ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Θρησκευτικά στα σχολεία - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Θρησκευτικά στα σχολεία - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

momy31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
momyΝέο Μέλος
03/02/2004, 04:08:55
Θα ήθελα να θέσω το θέμα της διδασκαλίας θρησκευτικών στα σχολεία. Αν και αυτό το θέμα έχει θιγεί πολλές φορές θεωρώ ότι αξίζει να σχολιαστεί σε ένα ξεχωριστό topic.

Το σχολείο είναι ο τόπος όπου τα παιδιά πρέπει να αναπτύξουν αναλυτική σκέψη, να μάθουν να θέτουν ερωτήματα, να μάθουν ιστορία (ιστορία που γράφτηκε απο όλες τις πλευρές και όχι μόνο εκείνη των νικητών) να προάγει τις επιστήμες και την φιλοσοφία.

Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο στον 21ο αιώνα να διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών ως έχει, με κύριο αντικείμενο τον χριστιανισμό, δηλαδή να διδάσκονται τα Ελληνόπουλα ότι τον άνθρωπο τον έφτιαξε ο θεός κατ΄εικόνα και καθ΄ομοίωση, ενώ στο μάθημα της βιολογίας να μαθαίνουν για τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου.
Τι να πρωτοπιστέψουνε τα δίσμοιρα; Τον δάσκαλο της βιολογίας ή των θρησκευτικών.

Νομίζω ότι το μάθημα θά΄πρεπε ή να απαλοιφθεί από τη διδακτέα ύλη της μέσης εκπαίδευσης ή να αλλάξει ριζικά και να ασχοληθεί με όλες τις θρησκείες από την ιστορική πλευρά τους και να εξετάσει αμερόληπτα τα ιστορικά γεγονότα.

Θα ήθελα να παραθέσετε τις απόψεις σας.

Ευχαριστώ

IzauraΜέλος
03/02/2004, 05:42:20
>"Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο στον 21ο αιώνα να διδάσκεται το μάθημα >των θρησκευτικών ως έχει"

"Ο αναμάρτητος, πρώτος το λίθο βαλέτω"

03/02/2004, 08:47:47
Καλημέρα momy.

Χθες έμαθα, ότι ένας μαθητής έχει το δικαίωμα να απαλλαχθεί από το μάθημα των θρησκευτικών (όπως συμβαίνει και με τη γυμναστική) εάν καταθέσει τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Τουλάχιστον συμβαίνει αυτό στην εξέταση του μαθήματος γραπτώς, αλλά και στη βαθμολόγηση του μαθητή, όχι όμως και στην παρακολούθηση.

Μιας κι ανέφερα την παρακολούθηση, δεν μπορώ παρά να θυμηθώ με πικρό χαμόγελο, την ανάγνωση κειμένων από τους μαθητές στο προάυλιο του σχολείου, προς τιμήν των τριών ιεραρχών. Φράσεις του τύπου "...και να δείξουν τελικά πόσο δίκαιος είναι ο Θεός που μας τιμωρεί...", προσωπικά μου θυμίζουν μεσαίωνα!

αυτή...που τα κατάφερε!κάνε κλικ!

naryaΜέλος
03/02/2004, 09:15:27
momy πολύ ενδιαφέρον το θέμα που άνοιξες.

Αγαπητή Αμαλία την παρακολούθηση δεν την έχουν κόψει μπας και ξεγελάσουν κανένα παιδάκι. Άσε δε που μέσα στο σχολικό περιβάλλον το αλλόθρησκο ή ετερόδοξο παιδί θα αναγκαστεί εκ των πραγμάτων να παρακολουθήσει το μάθημα ώστε να μην διαφέρει από τα υπόλοιπα παιδιά. Είναι πολύ δύσκολο σε αυτή την ηλικία ένα παιδί να υποστηρίξει την διαφορετικότητα του και να μην είναι δακτυλοδειχτούμενο από τα υπόλοιπα.

