ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Το μέλλον των Θρησκειών..; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Το μέλλον των Θρησκειών..; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

GDS130 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
11/08/2005, 22:50:25
Καλά,
και εδώ έδρασαν οι γνωστοί άγνωστοι και την έκαναν και αυτή τη συζήτηση βήμα προσωπικών αντιπαραθέσεων.

Φιλικά όπως πάντα

11/08/2005, 23:28:10
Παρμενίδη, έχεις δίκιο!
Το θέμα είναι να είναι γρήγορο αυτό το τέλος μπας και πάμε μπροστά.
Έχουμε τόσα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε στη χώρα μας και στον κόσμο ολόκληρο κι αντί να κοιτάξουμε να πάμε μπροστά και να δημιουργήσουμε ως άνθρωποι κάτι αξιόλογο κοιτάμε Ορθοδοξίες, Βουδισμούς, Ισλαμισμούς και τα τοιαύτα...

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...

menasΜέλος
11/08/2005, 23:44:49
quote:

Φίλε μου εσύ θεό ονομάζεις αυτό που σου παρουσιάζει η θρησκεία σου, εγώ θεό ονομάζω τη φύση.
Ανάλογα λοιπόν με τον ορισμό που δίνει ο καθένας

Αν με τον όρο "θρησκεία" εννοείς κάποιο από τα εγκαθιδρυμένα και δημοφιλή δόγματα, και θεωρείς ότι μου παρουσιάσανε κάτι και εγώ το ονόμασα θεό, τότε απέχεις παρασάγκας από την πραγματικότητα. Αυτά τα κλισέ μπορεί να πιάνουν τόπο όταν έχεις να κάνεις με τους εκάστοτε υποστηρικτές κάποιου δόγματος, αλλά στην δικιά μου περίπτωση δεν πολυταιριάζουν. Στον Ιησού Χριστό πιστεύω όπως εγώ Τον έχω γνωρίσει και όσο Τον έχω καταλάβει (με το πτωχό και διανοητικά καθυστερημένο μου μυαλουδάκι) και όχι στο πως μου τον παρουσίασαν οι αυτόκλητοι αντιπρόσωποί του, ούτε φυσικά στους ίδιους τους αντιπροσώπους του. Οπότε θα συνιστούσα να μην προτρέχεις και κατατάσεις τους ανθρώπους με βάση τις πολυφορεμένες ταμπέλες που συνήθως πιάνουν τόπο.

Χαίρομαι που τουλάχιστον αποφάσισες να δηλώσεις σε ποιόν θεό πιστεύεις. Πιστεύεις λοιπόν στον θεό που ονομάζεις "φύση". Αλλά δεν μου είπες το σημαντικότερο. Με βάση ποιες απτές και αδιάσειστες αποδείξεις τεκμηριώνεις ότι αυτό που ονομάζεις "φύση" είναι θεός? Υπάρχουν, ή πιστεύεις κι εσύ τυφλά και κολλημένα όπως εγώ? Αυτήν την ερώτηση δεν μπόρεσες τελικά να μην την αποφύγεις. Όχι ότι περίμενα κάτι διαφορετικό.

Επίσης αν δεν σου κάνει κόπο, μπορείς σε γενικές γραμμές να μου πεις τί διδάσκει ο θεός σου? Όπως επίσης και το που θα μπορούσα να βρω μια σε βάθος ανάλυση των διδασκαλιών του για να μπορέσω να τις αξιολογήσω? Υπάρχουν κάπου συγκεντρωμένες, ή μόνο εσύ κατέχεις τα περί αυτού?

Υποθέτω ότι θεωρείς και εσύ σαν προυπόθεση για να πιστέψει κάποιος σε έναν συγκεκριμένο θεό, να μελετήσει πρώτα τις διδασκαλίες του, να τις αξιολογήσει (με βάση ότι κριτήρια θεωρεί σημαντικά) ώστε να μπορέσει να καταλήξει σε κάποιο συμπέρασμα για το κατά πόσο επιθυμεί να πιστέψει σε αυτόν τον θεό. Για τον δικό μου Θεό ξέρεις πολύ καλά τι διδάσκει, όπως και ξέρεις και που να βρεις την 'πηγή' αυτών των διδασκαλιών. Θεωρείς δίκαιο να έχω κι εγώ την ίδια δυνατότητα για τον δικό σου θεό "φύση", ειδικά από τη στιγμή που όπως έχεις αφήσει να εννοηθεί διαθέτεις απτές και αδιάσειστες αποδείξεις περί της αληθινής ύπαρξής του (μιας και έχεις πει ότι δεν πιστεύεις σε τίποτα χωρίς αυτές)? Δεν δικαιούνται και οι υπόλοιποι άνθρωποι να γνωρίσουν τον αποδεδειγμένα αληθινό θεό?

