- ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ του ΙΗΣΟΥ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Ο Ιησούς διεψεύσθη αρκετές φορές.....
¨αμήν γαρ λέγω υμίν,ου μη τελέσητε τας πόλεις του Ισραήλ έως αν έλθη ο υιός
του ανθρώπου¨ (Ματθ.Ι΄23)
κι όμως μέχρι και στην Ρώμη έφθασαν οι μαθητές του και δεν ενεφανίσθη
ακόμη...
¨αμήν λέγω υμίν εισί τίνες των ώδε εστηκότων,οίτινες ου μη γευθήσονται
θανάτου έως αν ίδωσι τον υιόν του ανθρώπου ερχόμενον εν τη βασιλεία αυτού¨
(Ματθ.ΙΣΤ΄28)+(Μαρκ.Θ΄38)+(Λουκ.Θ΄27)
πάλι διεψεύσθη ο Ιησούς.Όχι μόνο εκείνοι στους οποίους το είπε αυτό πέθαναν
αλλά και πολλές ακόμα γενιές εδώ και 2000 χρόνια αλλά κανείς δεν τον
είδε....
¨και κηρυχθήσεται τούτο το ευαγγέλιον της βασιλείας εν όλη τη οικουμένη εις
μαρτύριον πάσι τοις έθνεσι και τότε ήξει το τέλος.¨ (Ματθ.ΚΔ΄14)
Το Ευαγγέλιο έχει φθάσει μέχρι και στην Κορέα....το τέλος όμως και η Δευτέρα
παρουσία δεν ήρθε ακόμη.....κι ούτε φυσικά θα έλθη ποτέ...
EGV
quote:
¨αμήν γαρ λέγω υμίν,ου μη τελέσητε τας πόλεις του Ισραήλ έως αν έλθη ο υιός
του ανθρώπου¨ (Ματθ.Ι΄23)κι όμως μέχρι και στην Ρώμη έφθασαν οι μαθητές του και δεν ενεφανίσθη
ακόμη...
Συγνώμη, θεωρείς ότι οι μαθητές/απόστολοι/ιεραπόστολοι έχουν "τελειώσει" (τελέσητε) με τις πόλεις του Ισραήλ; Λέω, γιατί εγώ Χριστιανούς στην Παλαιστίνη/Ισραήλ δεν βλέπω. Βλέπω οτιδήποτε άλλο θες εκτός από Χριστιανούς. Οι μαθητές Του έφτασαν ως τη Ρώμη, αλλά τον Ισραήλ (το έθνος) δεν τον προσυλήτισαν, ενώ την Ρώμη την κατάφεραν.
Κοίταξε να δεις, και σε ένα άλλο σημείο ο Ιησούς λέει ότι δεν θα ξαναγυρίσει εάν πρώτα δεν εμφανιστεί ο άνθρωπος της απωλείας (= ο Αντίχριστος). Ο Αντίχριστος (απ'το άλλο στρατόπεδο) δεν ήρθε ακόμα. Ο Ιησούς θα παραβιάσει τα λεγόμενά του και θα έρθει πριν από τον Αντίχριστο; Μάλλον όχι. Οπότε, μάλλον ξεκινάς από λάθος βάση.
quote:
¨αμήν λέγω υμίν εισί τίνες των ώδε εστηκότων,οίτινες ου μη γευθήσονται
θανάτου έως αν ίδωσι τον υιόν του ανθρώπου ερχόμενον εν τη βασιλεία αυτού¨
(Ματθ.ΙΣΤ΄28)+(Μαρκ.Θ΄38)+(Λουκ.Θ΄27)πάλι διεψεύσθη ο Ιησούς.Όχι μόνο εκείνοι στους οποίους το είπε αυτό πέθαναν αλλά και πολλές ακόμα γενιές εδώ και 2000 χρόνια αλλά κανείς δεν τον είδε....
Βλέπεις τις λέξεις Του όπως θέλεις να τις βλέπεις. Η Καινή Διαθήκη δεν λειτουργεί πουθενά έτσι. Για ψάξε λίγο στην Αποκάλυψη για τον πρώτο θάνατο και για τον δεύτερο θάνατο και ίσως να το καταλάβεις τι εννοεί ο Ιησούς.
quote:
¨και κηρυχθήσεται τούτο το ευαγγέλιον της βασιλείας εν όλη τη οικουμένη εις μαρτύριον πάσι τοις έθνεσι και τότε ήξει το τέλος.¨ (Ματθ.ΚΔ΄14)Το Ευαγγέλιο έχει φθάσει μέχρι και στην Κορέα....το τέλος όμως και η Δευτέρα παρουσία δεν ήρθε ακόμη....
Κοίταξε να δεις: το Ευαγγέλιο έχει φτάσει στην Κορέα, αλλά δεν έχει διδαχθεί ούτε στην Κορέα, ούτε στην Κίνα ούτε πουθενά αλλού στην Ανατολή (με εξαίρεση την Σιβηρία που δεν κατοικείται σχεδόν.) Όταν ο Χριστός λέει κηρυχθεί, εννοεί όπως κυρήχθηκε στην Μ. Ασία, στην Ελλάδα, στην Ιταλία κλπ κλπ. Με άλλα λόγια, θα πρέπει όλος ο Κόσμος να γίνουν Χριστιανοί, με ιερείς, ενορίες, επισκόπους κλπ κλπ.
quote:
κι ούτε φυσικά θα έλθη ποτέ...
Μιας και σε ενδιαφέρει το θέμα, για το αν θα έλθει ποτέ, ή όχι, για κοίταξε και εδώ λίγο:
http://members.cox.net/orthodoxheritage/Starets%20Lavrentii.htm
Διάβασέ το ως το τέλος και μην το απορρίψεις κατευθείαν.
