ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Ο Λάζαρος - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Ο Λάζαρος - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

trexagireve30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
RobbenΜέλος
15/05/2009, 12:09:52
quote:

αυτο ειναι κατι που δεν γνωριζα και ειναι πραγματι ενδιαφερον που γινεται λογος για την παρουσια του χριστου στον αλλο κοσμο , θα ηθελα να ρωτησω εαν γινεται αναφορα απο τον αποστολο πετρο απο που ειχε την πληροφορηση , δηλαδη ηταν απλα μια αναφορα - σκεψη που κανει για να μεταφερει το μυνημα στους πιστους ή μετα την ανασταση του ιησου εχει μιλησει μαζι του για το συγεκριμενο θεμα ? πραγματικα ειναι κατι που δεν εχει πεσει στην αντιληψη μου

Δεν μας αναφερει καθαρα από πού ειχε την πληροφορηση αυτή, αλλα μπορουμε να το στηριξουμε στο γεγονος ότι ο Ιησους μετα την ανασταση του δεν ανελήφθη κατευθειαν στους ουρανους, αλλα εμεινε 40 μερες μαζι με τους μαθητες. Αυτό το αναφερει ο Λουκας στην αρχη των Πραξεων των αποστολων. Το πιο λογικο είναι να τους μιλησε ο ιδιος ο Ιησους για το τι εγινε μετα. Αλλωστε οι αποστολοι υποστηριζουν ότι ηταν αυτοπτες μαρτυρες του Ιησου και των λογων του.
RobbenΜέλος
15/05/2009, 13:03:50
quote:

Κοίτα, Robben, όταν ξεκίνησα το θέμα, σκέφτηκα ότι ίσως να υπάρχουν κάποιες μαρτυρίες που να λένε ρε παιδί μου, τι απέγινε αυτός ο τύπος. Έψαξα λοιπόν - πρόχειρα - στο internet μπας και βρω κάτι. Όλες τα links που επισκέφτηκα, μιλούσαν για μια αρχαία παράδοση που έλεγε πως ο Λάζαρος μετά την ανάστασή του πήγε στην Κύπρο. Υπάρχουν λοιπόν κάποια παραδοσιακά τραγούδια [γι' αυτό σε ρωτάω αν διάβασες την 1η σελίδα] που περιγράφουν το μετ' έπειτα του Λαζάρου. Βέβαια, όπως λέω και στην πρώτη σελίδα, αυτά είναι στοιχεία της λαογραφίας μας, είναι παράδοση. Δεν είναι κάτι χειροπιαστό, όμως έστω κι έτσι, έχουμε μια πρώτη περιγραφή για το τι έγινε μετά στον Λάζαρο. Είναι λοιπόν κατά βάσην, Κυπριακή η παράδοση που λέει για το ΤΙ έκανε μετά την ανάστασή του ο Λάζαρος, ΠΩΣ ζούσε, ΠΟΥ ζούσε και ΠΩΣ είχε διαμορφωθεί - με μια πρώτη ματιά - η ψυχολογία και η ψυχοσύνθεσή του. Λέει π.χ ένα τραγούδι [ σε παρακαλώ, να διαβάσεις αυτά που γράφω, για να μην αναγκάζομαι να τα επαναλαμβάνω ] - λέει λοιπόν > " "- Πες μας, Λάζαρε, τί είδες; / εις τον Άδη όπου επήγες; / - Είδα φόβους, είδα τρόμους, είδα βάσανα και πόνους. / Δώστε μου λίγο νεράκι / να ξεπλύνω το φαρμάκι. / της καρδίας και των χειλέων/ και μη με ρωτάτε πλέον". Κατά συνέπεια, όταν ένας άνθρωπος βλέπει φόβους, βλέπει τρόμους, βλέπει βάσανα και πόνους, ε, τι θα είναι μετά ; φοβισμένος, πικραμένος, και πολύ πιθανόν ΚΑΙ τρομοκρατημένος. Μετά λέει ένα άλλο τραγούδι > " Εξήλθεν ουν ο Λάζαρος έξω λαζαρωμένος, κίτρινος,μαύρος και χλομός και τεταπεινωμένος."
Σε όλες επίσης τις περιγραφές που συνάντησα - από αυτήν την πρόχειρη και βιαστική αν θες έρευνα - είδα πως όλες συμφωνούν πως ο Λάζαρος είτε δεν χαμογέλασε ποτέ ξανά, είτε δεν μίλησε για το τι είδε εκεί που πήγε, είτε ρε παιδί μου ήταν πικραμένος, στενοχωρημένος, γενικά ένας άνθρωπος που κουβαλάει κάτι πολύ πολύ βαρύ μέσα του.
Βέβαια, αυτά όλα - ξαναλέω - είναι παράδοση, λαογραφία. Δεν μαρτυρούνται από τους Αποστόλους.

