- Τεστ: Κ.Δ., θεόπνευστη ή ασυναρτησίες; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

macedon
Εκτός αυτού, το ευαγγέλιο, κρίνεται για το νόημα του, καθώς, είναι
θρησκευτικό κείμενο...Γράφτηκε, με αυτή την προοπτική και ερμήνεια...Αποτελεί,την πίστη του χριστιανισμού και σαν πνευματικό ζήτημα, δεν επιδέχεται κριτική....Ειναι σαν να λές, ότι η πολυγαμία, δεεν είναι σωστη για τον μουσουλμανισμό,....Υποκειμενικό....Και σαν τέτοιο,δογματικό βιβλίο, δεν τίθεται θέμα διάψευσης, αλλά, υπόστασης των όσων λέει, ως ιδέες....
Μέχρι σήμερα, τιποτε, απο το δογματικο της μέρος, δεν άλλαξε..Όχι απλά, ότι δεν στέκει, ή η επιστήμη διέψευσε..Τίποτε δεν άλλαξε,
εντελως,οταν όλες οι άλλες θρησκείες,σε όλο τον κόσμο,
αναπροσαρμόσαν πολλές απο τις αρχικές τους ιδέες και αντιλήψςεις,
ανάλογα εποχής..Ο χριστιανισμός, λέει απο την αρχή μέχρι σήμερα τα ίδια...Και συντηρείται...
Άρα, έχει πνευματική πυοσταση και γ ιαυτό κυριαρχεί...
quote:
Αυτό που θέλω να πω, φίλε μου Μακεδών, είναι, ότι οι διαφορετικες οπτικές γωνίες,ποιοί ήταν και ποιοί ξέρανε,ας πούμε, για τους μαθητές, για το καθε γεγονός, είναι υποκειμενικό,θέμα γνώσης
Δεν υπάρχει βρε τραχανά "υποκειμενικό θέμα γνώσης". Η γνώση είναι αντικειμενική, ειδικά των ιστορικών θεμάτων. Η ερμηνεία είναι υποκειμενική.
Το πού βρίσκεται για παράδειγμα ο Ιησούς την 3η μέρα μετά τη βάφτισή του ΔΕΝ είναι υποκειμενικό θέμα, ούτε θέμα οπτικής γωνίας. Είναι θέμα ιστορικής καταγραφής (για να μην πούμε για τη θεοπνευστία).
quote:
Εκτός αυτού, το ευαγγέλιο, κρίνεται για το νόημα του, καθώς, είναιθρησκευτικό κείμενο
Νόμιζα πως αυτά που γράφονται μέσα έχουν και ιστορική βάση. Ή δεν είναι έτσι;
quote:
Μέχρι σήμερα, τιποτε, απο το δογματικο της μέρος, δεν άλλαξε
Αν εξαιρέσεις μερικές χοντρές προσθέσεις και αλλαγή του 45% των στίχων του, όχι... κατά τα άλλα μένει το ίδιο ![]()
quote:
Άρα, έχει πνευματική πυοσταση και γ ιαυτό κυριαρχεί...
Το περί πνευματικής υπόστασης το θεωρώ ως κακόγουστο αστείο. Ισως για τους αγράμματους χωρικούς της Συρίας. Ένας σκεπτόμενος άνθρωπος δεν χρειάζεται να διαβάσει τις ανοησίες και ασυναρτησίες των ευαγγελιστών για να βρει "πνευματική υπόσταση".
Οσο για το ότι κυριαρχεί, θα το συζητήσουμε ξανά όταν θα σταματήσει η εκκλησία να τροφοδοτείται από τον κρατικό προϋπολογισμό αλλά μόνον από τους πιστούς.
Εκτός αν εννοείς πως ο χριστιανισμός κυριαρχεί σαν σύνολο ιδεών και τρόπου ζωής,... ![]()
![]()
![]()

macedon
Οι βασικές αξίες και αρχές, που διέπουν τη δύση, ολάκερη,λέω, βασιζονται στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα και τον χριστιανισμό..
Και το ξέρεις καλά, γιατί ζούμε σε αυτή την κοινωνία..Σε γενικές γραμμές, μιλάω..
Υποκειμενικό,θέμα γνώσης, είναι δυο έννοιες, αν δεν σε πειράζει..
Λέω υποκειμενικό,δλδ, ότι εξαρτάται, απο τις γνώσεις που έχει ο καθένας, η άποψη και η θέση που θα πάρει....
Διαφωνείς;...