Αυτός ο άνθρωπος προέβλεψε ότι η Ορθοδοξία θα αναστηλωθεί στην Ρωσία, και πέθανε μόλις το 1950 (μια εποχή που η αθεία στη Ρωσία είχε αγγίξει παλαβά ποσοστά στον πληθυσμό).
quote:
προσπαθεις οπως πολλοι να βρεις καποια σημεια τα οποια προφητευτηκαν με ΄΄συμβατικο΄΄ τροπο και οχι με τον αλληγορικο που πραγματικα δοθηκαν.........Kαμια απο αυτες τις αλαθαστες προφητειες δεν υποθηκαν αμεσα αλλα αλληγορικα
Aλληγορικός ήταν και ο μύθος περί σταύρωσης και ανάστασης του Ιησού Χριστού, όμως φτάσαμε μέσα αππό τα δόγματα να πιστεύουμε πως ήταν πραγματικό γεγονός και χτίστικαν ολόκληρες Εκκλησίες-/θρησκείες πάνω σ'αυτή τη -λαθεμένη κατ'εμέ-βάση.
Λογικό είναι και στην άκρη του κόσμου να φτάσει το Ευαγγέλιο, δεν πρόκειτε να γίνει η Δευτέρα Παρουσία-με την έννοια που την διδάσκει η Εκκλησία.
Αλλοίμονο αν ακυρώσουμε όλες τις άλλες θρησκείες και φτάσουμε σε μια κοινή για όλους -Πανθρησκεία(?)-
Θα είναι άραγε πραγματοποιήσιμο να υπάρχει ένας πλανήτης ολόκληρος μόνο με χριστιανούς? -αφού κάπως έτσι το τοποθετεί ο φίλος windwlkwer-
για να δούμε κατόπιν την πραγματοποίηση των προφητειών?
Κάπως σαν δύσκολο το βλέπω...
Φιλικά Τοξότης
Ο Παύλος μάς λέει καθαρά ότι είναι υιός του Ιωσήφ ΚΑΙ ΤΙΠΟΤΑ ΑΛΛΟ.
---------------------------------------------
Β) «εις γαρ Θεός, εις και μεσίτης Θεού και ανθρώπων, άνθρωπος Χριστός Ιησούς» (Α΄επιστολή προς Τιμόθεον.Β΄5)
Εδώ μας λέει καθαρά ότι είναι άνθρωπος και μεσίτης μεταξύ του "θεού" και των ανθρώπων. Επίσης ξεκάθαρο.
----------------------------------------------
ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΓΕΙ Ο ΙΗΣΟΥΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ;
»και ιδού εις προσελθών είπεν αυτώ.διδάσκαλε αγαθέ,τί αγαθόν ποιήσω ίνα έχω ζωήν αιώνιον;ο δε είπεν αυτώ.Τί με λέγεις αγαθόν;Ουδείς αγαθός ει μή εις ο Θεός.» (Ματθαίος ΙΘ΄16-17.)+(Μάρκος Ι΄18.)
Τι με λες καλόν και αγαθόν? Μόνον ο ΕΝΑΣ θεός είναι αγαθός...
Τουλάχιστον, ήταν ειλικρινής ο φουκαράς!![]()
Ο «θεάνθρωπος» που χρειάστηκε ο σχολαστικισμός είναι ένα ανύπαρκτο κατασκευασμένο πρόσωπο, συντεθέν από περίπου διάφορους ζηλωτές μοναχούς, οι οποίοι και αφομοίωσαν όποιες εντολές λάβανε από τον Παγανιστή αυτοκράτορα Κωνσταντίνο.
Αλλά είπαμε, η θρησκευτική πίστη ούτε αυτιά έχει για την φωνή της αμφισβήτησης αλλά ούτε και μάτια για του λόγου το αληθές.
Της αρκεί η φωνή της αυθυποβολής και της ανθρώπινης αλαζονείας…..
Και ο νοών νοείτω.
quote:
Β) «εις γαρ Θεός, εις και μεσίτης Θεού και ανθρώπων, άνθρωπος Χριστός Ιησούς» (Α΄επιστολή προς Τιμόθεον.Β΄5)Εδώ μας λέει καθαρά ότι είναι άνθρωπος και μεσίτης μεταξύ του "θεού" και των ανθρώπων. Επίσης ξεκάθαρο.
Η φράση δεν αποκλείει το γεγονός ο Ιησούς να είναι Θεός. Μην ξεχνάμε ότι η διδασκαλία της Εκκλησίας είναι ότι ο Ιησούς ήταν και Θεός και Άνθρωπος ταυτόχρονα.
quote:
ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΓΕΙ Ο ΙΗΣΟΥΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΕΛΙΚΑ;Τι με λες καλόν και αγαθόν? Μόνον ο ΕΝΑΣ θεός είναι αγαθός...
Τουλάχιστον, ήταν ειλικρινής ο φουκαράς!
Πρώτα απ'όλα, ο "φουκαράς" ο Ιησούς, πεντακάθαρα αναφέρει στο Κατά Ιωάννην 14,1-19 <<...Πώς μπορείς να λες εσύ "δείξε μας τον Πατέρα"; Δεν πιστεύεις πως είμαι αχώριστος από τον Πατέρα, κι ο Πατέρας από μένα; Τα λόγια που σας λέω εγώ δεν τα λέω από μόνος μου, κι ο Πατέρας, που είναι ένα με εμένα πραγματοποιεί τα έργα. Πιστέψτε με ότι εγώ είμαι αχώριστος από τον Πατέρα, και ο Πατέρας από εμένα. Αν πάλι δεν πιστεύετε στο λόγο μου, πιστέψτε εναντίον των ίδιων μου των έργων.>>
Εδώ λέει ψέματα ο ειλικρινής φουκαράς; Λέω γιατί εγώ ο χαζός, όταν ο Ιησούς λέει αυτά που παρέθεσα καταλαβαίνω ότι ο Ιησούς και ο Πατέρας (κατά την Ιουδαική αντίληψη Θεός) είναι ένα και το αυτό.
