ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- TΟ ΦΙΔΙ ΤΗΣ ΓΕΝΕΣΗΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- TΟ ΦΙΔΙ ΤΗΣ ΓΕΝΕΣΗΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

Χ91 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/5
ΧΜέλος
15/11/2011, 17:05:13
Μάσεντον απ' οτι βλέπω σ' αυτό το ζήτημα εκφράζεις τις mainstream δογματικές απόψεις οι οποίες μας έφτασαν στο σημερινό χάλι. Κρίμα.
quote:
Είναι η επίσημη γραμματική της ελληνικής γλώσσας και όποιος δεν την γνωρίζει, γράφει λανθασμένα.
Αστειότητες.
quote:
Αυτά είναι ανοησίες. Το πολυτονικό δεν εξυπηρετούσε σε τίποτε.
Δυστυχώς αυτά που γράφεις είναι οι ανοησίες, και μάλιστα αυθαίρετες και ατεκμηρίωτες.

Με επιχειρήματα τύπου "αυτό δεν εξυπηρετεί", "το άλλο δεν χρειάζεται" η γλώσσα κατακρεουργήθηκε. Το αποτέλεσμα; Το βλέπουμε σήμερα με την λεξιπενία, την ανορθογραφία και την ασυνταξία.

quote:
Δεν άλλαζε σε τίποτε η προφορά του φθόγγου είτε είχε περισπωμένη επάνω είτε οξεία.
Μπορεί να μην φαίνεται στο γυμνό αυτί μεγάλη διαφορά, αλλά δεν εξαφανίστηκε. Όποιος προσέξει την αντιλαμβάνεται.

Άλλο το "ακριβώς", άλλος ο "ακριβός".

quote:
Ούτε είχε διαφορά στην προφορά ο "ύπνος" από το "είπα", αν και η δασεία στο "ύ" είχε κάποτε τη σημασία της.
Η διαφορά στην προφορά εξακολουθεί να υπάρχει. Το "όμως" προφέρεται με πιο παχιά πνοή απ' το "ώμος".
quote:
Η γλώσσα είναι ένας ζωντανός οργανισμός και εξελίσσεται όπως εξελίσσεται και το έθνος. Μη μου πεις ότι στο σπίτι σου μιλάτε λόγια ή αρχαία... Κι αφού δεν μιλάτε έτσι, γιατί να χρησιμοποιείτε τους τόνους αυτής της εποχής;
Άλλο πράγμα η εξέλιξη, άλλο η διαφθορά. Με τέτοιου είδους "επιχειρήματα" αύριο θα είμαστε στην φωνητική γραφή και μεθαύριο στα greeklish.
quote:
Όποιος γράφει στο πολυτονικό απλά βάζει παραπανίσια πράματα στη λέξη.
Παραπανίσια ε; Πολύ καλά.

"Η Δανάη καθάρισε το σπίτι με την βοήθεια της αδελφής της Μαρίας".

Λοιπόν για πες μου τι λέει αυτή η πρόταση;

Edited by - Χ on 15/11/2011 17:13:30

15/11/2011, 17:28:51
X

quote:
Μάσεντον απ' οτι βλέπω σ' αυτό το ζήτημα εκφράζεις τις mainstream δογματικές απόψεις οι οποίες μας έφτασαν στο σημερινό χάλι.

Εκφράζω τις προσωπικές μου απόψεις

quote:
Με επιχειρήματα τύπου "αυτό δεν εξυπηρετεί", "το άλλο δεν χρειάζεται" η γλώσσα κατακρεουργήθηκε. Το αποτέλεσμα; Το βλέπουμε σήμερα με την λεξιπενία, την ανορθογραφία και την ασυνταξία.

Ενώ όταν είχαμε την καθαρεύουσα, ένα τεχνητό κατασκεύασμα που όμως δημιουργήθηκε από την ανάγκη, είχαμε όλους τους Έλληνες να μιλάνε και να γράφουν άψογα. Για να μη μιλήσω για το ότι σ' άλλη γλώσσα γράφαμε και σ' άλλη μιλούσαμε.

quote:
Άλλο το "ακριβώς", άλλος ο "ακριβός".

