- ΔΙΑΧΩΡΙΣΜΟΣ ΚΡΑΤΟΥΣ- ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
quote:
Γιατί ήταν η συμφωνία προκειμένου να αναλάβει το ελληνικό δημόσιο τους μισθούς των (αργόμισθων) παπάδων. Η εισφορά αυτή καθιερώθηκε στο 25% το 1945 ενώ στη δεκαετία του '60 αυξήθηκε στο 35%. Καταργήθηκε το 2004 με το Ν.3220/2004
Γιατί καθιερώθηκαν αυτές οι συμφωνίες;; Ή να το ρωτήσω αλλιώς: Ποιό αντάλλαγμα πήρε το κράτος;; ...Μη μου πεις "τίποτα".

macedon
quote:
Sesostris
Ψηλέ,ότι και να λες μεγάλε,δεν έχει καμία σημασία,είσαι τόσο κολλημένος,τόσο στενόμυαλος,τόσο τι αν πω,δογματισμένος που δεν γίνεται να αλλάξεις γνώμη.Με τίποτα και ποτέ.Δεν έχει απλά νόημα να προσπαθεί κάποιος να σου μιλήσει.Ότι και να σου λένε,την ίδια καραμέλα,έχεις κάνει κυβερνητικός εκπρόσωπος?Get up prince of troy
Get up
I will not let a stone take my glory.
Φαίνεται πως όσοι δεν έχουν υποστεί, αυτό που παρατηρείται ιδιαίτερα στις μέρες, δηλαδή αυτή την ξέφρενη αρχαιολατρεία που φτάνει και σε βαθμό αρχαιοπληξίας, σαν και του λόγου σου, χαρακτηρίζονται, από εσένα, με τους χαρακτηρισμούς που αναφέρεις για μένα.
Τι να κάνουμε, ας μείνουμε στενόμυαλοι ατενίζοντας την αιωνιότητα και ας στερηθούμε τη χαρά του τίποτα και του "ό,τι φάμε ό, τι πιούμε και ό, τι αρπάξει ο ...... μας" που αντιπροτείνεις εσύ και κάποι άλλοι φίλε Sesostris.

quote:
γιαπετ
Μόνο εξυπνάδες σου μείνανε στη φαρέτρα;Δεν είναι δούλεμα να λες τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι, ενώ εσύ πράττεις το αντίθετο;
Δεν είναι δούλεμα να σου μιλάνε πως τάχα κάποιοι ενώ υποτίθεται έφτιαξαν αυτό το "περίφημο πολιτευμα που λέγεται δημοκρατία", την ίδια στιγμή έπιναν το αίμα και τον ιδρώτα των δούλων τους και τα παιδιά των δούλων τους γενιόταν και αυτά δούλοι και τους περίμενε η ίδια τύχη όπως αυτή των πατεράδων τους;;
Εαν κάποιος πρέπει να αναρωτηθεί για το ποιος δουλεύει ποιον, αυτός είσαι εσύ φίλε γιαπετ.

quote:
Δεν είναι δούλεμα να σου μιλάνε πως τάχα κάποιοι ενώ υποτίθεται έφτιαξαν αυτό το "περίφημο πολιτευμα που λέγεται δημοκρατία", την ίδια στιγμή έπιναν το αίμα και τον ιδρώτα των δούλων τους και τα παιδιά των δούλων τους γενιόταν και αυτά δούλοι και τους περίμενε η ίδια τύχη όπως αυτή των πατεράδων τους;;Εαν κάποιος πρέπει να αναρωτηθεί για το ποιος δουλεύει ποιον, αυτός είσαι εσύ φίλε γιαπετ.
Λειτουργείς πάντα με τέτοιου είδους συμψηφισμούς;
Πάντα έχεις για παράδειγμα το "όλοι τα ίδια κάνουν", άρα όλοι καλά κάνουν, αν συγκρίνουμε τον ένα με τον άλλο;;;
Πάντα όταν δεν μπορείς να δικαιολογήσεις κάτι, το συμψηφίζεις με κάτι άλλο, άσχημο αλλά άσχετο.
Η λογική σου είναι περίεργη ψηλέ.
Υ.Γ. Να κοιμάσαι περισσότερο, γιατί έχεις αρχίσει και χάνεις την πραγματικότητα. Αυτά που σούρνεις στον Sesostris, στο προηγούμενο μήνυμά σου, είναι για μήνυμα που έστειλε ο... Στελάρας.
ΕΛΛΑΝΙΟΝ ΦΩΣ
Σαββατοκύριακο είχε πολύ καλό καιρό για να γράψω...χαχαχαχαχα
Φίλε europaios2
quote:
Πέρα από την πλάκα αν ο άνθρωπος είναι βλάκας δε φταίει το μάθημα των θρησκευτικών. Εμείς είχαμε έναν καθηγητή Θρησκευτικών που
ήταν ντιντίς και προσπαθούσε να χαϊδεύει όπως μπορούσε τα αγοράκια με την κάθε ευκαιρία........το μάθημα έφταιγε?
Λάθος η σύγκρισή σου. Στη μία περίπτωση συζητάμε ότι κάποιος (γιατί είναι ένα παράδειγμα, όπως σωστά λες, υπάρχουν και οι "σωστοί") καθηγητής Θρησκευτικών παραβίασε την ουδετερότητα του δικαιώματος έκφρασης στον τρόπο βαθμολόγησης κάποιων μαθητών λόγω αντίθετης ιδεολογίας, ενώ στην άλλη συζητάμε για αστικό αδίκημα, που δεν αφορά φυσικά ιδεολογικές διαφορές, αλλά άλλου είδους διαδικασίες.
quote:
Δικαιολογίες για να ρίξει ένας καθηγητής κάποιον μαθητή, για διάφορους λόγους όντως υπάρχουν. Οι λόγοι όμως αυτοί δεν επαρκούν για να καταργηθεί το μάθημα.
