ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΟΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ ΗΘΙΚΗΣ? - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

trexagireve30 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
08/05/2008, 17:26:30
Πολύ μεστού νοήματος οι ρήσεις σου αγαπητέ μου Alfa-omega..
Συμφωνώ μαζί σου όσον αφορά εις το οτι η προσωπικότητα διακρίνει, αφ' ής στιγμής ή ίδια είναι διακριτέα, αλλά κι ότι η ψυχή με την κοινή καταγωγή ενώνει...
Επ' αυτού αγαπητοί φίλοι, είναι καιρός να βάλουμε και τον ορισμό
της ηθικής ως επίσης θέμα διάκρισης και επαγωγής,καθώς η προσωπικότητα του καθενός δίνει διαφορετική απόδοση στην ελευθερία και το νόημα της όταν απευθύνεται εις εαυτόν από όταν απευθύνεται εις το όλον, ή μάλλον, τον άλλον.
Ηθική,λοιπόν, είναι ίδια ια όλους ή διαφοροποιείται ανάλογα το άτομο;
08/05/2008, 20:26:24
Φίλτατε "ELLO", έχεις απόλυτο δίκιο και εγώ ζητώ συγνώμη εκ μέρους μου,αλλά δέν μπορούσα να μήν απαντήσω για αποφυγή παρανοήσεων.Δέν θα ξεφύγω ξανά του θέματος από σεβασμο στό forum,στούς αναγνώστες του και στον θεματοθέτη,έστω και άν δεχθώ προσωπική προσβολή,εκτός άν διαβάσω ξανά "ανυπόστατες" δοξασίες{τεκμηριομένα ανυπόστατες},οι οποίες να θίγουν θεσμούς,ακόμη και θεσμούς με τούς οποίους δέν συμφωνώ.
08/05/2008, 20:56:31
Αγαπητή nst,ανέφερες:---"Υπάρχει μια αντίθεση μεσα στους κόλπους της ψυχιατρικής σχετικά με το αν οι ψυχικές παθήσεις εχουν καθαρά ψυχολογική εξήγηση η αν ενοχοποιούνται οι χημικές μεταβολές που λαμβάνουν χώρα στον εγκέφαλο. Με την πάροδο του χρόνου, αυτα τα δύο ρεύματα τείνουν να αλληλοσυμπληρωθούν αφου η αλήθεια είναι μάλλον στην μέση."---Δέν υπάρχει πλέον καμία διαφωνία περί τής νευροχημικής βάσης τών "ψυχικών"παθήσεων.Βεβαίως και παίζει ρόλο το "ψυχικό"υπόβαθρο,όμως να σου θυμίσω ότι και αυτό ΝΕΥΡΟΒΙΟΧΗΜΙΚΗ βάση έχει.Όσον αφορά τώρα τον άξονα 1{ψυχώσεις,νευρώσεις,κατάθλιψη.....}κατα ICD10 όσο και κατα DSM4,εκεί σαφέστατα έχει παρατηρηθεί και αποδειχθεί νευροβιοχημική δυσλειτουργία.Όσον αφορά τώρα τόν άξονα 2 του ICD10{διαταραχές τής προσωπικότητος....μήν τίς αναλύσω είναι αναφορικά και μόνο 4 ομάδες μέ 9 διαταραχές επί συνόλου},εκεί φυσικά και παίζει ρόλο ΒΑΣΙΚΟ το "επίκτητο",όμως το περιβάλον γιατί να δρά στήν ψυχή όπως λές;Στήν προσωπικότητα δρά,η οποία και έχει καθαρά νευροχημική βάση.Έχω κάνει 2 μαθήματα-παρουσιάσεις σε ψ.κ. Ελληνικού Π.Γ.Ν.,ώς καλεσμένος του καθηγητή,το ένα γιά τόν ρόλο της κυτταρικής απόπτωσης μέσω TNF παράγοντα στήν κατάθλιψη,όπως και γιά τίς βλάβες στόν φλοιοεπινεφριδικό άξονα{ανέφερες},σε μικρή ηλικία σε χρονία έκθεση σε stress.Αυτό όμως βιώνεται "σωματικά",είναι κληρονομιά τών γονιδίων μας {η αντίδραση "συναγερμου"},τήν έχουν όλα τα ζώα πού έχουν υποθάλαμο,γιατί αυό να είναι κάτι "ψυχικό",εκτός άν ονομάσουμε ψυχή κάτι το οποίο έχει νευροβιοχημική βάση και εμείς ακόμη δέν το γνωρίζουμε ,πράγμα πολύ πιθανο.Δέν είναι όμως αυτό που αναφέρεις εσύ.

