- ΙΗΣΟΥΣ ΧΡΙΣΤΟΣ vs ΠΑΥΛΟΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Δεύτερον, εδώ μέσα δεν είναι αρένα, ούτε γήπεδο και οι χούλιγκανς που βρίζουν δεν έχουν θέση. Δεν ξέρω τι ύβρεις έγραφες αλλά αν με τον ίδιον τρόπο απαντούσαν όλοι οι Εθνικοί και όλοι οι Χριστιανοί εδώ μέσα οι μεν στους δε και αντίστροφα, τότε σίγουρα δεν θα ήταν ΠΥΛΗ αλλά... "GATE τάδε".
Και δεν καταλαβαίνω γιατί ζητάς συγνώμη από τον ADMIN. Συγνώμη οφείλεις (εάν την εννοείς) στο μέλος που έβρισες και όχι στον ADMIN.
Και εάν το φιλοσοφήσεις περισσότερο μεγαλύτερη συγνώμη οφείλεις στις Αρχές, στις Ιδέες και στην Κοσμοθέαση των οποίων είσαι υποστηρικτής και των οποίων εκφυλίζεις και ντροπιάζεις με την συμπεριφορά σου.
Αν πω ότι πρώτα από όλα κάνεις κακό στον ίδιον σου τον εαυτό, θα με πεις... χριστιανό
για αυτό δεν στο λέω

quote:
Η σωστη απαντηση θα ητανε οτι οι μερες που μετραει τον χρονο ο Θεος η ο Χριστος δεν ειναι ιδιες με τον ανθρωπον!
Όχι φίλοι μου...δεν είναι αυτό.
Έτσι για να μας λυθεί και η απορία, αν βρείτε τι ακριβώς λέγεται στο κομμάτι θα δείτε ότι αναφέρεται σε προφητεία του Δανιήλ ο οποίος μιλάει για 5 γεννεές. Τώρα (και από τα χρόνια του Χριστού) βρισκόμαστε στην τελευταία γεννεά. Την γεννεά του σιδήρου. Πριν λοιπόν ΑΥΤΗ η γεννεά παρέλθει...κ.λ.π.
Αλλά είναι πιο εύκολο να ερμηνεύουμε και να κρίνουμε χωρίς να γνωρίζουμε. Άπειρες φορές το έχουμε δει...και που είστε ακόμα... ![]()
Εκανα λαθος που αποκαλεσα ηλιθιο τον exoterica! Παρασυρθηκα απο την ελειψη γνωσης του μιας και βγαινη σε καποιο φορουμ και θελει να υποστιρηξει καποιες θεσεις χωρις το απαραιτητο backround!Εως εδω ας με συγχωρηση αυτος για αυτην την εκφραση! Οντως δεν θα το ξανακανω!
Οσο για σενα μιας και αναφερεις οτι δεν ξερεις τι εγραφα και ξαφνικα μου την λες δεν καταλαβα, βλεπεις τι γραφω online??? Και αυτο δεν το καταλαβα !
Και εάν το φιλοσοφήσεις περισσότερο μεγαλύτερη συγνώμη οφείλεις στις Αρχές, στις Ιδέες και στην Κοσμοθέαση των οποίων είσαι υποστηρικτής και των οποίων εκφυλίζεις και ντροπιάζεις με την συμπεριφορά σου.
Σαν να κτυπας με κανονια τις μυγες μου αγαπητε thoth, γιατι αυτες βεβηλωθηκαν πριν 1700 χρονια! Και τις προωθο "εξ απαλων ονυχων".
Τωρα εαν δεν ξερεις , μια και δειχνεις εσυ χαμενος μεταξυ κοσμοθεωριον, εγω δεν σου φταιω σε τιποτα.Ενταξει??
Φιλικα (θες δεν θες)
Εφόσον "Μέτρον" κατανοείς το υπερβολικό της αντίδρασής σου, νομίζω ότι το θέμα έχει λήξει από την πλευρά μου.
Τώρα για τα άλλα που λες νομίζω ότι είναι απλά.