Δεν γράφω, ότι δεν είναι ιστορικό κείμενο, αλλά, ότι γράφτηκε και θρησκευτικό και γι αυτο χρησιμοποιεί ανάλογο τρόπο γραφής,ενώ
δεν βάζει πολλά ιστορικα στοιχεία, ακριβώς γιατί δεν είναι ιστορικό βιβλίο...
Γι αυτο δεν έχει πολλές ιστορικές αναφορές, ώστε να αποσαφινίζει έννοιες που φαίνονται διφορούμενες..Είναι θρησκευτικό κείμενο, με
στόχο να μεταφέρει τη γνώση της ιδέας που κήρυξε ο Χριστός, όχι
την καλύτερη ιστορική καταγραφή....
Έτσι βλέπουμε, τα θρησκευτικά βιβλία..Κι όλα παιζονται,στο πόσο κατανοητά θα γίνουν.....
Κι επειδή, η αγία Γραφή, δεν έχει αλλαξει ποτέ απο τότε που γράφτηκε, γι αυτο λέμε ότι ειναι θεόπνευστη και αληθινή...
quote:
Λέω υποκειμενικό,δλδ, ότι εξαρτάται, απο τις γνώσεις που έχει ο καθένας, η άποψη και η θέση που θα πάρει
Καλά, δεν είναι θεόπνευστη; Τι διάολο, άλλα έλεγε το άγιο πνεύμα στον ένα κι άλλα στον άλλο;

macedon
quote:
Εκτός αυτού, το ευαγγέλιο, κρίνεται για το νόημα του, καθώς, είναι
θρησκευτικό κείμενο...Γράφτηκε, με αυτή την προοπτική και ερμήνεια...Αποτελεί,την πίστη του χριστιανισμού και σαν πνευματικό ζήτημα, δεν επιδέχεται κριτική
Η όλη ουσία του θέματος . Με άλλα λόγια τι τα ψάχνετε και αναλύετε ; Αυτά είναι και μην σκορπίζετε "καινά δαιμόνια" .
Τώρα γιατί εγώ "διακρίνω" μια συγκαλλυμένη απειλή να πλανάται ; (Μακεδόνα φυλάξου....θα είσαι από τους πρώτους σε ένα μελλοντικό αφορισμό
)
Εκτός αν είμαι απλά υπερβολικά καχύποπτος......
και σου βγαίνει αυτό το αίσθημα,απειλής..Μήπως έφαγες, ....βαριά χθές βράδυ, πάλι;...
Αγαπητέ μου Μακεδών,το θεόπνευστο της Αγίας Γραφής, δεν έχει να κανει
τίποτα με την αντίληψη του καθενός,σε ότι διαβάζει, που γράφω,αλλά, με την συγγραφή της...
Πάλι δεν καταλαβαίνεις....Να διαβάζεις προσεχτικά, φίλε μου...Μην παρανοείς...
Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΣΤΗΝ ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ
Πριν πιάσουμε τα υποτιθέμενα "θαύματα" του Ιησού ένα προς ένα, ας ρίξουμε μερικές ματιές στη δράση του Ιησού, ξεκινώντας από τη θριαμβευτική είσοδο στην Ιερουσαλήμ και την κάθαρση του ναού.
Το συμβάν λαμβάνει χώρα λίγες μέρες πριν το Πάσχα και στην Ιερουσαλήμ συρρέει ένα μεγάλο πλήθος ανθρώπων για τη γιορτή. Η θριαμβευτική είσοδος του Ιησού στην Ιερουσαλήμ εφευρίσκεται για να φανεί η αποδοχή του Ιησού από τους Ιουδαίους, που είχαν στο μεταξύ μάθει για τα διάφορα θαύματά του και τον θεωρούσαν ως Μεσσία (αν και κάτι τέτοιο δεν προκύπτει από τη συνέχεια της ιστορίας) αλλά και γιατί ένας «βασιλιάς», όπως ήταν ο Ιησούς, είχε το δικαίωμα να μπαίνει θριαμβευτικά στην πόλη, όπως έκαναν οι Καίσαρες μετά από νικηφόρες μάχες. Το υλικό για τη δημιουργία της ιστορίας υπήρχε μέσα στην ΠΔ, οι σχετικές προφητείες εφευρέθηκαν επίσης με βάση την ΠΔ (δεν έχει ιδιαίτερη σημασία που οι προφητείες δεν σχετίζονται με τον Ιησού• με την εφαρμογή της «θεωρίας-λάστιχο μπορούν να έχουν σχέση με οποιονδήποτε) και οι ευαγγελιστές έπιασαν δουλειά.
1. ΤΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΤΗΣ ΕΙΣΟΔΟΥ
Ο Ιησούς την παραμονή της εισόδου του στην Ιερουσαλήμ βρίσκεται
- στη Βηθανία στο σπίτι του Λάζαρου (Ιωάν. 12:1)
- στην Ιεριχώ, στο σπίτι του Ζακχαίου (Λουκ. 19:1-2)
Πριν την είσοδο στην Ιερουσαλήμ, ο Ιησούς δέχεται ένα αίτημα που αφορά τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη που του ζητούν να καθήσουν δεξιά και αριστερά του. Το αίτημα υποβάλλεται από
- τη μητέρα του Ιακώβου και του Ιωάννη (Ματθ. 20:20)
- τον ίδιο τον Ιάκωβο και τον Ιωάννη (Μαρκ. 10:35)
και το περιστατικό λαμβάνει χώρα
- πριν μπουν στην Ιεριχώ (Μαρκ. 10:46)
- ενώ ήταν στην Ιεριχώ (Ματθ. 20:29)
Μετά απ’αυτό ο Ιησούς πηγαίνει προς την Ιερουσαλήμ ακολουθώντας το δρομολόγιο
- Ιεριχώ - Βηθσφαγή – Βηθανία (Μαρκ. 11:1, Λουκ. 19:29)
- Ιεριχώ - Βηθσφαγή (Ματθ. 21:1)
- Δεν ακολουθεί κανένα δρομολόγιο, ήταν ήδη στη Βηθανία από την προηγούμενη (Ιωάν. 12:1)
Πριν μπει στην Ιερουσαλήμ δίνει εντολή στους μαθητές του να του φέρουν το μεταφορικό μέσο για να μπει στην πόλη. Η εντολή έλεγε να πάνε και να βρούνε
- ένα πουλάρι που δεν το είχε καβαλήσει κανείς (Μαρκ. 11:2, Λουκ. 19:30)
- ένα πουλάρι και τη μάνα του (Ματθ. 21:2)
Η εντολή αυτή δόθηκε ενώ ο Ιησούς και οι μαθητές του ήταν
- Στη Βηθσφαγή (Ματθ. 21:1)
- Στη Βηθανία (Μαρκ. 11:1, Λουκ. 19:29)
Οι μαθητές του πράγματι πήγαν και βρήκαν το ζώο (ή τα ζώα) που ζήτησε ο Ιησούς. Ενώ τα έπαιρναν, κάποιοι τους ρώτησαν γιατί παίρνουν το ζώο. Αυτοί ήταν:
- κάποιοι περαστικοί (Μαρκ. 11:5)
- οι ιδιοκτήτες του ζώου (Λουκ. 19:33)
- δεν τους ρώτησε κανείς τίποτε (Ματθ. 21:6)
Έτσι οι μαθητές έφεραν στον Ιησού
- ένα πουλάρι (Μαρκ. 11:7, Λουκ. 19:32)
- ένα πουλάρι κι έναν γάιδαρο (Ματθ. 21:7)
- δεν έφεραν τίποτε, ο Ιησούς βρήκε μόνος του το γάιδαρο (Ιωάν. 12:14)
Ο Ιησούς λοιπόν μπαίνει στην Ιερουσαλήμ καβάλα
- σ’ ένα πουλάρι (Μαρκ. 11:7, Λουκ. 19:35)
- σ’ ένα πουλάρι κι έναν γάιδαρο ταυτόχρονα (Ματθ. 21:7)
Κατά την είσοδο του Ιησού, κάποιοι τον επευφημούσαν. Αυτοί ήταν
- ο όχλος που παρακολουθούσε (Μαρκ. 11:9, Ματθ. 21:8-9, Ιωάν. 12:13)
- οι μαθητές του μόνον (Λουκ. 19:37)
Μετά την είσοδο στην Ιερουσαλήμ, ο Ιησούς
- πήγε κατ’ ευθείαν στο ναό και πέταξε έξω τους εμπόρους (Ματθ. 21:12, Λουκ. 19:45)
- πήγε στο ναό αλλά δεν έκανε τίποτε γιατί ήταν αργά και επέστρεψε στη Βηθανία. Θα καθάριζε το ναό την επόμενη μέρα (Μαρκ. 11:11)
- δεν πήγε στο ναό, γιατί τον είχε «καθαρίσει» από τους εμπόρους τρία χρόνια πριν (Ιωάν. 2:15)
Η θεοπνευστία και η ταύτιση των θεοπνεύστων γραφομένων των ευαγγελιστών είναι προφανής...