Edited by - ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ on 08/05/2008 20:59:54

Edited by - ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ on 08/05/2008 21:02:32

08/05/2008, 21:34:30
Επισης γιατί κατευθύνεσαι απευθείας σε κατώτερες δομές του εγκεφάλου,οι οποίες αποτελούν "σταθμούς" διαφόρων νευρικών ερεθισμάτων;Ένα ερέθισμα θα ακολουθήσει μία συγκεκριμένη διαδρομή...Μήν ξεχνάς ότι πρίν επιστρέψει στα κατώτερα κέντρα,αφού έχει ήδη περάσει από αυτά,{μέσω συνδετικών,συνδεσμικών και προβλητικών ινών,τής λευκής ουσίας},θα έχει πάει στόν προμετοπιαίο φλοιό {σκέψη}και σε σημεία του βρεγματικού φλοιού{σκέψη-συνειρμικά κέντρα}και σε κέντρα του λόγου... όλα αυτά=ανώτερη εγκεφαλική απαρτίωση....βλ.λ.όλες τίς φυσιολογίες....επίσης στόν κροταφικό φλοιό και στον αμυγδαλοειδή πυρήνα{αμυγδαλή}του κροταφικού λοβού=συναίσθημα και στόν ιπποκάμπιο σχηματισμό=μνήμη,συναισθηματική μνήμη...και εκ νέου επιστροφή σε συνειρμικά ανώτερα κέντρα,θα επιστρέψει ξανά σε κατώτερα,μέσω θαλάμου και άλλων βασικών γαγγλίων ή και απευθείας στόν υποθάλαμο π.χ. ,μία περίπτωση,με τήν γνωστή που ανέφερες οδό{π.χ. στο stress},έπειτα από τόν υποθάλαμο{υποθάλαμος-υπόφυση-φλοιός των επινεφριδίων---ορμονες...}.Άρα αυτό που εσύ ονομάζεις "ψυχή",πιθανότατα ευρίσκεται στα κέντρα της ανώτερης εγκεφαλικής απαρτιώσεως{προμετοπιαίος κ'βρεγματικός φλοιός}.Και πιστεύω ότι σύντομα η ΙΑΤΡΙΚΗ ΤΕΧΝΗ θα το αποδείξει μέσω εξελιγμένων απεικονιστικών τεχνικών όπως η .Τ.ποζιτρονίων και τεχνικές της πυρηνικής ιατρικής.

Edited by - ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ on 08/05/2008 21:38:38

08/05/2008, 21:45:16
Τα είπα "πολύ αδρά"αλλά περιεκτικότατα γιατί διαθέτω μνήμη καλή,άν ανόίξω τώρα μία νέα φυσιολογία,γιατί από τότε που σπούδαζα βρεθήκαν άπειρα...Αλλά δέν αφορά και μόνο με αυτή τήν περιγραφή τήν αδρή αλλά περιεκτική και σαφή,όπως καταλαβαίνεις φαίνεται ότι αυτό που ονοματίζεις "ψυχή",εδράζεται κάπου στα κέντρα της ανώτατης εγκεφαλικής απαρτιώσεως.
08/05/2008, 22:11:53
quote:

Ηθική,λοιπόν, είναι ίδια για όλους ή διαφοροποιείται ανάλογα το άτομο;

Διαφοροποιείται ανάλογα με την αντίληψη του ατόμου .