Τη διαφορά δεν την κάνει ο τονισμός, αγαπητέ μου. Την κάνει το γεγονός ότι η πρώτη λέξη είναι επίρρημα και η δεύτερη επίθετο. Όσον αφορά την προφορά, προφέρονται ακριβώς το ίδιο.

quote:
Η διαφορά στην προφορά εξακολουθεί να υπάρχει. Το "όμως" προφέρεται με πιο παχιά πνοή απ' το "ώμος".

Προφανώς αστειεύεσαι, ναι;

quote:
Άλλο πράγμα η εξέλιξη, άλλο η διαφθορά. Με τέτοιου είδους "επιχειρήματα" αύριο θα είμαστε στην φωνητική γραφή και μεθαύριο στα greeklish.

Ανόητες κινδυνολογίες.

quote:

Αν μου τη διαβάσεις, θα σου πω. Αν την παρουσιάσεις μόνον γραπτά, θα πρέπει να καταφέρεις να δείξεις τι εννοείς.

macedon

ΧΜέλος
15/11/2011, 17:49:01
Μάσεντον,
quote:
Εκφράζω τις προσωπικές μου απόψεις
Τις ατεκμηρίωτες απόψεις σου είχαν και αυτοί που κατήργησαν στο γόνατο το πολυτονικό.
quote:
Ενώ όταν είχαμε την καθαρεύουσα, ένα τεχνητό κατασκεύασμα που όμως δημιουργήθηκε από την ανάγκη, είχαμε όλους τους Έλληνες να μιλάνε και να γράφουν άψογα. Για να μη μιλήσω για το ότι σ' άλλη γλώσσα γράφαμε και σ' άλλη μιλούσαμε.
Μάσεντον άσε τα "άλλα λόγια ν' αγαπιόμαστε" γιατί δεν σου ταιριάζουν.

Το λεγόμενο μονοτονικό (όπως και οι διάφορες γλωσσικές "μεταρρυθμίσεις") δεν χρειαζόταν πουθενά και μόνο προβλήματα δημιούργησε.

quote:
Τη διαφορά δεν την κάνει ο τονισμός, αγαπητέ μου. Την κάνει το γεγονός ότι η πρώτη λέξη είναι επίρρημα και η δεύτερη επίθετο.
Επειδή η πρώτη είναι επίρρημα και η δεύτερη επίθετο τονίζονται διαφορετικά αγαπητέ μου σαδιστόπουλε.
quote:
Όσον αφορά την προφορά, προφέρονται ακριβώς το ίδιο.
Έτσι θέλεις να πιστεύεις. Ρίξε όμως πρώτα μια ματιά στο άρθρο του Δ. Σαββόπουλου.
quote:
Προφανώς αστειεύεσαι, ναι;
Καθόλου.
quote:
Ανόητες κινδυνολογίες.
Όταν εκπαιδευτικοί γράφουν τέτοια πράγματα, επιβεβαιώνουν οτι αυτά που έγραψα μόνο κινδυνολογίες δεν είναι.
quote:
Αν μου τη διαβάσεις, θα σου πω.
Πριτς! Όχι γρασαδόρικες υπεκφυγές μάσεντον! Μια τέτοια πρόταση θα μπορούσες να βρεις σε κάποιο βιβλίο ή εφημερίδα. Τι θα έκανες; Θα έπαιρνες τηλέφωνο τον αρθρογράφο να στην διαβάσει φωναχτά;

Λοιπόν τι λέει η πρόταση;

Edited by - Χ on 15/11/2011 17:50:35

15/11/2011, 17:58:49
quote:
X

Χ, εδώ αναφέρεσαι νομίζω σε σημεία στίξης. Η πρόταση :

"Η Δανάη καθάρισε το σπίτι με την βοήθεια της αδελφής της Μαρίας"

είναι διαφορετική από την πρόταση :

"Η Δανάη καθάρισε το σπίτι με την βοήθεια της αδελφής της, Μαρίας"

Το λάθος στην κατανόηση της πρότασης, δεν πρόκύπτει από την μη χρήση του πολυτονικού, αλλά από την παράλειψη ή όχι ενός σημείου στίξης. Η πολυτονικότητα που εξυπηρετεί εδώ ;

Edited by - zip on 15/11/2011 18:02:23

ΧΜέλος
15/11/2011, 18:02:06
Δεν λείπει κανένα σημείο στίξης αναλφάβητε Καραγκιοζίπ.