Είδα το topic σου και διάβασα το μήνυμα τροποποίησης που είχε το οποίο έλεγε ότι περιείχε υβριστικούς χαρακτηρισμούς. Κι αυτό είπα!!! Δεν ξέρω τι ύβρεις ακριβώς είχε αλλά μου φτάνει το γεγονός ότι υπήρχαν. Δεν καταλαβαίνω ποιο είναι το αίνιγμα.![]()
Τώρα το τελευταίο... δεν θα το σχολιάσω. Πάντως εάν είμαι... Lost in Cosmotheories... να είσαι σίγουρος ότι εσύ δεν με βοήθησες καθόλου να βρω φιλόξενο τόπο στην δική σου Κοσμοθεωρία. Ξέρεις... δεν μου αρέσει να αναζητώ... Κοσμοθεωρητές που το παίζουν "Σχολικοί Επιθεωρητές" βρίζοντας τους ετερόδοξούς τους, και μάλιστα "εν ψυχρώ".
Προτιμώ να παραμείνω "Χαμένος".... ή να βομβαρδίζω μύγες με κανονιές. Πλάκα έχει... τουλάχιστον είμαι ανέμελος αφού απλά... "βαράω μύγες" ![]()
![]()
![]()

Έτσι για να μας λυθεί και η απορία, αν βρείτε τι ακριβώς λέγεται στο κομμάτι θα δείτε ότι αναφέρεται σε προφητεία του Δανιήλ ο οποίος μιλάει για 5 γεννεές. Τώρα (και από τα χρόνια του Χριστού) βρισκόμαστε στην τελευταία γεννεά. Την γεννεά του σιδήρου. Πριν λοιπόν ΑΥΤΗ η γεννεά παρέλθει...κ.λ.π.
Αλλά είναι πιο εύκολο να ερμηνεύουμε και να κρίνουμε χωρίς να γνωρίζουμε. Άπειρες φορές το έχουμε δει...και που είστε ακόμα...
Ρε συ, λυσε μου μια απορια..
Διαβαζε ο Δανιηλ Ησιοδο η ο Ησιοδος τον Δανιηλ???
Μια και αναφερθηκες σε σιδηρουν γεννος δηλαδη!!![]()
![]()
Μαλλον πρεπει να ξαναδιαβασεις Δανιηλ κεφ. 12 αγαπητε και θα δεις οτι αναφερεται στον ΛΑΟ του !
Μου αρεσε πολυ το οτι ερμηνευουμε χωρις να γνωριζουμε,αντε να δουμε και τα δικα σου φωτα αγαπητε..
και.. που εισαι ακομα![]()
Φιλικα
Κράμα είναι, όχι σκέτος σίδηρος. Περιέχει μέσα και . . . μμμ . . . μαγγάνιο, . . .μμμ . . . πολυουρεθάνιο και . . . μμμ . . . άκτιστον φως να πούμε
Ελεύθερος
Να ο δρόμος προς το φως: Τί, γιατί και πώς; Και πότε, πού, και ποιός; ![]()
Και'γω που νόμιζα ότι δέν βρίσκομαι σε site......ανίχνευσης μετάλλων![]()
![]()
![]()
quote:
Esoterica!!
Εισαi *******οσο και αδιαβαστος?
Η σωστη απαντηση θα ητανε οτι οι μερες που μετραει τον χρονο ο Θεος η ο Χριστος δεν ειναι ιδιες με τον ανθρωπον! Πριν κανεις προτροπες φροντισε να γνωριζεις ******(εας με συγχωρηση ο admin δεν θα το ξανακανω αλλα χριστιανουληδες που δεν ξερουν που πανε τα πεντε μου την δινουν αφανταστα) Αντε να σε δω Esoterica!Έγιναν τροποποιήσεις στο περιεχόμενο λόγω υβριστικών χαρακτηρισμών
Τώρα εσένα τι να σου πώ? Ότι και να σου πώ ******* θάναι κατά την δική σου γνώμη μια και με χαρακτιρίζεις ετσι σαν *******
Κρίμα σου. Ποιός μίλησε για την προσωπική μου ζωή ρε χαμένε. Συζήτηση κάνουμε εδώ περα και αν θέλεις να φτύνεις νασαι έτοιμος για φτύσιμο και όχι για διάλογο.