08/05/2008, 22:23:51
Σαν ψυχολόγος ή ψυχίατρος η κάτι ανάλογο που πρέπει να είσαι
αγαπητέ μου ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΕ, όπως δηλώνεις ότι έχεις κάνεις
σχετικές ομιλίες, αυτό με τις ανυπόστατες δοξασίες πως…
σου ξέφυγε; Φίλε μου, αυτό που θέλεις να πεις είναι ότι η
ηθική, όπως κι η ανθρώπινη νόηση, αποτελούν καθαρά εκφράσεις
των εγκεφαλικών λειτουργιών; Δηλαδή, αυτό που υποστηρίζεις
είναι ότι ότι υπάρχει γύρω μας και ότι δεν βλέπουμε , οφείλεται
στις εγκεφαλικές λειτουργίες, στενά, του ανθρώπινου εγκεφάλου;
Εννοώ από άποψης δημιουργίας του ανθρώπινου παράγοντα...
Κι εκείνος ο…ΜΑΤΣ ογεροδιάολος τι ρόλο παίζει;
Γιατί τώρα έρχεσαι στα δικά μου ότι ο ΜΑΤΣ είναι σφετεριστής
του Θεού ( αφού δεν έχει φτιάξει τον άνθρωπο,δν έχει φτιάξει
ούτε τον κόσμο, εκτός αν πιστεύεις ότι υπάρχουν δυο δημιουργοί
...)και απλώς διεκδικεί δάφνες που ανήκουν σε άλλο, όταν ομολογεί ότι ο ίδιος (κι εμμέσως πλην σαφώς εσύ δηλώνεις) ότι ότι υπάρχει
ως ανθρώπινη ψυχή, νόηση, πνεύμα ,είναι θέμα νευρώνων και ανακλαστικών λειτουργιών του εγκεφάλου…
Δηλαδή αυτή η αρμονία που υπάρχει στον κόσμο,ο τέλειος
συμπαντικός κόσμος, σταματάει στο γύρω μας κι εμείς γίναμε
μόνο ως ζώα, το κακέκτυπο της φύσεως;Διότι τα ζώα έχουν λόγο ....γλάστρας, στον κόσμο, είναι περιβάλλον, πλάσματα συμπληρώματα του γήινου διάκοσμου, ο άνθρωπος που παίζει ρόλο
έχει την ενστιγκώδικη υπόσταση καθαρά ενός πιο καλλιεργημένου
ζώου; Δεν έχουμε ανώτερη καταγωγή, αποστολή, προορισμό και
ηθική; Απλά αντανακλαστικά ζώα είμαστε;
Για πες μου για να καταλάβω πως βλέπεις την ύπαρξη του
ανθρώπου και περαιτέρω την ηθική του, που δεν μπορεί παρά
να συνεπάγεται της υπόστασης του…
Τότε θα μιλήσουμε...
GALEXΜέλος
08/05/2008, 23:49:00
Τραχαγύρευε, πίστευα ότι μπορείς να ξεκολλήσεις από τα κολλήματά σου και ότι είσαι λίγο πιό αδογμάτιστος από τον άλλο φίλο μας, αλλά κάνεις ό,το μπορείς για να με πείσεις για το αντίθετο.
Τόσον η Nst όσον και ο Λομβαρδόπουλος λόγω ιδιότητος ανέφεραν ιατρικές ορολογίες και χρησιμοποίησαν τις πολύτιμες γνώσεις τους για να προσθέσουν ένα σημαντικό λίθο στην αναζήτησή μας που εάν δεν κάνω λάθος, σου θυμίζω ότι έχει να κάνει με την προέλευση της ηθικής. Είναι φυσικό λοιπόν να ψαχθεί και το ενδεχόμενο πράγματι να οφείλεται αυτή ( η ηθική και η συνείδηση) σε νευρικά κέντρα του εγκεφάλου.
Αυτά περί ΜΑΤΣ γεροδιάολου και περί σφετεριστή του θεού αποδεικνύουν ότι είσαι φοβερά κολλημένος. Εάν αποκαλείς σφετεριστή τον ΜΑΤΣ τότε αποκαλείς σφετεριστή τον θεό ΚΑΘΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ. Το γιατί συνοψίζεται στις κατωτέρω λίγες γραμμές.
Επειδή ο Τεκτονισμός εκτείνεται από ανατολή σε δύση και από βορρά σε νότο, δέχεται και έχει ως μέλη του άτομα από όλες τις θρησκείες, και όταν λέω από όλες ΕΝΝΟΩ ΑΠΟ ΟΛΕΣ. Ο τεκτονισμός όμως έχει ένα οριοθέσιο (Landmark). Ότι τα μέλη του πρέπει να αποδέχονται την ύπαρξη ενός ανωτέρου Όντος. Αφού όμως ο τεκτονισμός δεν είναι θρησκεία και δεν έχει κανένα λατρευτικό σύστημα, ούτε επιβάλει στα μέλη του να ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΣΕ ΕΝΑ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΑΝΩΤΕΡΟ ΟΝ, προς αποφυγή δημιουργίας θρησκευτικών αντιθέσεων μέσα στις στοές, χρησιμοποιεί ως σημείο αναφοράς το όνομα ΜΑΤΣ που σημαίνει: Μέγας Αρχιτέκτων Του Σύμπαντος. Αυτή είναι μία ΚΑΤΑ ΣΥΝΘΗΚΗΝ ονομασία του ανώτερου όντος που σίγουρα είναι αποδεκτή από όλους εφ' όσον το ανώτερο Όν όλων των θρησκειών βεβαίως είναι ο Μέγας Αρχιτέκτων Του Σύμπαντος.
Γι'αυτό αγαπητέ Τρεχαγύρευε στις στοές εργάζονται αρμονικότατα: Χριστιανοί Ορθόδοξοι, Χριστ. Καθολικοί, Προτεστάντες, Μουσουλμάνοι (τον φίλο μου Basel Shakra μουσουλμάνο από την Συρία εγώ τον συνέστησα στην στοά μου), Αρμένιδες, Χριστ. Κόπτες, Εβραίοι, Ινδουιστές. Ακόμη σε πληροφορώ ότι στην προηγούμενη στοά μου, είχαμε και έναν ιερωμένο από εκκλησία της Πετρούπολης (του Περιστερίου εννοώ) που για ευνόητους λόγους δεν αναφέρω σε ποιόν Ναό ούτε και το όνομά του. Μάλιστα ο Παπα...... ήταν από τους πιό αγαπητούς και σημαντικούς αδελφούς, οι τεκτονικές τοποθετήσεις του οποίου μέσα από το φίλτρο του Χριστιανού Ιερωμένου ήταν πραγματικά ανεπανάληπτες.

Όμως Τ Ε Λ Ο Σ με τα περί Τεκτονισμού. Όσο και αν με προκαλέσεις εσύ ή οποιοσδήποτε άλλος, εγώ τουλάχιστον δεν θα απαντήσω. Η πρόσκλησή μου για κατ' ιδίαν συζήτηση είναι πάντα ανοικτή.