Άντε να μπουρδολογήσεις αλλού και μην πετάγεσαι σαν πορδή.

17/11/2011

15/11/2011, 18:04:13
Βρε στόκε, είναι το ίδιο αυτό

quote:
"Η Δανάη καθάρισε το σπίτι με την βοήθεια της αδελφής της Μαρίας"

με αυτό ;

quote:
"Η Δανάη καθάρισε το σπίτι με την βοήθεια της αδελφής της, Μαρίας"

15/11/2011, 18:08:49
Γι' αυτό σου λέει ο άλλος να του την διαβάσεις. Για να ακούσει που θα κάνεις την παύση ...

Κάρβουνο καις ; ... κολλημένε ...

Edited by - zip on 15/11/2011 18:10:10

ΧΜέλος
15/11/2011, 18:16:12
Χιμπατζίπ κατάλαβα πολύ καλά για ποιό λόγο μου ζήτησε να του την διαβάσω. Σιγά μην περίμενα εσένα.

Αμόλα λοιπόν γιατί δεν μας χρειάζονται οι ασυναρτησίες σου.

15/11/2011, 18:17:31
Βάλε άλλο παράδειγμα ... βλαμμένε ... για να πεις αυτό που θες.

17/11/2011

NotirkΜέλος
15/11/2011, 18:25:36
[quote]

Αγαπητέ Νότρικ μας γράφεις: Πολλά τα μηνύματα που μας στέλνει η ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΒΑΤΑΡ ΧΡΙΣΤΟ..

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Ίσως να μην το γνωρίζεις,αλλά δεν είναι αλληγορία. Όντος ήρθε ο Ι. Χριστός κι έγινε αληθινός άνθρωπος.
=============================================================

-Eσυ,πως το γνωριζεις;
-----------------------------------------------------------

{quote}
Όποιος όμως δεν το παραδέχεται ότι ο Χριστός ήρθε κι έγινε αληθινός άνθρωπος, δεν έχει το Πνεύμα του Θεού, αλλά του αντιχρίστου
============================================================

-Eγω,θεωρω βλασφημια,το οτι ο Χριστος ειχε υλικο σωμα.Βλασφημια για την οποια ,εχει πληρωσει πολυ ακριβα η ανθρωποτητα.
--------------------------------------------------------------
{quote}
που έχετε ακούσει ότι έρχεται, λοιπόν αυτός,ο αντίχριστος, ήδη βρίσκεται μέσα στον κόσμο.
==============================================================

-Εδω και δυο χιλιαδες χρονια,τον εχει φερει ρο παπαδαριο.

{quote}

Τον Ι. Χριστό όμως τον ονομάζουμε: Ο Υιός του Θεού του Ζώντος.

Tίποτα δεν είναι αλληγορία, δεν υπάρχει πιο πραγματικό γεγονός, από το Πάθος, την Σταύρωση, την Ταφή, και την Ανάσταση Του.

anahs
===============================================================

-Για να καταλαβω,εννοεις τον Ορφεα,τoν Μυθρα,τον Διονυσο,Τον Ωρο
η τον Χριστο;

15/11/2011, 18:26:43
Η λέξη π.χ ωραία, γράφεται :

ωραα (με περισπωμένη)

αλλά γράφεται και

ωραία (με οξεία)

Στην πρώτη περίπτωση (στο πολυτονικό δηλ.) θα γραφόταν με περισπωμένη αν έλεγε π.χ τα ωραία πράγματα, ενώ στη δεύτερη αν έλεγε π.χ την ωραία γκόμενα. Οι πολυτονιστές λαμβάνουν υπ' όψην τους το άρθρο που προηγείται, ενώ στο μονοτονικό δεν χρειάζεται να το λάβεις υπ' όψην σου αυτό.