Και νομίζεις ότι ο Θεός είναι τόσο ηλίθιος που μετρά τις μερες διαφορετικά μιλώντας σε ανθρωπους!!! Τι άλλο να σου πω?exoterica
quote:
thoth !Σωστος
Εκανα λαθος που αποκαλεσα ηλιθιο τον exoterica! Παρασυρθηκα απο την ελειψη γνωσης του μιας και βγαινη σε καποιο φορουμ και θελει να υποστιρηξει καποιες θεσεις χωρις το απαραιτητο backround!Εως εδω ας με συγχωρηση αυτος για αυτην την εκφραση! Οντως δεν θα το ξανακανω!
Εκ των υστέρων ειδα αυτό το δεύτερο post σου.
Από μένα δεν υπαρχει πρόβλημα να σου κρατάω ρέστα εξάλλου ποτέ δεν ισχυρίστηκα ότι εχω καποιο backround η κάποιο επίπεδο θεολογικών γνώσεων. Ουτε παπάς έιμαι, ουτε Πάπας, απλό μέλος της εκκλησίας ειμαι που λέει την γνωμη του.
Μπορείς να το δείς και στο προφίλ μου
Άλλωστε εκει στο tajikistan μονο από τον Θεό ελπιζουμε, έτσι να δούμε κανένα χαμόγελο και από τίποτε άλλο.
Exot.
quote:
Άλλωστε εκει στο tajikistan μονο από τον Θεό ελπιζουμε, έτσι να δούμε κανένα χαμόγελο και από τίποτε άλλο.
Επηρεασμένος από αυτήν την δήλωση του Exoterica και από την ανταλλαγή των τελευταίων αντιπαραθέσεων ξαναθυμήθηκα τον λόγο της αθείας του Βούδδα. Κατάλαβε, ο Βούδδας, ότι ο άνθρωπος στηριζόταν τόσο πολύ στον Θεό που ξέχασε τον άνθρωπο τον ίδιο. Για να φτάσεις στον Θεό πρέπει πρώτα νά κατακτήσεις την ανθρωπιά σου, αλλιώς η ιδέα του Θεού γίνεται αιματοχυσία, διωγμοί, αφορισμοί, κοινωνικοί αποκλεισμοί και Ιερές Εξετάσεις.
Σας παραθέτω ένα απόσπασμα από ένα κείμενο που μιλάει για αυτό το θέμα
quote:
«Ο άνθρωπος αγάπησε τον Θεό και είχε ξεχάσει όλους τους αδερφούς του. Ο άνθρωπος ο οποίος, στο όνομα του Θεού, μπορεί να δώσει την ίδια του την ζωή, μπορεί επίσης να στραφεί και να σκοτώσει τον αδερφό του στο όνομα του Θεού. Αυτή ήταν η κατάσταση του κόσμου. Θα θυσίαζαν τον Υιό για την δόξα του Θεού, θα λήστευαν έθνη για να δοξάσουν τον Θεό, θα σκότωναν χιλιάδες όντων για την δόξα του Θεού, θα πότιζαν την γη με αίμα για την δόξα του Θεού. Αυτή ήταν η πρώτη φορά που στράφηκαν στον άλλον Θεό – τον άνθρωπο. Είναι ο άνθρωπος που χρειάζεται αγάπη. Ήταν το πρώτο κύμα της σφοδρής αγάπης για όλους τους ανθρώπους – το πρώτο κύμα της αληθινής, ανόθευτης σοφίας – εκείνη, ξεκινώντας από την Ινδία, κατέκλυσε την μία χώρα μετά την άλλη, στον Βορρά, στον Νότο, στην Ανατολή και στην Δύση».«Η ιδέα του Βούδα είναι ότι δεν υπάρχει Θεός, παρά μόνο ο άνθρωπος. Αποκήρυξε την νοοτροπία η οποία υπόκειται στις επικρατούσες ιδέες για τον Θεό. Βρήκε ότι αυτή η νοοτροπία έκανε τους ανθρώπους αδύναμους και δεισιδαίμονες. Εάν προσεύχεσαι στον Θεό να σου δώσει το καθετί, ποιος θα είναι αυτός που θα βγει έξω και θα εργαστεί; Ο Θεός έρχεται σε αυτούς που εργάζονται σκληρά. Ο Θεός βοηθάει αυτούς που βοηθούν τους εαυτούς τους. Μια αντίθετη ιδέα για τον Θεό αδυνατίζει τα νεύρα μας, μαλακώνει τους μυς μας, μας κάνει εξαρτημένους. Καθετί μη-εξαρτημένο είναι χαρούμενο, καθετί εξαρτημένο είναι δυστυχισμένο. Ο άνθρωπος έχει άπειρη δύναμη μέσα του και μπορεί αν το αντιληφθεί – μπορεί να αντιληφθεί τον εαυτό του ως τον έναν άπειρο Εαυτό. Μπορεί να γίνει, αλλά δεν το πιστεύετε. Αν και προσεύχεστε, συνεχώς στον Θεό ωστόσο όμως διατηρείτε το εσωτερικό σας μπαρούτι άθικτο όλον τον καιρό».