Επίσης Αμαλία θυμάσαι τον υποχρεωτικό εκκλησιασμό; Αξέχαστη εμπειρία!!

03/02/2004, 15:03:11
Πάντως, Αμαλία, αν θυμάμαι καλά, όποιο παιδί έπαιρνε απαλλαγή από το μάθημα των θρησκευτικών, αυτή αφορούσε και στην παρακολούθηση του μαθήματος--έτυχε μάλιστα να έχω δυο συμμαθητές με γονείς μάρτυρες του Ιεχωβά, οι οποίοι δεν το παρακολουθούσαν.

Για μένα βέβαια η ουσία δεν βρίσκεται εκεί. Η δυνατότητα της απαλλαγής μπορεί μεν να ντύνει μ' ένα "δημοκρατικό" μανδύα τον καθαρά χριστιανοκεντρικό χαρακτήρα της εκπαίδευσης, όμως αναπόφευκτα δημιουργεί άλλου τύπου εντάσεις και διακρίσεις μεταξύ των μαθητών. Από την άλλη πλευρά, το μάθημα των θρησκευτικών παραμένει ως έχει, προσανατολισμένο εξ ολοκλήρου σχεδόν στο Χριστιανισμό, βομβαρδίζοντας τους μαθητές με χιλιάδες ανούσιες λεπτομέρειες--δεν μπορώ να ξεχάσω τη διδασκαλία για τα άμφια και τα δισκοπότηρα --από την τρυφερή ηλικία των 9 χρόνων.

Γι' αυτό λοιπόν πιστεύω ότι η λύση βρίσκεται στην αλλαγή του χαρακτήρα της διδασκαλίας του μαθήματος κι όχι στην κατάργησή του. Πιστεύω πως τα θρησκευτικά θα πρέπει να είναι μια γνωριμία του μαθητή με τις κυριότερες θρησκείες, τόσο από πλευράς διδασκαλίας αυτών όσο και με την ιστορία τους. Και, αν και εξακολουθώ να πιστεύω ότι, λόγω ιστορικών συνθηκών, θα πρέπει να δίνεται ίσως μια μεγαλύτερη βαρύτητα στο Χριστιανισμό, εν τούτοις αυτή δεν θα πρέπει να είναι με τη μορφή της κατήχησης και της πλύσης εγκεφάλου.

Το σχολείο θα πρέπει να βοηθά το μαθητή να ανακαλύπτει και να μορφοποιεί από μόνος του το απόλυτα προσωπικό θρησκευτικό του συναίσθημα και σε καμία περίπτωση να το καταπιέζει και να το καπελώνει.

mariha2912Μέλος
03/02/2004, 15:53:59
quote:
Το σχολείο είναι ο τόπος όπου τα παιδιά πρέπει να αναπτύξουν αναλυτική σκέψη, να μάθουν να θέτουν ερωτήματα, να μάθουν ιστορία (ιστορία που γράφτηκε απο όλες τις πλευρές και όχι μόνο εκείνη των νικητών) να προάγει τις επιστήμες και την φιλοσοφία.

Θεωρώ ότι είναι απαράδεκτο στον 21ο αιώνα να διδάσκεται το μάθημα των θρησκευτικών ως έχει, με κύριο αντικείμενο τον χριστιανισμό, δηλαδή να διδάσκονται τα Ελληνόπουλα ότι τον άνθρωπο τον έφτιαξε ο θεός κατ΄εικόνα και καθ΄ομοίωση, ενώ στο μάθημα της βιολογίας να μαθαίνουν για τη θεωρία της εξέλιξης του Δαρβίνου.
Τι να πρωτοπιστέψουνε τα δίσμοιρα; Τον δάσκαλο της βιολογίας ή των θρησκευτικών.