Όταν η πραγματοποίηση του μαθήματος αποτελεί εξ ορισμού προσηλυτιστικό καταναγκασμό, με τον τρόπο και τα βιβλία που διδάσκεται, ναι, πρέπει να τεθεί ξανά το θέμα κατάργησης της υποχρεωτικότητας του μαθήματος (άσχετο, αλλά γιατί να μην ισχύσει μία μεθοδολογία παρόμοια με τα υποχρεωτικά και τα προαιρετικά μαθήματα που υπάρχει σε κάποια Πανεπιστήμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση; θα μου πείτε, άλλο η ωριμότητα ενός εφήβου και άλλο ενός φοιτητή, αλλά συζητάμε για συγκεκριμένες περιπτώσεις και μόνο. Χώρια που ίσως, κατ' αυτόν τον τρόπο θα δύνατο να επιτευχθή και καλύτερη αξιοποίηση των δεξιοτήτων ή των ικανοτήτων των εφήβων.)
quote:
Στο δημοτικό δεν έχεις πρόβλημα με τη βαθμολογία σου, δε μένεις στην ίδια τάξη, όποιος λοιπόν θέλει δε διαβάζει το μάθημα. Από την άλλη γιατί θέλεις ντε και καλά τα ορθόδοξα παιδιά που είναι και και σχεδόν όλο το τμήμα, να μη μάθουν για τη θρησκεία τους?
Σαφώς και όποιος δε θέλει δε διαβάζει το μάθημα. Πρόβλημα με το να "περάσεις" ή όχι, ίσως να μην έχεις, σίγουρα έχεις πρόβλημα με το "ενδεικτικό" σου, που λέγανε στην εποχή μου, όταν θα έχεις και ένα βαθμό αντίστοιχο του "Γ" που είχαμε εμείς για τις άθλιες επιδόσεις σε κάποιο μάθημα.
Τα ορθόδοξα παιδιά (που δυστυχώς κατ' εμέ δεν είναι και πλειοψηφία πλέον σε κάποια σχολεία) που θέλουν να μάθουν για τη θρησκεία που τους επέβαλαν οι γονείς τους, έχουν κάθε δικαίωμα να τη διδαχθούν στη βέλτιστη μορφή τους από το φορέα αυτής και όχι από ένα φορέα γενικής εκπαίδευσης. ![]()
quote:
Έτσι εκτός σχολείου έμαθα κι ότι οι πρώτοι πρόδρομοι του Χριστιανισμού ήσαν οι Έλληνες προσωκρατικοί φιλόσοφοι.
Για να το λες έτσι θα είναι. Βέβαια, το να ταυτίζουμε μία μονοθεϊστική προσέγγιση (που απλά την εποχή των προσωκρατικών φιλοσόφων που αναφέρεις αντιπαρήρχετο με την πολυθεϊστική των υπολοίπων Ελλήνων) με ένα συγκεκριμένο δόγμα είναι λίγο ασθενές ως επιχείρημα. Σκέψου ότι το ίδιο θα μπορούσε λ.χ. να γίνει σε 50 χρόνια με τον "προφητευόμενο" ερχομό του αντιχρίστου και να "κατηγορηθούν" όλοι οι παρόντες μονοθεϊστές ως αντιχριστιανοί, επειδή μεγάλο ποσοστό τους (όχι όλοι ασφαλώς, γιατί υπάρχουν και κάποιοι που πιστεύουν τα πιστεύω τους) θα ενστερνιστεί και θα ενσωματωθεί στη νέα ιδεολογία.
Με άλλα λόγια, το να καλουπώσουμε μία προγενέστερη ιδεολογία σε ένα δόγμα και να το παρουσιάσουμε ως συνέχεια μεν, καινούριο δε, κάπου χάνει...
quote:
Το θέμα είναι όντως ανιαρό, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είμαι κατά του διαλόγου ή ότι έχω πρόβλημα μαζί σου κάθε άλλο σε συμπαθώ πολύ.
Αμοιβαία τα αισθήματα και δε χιουμορίζω επ' αυτού. ![]()
quote:
Ο μόνος λόγος που συμμετέχω είναι ότι δε θέλω να βάλλεται ασχολίαστα κάτι πολύ ιερό για μένα.
Μα καλέ μου φίλε, η λογική με την οποία ΕΧΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ προσεγγίζω το διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας δεν είναι η άρνηση του χριστιανισμού και του ιδεώδους, ούτε η διά πυρος και σιδήρου απορθοδοξοποίηση της ελληνικής κοινωνίας (άλλωστε, άλλοι, πολύ περισσότεροι Χ.Ο. από μένα έχουν αναλάβει τα σχετικά καθήκοντα), αλλά να δείξω ότι α) η πίστη και το δικαίωμα σε αυτή δεν πρέπει να εντάσσεται και να συμπλέκεται με τα πολιτικά δικαιώματα και την εκπαίδευση και β) ο κοσμικός χαρακτήρας του Κράτους είναι στην ουσία αντίθετος και όχι παράλληλος με το πνευματικό έργο της Ορθοδοξίας. Νομίζω ότι δε βάλλω την πίστη σου με αυτό, ίσως απλά αντιστέκομαι στην "πολιτικοκοινωνικοοικονομικοποίηση" του φορέα πνευματικής υποστήριξης που λέγεται Εκκλησία.
quote:
Για μένα η θρησκεία θα πρέπει να συνδέεται με την παιδεία γιατί χωρίς αυτήν θα είχαμε Τουρκέψει όπως έκαναν χιλιάδες άλλες Ελληνικές οικογένειες στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας.
Θα είχαμε τουρκέψει ή θα είχαμε εξισλαμιστεί; δεν είναι το ίδιο και μην το κάνουμε ίδιο. Είναι άδικο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γειτόνων...
quote:
Ο θρησκευτικός όρκος για μένα είναι αναγκαίος. Γιατί πολλοί δε φοβούνται τον άνθρωπο φοβούνται όμως το Θεό.
Διαφωνώ και σε αυτό. Αν δε σέβεσαι τον εαυτό σου, το να είσαι θεοφοβικός δε σε κάνει τίμιο.
Για το περιστατικό που αναφέρεις με το ατύχημα, νομίζω ότι υπερβάλλεις. Όποιος κατατρέχεται από τις τύψεις του για κάποιο ψέμα που έχει πει ή πρόκειται να πει, εμφανίζει τις σχετικές συνέπειες. Όποιος είναι αποφασισμένος και ψυχολογικά προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει την πράξη με ψέμα, δεν έχει πρόβλημα.
quote:
Γι αυτό σου λέω........το τελευταίο οχυρό στην αλήθεια είναι ο όρκος στο Θεό, μήν το υποτιμάς.
Να σε ρωτήσω κάτι; αν στη θέση του νεαρού που αναφέρεις, βρισκόταν κάποιος άθεος και το δικαστήριο (με την παράλογη υπάρχουσα νομολογία) τον υποχρέωνε να ορκιστεί, χωρίς να ξέρει ότι είναι άθεος και εκείνος ορκιζόταν "ελαφρά τη καρδία", θα έχανες ή όχι, ενδεχομένως, τη δίκη; τι σχέση έχει ο όρκος στο Θεό με την εσωτερική συνείδηση του ανθρώπου; ας πάψουμε να βάζουμε μπαμπούλες στις αδυναμίες και τις φοβίες μας και ας κοιτάξουμε κατάματα τον εαυτό και τον κόσμο γύρω μας.