Α μαλιστα. Κοιτα, η λαογραφια μιλαει για φαντασματα και βρυκολακες. Τα πιστευεις?
Για να ερθω στο θεμα μας, αντιγραφω ένα μικρο αποσπασμα που βρηκα τυχαια, από ιστοσελιδα για τον λεγομενο βιο του Λαζαρου….
http://www.laosver.gr/news/articles/10696.html
‘’ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ, φίλοι αναγνώστες.Είχα μια ενδιαφέρουσα συνάντηση και συζήτηση, την Κυριακή της Ανάστασης, με συγγενικό πρόσωπο. Η συζήτηση στράφηκε γύρω από τον Λάζαρο. Κυκλοφορούν διάφορες φήμες για το τι έγινε ο Λάζαρος μετά την Ανάστασή του, στα πλαίσια του συνεχώς αυξανόμενου ενδιαφέροντος του κόσμου για τη Θρησκεία του, όσο κι αν αυτή βάλλεται. Φήμες που άλλες έχουν βάση, άλλες είναι αβάσιμες.Θεώρησα, λοιπόν, ορθό να πάμε στην παράδοσή μας και από εκεί να αντλήσουμε τις επίσημες εκκλησιαστικές μαρτυρίες και πληροφορίες. Στις παρακάτω γραμμές αποδίδω ελεύθερα στη σημερινή γλώσσα, όσο πιο πιστά ως προς την ουσία μπόρεσα, το Συναξάρι του Λαζάρου, το οποίο παλιά διαβάζονταν στην Εκκλησία’’……………….
‘’ Το καινούριο αυτό θαύμα της αναστάσεως νεκρού τετραημέρου διήγειρε στο μέγιστο βαθμό τον φθόνο και τη μανία των Εβραίων κατά του Χριστού. Ο Χριστός φεύγει. Οι αρχιερείς σκέφτονται να θανατώσουν τον Λάζαρο, γιατί διαπιστώνουν ότι ο λαός μεταστρέφεται υπέρ του Χριστού. Ο Λάζαρος φυγαδεύεται στην Κύπρο. Αργότερα θα αναδειχθεί από τους Αποστόλους αρχιερέας της πόλεως των Κυτιαίων.Ο Λάζαρος έζησε τριάντα χρόνια μετά την αναβίωσή του και διαποίμανε θεοφιλώς την πόλη και την επαρχία του. Τάφηκε στην Κύπρο, όπου έκανε πολλά θαύματα.
Λέγεται δε ότι μετά την αναβίωσή του δεν έτρωγε τίποτε χωρίς να έχει γλυκιά γεύση.
Η σχέση του με τον Ιωάννη και τη Θεοτόκο ήταν πολύ στενή και λέγεται ότι το ωμοφόριό του, όταν χειροτονήθηκε αρχιερέας, ήταν δώρο της Θεοτόκου, κατασκευα-σμένο με τα ίδια της τα χέρια.
Ο Ιωάννης είναι ο μόνος Ευαγγελιστής που αναφέρεται στην Ανάσταση του Λαζάρου. Προφανώς οι συνοπτικοί έγραψαν ενώ ακόμη ζούσε ο Λάζαρος. Το κήρυγμα της ανάρχου γεννήσεως του Χριστού, η πίστη ότι ο Υιός και Λόγος του Θεού είναι ο Χριστός και ότι αναστήθηκε από τους νεκρούς και ότι ακολουθεί η ανάσταση νεκρών γίνεται περισσότερο χειροπιαστό με το Λάζαρο.Ο Λάζαρος δεν μίλησε ποτέ για τα του Άδη. Ούτε ότι δεν του επιτράπηκε να δει, ούτε ότι είδε και του δόθηκε εντολή να σιωπήσει.Από την ανάσταση του Λαζάρου προκύπτει ότι και κάθε νεκρός είναι δυνάμει Λάζαρος. Όπως εκείνος έτσι και αυτός, αν και πέθανε, στην έσχατη σάλπιγγα αφού αναστηθεί θα ζήσει αιώνια".
Μανώλης Βαλσαμίδης

