- Εμείς κι ο κόσμος - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
quote:
Hunter
απλα μια μικρη λεξη πολλες φορες αλλαζει ολο το νοημα κ οδηγει σε αλλη σκεψη...χαιρομαι οταν βλεπω υγιεις συνομιλητες/συνομιλιες...τοτε ακομα κ η διαφωνια γινεται συνφωνια...
Η καλή προαίρεση δεν σημαίνει κατ' ανάγκη συμφωνία καλή μου.
Αν μένει η σκέψη υψηλή, και όμοια υψηλός ο λόγος, τότε η αντιπαράθεση ιδεών είναι σπουδαιότερη της συμφωνίας, γιατί προάγει την αναζήτηση, και οδηγεί στην κατανόηση της διαφορετικότητας και στην αποδοχή της σαν ουσία της ίδιας της ζωής.
Αυτό για μένα είναι το μέγιστο ζητούμενο, που δεν είναι άλλο απο την αποχή των συνανθρώπων μας.
d.k

Μείνε μέσα στο παιχνίδι...

διαφωνεις με την θεση μου..?
d.k
quote:
δεν εννοουσα την συμφωνια ως ταυτιση αποψεων απλα με την καλη προαιρεση οι συνομιλητες εχουν πιο ανοιχτο μυαλο δεν γινονται δογματικοι στις αποψεις τους...ετσι μια διαφωνια μπορει να καταληξει σε συμφωνια μεσα απο μια ταυτοχρονη εξελιξη ιδεων..d.k
Καλημέρα Hunter...![]()
Συμφωνώ σε ότι είπες με μια "παρατήρηση"...όμως..![]()
Δεν υπήρξε εξέλιξη ιδεων απλά επαναδιατύπωση μιας έννοιας και όχι επειδή ήθελα να υπάρξει συμφωνία με τον φίλο G.P -Αντέχουμε και στις διαφωνίες και σεβόμαστε ο ένας τον άλλο και διαφωνώντας ΚΑΙ δεν είναι προαπαιτούμενο η σώνει και καλά συμφωνία επι θεσεων και αρχών γα να υπάρχει η επικονωνία και ο σεβασμός..αλλοίμονο- αλλα επειδή αν θές οίδα ότι έτσι οπως αντελήφθη ο ίδιος την λέξη "μαγεία" δεν με εξέφραζε και μένα τον ίδιο....
Αν δεν συμφωνούσα μαζί του δεν θα άλλαζα επ'ουδενί -μόνο και μόνο για να σμφωνήσουμε- τίποτα απ'οσα είπα και όπως τα είπα και πραγματικά λέγοντας "μαγεία" εν-νοούσα γοητεία ... κάτι το οποίο εν'τέλλει τον βρήκε και κείνον σύμφωνο...![]()
Ορισμένες φορές έχω την αίσθηση ότι η γλώσσα των ανθρώπων και οι λέξεις που ξεστομίζουν..πενταροδεκάρες είναι...
..περισσότερο για εσωτερική δική μας κατανάλωση και ευαρέσκεια...
..και κατα το μάλλον για να μας δημιουργούν προβλήματα...η σιωπή "μιλάει" καλύτερα και πιο κοντά μας φέρνει...![]()
Θα έχεις ακούσει φαντάζομαι για την λεγόμενη "Βουβή φλυαρία"...![]()

ενας διαλογος οπου για μενα η διαφωνια γινεται συμφωνια δεν ειναι το να αλλαξεις την γνωμη του απεναντι σου αλλα να τον πεισεις να επεξεργστει εγκεφαλικα την θεση του κ να μην κολλησει μονο στο πως θα σε πεισει..
d.k

quote:
Hunter
καλως ή κακως ειμαστε σε ενα φορουμ κ ομονος τροπος "γνωριμιας" μας ειναι ο λογος...μερικες φορες γρα φουμε κατι εχοντας ενα συναισθημα..ο ανγνωστης ομως της θεσης μας δεν ειναι σιγουρο οτι βρισκεται στηνιδια ψυχικη διαθεση με μας κ μπορει να το εκ λαβει διαφορετικα..ενας διαλογος οπου για μενα η διαφωνια γινεται συμφωνια δεν ειναι το να αλλαξεις την γνωμη του απεναντι σου αλλα να τον πεισεις να επεξεργστει εγκεφαλικα την θεση του κ να μην κολλησει μονο στο πως θα σε πεισει..