Edited by - GALEX on 09/05/2008 01:11:59

09/05/2008, 05:56:18
Είπε ο φίλτατος GALEX κάτι τρεχαγύρευε...:"Εάν αποκαλείς σφετεριστή τον ΜΑΤΣ τότε αποκαλείς σφετεριστή τον θεό ΚΑΘΕ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ." Tο οποίο στο είπα και στό ξανάπα κάπως διαφορετικά,σε παρακαλώ σταμάτα.Όπως κι εγώ δέν ξανααναφέρθηκα στόν Τεκτονισμό,μήν ξεφεύγεις του θέματος,αλλά και μήν προσβάλεις και μάλιστα τόν Θεό σου,διότι εσύ πιστεύεις,τι είσαι διχασμένη προσωπικότητα;
09/05/2008, 06:54:21
Και όλο αυτό το παραλήρημα τι ήταν;;;;;;Άνθρωποι,ζώα...ένα μπερδεμένο πράγμα....Τί σχέση έχει το άν είμαστε εξελιγμένα ζώα μέ το άν έχουμε ηθική.Ε ωραία,η εξέλιξη έφθασε τον Άνθρωπο σε τέτοι σημείο,ώστε λόγω του εξελιγμένου του εγκεφάλου είναι σε τέτοιο επίπεδο ώστε έχει και Ηθική και ανώτερη νόηση και...και...και.Τι το περίεργο και μή αποδεκτό;Άν τώρα εγνώριζες από ανατομία εγκεφάλου ανθρώπων και ζώων,θα έβλεπες κάτι εκπληκτικό το οποίο συνηγορεί υπέρ τής εξελίξεως 100%.1.Οι κατώτερες δομές υπάρχουν από τόν Άνθρωπο ώς τα κατώτερα ψάρια.2.Κατόπιν οι αμέσως ανώτερες από τόν Άνθρωπο έως τα αμφίβια{προμήκης μυελός και μεσεγκέφαλος ώς το ύψος τών οπισθίων διδυμίων-προερπετικός εγκέφαλος} και τα ερπετά{ώς το ύψος του υποθαλάμου-ερπετικός} ,ρυθμίζει στερεότυπες και πρωτόγονες αντιδράσεις οι οποίες δέν επιδέχονται καμία μετατροπή ή ρύθμηση π.χ. αντιδράσεις κατασκευής και άμυνας τής κατοικίας,σεξουαλικές,μητρότητα,όλες γενετικά καθορισμένες---ένστικτα.3.Ο παλαιοθηλαστικός{από εμάς έως τα κατώτερα θηλαστικά} -μνήμη,μελλοντικές αντιδράσεις από τίς προηγηθείσες εμπειρίες αμοιβής και τιμωρίας---λιγότερο στερεότυπες---όπως βλέπεις ακόμα και στά κατώτερα θηλαστικά δέν υπάρχει στερεοτυπία στήν συμπεριφορά,κι όμως εσύ τι είπες γιά τα ζώα ...έτσι γενικώς...{μήπως στόν "πλανήτη που ζείς υπάρχεις εσύ και μετα αμέσως οι σπόγκοι;}.4.-Ανώτατο επίπεδο-Νεοθηλαστικός εγκέφαλος{νεοφλοιός-νεοχιτώνιο}-μόνο στά ανώτερα θηλαστικά{πρωτεύοντα,αιλουροειδή,κυνοειδή,ιπποειδή,ελέφαντες,άρκτοι,χοίροι...κ.λ.π. κ.λ.π.} και στόν Άνθρωπο---Πλήρης ολοκλήρωση,ανάλυση και εκτίμηση εσωτερικών και εξωτερικών"σημάτων",χωρίς να υπαρχει εκ προοιμίου οποιαδήποτε δέσμευση από πλευράς ενστίκτων ή προηγουμένων συνθηκών συμπεριφοράς---πώς σου ακούγεται αυτό....μονο αντανακλαστικα έχουν....;;;---Παρ' όλο ότι τα προαναφερθέντα κατώτερα επίπεδα μπορούν να επηρεάσουν την περιοχή αυτή {ακόμη και σε μας},εντούτοις ο ΝΕΟΘΗΛΑΣΤΙΚΟΣ ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ μπορεί να "ξεφύγει" τελείως και να καθορίσει δικές του τακτικές και στρατηγικές αντιμετοπίσεως του παρόντος και του μέλλοντος με ΙΔΙΑΖΟΥΣΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΙΑ ΑΝΩΤΕΡΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ.Έτσι συμβαίνει στά ανώτερα ζώα και όταν αυτό γινεται συνεχώς μένει στήν εξελικτική πορεία,όπως συνέβη στα ΑΝΩΤΕΡΑ ΠΡΩΤΕΥΟΝΤΑ ΘΗΛΑΣΤΙΚΑ και οδηγηθησαν στήν εξέλιξη ανωτέρων και τελικώς στον HOMMO SAPIENS-SAPIENS,ο οποίος διέφερε από τούς πρότερους ανθρώπους σε ένα και μόνο στοιχείο...ΤΗΝ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΦΑΝΤΑΣΙΑ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΦΗΡΗΜΕΝΗ ΣΚΕΨΗ .
09/05/2008, 07:02:13
Άντε γιατί βαρέθηκα με τις ανυπόστατες και άσχετες και χωρίς επιχείρημα και βάση πραγματική γνώμες.Να μιλούμε σας παρακαλώ με τεκμηριομένες θέσεις.Ή έχουμε ή δέν έχουμε σκέψη.
09/05/2008, 09:30:08
Αγαπητή NST,είπες:---"Κατα την διάρκεια ενός χειρουργείου, οπου ο ασθενης είναι ναρκωμένος το αίσθημα του πόνου δεν υπάρχει στο πεδίο των αισθήσεων. Ο ασθενης δεν ''πονάει'' δλδ ο κοιμισμένος εγκέφαλος δεν μπορεί να αξιολογήσει το ερέθισμα. Η συνείδηση του σώματος μας όμως αντιλαμβάνεται τι υφίσταται και αυτό παρατηρείται απο τις μεταβολές των ενδείξεων [ ανοδος πιέσεως απότομα η πτώση της οξυγόνωσης κλπ]Αυτό το αποκαλούμε << στρεςς του χειρουργίου>> αν και ο ασθενης δεν θυμάται."---Σου επενθυμίζω ότι ένα μεγάλο "μέρος",του εγκεφάλου λειτουργεί,βεβαίως και ο ασθενής δέν έχει συναίσθηση τού πόνου,αλλά οι τασεουποδοχείς και οι υποδοχείς του πόνου λειτουργούν κανονικότατα,όπως και άλλοι υποδοχείς ερεθισμάτων,όμως αυτά δέν γίνονται αντιληπτά από τα κέντρα του πόνου στόν φλοιό του εγκεφάλου.Επίσης λειτουργεί κανονικότατα το Φ.Ν.Σ.{Α.Ν.Σ.},όπως επίσης και πολλά αντανακλαστικά,οπότε επηρεάζεται από οποιοδήποτε εξωτερικό ερέθισμα και αντιδρά,αυτό συμβαίνει ακόμη και στο κώμα,μόνο στόν εγκεφαλικό θάνατο δέν λειτουργούν.Άν δέν λειτουργούσε το ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ{Α.Ν.Σ. ή Φ.Ν.Σ.}θα σταματούσε η καρδιοαναπνευστική λειτουργία=θάνατος,όπως και άλλες φυτικές λειτουργίες{πεπτικού,ουροποιητικού...κ.λ.π.}.Είναι σοβαρό ιατρικό λάθος αυτό που ανέφερες ,με όλον τόν σεβασμό.