Δεν ξερω αν το βρηκες από αυτην την ιστοσελιδα. Αν προσεξες, λεει για φημες που άλλες εχουν βαση και άλλες όχι. Όμως δεν μας λεει ποια είναι η υποτεθειμένη βαση για φημες. Δεν παρεχει σε κανενα σημειο του αρθρου του ιστορικα στοιχεια. Αλλωστε η λαογραφια συνδέει κατι το αληθινο με φανταστικες διηγησεις. Αυτό είναι λαογραφια. Δεν μπορουμε να βασιστουμε σε αυτην διοτι δεν είναι ιστορια. Στην προκειμενη περιπτωση πηραν την διηγηση του Ιωαννη για την ανασταση του Λαζαρου και προσθεσαν δικα τους φανταστικα γεγονοτα.
Αραγε, το συναξαρι του Λαζαρου από ποιον γραφτηκε και ποτε?

quote:
Η απορία μου λοιπόν είναι η εξής >
Εφ' όσον ο Λάζαρος ήταν ένας ενάρετος άνθρωπος, γιατί - ως δείχνουν οι περιγραφές - επέστρεψε από έναν τόπο δυσάρεστο ; Κανονικά, έπρεπε να είχε πάει σε ένα ευχάριστο μέρος και να επιστρέψει χαρούμενος. Αυτός γιατί πήγε μέσα στον φόβο, στον τρόμο, στα βάσανα και στον πόνο ; [ αυτό λέει η λαογραφία, η παράδοση, δεν το λένε οι Απόστολοι ]

Ακριβως. Η λαογραφια όμως δεν είναι ιστορια. Και μονο το ερωτημα σου θα επρεπε να προβληματισει εσενα τον ιδιο αναφορικα με την αξιοπιστια της λαογραφιας. Προσωπικα δεν μπορω να δεχτω κατι για το οποιο δεν λεγεται από ποιον γραφτηκε, ποτε, γιατι, και αν συμμαρτυρειτε από αλλους ή αλλα κειμενα.

quote:
Πάντως φίλε, εμένα μου φαίνεται λίγο περίεργο που ο Lucas χρησιμοποιεί αυτήν την λέξη.

Φιλε μου, η λεξη ‘’αδης’’ ηταν γνωστη ηδη 300 χρονια τουλαχιστον πριν τον Λουκα. Αλλωστε οι αποστολοι εγραψαν στα ελληνικα, διοτι η εβραικη γλωσσα είναι παμφτωχη. Η ελληνικη είναι ασυγκρίτως καλυτερη με περισσοτερες λεξεις που περιγραφουν ακομα καλυτερα. Αποδιδουν νοηματα που λεξεις αλλων γλωσσων δεν μπορουν. Ειδικα της εβραικης.

quote:
Αυτό δεν το ήξερα. Στον Θεόφιλο, ε; ΟΚ man! Αλήθεια, βάλε κάνα link, ποιος ήταν αυτός ο Θεόφιλος - αν θες -