Νομίζω ότι το μάθημα θά΄πρεπε ή να απαλοιφθεί από τη διδακτέα ύλη της μέσης εκπαίδευσης ή να αλλάξει ριζικά και να ασχοληθεί με όλες τις θρησκείες από την ιστορική πλευρά τους και να εξετάσει αμερόληπτα τα ιστορικά γεγονότα.

ΣΥΜΦΩΝΩ ΚΑΙ ΕΠΑΥΞΑΝΩ!

peteΜέλος
03/02/2004, 16:20:47
Φίλοι μου θέλετε και χειρότερα?

Πηγαίνετε να δηλώστε όνομα σε νεογέννητο στο Ληξιαρχείο χωρίς να έχει βαπτιστεί. Εκεί θα δείτε μπάχαλο.
Το σύστημα καλά κρατεί. Δεν αλλάζει εύκολα. Μόνο όταν εκκλησία και κράτος διαχωριστούν τότε το θέμα αυτό (και όχι μόνο) θα επιλυθούν.

Ποιος θα το τολμήσει?

ΗΦΑΙΣΤΙΩΝΝέο Μέλος
03/02/2004, 16:55:19
Όσο αφορά το θέμα με το μάθημα των θρησκευτικών στα σχολεία, θα συμφωνήσω και εγώ ότι θα πρέπει να αλλάξει ο χαρακτήρας της διδασκαλίας τους σε συνδιασμό φυσικά με την ολοκληρωτική αλλαγή της μορφής και του περιεχομένου των βιβλίων. Φαντάζει δύσκολο αλλά όχι ακατορθωτο, το θέμα είναι κατά πόσο οι εκάστοτε κυβερνόντες είναι διαθέσιμοι να τα βάλουν με το παπαδαριό. Είναι τραγικό να διδάσκονται οι πράξεις και οι ιδέες του κάθε "προφήτη" και "άγιου" κατά τους "πατέρες" της εκκλησίας και να μην διδάσκεται ή να διδάσκεται στον ελάχιστο βαθμό η αρχαία ελληνική γραμματεία.

Όσο αφορά τα ονόματα, υπάρχουν πάρα πολλοί ρασοφόροι που αρνούνται να βαφτίσουν τα παιδιά με ελληνικά ονόματα που δεν υπάρχουν στο εορτολόγιο τους. Σε τρεις εκκλησίες πήγε πρόσφατα φίλος μου, προκειμένου να να πείσει τον εκάστοτε παπά, να βαφτίσει το γιο του Πάρι. Έλεος πια με το φασισμό τους.

XAMENOSΝέο Μέλος
03/02/2004, 17:02:27
quote:

Πολύ ωραία μεχρι εδω...

quote:

Αυτό ομως σε φέρνει κατα καποιο τροπο με αντιθεση με την προηγουμενη τοποθετηση.

quote:

Γενικα θα σου πω οτι συμφωνω μαζι σου, αν και δεν σε καταλαβα απολυτα

( ο σκοπος δεν αγιαζει τα μεσα )

beyondΜέλος
03/02/2004, 17:34:08
ΠΑΝΤΩΣ ΑΝ ΚΡΙΝΩ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΟΥ,ΚΑΙ ΔΕΔΟΜΕΝΟΥ ΟΤΙ ΗΜΟΥΝ ΚΑΙ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ,ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΗ ΔΟΥΛΕΙΑ...

ΜΕΧΡΙ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΠΡΙΝ ΘΕΩΡΟΥΣΑ ΤΗΝ ΕΒΡΑΙΙΚΗ ΜΥΘΟΛΟΓΙΑ ΕΞ'ΑΠΟΚΑΛΥΨΕΩΣ ΑΛΗΘΕΙΑ,ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΥΠΟΣΥΝΕΙΔΗΤΑ..ΚΑΙ ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΛΑΚΑ,ΟΤΙ ΑΝ ΡΩΤΗΣΕΙΣ ΚΑΠΟΙΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΘΑΥΜΑ π.χ ΚΑΙΟΜΕΝΗ ΒΑΤΟ,ΑΝΟΙΓΜΑ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ ΑΠΟ ΜΩΥΣΗ, ΘΑ ΣΟΥ ΠΕΙ ΝΑΙ,ΕΓΙΝΕ ΟΠΩΣ ΤΑ ΛΕΝΕ..ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΟΜΩΣ ΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΗ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΣΚΕΨΗ ΚΑΙ ΠΑΡΟΤΡΥΝΣΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΖΕΤΑΙ ΚΑΙ ΝΑ ΨΑΧΝΕΤΑΙ..