Φίλε macedon
quote:
ώστε η Ελλάδα να περάσει από το καθεστώς της ανεξιθρησκείας σ'αυτό της θρησκευτικής ελευθερίας.
Ποια η διαφορά στην εκτέλεση αυτών των δύο και χρειάζεται και ειδική δράση - παρέμβαση;
Αν θέλαμε όντως να είμαστε ανεξίθρησκο κράτος, η θρησκευτική ελευθερία θα ήταν δεδομένη, χωρίς να διαφωνώ με την ουσία των όσων λες.
quote:
Για ποιά συντάγματα μιλάς, ποιών χωρών; Για παράδειγμα, στο θέμα της σύνδεσης εκκλησίας-κράτους, το ελληνικό σύνταγμα είναι πανομοιότυπο (θα έλεγε κανείς "αντίγραφο") του συντάγματος του Αφγανιστάν και του Ιράν.
Πάντως, επειδή έριξα μία ματιά στο ζήτημα, μόνο σε τρεις χώρες της Ε.Ε. των 15 (Ελλάδα, Βρετανία και Δανία) υπάρχει πρόνοια περί επίσημης θρησκείας. Νομίζω ότι ούτε στην Τουρκία υπάρχει, δεν ξέρω για την Κύπρο, ενώ για τις πρώην Σοβιετικές δημοκρατίες θα χρειαστεί περαιτέρω έρευνα, που δεν ξέρω αν αξίζει τον κόπο.
quote:
Τις "κοινωφελείς" πράξεις της η Εκκλησία τις κάνει με χρήματα του ελληνικού λαού, φίλε μου.
Αυτό το εννόησα και εγώ, όταν έγραφα "Αγαπητέ μου, το να συντηρείς κοινωφελή ιδρύματα με περιουσία αποκτηθείσα με κάποιες "ύποπτες" μεθόδους προσιδιάζει στη φράση "κηδεία με ξένα κόλλυβα". "
quote:
Φίλε μου διαφωνώ. Από το Δημόσιο δεν μισθοδοτείται όποιος δεν έχει από πού αλλού να μισθοδοτηθεί αλλά αυτός που προσφέρει έργο στο δημόσιο. Ποιά είναι η υπηρεσία προς το δημόσιο συμφέρον που προσφέρει ένας ιερέας οποιασδήποτε θρησκείας; Το ... ευχέλαιο; Η περιφορά του επιτάφιου;
Προσωπικά διαφωνώ εδώ μαζί σου, θεωρώντας ότι η εκπαίδευση που θα μπορούσαν να παράσχουν οι ιερείς σε όσους επιθυμούν τη βαθύτερη έρευνα γύρω από την ορθόδοξη πίστη (βάσει αυτών που περιγράφω περί θρησκευτικής εκπαίδευσης στην εκκλησία και όχι στο σχολείο) αποτελεί έργο στο δημόσιο. Όσο για τα μυστήρια, είναι άλλη ιστορία, την οποία εγώ προσωπικά δεν αγγίζω σε αυτό το topic.
Φίλε europaios2
quote:
Η βοήθεια που προσφέρουν οι ιερείς στους πιστούς για την επαφή τους μέσω των μυστηρίων με τον Κύριο είναι ανεκτίμητη και σε τίποτα συγκρίσιμη.
Σωστά. ΑΝΕΚΤΙΜΗΣΗ, άρα μη αποτιμήσιμη, άρα δεν υπόκειται σε πληρωμή. Για μένα είναι πνευματικό έργο και δε δικαιολογεί μισθοδοσία. Αντίθετα, η θρησκευτική εκπαίδευση που προτείνω για όσους φυσικά ενδιαφέρονται, δικαιολογεί μισθοδοσία.
quote:
Μόνο και μόνο για αυτό εμείς οι Έλληνες ως ένδειξη ευγνωμοσύνης, θα παραμείνουμε Χριστιανοί Ορθόδοξοι όπως οι προγονοί μας και θα παρακολουθούμε τις απέλπιδες προσπάθειες από άτομα που δεν έχουν ιερό και όσιο και που προσπαθούν διακαώς, να παρουσιάσουν το άσπρο μαύρο.
Κάποτε κατηγορήθηκα για γενικεύσεις. Το "εμείς οι Έλληνες" που αναφέρεις είναι η πλέον διχαστική γενίκευση και το ξέρεις. Θα σε παρακαλούσα να μην το χρησιμοποιείς. Όσο για την ουσία αυτού που αναφέρεις, αναρρωτήσου πρώτα γιατί δεν πρέπει να ευγωνομονούμε με τον ίδιο τρόπο τους 300 του Λεωνίδα ή τους ναυμάχους της Σαλαμίνας που μας έσωσαν από το Μηδισμό και μετά επανέλαβε τη συγκεκριμένη γενίκευση.
Τώρα το αν να μην είσαι Χ.Ο. σημαίνει ότι δεν έχεις ιερό και όσιο, δηλαδή (κατά τις αρχές των Χ.Ο. να μην έχεις ηθική), επέτρεψέ μου να το χαρακτηρίσω επιεικώς αστεϊσμό. Αλήθεια, το πιστεύεις αυτό το συγκεκριμένο που γράφεις ή το λες ένεκα θρησκευτικού θυμού;
Φίλε stelaras
quote:
Επίσης,κάπου άκουσα ότι ο βαρθολομαίος,ήταν αξιωματικός του τουρκικού στρατού.
Νομίζω πως αληθεύει, αλλά είναι ασήμαντο. Έχε υπόψη σου ότι σοτν τουρκικό στρατό μπορεί να γίνει έφεδρος αξιωματικός και ένας αλλόθρησκος, αρκεί να έχει τα ακαδημαϊκά εφόδα που δικαιολογούν την τοποθέτησή του.
quote:
Πολέμησαν για το δικαίωμα να πιστεύουν όπου γουστάρουν.
Πολέμησαν για το δικαίωμα να ζουν και να σκέφτονται ελεύθερα. Συμφωνώ μαζί σου.
