ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Antidogma.gr - ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet

- Antidogma.gr - ΝΕΑ - Μέσα από το Διεθνές Internet

TheChosenNone31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
dragon riderΜέλος
12/02/2006, 03:36:41
durden_alie
quote:
Δηλαδή σαν να λέμε ότι το ίντερνετ στη γέννησή του ήταν ένα παρθένο δάσος στο οποίο εφόσον πρόλαβε και βλάστησε και ρίζωσε η απόλυτη ελευθερία, είναι πολύ δύσκολο να επιβιώσουν τα διάφορα "ζιζάνια"

Έτσι πιστεύω.
το διαδυκτίο μπορεί να μην επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από την νομοθεσία έχει όμως ηθική.
Ζιζάνια έχουν φυτρώσει τα οποία ακούνε στο όνομα πορνογραφία και φυσικά το χειρότερο από όλα τα ζιζάνια είναι αυτό που προσπαθεί να μεταμορφώσει το διαδυκτιο σε ένα μεγαλο πολυκατάστημα.

Το παράδειγμα σου με τον Παττακο ήταν πολύ πετυχημένο αν σκεφτείς ότι οι μεγαλύτερες ζημίες στο διαδυκτίο γίνονται από τα θύματα που μέσα στην απροσεξία τους παίρνουν και άλλους στον λαιμό τους.
Ο κίνδυνος παραμονεύει με πολλά πρόσωπα.
Το διαδυκτίο είναι μια ανοιχτή κοινότητα όμως περιέχει και κλειστές κοινότητες οι οποίες καμία φορά μπορεί να αποδειχτούν πολύ επικίνδυνες.
Πολιτικά και θρησκευτικά δόγματα είναι έτοιμα να ανοίξουν της πύλες τους στον αδαή που θα βρεθεί στον δρόμο τους και αν γίνει αυτό είναι δύσκολο να ξανανοίξουν για να φύγει.

το διαδυκτίο έχει μια πλευρά η οποία εφαρμόζεται πολύ δύσκολα στον πραγματικό κόσμο.
Οι αδύναμοι μπορούν να χτυπήσουν τους ισχυρούς με την ίδια ευκολία που χτυπούν οι ισχυροί τους αδύναμους στον πραγματικό κόσμο.

Μέσα από το διαδυκτίο μερικοί άνθρωποι βρίσκουν την ευκαιρία να περάσουν από την αμφισβητηση στην δράση.

quote:
Εκτός πια κι αν πούμε ότι διαφωνείς επειδή...δε γουστάρεις, ρε παιδί μου

Ισχύει και το δεν συμφωνώ επειδή το σκέφτηκες εσύ και όχι εγώ.
Υπάρχει και η ζήλια.
Πολύπλοκο πράγμα η σκέψη.

Συνήθως μέσα από το διαδυκτίο όταν αμφισβητούν κάτι και περνάνε στην δράση αναφέρουν και τον λόγο.
Μέσα από το διαδυκτίο μπορείς να επιτεθείς σε δόγματα θρησκευτικά και πολιτικά επειδή δεν υπάρχει τρόπος να φωνάξεις αυτό που σκέφτεσαι για αυτά τα δυο πραγματάκια χωρίς να μπλέξεις άσχημα.

CHINA COMMUNIST FOR HUMAN RIGHTS STUDIES

CIA

University of Texas

ΣΑΤΑΝΙΣΤΕΣ; ΑΗΔΙΑΣΜΕΝΟΙ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ;

Είναι και αυτός ένας τρόπος για να ακουστεί αυτό που νοιώθεις και σκέφτεσαι...Η εποχή μας πάσχει από κουφαμαρα.