Ήρθα, είδα, νίκησα, είπε ο στρατηγός. Ανέβηκες, ξεκίνησες, έφτασες! ώρα να κατεβείς! λέει ο φιλόσοφος

YHVHΜέλος
03/02/2004, 19:13:58
Πάντως στο βιβλίο θρησκευτικών της Α' Λυκείου, το οποίο μόλις ξέθαψα απ'τα μπαούλα διότι ακόμα θυμάμαι ως και τη σελίδα της Μεγάλης Προσβολής (σελίς 187, αγοράστε το και διαβάστε 10 σελίδες πάνω και δέκα σελίδες κάτω: θα σας πάνε ΚΑΤ), γράφει ότι ο διαλογισμός, η μαγεία και η μετεμψύχωση (ΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ) είναι μέρος του ΣΑΤΑΝΙΣΜΟΥ!!! ΝΑΙ!! ΚΑΛΑ ΑΚΟΥΣΑΤΕ!!!!
ΦΕΡΤΕ ΜΟΥ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΕΓΡΑΨΑΝ!

-ΥΗVH
Light in extension

Solve et Coagula
03/02/2004, 20:03:25
Συμφωνώ στο να αλλάξει η μέθοδος διδασκαλίας του μαθήματος αυτού
και φυσικά και το βιβλίο.Αν και σε άλλα μαθήματα συμβαίνει ακριβώς το ίδιο.Πχ.Ιστορία και γεωγραφία.Στα σχολικά βιβλία κάποιων τάξεων του δημοτικού.
quote:

Σε κανένα μάθημα, τουλάχιστον στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση δεν γίνεται αυτό.
Αρκεί να πω, πως στην ιστορία της Στ' δημοτικού,το παιδί αναγκάζεται να χάνει το νόημα,να μπερδεύεται με ονόματα και περιγραφές και να κολλάει στην αποστήθιση.
Κι ένα παράδειγμα.
Διαβάζοντας το παιδί για τον Καποδίστρια,δεν καταλάβαίνει τίποτε άλλο πέρα από το ότι ήταν Ρώσος αξιωματικός..
Και μετά αναρωτιέται:Αφού ήταν Ρώσσος,γιατί ανακατεύτηκε στην επανάσταση?
Τέτοια παραδείγματα συναντώ καθημερινά και σε πολλά μαθήματα.
Κανένα μάθημα κατά την άποψή μου δεν πρέπει να καταργηθεί.
Να προσαρμοστεί πρέπει.Σύμφωνα με την ηλικία,να αναπτύσει την κρίση και την αντίληψη του παιδιού,χωρίς να το αναγκάζει να <παπαγαλίζει>.
Και βέβαια να είναι απαλλαγμένο από κάθε είδους προσυλητισμό!
(όλα τα παραπάνω αφορούν και το μάθημα των θρησκευτικών)

<<Διότι η άγνοια φέρνει αλόγιστο θάρρος, ενώ η γνώση δισταγμό>>

03/02/2004, 23:19:01
Και ΤΙ ΝΑ ΠΕΙ κανείς για το παραμύθι με το.....ΚΡΥΦΟ ΣΧΟΛΕΙΟ!!