Για να δούμε και αυτό:
quote:
»και ιδού εις προσελθών είπεν αυτώ.διδάσκαλε αγαθέ,τί αγαθόν ποιήσω ίνα έχω ζωήν αιώνιον;ο δε είπεν αυτώ.Τί με λέγεις αγαθόν;Ουδείς αγαθός ει μή εις ο Θεός.» (Ματθαίος ΙΘ΄16-17.)+(Μάρκος Ι΄18.)
Εδώ μου φαίνεται περίεργο το πράγμα. Από τη μια του λέει: "γιατί με λες αγαθό" και απανωτά του λέει "Ουδείς αγαθός ει μή εις ο Θεός." Τι συμπέρασμα να βγάλω εγώ τώρα, μου λές;
Κατ'αρχήν, ο Ιησούς το λέει πεντακάθαρα ότι είναι αχώριστος από τον Πατέρα. Άρα είναι αχώριστος, αλλιώς λέει ψέματα.
Κατά δεύτερον, όταν λέει το "τι με λέγεις αγαθόν; Ουδείς αγαθός ει μή εις ο Θεός." μάλλον μεταφράζεται: "Γιατί με λες εμένα αγαθός, αφού μόνο ο Θεός είναι αγαθός και εγώ δεν είμαι ο Θεός", ή καλύτερα μεταφράζεται στη λογική μου, για να κολλάει κιόλας με τα άλλα που παρέθεσα: "Γιατί με λέγεις αγαθό; Κανένας δεν είναι αγαθός παρά μόνος ο Θεός, άρα καλά έκανες και με είπες αγαθό γιατί με αναγνώρισες."
Πιο πιθανή εξήγηση είναι η πρώτη. Μας βολεύει κιόλας, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι ο ίδιος είπε ότι είναι "σημείον αντιλεγόμενον".
Εγώ ασπάζομαι την δεύτερη εξήγηση, γιατί ο Ιησούς δεν κατέκρινε όποιον έβρισκε μπροστά του επειδή οι άνθρωποι περιέπεφταν σε σφάλματα και πλάνες.
quote:
Αλλά είπαμε, η θρησκευτική πίστη ούτε αυτιά έχει για την φωνή της αμφισβήτησης αλλά ούτε και μάτια για του λόγου το αληθές.Της αρκεί η φωνή της αυθυποβολής και της ανθρώπινης αλαζονείας…..
Και ο νοών νοείτω.
Αν θεωρείς αλαζόνα έναν άνθρωπο επειδή θέλει να πιστεύει στον Ιησού ως Θεό, όταν το "του λόγου το αληθές" του τα λέει μπερδεμένα και όχι καθαρά και ξάστερα: "Ο Ιησούς έλεγε ψέματα, δεν είναι αχώριστος απο τον Πατέρα", τότε τι να σου πώ. Εγώ γιατί θεωρώ αλαζόνες όσους κάνουν πόλεμο σε πράγματα που δεν τους ενοχλούν, μόνο και μόνο γιατί αυτοί που τα ασπάζονται του σπάνε τα νεύρα;
Α ναι, υπάρχουν ένα σωρό γεροντάδες που με την αλαζονεία τους και την αυθυποβολή κάνουν πράγματα που ολόκληρη η επιστημονική ομάδα σηκώνει τα χέρια ψηλά. Παραδείγματα: Γέροντας Παίσιος, Γέροντας Σωφρόνιος, Γέροντας Ιωσήφ Βατοπεδινός και πάει η λίστα ως κάτω.
quote:
Λογικό είναι και στην άκρη του κόσμου να φτάσει το Ευαγγέλιο, δεν πρόκειτε να γίνει η Δευτέρα Παρουσία-με την έννοια που την διδάσκει η Εκκλησία.
Βάση έχει αυτό που λές ή έτσι το λές;
Και να φτάσει το ευαγγέλιο ως την άκρη του κόσμου, και πάλι δεν θα γίνει η Δευτέρα Παρουσία αν δεν έρθει ο άνθρωπος της απωλείας, που δεν είναι αλληγορικός, όπως και ο Ιησούς δεν ήταν μια αλληγορία. Δεν είναι η μόνη προυπόθεση το ευαγγέλιο να διδαχθεί σε όλο τον κόσμο.
quote:
Αλλοίμονο αν ακυρώσουμε όλες τις άλλες θρησκείες και φτάσουμε σε μια κοινή για όλους -Πανθρησκεία(?)-
Θα είναι άραγε πραγματοποιήσιμο να υπάρχει ένας πλανήτης ολόκληρος μόνο με χριστιανούς? -αφού κάπως έτσι το τοποθετεί ο φίλος windwlkwer-
για να δούμε κατόπιν την πραγματοποίηση των προφητειών?
Ο όρος Πανθρησκεία δεν είναι αυτό που αναφέρεις. Η Πανθρησκεία αναφορά ένα μείγμα Χριστιανισμού-Ιουδαισμού-Ισλαμισμού με τις ανατολικές θρησκείες, και προάγεται σε σταθερή βάση από την οργάνωση Νέα Τάξη (που προωθεί την Νέα Τάξη πραγμάτων), και σκοπό δεν έχει νε φέρει μια νέα θρησκεία στο προσκήνιο, αλλά να αναπλάσει το θρησκευτικό κατεστημένο ώστε να βολεύει τα αφεντικά της Νέας Τάξης.