Συνεχίζεται

macedon
ένα πουλάρι (Μαρκ. 11:7, Λουκ. 19:32)
ένα πουλάρι κι έναν γάιδαρο (Ματθ. 21:7)
δεν έφεραν τίποτε, ο Ιησούς βρήκε μόνος του το γάιδαρο (Ιωάν. 12:14)
Λοιπόν , τα στοιχεία πρέπει να είναι περισότερα...
Όνομα (Γαϊδάρου)
Χρώμα (Γαϊδάρου)
Μήκος αυτιών (Με μεγάλα αυτιά)???
Πεταλωμένος (Γάϊδαρος)
Σελωμένος (Γάϊδαρος)
Διατάσεις μεταξονίου (Γαϊδάρου)
Ράτσα (Γάϊδαρος)
Άσματα τραγουδημένα ή και μελωποιημένα περί του Γαϊδάρου..!
Αγίασε ο ΓάΙδαρος ή μαρτύρησε..???
Μπορείς να απαντήσεις και θα συνεχίσω με τις υπόλοιπες ερωτήσεις , για την ψυχολογία του..τα παιδικά του χρόνια...σπουδές..κλπ...κλπ..!!!![]()
![]()
![]()

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...
με μιά Φρουδική αντίληψη. Την αντίληψη του συμπλέγματος.
Κατ` αυτήν εισάγεται ένα νέο είδος ανθρώπου ο Homo Complexus.
Έτσι ο άνθρωπος αυτός ζεί και πεθαίνει πνιγμένος στα συμπλέγματα και τα αδιέξοδα που τον οδηγούν αυτά.
Κάθε πράξη του ερμηνεύεται σαν εκδήλωση της αδυναμίας του να απαλλαγεί
απο μια φρικτή ανακύκλωση της ανημποριάς .
Κάθε πράγμα ερμηνεύεται είτε με καταπιεσμένη σεξουαλική επιθυμία ή ψυχικά τραύματα.
Εύκολα καταλήγουμε στο γνωστό: "Έχεις ενυδρείο;; Ά.. είσαι πούσ***ης"
quote:Όχι, σε διαβεβαιώ οτι αυτό συμβαίνει όταν δεν ειμαι εκνευρισμένος, απλά κεφάτος!
Αγαπητέ, μάλλον όταν εκνευρίζεσαι ξεφεύγεις και παίρνει η μπάλα ότι βρει μπροστά της
Όταν εκνευρίζομαι, γράφω λογικές αναλύσεις (ο θεός να τις κάνει λογικές, δηλαδή, αλλα τέλως πάντων ο'τι μπορώ). Τώρα για κάνα-δύο θεματάκια που έθηξες εδώ:
Μου ζητάς να διευκρυνήσω ΠΩΣ προκύπτει το ΠΑ από την Γενηση. Μα, καλή μου Zadok, εχώ τουλάχιστον τρείς φορές ήδη πει οτι (για εμένα) προκύπτει εκει που ο θεος εξηγει στον Αδάμ τις συνέπειες της βρώσης του καρπού. Αυτές οι συνέπειες αφορούν όλην την γενιά του Αδάμ, έτσι είναι κληρονομικές. Χρειάζεται, αλήθεια, τόσο να το επαναλαμβάνω; Αν κάποιος δεν το αποδέχεται αυτό, δεν έχω πρόβλημα, την δική μου ερμηνεία λέω.
Πάντως θα προσθέσω κάτι ακόμα που αναφέρεται σε ένα ωραίο παράδειγμα που είχες δώσει προ καιρού σχετικά με τους υπηρέτες που πιστεύουν οτι είναι κλειδωμένοι στο υπόγειο.
Αν θυμάμαι καλά έλεγες οτι ΝΟΜΙΖΟΥΝ οτι είναι φυλακισμένοι, αλλα στην ουσά η πόρτα είναι ανοιχτή, και τα σκυλιά... δεμένα.
Έγω συμφωνώ με αυτό, αλλα μου γενιέται η απορρία, ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΒΛΕΠΟΥΝ οι υπηρέτες οτι η πόρτα είναι ανοικτή;
Μέσα από αυτό το παράδειγμα, θα έλεγα οτι το ΠΑ είναι αυτό που κρατάει τον άνθρωπο κολλημένο στην εμμονή οτι δεν είναι ελευθερός. Το θέμα είναι ΠΩΣ θα το δει!