Φίλε γιάπετ
quote:
το "χρίσμα" του "αντιπροσώπου" του θεού
Αχ αυτή η "αντιπροσώπευση". Πολλά δεινά επέφερε στον ίδιο το Χριστιανισμό. Μπορεί οι πιστοί του να μην το καταλαβαίνουν, σε μεγάλο βαθμό, αλλά ο Θεός (της Ορθοδοξίας και όχι μόνο) είναι παντού, λατρεύεται παντού και συνεπώς δε χρειάζεται αντιπροσώπους και "ενδιάμεσους". Η πίστη δε θέλει μεσάζοντες, οι θρησκείες θέλουν.
Αυτά τα ολίγα προς το παρόν. Θα επανέλθω...
Φιλικά
Κωστάκης
Εν οίδα ότι ουδέν είδα!
quote:
Ψηλόςquote:
Δεν είναι δούλεμα να σου μιλάνε πως τάχα κάποιοι ενώ υποτίθεται έφτιαξαν αυτό το "περίφημο πολιτευμα που λέγεται δημοκρατία", την ίδια στιγμή έπιναν το αίμα και τον ιδρώτα των δούλων τους και τα παιδιά των δούλων τους γενιόταν και αυτά δούλοι και τους περίμενε η ίδια τύχη όπως αυτή των πατεράδων τους;;Εαν κάποιος πρέπει να αναρωτηθεί για το ποιος δουλεύει ποιον, αυτός είσαι εσύ φίλε γιαπετ.
γιαπετ
Λειτουργείς πάντα με τέτοιου είδους συμψηφισμούς;
Πάντα έχεις για παράδειγμα το "όλοι τα ίδια κάνουν", άρα όλοι καλά κάνουν, αν συγκρίνουμε τον ένα με τον άλλο;;;Πάντα όταν δεν μπορείς να δικαιολογήσεις κάτι, το συμψηφίζεις με κάτι άλλο, άσχημο αλλά άσχετο.
Ντε και καλά να μου πεις πως δικαιολογώ κάποιους. Επιβεβαιώνεις για μια ακόμη φορά πως έτσι έχεις μάθει να λειτουργείς.
Κανείς δεν με όρισε συνήγορό του. Δεν είμαι ο γιαπετ.
Απλά, διεύρυνα λίγο περισσότερο αυτό που ανέφερες εσύ περί "δουλέματος". Φαίνεται όμως πως είναι κάτι που δεν σου αρέσει γιατί θα χαλάσει η σούπα.
Όπως δεν σου αρέσει, επίσης, να εκθέσεις τις δική σου εκδοχή για το θείο (όπως όταν σε είχε ρωτήσει ο Σαμουήλ αλλά έκανες "τάκλιν" και του ξέφυγες). Είναι καλύτερο να ταμπελώνουμε τους Χριστιανούς και να πηδάμε από δω και από εκεί ζητώντας τους συνεχώς να απολογούνται θαρρείς και τους δικάζουμε.
*****Θα μου απαντήσεις τελικά αν είναι δούλεμα ή όχι αυτό που ανέφερα;
Άσε ξέρω ……
Θα μου δώσεις μια τόσο δυνατή και γεμάτη επιχειρήματα απάντηση, όπως και αυτή που απάντησες και στο Σαμουήλ για τους κάποιους άλλους "που θυσιάζανε παιδιά στους θεούς τους και σοδομίζανε αγοράκια" (ποιους άραγε;;;;). Σςςςςςς
quote:
Απεστάλη: 10/11/2008, 02:22:07quote:
Samuel1974
Παραβλέπουμε επίσης το ότι αυτά τα διάφορα έθνη θυσιάζανε παιδιά στους θεούς τους και σοδομίζανε τα αγοράκια τους, όπως και κάποιοι "άλλοι".
γιαπετ
Και γι’ αυτό ο καλός γιαχβέ τα σκότωσε όλα, για να μην έχουν να κάνουν θυσίες, έ;;;
Τι ριζοσπαστικό!!!
Ε όχι και να με κατηγορείς ΕΣΥ για τακτική συμψηφισμού, ΔΑΣΚΑΛΕ.
Τι να πω; Ίσως δεν συνειδητοποιείς το τι γράφεις ώρες-ώρες.
quote:
γιαπετ
Υ.Γ. Να κοιμάσαι περισσότερο, γιατί έχεις αρχίσει και χάνεις την πραγματικότητα. Αυτά που σούρνεις στον Sesostris, στο προηγούμενο μήνυμά σου, είναι για μήνυμα που έστειλε ο... Στελάρας.
Ναι είναι ο Στελάρας.
Φαντάσου όμως, ο τρόπος που εκφράζεται και τα λόγια του δεν διαφέρουν σε τίποτα αν το μήνυμα το είχε γράψει ο Σεσώστρης.
Ε δεν έγινε και τίποτα το τραγικό.
Τελικά, το αν θα γράψεις "γιαπετ", "Στελάρας", Sesostris, "macedon" έχει καταντήσει να είναι απλώς μια ασήμαντη λεπτομέρεια.

Edited by - Ψηλός on 10/11/2008 11:42:11
quote:
Δεν είναι "έξοδο", είναι επιβάρυνση του ελληνικού λαού. Οταν λείπουν από το δημόσιο ταμείο 800 εκατομμύρια ευρώ, αυτό αποτελεί έλλειμμα που πρέπει να συμπληρωθεί. Από την άλλη όταν αυτά τα χρήματα τα έχει εισπράξει η εκκλησία στο δεκαπλάσιο και δεν αποδίδει το φόρο, είναι ένα επιπλέον έσοδο που προκειμένου να μείνει στην τσέπη της εκκλησίας και να μετατραπεί σε πολυτελή αυτοκίνητα και χρυσοποίκιλτα άμφια θα πρέπει να βάλει ο ελληνικός λαός το χέρι στην τσέπη για να καλύψει το έλλειμμα αυτό.
Δασκαλάκο......εκεί που σε παίρνει....στο ΝΑ!! ΛΟΛΑ! ΕΝΑ ΜΗΛΟ!!
Και τη μείωση της φορολογιας των ΑΕ κατά 10% τη θεωρείς και αυτή έξοδο?

Μου φαίνεται ότι θα εισάγεις νέα Λογιστική.......ήδη έχεις ξεκινήσει! από τότε που δήλωσες, ότι είχες βοηθήσει ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΙΜΟ ΙΣΟΛΟΓΙΣΜΟΥ ΣΕ Β' ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΒΙΒΛΙΑ.
........και από την άλλη θα έπρεπε να είχες την ευπρέπεια να γράψεις ότι θα πρέπει πρώτα να αφαιρεθούν τα έσοδα στο ακριβές νούμερο των αντίστοιχων εξόδων που κάνει η εκκλησία ως αγαθοεργίες και εν συνεχεία το υπόλοιπο να φορολογηθεί.......αυτό βέβαια ισχύει στα πλαίσια της ευπρέπειας.......