Όσον αφορά το αν θα είναι πραγματοποιήσιμο ή όχι - περιμένουμε καμιά 30αριά χρονάκια, και αν μέχρι τότε δεν έχει γίνει, άντε δεν πειράζει, μπορεί να μην γίνει και ποτέ.
Βασικά, σκεφτείτε κάτι: όταν παίρνει ένας άνθρωπος να λύσει ένα πρόβλημα γεωμετρίας, κάθεται κάτω και βάζει το μυαλό του να δουλέψει, με την προοπτική ότι το πρόβλημα λύνεται, ότι έχει λύση και αυτή μπορεί να βρεθεί. Αν καθήσει κάτω με την προοπτική ότι το πρόβλημα δεν λύνεται, και να έχει λύση, αφού ο ίδιος δεν θέλει να την βρει, δεν θα την βρει.
Έτσι είναι και με το Ευαγγέλιο. Καθήστε μια φορά να το διαβάσετε με την προοπτική ότι αυτά που λέει είναι αληθινά, και θα δείτε ότι αυτά που λέει δεν είναι καθόλου παράλογα. Αντιθέτως, είναι πάρα μα πάρα πολύ λογικά, και εφαρμόσιμα στην καθημερινή ζωή, και αν εφαρμοστούν αλλάζουν τον άνθρωπο ριζικά, του φέρνουν καινούρια πνοή μέσα του, και σιγά σιγά (αν εφαρμόζονται σωστά) τον θεώνουν.
Δεν έχεις δει ότι ο ζοιρός δεν κάνει τίποτα άλλο από το να προκαλεί;
Αφού είναι κολλημένος ο άνθρωπος. Οι αντμίν του κλείνουν τα ποστ που ανοίγει γιατί τον έχουν πάρει χαμπάρι.
Ελπίζω και εύχομαι ειλικρινά, πως κάποια στιγμή θα τον ελεήσει ο Θεός και θα συνεφέρει το νου του.
Φιλικά όπως πάντα
"Με άλλα λόγια, θα πρέπει όλος ο Κόσμος να γίνουν Χριστιανοί, με ιερείς, ενορίες, επισκόπους κλπ κλπ."
Όσο για τον όρο "Πανθρησκεία", γνωρίζω πως δεν είναι αυτό που ανέφερα
γι'αυτό και ήταν γραμμένος ανάμεσα σε παύλες με το ερωτηματικό.
Αλλά εννοούσα πως όταν και αν όλοι οι άνθρωποι της οικουμένης ασπαστούν το Χριστιανισμό-που αποτελεί την μια απο τις δυο προϋποθέσεις για την Δευτέρα Παρουσία- θα είναι ο Χριστιανισμός, η μια και μοναδική Θρησκεία κοινή για όλους- ίσως το Πανανθρώπινη ταιριάζει περισσότερο.
Τέλος πάντων, ήθελα να φτάσω με αυτή την υπόθεση στο γεγονός πως το βρίσκω εξαιρετικά δύσκολο να γίνει κάτι τέτοιο.
Όσο για την άλλη προϋπόθεση, την εμφάνιση του Αντίχριστου, τι να πω,
είναι σαν "δικλείδα ασφαλείας".
Όμως αλήθεια τι σε κάνει να πιστεύεις πως οι γνωστικοί Χριστιανοί, που πίστευαν στην αλληγορική φύση του μύθου του Ιησού, ως ένα πρώτο στάδιο μύησης με σκοπό την προσωπική-πνευματική "ανάσταση" του κάθε μυημένου στα στάδια που θα ακολουθούσαν, σφάλουν?
Πως είσαι τόσο σίγουρος πως δεν έχουμε χάσει ένα κομμάτι του παζλ που συμπλήρωνε την πορεία μας στην αυτοβελτίωση, μένοντας προσκολημμένοι στο περιτύλιγμα και χάνοντας την ίδια την ουσία?
Φιλικά Τοξότης
quote:
teolaz
αδερφε εχεις καποιεσ αποριεσ αλλα κάνεισ ενα μεγαλο λαθοσ.προσπαθεις οπως πολλοι να βρεις καποια σημεια τα οποια προφητευτηκαν με ΄΄συμβατικο΄΄ τροπο και οχι με τον αλληγορικο
Τελικά βρε παιδιά αποφασίστε! Δεν μπορεί η Αγία Γραφή όποτε θέλετε να είναι αλληγορική, όποτε θέλετε κυριολεκτική και όποτε θέλετε και τα δύο.
Αυτό δεν είναι Αγία Γραφή, η κλίνη του Προκρούστη είναι.
macedon
quote:
Πρώτα απ'όλα, ο "φουκαράς" ο Ιησούς, πεντακάθαρα αναφέρει στο Κατά Ιωάννην 14,1-19 <<...Πώς μπορείς να λες εσύ "δείξε μας τον Πατέρα"; Δεν πιστεύεις πως είμαι αχώριστος από τον Πατέρα, κι ο Πατέρας από μένα; Τα λόγια που σας λέω εγώ δεν τα λέω από μόνος μου, κι ο Πατέρας, που είναι ένα με εμένα πραγματοποιεί τα έργα. Πιστέψτε με ότι εγώ είμαι αχώριστος από τον Πατέρα, και ο Πατέρας από εμένα. Αν πάλι δεν πιστεύετε στο λόγο μου, πιστέψτε εναντίον των ίδιων μου των έργων.>>Εδώ λέει ψέματα ο ειλικρινής φουκαράς; Λέω γιατί εγώ ο χαζός, όταν ο Ιησούς λέει αυτά που παρέθεσα καταλαβαίνω ότι ο Ιησούς και ο Πατέρας (κατά την Ιουδαική αντίληψη Θεός) είναι ένα και το αυτό.