Για τα αλλα που έθειξες, συγκεκριμμένα το "τι ρόλο παιζουμε στο συστηματάκι" του εκμεταλευόμενου-εκμεταλλευτή, χαίρομαι που μπορώ να σου πω οτι έχω ανοίξει νέο θέμα για ακριβώς τέτοιες συζητήσεις, που ξεφεύγουν πια από το παρόν τοπικ. Λεπτομέριες παρακάτω....
Όσο για το frustration, μην ανυσηχεις, μιας και κατάλαβα οτι στο esoterica.gr δεν μπορείς να ανοίξεις θέμα ούτε για τις... οδοντογλυφίδες, χωρις την άμμεση εμφάνιση κάποιου Βελιγκέκα να σου πεί οτι αφού αμφισβητείς πως οι πρώτες οδοντογλυφίδες ήταν... Ελληνίδες, εξηπακούεται οτι είσαι "εβραιοχριστιανός"!!!, (ο'τι να'ναι κι αυτό πάλι), έ, απο τότε ησήχασα, και μάλιστα το βρίσκω πια και διασκεδαστικό.
===========
Φίλε steelspring,
Μπορεί να είμαι διανοητικά έφηβος (και σε ευχαριστώ ειλικρινά για το κομπλιμέντο), αλλά αυτό δεν σημαίνει οτι αφήνω να μου κουνιέται η κάθε σουπια!
Πρόσεξε τα λόγια μου!!!
ΔΕΝ είναι διάχυτο το στοιχείο της επεξήγησης των ΠΡΑΓΜΑΤΩΝ με γνώμονα το συναισθηματικό κενό ,την υπαρξιακή ενοχή ,και την ανασφάλεια / ανεπάρκεια στα όσα λέω, όπως ισχυρίζεσαι.
Η επεξήγηση με τους όρους που αναφέρεις, αφορά την ΑΔΥΝΑΜΙΑ, την περιορισμένη, την φυλακισμένη πλευρα του ανθρώπου, όχι τα "ΠΡΑΓΜΑΤΑ", οπως δείχνεις να έχεις καταλάβει.
Η διαφορά, φυσικά, είναι τεράστια: Τα "ΠΡΑΓΜΑΤΑ", οπως τα λες, η ΠΛΗΡΗΣ, η ελεύθερη κατάσταση τού ανθρώπου, επεξηγείται με γνόμωνα την συναισθηματική πληρώτητα, την υπαρξιακή ελευθερία και έκσταση, και την αυτάρκεια. Το λέω σε περίπτώση που με παρεξήγησες...
Πάντως, θα με ενδιέφερε να ακούσω πώς εσύ επεξηγείς την μη-ελεύθερη κατάσταση του ανθρώπου, αν διαφωνείς με την δική μου άποψη.
Όσο για τον τρόπο που φαίνεται να θορυβήθηκαν κάποιοι φίλοι μπροστα στήν ιδέα οτι οι "όλες οι κακίες των άλλων είναι απλά δικά μας σφάλματα που πρέπει εμείς να διορθώσουμε στον εαυτό μας" -- αν θυμάμαι καλά σου φάνηκε "εξωφρενικό" και "απαράδεκτο", αυτό το βλέπω σαν καλό σημάδι, αφ'ενός, και ένδειξή οτι το "ακουμπάς" αφ'εταίρου!
Να σου πώ την αλήθεια, με ξάφνιασε που αυτή η ιδέα παραξένεψε τόσους φιλους, γιατί είναι αρκετά διαδεδωμένη, με ποικίλες μορφές. Ακομά και ο Καζαντζάκης, στην Ασκητική?, αν θυμάμαι καλά, έλεγε "Αγάπα την ευθύνη. Αν δεν σωθεί ο κόσμος να λες <<εγώ φταίω>>". Κάπως χοντροκομμένο, άλλα πλησίαζε.
Η πλατειά ιδέα της αντίληψης του κόσμου σαν "τέλειο" σύστημα, εμφανίζεται σε πολλά συστήματα σκέψης, σε όλον τον πλανήτη, καί με ξαφνιάζει πως κάποιος μέ την δική σου οξύτητα δεν την έχει ματακούσει. Αυτην την ιδέα συνεχίζω να την αναπτύσσω, αλλά οχι πια σε αυτό το τοπικ.