Ο Λουκας ονομαζει τον Θεοφιλο «κράτιστο», τίτλος που σήμαινε υψηλή κυβερνητική θέση. Κατά πάσα πιθανότητα ο Θεόφιλος ήταν ένας νεοκατήχητος Χριστιανός, ευγενούς προέλευσης.
http://www.saintlucas.gr/O_EYAGGELISTHS_LOUKAS/LOUKAS_IATROS_O_AGAPHTOS.htm

quote:
Βασικά, αυτό το θέμα της λέξης "Άδης" που χρησιμοποιείται στην Κ. Διαθήκη αλλά και που μεταχειρίζονται οι 72 λόγιοι στην μετάφρασή τους, είναι αρκετά μεγάλο και σπουδαίο - κατ' εμέ. Γιατί δείχνει ένα είδος μιξάζ που συνετελέσθει κατά την απόδοση των κειμένων της Γραφής, ώστε να γίνει πιο κατανοητή στους αναγνώστες της. Βασικά, προσωπικά, μου φαίνεται αρκετά περίεργο που σε ένα ευαγγέλιο, σε ένα θρησκευτικό κείμενο, χρησιμοποείται μια αμιγώς αρχαιοελληνική έννοια.

Οι 72 μεταφραστες χρησιμοποιουν την λεξη ‘’αδης’’ για να γινουν κατανοητοι στον κοσμο. Με αυτό δεν σημαινει ότι χρησιμοποιουν και τα παρελκομενα της, όπως πχ την εννοια κερβερος, ο βαρκαρης Χαροντας, ποταμος Αχεροντας,την πηγη της Ληθης όπου οι κοινές ψυχές συνέρρεαν για να σβήσουν κάθε μνήμη κατά την μυθολογια μας. Ουτε εισαγουν τους τρεις κριτές του κάτω κόσμου: Μίνω, Ραδάμανθυ και Αιακό. Απλα και μονο χρησιμοποιουν την εννοια του αδη ως πνευματικου χωρου-τοπου μακρυα από τον θεο. Το ιδιο κανει και ο Χριστος αλλα και οι αποστολοι.

[quote]Αν εγώ π.χ έγραφα ένα ευαγγέλιο, αφ' ενός θα το έγραφα στην γλώσσα μου, στην μητρική μου γλώσσα, στα Ελληνικά. Μέσα λοιπόν σ' αυτά που θα έγραφα, οι έννοιες και οι περιγραφές που θα χρησιμοποιούσα, ασφαλώς θα παρέπεμπαν σε κάτι ελληνικό, σε κάτι δηλ. που θα μπορούσε να κατανοηθεί από τους συμπατριώτες μου. Δεν θα χρησιμοποιούσα έννοιες από το έθνο-θεολογικό & εννοιολογικό τσουβάλι του Σουδάν π.χ. Γιατί ο Λουκάς βάζει μια τέτοια λέξη μέσα στο ευαγγέλιό του ; Μια λέξη που σαφώς παραπέμπει εννοιολογικά στο θεολογικό background ενός έθνους που είναι διάφορο από το έθνος της Θρησκείας που ευαγγελίζει ο ίδιος. Αυτό είναι απορίας άξιο.[quote]
Εσυ και εγω γεννηθηκαμε σε χωρα που εχει πλουσιοτατη γλωσσα και επομενως δεν θα ειχαμε αναγκη να καταφυγουμε σε εννοιες από το Σουδαν……..
Με τους αποστολους όμως δεν ηταν το ιδιο.
Οι αποστολοι δεν χρησιμοποιησαν την γλωσσα τους διοτι δεν είναι ισαξια της ελληνικης. Εγραψαν τα ευαγγελια τους στην ελληνικη, διοτι ηταν μια γλωσσα διαδεδομενη και πλουσια. Τα εργα τους απευθυνονταν σε ολο τον κοσμο. Προς πεισμα των λοιπων Εβραιων που θεωρουσαν ότι ο Μεσσιας ηταν μονο για αυτους. Ο Λουκας χρησιμοποιει την λεξη αυτή για να δωσει στους ανθρωπους να καταλαβουν. Οσο για το αν χρησιμοποιει την ολη εννοια του αδη, εχω γραψει παραπανω (για να μην λεω τα ιδια και γινομαι βαρετος).