Και στο Απόκρυφο Ευαγγέλιο του Θωμά (που ίσως να μου βγάλεις άκυρο, αλλά τέλος πάντων...) αναφέρεται το εκπληκτικό: <<Ο Ιησούς είπε: «Εάν αυτοί που σας έλκουν, σας πουν ‘κοιτάξτε, η βασιλεία είναι στον ουρανό’, τότε τα πετεινά του ουρανού θα φτάσουν εκεί πριν από εσάς. Εάν σας πουν ‘κοιτάξτε, η βασιλεία είναι στην θάλασσα’, τότε τα ψάρια θα φτάσουν εκεί πριν από εσάς.
Η βασιλεία του Θεού είναι μέσα σας και έξω από εσάς. Όποιος γνωρίζει τον εαυτό του, θα βρει και αυτήν (δλδ την βασιλεία). Όταν γνωρίσετε τον εαυτό σας, θα γνωρίσετε ότι είστε υιοί Θεού ζωντανού. Μα εάν δεν γνωρίσετε τον εαυτό σας, θα είστε στην φτώχεια και θα είστε η φτώχεια.>>
Άρα, ο Θεός είναι μέσα μας (κάτι που προκύπτει και από άλλα λόγια του Ιησού, μέσα από τα κανονικά ευαγγέλια).
Άρα είναι αχώριστος από εμάς... Όπως είναι αχώριστος φυσικά κι από τον Ιησού.
Άρα, που ακριβώς είναι η απόδειξη πως ο Ιησούς και μόνο ο Ιησούς εκ των ανθρώπων είναι ομοούσιος του Θεού;
...Ομοούσιος...
Κάτι τώρα θυμήθηκα από την Σύνοδο της Νίκαιας σχετικά μ’ αυτό το «ομοούσιος»...
...Να το πω ή να το αφήσω να περάσει;... ![]()
Και στο Απόκρυφο Ευαγγέλιο του Θωμά (που ίσως να μου βγάλεις άκυρο, αλλά τέλος πάντων...) αναφέρεται το εκπληκτικό: <<Ο Ιησούς είπε: «Εάν αυτοί που σας έλκουν, σας πουν ‘κοιτάξτε, η βασιλεία είναι στον ουρανό’, τότε τα πετεινά του ουρανού θα φτάσουν εκεί πριν από εσάς. Εάν σας πουν ‘κοιτάξτε, η βασιλεία είναι στην θάλασσα’, τότε τα ψάρια θα φτάσουν εκεί πριν από εσάς.
Η βασιλεία του Θεού είναι μέσα σας και έξω από εσάς. Όποιος γνωρίζει τον εαυτό του, θα βρει και αυτήν (δλδ την βασιλεία). Όταν γνωρίσετε τον εαυτό σας, θα γνωρίσετε ότι είστε υιοί Θεού ζωντανού. Μα εάν δεν γνωρίσετε τον εαυτό σας, θα είστε στην φτώχεια και θα είστε η φτώχεια.>>
Το πρόβλημα με τα ευαγγέλια (απόκρυφα και μη) είναι ότι μέχρι να γίνουν επίσημα βιβλία της Εκκλησίας (να αναγνωριστούν ή όχι) μπορεί να έχουν υποστεί αλλαγές, και μάλιστα είναι πολύ δύσκολο να διακρίνεις που είναι αλλαγμένα και γιατί.
Ειδικά με τα απόκρυφα, αρκει κάποιος να πάρει το κατά Ματθαίον που είναι και απρόσωπο και να του αλλάξει σύνταξη, και σε δυο-τρία σημεία να πετάξει τις αντιλήψεις του. Και μετά να το πλασάρει ως κανονικό ευαγγέλιο, να το ονομάσει και "κατά Παύλον" πχ και έτοιμο.
Τέλος πάντων, αν πάρουμε ότι στο κατά Θωμάν (ο οποίος έφυγε για την Ινδία μετά την Πεντηκοστή, οπότε πως το έγραψε ένας Θεός ξέρει), αυτά που λέει τα είπε ο Χριστός, θα πρέπει να σκεφτούμε αυτό που λέει η Εκκλησία (& ειδικά ο Απόστολος Παύλος), ότι δηλαδή στον Χριστιανό κατοικεί το Άγιο Πνεύμα, και βρίσκεται και φωλιάζει μέσα του.
quote:
Όχι βάβαια, μια υπόθεση έκανα με βάση το ένα σκέλος από τα τα λεγόμενα σου παραπάνω αγαπητέ Windwalker
"Με άλλα λόγια, θα πρέπει όλος ο Κόσμος να γίνουν Χριστιανοί, με ιερείς, ενορίες, επισκόπους κλπ κλπ."
Μην κολλάμε σε κάτι που μπορεί να είναι και απλώς μια ανοησία μου. Όπως είπαμε, υπάρχουν και άλλες προυποθέσεις που δεν έχουν εκπληρωθεί.
quote:
Το πρόβλημα με τα ευαγγέλια (απόκρυφα και μη) είναι ότι μέχρι να γίνουν επίσημα βιβλία της Εκκλησίας (να αναγνωριστούν ή όχι) μπορεί να έχουν υποστεί αλλαγές, και μάλιστα είναι πολύ δύσκολο να διακρίνεις που είναι αλλαγμένα και γιατί.