Edited by - ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ on 09/05/2008 10:18:23

09/05/2008, 09:38:39
Αγαπητέ μου Galex, άλλος είναι ο κολλημένος, ήτοι εσύ, διότι
ή δέχεσαι το ο άλλος να έχει δικό του τρόπο προσέγγισης του ζητήματος ή δημοκρατικώς απαιτείς από αυτόν να πει αυτά που
θέλεις, οπότε δεν το λένε διάλογο… Αν είναι δυνατόν φίλε μου,
να θέλεις να με αναγκάσεις να παραδεχτώ ότι αυτό που ξέρω
εγώ ως διάβολο ΜΑΤΣ είναι ίσος ό θεός κάθε θρησκείας!!!… Εδώ
είπαμε μιλάμε για ηθική, το θέμα που έθεσες, τι θέλεις κι υπερασπίζεσαι τον ..αρχιτέκτονα;….
Όσο για το που είναι η ηθική, επαναλαμβάνω ότι από πριν ζητώ
να θέσουμε την βάση της διαπραγματευόμενης ηθικής, γιατί δεν
είναι η αναζήτηση της το θέμα, αλλά ο προσδιορισμός της μέσω υλιστικής κι όχι πνευματικής υπόστασης της… Κάπου, είπες ότι
είναι και θέμα ηλικίας… Ας είμαστε λοιπόν και λίγο σοβαροί και σεβαστικοί απέναντι στην πληθώρα των πλευρών κι ας μην
εκβιάζουμε την αποδοχή κάποιας θέσης…Όσο για κατ’ ιδίαν
συζήτηση, λόγω αποστάσεως μόνο μέσω υπολογιστή ή άλλων μέσων
μπορεί να γίνει καθ’ ότι είμαι στη Λάρισα…
Επι της ουσίας όμως και της ηθικής, όσα είπα δεν μίλησες, φίλε
μου… Δηλαδή, για το ότι αν πιστεύεις ότι οι νευρώνες του
εγκεφάλου είναι η αιτία ύπαρξης μιας ενιαίας ηθικής που
στέκεται πάνω από τον άνθρωπο και του υποδεικνύει την
ανόρθωση του ( κατά το άνω θρώσκω) ή είναι κάτι εν εξελίξει
που ο άνθρωπος φτιάχνει από τυχαία ή όχι αξιώματα που
αποτελούν την εξερεύνηση του στην μελλοντική του καταξίωση…