RobbenΜέλος
15/05/2009, 13:12:58
quote:

Το profil του Lazarus, αν είχαμε δηλ. κάποιον τρόπο, κάποιο ισχυρό αποδεικτικό στοιχείο - πέραν των ομολογιών των Αποστόλων που είναι εξαιρετικά φτωχές πληροφοριακά - θα ήταν ένας άσσος στο μανίκι της Χριστιανικής προσδοκίας για την Άνάσταση των Νεκρών και την Δευτέρα Παρουσία. Ο Lazarus - αν υπήρξε, αν αναστήθηκε, αν έζησε κτλ, κτλ - είναι δηλ. μια πυρηνική βόμβα μεγατόνων για τον Χριστιανισμό. [/font=Trebuchet MS]

Η ανασταση των νεκρων και η Β Παρουσια βεβαιωθηκε απο τον ιδιο τον Χριστο (για τους χριστιανους).
15/05/2009, 13:21:05
quote:
Robben

Α μαλιστα. Κοιτα, η λαογραφια μιλαει για φαντασματα και βρυκολακες. Τα πιστευεις?

Όχι βέβαια. Αυτό, ναι, είναι σοβαρός αντίλογος. Με προβληματίζει ...

quote:
Robben

Η λαογραφια όμως δεν είναι ιστορια. Και μονο το ερωτημα σου θα επρεπε να προβληματισει εσενα τον ιδιο αναφορικα με την αξιοπιστια της λαογραφιας.

Ε, τώρα κοίτα, αφ' ενός η λαογραφία δεν είναι ιστορία και σαφώς προβληματίζομαι για το αν όσα αναφέρει είναι πραγματικά, αλλά παράλληλα διατυπώνω και μια άλλη απορία. Έπειτα, η παράδοση είναι σημαντικό κομμάτι ενός έθνους. 'Ντάξει, δεν είναι Ιστορία, αλλά αρκετοί μελετητές και ερευνητές αντλούν πολλά στοιχεία από την παράδοση ενός τόπου κατά την διάρκεια μιας έρευνάς τους και βοηθιούνται αρκετά. Αυτό δεν πρέπει να το παραβλέπουμε, νομίζω.

quote:
Robben

Δεν ξερω αν το βρηκες από αυτην την ιστοσελιδα.

Όχι, αυτήν την ιστοσελίδα που λες, δεν την βρήκα, thanks πάντως που την αναφέρεις. Στην 1η σελίδα, αν δεις, αναφέρω τις πηγές που χρησιμοποίησα εγώ.

quote:
Robben

Ο Λουκας ονομαζει τον Θεοφιλο «κράτιστο», τίτλος που σήμαινε υψηλή κυβερνητική θέση. Κατά πάσα πιθανότητα ο Θεόφιλος ήταν ένας νεοκατήχητος Χριστιανός, ευγενούς προέλευσης.

Και πάλι thanks για την πληροφορία & την όλη συμμετοχή σου στο θέμα.

Αυτό που θέλω να πω, είναι βασικά πως πραγματικά με ενδιαφέρει να μάθω τι απέγινε ο Λάζαρος, είναι σοβαρό δηλ. θέμα για μένα. Και μέχρι στιγμής, τα μόνα στοιχεία, - έτσι, σαν πρώτα δηλ. ευρήματα - προέρχονται από την λαογραφία [ που σαφώς δεν είναι αποδεικτικά αλλά ενδεικτικά ] και από τις Γραφές. Κάθε άλλη πληροφορία για το θέμα, αν υπάρχει, είναι άξια να αναφερθεί, ώστε να δούμε λίγο πιο σφαιρικά το θέμα και να καταλήξουμε σε ένα κάπως πιο ασφαλές συμπέρασμα. Και πάλι ευχαριστώ Robben.

Για τα υπόλοιπα ερωτήματα, έχεις να προσθέσεις κάτι ; Με ενδιαφέρει η γνώμη σου.

Edited by - zip on 15/05/2009 13:33:04

15/05/2009, 14:07:22
Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη για λίγο την παράδοση, κι ας δούμε τι λέει η Γραφή για το γεγονός της ανάστασης του Λαζάρου.