Αυτά και άλλα πολλά παθαίνει κανείς όταν "απολαμβάνει" το 2004 ενα Υπουργείο Παιδείας ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ (δηλαδή ΚΑΙ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΔΟΓΜΑΤΟΣ ήθελαν να πούνε οι άνθρωποι...)!

ΤΟΥΣ ΖΥΓΟΥΣ ΛΥΣΑΤΕ λοιπόν. Η μόνη λύση.

alexeyev1970Μέλος
03/02/2004, 23:45:29
Πάντως αγαπητοί συνομιλητές,μήπως ανησυχείτε λίγο παραπάνω από το κανονικό?Από ότι θυμάμαι εγώ από την δική μου γενιά,το συγκεκριμένο μάθημα,ήταν το τελευταίο που δίναμε σημασία,όχι μόνο εμείς,οι κακοί μαθητές,αλλά και οι καλοί. Σήμερα νομίζω πως ισχύει το ίδιο,και ειδικά η νέα γενιά είναι πολύ πιο "μπροστά" σε τέτοια ζητήματα και το μόνο που δεν την απασχολεί,είναι τι θρήσκευμα και τι φυλή αντιπροσωπεύει ο διπλανός τους.Νομίζω πως όλα τα παιδιά , βαθιά μέσα τους ,αμφισβητούν τα όσα γράφονται στις σελίδες των θρησκευτικών απλά είναι σε πολύ μικρή ηλικία και δεν μπορούν να το εκφράσουν-ή δεν τολμούν. Αργότερα όμως όλοι μας συνειδητοποιύμε πως πρόκειται για κάτι διαφορετικό.
Εν πάσει περιπτώσει,το μόνο σίγουρο είναι πως σε κοινωνίες σαν και τις δικές μας ,τα σχολεία θα έπρεπε να είναι ανοιχτά-στην κυριολεξία και όχι στα χαρτιά- σε όλα τα διαφορετικά και ποικίλα θρησκεύματα και να πάρέχεται ευγενικά η άδεια σε όποιο παιδί δεν ενδιφέρεται καν για όλα αυτά,να μην παρακολουθεί το μάθημα. Και η ανεξιθρησκεία , θρησκεία είναι.
Και κάτι τελευταίο. Μήπως μόνο τα θρησκευτικά είναι απαράδεκτα? Η Ιστορία? Τα Μαθηματικά? Η Φυσική?Τα Καλλιτεχνικά?Η Γυμναστική?Η Κοινωνιολογία?

04/02/2004, 01:05:25
quote:
Και κάτι τελευταίο. Μήπως μόνο τα θρησκευτικά είναι απαράδεκτα? Η Ιστορία? Τα Μαθηματικά? Η Φυσική?Τα Καλλιτεχνικά?Η Γυμναστική?Η Κοινωνιολογία?

Πόσο δίκιο έχεις, αγαπητέ alexeyev1970!

Μακάρι τα θρησκευτικά και η διδασκαλία τους να ήταν το μοναδικό πρόβλημα του εκπαιδευτικού συστήματος...

GEORGE DΜέλος
04/02/2004, 01:58:41
ΕΓΩ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΟΛΙΣ ΤΩΡΑ ΤΕΛΕΙΩΣΑ ΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ

ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΨΗ ΟΤΙ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΜΟΝΑ ΧΑΛΙΑ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

ΟΣΟ ΓΙΑ ΑΥΤΟ :

quote:

--------------------------------------------------------------------------------

ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΕΦΕΥΡΕΘΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΤΕΤΟΙΑ ΒΙΒΛΙΑ

ΝΑ ΣΑΣ ΠΩ ΛΟΙΠΟΝ ΤΙ ΔΕΝ ΔΙΔΑΣΚΕΤΕ

Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΤΩΝ ΠΡΟΓΟΝΩΝ ΜΑΣ

Η ΙΣΤΟΡΙΑ(ΑΥΘΕΝΤΙΚΗ ΟΠΩΣ ΟΝΟΜΑΖΕΙΣ)

ΤΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ,ΦΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΟΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ

ΤΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΤΑ ΛΑΘΗ.ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗΝ ΤΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΟΥΜΕ

ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΩΝ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ ΕΧΕΙ ΥΠΟΣΤΕΙ ΜΙΑ ΣΜΥΚΡΙΝΣΗ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΥΛΗ, ΣΕ...ΜΟΝΟ ΣΕ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΣΟΥ ΧΡΕΙΑΣΤΟΥΝ ΣΤΗΝ ΣΠΟΥΔΗ ΤΗΣ ΜΕΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΣΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΣ
Η ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΕΣ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΕΞΑΡΤΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΑΘΗΤΗ.ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΗΝΣΗ ΠΟΥ ΕΠΙΛΕΓΟΥΝ.
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΑΥΤΟΥ ΟΙ ΜΕΝ "ΘΕΤΙΚΗ" ΝΑ ΣΤΕΡΟΥΝΤΑΙ ΤΗΝ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗ ΑΝΘΡΩΠΟ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΕΨΗ,ΓΙΝΟΜΕΝΟΙ ΨΥΧΡΟΙ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΕΣ,ΚΑΙ ΟΙ ΔΕ "ΘΕΩΡΗΤΙΚΟΙ" ΝΑ ΣΤΡΕΡΟΥΝΤΑΙ ΤΟΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΣΚΕΨΗΣ
ΔΗΛΑΔΗ ΝΑ ΜΕΝΟΥΝ ΜΙΣΟΙ

ΕΠΙΣΗΣ ΜΑΘΗΜΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΕΙΝΑΙ Η ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑ ΚΑΙ ΑΞΑΡΤΑΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΤΕΥΘΗΝΣΗ

ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ,ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ,ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΥΜΑΙ ΠΡΩΤΑ ΑΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ Η` ΟΧΙ ΤΑ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΑ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ,ΑΛΛΑ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΡΩΤΑ ΤΟ ΠΩΣ ΕΜΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΓΑΛΟΥΧΟΥΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΙ ΝΑ ΣΚΕΦΤΟΜΑΣΤΕ

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΓΝΩΜΗ ΜΟΥ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ.Η ΥΛΗ ΤΩΝ ΘΡΗΣΚΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΜΕΧΡΙ ΤΟ ΛΥΚΕΙΟ,ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΗ ΜΕ ΑΑΛΓΗ ΜΟΝΟ ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΔΥΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΕΤΟΙ.ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΓΙΑ ΑΥΤΟΥΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΞΕΡΟΥΝ ΝΑ ΔΙΑΚΡΙΝΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ,ΑΠΟΨΗ ΜΟΥ,ΠΟΥ ΜΑΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΜΙΚΡΟΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΓΙΑΤΙ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΝΤΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ.

ΠΑΝΤΩΣ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΑΛΛΛΩΝ ΘΡΗΣΚΕΙΩΝ ΔΙΔΑΣΚΕΤΕ.ΑΛΛΑ ΦΥΣΙΚΑ ΜΟΝΟ ΤΑ ΜΕΙΩΝΕΚΤΙΜΑΤΑ ΤΟΥΣ ΣΥΝΟΔΕΥΟΜΕΝΑ ΜΕ ΤΩΝ ΛΑΟ ΠΟΥ ΤΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΚΑΚΟ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΛΑΟ

ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΟΛΛΑ ΠΟΥ ΘΑ ΑΝΑΛΥΘΟΥΝ ΕΝ ΚΑΙΡΟ

ΒΡΟΤΩ ΔΕ ΠΙΣΤΟΝ ΟΥΔΕΝ

momyΝέο Μέλος
04/02/2004, 01:59:25
XAMENOS

quote:

Αυτό ομως σε φέρνει κατα καποιο τροπο με αντιθεση με την προηγουμενη τοποθετηση.