12/02/2006, 20:18:40
Πάντως, ότι υπάρχει προσπάθεια δαιμονοποίησης του ίντερνετ βασισμένη στα "ζιζάνια" τα οποία ανέφερες, αλλά και σε άλλα φαινόμενα, είναι γεγονός. Πέρα από τις "κραυγές" κάποιων περί "δογματικών φόρουμ", έχουμε ουκ ολίγες φορές γίνει μάρτυρες μιας τέτοιας προσπάθειας από τα άλλα μέσα ενημέρωσης. Θυμάμαι χαρακτηριστικά την περίπτωση του τύπου που αυτοκτόνησε κατόπιν οδηγιών από κάποιον άλλο που είχε γνωρίσει μέσω ίντερνετ...Τα κανάλια φυσικά φρόντισαν να τονίσουν κατάλληλα το μέσω ίντερνετ, λέγοντας εμμέσως πλην σαφώς ότι : "Δείτε που οδηγεί το ίντερνετ!". Αυτές οι προσπάθειες είναι λογικό να γίνονται...Το ίντερνετ κλέβει μερίδιο της πίτας της ενημέρωσης, συν το ότι η πληροφορία εδώ δεν φιλτράρεται από κανέναν καναλάρχη. Εγώ πχ ζω τους τελευταίους μήνες χωρίς τηλεόραση και η ενημέρωσή μου δεν μπορώ να πω ότι υστερεί σε τίποτα. Πάνω σε κάτι τέτοια λοιπόν πατούν όσοι θέλουν να βάλουν επιπλέον "φίλτρα" στο διαδίκτυο. Συμφωνώ όμως ότι οι αντιδράσεις των χρηστών σε κάτι τέτοιο θα είναι μεγάλες! Δεν σηκώνουμε μύγα στο σπαθί μας σ' αυτά τα θέματα μέχρι στιγμής και καλά κάνουμε... Αυτό συνδυάζεται και μ' αυτό που είπες ότι :

quote:
Οι αδύναμοι μπορούν να χτυπήσουν τους ισχυρούς με την ίδια ευκολία που χτυπούν οι ισχυροί τους αδύναμους στον πραγματικό κόσμο.

Η ΦΩΝΗ αλλά και η ΔΡΑΣΗ εδώ έχουν δύναμη!

Και κάτι άλλο :

quote:
Ισχύει και το δεν συμφωνώ επειδή το σκέφτηκες εσύ και όχι εγώ.
Υπάρχει και η ζήλια.

Σίγουρα υπάρχει κι αυτό. Τέτοια "κίνητρα" όμως δε νομίζεις ότι αποκαλύπτονται γρήγορα; Αυτό που είπα δηλαδή πριν περί "γυμνού βασιλιά"...Αν κάποιος ξεκινά έτσι γρήγορα θα εκτεθεί νομίζω!

silverwhisperΜέλος
12/02/2006, 20:37:45
εγω παντως πιστευω οτι οι μεγαλυτεροι δογματικοι ειναι αυτοι που διαλαλουν επισημως την ανοιχτομυαλια τους.και πιστεψτε με,μιλαω απο προσωπικες εμπειριες, της καθημερινης μου ζωης...και να φανατστειτε οτι τετοιοι ανθρωποι ειναι εκπαιδευτικοι.

Comforting home,mother's lap,chance for immortality...where being wanted baame a thrill,I never knew...

...it does not do to dwell on dreams and forget to live,remember that...

dragon riderΜέλος
13/02/2006, 03:06:40
durden_alie
quote:
Το ίντερνετ κλέβει μερίδιο της πίτας της ενημέρωσης, συν το ότι η πληροφορία εδώ δεν φιλτράρεται από κανέναν καναλάρχη.

Εννοείται πως προτιμώ το διαδυκτίο για την ενημέρωση μου.
Προτιμώ το indymedia αν και...

Ποιο είναι το τηλεοπτικό δόγμα;

silverwhisper
Υπάρχουν και αυτοί.
Είναι μεγάλη υπόθεση να μπορείς να επιβάλεις το προσωπικό σου δόγμα.

13/02/2006, 22:35:28
quote:
Ποιο είναι το τηλεοπτικό δόγμα;

Μια εύκολη απάντηση σ' αυτό θα μπορούσε να είναι : "Το κυνήγι της τηλεθέασης"...Περισσότερη θεαματικότητα, περισσότερες διαφημίσεις, περισσότερο χρήμα! Το κυνήγι του οικονομικού κέρδους λοιπόν θα μπορούσε να αποτελεί από μόνο του ένα "δόγμα" στα χνάρια του οποίου βαδίζουν τα ΜΜΕ.

Το θέμα όμως δεν είναι τόσο απλό. Όλοι λίγο πολύ γνωρίζουμε ότι το να διατηρεί κάποιος ένα μέσο (κανάλι, ραδιοφωνικό σταθμό, εφημερίδα κλπ) δεν είναι κάτι που αποφέρει οικονομικά κέρδη. Θα έλεγα μάλιστα ότι μάλλον πρόκειται για "επιχειρήσεις" με παθητικό, στων οποίων τον προϋπολογισμό οι διαφημίσεις συνεισφέρουν ένα μέρος αυτού. Η διατήρηση όμως ενός μέσου ενημέρωσης προσφέρει στον "κάτοχο" το τεράστιο πλεονέκτημα του επηρεασμού της κοινής γνώμης. Τεράστια λοιπόν τα έξοδα συντήρησης, αλλά και τεράστια τα οφέλη για όποιον θέλει να "περάσει" μαζικά αντιλήψεις στον κόσμο.