«Ο Βούδας γεννήθηκε για το καλό των ανθρώπων. Άλλοι μπορεί να αναζητούν τον Θεό, άλλοι μπορεί να αναζητούν την αλήθεια για τον εαυτό τους, τον Βούδα δεν τον ένοιαζε καν να βρει την αλήθεια για τον εαυτό του. Αναζήτησε την αλήθεια διότι οι άνθρωποι ήταν δυστυχισμένοι. Το πώς να τους βοηθήσει, αυτή ήταν η μόνη του έγνοια. Μέσα στην την ζωή του δεν είχε ποτέ ούτε μια σκέψη για τον εαυτό του. Πως μπορούμε εμείς, οι αγνοούντες, οι εγωιστές, οι στενόμυαλοι άνθρωποι, να μπορέσουμε ποτέ να καταλάβουμε το μεγαλείο ενός τέτοιου ανθρώπου;»

quote:
Ρε συ, λυσε μου μια απορια..
Διαβαζε ο Δανιηλ Ησιοδο η ο Ησιοδος τον Δανιηλ??? Μια και αναφερθηκες σε σιδηρουν γεννος δηλαδη!!Μαλλον πρεπει να ξαναδιαβασεις Δανιηλ κεφ. 12 αγαπητε
Έχεις έναν δικό σου τρόπο να ρωτάς. Αρχίζω να εξοικιώνομαι.. Όμως (προς όλους αυτό) ας είμαστε περισσότερο ευγενείς. Συζήτηση κάνουμε όχι πόλεμο... Και καλά...λέξη "ευγένεια" δεν λέει τίποτα στον πολεμοχαρή ΣΒΑΜΠΕ (πως θα μπορούσε άλωστε) αλλά εσύ βρε Ελεύθερε;;;; Μόνο όπου υπάρχουν "Ελευθερίες" μαλακώνεις; Αμάν πια.
Όσο για 'σένα Μέτρον, θα σου παραθέσω δύο κουβέντες, όχι γιατί ελπίζω αλλά για να μην πάψουν άλλοι να ελπίζουν.
Λοιπόν φίλε μου...
ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΕ ΘΕΛΕΙ ΑΝΑΣΤΗΘΗ ΑΛΛΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΚΑΤΩΤΕΡΑ ΣΟΥ ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΑΛΛΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΕΚ ΧΑΛΚΟΥ ΗΤΙΣ ΘΕΛΕΙ ΚΥΡΙΕΥΣΕΙ ΕΠΙ ΠΑΣΗΣ ΤΗΣ ΓΗΣ
40 ΚΑΙ ΤΕΤΑΡΤΗ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΘΕΛΕΙ ΣΤΑΘΗ ΙΣΧΥΡΑ ΩΣ Ο ΣΙΔΗΡΟΣ ΚΑΘΩΣ Ο ΣΙΔΗΡΟΣ ΚΑΤΑΚΟΠΤΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΕΠΤΥΝΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΜΑΛΙΣΤΑ ΚΑΘΩΣ Ο ΣΙΔΗΡΟΣ Ο ΣΥΝΤΡΙΒΩΝ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ΟΥΤΩ ΘΕΛΕΙ ΚΑΤΑΚΟΠΤΕΙ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΥΝΤΡΙΒΕΙ
41 ΠΕΡΙ ΔΕ ΤΟΥ ΟΤΙ ΕΙΔΕΣ ΤΟΥΣ ΠΟΔΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΔΑΚΤΥΛΟΥΣ ΜΕΡΟΣ ΜΕΝ ΕΚ ΠΗΛΟΥ ΚΕΡΑΜΕΩΣ ΜΕΡΟΣ ΔΕ ΕΚ ΣΙΔΗΡΟΥ ΘΕΛΕΙ ΕΙΣΘΑΙ ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΔΙΗΡΗΜΕΝΗ ΠΛΗΝ ΘΕΛΕΙ ΜΕΝΕΙ ΤΙ ΕΝ ΑΥΤΗ ΕΚ ΤΗΣ ΔΥΝΑΜΕΩΣ ΤΟΥ ΣΙΔΗΡΟΥ ΚΑΘΩΣ ΕΙΔΕΣ ΤΟΝ ΣΙΔΗΡΟΝ ΑΝΑΜΕΜΙΓΜΕΝΟΝ ΜΕΤΑ ΑΡΓΙΛΛΩΔΟΥΣ ΠΗΛΟΥ
42 ΚΑΙ ΚΑΘΩΣ ΟΙ ΔΑΚΤΥΛΟΙ ΤΩΝ ΠΟΔΩΝ ΗΣΑΝ ΜΕΡΟΣ ΕΚ ΣΙΔΗΡΟΥ ΚΑΙ ΜΕΡΟΣ ΕΚ ΠΗΛΟΥ ΟΥΤΩΣ Η ΒΑΣΙΛΕΙΑ ΘΕΛΕΙ ΕΙΣΘΑΙ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΙΣΧΥΡΑ ΚΑΙ ΚΑΤΑ ΜΕΡΟΣ ΕΥΘΡΑΥΣΤΟΣ
43 ΚΑΙ ΚΑΘΩΣ ΕΙΔΕΣ ΤΟΝ ΣΙΔΗΡΟΝ ΑΝΑΜΕΜΙΓΜΕΝΟΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΑΡΓΙΛΛΩΔΟΥΣ ΠΗΛΟΥ ΟΥΤΩ ΘΕΛΟΥΣΙΝ ΑΝΑΜΙΧΘΗ ΔΙΑ ΣΠΕΡΜΑΤΟΣ ΑΝΘΡΩΠΩΝ...
...και αυτό είναι το ένα σκέλος. Υπάρχει και άλλο πιο δυσνόητο για τους έξω από την εκκλησία το οποίο δεν θα αναφέρω, απλά θα σου δώσω ένα στίγμα και εάν θέλεις ψάξτο...
Μία γεννεά έχει την μορφή της "εποχής" όπως ανωτέρω, αλλά έχει και την μορφή όπως ο περισσότερος κόσμος την αντιλαμβάνεται, δηλάδή πριν πεθάνει ο τελευταίος άνθρωπος στη γη από σήμερα που ακούγεται αυτό. π.χ. αν αυτό λέχθηκε το 2.000 μ.Χ. υπολογίζουμε ότι θα διαρκέσει περίπου έως το 2.130 μ.Χ. περίπου που θα "φύγει" και ο τελευταίος άνθρωπος...
...και η ερώτηση είναι: "Έφυγε" ο τελευταίος άνθρωπος;;;
Ειδικά εσένα ΣΒΑΜΠΕ αυτή η απάντηση θα σου έλυνε Άπειρες απορείες!
Αλλά δεν θα την πάρεις απ΄ότι βλέπω...
Τα περι Γενων και σιδηρου Γενους, δεν ειναι μητε του Ησιοδου και κατ' επεκταση των δωδεκα θεων, μητε του Δανιηλ, κατ' επεκταση του Γιαχβε...
Πειτε επιτελους για μια φορα την αληθεια και σταματηστε να οικοιοποιειστε τις διδασκαλιες των προτερων φωτισμενων, βαφτιζοντας τες θεοπνευστες διδαχες του θεου σας.
Ησιοδος και Δανιηλ, αντιγραφεις και οι δυο, δεν ειχαν την εντιμοτητα να αποκαλυψουν τις πηγες τους, παρα προηγαγαν δογματισμο, επικαλουμενοι την δηθεν θεοπνευστια των γραφων τους.
Τα δυσνοητα και ακαταλαβιστικα μυθολογηματα, ειναι δυσνοητα και ακαταλαβιστικα, μονον στους αδαεις αντιγραφεις.Αυτοι που τα πρωτοδιδαξαν, διδαξαν και την ερμηνεια τους...
Για ψαξτε λιγο καλυτερα και λιγο παλαιοτερα ! ! !
(να κανουμε και μεις κανενα αντιγραφο !!!)