Είπα ότι το σχολείο έιναι ο τόπος όπου τα παιδιά πρέπει να αναπτύσσουν αναλυτική σκέψη. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι απαραίτητα την έχουν αναπτύξει.

Πολύ σωστή η παρατήρησή σου. Διαβάζοντας τα ουρανοκαταίβατα παραμύθια στα θρησκευτικά και μετά μελετώντας τον Δαρβίνο ίσως να ξυπνήσουν πιο έντονα ερωτήματα στα παδιά.

quote:

Γενικα θα σου πω οτι συμφωνω μαζι σου, αν και δεν σε καταλαβα απολυτα

Ήθελα να θίξω τον απαράδεκτο προσυλητισμό εκ μέρους του υπουργείου παιδείας και ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ (ευχαριστώ Schwabe για την υπενθύμηση!) με τις "ευλογίες" της εκκλησίας.

Η παιδία είναι ό΄τι πιο πολύτιμο έχει ένας λαός. Το μέλον του λαού μας είναι άμεσα εξαρτημένο από την παιδεία που θα δώσουμε στα παιδιά μας.

alexeyev1970,

quote:

Νομίζω πως όλα τα παιδιά , βαθιά μέσα τους ,αμφισβητούν τα όσα γράφονται στις σελίδες των θρησκευτικών απλά είναι σε πολύ μικρή ηλικία και δεν μπορούν να το εκφράσουν-ή δεν τολμούν.

Εφ'όσον και τα παιδιά καταλαβαίνουν τι σόι μπούρδες τους διδάσκουνε στα θρησκευτικά, γιατί εμείς οι μεγάλοι δεν τα βοηθάμε να απαλαγούν απ΄αυτές. Φαντάσου τι αισθάνονται για τη νοημοσύνη μας και την ΑΝΔΡΕΙΑ μας να αποκυρήξουμε τις χαλδαϊκές αθλιότητες.

Οι Γερμανοί έχουν καταλάβει τα αδιέξοδα της σημερινής εποχής και ξεκίνησαν το πρόγραμμα "Kinder zum Olymp" - παιδιά στον Όλυμπο.

http://www.kinder-zum-olymp.de/
(Δυστυχώς μόνο Γερμανικά)

Φαίνεται ότι οι γερμανοί μάθανε πιο πολλά από τους προγόνους μας απ΄ότι εμείς οι ίδιοι. Η Ελλάδα έχει σήμερα τη μοναδική ευκαιρία να δείξει το δρόμο στην ανθρωπότητα αν απαλλαγεί από τον μεσαίωνα της.

04/02/2004, 02:19:41
quote:
Η Ελλάδα έχει σήμερα τη μοναδική ευκαιρία να δείξει το δρόμο στην ανθρωπότητα αν απαλλαγεί από τον μεσαίωνα της

Η Ελλάδα είναι ήδη πολύ πίσω δυστυχώς. Και πάλι η ευρωπαϊκή ένωση θα μας σώσει...

Σε πολλές χώρες της υπόλοιπης Ευρώπης η Εκκλησία έχει διαχωριστεί από το Κράτος πλήρως.

Στη Γαλλία δε, έχουν περάσει και στο επόμενο στάδιο...

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)

ΜιαΜέλος
04/02/2004, 04:29:30

quote:
Να προσαρμοστεί πρέπει.Σύμφωνα με την ηλικία,να αναπτύσει την κρίση και την αντίληψη του παιδιού,χωρίς να το αναγκάζει να <παπαγαλίζει>.
Και βέβαια να είναι απαλλαγμένο από κάθε είδους προσυλητισμό!