Στο διαδίκτυο φυσικά ισχύει αυτό που είπες πιο πριν :

quote:

δηλαδή ο καθένας πλέον μπορεί να διατηρεί μια ιστοσελίδα και να λέει ό,τι θέλει, να εκφράζει τις απόψεις του ελεύθερα χωρίς να φιμώνεται από κανέναν "καναλάρχη" ή "ιδιοκτήτη εφημερίδας". Βεβαίως και υπάρχουν μεγάλα site, ελεγχόμενα και έχοντα "γραμμή" για πολλά πράγματα, site που φυσικά απαιτούν και πολλά έξοδα για να κρατηθούν ανοιχτά. Το ίντερνετ όμως χωράει τα πάντα... Και το μεγάλο ψάρι και το μικρό! Κι έχει κι ένα άλλο ασύγκριτο πλεονέκτημα : Δεν υπάρχουν οι περιορισμοί των άλλων μέσων όπως πχ του τηλεοπτικού χρόνου ή του χώρου ενός εντύπου!

Ποιο είναι για σένα το τηλεοπτικό δόγμα;

dragon riderΜέλος
14/02/2006, 19:48:55
durden_alie
quote:
Ποιο είναι για σένα το τηλεοπτικό δόγμα;

Η πολιτική και η θρησκεία έχουν συγκεκριμένους κανόνες που μπορούν να μεταφραστούν σε σύνταγμα και θεϊκή εντολή.
Το δόγμα λοιπόν κινείται με συγκεκριμένο τρόπο.

Το δόγμα είναι εξουσία και αν σκεφτούμε πως η τηλεόραση είναι ένα είδος εξουσίας το οποίο κινείται χωρίς συγκεκριμένο τρόπο τότε έχουμε κάτι ανώτερο και από το ίδιο το δόγμα.

Οι απόλυτες άρχοντες ενός τόπου είναι οι πολιτικοί και οι θρησκευτικοί ηγέτες.
Τι απόλυτοι άρχοντες είναι αυτοί από την στιγμή που τρέμουν στην ιδέα ότι θα τους κρεμάσει κάποιος δημοσιογράφος από κάποιο τηλεοπτικό παράθυρο;

Το δόγμα είναι ο αρχαίος τρόπος εξουσίας ενώ η τηλεόραση είναι ο νέος τρόπος ο οποίος εξουσιάζει και τα δόγματα.

ΕΡΙΧΘΟΝΙΟΣΝέο Μέλος
15/02/2006, 14:25:03
Συγγνώμη, ἀλλὰ γιὰ ποιὸν ἀντιδογματισμό ὁμιλεῖτε;

Ἐδῶ βλέπω δῆθεν «προοδευτικοὺς» πού, ὑποκριτικότατα, κόπτονται γιὰ τήν... «ἐλευθερία τοῦ λόγου», μέχρι τοῦ σημείου νὰ ἀπαιτοῦν τὸ δικαίωμα ἀκόμη καὶ νὰ ὑβρίζουν τὸν προφήτη τοῦ Ἰσλάμ, ἤ ἀκόμη καὶ νὰ... ἐκσπερματώνουν δημοσίως ἐπάνω στὴν εἰκόνα τοῦ Ἰησοῦ Χριστοῦ (!), οἱ ἴδιοι σὲ χώρο ἐλευθέρας ἐκφράσεως ἰδεῶν νὰ διαγράφουν συνέλληνα, μόνο καὶ μόνο ἐπειδὴ ἐτόλμησε νὰ ἐκφραστοῦν εἱς βάρος τῶν... σφαγέων τοῦ Ἑλληνισμοῦ τουρκομογγόλων!

Καὶ μετὰ θέλουν νὰ ὁμιλοῦν γιά... «ἀντιδογματισμό»! (Καί, γιὰ νὰ εἶναι μέσα, ῥίχνουν καί καμμιά κραυγή κατά τοῦ... «σκοταδιστικοῦ χριστιανισμοῦ» καὶ τοῦ... Ἀρχιεπισκόπου.) Οὐαὶ ὑμῖν, ὑποκριτές.

Θλιβερό. Νὰ χαρῶ «προοδευτικοὺς» καὶ «φιλελεύθερους» ποὺ θέλουν «ἐλεύθερα» νὰ ὑβρίζουν τὴν πίστη καὶ τὶς παραδόσεις ἡμῶν τῶν Ἑλλήνων, ἀλλὰ διώκουν ὅποιον ὑβρίσει τοὺς... σφαγεῖς μας, τούρκους!