Όσο για την νοοτροπία που περιγράφεις ως "εχεις ενυδρείο -- είσαι πούστης" συμφωνώ απόλυτα, αλλά μόνο και μόνο επειδή υπάρχουν ορισμένοι ψωνισμένοι, δεν είναι ανάγκη να απορρίψουμε και όλην την εργασία που έχει γίνει γύρω απο το ανθρώπινο ασυνείδητο την τελεταία 100ετία.
Τό κακό με το να βλέπούμε πάντα τα πράγματα με τον πιο χαμηλό κοινό συντελεστή, είναι οτι μονίμως θα καίμε όλα τα χλωρά μαζί με τα ξέρα, σφαλμα στο οποίο νομίζω οτι καμμιά φοά είσαι ιδιαίτερα επιρρεπής
Φιλικά
Κ
Πρακτική ερμηνεία της Πτώσης και της Λύτρωσης
Ελπίζω να τα ξαναπούμε εκεί.
Φιλικά
Κ.
λες:
«Μου ζητάς να διευκρυνήσω ΠΩΣ προκύπτει το ΠΑ από την Γενηση. Μα, καλή μου Zadok, εχώ τουλάχιστον τρείς φορές ήδη πει οτι (για εμένα) προκύπτει εκει που ο θεος εξηγει στον Αδάμ τις συνέπειες της βρώσης του καρπού. Αυτές οι συνέπειες αφορούν όλην την γενιά του Αδάμ, έτσι είναι κληρονομικές. Χρειάζεται, αλήθεια, τόσο να το επαναλαμβάνω; Αν κάποιος δεν το αποδέχεται αυτό, δεν έχω πρόβλημα, την δική μου ερμηνεία λέω.»
Το θέμα είναι, μιάς και μιλάμε για της Εβραϊκή Πεντάτευχο και τον Εβραϊκό μύθο γενικότερα, να αναλύσουμε και να αναζητήσουμε την ερμηνεία ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ και μάλλον λιγότερο των όσων ΕΜΕΙΣ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ.
Οι «συνέπειες» που αναφέρεις φίλτατε ΔΕΝ ΕΧΟΥΝΕ ΧΑΡΑΚΤΗΡΑ «ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗΣ». Ποτέ αμάρτημα γονέων δεν πέφτει επάνω στα τέκνα. Όλοι οι (εβραίοι) προφήτες είναι ΕΞΟΧΩΣ ΚΑΤΗΓΟΡΗΜΑΤΙΚΟΙ όσον αφορά αυτό το θέμα.
Όμως ακόμα και η έννοια του ΠΑ είναι τελείως ΑΓΝΩΣΤΗ στην Εβραϊκή φιλοσοφία! Εάν έχεις να μου υποδείξεις έστω και ένα εδάφιο της «Παλαιάς Διαθήκης» το οποίο να βεβαιώνει το υποτιθέμενο αμάρτημα και το ότι θα πρέπει να βαραίνει ΑΙΩΝΙΩΣ τα τέκνα, τότε θα είχε μεγάλο ενδιαφέρον η τοποθέτηση σου.
Το πιο ωραίο δε, είναι ότι συνάμα ΠΟΥΘΕΝΑ ΣΤΗΝ «ΚΑΙΝΗ ΔΙΑΘΗΚΗ» ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΑΙ ΤΟ ΠΑΡΑΜΙΚΡΟ ΓΙΑ ΤΟ ΥΠΟΤΙΘΕΜΕΝΟ ΠΡΟΠΑΤΟΡΙΚΟ ΑΜΑΡΤΗΜΑ!!
Μιλάμε, για να αντιληφθεί κάποιος περί της έκτασης αυτής της πλάνης, για καθαρά ΠΡΟΦΟΡΙΚΕΣ «ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ»…………
Με λίγα λόγια, ο καθένας ερμηνεύει την «δική» του εκδοχή περί ενός θέματος που ουσιαστικά ΔΕΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ. Τουλάχιστον όχι από την ιουδαϊκή τους μήτρα που δήθεν και αναφέρονται……
Τα σχόλια δικά σας!
Φαντάζομαι θα θυμάσε την συζήτησή μας που σε είχα ρωτήσει αν δεν νομίζεις οτι ο "απλός ανθρωπάκος" είχε και θέληση, και συμφέρον να εξαπατηθεί απο τους παπάδες.