Ακριβώς αυτό που περιγράφεις έγινε καλή μου Hunter, στην περίπτωση του διαλόγου μου με το φίλο Εαρινό.
Σε μιά φράση του με ενόχλησε μια λέξη που χρησιμοποίησε, και που θεώρησα πως θα μπορούσε να παρερμηνευτεί.
Στο γραφτό λόγο, όλοι μπορεί να κάνουμε λάθος στη διατύπωση μιας σκέψης μας.
Το επεσήμανα και την διόρθωσε, κατανοώντας πως η αντίδρασή μου έγινε με καλή προαίρεση.
Αν αντιθέτως του έλεγα “Εαρινέ αυτά που λες είναι βλακείες” θα διαφαινόταν μια πρόθεση να θίξω τον συνομιλητή μου,να τον μειώσω, και όχι να κουβεντιάσω μαζί του.
Αυτό εννοώ με το “καλή προαίρεση” και είμαι βέβαιος πως και ο Εαρινός σαν έτσι το κατάλαβε.
Θα μπορούσαμε να μην είχαμε συμφωνήσει, και να έλεγα, “φίλε μου κατάλαβα τι εννοείς αλλά έχω διαφορετική άποψη στην οποία εμμένω”.
Και αυτό καλή προαίρεση είναι.
Ο σχολιασμός μου επίσης δεν στόχευε στην ατομικότητα -δηλαδη στο προσωπό σου-αλλά στην συλλογικότητα.
Ελπίζω να έγινα κατανοητή.
Ένα ξέρω, οτι δε ξέρω τίποτα"

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
Εν κατακλείδι ,όλοι λίγο πολύ, συμφωνήσατε ,οτι ο αποδεδειγμένος μισογυνισμός του Νίτσε, δεν ακυρώνει την διάνοια του στον τρόπο στοχασμού του.
Επι τούτου , αν εκλαμβάναμε αυτό το αξίωμα ,ως γενίκευση, δύναται να ισχυριστούμε οτι ο Χίτλερ ήταν μια διάνοια (είχε εκπληκτικές στρατηγικές κινήσεις), παραγκωνίζοντας το ρατσισμό του προς τους Εβραίους?
για μενα προσωπικα δεν ακυρωνεται καθολου η διανοια του.
εχεις δει πως μιλα για τον χριστο;
εκει να δεις...μια χαρα τον βρισκω...
quote:
Εν κατακλείδι ,όλοι λίγο πολύ, συμφωνήσατε ,οτι ο αποδεδειγμένος μισογυνισμός του Νίτσε, δεν ακυρώνει την διάνοια του στον τρόπο στοχασμού του.
Δεν μπορώ να μιλήσω για τους άλλους. Εγώ πάντως είπα οτι η πιό παραγωγική περίοδος του Νίτσε ήταν ΠΡΙΝ αρχίσει να χάνει το μπούσουλα, δηλ, πριν "Πέραν του Καλού και του Κακού". Για τα μετέπειτα δεν λέω τίποτα...
Γιατί να τον αναιρεί σαν φιλόσοφο μέχρι τότε; Ήταν πράγματι ένας καλούτσικος φιλόσοφος, που δεν τα βρήκε με τις γυναίκες...
Συμφωνώ με τον ryche - μοιάζει σαν να θες να βγάλεις κάποιο Απόλυτο συμπέρασμα... ή κάνω λάθος;
Και ο Χίτλερ ήταν ένας έτσι-κι-έτσι στρατηγός. Γιατί να τον εμπόδιζε ο ρατσισμός του (άσχετα τα δύο). Εξ άλλου το ισχυρό του σημείο δεν ήταν το στρατηγηλίκι, ήταν η δημαγωγία, και για αυτό δεν χρειάζεσαι "διάνοια" ![]()
K
Edited by - kynikos on 19/05/2004 23:36:10
1)Εάν όντως διάβαζες το κείμενο που παρέθεσα θα καταλάβαινες ότι ο Νίτσε ήταν Λάτρης του Γυναικείου Φύλου,της αυθεντικής,όμως,γυναίκας,της ΘΗΛΥΚΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ και όχι της ΑΝΤΡΟΓΥΝΑΙΚΑΣ που έχει αρχίσει να διαμορφώνεται,και που αυτή η Ruslana της Εurovision είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα.