Φίλε WindWalker,
το ότι τα κανονικά ευαγγέλια είναι παραποιημένα, είναι πια αποδεκτό και από τους θεολόγους και από τους ερευνητές. Μόνο οι ιερωμένοι επιμένουν στο αντίθετο.
Προσωπικά, η "εικόνα" που λαμβάνω από τα απόκρυφα ευαγγέλια είναι πολύ βαθύτερα πνευματική όσο και διαφωτιστική για τον Ιησού. Εκεί εμφανίζεται πιο γήινος, πιο "απτός", χωρίς όμως να τον υποβιβάζει... ίσα-ίσα θά λεγα, εμφανίζεται ως ένας άνθρωπος αναμφισβήτητα ξεχωριστός και σοφός... αλλά όχι Θεός!
Τα απόκρυφα ευαγγέλια βρίθουν με αποσπάσματα που, όπως αυτό που ήδη παρέθεσα, διδάσκουν ότι ο Θεός είναι εντός μας κι όλοι είμαστε υιοί Θεού, μην ανάγοντας τον Ιησού και μόνο τον Ιησού στην προνομιακή θέση του μοναδικού υιού του Θεού.
Επιπλέον, στα απόκρυφα ευαγγέλια, δεν εμφανίζεται πουθενά ένα πολύ βολικό για τα κανονικά ευαγγέλια: "μου". Δηλαδή, εκεί ο Ιησούς λέει συνέχεια "ο Πατέρας", αλλά πουθενά "ο Πατέρας μου". Καταλαβαίνεις πιστεύω το τι μπέρδεμα μπορεί να δημιουργήσει ένα τοσοδούλι "μου", έτσι;
Επίσης, τα απόκρυφα ευαγγέλια είναι αναμφισβήτητα πολύ δυσνόητα για έναν απαίδευτο νου. Είναι δύσκολα αντιληπτά ακόμα και για κάποιον που έχει εξοικειωθεί με τον φιλοσοφικό λόγο.
Ο λόγος εκεί είναι πιο εκλεπτυσμένος κι ανώτερος του απλοϊκού των κανονικών ευαγγελίων... Είναι όπως ταιριάζει σ' έναν πνευματικό δάσκαλο.
Να υπενθυμίσω ότι τα απόκρυφα ευαγγέλια συμπεριλαμβάνουν και επιστολές επισκόπων μεταξύ τους, όπου -μεταξύ άλλων- γίνεται λόγος του τύπου «δεν χρειάζεται να τα ξέρουν όλα» (εννοώντας το ευρύ κοινό). Αυτό, δεν σημαίνει απαραίτητα κακόβουλη πρόθεση απόκρυψης στοιχείων, αλλά απλή κοινή λογική: πως θα καταλάβει ο απλός, απαίδευτος άνθρωπος νοήματα όπως:
<<Όποιος έφτασε να γνωρίσει τον κόσμο, ανακάλυψε ένα κουφάρι. Και γι αυτόν που ανακάλυψε το κουφάρι, ο κόσμος δεν είναι πια άξιός του>>
Ή όπως:
<<Εάν φέρετε μπροστά σας αυτά που είναι μέσα σας, αυτά θα σας σώσουν. Εάν δεν φέρετε μπροστά σας αυτά που είναι μέσα σας, αυτά θα είναι η καταστροφή σας>>
…Ζόρικα, έτσι; Άντε να πεις τέτοια πράματα σε απλούς αγρότες και ψαράδες, και να μη σε ρωτήσουν «τι πίνεις και δε μας δίνεις;!». Επομένως, μάλλον λογικό -μέχρις ενός ορίου- η επιλογή της απόκρυψης κάποιων πραγμάτων. Αλλά η εσκεμμένη αναγωγή του Ιησού σε Θεό, είναι υβριστική (εκτός από λανθασμένη).
…Ζόρικα, έτσι; Άντε να πεις τέτοια πράματα σε απλούς αγρότες και ψαράδες, και να μη σε ρωτήσουν «τι πίνεις και δε μας δίνεις;!». Επομένως, μάλλον λογικό -μέχρις ενός ορίου- η επιλογή της απόκρυψης κάποιων πραγμάτων. Αλλά η εσκεμμένη αναγωγή του Ιησού σε Θεό, είναι υβριστική (εκτός από λανθασμένη).
Πρώτα απ'όλα συμφωνώ πάρα πολύ με αυτό που λες ότι τα απόκρυφα έχουν πράγματα δυσνόητα μέσα τους, και ότι λογικό είναι οι ιερείς να επέλεξαν μερικά στοιχεία να τα αποκρύψουν γιατί θα δημιουργηθεί μεγάλη σύγχυση. Αλλά να σου θυμήσω ότι και οι επιστολές των Αποστόλων (ειδικά του Αποστόλου Παύλου), είναι άκρως δυσνόητες για τον απλό λαό, και όμως δεν τις απέκρυψαν.
Στο άλλο που λες, όμως, στην εσκεμμένη αναγωγή του Ιησού σε Θεό, εδώ προσωπικά πιστεύω ότι κάνεις λάθος. Με λίγα λόγια αυτό που λες εσύ είναι ότι βάζεις μπροστά τα απόκρυφα ευαγγέλια, αποκυρήττεις τα κανονικά ευαγγέλια, και πιστεύεις ότι ο Ιησούς δεν ήταν Θεός, αλλά φιλόσοφος, επειδή έτσι βγάζεις συμπέρασμα απ'τα απόκρυφα ευαγγέλια. Πρώτα απ'όλα, όταν λέμε αλλαγές στα κανονικά ευαγγέλια, δεν εννοούμε να τους αλλάξουν τα φώτα. Εννοούμε φράσεις αλλαγμένες, λέξεις κλειδιά ξέρω γώ, τίποτα που να "τρώγεται". Τώρα το να μου λες ότι ο Ιησούς δεν είναι ο Θεός, είναι ξερίζωμα ολόκληρων των 4 Ευαγγελίων.