Στην περίπτωση αυτή, δεν αρκεί η φωνητική ανάγνωση γιατί αν ακούσεις απλώς την λέξη "ωραία", δεν θα μπορείς να καταλάβεις αν εννοεί "ωραία πράγματα" ή "ωραία γκόμενα". Συνεπώς, δεν θα ξέρεις και πως να την γράψεις αν είσαι πολυτονιστής.

Αυτό μάλλον εννοείς, αλλά τέτοιος τσιμεντόλιθος που είσαι ... πώς να το παραδεχθείς ;

Edited by - zip on 15/11/2011 18:47:04

NotirkΜέλος
15/11/2011, 18:35:49
[quote]

Αγαπητέ Νότρικ μας γράφεις: Πολλά τα μηνύματα που μας στέλνει η ΑΛΛΗΓΟΡΙΑ, ΓΙΑ ΤΟΝ ΑΒΑΤΑΡ ΧΡΙΣΤΟ..

__________________________________________________________________________________________________________________________________

Ίσως να μην το γνωρίζεις,αλλά δεν είναι αλληγορία. Όντος ήρθε ο Ι. Χριστός κι έγινε αληθινός άνθρωπος.
-------------------------------------------------------------

Εσυ το γνωριζεις;και πως;
==============================================================
{{quote]

Όποιος όμως δεν το παραδέχεται ότι ο Χριστός ήρθε κι έγινε αληθινός άνθρωπος, δεν έχει το Πνεύμα του Θεού, αλλά του αντιχρίστου
------------------------------------------------------------

-Eιναι βλασφημια να λεμε,ουο ο Χριστος ειχε υλικο σωμα.
============================================================
{quote}

που έχετε ακούσει ότι έρχεται, λοιπόν αυτός,ο αντίχριστος, ήδη βρίσκεται μέσα στον κόσμο.
-----------------------------------------------------------

-Ναι,εδω και δυο χιλιαδες χρονια,τον εχουν φερει οι ρασοφοροι.
===============================================================

[quote]

Τον Ι. Χριστό όμως τον ονομάζουμε: Ο Υιός του Θεού του Ζώντος.

Tίποτα δεν είναι αλληγορία, δεν υπάρχει πιο πραγματικό γεγονός, από το Πάθος, την Σταύρωση, την Ταφή, και την Ανάσταση Του.

-Εννοεις τον Ορφεα,τον Μιθρα,τον Ωρο,τον Διονυσο η τον Χριστο;

NotirkΜέλος
15/11/2011, 18:41:45
-Συγνωμη για το διπλο ποστ.

15/11/2011, 18:52:56
quote:

X

Ο Χ θέλει να πεί:

Η Δανάη καθάρισε το σπίτι με την βοήθεια τής αδελφής τής Μαρίας.

Αν βάζαμε τους τόνους!!

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

Edited by - ΝΙΚΟΜΑΧΟΣ on 15/11/2011 18:55:37

15/11/2011, 18:54:00
Δεν ξέρει ούτε ο ίδιος τι θέλει να πει ΝΙΚΟΜΑΧΕ. Αυτός το έβαλε αυτό το παράδειγμα γιατί ο macedon είπε πως το πολυτονικό είναι παραπανίσια πράγματα στις λέξεις. Και λέει αυτός :

quote:
X

Παραπανίσια ε; Πολύ καλά.

Η πρόταση, αν δεν χρησιμοποιήσει κάποιος κόμμα [ είτε ως σημείο στίξης, είτε ως παύση στην φωνητική του ανάγνωση ] σημαίνει αυτό που διαβάζεις : πως η Δανάη με την βοήθεια της αδελφής της Μαρίας, καθάρισε το σπίτι. Αν όμως βάλεις ένα κόμμα [είτε ως σημείο στίξης στην γραφή, είτε ως παύση στην φωνητική σου ανάγνωση], δηλ. πεις "Η Δανάη καθάρισε το σπίτι με την βοήθεια της αδελφής της, Μαρίας", σημαίνει πως η Δανάη και η αδελφής της, η Μαρία, καθάρισαν το σπίτι. Στην πρώτη περίπτωση δηλ. αναφέρεται στην αδελφή της Μαρίας, ενώ στην δεύτερη στην αδελφή της Δανάης. Εδώ δεν χρειάζεται το πολυτονικό. Μια παύση χρειάζεται για να καταλάβει ο ακροατής αν η πρόταση λέει για την αδελφή της Μαρίας ή την αδελφή της Δανάης. Ε, αυτή η παύση στο γραπτό λόγο είναι το κόμμα. Αυτό χρησιμοποιείται και στο μονοτονικό.

