρακάτω αναφορα του junk95.

quote:

Επίσης ψάχνοντας για δίκες ανακάλυψα ότι ο Αθεόφοβος Γκέλερ μήνυσε τη Nintendo για 100M$, επειδή λέει ένα πόκεμον είναι αντιγραφή του!!!!
Το δικαστήριο δήλωσε αναρμοδιότητα επειδή το "έγκλημα" τελέστηκε στην Ιαπωνία.

Δεν ξέρω αν αναφέρθηκε, αλλά νομίζω ότι εξηγεί γιατί ο τύπος θεωρείται γραφικός στο εξωτερικό.

Και για όσους αναρωτιούνται ποιό είναι αυτό το Pokemon...
http://www.edbydesign.com/PokeData/65

Καλού κακού μην κυκλοφορείτε με κουτάλια στο δρόμο.
Μπορεί να σας δει ο Geller και να σας κάνει μύνηση.

Αγγελος.

16/10/2004, 14:36:47
Αγαπητή Ostria, ειλικρινά αυτή ήταν η παράγραφος που σε εντυπωσίασε;

quote:
Πολλοί μάγοι κάνουν αυτά που κάνει ο Geller αλλά ονομάζουν τους εαυτούς τους ταχυδακτυλουργούς ή πνευματιστές.

Συγγνώμη: μάγος, πνευματιστής και ταχυδακτυλουργός είναι το ίδιο

Μου φαίνεται ότι δεν έχετε και πολλές εμπειρίες από τέτοια θέματα και με ευκολία τα βάζετε όλα σε ένα σακί.

3 Άλφα

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

16/10/2004, 14:41:57
"...ταχυδακτυλουργούς ή πνευματιστές."

Zadok πες μου οτι δε πιστεύεις και συ αυτον τον τσαρλατανο

Tον ψίθυρο των άστρων
έπιασε η γκλάβα μου...
Αρμονία και χάος
16/10/2004, 14:44:54
Παρεπιπτώντος στη σελίδα που παρέθεσα αυτα που αξίζουν περισσότερο είναι τα links που έχει. Δυστυχώς όμως είναι μόνο στ'αγγλικά
16/10/2004, 14:49:43
quote:
...ταχυδακτυλουργούς ή πνευματιστές.
Μη ξεχνάμε οτι ο Γκέλλερ δε περιορίζεται σ' ένα μόνο απ' αυτά. Ο ίδιος τα χει κάνει αχταρμά!
16/10/2004, 15:28:40
quote:
"...ταχυδακτυλουργούς ή πνευματιστές."

Αγαπητέ 1900,

δε διαφώνισα με το "ή".
Ο μάγος σαφώς δεν είναι ταχυδακτυλουργός και ο πνευματισμός είναι διαφορετικός μηχανισμός από τη μαγεία.

Επίσης, οι πραγματικοί μάγοι έχουν άλλες ικανότητες, οι οποίες είναι απόλυτα συνειδητές.

Από κει και πέρα, το σχόλιό μου δεν είχε να κάνει με τον Geller, αλλά με τους όρους, οι οποίοι χρησιμοποιούνται αδόκιμα.

Αφού με ρωτάς όμως, θα σου απαντήσω: Δεν πιστεύω τον Geller σαν άτομο, όμως πιστεύω ότι ο Geller έχει κάποιες ικανότητες. Σαφώς δεν είναι μάγος ή πνευματιστής, γιατί δεν ταιριάζουν οι τεχνικές και ο ίδιος δεν εξελίσσεται. Όσο για το αν είναι ταχυδακτυλουργός, δε με έχουν πείσει όσοι τον αμφισβητούν, γιατί δεν εξηγούνται τα φαινόμενα εξ αποστάσεως ούτε με το σενάριο της υποβολής.

Από την άλλη πλευρά, αν αποδειχθεί ότι είναι ταχυδακτυλουργός, θα πρέπει να είναι πολύ ταλαντούχος, αφού ξεγελά τόσα χρόνια...

quote:
Μη ξεχνάμε οτι ο Γκέλλερ δε περιορίζεται σ' ένα μόνο απ' αυτά. Ο ίδιος τα χει κάνει αχταρμά!

Εγώ τον άκουσα να λέει ότι δεν ξέρει πού να αποδώσει τις όποιες ικανότητές του.

Παρ' όλα αυτά κι επειδή δε σε αμφισβητώ , αν το έχει κάνει, κακώς!

