ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Του κόσμου οι αντιφάσεις... - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Του κόσμου οι αντιφάσεις... - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

panpam30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
06/09/2015, 05:13:17
Πήρε θα έλεγα.

06/09/2015, 05:53:00

quote:

Εννοείς,άν καταλαβαίνω σωστά,άν ο χριστιανισμός είναι η συνέχεια τής αρχαιας θρησκείας

Χρυσή επειδή είμαι σίγουρος ότι το χεις, αυτή η συζήτηση κρατάει χρόνια στο Εσωτέρικα. Για να καταλάβεις τι λέω θα σε βάλω στη συζήτηση, πιάνοντας μια πρόταση του Νικόμαχου, σε άλλο θέμα, στην οποία είμαι σύμφωνος και νομίζω δεν είμαι ο μόνος.

"Η σκέψη, δεν εδράζει στον άνθρωπο, αλλά έξω από αυτόν."
Ο Νικόμαχος μίλησε από τη δική του πλευρά για σκεπτόνια και κάποιες άλλες προτάσεις όσον αφορά το θέμα.

Τα από δω και πέρα είναι "δικές" μου σκέψεις μην παρεξηγούμαστε.

Κατ'αρχάς η θρησκεία είναι απλά ένα καλούπι. Τις θρησκείες τις φτιάχνουμε εμείς ανάλογα με τις ανάγκες της εποχής, οι Αρχές που τις διέπουν προυπάρχουν στη σκέψη μας, η οποία πηγάζει από κάτι έξω από εμάς όπως είπαμε.

Αυτό που έχει πρωταρχική σημασία για ένα έλλογο ον, όπως εμείς, ώστε να παράγουμε σκέψεις που διέπονται από Αρχές, είναι οι Εννοιες.

Οι Εννοιες, και δη οι πρωτ-Αρχικές εκτός του ότι θα παρατηρήσεις ότι είναι δύσκολο να τις ορίσουμε, και ο καθένας τις εκλαμβάνει διαφορετικά, εντούτοις παραμένουν αμετάβλητες στο πέρασμα του χρόνου.
Η Υπαρξη πχ, για όλα τα ζα, πάντα σαν έννοια θα παραμένει αμετάβλητη.
Η Ζωή ως υποδεέστερη τη τάξει και εντός της Υπαρξης θα περικλείει είτε τα ζώα, είτε και το χώμα που πατάμε, αναλόγως του πως το βλέπει κανείς.

Τι μου λέει τώρα αυτός ο παπάρας θα σκέφτεσαι.

Ας δούμε την κοσμογονία από μια άλλη οπτική.

Είτε υποθέσουμε ότι ο άνθρωπος είναι μια τυχαιότητα ή μέρος ενός σχεδίου, και στις δυο περιπτώσεις τον διέπουν όλα αυτά που διέπουν και το υπόλοιπο σύμπαν.
Ο Χρόνος λοιπόν προυπάρχει του ανθρώπου. Το ίδιο και η Ροή, και φυσικά όλων το Χάος, ο Νόμος καθώς και αυτές που γεννιούνται των πρωταρχικών δυνάμεων, όπως η Αγάπη, η Ανάγκη, η Φύση και κτλ.

Σε ένα "φανταστικό" κόσμο οι πρωταρχικές Εννοιες θα γεννάνε υποδεέστερες και εκείνες επιμέρους, το σύνολο των οποίων θα δημιουργεί ιδεατά τις προυποθέσεις του φυσικού κόσμου που αντιλαμβανόμαστε με τις Αισθήσεις μας. Φυσικά σε άλλους "κόσμους" θα μπορούν να υπάρχουν άλλες που εμείς δεν θα αντιληφθούμε ποτέ, καθώς δεν δύναται με τα μέσα και την αντίληψη που διαθέτουμε. Ισως στο μέλλον. Για να μη μιλήσουμε για το πως αντιλαμβάνεται το περιβάλλον το φυτό, η το κατά πόσο η πέτρα είναι κάτι το "νεκρό", και το αν η Γη έχει συνείδηση.