2)Απέφυγες να σχολιάσεις αυτό που είπα περί Γυναικείου μισογυνισμού(εκτός αν θεωρείς ότι ισχύουν άλλα μέτρα και σταθμά για εσάς τις γυναίκες και ότι εσείς έχετε δικαίωμα να αλληλομισιέστε ενώ εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να σας σεβόμαστε)
3)Ακόμα κι αν ήταν όντως μισογύνης αυτό δεν μου λέει τίποτα διότι ο άνθρωπος ήταν ΤΙΤΑΝΑΣ,ο άνθρωπος προφήτεψε-σχεδόν έπλασε-τον 20ο αιώνα μόνος του,ο άνθρωπος έκανε ΤΙΣ ΒΑΘΥΤΕΡΕΣ ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ που έγιναν ποτέ τα τελευταία 2000 χρόνια.Και στην τελική τέτοιοι άντρες δεν μπορούν επουδενί να κριθούν με τα περιορισμένα κριτήρια της σύγχρονης ΕΚΦΥΛΙΣΜΕΝΗΣ ΗΘΙΚΗΣ.Ο ίδιος ο τίτλος τί μας λέει?Ότι δεν μπορείς πλέον να σκέφτεσαι με αυτά τα γαμημένα κριτήρια ΚΑΛΟΥ-ΚΑΚΟΥ,ότι πλέον είναι απαράδεκτο να σκεφτόμαστε με αυτούς τους καταραμένους όρους που μας έμαθαν επί 2000 χρόνια να παπαγαλίζουμε,διότι πολύ απλά έχουμε πλέον μάθει ότι Καλό και Κακό πάνε μαζί,χέρι-χέρι,αιώνια ερωτευμένα και αδιαχώριστα,καθώς και ότι αυτό που είναι Καλό για εμένα ενδεχομένως για εσένα να είναι καταραμένο.
Ακόμα κι αν ήταν μισογύνης επουδενί δεν αναιρείται η διάνοιά του.Με αυτή τη λογική να αναιρέσουμε το Θεμιστοκλή επειδή ήταν αδίστακτος και φίλαρχος,το Φίλιππο επειδή ήταν ακόλαστος,να αναιρέσουμε τον Όσκαρ ουάιλντ επειδή ήταν ομοφυλόφιλος και νάρκισσος,να αναιρέσουμε τον Έντγκαρ Άλαν Πόε επειδή ήταν αλκοολικός και ναρκομανής,να αναιρέσουμε τον Αισχύλο επειδή κοινοποίησε στον όχλο Άρρητα μυστικά,να αναιρέσουμε το Γκαίτε επειδή είχε ταχθεί υπέρ της ιερής Συμμαχίας,να αναιρέσουμε το Δημοσθένη επειδή ήταν τραυλός καθώς και τον Περικλή επειδή είχε τεράστιο κεφάλι.Δεν γίνονται αυτά τα πράγματα.Εξάλλου,ο ίδιος ο Νίτσε το είπε(προς τον εαυτό του),"Τί σημασία έχεις εσύ?Πες ότι έχεις να πεις και μετά γκρεμίσου!",και εννοούσε ότι σημασία δεν έχει η πηγή αλλά το μήνυμα.
Και κάτι άλλο.Ο Ζαρατούστρας αποτελεί αναμφίβολα το Μεγάλο ζενίθ,το Απρόσιτο Ύψος του Ποιητή.Όμως,από το Πέραν του Καλού και του Κακού και έπειτα ο νίτσε προέβη σε εξίσου κολοσσιαίες συγγραφές.θεωρώ τον εαυτό μου ευτυχή που έχω διαβάσει και που έχω κατανοήσει βιβλία απύθμενης Σοφίας όπως το Λυκόφως των Ειδώλων,τον Αντίχριστο και το Ίδε ο άνθρωπος(ECCE HOMO),όλα γραμμένα το 1888,καρποί πρωτοφανούς νοητικής εγρήγορσης,στα οποία αυτό το τεράστιο πνεύμα ξεδιπλώνει μία απίστευτα ΔΙΑΥΓΗ ΚΡΙΣΗ,ένα ανεπανάληπτα αντικειμενικό κριτικό πνεύμα,εξαιρετικά βαθύ και ακριβές στις αναλύσεις του.