3 Άλφα

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

16/10/2004, 18:08:13
quote:

Αγαπητή Ostria, ειλικρινά αυτή ήταν η παράγραφος που σε εντυπωσίασε;

quote:
Πολλοί μάγοι κάνουν αυτά που κάνει ο Geller αλλά ονομάζουν τους εαυτούς τους ταχυδακτυλουργούς ή πνευματιστές.

Συγγνώμη: μάγος, πνευματιστής και ταχυδακτυλουργός είναι το ίδιο

Μου φαίνεται ότι δεν έχετε και πολλές εμπειρίες από τέτοια θέματα και με ευκολία τα βάζετε όλα σε ένα σακί.

Αγαπητή Zadok δεν είπα πουθενά ότι με εντυπωσίασε το κείμενο, είπα ότι κατά την γνώμη μου το κείμενο που ξεχώρισα (ολόκληρο και όχι η πρώτη γραμμή) περιέχει όλη την ουσία, έτσι όπως την βλέπω εγώ.

Εσύ κόλλησες στους όρους της πρώτης πρότασης που λες ότι δεν ταυτίζονται, αλλά φαίνεται ότι ξεχνάς ότι μάγο ονομάζουμε και αυτόν που βγάζει το κουνέλι από το καπέλο και ότι κάποιοι πνευματιστές (εμείς τους λέμε ψευτοπνευματιστές αλλά οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται πνευματιστές) χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν πολλά κόλπα για να πείσουν για την παρουσία των πνευμάτων σε μία πνευματιστική συγκέντρωση όπως τρεμόσβημα φωτών, θορύβους, φωνές, μετακινήσεις αντικείμενων κλπ.

-Arthur C. Clarke-

16/10/2004, 18:20:36
quote:
Εσύ κόλλησες στους όρους της πρώτης πρότασης που λες ότι δεν ταυτίζονται, αλλά φαίνεται ότι ξεχνάς ότι μάγο ονομάζουμε και αυτόν που βγάζει το κουνέλι από το καπέλο και ότι κάποιοι πνευματιστές (εμείς τους λέμε ψευτοπνευματιστές αλλά οι ίδιοι αυτοαποκαλούνται πνευματιστές) χρησιμοποιούσαν και χρησιμοποιούν πολλά κόλπα για να πείσουν για την παρουσία των πνευμάτων σε μία πνευματιστική συγκέντρωση όπως τρεμόσβημα φωτών, θορύβους, φωνές, μετακινήσεις αντικείμενων κλπ.

Συγγνώμη: θέλουμε να μιλάμε σοβαρά εδώ ή να αναπαράγουμε την φρασεολογία της Τατιάνας;

Οι αμαθείς μόνον δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ μαγείας και ταχυδακτυλουργίας και μπερδεύουν τους λαγούς με τα πετραχείλια...

Όσο για το πώς αποκαλεί ο καθένας τον εαυτό του, είναι σαφώς επιλογή του, αλλά δε σημαίνει ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

3 Άλφα

17/10/2004, 10:12:13
quote:

Συγγνώμη: θέλουμε να μιλάμε σοβαρά εδώ ή να αναπαράγουμε την φρασεολογία της Τατιάνας;

Οι αμαθείς μόνον δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ μαγείας και ταχυδακτυλουργίας και μπερδεύουν τους λαγούς με τα πετραχείλια...

Όσο για το πώς αποκαλεί ο καθένας τον εαυτό του, είναι σαφώς επιλογή του, αλλά δε σημαίνει ότι ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Φρασεολογία της Τατιάνας;

Δεν νομίζω πάντως να είναι θέμα αμάθειας, αλλά διαφορετικής αντίληψης των πραγμάτων. Σεβαστή η γνώμη σου, αλλά επέτρεψέ μου να μην συμφωνώ.

-Arthur C. Clarke-

AngelosΜέλος
17/10/2004, 10:13:58
Γιατί τέτοια εμπάθεια ?

quote:

Οι αμαθείς μόνον δεν γνωρίζουν τη διαφορά μεταξύ μαγείας και ταχυδακτυλουργίας

Η μόνη διαφορά είναι πως οι αυταποκαλούμενοι "ταχυδακτυλουργοί"
είναι ειλικρινείς με το κοινό τους και ζητούν χρήματα για την παράσταση
που δίνουν.