Ας προσπαθήσουμε τώρα να ορίσουμε αυτές τις δυνάμεις που χουν μαζευτεί σε αυτή τη γωνιά του σύμπαντος και έχουν σημασία για μας.
θα πρέπει φυσικά να βρούμε και κάτι να τις συμβολίζει, αλλά και να τις προσδιορίζει.

Μπορούμε επιπλέον να πούμε ιδεατά ότι αυτές οι δυνάμεις ως ανεξάρτητες πηγές είναι "ζωντανές" και έχουν υπόσταση εφόσον μας διέπουν και εμείς είμαστε ζωντανοί με υπόσταση και συνδεόμαστε με αυτές άμεσα.

Τώρα μπορείς να φτιάξεις ότι θρησκεία θέλεις, χρησιμοποιώντας τη Λογική η οποία σαφώς και δεν πηγάζει από μέσα σου, αλλά προυπάρχει.

Αν το φως λοιπόν δίνει ζωή, τότε ο Ηλιος ως πηγή του για μας μπορούμε να πούμε ότι είναι το άρμα που ασκεί αυτή τη δύναμη σε εμάς. Το άρμα μπορεί να το σέρνει ο Απόλλωνας ή ο Θωθ, η δεν ξέρω γω ποιος. Αν ο κόσμος είναι φωτιά γη νερό αέρας, τότε τη φωτιά μπορεί να τη συμβολίζει η σαλαμάνδρα, τη γη οι νάνοι κτλ.
Το πιάνεις το νόημα.

Πάμε τώρα στο θέμα μας.

Τη σημερινή εποχή τη διέπει ένας τρόπος σκέψης, από τον οποίο πηγάζει ο πολιτισμός μας, και η πραγματικότητα μας. Με τα καλά του και τα κακά του κατά κύριο λόγο. Η επιτομή αυτής της προσωπικότητας ως ενιαία έκφραση της ανθρωπότητας, πρέπει να έχει ένα σύμβολο, μια προσωποποίηση.

Τώρα βρισκόμαστε στην εποχή του ΙΧΘΥ συμβολικά. Η προσωποποίηση του ΙΧΘΥ είναι ο Χριστός.
Τώρα μπαίνουμε στον Υδροχόο και θ'αλλάξουν οι ιχθείς, οι καιροί νερό θα φέρουν έτσι λένε αυτοί πουυυ ξέεερουν...
Οταν η Αθήνα "νίκησε" τον πόλεμο, κυριάρχησε η εποχή του Διός και του ελληνικού πνεύματος. Στις περισσότερες διδασκαλίες (ΟΧΙ θρησκείες) τα ίδια αρχέτυπα θα βρεις, σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η ιδέα της Ανάστασης είναι τόσο αρχαία, από τότε που ο άθρωπος αντίκρυσε τις τέσσερις εποχές του χρόνου.

Πάντα ο άνθρωπος, λάτρευε την ενανθρώπιση του Θείου. Είναι λίγο αστείο, αλλά μπορεί κάποιος να πει ότι ο άνθρωπος πάντα λάτρευε τον εαυτό του κατά μια έννοια. Χωρίς αυτό να σημαίνει (εδώ ο Νικόμαχος κουνάει το κεφάλι του αποδοκιμαστικά πιθανώς ) ότι η εναλλαγή των ενιαυτών δεν χρήζει μελέτης.

Πάντως συμπερασματικά και για να το φέρουμε και στις αντιφάσεις, νομίζω ότι ενώ στον τομέα των επιστημών ο άνθρωπος κάνει αλματώδη βήματα, η κατ' αποκλειστικότητα ενασχόλησης του με αυτές, τον έχει φέρει πίσω σε όλους τους άλλους τομείς της φιλοσοφίας.

Και αν η πραγματική φύση μας πηγάζει από μέσα μας, ζούμε σε έναν κόσμο που λειτουργεί ανάποδα, αφού οι ανάγκες μας δημιουργούνται από έξω προς τα μέσα, με πρότυπα κακέκτυπα και ψεύτικες ανάγκες, φτιάχνοντας έτσι έναν κόσμο ψεύτικο και εχθρικό προς τη ζωή.
Τα αποτελέσματα αυτής της δυσαρμονίας τα βιώνουμε καθημερινά, και νομίζω στο συγκεκριμένο είμαστε πολύ πίσω σε σχέση με αρχαιότερες εποχές.