quote:

Τώρα λοιπόν αφού μίλησα και για μένα θα μου πείς αν εσύ νοιώθεις ικανοποήμένος με την τυφλή (οπως ο ιδιος είπες) πίστη σου στο Χριστιανικό Θεό?
Παράθεσέ μου λοιπόν και εσύ τα στοιχεία σου

Καταρχήν νομίζω ότι δεν είπες τίποτα άλλο εκτός από το πως ονομάζεις τον θεό σου, οπότε μην το παρουσιάζεις σαν να έκανες κάτι που σου προσδίδει αυξημένα δικαιώματα. Είναι όμως μια αρχή, κι ας μην είπες πάνω απ όλα αν τον πιστεύεις λόγω αποδείξεων ή λόγω τυφλής πίστης σαν κι εμένα. Υποθέτω ότι μπορεί κι εσύ να φοβάσαι τη χλεύη από αυτούς που περιμένουν στη γωνία να περιγελάσουν όποιον πιστεύει σε θεό χωρίς αυτές, να τον ονομάσουν τυφλό, πρόβατο, φανατικό, κολλημένο, διανοητικά καθυστερημένο... Από εμένα πάντως μην περιμένεις κάτι τέτοιο. Σκοπός μου είναι η συ-ζήτηση και όχι η χλεύη. Σουβλερά ερωτήματα μπορεί. Αλλά κοσμητικά επίθετα, ειρωνικά σχόλια, και χλευασμό, ποτέ. Κάποτε ίσως. Μετά πίστεψα και όλα άλλαξαν. Και στην τελική, εγώ είμαι ο πιό τυφλός από όλους. Πως θα μπορούσα να χλευάσω κάποιον άλλον για την τύφλα της πίστης του.

Αλλά θα απαντήσω στο ερώτημά σου όσο καλύτερα μπορώ, γιατί σιχαίνομαι το πολυφορεμένο παιχνίδι "δεν σου απαντώ γιατί δεν μου απάντησες τότε" που είναι και πολύ της μόδας τελευταία.

1. Νοιώθω απόλυτα ικανοποιημένος από την τυφλή μου πίστη στον Χριστιανικό Θεό.
2. Δεν κατάλαβα ποια στοιχεία ζητάς. Τα στοιχεία για το αν είμαι ικανοποιημένος? Τί θέλεις δηλαδή, τηλέφωνα και διευθύνσεις γνωστών μου να σου το επιβεβαιώσουν? Και αυτό μπορεί να γίνει αν το θεωρείς σημαντικό

Το μόνο που μπορώ να σου πω είναι ότι η ζωή μου είναι γεμάτη, γαλήνια, με απαντήσεις σε όλα αυτά τα ερωτήματα και τους προβληματισμούς που κάποτε με βασανίζανε, και παντελή έλλειψη φόβου και ανησυχίας για οτιδήποτε στραβό (αρρώστιες, ατυχήματα, θάνατο...) συνοδεύει αναπόφευκτα τη σύντομη ζωή μας, είτε για εμένα είτε για τους οικείους μου. Με λίγα λόγια, ζω μια απόλυτα ευτυχισμένη ζωή, το πνεύμα μου είναι ήρεμο ακόμα και μέσα στις ταλαιπωρίες της καθημερινότητας και την αβεβαιότητα του μέλλοντος, κοιμάμαι τα βράδια σαν πουλάκι, δεν αγχώνομαι σχεδόν ποτέ και για τίποτα, και πάνω απ όλα, είμαι απόλυτα πεπεισμένος για μια κατά πολύ πιο ευτυχισμένη συνέχεια.

Και για να μην απορήσεις, ναι, όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της τυφλής μου πίστης στον Χριστιανικό Θεό. Μιας και όλα αυτά υλοποιήθηκαν μόνο κατόπιν της θεμελίωσης αυτής της πίστης.

Ελπίζω να σε κάλυψα, και ευελπιστώ να ακούσω το πόσο ικανοποιημένος είσαι εσύ από την (τυφλή ή τεκμηριωμένη με αδιάσειστες αποδείξεις?) πίστη σου στον θεό "φύση", καθώς και τις διδασκαλίες του θεού σου (όπως ήδη σου προανέφερα)

Φιλικά
m

12/08/2005, 00:08:57
Εχετε καταλάβει ότι είστε εκτός θέματος;!

quote:
Τα γενικά χαρακτηριστικά καθορίζουν την προσέλευση πιστών και όχι η ουσία.