Τρομάζω. Σὲ τὶ ἐπίπεδο ἰδεολογικῆς μαλάκυνσης μᾶς ἔχει φτάσει ὁ ψευτοπροοδευτισμός πιά, ὥστε νὰ συμπεριφερόμαστε τόσο σχιζοφρενικά καί τόσο αὐτοκτονικά, εἱς βάρος τοῦ ἴδιου μας τοῦ ἔθνους, τοῦ ἰδίου τοῦ ἐαυτοῦ μας; Ἔχουμε φτάσει ὡς λαὸς σὲ ἐπίπεδο... λέμινγκ, νὰ προχωροῦμε ὑπνωτισμένοι πρὸς τὸν γκρεμό! Ἄς μᾶς βοηθήσουν οἱ θεοὶ (καὶ οἱ Δώδεκα καὶ ὁ ἕνας καὶ ὅλοι) νὰ ξυπνήσουμε, πρὶν εἶναι πολὺ ἀργά.

Ω παίδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερούτε πατρίδ', ελευθερούτε δε παίδας, γυναίκας, θεών τε πατρώων έδη, θήκας τε προγόνων· νυν υπέρ πάντων αγών.

16/02/2006, 01:07:41
Αγαπητέ Εριχθόνιε...

Με κάποια δυσκολία μπόρεσα και διάβασα το μήνυμά σου, αφού πιθανώς χρησιμοποιείς κάποια πολυτονική γραμματοσειρά και, στον δικό μου τουλάχιστον υπολογιστή, οι τονισμένες συλλαβές εμφανίζονται σαν τετραγωνάκια...

Πάνω σ' αυτά που είπες έχω να σου θέσω το εξής ερώτημα, ως ανήκων στους ψευτοπροοδευτικούς που τόσο πολύ κατακρίνεις : Οι γενικέυσεις και οι αφορισμοί του είδους : "Οι Τουρκομόγγολοι είναι σφαγείς μας!" είναι ή δεν είναι ένα είδος δογματισμού;

Edited by - durden_alie on 16/02/2006 01:08:15

16/02/2006, 03:48:09
Αγαπητέ Εριχθόνιε, αυτή τη στιγμή, κάπου στην Τουρκιά, σε κάποιο Τούρκικο φόρουμ, υπάρχει ένας αντιστοιχος Τούρκος με τις δικές σου ιδέες αλλά "αντιστροφα". Κι εγώ σε ρωτάω ευθέως. Ποιος εχει δικιο και ποιος άδικο?? Θεωρείς τον ευατό σου αντικειμενικό κριτή για να αποδώσεις κατηγορίες στον λαό που ζει απεναντι? Και άλλη μια ερώτηση στο θεμα ελληνοτουρκιές σχεσεις που βλεπω σε απασχολει. ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΕΙ ΑΥΤΗ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΙΑ?? Η αφύπνιση που αναφέρεις πιστεύεις ότι επέρχεται με την διαιώνηση αντιπαραθέσεων ή με την διασφάλιση ειρηνικών σχέσεων και συνεργασίας μεταξύ των λαών? Ναι στο να μαθαινουμε την ιστορία μας. Οχι ομως στο να συντηρούμε μιση σε σημερινους ανθρώπους επειδη οι προγονοι τους μας νικησαν σε ιστορικους πολεμους και μας εσφαξαν κατα πολύ περισσότερο απο οτι εμεις. Η ιστορια ειναι γεμάτη απο πολέμους και κατακτήσεις λαών απο άλλους λαούς. Κι εμεις σφαξαμε, και αλλοι μας σφάξανε, κι εμεις κατακτήσαμε, και άλλοι μας κατέκτησαν? Γιατι ειμαστε ντε και καλά εμεις οι καλοί του έργου και οι αντιπαλοι οι κακοι? ΓΙΑΤΙ??? Ο πόλεμος, ο φασισμός, ο επεκτατισμός, ο ρατσισμός ειναι η μάστιγα που πρέπει να καταπολεμησουμε αγαπητε Εριχθόνιε και όχι έναν συγκεκριμενο λαό που νομιζουμε οτι την παράγει.