Ακόμη περιμένω για τα 250.000.000 από την κατάργηση της εισφοράς των ναών που μας έγραψες, τι εννοείς? όπως και στοιχεία για τα 800.000.000 που ισχυρίστηκες.......όπως γνωρίζεις τα στοιχεία πάντα υπερνικούν τις υποθέσεις.......αναμένω...
..

Η σοφία είναι ένα μόνο πράγμα: να γνωρίζει κανείς την αρχή που κυβερνά τα πάντα με τη βοήθεια των πάντων.
(Ηράκλειτος).
quote:
kostakis
Ποια η διαφορά στην εκτέλεση αυτών των δύο και χρειάζεται και ειδική δράση - παρέμβαση;
Η διαφορά φίλε μου ανάμεσα στην ανεξιθρησκεία και στη θρησκευτική ελευθερία είναι ουσιαστική και μεγάλη.
Στην ανεξιθρησκεία υπάρχει κατά τεκμήριο ένα επικρατών ή επίσημο θρήσκευμα και ταυτόχρονα υπάρχει ανοχή προς τα άλλα θρησκεύματα (δηλαδή δεν διώκονται). Το κράτος απλά δικαιούται να παρέχει στους οπαδούς των διαφόρων θρησκευμάτων τη δυνατότητα να προβαίνουν σε λατρευτικές εκδηλώσεις στο μέτρο που το ίδιο το κράτος καθορίζει.
Στη θρησκευτική ελευθερία, που σαν έννοια είναι ευρύτερη της ανεξιθρησκείας, τα άτομα (πολίτες και αλλοδαποί) δικαιούνται να διαμορφώνουν και να εκδηλώνουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις τους (ή την αθεϊα/αθρησκεία τους) με ταυτόχρονη υποχρέωση του κράτους:
- να απέχει από κάθε ενέργεια που θα παρεμπόδιζε τη διαμόρφωση και την εκδήλωση των πεποιθήσεων αυτών
- να παίρνει κάθε πρόσφορο μέτρο για την εξασφάλιση και την εκδήλωση της θρησκευτικής πίστης
Κλασικό παράδειγμα θρησκευτικής ελευθερίας είναι οι Η.Π.Α. ενώ ανεξιθρησκείας είναι η Ελλάδα, το Ιράν, το Αφγανιστάν και άλλες παρόμοιες χώρες.
quote:
kostakis
Προσωπικά διαφωνώ εδώ μαζί σου, θεωρώντας ότι η εκπαίδευση που θα μπορούσαν να παράσχουν οι ιερείς σε όσους επιθυμούν τη βαθύτερη έρευνα γύρω από την ορθόδοξη πίστη (βάσει αυτών που περιγράφω περί θρησκευτικής εκπαίδευσης στην εκκλησία και όχι στο σχολείο) αποτελεί έργο στο δημόσιο
Χαίρομαι που διαφωνείς (και με τον τρόπο που διαφωνείς).
Με το σκεπτικό αυτό ποτ σημειώνεις παραπάνω, θα πρέπει και οι ιδιώτες διδάσκοντες σε σχολές πληροφορικής, για παράδειγμα, να μισθοδοτούνται από το δημόσιο (μια και εν γένει η προσφορά τους μπορεί να εκληφθεί ως προσφορά προς το δημόσιο) ή οι ιερείς όλων των θρησκειών (μια και όλες κάνουν αυτό που κάνουν οι ορθόδοξοι) να μισθοδοτούνται από το δημόσιο (κάτι που παρεμπτιπτόντως γίνεται στην Κύπρο).
Η εκπαίδευση όμως αναγνωρίζεται ως προσφορά προς το δημόσιο μόνον όταν παρέχεται σε δημόσια εκπαιδευτήρια. Δεν κρίνεται δε ως αντικείμενο διδασκαλίας (όπως σημειώνεις) αλλά με βάση τη σχέση του διδάσκοντα προς το δημόσιο. Με άλλα λόγια, ο ιερέας που θα διδάσκει σε δημόσιο εκπαιδευτήριο, βεβαίως και να μισθοδοτείται ως δημόσιος εκπαιδευτικός. Αλλά η κατήχηση που κάνει ο ιερέας στο ναό προς όφελος της ορθοδοξίας, του καθολικισμού, του χιλιασμού ή του βουδισμού δε βλέπω με ποιον τρόπο αποτελεί προσφορά προς το δημόσιο κατ'ουσίαν.

macedon
quote:
kostakis:
Λάθος η σύγκρισή σου. Στη μία περίπτωση συζητάμε ότι κάποιος (γιατί είναι ένα παράδειγμα, όπως σωστά λες, υπάρχουν και οι "σωστοί") καθηγητής Θρησκευτικών παραβίασε την ουδετερότητα του δικαιώματος έκφρασης στον τρόπο βαθμολόγησης κάποιων μαθητών λόγω αντίθετης ιδεολογίας, ενώ στην άλλη συζητάμε για αστικό αδίκημα, που δεν αφορά φυσικά ιδεολογικές διαφορές, αλλά άλλου είδους διαδικασίες.
Kάθε άλλο......και τα δύο είναι παραβάσεις. Και στις δύο παραβάσεις πρέπει οι καθηγητές να δώσουν εξηγήσεις. Στην πρώτη δε φταίνε οι λοιποί Θεολόγοι καταργηθεί εξαιτίας ενός Ορθόδοξου Θεολόγου το μάθημα και στη δεύτερη πάλι δε φταίνε οι τυχών λοιποί τιούτοι θεολόγοι, ώστε πάλι να καταργηθεί το μάθημα. Κατά συνέπεια δε φταίει το ίδιο το μάθημα ώστε να εκλείψει αλλά δε φταίνε και οι λοιποί μαθητές που θέλουν να το παρακολουθήσουν. Και δεδομένου ότι υπάρχει απαλλαγή από το μάθημα για οποίον δε θέλει να το παρακολουθήσει, δεν έχουμε και επιπλέον λόγο για να το κουράσουμε το θέμα.
quote:
kostakis:
Όταν η πραγματοποίηση του μαθήματος αποτελεί εξ ορισμού προσηλυτιστικό καταναγκασμό, με τον τρόπο και τα βιβλία που διδάσκεται, ναι, πρέπει να τεθεί ξανά το θέμα κατάργησης της υποχρεωτικότητας του μαθήματος (άσχετο, αλλά γιατί να μην ισχύσει μία μεθοδολογία παρόμοια με τα υποχρεωτικά και τα προαιρετικά μαθήματα που υπάρχει σε κάποια Πανεπιστήμια και στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση; θα μου πείτε, άλλο η ωριμότητα ενός εφήβου και άλλο ενός φοιτητή, αλλά συζητάμε για συγκεκριμένες περιπτώσεις και μόνο. Χώρια που ίσως, κατ' αυτόν τον τρόπο θα δύνατο να επιτευχθή και καλύτερη αξιοποίηση των δεξιοτήτων ή των ικανοτήτων των εφήβων.)