Θα συμφωνήσω Brie Boy

'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-

12/08/2005, 00:21:50
quote:
Επίσης αν δεν σου κάνει κόπο, μπορείς σε γενικές γραμμές να μου πεις τί διδάσκει ο θεός σου? Όπως επίσης και το που θα μπορούσα να βρω μια σε βάθος ανάλυση των διδασκαλιών του για να μπορέσω να τις αξιολογήσω? Υπάρχουν κάπου συγκεντρωμένες, ή μόνο εσύ κατέχεις τα περί αυτού?

Χρειάζονται λόγια για το τι έχει κάνει η φύση?
Αν αυτό πιστεύεις, πάω πάσο...
Πάντως, όπως είπε κι η αγαπητή μου Ostria, η συζήτηση βγαίνει εκτός θέματος...

actrΜέλος
12/08/2005, 00:23:58
Χαίρομαι που πήρε επιτέλους μια ροή η συζήτηση
Καταρχάς οι ερωτήσεις

quote:
Στον Ιησού Χριστό πιστεύω όπως εγώ Τον έχω γνωρίσει και όσο Τον έχω καταλάβει

Απο πού και με ποιό τρόπο τον έχεις γνωρίσει και τον έχεις καταλάβει?

quote:
Με βάση ποιες απτές και αδιάσειστες αποδείξεις τεκμηριώνεις ότι αυτό που ονομάζεις "φύση" είναι θεός?

Θα προσπαθήσω να στο μεταφέρω οδο καλύτερα μπορώ
Με βάση λοιπόν τη λογική. Είναι αυτή που μας δημιούργησε και είναι η μόνη υπεύθυνη για την πορεία του ανθρώπινου γένους(και οχι μόνο) πάνω στη Γη.
Η αδιαμφισβήτητη δύναμή της στο να προστατεύει όταν αντιμετωπίζεται με σεβασμό και στο να κταστρέφει οταν βάλλεσαι εναντίον της.
Για τα συναισθήματα που γεμίζεις οταν βρεθείς σ'ένα τροπικό δάσος μετά απο μια καταρακτώδη βροχή, γιάυτήν της λοιπόν την υπερηφάνια.
Δεν μπορώ να στο εξηγήσω αλλιώς, είναι η ίδια η δημιουργία, η αρχή και το τέλος.

quote:
Αυτήν την ερώτηση δεν μπόρεσες τελικά να μην την αποφύγεις. Όχι ότι περίμενα κάτι διαφορετικό.

Πιστεψέ με δεν είχα κανένα σκοπό.
Καταλαβαίνω τις προσπάθειες που καταβάλλεις για να γίνεις ειρωνικός αλλά δυστυχώς για σένα δε θίγομαι με κάτι τέτοια

quote:

Βλέπεις λοιπόν που είσαι επηρρεασμένος απο το Χριστιανικό δόγμα οσο και αν δεν θες να το αποδεχτείς?
Εγώ δεν έχω ανάγκη φίλε μου απο διδασκαλίες του τύπου "να αγαπάς τον πλησίον σου", "ου φονεύσεις" και τα λοιπά.
Είμαι της άποψης πως κάθε άνθρωπος με την υποτυπώδη πνευματική και ηθική καλλιέργεια αν μη τη άλλω τα καταλαβαίνει κάτι τέτοια

quote:
Για τον δικό μου Θεό ξέρεις πολύ καλά τι διδάσκει, όπως και ξέρεις και που να βρεις την 'πηγή' αυτών των διδασκαλιών.

Ναι πως. Αν λάβω υπόψιν μου τη βίβλο διδάσκει την τιμωρία, την καταστροφή, τους φόνους, τις αιμομυξίες, την υποδούλωση, τον πόλεμο και πολλά άλλα που δεν μπορώ να θυμηθώ αυτή την στιγμή.

quote:
Νοιώθω απόλυτα ικανοποιημένος από την τυφλή μου πίστη στον Χριστιανικό Θεό

Σου είπα και πρίν αν εσένα σε ικανοποιεί αυτό εμένα μου περισσεύει

quote:
Και για να μην απορήσεις, ναι, όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της τυφλής μου πίστης στον Χριστιανικό Θεό. Μιας και όλα αυτά υλοποιήθηκαν μόνο κατόπιν της θεμελίωσης αυτής της πίστης.

Απο πού το συμπεραίνεις οτι όλα αυτά είναι αποτέλεσμα της τυφλής εμπιστοσύνης σου στο Θεό?

There is no dark side of the moon really... as a matter of fact it's all dark

12/08/2005, 00:38:44
actr, αν μη τι άλλω ο menas είχε το θάρρος να πεί οτι καλώς ή κακώς πιστεύει τυφλά τον Χριστιανισμό.
Δικαίωμα του.
Αυτό όμως που σκέφτομαι με θλίψη είναι πόσοι ακόμα μπορεί να κάνουν κάτι ανάλογο...