Edited by - Italos on 06/09/2015 05:54:49

06/09/2015, 06:00:56
Στα παραπάνω δεν ασχολούμαι με το αν ο Δίας , ο Ενκι, ο δεν ξέρω γω ήταν αληθινές υπάρξεις, ερπετά και δεν ξέρω γω τι. Αυτή είναι μια διαφορετική προσέγγιση του θέματος, και άλλη συζήτηση.

06/09/2015, 09:40:06
Λεβαντίνε μου αρέσεις.

Μερικές φορές με εκπλήσεις ευχάριστα.Ομορφη η τοποθέτησή σου.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

quote:

Όποιος το θέλει του το στέλνω. Για να δούμε ποιος ήταν στην πραγματικότητα ο Σαούλ, την καταγωγή και την αποστολή του, και ποιος έκαψε την Ρώμη.

*

Στείλε το.

Υπάρχει κόσμος χωρίς εξουσία;

06/09/2015, 10:52:14
Μάριε,

Δεν κάθεσαι αρκετά κάτω από τη μουριά.Ή παραγέρασες.
Τα χαιρετίσματά μου στη Μαίρη.

Γιώργο,
Άμα περιμένεις την έγκριση ή την αποδοκιμασία του Μάριου,σώθηκες..
Θα σε λολάνει.Μόνο εγώ τον κάνω καλά.Και όχι τώρα τελευταία.

Μάνο,

Το παπούτσι μου μη ξεχάσεις να φέρεις.(δεν θα καταλάβουν και πολλοί, αλλά αυτό συμβαίνει συχνά,ούτως ή άλλως.

Δημήτρη,

Είσαι ο μόνος που τα έχεις τετρακόσια ανάμεσά μας.
Αυτό αποτελεί ευθύνη.
Μη κάνεις καμμιά μαλακία και ξεχάσεις να φέρεις το τσίπουρο..

Και που 'στε...
Η μεγάλη παραμονή στο "Μύθος και θρησκεία" αποβλακώνει.
Έτσι και μου έρθετε αποβλακωμένοι σπίτι,θα μείνετε απ' έξω.Ξηγημένα πράγματα.

Με καλύτερό σου φάε,πιε και νηστικός κοιμήσου.

06/09/2015, 11:26:52
Μπερνάρ δεδομένου ότι ο Μάριος αμφιταλαντεύεται κάποιες φορές όσον αφορά τις απόψεις μου, μου αρέσει να τον πειράζω, καλοπροαίρετα. Είναι και αυτό το ξεμάτιασμα στη μέση... καταλαβαίνεις

Χρίστο κόσμος χωρίς Αρχή, Νόμο και Τάξη, σαφώς και δεν νοείται.
Αν τα χέρια μου δρούσαν αυτόνομα, στην καλύτερη θα μουν γελοίος.

Ανθρώπινος πολιτισμός που να μην βασίζεται στην κουζουλάδα του ενός ή των λίγων, παρά στην κοινή προσφορά και την απόδοση ρόλων σύμφωνα με την πρόθεση του καθενός, σαφώς και δύναται να υπάρξει. Και νομίζω θα ήταν ένας πολύ ομορφότερος κόσμος από τον σημερινό, όπου διαιωνίζει ένα θανατικό χωρίς καμία ουσία.

06/09/2015, 15:08:27
quote:

quote:
Αναποφάσιστικότα διακρίνω! Τελικά ο Παύλος ήταν πράκτωρας των Ρωμαίων ή έκαψε τη Ρώμη;;;

Ο Παύλος φθάνει στήν Ρώμη-είδαμε πώς-όταν ο Σενέκας καί η Σύγκλητος ενοχλημένοι από τήν φιλολαϊκή πολιτική τού Νέρωνα καί τά προνόμια πού δίνει στούς σκλάβους καί στούς πληβείους έχουν αποφασίσει νά τόν ρίξουν....