Kαι στα Δημοτικά σχολεία με μια υπεύθυνη δήλωση του γονέα ο μαθητής απαλάσεται της παρακολούθησης του μαθήματος των θρησκευτικών.
quote:
kostakis:
Σαφώς και όποιος δε θέλει δε διαβάζει το μάθημα. Πρόβλημα με το να "περάσεις" ή όχι, ίσως να μην έχεις, σίγουρα έχεις πρόβλημα με το "ενδεικτικό" σου, που λέγανε στην εποχή μου, όταν θα έχεις και ένα βαθμό αντίστοιχο του "Γ" που είχαμε εμείς για τις άθλιες επιδόσεις σε κάποιο μάθημα.
Τα ορθόδοξα παιδιά (που δυστυχώς κατ' εμέ δεν είναι και πλειοψηφία πλέον σε κάποια σχολεία) που θέλουν να μάθουν για τη θρησκεία που τους επέβαλαν οι γονείς τους, έχουν κάθε δικαίωμα να τη διδαχθούν στη βέλτιστη μορφή τους από το φορέα αυτής και όχι από ένα φορέα γενικής εκπαίδευσης
Σε όλα τα σχολεία είναι η πλειοψηφία ανάμεσα στους Έλληνες μαθητές.....για τους Αλβανούς δε με απασχολεί. Το μάθημα των θρησκευτικών είναι στοιχείο της πολιτισμικής μας ταυτότητας και μόνο ως τέτοιο, δεν επιδέχεται σχόλια περί κατάργησης κ.ο.κ.
quote:
kostakis:
Για να το λες έτσι θα είναι. Βέβαια, το να ταυτίζουμε μία μονοθεϊστική προσέγγιση (που απλά την εποχή των προσωκρατικών φιλοσόφων που αναφέρεις αντιπαρήρχετο με την πολυθεϊστική των υπολοίπων Ελλήνων) με ένα συγκεκριμένο δόγμα είναι λίγο ασθενές ως επιχείρημα. Σκέψου ότι το ίδιο θα μπορούσε λ.χ. να γίνει σε 50 χρόνια με τον "προφητευόμενο" ερχομό του αντιχρίστου και να "κατηγορηθούν" όλοι οι παρόντες μονοθεϊστές ως αντιχριστιανοί, επειδή μεγάλο ποσοστό τους (όχι όλοι ασφαλώς, γιατί υπάρχουν και κάποιοι που πιστεύουν τα πιστεύω τους) θα ενστερνιστεί και θα ενσωματωθεί στη νέα ιδεολογία.
Με άλλα λόγια, το να καλουπώσουμε μία προγενέστερη ιδεολογία σε ένα δόγμα και να το παρουσιάσουμε ως συνέχεια μεν, καινούριο δε, κάπου χάνει...
Μιλάω με βάση τα υπαρκτά στοιχεία και όχι με υποθέσεις.
quote:
kostakis:
Μα καλέ μου φίλε, η λογική με την οποία ΕΧΩ ΑΠΟΔΕΙΞΕΙ ΟΤΙ προσεγγίζω το διαχωρισμό Κράτους - Εκκλησίας δεν είναι η άρνηση του χριστιανισμού και του ιδεώδους, ούτε η διά πυρος και σιδήρου απορθοδοξοποίηση της ελληνικής κοινωνίας (άλλωστε, άλλοι, πολύ περισσότεροι Χ.Ο. από μένα έχουν αναλάβει τα σχετικά καθήκοντα), αλλά να δείξω ότι α) η πίστη και το δικαίωμα σε αυτή δεν πρέπει να εντάσσεται και να συμπλέκεται με τα πολιτικά δικαιώματα και την εκπαίδευση και β) ο κοσμικός χαρακτήρας του Κράτους είναι στην ουσία αντίθετος και όχι παράλληλος με το πνευματικό έργο της Ορθοδοξίας. Νομίζω ότι δε βάλλω την πίστη σου με αυτό, ίσως απλά αντιστέκομαι στην "πολιτικοκοινωνικοοικονομικοποίηση" του φορέα πνευματικής υποστήριξης που λέγεται Εκκλησία.
1)Πρέπει να εντάσσεται με την εκπαίδευση ,γιατί είναι η πολιτισμική μας κληρονομιά συν της άλλης.......με τα πολιτικά ασφαλώς και όχι.
2)Ο κοσμικός χαρακτήρας του κράτους? Έχουμε κοσμικό χαρακτήρα? από πότε? το μόνο που μας κάνει περήφανους έτσι μπουρδ......που είναι το κράτος μας είναι η θρησκεία μας.
quote:
kostakis:
Θα είχαμε τουρκέψει ή θα είχαμε εξισλαμιστεί; δεν είναι το ίδιο και μην το κάνουμε ίδιο. Είναι άδικο και για τα ανθρώπινα δικαιώματα των γειτόνων...
To ένα δεν αποκλείει το άλλο.....Οι γείτονές μας από ανθρωπιά άλλο τίποτα........και τώρα που φτιάχνουν και δικά τους αεροπλάνα?......κάτι μου λέει ότι το "καημένε γιε μου τι σε περιμένει.....θα πρέπει να το επαναφέρω....
quote:
kostakis:
Διαφωνώ και σε αυτό. Αν δε σέβεσαι τον εαυτό σου, το να είσαι θεοφοβικός δε σε κάνει τίμιο.
Για το περιστατικό που αναφέρεις με το ατύχημα, νομίζω ότι υπερβάλλεις. Όποιος κατατρέχεται από τις τύψεις του για κάποιο ψέμα που έχει πει ή πρόκειται να πει, εμφανίζει τις σχετικές συνέπειες. Όποιος είναι αποφασισμένος και ψυχολογικά προετοιμασμένος να αντιμετωπίσει την πράξη με ψέμα, δεν έχει πρόβλημα.