Συμφωνώ απόλυτα μαζί σου αγαπητή Ελευθερία και μου θύμησες τον τρόπο που μας δίδασκαν τα θρησκευτικά. Αυτό και αν ήταν προσυλητισμός!!
Η καθηγήτρια που είχαμε μας δίδασκε ότι η μοναδική θρησκεία είναι ο χριστιανισμός και όσον αφορά τις άλλες θρησκείες μας παρουσίαζε οτιδήποτε αρνητικό υλικό εβρισκε για να το βάλει σαν δεδομένο μέσα στα αθώα τότε μυαλουδάκια μας και ψυχούλες μας.
Κατά αυτόν τον τρόπο διαμορφώνουν μέσω της εκπαίδευσης τον κάθε άνθρωπο την κάθε ψυχή να την εγκλωβίσουν μέσα σε αυτά τα δεδομένα.

Η ουσία είναι όπως αναφέρεις και εσύ αγαπητή μου, ότι η εκπαίδευση δεν είναι μόνο παπαγαλία αλλα και γνώση. Και τη γνώση αυτή χρειάζεται να παρακινήσουμε και να καθοδηγήσουμε τα παιδια να την βρούνε μόνα τους και όχι να τα προσυλητίζουμε.
Κατά αυτόν τον τρόπο θα ανοίξει η ψυχή του κάθε παιδιου για να μάθει πραγματικά και όχι να βάλει τις γνώσεις του μέσα σε καλούπι.

Ίσως να αλλάζανε τότε και κάποια δεομένα τησ σημερινής κοινωνίας που θα οδηγήσει στον απεγκλωβισμό των ανθρώπων;

TyaneasΜέλος
04/02/2004, 10:19:46
Θα συμφωνησω απολυτα οτι τα χαλια της παιδειας δεν περιοριζονται μονο στο μαθημα των θρυσκυετικων αλλα αφου θιξαμε το συγκρκριμνενο θεμα για εμενα προσωπικα πιστευω οτι αυτο το μαθημα δεν εχει να προσφερει τιποτα στους νεους.
Δηλαδη πως ειναι δυνατον να μαθαινει ενα παιδια την μια ωρα της φυσικης οτι το συμπαν εγινε απο την μεγαλη εκρηξη,μετα στην βιολογια να μαθαινει την θεωρια του Δαρβινου και στο τελος να του πετανε οτι ο θεος σε 7 ημερες εφτιαξε τον κοσμο και γιναμε ολοι απο τον Αδαμ και την Ευα.

Ειναι αντιφατικα ολα μεταξυ τους και θα πρεπει το Υπουργειο να διαχωρισει την θεση του σε οτι εχει να κανει με θρυσκευτικο προσυλιτισμο στα σχολεια.

Ειμαι υπερ του να φτιαξει η Εκκλησια εαν θελει δικα της σχολεια και εκει περα να διδασκονται τα παιδια οτι θελει η Εκκλησια.
Οπως δηλαδη το παιδι παει το απογευμα στο φροντιστηριο ετσι να πηγαινει εαν του αρεσει και στο κατηχητικο σχολειο.

Δεν ειμαι υπερ του να διδασκονται ολες οι θρησκειες γιατι ποτε δεν προκειται ο καθηγητης που διδασκει να ειναι αντικειμενικος.

Θα πρεπει το μαθημα να καταργηθει και να γινει πληρης διαχωρισμος Εκκλησιας-κρατους.

Οπως θα πρεπει να σταματησουνε να εορταζονται οι Αγιοι στα σχολεια και να αποτελουνε μερες αργιας για τα παιδια.

Ας αντικαταστησουμε τους τρεις Ιεραρχες με την ημερα των Ελληνων φιλοσοφων και ας εορτασουμε στη μνημη των Ελληνων αγωνιστων ανα τους αιωνες.

Ειναι προκλητικο να γιορταζουμε για Εβραικες προσωπικοτητες και να μην αφιερωνουμε μιαν ημερα στους μεγαλους Ελληνες σοφους.

«όταν μας είπαν πως θα εχουμε ενάντιους τους ανέμους εμείς μάθαμε να ταξιδεύουμε με όλους τους καιρούς»Φ.Νιτσε