Οσο για την προσβολή θρησκευτικών συμβόλων το θεμα δεν ειναι τοσο απλό. Αν αρχισουμε να υποχωρούμε σε θεματα που εχουν να κάνουν με την ελευθερια του λογου και της εκφρασης τότε αυτο θα ειναι πισωγυρισμα και συντηρητισμός. Αν ο καθένας αρχισει να προσβάλλεται ετσι ευκολα τοτε θα δημιουργηθει ενας φαυλος κύκλος που θα πρέπει να καταργήσουμε τα πάντα. Ας φιμώσουμε τον Μιτσικώστα επειδή θιχτηκε ο τάδε πολιτικός. Ας φιμώσουμε τον Θεμο Αναστασιάδη επειδή θίχτηκε η τάδε τραγουδίστρια. Ας φιμώσουμε τους τραγουδιστές επειδή θιξανε ενα άλλο πολιτικο με τους στιχους τους. Ας φιμώσουμε τον De Cordie επειδή προσέβαλλε τον Χριστιανισμό με τον βλάσφημο πινακά του. Ας πάρουμε το κεφάλι του Δανού σκιτσογράφου επειδή εθιξε τον Μωάμεθ. Ας καψουμε τα Asterix & Ovelix επειδη χλευάζουν τον Ιουλιο Καίσαρα και ο σημερινος του απόγονος Μπερλουσκόνι αισθάνθηκε αηδία και θιχτηκε η ιστορια του εθνους του. Ας βομβαρδίσει ο Μπους και ο Μπλερ ολες τις εφημριδες και τα περιοδικά που προσβάλλουν το άτομό τους με γελοιογραφίες. Τετοιο κοσμο θες?
Θα μπορούσα κι εγώ να ισχυριστώ ότι προσβάλλονται τα δικά μου αθεϊστικά πιστεύω από τα εδάφια της Παλαιάς Διαθήκης και να απαιτήσω να διαγραφούν αλλιώς θα αρχίσω να καίω εκκλησίες... Γι'αυτό σου λέω...ας αφήσουμε τον καθενα να βγάζει ενα σκιτσο οταν έχει έμπνευση γιατι αν το αναλύσουμε θα πρέπει να καταργήσουμε και να φιμώσουμε τα πάντα, επειδή ο οποιοσδήποτε μπορεί να πορσβάλλεται απο οτιδήποτε!!!
Εξάλλου αν μια θρησκεια η πιστοί της την έχουν βαθειά ριζωμένη μέσα τους δεν εχουν να φοβηθούν τιποτα απο οποιοδηπτε σκιτσάκι που θα αμφισβητει ενα θρησκευτικο ήρωα. Και ξαναλέω απο τη στιγμή που ζητάς να προστατευθει η θρησκεια σου με νομους και λογοκρισία, ειναι σαν να παραδέχεσαι οτι η θρησκεια σου ειναι τρωτη, ευκολοκαταβλητη και δεν μπορει απο μονη της να ορθωσει το αναστημα της και να αποκρουσει τις οποιες κατηγοριες που θα προέλθουν από ένα "βλάσφημο" συγγραφέα, ζωγράφο, σκιτσογράφο, τραγουδιστή κτλ.

Επίσης επειδή αναφέρεις για λεμινκγσ και οτι προχωράμε υπνωτισμένοι, πες μου σε παρακαλώ ήταν υπνωτισμένοι και λέμμινγκς τα 3.000.000 που υπέγραψαν για να μεινει το θρήσκευμα στις ταυτότητες ναι ή όχι? Εγώ θα σου πω οτι ΦΥΣΙΚΑ ΚΑΙ ΗΤΑΝ!! διοτι τσιμπησανε σε μια κινδυνολογία/προπαγάνδα ότι τάχα μου πάνε να μας ξεριζώσουν τις παραδόσεις μας και την ιστορια μας. Και η όλη φάση μου θύμισε το παραμύθι, στο οποίο εκείνος ο τυπας παιζει μια φλογέρα και απο πισω τον ακολουθούν πολυάριθμοι αρουραίοι χωρις βουληση, κριτική ικανότητα και αδογματιστη σκεψη. Αυτό ναι, ειναι υπνωση και συνδρομο "λεμινγκς". Κανεις δεν μπορει να σου ξεριζώσει την ιστοριά σου αν εσυ την διαβάζεις και ασχολεισαι με αυτην(χωρις βεβαια να φανατιζεσαι). Κανεις δεν μπορει να στην ξεριζώσει αν εσυ επισκέπτεσαι την Ακροπολη, τα μουσεια μας και τα υπόλοιπα μνημεια του τοπου αυτού. Στο χέρι σου ειναι να την διατηρησεις, αλλά επαμε χωρις φανατισμούς και ακρότητες.