Και σε ρωτάω εγώ τώρα, αν τα 4 ευαγγέλια που λένε ότι ο Ιησούς ήταν ο Θεός τα υποστηρίζει η εκκλησία, και αποδεδειγμένα ένας άνθρωπος μπορεί να φτάσει στην αγιότητα μόνο με αυτά τα 4 και τις πράξεις αποστόλων (και τις επιστολές), πως μπορείς να το βγάλεις απ' τη μέση όλο αυτό το οικοδόμημα και στη θέση του να βάλεις ένα καινούριο, το οποίο δεν γνωρίζουμε αν έχει τις ίδιες προοπτικές για τον άνθρωπο να πετύχει την αγιότητα; Σε παρακαλώ πάρα πολύ να μου δώσεις μια γερή βάση πάνω στην οποία μπορείς να στηριχθείς για να πετύχεις κάτι τέτοιο, και μια καλή απόδειξη ότι μόνο με τα απόκρυφα (και όχι με τα τέσσερα ευαγγέλια) ο άνθρωπος μπορεί να πετύχει την θέωση.
quote:
Τα απόκρυφα ευαγγέλια βρίθουν με αποσπάσματα που, όπως αυτό που ήδη παρέθεσα, διδάσκουν ότι ο Θεός είναι εντός μας κι όλοι είμαστε υιοί Θεού, μην ανάγοντας τον Ιησού και μόνο τον Ιησού στην προνομιακή θέση του μοναδικού υιού του Θεού.
Με συγχωρείς πάρα πολύ, αλλά και εγώ μια χαρά παιδί του Θεού είμαι, όπως και κάθε χριστιανός είναι παιδί του Θεού, και μη σου πω κάθε άνθρωπος.
Ότι θα είχα να πω για το ότι ο Ιησούς δεν υποστήριξε ποτέ πως είναι αυτός και μόνο αυτός ο Υιός Θεού, τα είπε ήδη ο Schwabe, οπότε ας μην επαναλλαμβανόμαστε.
Εκείνο που έγραψες όμως ως απάντηση:
quote:
ή καλύτερα μεταφράζεται στη λογική μου, για να κολλάει κιόλας με τα άλλα που παρέθεσα: "Γιατί με λέγεις αγαθό; Κανένας δεν είναι αγαθός παρά μόνος ο Θεός, άρα καλά έκανες και με είπες αγαθό γιατί με αναγνώρισες."
δεν έχει λογική συνέχεια, ούτε βγάζει νόημα.
Όσον αφορά τώρα το τελευταίο σου ποστ, την απάντησή σου στο "διδάσκουν ότι ο Θεός είναι εντός μας κι όλοι είμαστε υιοί Θεού, μην ανάγοντας τον Ιησού και μόνο τον Ιησού στην προνομιακή θέση του μοναδικού υιού του Θεού" που έγραψα:
quote:
Με συγχωρείς πάρα πολύ, αλλά και εγώ μια χαρά παιδί του Θεού είμαι, όπως και κάθε χριστιανός είναι παιδί του Θεού, και μη σου πω κάθε άνθρωπος.
αφού εσύ είσαι τέκνο (υιός) Θεού
και ο Ιησούς είναι τέκνο (υιός) Θεού
τότε τι είναι αυτό που διαχωρίζει εσένα από τον Ιησού;
τότε τι είναι αυτό που διαχωρίζει εσένα από τον Ιησού;
Πιστεύω ένα κεφαλαίο Υ. Μάλλον εννοούν αλλιώς το "Υιός του Θεού" από το "υιός του Θεού", που είμαι εγώ.
Τώρα θα πω την άποψή μου, κι ας είναι και αιρετική.
Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει ένα με τον Θεό με άσκηση, με πολύ άσκηση και τρομερή εξάσκηση στη δύναμη της θέλησής του. Ας πάρουμε τον ορθόδοξο ασκητισμό και τον βουδδιστικό ασκητισμό: τι παρατηρούμε; Έχουν ένα τεράστιο κοινο σημείο. Τις ασκητικές υπερβολές, οι οποίες οδηγούν στην αύξηση της δύναμης της θέλησης. Και οι δύο μορφές ασκητισμού είναι γνωστές για τα θαύματά τους, που κανένας ως τώρα δεν μπορεί να εξηγήσει με λογική βάση.
Έτσι και εγώ πιστεύω ότι ο Ιησούς ήταν κυριολεκτικά ένα "τέρας" θέλησης. Είχε απόλυτο έλεγχο πάνω στην θέληση και στις επιθυμίες του, σε τέτοιο βαθμό που κατάφερε η θέλησή του να ξεπεράσει τα όρια του Θανάτου και να Τον αναστήσει.
Ας κοιτάξουμε λίγο και τους αγίους της Ορθοδοξίας: είναι άγιοι που έχουν αμαρτήσει, ο καθένας λίγο ή πολύ, αλλά στο τέλος μετανόησαν και αφοσιώθηκαν στην άσκηση. Οι πιο μεγάλοι άγιοι ήταν υπερβολικά ασκητικοί, σε βαθμό που έφταναν να μην τρώνε τίποτα για πολλές μέρες. Με λίγα λόγια ήταν τέρατα θέλησης, που όμως δεν είχαν αγγίξει το τέλειο.