Τότε, μου είχες απαντήσει:
<<ΟΧΙ φίλτατε. ΚΑΝΕΝΑ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΣΥΜΦΕΡΟΝ πέραν της όποιας πρόσκαιρης ΝΑΡΚΩΣΗΣ!>>
Ομολογώ οτι αυτό με έβαλε σε σκέψεις, αν καί δυσκολεύομαι να το δώ όπως εσύ. Όταν έχεις λίγο χρόνο ελεύθερο, μπορείς να μου πείς ποιά, κατα την γνώμη σου, ήταν η αιτία της "πρόσκαιρης νάρκωσης" που επέτρεψε τον κοσμάμη να γητευθεί από τους παπάδες;
Γειά για τώρα.
Κ.
=================
Γειά σου πάλι schwabe,
Μόλις είδα το προηγούμενο σου μύνημα. Όπως νομίζω οτι έχω πεί και προηγουμένως, η πιθανότητα να αχοληθώ με την ΠΔ είναί... μηδέν.
Ο'τι μου άρεσε απο αυτήν (Εκκλησιαστής, Ψαλμοί) τα διάβασα, τα άλλα ας τα διαβλασουν άλλοι ![]()
Αυτό που βρίσκω ενδιαφέρον και με προβληματίζει στα όσα λες, είναι η διευκρίνηση μεταξύ αυτού που ονομάζεις <<ερμηνεία ΤΗΣ ΓΡΑΦΗΣ>> και αυτό που αποκαλείς <<όσων ΕΜΕΙΣ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ>>
Δεν βλέπω πως μπορεί να υπάρχει κάποια "σταθερή" ερμηνεία, πού να είναι αποθηκευμένη κάπου, περαν απο την δική μας, ακριβώς δηλαδή αυτο που νομίζουμε.
Αλήθεια τί άλλο θα μπορούσε να είναι αυτή η "αντικειμενική" ερμηνεία, όπως την περιγράφεις; Αν δεχτούμε οτι δεν μπορούμε (και ούτε θέλουμε) να την προμηθευτούμε απο κάποιο ιερατείο, τότε ποιος άλλος θα μας την προμηθεύσει εκτος απο τον εαυτό μας;
ΜΦΧ
Κ.
Edited by - kynikos on 23/02/2004 00:22:29
quote:΄
Να σου πώ την αλήθεια, με ξάφνιασε που αυτή η ιδέα παραξένεψε τόσους φιλους, γιατί είναι αρκετά διαδεδωμένη, με ποικίλες μορφές. Ακομά και ο Καζαντζάκης, στην Ασκητική?, αν θυμάμαι καλά, έλεγε "Αγάπα την ευθύνη. Αν δεν σωθεί ο κόσμος να λες <<εγώ φταίω>>". Κάπως χοντροκομμένο, άλλα πλησίαζε.
![]()
![]()
Μην τα πετάς απότομα βρε άνθρωπε, πάει το μάτι μου...!!! ![]()
![]()

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
Χαίρομαι που βλέπω οτι ακόμα υπαρχει θερμό ενδιαφέρον για το θέμα.
quote:Μην τα πετάς απότομα βρε άνθρωπε, πάει το μάτι μου...!!!
Τι έκανα ο έρμος πάλι, κι ούτε το κατάλαβα αυτήν την φορά;
Κ.
σου παρέθεσα ήδη στο άλλο τόπικ το 3ο κεφάλαιο της Γενέσεως "for your review".
Δεν βλέπω τίποτα για αμάρτημα εγώ και μάλιστα κληρονομικό.
Αντιθέτως, ο Θεός απλά τους είπε να φύγουν για να μη φάνε κι απ' το άλλο δέντρο...
Αν θέλεις κοίτα το και τα λέμε... αλλά μου φαίνεται ότι "ΤΖΑΜΠΑ ΚΑΙΕΙ Η ΛΑΜΠΑ"!!!

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
ΠΟΛΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥΥ ΚΑΛΟ!!!!!!![]()
![]()
![]()
Kynikos,
asap.......![]()
![]()
![]()
Ετσι θα γίνει πιο πειστική, πιο παραδεκτή από περισσότερους, πιο ελκυστική.
Ο προτεινόμενος εκσυγχρονισμός και εναρμόνιση δεν σημαίνει άρνηση της Γέννησης, της Σταύρωσης και της Ανάστασης του Χριστού, ούτε αποκήρυξη της διδασκαλίας Του. Το «αγαπάτε αλλήλους» και τα τόσα άλλα διδάγματα, δεν πρόκειται να πάψουν να ισχύουν ποτέ, όποιες εξελίξεις και αν επέλθουν.