Το ποτάμι κυρίες και κύριοι πάει μπροστά.Είτε μας αρέσει είτε όχι η Γυναίκα θα ΕΞΟΜΟΙΩΘΕΙ με τον άντρα και ενδεχομένως να αναπτύξει ΔΥΝΑΤΟΤΕΡΗ ΒΟΥΛΗΣΗ από τον άντρα.Αυτό προστάζουν οι Αιώνες,αυτό προστάζει ο Ενιαυτός,αυτό που χάθηκε επιστρέφει και αυτό που θα χαθεί θα επιστρέψει.
ΥΓ.Και κάτι τελευταίο,για καληνύχτα,και ο καθένας ό,τι καταλάβει να το κρατήσει για την πάρτη του.Η ΣΤΙΓΜΗ ΠΟΥ Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΧΙΤΛΕΡ ΑΛΛΑΞΕ ΚΑΙ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΠΗΡΕ ΤΗΝ ΤΡΟΠΗ ΠΟΥ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΗΤΑΝ ΜΟΛΙΣ ΔΙΑΒΑΣΕ ΤΟ ΖΑΡΑΤΟΥΣΤΡΑ.
Προσωπικά δε θεωρώ ότι ήταν μισογύνης.
Δε συμφωνώ κι με χαρακτηρισμούς του στυλ "αυθεντική", "μη αυθεντική", "αντρογυναίκα"...
Έχετε αναρωτηθεί άραγε γιατί δεν υπάρχει η ανάποδη λέξη; "Γυναικοάντρας";
Μη μου πείτε ότι δεν κολλάει ως έκφραση, γιατί όλοι καταλαβαίνουμε ότι δεν εννοώ αυτό.
Λέμε "γυναικωτός", αλλά εννοούμε άλλο πράγμα...
Ποιός δύναται να γνωρίζει ποιά είναι η "αυθεντική" γυναίκα;
Μήπως ό,τι θαρρούμε βασίλεμα
γλυκοχάραμ' αυγής είναι πέρα
κι αντί ν' αρθή μία νύχτα αξημέρωτη
ξημερώνει μι' αβράδυαστη μέρα;
Μήπως είναι η αλήθεια στον θάνατο
κι η ζωή μήπως κρύβει την πλάνη;
Ό,τι λέμε πως ζη μήπως πέθανε
κι ειν' αθάνατο ό,τι έχει πεθάνει;
(Γ. Δροσίνης)
Αγαπητέ kost, δε διακατέχομαι από μισογυνισμό και γνωρίζω τουλάχιστον άλλες δύο γυναίκες που είναι το ίδιο. Μήπως..., όπως λέει κι ο ποιητής;

"Virtus Junxit Mors Non Separabit" (Whom virtue unites, death will not separate)
Edited by - Zadok on 20/05/2004 03:45:46
γνώρισε τη θέση, γνώρισε την αντίθεση και βρες την ισορροπία.
Αυτή είναι η τριπλή φύση των πραγμάτων.
Υποθέτω ότι ζούμε την αντίθεση και γι' αυτό μας ξενίζει τόσο η πραγματικότητα.
Είναι όμως, απαραίτητο στάδιο αυτό, για να μπορέσουμε να δούμε τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση κάποια στιγμή.
Ο ερμαφροδιτισμός είναι βαθύτατα εσωτεριστική έννοια και δεν έχει καμία σχέση με τον ανδρογυνισμό, δεν είναι αμφιφυλία, δεν είναι η άχαρη συγκατοίκηση των δύο σε ένα, είναι η ένωση των αντιθέτων, η επαναφορά, η επιστροφή στην αρχική Αδαμιαία (όπως είπαμε και πιο πάνω) κατάσταση. Όλα αυτά μία ψυχο-πνευματική κατάσταση και όχι σωματική.
Προσωπική μου άποψη:
έχουμε σταθεί πολύ (γενικά μιλώ) στο ποιά είναι η "αυθεντική" γυναίκα, ποιός είναι ο "αυθεντικός" άντρας. Τον "αυθεντικό" άνθρωπο τον ξέρουμε άραγε;