@ Ο Άγγλος…
Στην Εσπερία, η κριτική προς την Καινή Διαθήκη έχει ήδη μια ιστορία δύο αιώνων. Ήδη το 1792, ο θεολόγος Edward Evanson στην Αγγλία με το βιβλίο του The Dissonance of the Four Generally Received Evangelists and the Evidence of their Respective Authenticity, έθετε τα πρώτα ερωτήματα σχετικά με την αυθεντικότητα των Επιστολών του Παύλου (Προς Ρωμαίους, Εφεσίους, Κολοσσαείς, Φιλήμονα, Τίτο και Φιλιππησίους).
@ Οι Γερμανοί…
Την σκυτάλη πήρε ο Γερμανός F. C. Baur, ιδρυτής της «Σχολής του Τύμπιγκεν», που θεωρούσε πως μόνον τέσσερις επιστολές του Παύλου ήταν αυθεντικές (Προς Ρωμαίους, Προς Κορινθίους 1 και 2, και Προς Γαλάτες). Παρότι οι περισσότεροι Γερμανοί μελετητές πίστεψαν πως ο Baur το είχε παρακάνει, κάποιος από αυτούς θεώρησε πως ο Baur δεν είχε φτάσει όσο μακριά έπρεπε. Αυτός ήταν ο εξοχότερος των μαθητών του Χέγκελ, ο θεολόγος και ιστορικός Bruno Bauer. Στο βιβλίο Kritik der paulinischen Briefe (Κριτική των Επιστολών του Παύλου), που δημοσιεύτηκε το 1850-2, ο Μπάουερ αμφισβήτησε το σύνολο των Επιστολών του Παύλου και τις χαρακτήρισε ως προϊόντα της «χριστιανικής αυτοπεποίθησης» του δεύτερου αιώνα, γραμμένες από διάφορους συγγραφείς. Ο Μπάουερ είχε χάσει ήδη την έδρα του στο πανεπιστήμιο το 1842, γιατί είχε αμφισβητήσει την ιστορικότητα του Ιησού. Ήταν ο πρώτος που τόνισε ότι η αναζήτηση του χριστιανικού λίκνου στον χώρο της Παλαιστίνης ήταν σκέτη ματαιοπονία και εκείνος που αρνήθηκε οποιαδήποτε συζήτηση σχετικά με την ιστορικότητα του «Ιησού». Ο Μπάουερ μελέτησε όλη την φιλολογία της εποχής και κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η φιλολογία της Καινής Διαθήκης εμφανίστηκε αρκετά μετά τις αρχές του 2ου αιώνα και ήταν άμεσα επηρεασμένη από τον στωικισμό. Ο Μπάουερ συνέγραψε μεταξύ άλλων και τα έργα Kritik der evangelischen Geschichte des Johannes (1840), Kritik der evangelischen Geschichte der Synoptiker (1840), Christus und die Casaren (1877). Μόνον τελευταία γίνεται κάποια προσπάθεια να μεταφραστούν κάποια έργα του στα αγγλικά. Για τα ελληνικά ας μην το συζητάμε…
@ Οι Ολλανδοί…
Παρότι το έργο του Μπάουερ ξεχάστηκε σύντομα στην Γερμανία, σε κάποια ολλανδικά πανεπιστήμια δημιουργήθηκε μια νέα θεολογική σχολή, όσο ήδη ζούσε ο Μπάουερ: η Ολλανδική Ριζοσπαστική Κριτική (Dutch Radical Criticism), τίτλος που δόθηκε ειρωνικά από τους αντιπάλους της και έγινε αποδεκτή και από τους εκπροσώπους της. Σημαντικότεροι εκπρόσωποι υπήρξαν οι: Allard Pierson (1831-1896), Samuel Adrianus Naber (1828-1913), Abraham Dirk Loman (1823-1897), Willem Christiaan van Manen (1842-1905), G.J.P.J. Bolland (1854-1922). Ο σημαντικότερος εκπρόσωπος της Σχολής στον 20ο αιώνα υπήρξε ο Gustaaf Adolf van den Bergh van Eysinga (1874-1957).