Καθόλου δεν υπερβάλλω εάν σεβόταν τον εαυτό του δε θα ήμασταν στα δικαστήρια. Το ότι ήταν θεοφοβικός δεν το παρατήρησα μόνο εγώ αλλά και η δικαστίνα. Και πιστεύω ότι έπαιξε μεγάλο ρόλο στην τελική απόφαση του δικαστηρίου, αφού το ατύχημα συνέβη στην ίδια λωρίδα κυκλοφορίας και εγώ ήμουν χτυπημένος μπροστά και αριστερά., ενώ αυτός πίσω και αριστερά.
Στο ατύχημα αυτό και χωρίς μάρτυρες, ήταν πολύ δύσκολο να αποδείξω ότι έφταιγε αυτός αφού όπως με προσπερνούσε με τετακέ, με χτύπησε καθώς ερχόταν σβούρα. Ενώ αυτός ήταν πολύ ποιο εύκολο να υπερασπίσει τον εαυτό του, αφού ισχυριζόταν ότι πάτησε φρένο απότομα να αποφύγει τον μπροστινό του που άξαφνα μπήκε μπροστά του από τη δεξιά λωρίδα της κυκλοφορίας και ενώ αυτός κινούταν όπως και εγώ στη μεσαία λωρίδα, ενώ εγώ δεν πρόλαβα να φρενάρω εγκαίρως με αποτέλεσμα τα δύο αυτοκίνητα να συγκρουσθούν.
Πιστεύω λοιπόν ότι το χέρι του, που έτρεμε σαν το ψάρι, έπαιξε και τον καθοριστικό ρόλο. Δεν ξέρω πόσο προετοιμασμένος ήταν ψυχολογικά να στηρίξει με ψέμα το δίκιο του, ίσως και το νεαρό της ηλικία του να έπαιξε και αυτό το ρόλο του.
quote:
kostakis:
Να σε ρωτήσω κάτι; αν στη θέση του νεαρού που αναφέρεις, βρισκόταν κάποιος άθεος και το δικαστήριο (με την παράλογη υπάρχουσα νομολογία) τον υποχρέωνε να ορκιστεί, χωρίς να ξέρει ότι είναι άθεος και εκείνος ορκιζόταν "ελαφρά τη καρδία", θα έχανες ή όχι, ενδεχομένως, τη δίκη; τι σχέση έχει ο όρκος στο Θεό με την εσωτερική συνείδηση του ανθρώπου; ας πάψουμε να βάζουμε μπαμπούλες στις αδυναμίες και τις φοβίες μας και ας κοιτάξουμε κατάματα τον εαυτό και τον κόσμο γύρω μας.
Νομίζω ότι δύσκολα θα καθόταν η μητέρα του να σταυροκοπιόταν και να ευχαριστούσε τον έναν άγιο μετά τον άλλον, εφόσον ήσαν άθεοι. Δεν ψάχνουμε για μπαμπούλες αλλά αν το θέτεις έτσι και η αστυνομία μπαμπούλας είναι, να την πάψουμε?
Θα ήταν διαφορετικά με τον άθεο, δε θα σταυροκοπιόταν κανένας, η τροχαία θα είχε καταγράψει τη μέθη του και εγώ δε θα είχα μπει σε περιπέτειες.
quote:
kostakis:
Ποια η διαφορά στην εκτέλεση αυτών των δύο και χρειάζεται και ειδική δράση - παρέμβαση; Αν θέλαμε όντως να είμαστε ανεξίθρησκο κράτος, η θρησκευτική ελευθερία θα ήταν δεδομένη, χωρίς να διαφωνώ με την ουσία των όσων λες.
Και τα δύο τα έχουμε στο βαθμό που το επιθυμεί ο καθένας. Τουτέστιν εκεί που αρχίζει η δική μου θρησκευτική ελευθερία σταματάει η δική σου.
quote:
kostakis:
Αυτό το εννόησα και εγώ, όταν έγραφα "Αγαπητέ μου, το να συντηρείς κοινωφελή ιδρύματα με περιουσία αποκτηθείσα με κάποιες "ύποπτες" μεθόδους προσιδιάζει στη φράση "κηδεία με ξένα κόλλυβα". "
Οι μεμονωμένες περιπτώσεις δεν μπορούν να χαλάσουν σε καμία περίπτωση τη συνολική εικόνα της εκκλησίας.
quote:
kostakis:
Κάποτε κατηγορήθηκα για γενικεύσεις. Το "εμείς οι Έλληνες" που αναφέρεις είναι η πλέον διχαστική γενίκευση και το ξέρεις. Θα σε παρακαλούσα να μην το χρησιμοποιείς. Όσο για την ουσία αυτού που αναφέρεις, αναρρωτήσου πρώτα γιατί δεν πρέπει να ευγωνομονούμε με τον ίδιο τρόπο τους 300 του Λεωνίδα ή τους ναυμάχους της Σαλαμίνας που μας έσωσαν από το Μηδισμό και μετά επανέλαβε τη συγκεκριμένη γενίκευση.
Είναι η πραγματικότητα. Εάν για παράδειγμα γίνει πόλεμος με τους Τούρκους οι Ορθόδοξοι θα βγάλουν τα κάστανα και πάλι από τη φωτιά. Αφού η συντριπτική πλειοψηφία στην Ελλάδα είναι Ορθόδοξοι. Βέβαια σε λίγα χρόνια με την Ελληνική ιθαγένεια που θα αποκτήσουν οι Αλβανοί οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι άθεοι και μουσουλμάνοι, σε έναν ενδεχόμενο πόλεμο, πιστεύω ότι θα είναι "σίγουρα" στην πρώτη γραμμή πυρός, αυτοί και οι μουσουλμάνοι της Θράκης, με εξαίρεση τους Πομάκους τους οποίους σέβομαι και εκτιμώ, αλλά αυτοί μάλλον θα έρχονται πολύ ποιο πίσω μαζί με εμάς τους Ορθόδοξους.
Πρέπει λοιπόν:
1)Να βγάλουμε το μάθημα των θρησκευτικών από την εκπαίδευση γιατί αισθάνονται άσχημα οι Αλβανοί και οι άθεοι.
2)Nα στρογκυλοποιήσουμε την ιστορία γιατί αισθάνεται άσχημα η Ρεπούση και οι φιλεύσπλαχνοι γείτονές μας......