Φίλε ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΕ, από μικρός σιχαινόμουνα τον φασισμό και
δη τον πνευματικό και της αριστοκρατίας, εκείνον που κάνει
διάκριση ανθρώπου από άνθρωπο, όσο ελιτίστικα κι αν το κάνει,
με γνώμωνα την ένταξη ή όχι σε κάποιο ιδεολόγημα που
υποστηρίζεται…
Θέλω να πιστεύω ότι δεν κάνεις τέτοιο λάθος κα ότι αυτά
περί παραληρήματος για την προσπάθεια ανάπτυξης των θέσεων
μου περί ηθικής , οφείλονται σε λάθος σου και εν θερμώ
τοποθέτηση σου επειδή προσεβλήθης από της θέσεως μου περί
του ΜΑΤΣ… Δεν θέλω να ξαναθέσω τοποθέτηση επ’αυτού( του ΜΑΤΣ,
εννοώ) καθ’ ότι για μένα ο Θεός δεν είναι μόνο αρχιτέκτων,
αλλά πολύ περισσότερα νοήματα και φυσικά δεν καλύπτεται
η ύπαρξη του μόνο από τα κτίσματα του για να χαρακτηρίζεται
έτσι….
Αυτά δε που αναφέρεις περί κοινής ύπαρξης εγκεφαλικών υποδομών
σε ζώα, ψάρια και άνθρωπο, θέλω να πιστεύω ότι τα διαχωρίζεις
από τον άνθρωπο, όχι μόνο για το γνωστό ότι ο άνθρωπος
αναπτύχθηκε τυχαία(!!!) κι αυτά δεν αναπτύχθηκαν, αλλά γιατί αναγνωρίζεις ότι ο άνθρωπος έχει και μια πνευματική υπόσταση
που τα υπόλοιπα…ζώα δεν έχουν. Πράγμα αρκετά σαφές που θα έπρεπε
να μας κάνει να αναζητούμε κι εκεί την ηθική και την εγκεφαλική
του λειτουργία. Αλλοιώς είναι σαν να παραδεχόμαστε ότι ο άνθρωπος δεν έχει πνευματική υπόσταση. Εκτός αν πούμε την πνευματική του ύπαρξη απόρροια της τυχαίας του ανάπτυξης που λέγαμε πιο πάνω…
Πράγμα που είναι πολύ τυχαίο για να το δεχτώ προσωπικά…
Γι’ αυτό και ξαναλέω σε τι βάση θα συζητήσουμε περί ηθικής, ώστε
να μπορούμε να συννενοηθούμε…
Αυτό δε περί του έχουμε ή δεν έχουμε σκέψη, είναι αντίθετο με
τις πιο πάνω σου θέσεις περί εξέλιξης, γιατί φυσικά κανένα άλλο
ζώο δεν έχει αναπτύξει ούτε πρόκειται να αναπτύξει ποτέ την
σκέψη… Και για να προλάβω, άλλο πράγμα η προσαρμογή στο
περιβάλλον και η ενστιγκτώδης προσαρμογή κι άλλο η σκέψη…
Αν με την ένταση και την ανυπομονησία που επιδεικνύεις
προσπαθείς να μου τεκμηριώσεις την καταγωγή από το ζώο,
δεν φτάνει…

09/05/2008, 09:56:20
Αγαπητέ Λομβαδρόπουλε αν και είπα να μην ξανασυμμετάσχω στο παρόν θέμα....για να μην θεωρηθώ αγενής αφου απευθύνεσαι σε εμένα θα ήθελα να σου πω τα εξής..
Συμφωνώ με όλα όσα έχεις αναφέρει, ακριβώς τα ίδια προσπάθησα να δείξω με όσο πιο απλά λόγια μπορούσα, μια και η εργασιακή ορολογία είναι δυσνόητη.
quote:
Σου επενθυμίζω ότι ένα μεγάλο "μέρος",του εγκεφάλου λειτουργεί,βεβαίως και ο ασθενής δέν έχει συναίσθηση τού πόνου,αλλά οι τασεουποδοχείς και οι υποδοχείς του πόνου λειτουργούν κανονικότατα,όπως και άλλοι υποδοχείς ερεθισμάτων,όμως αυτά δέν γίνονται αντιληπτά από τα κέντρα του πόνου στόν φλοιό του εγκεφάλου.Επίσεις λειτουργεί κανονικότατα το Φ.Ν.Σ.{Α.Ν.Σ.},όπως επίσης και πολλά αντανακλαστικά,οπότε επηρεάζεται από οποιοδήποτε εξωτερικό ερέθισμα και αντιδρά,αυτό συμβαίνει ακόμη και στο κώμα,μόνο στόν εγκεφαλικό θάνατο δέν λειτουργούν.Άν δέν λειτουργούσε το ΑΥΤΟΝΟΜΟ ΝΕΥΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ{Α.Ν.Σ. ή Φ.Ν.Σ.}θα σταματούσε η καρδιοαναπνευστική λειτουργία=θάνατος,όπως και άλλες φυτικές λειτουργίες{πεπτικού,ουροποιητικού...κ.λ.π.}

Πολύ σωστά, το σώμα αισθάνεται αλλα ο ασθενής δεν θυμάται τον πόνο.
Δλδ το γεγονός οτι δεν μπορεί να ''μεταφρασει '' λογικά την αίσθηση του πόνου η οποιαδήποτε άλλη , δεν σημαίνει οτι αυτή δεν υπάρχει.
Τα ίδια λέμε ως εδω.

Η πιθανή διαφορά μας είναι οτι εγω προσπαθώ με αυτά τα επιχειρήματα να στηρίξω την ύπαρξη κάποιας ιδιότητας μας πέραν της ύλης, ενω εσύ με τα ίδια υποστηρίζεις οτι είμαστε μόνο ύλη και χημικές εξισώσεις.