ΠαρμενιδηςΝέο Μέλος
12/08/2005, 01:14:54
ο καθενας εχει το δικαιωμα της επιλογης του το ζητημα ειναι κατα ποσο οι επιλογές μας ειναι δικές μας η ειναι επιβεβλημενες απο το κοινωνικο γιγνεσθαι,απο την οικογένεια κ.τ.λ.π
12/08/2005, 01:54:26
Επιτρέψτε μου να καταθέσω κάποιες δικές μου Φανατικές σκέψεις…

Στην αυγή της νέας χιλιετίας ο άνθρωπος σε ρόλο Θεού έχει παρέμβει στην εξελεγκτική διαδικασία του ανθρώπινου - και όχι μόνο - είδους.
Ο homo sapiens έχει δώσει την θέση του προ καιρού στον homo economicus και αυτός με την σειρά του δίνει σταδιακά τη θέση του στον Homo electronicus.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον οι Θεοί του παρελθόντος αποτελούν μία ρομαντική εικόνα, ανήμποροι ίσως και αδιάφοροι εάν θέλετε να παρέμβουν στις επιλογές του ανθρώπου.
Όλοι εμείς νηπιακά υβρίδια του Homo electronicus μαλώνουμε διαδυκτιακά για τον Θεό/ους που θα μας οδηγήσουν στην πνευματική και εθνική ανάταση, ξοδεύοντας τον χρόνο μας προσπαθώντας να πείσουμε άλλους, έτσι ώστε να συμμορφωθούν στις προσδοκίες μας.
Ο κίνδυνος του παρελθόντος μπορεί να ήταν πως οι άνθρωποι γίνονταν δούλοι, ο κίνδυνος του όμως του μέλλοντος ίσως να είναι πως οι άνθρωποι θα γίνουν ρομπότ, καθώς ο άνθρωπος δίχως την εσωτερικότητά του θα μεταβληθεί σε ένα ον, που απειλεί την ίδια του την ύπαρξη.
Οι καιροί είναι επικίνδυνοι και κανείς Θεός ούτε αυτός που κρατά τον κεραυνό, ούτε ο άλλος που κάνει παρέα με εξαπτέρυγα, θα σταματήσει τις αναφορές περί οικολογικών καταστροφών που θέτουν σε κίνδυνο την ζωή μας μακροπρόθεσμα, και που σχεδόν καθημερινά ακούμε πλέον στις ειδήσεις.
Όλοι εμείς ανάξια εγγόνια μεγάλων στοχαστών ξεχάσαμε την διαπίστωση που πρώτοι επέβαλαν οι Έλληνες «μέτρο των πάντων ο Άνθρωπος», και αναζητούμε απελπισμένα το επέκεινα που θα μας λύσει μαγικά τα προβλήματα μας.
Φιλοσοφικά βέβαια το Θείο είναι αέναο, άρρητο, ενώ αντίθετα ο άνθρωπος υπόκειται στη φθορά του χρόνου, γεννιέται, γερνάει και πεθαίνει. Συνεπώς η σχέση των δύο είναι εκ προοιμίου άνιση καθώς , ο Θεός είναι παντοδύναμος, και ο άνθρωπος έχει πεπερασμένες δυνατότητες και ημερομηνία λήξης.
Βέβαια ένας κατ' αυτό τον τρόπο οριζόμενος Θεός θα ήταν αδιάφορος για τον κόσμο των ανθρώπων, όπως οι θεοί του Επίκουρου, που ζουν στον κόσμο τους όπου απολαμβάνουν την μακαριότητα τους μακριά από τις παρακλήσεις των θνητών…
Το ιερό βρίσκεται ακόμη μέσα μας αλλά και γύρω μας, στο πρωινό ηλιοβασίλεμα στην σταγόνα της βροχής, αλλά η αιθαλομίχλη έχει αιχμαλωτίσει το φως, και εμείς φοράμε τα Ray ban μας, καθώς το μέλλον μας είναι τόσο, μα τόσο φωτεινό…

«Ας ενωθούμε, ας πιαστούμε σφιχτά, ας σμίξουμε τις καρδιές μας, ας δημιουργήσουμε εμείς, όσο βαστάει ακόμα η θερμοκρασία τούτη της Γης, όσο δεν έρχουνται σεισμοι, κατακλυσμοι, πάγοι, κομήτες να μας εξαφανίσουν, ας δημιουργήσουμε έναν εγκέφαλο και μιαν καρδιά στη Γης, ας δώσουμε ένα νόημα ανθρώπινο στον υπερανθρώπινον αγώνα!» Ν. Καζαντζάκης

«Η γνώση της άγνοιας είναι η αρχή της σοφίας»

actrΜέλος
12/08/2005, 02:14:07

There is no dark side of the moon really... as a matter of fact it's all dark