Το γεγονός της έγερσης του Λαζάρου, περιγράφεται μονάχα από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη. Το ερώτημα είναι :Γιατί μόνο από αυτόν ; Πως είναι δυνατόν ένα τόσο σπουδαίο γεγονός - που είχε συγκλονίζει τον κόσμο εκείνη την εποχή - να το αναφέρει μονάχα ένας ευαγγελιστής ; Γιατί μονάχα αυτός ; Γιατί δεν είπαν τίποτε γι' αυτό ο Ματθαίος, ο Μάρκος ή ο Λουκάς ;

Εδώ τώρα συντρίβεται το μέγα ψευδο-επιχείρημα του europaios2 και ο ίδιος ο europaios2 μοιάζει με χωμάτινο κάστρο στην άμμο που το γκρέμισε το κύμα της λογικής και της νόησης. Και συντρίβεται γιατί ο ίδιος λέει σε ένα άλλο θέμα :

quote:
europaios2

Ο κάθε Ευαγγελιστής γράφει το Ευαγγέλιο από τη δική του οπτική γωνία βάζοντας μέσα σε αυτό, αυτά που γι' αυτόν ήσαν τα ποιο σημαντικά!

από το http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?whichpage=11&ARCHIVEVIEW=&TOPIC_ID=10037

Δηλ. μας λέει πως οι ευαγγελιστές θεωρούσαν πως έπρεπε να αναφέρονται στα ευαγγέλιά τους, μόνο δηλ. σε ότι ήταν σημαντικό. Μα ... τι πιο σημαντικό από μια νεκρανάσταση ; Δεν ήταν σημαντικό αυτό ;;; Γιατί λοιπόν δεν το αναφέρουν οι άλλοι Ευαγγελιστές πλην του Ιωάννη ; Δηλ. μόνο ο Ιωάννης το θεωρεί σημαντικό και το αναφέρει ; Δηλ. σύμφωνα με τον europaios2, ε, ντάξει μωρέ, η ανάσταση του πιο famous star της εποχής, του Λάζαρου, ήταν ψιλοπράματα ... τι να λέμε τώρα ; δεν ήταν άξιο να αναφερθεί ούτε από τον Μάρκο, ούτε από τον Ματθαίο, ούτε από τον Λουκά. 'Ντάξει ... Καλή προσπάθεια jenius αλλά την έφαγε η μαρμάγκα.

Edited by - zip on 15/05/2009 14:15:00

15/05/2009, 14:24:14
Το θέμα είναι ότι αυτό που θέλει να πεί ο θεματοθέτης,
θα το πει, ακόμη κι αν είμαστε αλλού....Πές αυτό που θέλεις
να πεις,..μακαριότατε ζιπ....Μην μας παιδεύεις...
Αμφισβητείς την ανάσταση του Λαζάρου;Γιατί δεν αμφρισβητείς
μύθους και θρύλους που ξέρεις και τα δέχεσαι και εδώ με τον Λάζαρο
κολλάς;
15/05/2009, 15:21:32
quote:
trexagireve

Γιατί δεν αμφρισβητείς μύθους και θρύλους που ξέρεις και τα δέχεσαι και εδώ με τον Λάζαρο κολλάς;

Γιατί κολλάω με τον Λάζαρο, ε ; Ε, λοιπόν θα σου πω : Βασικά είμαι σκηνοθέτης και θέλω να γυρίσω μια ταινία για την ζωή του Λάζαρου. Πως ρε παιδί μου ο Jefirelli γύρισε την "Ο Ιησούς από την Ναζαρέτ" ; ε, κι εγώ θέλω να γυρίσω την "O Λάζαρος από την Βηθανία". Συνεπώς ψάχνω να βρω ότι πληροφορία δηλ. υπάρχει που θα με βοηθήσει στην κινηματογραφική ταινία μου. (Άσχετο - γουστάρεις να κάνεις στην ταινία εσύ τον Λάζαρο ;;; φοβερή ιδέα ! Δεν θα λες τίποτε, θα περιφέρεσαι μόνο σαν ζόμπι, ξέρεις να το κάνεις αυτό, κανένα πρόβλημα για σένα. Είσαι ο ιδανικός!)

υ.γ η απάντηση αυτή αφορά μονάχα τον trexagireve.

15/05/2009, 17:46:03
quote:
zip:
Ας αφήσουμε λοιπόν στην άκρη για λίγο την παράδοση, κι ας δούμε τι λέει η Γραφή για το γεγονός της ανάστασης του Λαζάρου.