Όμως εν έτει 2002, να αναφερόμαστε σε Αδάμ, και Εύες, αλλά και Νώε, και τόσους άλλους Εβραίους, που αποτελούν τη βάση της Εβραϊκής θρησκείας -κι αυτή έτσι είναι ξεπερασμένη- είναι τελείως σκοταδιστικό και προσπαθεί να τυφλώσει κάθε άνθρωπο που ακολουθεί τις εξελίξεις.
Όλα όσα αναφέρει η Παλαιά Διαθήκη είναι τουλάχιστον ιστορίες για μικρά παιδιά, και εξυπηρετεί μόνο τον Εβραϊσμό, που έτσι δίνει τη βάση στη Χριστιανική Θρησκεία – και σε άλλες.
Αν είναι η βάση, η προϊστορία του Χριστιανισμού, αν θέλετε, τότε γιατί και οι Εβραίοι – οι τότε- δεν πίστεψαν στο Χριστό;
Το ότι ο Ιησούς γεννήθηκε στην Ιουδαία, σημαίνει ότι πρέπει να παραδεχτούμε όλη τη φιλοσοφία των Εβραίων – που είπαμε είναι ξεπερασμένη και αυτή – τη στιγμή που ξεχάσαμε την αρχαία Ελληνική Φιλοσοφία;
Ο Χριστιανισμός , αρχίζει από τον Ιησού και μετά. Τι μας ενδιαφέρει ο Αδάμ και ο Νώε, τη στιγμή που αποδεικνύονται παραμύθια;
Ξέρουμε σήμερα πως εξελίχθηκε ο άνθρωπος, με τη δύναμη και τη θέληση αυτού του ίδιου του Θεού που λέγεται ότι έπλασε τον Αδάμ και την Εύα – κατά τον ίδιο τρόπο που πλάστηκε η Πανδώρα από πηλό, αλλά την ξεχάσαμε.
Είναι δυνατόν ο Νώε να έβαλε στην κιβωτό δυο ελέφαντες, δυο ψήλους, δυο σκουλήκια, δυο λιοντάρια και τόσα άλλα ζώα; Τι κιβωτό πρέπει να είχε; Οση όλη η Γη! Αν είναι για όλη τη Γη, σύμφωνοι: Ετσι τους έσωσε. Αλλά γιατί το προνόμιο στο Νώε; Ξεχάσαμε τον Ελληνα Δευκαλίωνα; Η χρειαζόμαστε παραμύθια για τα μικρά παιδιά; Ε, λοιπόν σήμερα, με τα τόσα μέσα ενημέρωσης τα παιδιά δεν ακούνε, ούτε διαβάζουν παραμύθια….
Μήπως δεν μοιάζει η θυσία του Ισαάκ με τη θυσία της Ιφιγένειας στην Αυλίδα; Και πόσα άλλα!!!!!!
Τι σχέση έχει ο Αβραάμ με τον Χριστιανισμό, και τον μνημονεύουμε ακόμα και λειτουργίες;
Και για να μην επεκτεινόμαστε: Άλλο Εβραϊκή Παλαιά Διαθήκη, που είναι βιβλίο άλλων εποχών, και νομίζω δεν το χρειαζόμαστε , τη στιγμή που ξεχάσαμε τη δική μας Αρχαία Ελληνική Ιστορία, κι άλλο Χριστιανισμός που αρχίζει από τη διδασκαλία του Χριστού και μετά. Χάριν του οποίου χτίσαμε τις σημερινές εκκλησιές μας, πάνω ή πλάι στους αρχαίους ναούς.
Βέβαια ξέρω ότι οι αντίθετες απόψεις από τους κάθε λογής οπαδούς των Σιωνιστών, δεν θα είναι λίγες. Όμως κάποιος πρέπει να πει τα πράγματα με το όνομά τους. Αλλά τι να πει , όταν ακόμα και ο σημερινός Πατριάρχης Ιεροσολύμων, αναγορεύεται στην επίσημη ιστοσελίδα του Πατριαρχείου «Πατριάρχης της Αγίας Πόλης Ιερουσαλήμ & πάσης Παλαιστίνης, Συρίας, Αραβίας πέραν τε Ιορδάνη, Κανά της Γαλιλαίας & Αγίας Σιών»;
Ποια είναι «η Αγία Σιών»;
Μήπως οι σημερινοί Εβραίοι δια του Χριστιανισμού ελέγχουν με τον τρόπο τους το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της υφηλίου; Υπάρχει χειρότερος έλεγχος, από τον έλεγχο του εγκεφάλου;
141166