και τρίτον να προμηθευτούμε όλοι μας βαζελίνη, γιατί τελευταία στιγμή θα γίνει ανάρπαστη.....
quote:
kostakis:
Τώρα το αν να μην είσαι Χ.Ο. σημαίνει ότι δεν έχεις ιερό και όσιο, δηλαδή (κατά τις αρχές των Χ.Ο. να μην έχεις ηθική), επέτρεψέ μου να το χαρακτηρίσω επιεικώς αστεϊσμό. Αλήθεια, το πιστεύεις αυτό το συγκεκριμένο που γράφεις ή το λες ένεκα θρησκευτικού θυμού;
Μη βάζεις λόγια στο στόμα μου που δεν είπα, ξαναδιάβασέ με και αν επιμένεις κάνε ανάλυση σε αυτό που έγραψα. Μετά θα ακολουθήσει και η δική μου.
quote:
kostakis:
Νομίζω πως αληθεύει, αλλά είναι ασήμαντο. Έχε υπόψη σου ότι σοτν τουρκικό στρατό μπορεί να γίνει έφεδρος αξιωματικός και ένας αλλόθρησκος, αρκεί να έχει τα ακαδημαϊκά εφόδα που δικαιολογούν την τοποθέτησή του.
Αν μπορούσε ας έκανε κι αλλιώς. Είναι κάτι που συνηθίζουν οι Τούρκοι....... στις υπηρεσίες των οποίων έχουν καταγραφεί επίσημα οι Κολοκοτρωναίοι και ο Ανδρούτσος για παράδειγμα. Οπότε έχεις δίκιο όταν λες ότι ήταν ασήμαντο.
quote:
macedon:
Η διαφορά φίλε μου ανάμεσα στην ανεξιθρησκεία και στη θρησκευτική ελευθερία είναι ουσιαστική και μεγάλη.Στην ανεξιθρησκεία υπάρχει κατά τεκμήριο ένα επικρατών ή επίσημο θρήσκευμα και ταυτόχρονα υπάρχει ανοχή προς τα άλλα θρησκεύματα (δηλαδή δεν διώκονται). Το κράτος απλά δικαιούται να παρέχει στους οπαδούς των διαφόρων θρησκευμάτων τη δυνατότητα να προβαίνουν σε λατρευτικές εκδηλώσεις στο μέτρο που το ίδιο το κράτος καθορίζει.
Στη θρησκευτική ελευθερία, που σαν έννοια είναι ευρύτερη της ανεξιθρησκείας, τα άτομα (πολίτες και αλλοδαποί) δικαιούνται να διαμορφώνουν και να εκδηλώνουν τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις τους (ή την αθεϊα/αθρησκεία τους) με ταυτόχρονη υποχρέωση του κράτους:
να απέχει από κάθε ενέργεια που θα παρεμπόδιζε τη διαμόρφωση και την εκδήλωση των πεποιθήσεων αυτών
να παίρνει κάθε πρόσφορο μέτρο για την εξασφάλιση και την εκδήλωση της θρησκευτικής πίστηςΚλασικό παράδειγμα θρησκευτικής ελευθερίας είναι οι Η.Π.Α. ενώ ανεξιθρησκείας είναι η Ελλάδα, το Ιράν, το Αφγανιστάν και άλλες παρόμοιες χώρες.
Ξέχασες μαζί με την Ελλάδα, το Ιράν και το Αφγανιστάν είναι και η άλλη τριτοκοσμική χώρα.......η Αγγλία.
Στην Ελλάδα τα πάντα είναι ελεύθερα όσον αφορά τη θρησκεία. Όποιος θέλει λατρεύει ότι θέλει. Τα άλλα απλά είναι λάσπη. Ίσως βέβαια ο αγαπητός macedon να χαιρόταν να έβλεπε ως αρχηγούς σε ΓΕΑ, ΓΕΣ και ΓΕΝ, μουσουλμάνους στο θρήσκευμα.........ίσως το σκέφτεται εμπορικά. Σου λέει «θα ανοίξω ένα μαγαζί που θα πουλάει μόνο βαζελίνη», (όπως προείπα)......... «10.000.000 Έλληνες!!!!.......θα θησαυρίσω».......(το άλλο 1.0000.000 είναι από κάθε καρυδιάς καρύδι)...πονηρέ macedon......έχεις το δαιμόνιο του Εβραίου μέσα σου, κάτι ήξερα παλαιότερα που σου είχα γράψει κάτι σχετικό με αυτό!!!......
quote:
macedon:
Με το σκεπτικό αυτό ποτ σημειώνεις παραπάνω, θα πρέπει και οι ιδιώτες διδάσκοντες σε σχολές πληροφορικής, για παράδειγμα, να μισθοδοτούνται από το δημόσιο (μια και εν γένει η προσφορά τους μπορεί να εκληφθεί ως προσφορά προς το δημόσιο) ή οι ιερείς όλων των θρησκειών (μια και όλες κάνουν αυτό που κάνουν οι ορθόδοξοι) να μισθοδοτούνται από το δημόσιο (κάτι που παρεμπτιπτόντως γίνεται στην Κύπρο).Η εκπαίδευση όμως αναγνωρίζεται ως προσφορά προς το δημόσιο μόνον όταν παρέχεται σε δημόσια εκπαιδευτήρια. Δεν κρίνεται δε ως αντικείμενο διδασκαλίας (όπως σημειώνεις) αλλά με βάση τη σχέση του διδάσκοντα προς το δημόσιο. Με άλλα λόγια, ο ιερέας που θα διδάσκει σε δημόσιο εκπαιδευτήριο, βεβαίως και να μισθοδοτείται ως δημόσιος εκπαιδευτικός. Αλλά η κατήχηση που κάνει ο ιερέας στο ναό προς όφελος της ορθοδοξίας, του καθολικισμού, του χιλιασμού ή του βουδισμού δε βλέπω με ποιον τρόπο αποτελεί προσφορά προς το δημόσιο κατ'ουσίαν.
Η εκκλησία έχει κάνει συμφωνία με το κράτος. Οι πολίτες την έχουν αποδεχτεί. Εσείς λοιπόν που δεν την αποδέχεσθε κάντε τον αγώνα σας....και κάτι άλλο....... τι έχει προσφέρει η εκκλησία των χιλιαστών ή των καθολικών στην Ελλάδα?
- Ακόμη περιμένω απάντηση για τα 250.000.000 από την κατάργηση της εισφοράς των ναών που μας έγραψες, τι εννοείς? όπως και στοιχεία για τα 800.000.000 που ισχυρίστηκες.......όπως γνωρίζεις τα στοιχεία πάντα υπερνικούν τις υποθέσεις.......αναμένω...

Η σοφία είναι ένα μόνο πράγμα: να γνωρίζει κανείς την αρχή που κυβερνά τα πάντα με τη βοήθεια των πάντων.
(Ηράκλειτος).
Edited by - europaios2 on 10/11/2008 20:24:44