Φαντάζομαι έχεις δει κι εσύ 6500 επεισόδια Φώσκολο

...ἐκ γὰρ τοῦ περισσεύματος τῆς καρδίας τὸ στόμα λαλεῖ

06/09/2015, 15:26:05

Οι Πράξεις των Αποστόλων είναι ένα μυθιστόρημα χωρίς κανένα ιστορικό πάτημα...μην ξεχνάμε ότι και ο Παύλος ανάσταινε νεκρούς, θεράπευε, τον δάγκωναν οχιές και δεν πάθαινε τίποτα και πολλά άλλα θαυμαστά...μυθιστορία...μία επινοημένη persona στο πρότυπο του θεού Ερμή, του απεσταλμένου αγγελιοφόρου των θεών. Και πέρα από την Καινή Διαθήκη δεν υπάρχει καμία άλλη μαρτυρία για τη ζωή και το έργο του.

"Ερμή" τον αποκαλούν οι πολίτες της Λύστρας εκστασιασμένοι από τη ρητορική του δεινότητα, και γενικώς περιγράφεται ως ένας αεικίνητος τύπος που περιδιάβαινε τον κόσμο, ξεσήκωνε με το κήρυγμά του και χρησιμοποιούσε την ευστροφία του για να ξεφεύγει πάντα από τον κίνδυνο. Μιλούσε και εβραικά και ελληνικά, δήλωνε και Ιουδαιος και Ρωμαίος πολίτης, ανάλογα με την περίσταση, ακόμα και Αιγύπτιος υπονοείται ότι μπορεί να δήλωνε..ό,τι λέει αμέσως το αναιρεί ή το αρνείται, όπως όταν βρίζει τον αρχιερέα στην Ιερουσαλήμ, ή παρατηρεί ότι οι δικαστές του είναι χωρισμένοι σε Φαρισαίους και Σδδουκαίους, και γι'αυτό παριστάνει τον Φαρισαιο ώστε να τους διχάσει και να πάρει τους μεν με το μέρος του!

o "ίδιος" παραδέχεται στους Κορινθίους ότι λέει ψέματα και αλλάζει ταυτότητες και αντιφάσκει, και πάντα προσαρμόζεται ("προσεγγίζω τους αδύναμους ως αδύναμος, τους άνομους ως άνομος, τους εβραίους ως εβραίος, τους έθνικούς ως εθνικός") ώστε να φέρει σε πέρας το θεϊκό σχέδιο! πίσω από τον Παύλο λοιπόν έχουμε το αρχέτυπο του Κατεργάρη-Ερμή, για να το πούμε στη στη γλώσσα των συμβόλων...συμβολικό είναι ακόμα και το σήμα των Διόσκουρων πάνω στο πλοίο που τον πηγαίνει σώο στη Ρώμη. Μετά από τις θαλασσοταραχές και τα ναυάγια που του τυχαίνουν δεν είναι τυχαίο που το πλοίο που τον μεταβιβάζει σώο έχει για σήμα τους Διόσκουρους, τους αρχαίους προστάτες των ναυτικών, το σήμα των οποίων προανήγγελιλε αίσια πλοήγηση.

Πώς το έλεγε ο Κλήμης, "οι Γραφές μιλάνε την μυστική γλώσσα των συμβόλων", και αυτά τα σύμβολα είναι που έχουν το πραγματικό ενδιαφέρον.

Κατά τ'άλλα έχουμε ξεκάθαρα επινοημένες ιστορίες...παρουσιάζεται το grand tour του Παύλου, βγαλμένη από την Ομηρική Οδύσσεια, ένας εντυπωσιακός μύθος ενός ανθρώπου που απ'όπου πέρναγε γινόταν χαλασμός, που ακόμα και η μεταφορά του ως αιχμάλωτος γινόταν με εκατοντάδες συνοδούς, και παρά ταύτα δεν έχουμε καμία ιστορική μαρτυρία γι'αυτό..επινόηση λοιπόν από την Εκκλησία όταν ήταν ακόμη στα σπάργανα, και παράλληλα με τις διάφορες ιεραποστολές, ενός ηρωοποιημένου παρελθόντος, ότι κάποτε δηλαδή αυτοί οι θεοί, ο Ιησούς και ο Παύλος, πάτησαν στη γη και την ταρακούνησαν συθέμελα...τάχα μου τάχα μου και πλάκα στην πλάκα αλλά το παραμύθι πουλήθηκε σωστά και έπιασε τόπο!