Το γεγονός της έγερσης του Λαζάρου, περιγράφεται μονάχα από τον Ευαγγελιστή Ιωάννη. Το ερώτημα είναι :Γιατί μόνο από αυτόν ; Πως είναι δυνατόν ένα τόσο σπουδαίο γεγονός - που είχε συγκλονίζει τον κόσμο εκείνη την εποχή - να το αναφέρει μονάχα ένας ευαγγελιστής ; Γιατί μονάχα αυτός ; Γιατί δεν είπαν τίποτε γι' αυτό ο Ματθαίος, ο Μάρκος ή ο Λουκάς ;

Εδώ τώρα συντρίβεται το μέγα ψευδο-επιχείρημα του europaios2 και ο ίδιος ο europaios2 μοιάζει με χωμάτινο κάστρο στην άμμο που το γκρέμισε το κύμα της λογικής και της νόησης. Και συντρίβεται γιατί ο ίδιος λέει σε ένα άλλο θέμα :

quote:
--------------------------------------------------------------------------------
europaios2

Ο κάθε Ευαγγελιστής γράφει το Ευαγγέλιο από τη δική του οπτική γωνία βάζοντας μέσα σε αυτό, αυτά που γι' αυτόν ήσαν τα ποιο σημαντικά!

από το http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?whichpage=11&ARCHIVEVIEW=&TOPIC_ID=10037

--------------------------------------------------------------------------------

Δηλ. μας λέει πως οι ευαγγελιστές θεωρούσαν πως έπρεπε να αναφέρονται στα ευαγγέλιά τους, μόνο δηλ. σε ότι ήταν σημαντικό. Μα ... τι πιο σημαντικό από μια νεκρανάσταση ; Δεν ήταν σημαντικό αυτό ;;; Γιατί λοιπόν δεν το αναφέρουν οι άλλοι Ευαγγελιστές πλην του Ιωάννη ; Δηλ. μόνο ο Ιωάννης το θεωρεί σημαντικό και το αναφέρει ; Δηλ. σύμφωνα με τον europaios2, ε, ντάξει μωρέ, η ανάσταση του πιο famous star της εποχής, του Λάζαρου, ήταν ψιλοπράματα ... τι να λέμε τώρα ; δεν ήταν άξιο να αναφερθεί ούτε από τον Μάρκο, ούτε από τον Ματθαίο, ούτε από τον Λουκά. 'Ντάξει ... Καλή προσπάθεια jenius αλλά την έφαγε η μαρμάγκα.

Aν το έβαζες λίγο το ρημάδι να σκεφτεί! δε θα έλεγες τη μία μπαρούφα πίσω από την άλλη.

Η σημασία και το μεγαλείο της Ανάστασης στην Καινή Διαθήκη δεν έχει να κάνει παρά με την ανάσταση του ίδιου του Ιησού.
Ο Λάζαρος και οι άλλοι δύο αναστηθέντες δεν αναστήθηκαν από μόνοι τους αλλά από τον ίδιο τον Ιησού.
Τον Ιησού όμως δεν τον ανέστησε κανένας! και αυτή είναι η όλη δόξα του Θεανθρώπου.

Ο Ματθαίος αναφέρει την πρώτη Ανάσταση που συναντούμε στην Καινή Διαθήκη και η οποία είναι η θυγατέρα του αρχισυναγώγου Ιαείρου.

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρει την ανάσταση του μοναχογιού της χήρας μητέρας στη Ναΐν.

Εάν λοιπόν κάποιος από αυτούς δεν έγραφε την Ανάσταση του Θεανθρώπου τότε θα μπορούσες να γράψεις τα παραπάνω......

Όσο για τον Άδη διάβασε και το κάτωθι:

(Ματθ. ια' 23). "Και σύ, Καπερναούμ η έως του ουρανού υψωθείσα, έως άδου καταβιβασθήση"
Εδώ σαφώς ο Χριστός χρησιμοποιεί την εικόνα του Άδου σε αντίθεση με τον ουρανό, ο οποίος ταυτίζεται με την δόξα της Καπερναούμ, που αξιώθηκε να δει τον Θεάνθρωπο Χριστό, οπότε ο Άδης σημαίνει την εσχάτη ταπείνωση και πτώση της, επειδή δεν αποδείχθηκε "άξια" αυτής της μεγάλης δωρεάς.