Απο την άλλη πλευρά οι αυταποκαλούμενοι "μάγοι" πουλάνε ότι και οι
ταχυδακτυλουργοί αλλα σε παραπλανητικό μεταφυσικό περιτύλιγμα ωστέ να
το χρεώσουν περισσότερο.

Καταφανώς ο ήρωας του συγκεκριμένου topic ανήκει στη δεύτερη κατηγορία
και γι'αυτό δέχεται και την κριτική που βλέπεις.

Αν ανήκω στους αμαθείς και τα έχω καταλάβει λάθος καλύτερα να τα εξηγήσεις
αναλυτικά παρά να κάθεσαι να λογομαχείς με την ostria

Angelos

astral-projectΜέλος
17/10/2004, 10:38:57
ωραια ο γκελλερ ειναι απατεωνας.

απορια ενος μικρου παιδιου:

ολοι αυτοι που πηγαν στην εκπομπη του, εχοντας κανει το πειραμα, με λυγισμενα κουταλια, ειναι πληρωμενοι απο αυτον????

------------------------

YiannakasΜέλος
17/10/2004, 11:34:49
στο θέμα '''Χαρδαβέλλα μπράβο'' που άνοιξε κάποιος διπλό, σε όλους αυτούς που ενθουσιάστηκαν που άκουσαν απο τους επιστήμονες ότι δεν υπάρχουν ΑΤΙΑ. Βλέπω πολλά μέλοι του εσοτερικα να αμφισβητούν οτιδήποτε μεταφυσικό, παράξενο (όπως τα ΑΤΙΑ) χωρίς καν να το ερευνήσουν πρώτα. Μην ξεχνάμε ότι το φορουμ αυτό απευθύνεται προς αυτά τα θέματα και έτσι όλοι οι άπιστοι θωμάδες μήπως θα ήταν καλύτερο να μετακομίσουν σε άλλο είδος φορουμ. Έχει χαλάσει πολύ το εσοτερικα.

AngelosΜέλος
17/10/2004, 11:48:09
quote:

απορια ενος μικρου παιδιου:
ολοι αυτοι που πηγαν στην εκπομπη του, εχοντας κανει το πειραμα, με λυγισμενα κουταλια, ειναι πληρωμενοι απο αυτον????

Ευλογη απορία, αντάξια ένός μικρού παιδιού (με την έννοια της αθωότητας και της ευθύτητας)

Οι δυνατές απαντήσεις είναι οι παρακάτω.

1) Οντως μερικοί άνθρωποι λυγίζουν κουτάλια με τη σκέψη
2) Ο Geller τους πλήρωσε
3) Ο Χαρδα τους πλήρωσε
4) Ο Geller τους υπέβαλε (κάτι σαν υπνωτισμός) και τα λύγισαν με τον παραδοσιακό τρόπο και μετά έπεισαν τον εαυτό τους οτι συνέβει θαύμα
5) Τα λύγισαν με τον παραδοσιακό τρόπο και πήγαν στην εκπομπή να κάνουν το κομάτι τους.

Αν δεχτουμε οποιοδήποτε απο τα 1,2,3,4 η 5 οδηγούμαστε λογικά
στα παρακάτω.

1) Πρέπει να δεχτούμε οτι ένα σωρό επιστήμονες που λένε οτι δεν γίνεται έχουν άδικο (ενώ οταν κατασκευάζουν υπολογιστές, αυτοκίνητα και διαστημόπλοια έχουν δίκιο).

2) Πρέπει να δεχτούμε οτι ο Geller έχει αρκετά λεφτα για να εξαγοράζει ψευδομάρτυρες εδώ και 30 χρονια

3) Οτι και το 2 αλλα για τον Χαρδα

4) Πρέπει να δεχτούμε οτι αρκετοί άνθρωποι υποβάλονται εύκολα και πείθονται
ακόμα και για εντελώς παράλογα πραγματα αν κάποιος αρκετά πειστικός (και αν οι ίδιοι είναι ανοιχτοί σέ τέτοιου είδους υποβολή).

5) Πρέπει να δεχτούμε οτι υπάρχουν μεταξύ μας απατεώνες (που ίσως να πείθουν και τον εαυτό τους) μονο και μόνο για να προβληθούν μερικά λεπτά στην τηλεόραση.

Σίγουρα το πιό ελκυστικό σενάριο είναι το 1.

Αλλα ειλικρινά, εσένα ποιό απο τα παραπάνω σενάρια σου φαίνεται πιο πιθανό να είναι αλήθεια ?

Αγγελος.