Για να είμαι όμως όσο πιο ακέραιη γίνεται, δεν μπορώ να αγνοήσω οτι όλα ευσταθούν και αναιρούνται συγχρόνως. Το ζήτημα της ψυχής εχει απασχολήσει όλους τους φιλοσόφους αιώνες τώρα. Δεν νομίζω να καταφέρουμε εμείς εδω να καταλλήξουμε.

Ξέρεις πόσα ερωτήματα ξεπροβάλουν απο κάθε μια πρόταση?
πχ Η πίστη είναι λογική απόδειξη η αυθαίρετη υποταγή σε ενα δόγμα η μια διδασκαλία?
Επίσης πως είναι δυνατόν να αποδειχθεί το αόρατο που γίνεται αντιληπττό μεσω του συναισθήματος? Πως μπορούμε να αποδείξουμε την ΑΙΣΘΗΣΗ της ενέργειας.....σε κάποιον που δεν την ''γνωρίζει'' με λογικά και λεκτικά επιχειρήματα?

Διότι εγω πιστεύω στην ύπαρξη της ψυχής- συνείδησης- ηθικής κλπ , αλλά δεν μπορω να περιγράψω πως το αντιλαμβάνομαι.

υγ Ομως οτι και να πούμε δεν μπορούμε να μην δεχθούμε οτι όποια κι αν είναι η αντικειμενική αλήθεια, ο ανθρώπινος οργανισμός είναι σχέδιο μεγαλοφυίας, με την τόση τελειότητα που τον χαρακτηρίζει.

09/05/2008, 10:09:45
EIDOS...ΣΠΑΝΙΟ...Είπες:"έκτρωση=φονο".Σου παραθέτω τόν νόμο:Άρθρο 304 Π.Κ.,Νόμος 1609/86{Φ.Ε.Κ. 86Α-3/7/86},ψάξε το άν θές...Καί πάμε στό Άρθρο2{υποκατηγορία}παράγραφος 4:Δέν είναι άδικη πράξη η τεχνητή διακοπή τής εγκυμοσύνης που ενεργείται με τήν συναίνεση τής εγκύου από μ.γ.ιατρό με συμμετοχή αναισθησιολόγου σε οργανομμένη νοσ. μονάδα,άν συντρέχει μία από τις ακόλουθες περιπτώσεις:α]ΔΕΝ έχουν συμπληρωθεί 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης.κ.λ.π.......Και ξέρεις γιατί το απαιτεί αυτό ο νόμος;γιατι έως τότε το έμβρυο ΔΕΝ είναι βιώσιμο...επιστημονικά τεκμηριωμένο...το έμβριο ακόμη και πρίν τήν 28η εβδομάδα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΟ. ΤΕΛΟΣ ΚΑΙ ΤΕΡΜΑ ΤΑ ΧΑΖΑ.

Edited by - ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ on 09/05/2008 10:36:32

Edited by - ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ on 09/05/2008 10:37:45

09/05/2008, 10:30:51
Επίσης το "ασφαλές" όριο της 12ηςε.,δέν αφορά μόνο το "βιώσιμο",αλλά μέχρι τότε δέν υπάρχει καρδιακή και εγκεφαλική λειτουργία καθόλου.

Edited by - ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ on 09/05/2008 10:33:05