Βεβαια, εχεις και ενα δικιο σε αυτά που λες για ορισμενους ψευτοπροοδευτικούς. Οντος υπάρχουν τετοιοι και ειναι αυτοί οι οποίοι ενω κάποτε ειχαν πραγματι προοδευτικές αντιλήψεις και επαναστατικές ιδέες, πλεον εχουν βολευτεί σε καρεκλες και ποστα και τρωνε καλα εχοντας ξεχάσει την φλόγα του πιτσιρικά που ειχαν κάποτε μέσα τους. Δεν ειναι ομως ολοι ετσι. Υπάρχουν και αληθινοι προοδευτικοι με ιδανικά και θεληση για καλύτερο μελλον και ας μην βιαζομαστε να τους λεμε προδωτες διοτι δεν ξερουμε με ποιο τροπο ο καθενας συνεισφέρει σε αυτο τον τοπο. Και τελος θα εκφρασω την άποψή μου ότι αυτό που χρειάζεται ο κόσμος για να πάει μπροστά ειναι ένα νιτσεϊκό γκρεμισμα, των δογμάτων, των αυθεντιών, των ειδώλων και των Θεών που τρεφονται από ανθρώπινες σάρκες τάζοντας στα θύματα/πιόνια τους παρθένες στον άλλο κοσμο. Η πρόοδος επήλθε παντα μετά από αμφισβήτηση και κατάρρευση μιας αυθεντιας ή ενος δόγματος. Ευχαριστώ που με ανεχτηκατε ακόμα μια φορά.

ΥΓ. φιλε Ερυχθόνιε, ουτε εγώ μπορω να διακρινω καθαρα ολα τα γραμματα του ποστ σου.

Brother will kill brother, spilling blood across the land, killing for religion, something I don't understand...

Η Ακρόπολη ανήκει σε αυτούς που την έχτισαν...

Ο ΚΕΦΤΕΣ ΓΑΡ ΒΑΡΥΣ....ακόμα πονάει το στομάχι μου...

16/02/2006, 04:39:00
ΕΙΜΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΑ ΕΓΩ ΤΗΣ ΜΗΧΑΝΗΣ ΣΑΣ, ΚΑΙ Ο ΓΙΟΣ ΜΟΥ Τ'ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΟ, ΘΑ'ΝΑΙ ΕΝΤΑΞΥ ΜΙΑ ΖΩΗ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΨΗ ΣΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΑΡΙΣΤΟ ΥΛΙΚΟ

Just like the Pied Piper, led rats through the streets, we dance like marionets, swaying to the symphony of destruction

Brother will kill brother, spilling blood across the land, killing for religion, something I don't understand...

Η Ακρόπολη ανήκει σε αυτούς που την έχτισαν...

Ο ΚΕΦΤΕΣ ΓΑΡ ΒΑΡΥΣ....ακόμα πονάει το στομάχι μου...

18/02/2006, 01:07:32
Κύριοι, διάβασα με ενδιαφέρον όλες τις παραπάνω απόψεις, μερικές ακραίες, κάποιες τελείως παρωχημένες, λίγες "σωστές και μετρημένες". Επειδή κριτική δεν θα κάνω δημόσια για τα γραφόμενα του καθενός, δεν έχω άλλωστε το δικαίωμα αλλά ούτε και τον χρόνο, θα γράψω απλά και μόνο την δική μου άποψη:

1. Στο θέμα ΘΡΗΣΚΕΙΑ: Κανείς μα κανείς δεν έχει το δικαίωμα να "νομοθετεί" πάνω σε θέματα πίστης και μάλιστα θρησκευτικής. Αυτός που πιστεύει, να κάνει ότι του λέει η πίστη του και ας κάνει όπως τον οδηγεί η (θρησκευτική) συνείδησή του. Όταν επιχειρούμε, με πολιτειακούς νόμους να οριοθετήσουμε το "θρησκευτικό γίγνεσθαι" του λαού, διαπράττουμε ολίσθημα ολκής. Οι έννοιες Κράτος και Εκκλησία είναι εξ ορισμού φύσει αντίθετες και εκ προοιμίου διαχωρισμένες. Συνεργασία μπορεί και πρέπει να υπάρχει όχι όμως εκατέρωθεν παρεμβάσεις στα "χωράφια" του άλλου. Όποιος μπορεί να το καταλάβει αυτό καλώς, όποιος όχι συγγνώμη, δεν μπορώ να επεκταθώ, απαιτεί χώρο και χρόνο που δεν έχω. Ως εκ τούτου λοιπόν ας αφήσουμε τον κάθε πιστό να κάνει όπως νομίζει αρκεί να μην παραβιάζει φυσικά με τις πράξεις του τα συνταγματικώς κατωχυρωμένα δικαιώματα των συμπολιτών του.