Γι' αυτό του λέω πως το παράδειγμά του είναι μπούρδα. Αλλά, άμα είναι ο άλλος κολλημένος στόκος ... τι να του πεις και τι να του γράψεις ; Θέλει να πει κάτι, κι ούτε ο ίδιος ξέρει πως να το πει ...

Edited by - zip on 15/11/2011 19:19:19

15/11/2011, 18:56:54
Κάποια στιγμή θα το πάρει το ποτάμι και θα μάθουμε...
Ετσι Χ?

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

15/11/2011, 19:16:28
Ζιπ
ο Χ έβαλε αυτή την πρόταση,μιλώντας με τον macedon για τόνους και όχι για σημεία στίξης.
Αρα πρόκειται για τοποθέτηση τόνων,που αλλάζουν το νόημα και οχι ενα κόμα.

Αν τονίσουμε το << τής >> σημαίνει: τής αδελφής τής Μαρίας και οχι τής αδελφής της ίδιας τής Δανάης.

Τουλάχιστον έτσι το αντιλαμβάνομαι.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.

15/11/2011, 19:21:11
Μα, ο τόνος στο "της" μπορεί να μπεί, είτε αν χρησιμοποιείς μονοτονικό, είτε πολυτονικό. Δεν σου το απαγορεύει το μονοτονικό να το κάνεις. Κατάλαβες ; Δηλ. αν γράψεις "Η Δανάη καθάρισε το σπίτι με την βοήθεια της αδελφής τής Μαρίας", πάλι μονοτονικά γράφεις. Δεν γράφεις πολυτονικά. Σου λέω ... αυτό το παράδειγμα που χρησιμοποιεί δεν είναι σωστό γι' αυτό που θέλει να πει. Το παράδειγμα που δίνω εγώ παραπάνω, είναι πιο κοντά σ' αυτό που θέλει να πει ο X, αλλά άντε να του το δώσεις να το καταλάβει ...

Edited by - zip on 15/11/2011 19:31:20

anna999Μέλος
15/11/2011, 19:33:58
ΝΟTRIK, παραθέτω ότι μου ζήτησες, α' Ιωάννου β' 18, α' Ιωάννου β'22, α΄ Ιωάννου δ'3, β' Ιωάννου 7¨.

anahs

15/11/2011, 19:38:38
quote:

Μα, ο τόνος στο "της" μπορεί να μπεί, είτε αν χρησιμοποιείς μονοτονικό, είτε πολυτονικό. Δεν σου το απαγορεύει το μονοτονικό να το κάνεις. Κατάλαβες ; Δηλ. αν γράψεις "Η Δανάη καθάρισε το σπίτι με την βοήθεια της αδελφής τής Μαρίας", πάλι μονοτονικά γράφεις. Δεν γράφεις πολυτονικά. Σου λέω ... αυτό το παράδειγμα που χρησιμοποιεί δεν είναι σωστό γι' αυτό που θέλει να πει. Το παράδειγμα που δίνω εγώ παραπάνω, είναι πιο κοντά σ' αυτό που θέλει να πει ο X, αλλά άντε να του το δώσεις να το καταλάβει ...

Edited by - zip on 15/11/2011 19:31:20

Νομίζω ότι υπάρχει διαφορά Ζιπ.
Στο μονοτονικό ο τόνος είναι οξεία.
Στο πολυτονικό όμως είναι περισπωμένη και εκεί είναι η ένσταση του Χ.
Πάντως δεν είμαι φιλόλογος και μπορεί να κάνω λάθος.

ΔΥΣΤΥΧΙΑ ΣΟΥ ΕΛΛΑΣ
ΜΕ ΤΑ ΤΕΚΝΑ ΠΟΥ ΓΕΝΝΑΣ.