09/05/2008, 11:27:25
Αγαπητέ ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΕ, με αυτό σου το μήνυμα με απογοήτευσες
πλήρως… Φίλε μου από την 18η ημέρα το έμβριο έχει δική του
καρδιά που χτυπά ακανόνιστα. ( Μην ξεχνάμε την κυριολεξία της
λέξης έμβριο που σημαίνει ζωή μέσα σε νερό, ζωή αναφέρει,
πρόσεξε…)...
Στην πέμπτη εβδομάδα το έμβριο έχει εμφανίσει στον εγκέφαλο του
την καταβολή του κέντρου του λόγου, μπορεί να καταγραφεί και το ηλεκτροκαρδιογράφημα του ακόμη…
Στην 6η εβδομάδα μπορούν να καταγραφούν τα εγκεφαλικά κύματα σε
ένα κανονικό ηλεκτροεγκεφαλογράφο, όπως και έχει τελειοποιηθεί
ο εγκέφαλος του…Στην επόμενη εβδομάδα ο εγκέφαλος αντιδρά σύμφωνα με τα ερεθίσματα (άρα πονάει, όταν δέχεται επιβολή βίας…) και
αποκτά δακτυλικά αποτυπώματα, ενώ πιάνει αντικείμενα… Από την
8η βδομάδα ,λοιπόν, όλα τα όργανα έχουν σχηματιστεί και απλά μεγαλώνει το έμβριο. Αισθάνεται και δένεται με τους χτύπους της καρδιάς της μητέρας κι υπάρχει ήδη συναίσθημα σχέσης…Δεν θέλω
να συνεχίσω περί του πόσο όν και alive and kicking είναι το
έμβριο, αλλά θα παραθέσω τώρα,το πόσο «πολιτισμένοι» είναι οι μέθοδοι έκτρωσης που χρησιμοποιούνται από την αναπτυγμένη
ιατρική σε αυτό το ζήτημα: Έκτρωση με …αναρρόφηση,όπως με
ηλεκτρική σκούπα, ρουφάς τα σκουπίδια,…Με κρανιοθρύπτη, ώστε
να βγεί σε κομμάτια από την μήτρα.. Έκτρωση με…απόξεση,ήτοι κομμάτιασμα εν ζωή, παρακαλώ!!! με ένα τροχισμένο μαχαίρι!!!
Τόσος πολιτισμός πια που δεν θέλω να συνεχίσω, γιατί μου
δημιουργεί εμετικά συμπτώματα…
Αυτόν τον πολιτισμό επάγεσαι και προωθείς φίλε μου; Για μένα
είναι μεσαίωνας και όσο και αν το θεωρείς απαραίτητο για την
πρόοδο του ανθρώπου, είναι ..απάνθρωπο και φυσικά η ίδια η
φύση θα τα αποβάλει , κι αυτό χωρίς ...απόξεση…
Δεν φαντάζομαι αυτό το τέρας που κάνει τέτοια πράγματα κι ευαγγελίζεσαι να το θεωρείς άνθρωπο; Με σοκάρεις με την
αναισθησία που προάγεις…
09/05/2008, 12:32:53
Αναφέρεις ανακρίβειες διότι δέν γνωρίζεις εμβρυολογία,μπορείς φίλε να διαβάσεις μία εμβρυολογία και μετά να διατυπώσεις άποψη,όχι χριστιανικά φυλλάδια.Κατηγορείς εμένα γιά έλλειψη ηθικής και ευαισθησίας χωρίς να με γνωρίζεις...Ανήθικοι και "αναίσθητοι" είναι αυτοί που επιβάλουν στούς ανθρώπους έναν τρόπο ζωής οι οποίοι δέν επιθυμούν {όπως π.χ. να μήν διακόψουν μία κύηση ανεπιθύμητη γιά κάποιον λόγο και να μεγαλώσουν ένα παιδί πού οι ίδιοι δέν επιθυμούν,υπό κάποιες συνθήκες}.Λές ανυπόστατα και μη επιστημονικά ΤΡΟΜΟΛΑΓΝΙΚΑ πράγματα.Είσαι ΨΥΧΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΟΣ ο οποίος άν βρισκόσουν υπό άλλες συνθήκες θά καταδίκαζες ανηλεώς ανθρώπους.Εγώ ανέφερα απλώς τόν ΝΟΜΟ, εσύ θεωρείς "σφαγείς" Νομοθέτες και Ιατρούς;Άν ήταν έγκλημα η νομοθεσία όλων τών ανεπτυγμένων κρατών θά το επέτρεπε;Απορρίπτεις φίλε κάθε ελεύθερο άνθρωπο ο οποίος δέν συμφωνεί με τήν ψευδοηθική σου.Πές τήν γνώμη σου,τήν οποία και θα σεβασθώ,αλλά ποτέ απαξιωτικά ,διότι με προσέβαλες βάναυσα προσωπικώς.Νόμησες ότι είχα ταραχθεί γιά το άλλο θέμα---ΟΧΙ---τώρα όμως ταράχθηκα.ΜΕΣΑΙΩΝΑΣ.............
09/05/2008, 12:42:32
είπες:--------"Από την
8η βδομάδα ,λοιπόν, όλα τα όργανα έχουν σχηματιστεί και απλά μεγαλώνει το έμβριο.---------Εντελώς λανθασμένο....Διαβάστε σάς παρακαλώ οι συμμετέχοντες μιά οποιαδήποτε εμβρυολογία και το ψέμα θα αποδειχθεί..."ΤΑ ΓΡΑΠΤΑ ΜΕΝΟΥΝ"...Επίσης ΔΕΝ πονά , όσον αφορά το διάστημα που είναι επιτρεπτή η έκτρωσις και αυτό είναι τεκμηριωμένο επιστημονικώς.Ή πλανάσαι οίδιος ή χειρότερα θέλεις να δημιουργήσεις σύγχιση,πράγμα ανήθικο.

Edited by - ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΟΣ on 09/05/2008 12:44:32

09/05/2008, 13:39:42
Φίλε ΛΟΜΒΑΡΔΟΠΟΥΛΕ είσαι άκρως επικίνδυνος και δεν νομίζω
ότι ξέρεις τι λες και κάνεις, εκτός αν πιστεύεις ότι μπορείς
να κάνεις πλάκα με τέτοια ζητήματα…
Αυτά που έγραψα είναι επιστημονικές θέσειςκαι διαπιστωμένα από ανάλογες έρευνες, πράγμα που κάνει εσένα αμφιλεγόμενο ...
επιστήμονα, που δήλωσες κι όχι σοβαρό συνομιλητή..
Δεν μπορείς αν κοροϊδέψεις κανέναν και πιστεύω δεν έχεις τύχει
ποτέ κοντά σε ότι έχει να κάνει με γέννηση πλην κάποιας ταινίας…
Σε καλώ να πάψεις να παίζεις με αυτά και να απέχεις από τέτοιες σοβαρές συζητήσεις, τουλάχιστον όχι όταν θα τερατολογείς και ψευδολογείς, όπως έκανες προηγουμένως…Περιμένω τη συγνώμη
σου για το ατόπημα που διέπραξες…