Η λέξη Άδης στην Καινή Διαθήκη αντιστοιχεί με την Εβραϊκή λέξη έήήήήη, (Σεώλ) που ερμηνεύεται ως άντρο, βάραθρο, άβυσσος, και δηλώνει το σκοτεινό και αόρατο βασίλειο των νεκρών, δηλαδή εκεί που ευρίσκονται τα πνεύματα των νεκρών.

"Ο πιο σοφός άνθρωπος μπρος στο Θεό θα φανεί πίθηκος και στη σοφία και στην ομορφιά και σ' όλα τ' άλλα."(Ηράκλειτος).

15/05/2009, 18:10:26
Αγαπητέ μου zip, με κολακεύεις τόσο συχνά που θα
πιστέψω ότι με αγαπάς πολύ..Όσο για τον Λάζαρο και ταινία,
μπανάλ, τρέ μπανάλ, καλύτερα κάτι πιο εντυπωσιακό....
15/05/2009, 20:50:11
quote:
europaios2

Η σημασία και το μεγαλείο της Ανάστασης στην Καινή Διαθήκη δεν έχει να κάνει παρά με την ανάσταση του ίδιου του Ιησού.
Ο Λάζαρος και οι άλλοι δύο αναστηθέντες δεν αναστήθηκαν από μόνοι τους αλλά από τον ίδιο τον Ιησού. Τον Ιησού όμως δεν τον ανέστησε κανένας! και αυτή είναι η όλη δόξα του Θεανθρώπου.

Άσχετο με το θέμα. Δεν με ενδιαφέρει - στο παρόν θέμα - ποιος ανέστησε τον Jesus, ούτο το μεγαλείο της Ανάστασης. Με ενδιαφέρει ο Λάζαρος. Verstehen Kamerad ? O Λάζαρος.

quote:
europaios2

Ο Ματθαίος αναφέρει την πρώτη Ανάσταση που συναντούμε στην Καινή Διαθήκη και η οποία είναι η θυγατέρα του αρχισυναγώγου Ιαείρου.

Χέστηκα πατόκορφα. Εγώ ρωτάω γιατί δεν αναφέρει για τον Λάζαρο. Εσύ λες και κάνεις ότι είναι δυνατόν για να αποπροσανατολίσεις τον αναγνώστη από το συγκεκριμένο ερώτημα επειδή προφανέστατα δεν έχεις τίποτε να πεις επ' αυτού.

quote:
europaios2

Ο Ευαγγελιστής Λουκάς αναφέρει την ανάσταση του μοναχογιού της χήρας μητέρας στη Ναΐν.

Και ξανά μανά χέστηκα ξανά πατόκορφα. Άλλο ρωτάω, άλλο λες. Για τον Λάζαρο μιλάμε Σούζι.

Πες μου, γιατί δεν αναφέρεται η ανάσταση του Λαζάρου από τους υπόλοιπους Ευαγγελιστές ; Σύμφωνα με το ψευδο-επιχείρημά σου, θα έπρεπε να αναφέρεται. Η ανάσταση του Λαζάρου είναι top story. Πως είναι δυνατόν να μην έγινε αντιληπτή από τους υπόλοιπους Ευαγγελιστές ; A;

υ.γ Καλά λέει ο macedon, κατά πάσα πιθανότητα πρέπει να είσαι ο μόνος εδώ μέσα που θεωρείς τις ακαταλαβίστικες και άσχετες αρλούμπες που γράφεις ως "αποστομωτικές απαντήσεις".

Για τον Άδη, αυτό που λες, το εκλαμβάνω ως πληροφορία και thanks γι' αυτήν. Θα το μελετήσω αργότερα και αν έχω κάτι να σε ρωτήσω, θα σε ρωτήσω. Φρόντισε να μου απαντήσεις σ' αυτό που θα σε ρωτήσω.

Edited by - zip on 15/05/2009 21:03:26