Οι εκπρόσωποι της Σχολής αμφισβήτησαν: 1) την ιστορική ύπαρξη του Ιησού της Ναζαρέτ και/ή 2) την αυθεντικότητα των επιστολών του Παύλου. Το «και/ή» δείχνει ότι οι δύο θέσεις δεν πήγαιναν πάντα μαζί. Ο Van Manen, για παράδειγμα, περιόρισε τις μελέτες του μόνον στο να αποδείξει την μη αυθεντικότητα όλων των Επιστολών του Παύλου, χωρίς να ασχοληθεί με την ιστορικότητα του Ιησού, ενώ ο μαθητής του Van den Bergh van Eysinga ασχολήθηκε στα πάμπολλα δημοσιεύματα και με τα δύο ζητήματα. Ο Van Manen κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο συγγραφέας των Επιστολών δεν ήταν Εβραίος αλλά Εθνικός Χριστιανός, ή μάλλον αρκετοί Εθνικοί Χριστιανοί. Το σύνολο των Επιστολών γράφτηκε στο πρώτο ήμισυ του δεύτερου αιώνα. Ο παυλιανισμός, σύμφωνα με τον Van Manen, ξεπήδησε από το αιρετικό κίνημα του μαρκιανισμού, αναπτύχθηκε παράλληλα και σε αντίθεση με τον πετρονισμό (εκ του Πέτρου), για να ενσωματωθεί τελικά με τον τελευταίο στον ορθόδοξο (ή καθολικό) χριστιανισμό. Ο «Παύλος» πιθανότατα δεν υπήρξε ούτε ο ιδρυτής της Σχολής, ούτε ο συγγραφέας των Επιστολών και το όνομά του χρησιμοποιήθηκε μόνον για την νομιμοποίηση του παυλιανισμού. Τελικά, ο «Παύλος» έγινε αποδεκτός από την επίσημη Εκκλησία, τα κείμενά «του» (ξαναγράφτηκαν σε μεγάλο βαθμό) και θεωρήθηκαν «κανονικά». Σήμερα θεωρείται ότι όλες οι Επιστολές του Παύλου είναι πλαστές.
Και αυτοί ισχυρίζονταν τότε, μόλις στον 2ο αιώνα, ότι οι περισσότερες επιστολές που αποδίδονται στον Παύλο είναι ψευδείς.
Η αμφισβήτηση καλά κρατεί από πολύ νωρίς.

Τελικα ειναι θεμα point of view περισοτερο θα ελεγα! Σε μια παλιοτερη μελετη μου ενθυμουμε με θεμα Ζωρωαστρισμος & Εβραισμος υπηρχαν τοσα πολλα σημεια εμφανους επιροης του Δανιηλ απο τον Ζωροαστρισμο- Μιθραισμο που και σε αυτην εδω την υποτιθεμενη προφητεια ειναι εμφανεστατα αλλα ειπαμε ειναι καθαρα point of view και με προυποθεση μπολικης πιστης !
Οσο για τον Ησιοδο συνφωνο Πασχαλη οτι ειναι αντιγραφεας μιας παλιοτερης "Θεογονιας" μια και την Θεσσαλια την θελει ακομη λιμνη!
Ισως σε επομενο μυνημα σου γραψεις τι τραβηξε ο Baur στο υπολοιπο της ζωης του μετα απο την δημοσιευση της μελετης του απο την Καθολικη Εκλησια !
Φιλικα
quote:
Αγαπητέ Πασχαλης, θα μπορούσες να μας φωτίσεις;

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
quote:

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»
αρκει νομιζω η επισημανση οτι αυτες οι γνωσεις προϋπηρχαν του Ησιοδου.
Με μια προταση ειναι δυσκολο να υποστηριξω ποιους θεωρω πρωτους διδασκαλους...
Ισως σε αλλη συζητηση, βαδιζοντας το χρονο προς τα πισω, να προσεγγισουμε στις πηγες της γνωσης...
Για την ωρα, το οτι αποδεδειγμενα μερικους αιωνες πριν τον Ησιοδο, βρισκουμε αυτες τις μυητικες αληθειες και στις ΒΕΔΕΣ και στα ΟΡΦΙΚΛ και στην ΑΙΓΥΠΤΟ κλπ κλπ, νομιζω αποδεικνυει του λογου το αληθες, οτι ο Ησιοδος τα διδαχθηκε απο καποιους (η καποιες) διδασκαλους...
quote:
οτι ο Ησιοδος τα διδαχθηκε απο καποιους (η καποιες) διδασκαλους...
Thanks!

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)