Παράδειγμα 1: Θέλεις να αναγράφεται το θρήσκευμα στην ταυτότητά σου. Κανένα πρόβλημα. Δεν θέλεις, πάλι κανένα πρόβλημα. Η απόφαση να είναι καθαρά του ατόμου. Όχι συλλογικά και με απόφαση (άκουσον-άκουσον) της Βουλής του Κράτους ή της Εκκλησίας. Απλά στην αίτηση που θα κάνεις θα ζητάς να υπάρχει ή όχι η συγκεκριμένη αναφορά. Τώρα όμως απαγορεύεται δια νόμου, κάτι το οποίο είναι μία πολύ συγκεκριμένη κατάσταση που έτσι αυθαίρετα παρεμβαίνει, τελικά καταστρατηγεί το προσωπικό δικαίωμα του οποιουδήποτε θέλει η ταυτότητά του να λέει την θρησκεία του και αναμφίβολα θίγει το θρησκευτικό του συναίσθημα. Μιλάμε δηλαδή για κλασσική περίπτωση θρησκευτικού ρατσισμού και μάλιστα με την βούλα της Πολιτείας!!!

Παράδειγμα 2: Όρκος του Δικαστηρίου. Δυστυχώς ή ευτυχώς (και απ' όσο ξέρω, αυτό ισχύει Παγκοσμίως) είθισται ή και επιβάλεται όποιος καταθέτει σε Δικαστήριο να ορκίζεται σε κάτι ιερό. Στην Ελλάδα θεωρούμε ιερό την Θρησκεία. Εντάξει αλλά τί γίνεται με αυτούς που δεν είναι Χριστιανοί ή που είναι αλλά που θεωρούν π.χ. τον Ολυμπιακό κάτι το πιό ιερό από την Θρησκεία τους; Διότι το να ορκίσεις κάποιον που η ταυτότητά του μεν έγραφε "Χριστιανός Ορθόδοξος" αλλά δεν έχει πατήσει ποτέ σε εκκλησία, ούτε καν απ' έξω, είναι σαν να του δίνεις ... ελευθέρας να ψευδομαρτυρήσει και χωρίς συνέπειες μάλιστα! Πες του όμως να ορκιστεί πάνω στο "Θρύλε Θεέ μου Ολυμπιακέ μου" και τα πράγματα αλλάζουν. Άρα το όλο θέμα είναι καθαρά συμβολικό και το θέμα είναι κατά πόσο ο μάρτυρας σέβεται, εμπιστεύεται και θέλει να το γράμμα του νόμου, λέγοντας την αλήθεια εκ πεποιθήσεως και όχι φόβου ή πόσο μάλλον λόγω μιας γραφικότητας που λέγεται ορκίζομαι στο Ευαγγέλιο.

Παράδειγμα 3ον: Θρησκευτικές εικόνες στα σχολεία, δικαστήρια, δημόσιες υπηρεσίες, και όπου αλλού υπάρχουν. Το θέμα είναι απλό απλούστατο. Στην Δημοκρατία, (αυτήν που εφαρμόζεται σήμερα δηλαδή) είθισται να κυριαρχεί η απόφαση της πλειοψηφίας, η οποία (πλειοψηφία) είναι υποχρεωμένη να εξασφαλίζει τα δικαιώματα της μειοψηφίας. Η συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα είναι Χριστιανοί Ορθόδοξοι οπότε η παρουσία εικόνων στους δημόσιους χώρους δικαιολογείται απόλυτα. Πρόβλημα θα είχαμε αν η πλειοψηφία ήθελε να επιβάλει στην μειοψηφία την δημόσια απόδοση σεβασμού και διαφόρων τιμών στις εικόνες. Κάτι τέτοιο δεν υφίσταται, ούτε πρόκειται να συμβεί. Οπότε το όλο θέμα είναι μάλλον "κατασκευασμένο" και εξυπηρετεί "σεχταριστικές" δυνάμεις που μάλλον αποσκοπούν στον διχασμό -κάτι στο οποίο είμαστε ιδιαίτερα επιρρεπείς εμείς οι Έλληνες- παρά στην εξασφάλιση και προστασία των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

2. Στο θέμα Ελλάδα - τουρκία, είμαι ολότελα θετικός στην είσοδο "του εξ' Ανατολών κινδύνου" στην Ευρωπαϊκή Ένωση και κάθετα αντίθετος στόν τρόπο με τον οποίο γίνεται. Γινόμαστε καθημερινά μάρτυρες ενός θεάτρου του παραλόγου όπου τα πάντα είναι ρευστά και όλα παίζονται. Πρόκειται για ξεφτιλισμό της Ε.Ε. να μην μπορεί να επιβάλλει τους κανόνες που η ίδια θέσπισε και η τουρκία αποδέχθηκε. Στην πορεία αποδεικνύεται δυστυχώς για μία ακόμη φορά ότι οι "φίλοι μας και γείτονες οι τούρκοι" πιστοί στο Οθωμανικό Δίκαιο των "δύο μέτρων και δύο σταθμών" άλλα λένε, άλλα πιστεύουν και άλλα προτίθενται να κάνουν από αυτά που συμφώνησαν. Σαφώς και υπάρχουν φιλειρηνιστές και σώφρονες στην απέραντι όχθη του Αιγαίου. Το πρόβλημα όμως -όπως δείχνουν ορισμένα πρόσφατα γεγονότα όπως αυτό του Ορχάν Παμούκ- είναι ότι αποτελούν την συντριπτική μειοψηφία. Μία μειοψηφία δε, της οποίας τα δικαιώματα δεν είναι εξασφαλισμένα από την εκεί πλειοψηφία. Το θέμα τουρκία είναι περίεργο, πολυεπίπεδο και αλλοπρόσαλλο. Οι ανα τους αιώνες μετακινήσεις των διαφόρων πληθυσμών, σε γενικές γραμμές υπήρξαν θετικές παρά τις αναπόφευκτες συγκρούσεις με τους γηγενείς πληθυσμούς. Δυστυχώς, ο ερχομός της Μογγολικής αυτής φυλής πρός τα Δυτικά γύρω στο 1000 μ.Χ. περίπου, έχει επηρεάσει περισσότερο αρνητικά παρά θετικά την γεωπολιτική σταθερότητα της περιοχής μας. Το πιό καλό το είπε ο Βίκτωρ Ουγκώ: "Οι Τούρκοι είναι πάντα Τούρκοι". Μέχρις ότου λοιπόν υπάρξουν απτά στοιχεία ότι μπορούμε να συνάψουμε ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΦΙΛΙΑ με την ΣΥΝΤΡΙΠΤΙΚΗ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ του τουρκικού λαού, εγώ θα παραμείνω σκεπτικιστής αν και επιφυλακτικός υποστρικτής της "Ευρωπαϊκής πορείας της φίλης και γείτονος χώρας".

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ, αυτό που παρατηρείται σήμερα ανα τον κόσμο είναι μιά τάση να αναποδογυρίσουμε την κρατούσα κατάσταση. Και δεν λέω, να τα φέρουμε όλα τούμπα, αλλά ποιά είναι η αντιπρόταση για το μετά. Παρατηρείται δε, ειδικά εδώ στην Ελλάδα όπου όλα είναι χύμα και ο κάθε πικραμένος λέει ό,τι του κατεβαίνει χωρίς καμμία μα καμμία κοινωνική κριτική (γιατί καλός είναι ενίοτε και ο εξάψαλμος), το εξής γεγονός: Ορισμένοι εντολοδόχοι, να "κόπτονται" περισσότερο για τα "κοινωνικά και δημοκρατικά δικαιώματα" ορισμένων που βρέθηκαν με την θέλησή τους ακόμη παράνομα μέσα στην χώρα, παρά για αυτούς τους ίδιους τους Έλληνες πολίτες. Δηλαδή αυτοί που φωνάζουν (δικαίως ως ένα σημείο) για ρατσισμό και ξενοφοβία να προβαίνουν σε ρήσεις και πράξεις που στην κατάληξή τους αποτελούν ρατσισμό ενάντια στην εν Ελλάδι κρατούσα κοινωνική ομάδα (βλ. πλειοψηφία) τα μέλη της οποίας σε συντριπτικό ποσοστό δηλώνουν και θέλουν να αυτοπροσδιορίζονται ως "Έλληνες Χριστιανοί Ορθόδοξοι". Έχουμε δηλαδή φτάσει στο σημείο να μιλάμε για (ελλείψει κάποιου πλέον δόκιμου όρου) "γνωστοφοβία" και "αυτο-ρατσισμό".

Αυτά και ας επανέλθουμε στο θέμα μετά τις απαντήσεις σας!

Καλό μας Σαββατο-Κύριακο.

Δημήτριος (ο Πολιορκητής)