Έτσι λοιπον εμένα το δικό μου το μυαλό μου λέει ότι ο Ιησούς ήταν αυτό το τέλειο στη δύναμη θέλησης που κανένας δεν είχε καταφέρει. Κατάφερε τόσο μεγάλη δύναμη θέλησης σαν άνθρωπος που έγινε ένα με το Θεό, άρα ο ίδιος είναι Θεός, αλλά όχι ξεχωριστά από τον Θεό. Για αυτό και επιμένω να λέω ότι ο Ιησούς ήταν ο Θεός, ο Τριαδικός, που η μία του υπόσταση (Χριστός) μας δίνει την δυνατότητα να ακολουθήσουμε το παράδειγμά Του και την δύναμη να γίνουμε και εμείς ένα με τον Θεό (όχι Θεοί ξεχωριστοί, αλλά αφού θα είναι ένα με τον Θεό, Θεός). Εξάλλου, αυτή είναι και η βασική διδασκαλία της Εκκλησίας: ότι ο Χριστιανός μπορεί να γίνει ένα με τον Θεό, να θεωθεί, με άσκηση, προσευχή και συνεχή προσκόλληση στα Θεία. Με λίγα λόγια νομίζω ότι ο Ιησούς κατάφερε να θεωθεί στη Γη σαν άνθρωπος, να φτάσει τον Θεό, άρα να γίνει ο ίδιος ένα με τον Θεό.
Τέλος πάντων, αυτή είναι η δικιά μου εξήγηση. Πες με αιρετικό, αλλά νομίζω ότι δεν είναι λάθος.
Από την άλλη, κοίτα στις προφητείες της Ορθοδοξίας για τον Αντίχριστο. Πιστεύω ότι μπορείς να βγάλεις άκρη για το πώς ήταν ο ίδιος ο Χριστός, αν χειριστείς το θέμα με πολύ μεγάλη προσοχή. Και ο αντίχριστος μάλλον θα είναι πολύ δυνατός στην θέληση του, γι'αυτό και θα μπορεί να κάνει θαύματα. Απλώς εγώ τουλάχιστον νομίζω ότι θα είναι διαφορετική η "πηγή".
Έχει ενδιαφέρον πάντως να σκεφτούμε και κάτι άλλο. Στον Χαρδαβέλλα μια φορά είχε βγει ένας που έλεγε ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν έχουν πολύ πιο δυνατό ενεργειακό πεδίο από αυτούς που δεν πιστεύουν, και όσο περισσότερο κάποιος πιστεύει, τόσο αυξάνει το πεδίο. Για σκέψου αν το πεδίο γίνει τόσο δυνατό που να ξεπεράσει τα πλαίσια του σώματος.
Αν όλα αυτά δεν είναι μ******ς του Χαρδαβέλλα.
Παρεμπιμπτόντως, ο κ. Μαιτράγια συμφωνεί μαζί σου ότι ο Χριστός δεν ήταν Θεός. Τον έχεις ακουστά;
Λέω γιατί κοντά είναι ο καιρός που θα τον γνωρίσουμε όλοι μαζί, και εκεί που ριζώνει σε εσένα η βεβαιότητα ότι ο Ιησούς δεν ήταν ο Θεός, εκεί θα πάει να στηριχθεί αυτός.
Οπότε κάτσε λίγο να το πάρουμε λιγάκι πάλι από την αρχή, αλλά αλλιώς, μπας και συνεννοηθούμε (και να λείπουν οι γέλωτες, έτσι;;
Συμφωνώ μαζί σου στο ότι ο Ιησούς έφτασε στην θέωση κι επομένως έγινε ένα με τον Θεό.
Συμφωνώ και στο ότι μπορεί ο κάθε άνθρωπος να φτάσει την θέωση και να γίνει επίσης ένα με τον Θεό (αρκεί να δουλέψει γι αυτό, βέβαια).
Η διαφωνία μου με το δόγμα είναι στο ότι διδασκόμαστε πως ο Ιησούς ήταν εξ’ αρχής Θεός, από την γέννησή του (by default δηλαδή ότι έφτασε στην θέωση με το που έσκασε μύτη από την μήτρα της μανούλας του, χωρίς να δουλέψει για να φτάσει εκεί).
Eδώ είναι το σημείο που θέλω την γνώμη σου και το πως εσύ το βλέπεις.
Τέλος, συμφωνώ και στο ότι όλ’ αυτά είναι... αιρετικές αντιλήψεις... ![]()
(αλλά δεκάρα δε δίνω, για να είμαι ειλικρινής!
)
Υ.Γ. τον Μαιτράγια τον έχω ακουστά, έχω διαβάσει κάποια πραγματάκια γι αυτόν και δε με πείθει με τίποτα! Μου κάνει περισσότερο για σικέ ιστορία εκείνου του Βρετανού, του -και καλά- μεσάζοντά του, με τρέχα-γύρευε τι σκοπούς ![]()
Η διαφωνία μου με το δόγμα είναι στο ότι διδασκόμαστε πως ο Ιησούς ήταν εξ’ αρχής Θεός, από την γέννησή του (by default δηλαδή ότι έφτασε στην θέωση με το που έσκασε μύτη από την μήτρα της μανούλας του, χωρίς να δουλέψει για να φτάσει εκεί).
Eδώ είναι το σημείο που θέλω την γνώμη σου και το πως εσύ το βλέπεις.
Είναι φανερό ότι ο Ιησούς δούλεψε. Και μάλιστα αρκετά, γιατί από μικρός ήταν μέσα στις Συναγωγές να μελετάει τις γραφές, και "διατέλεσε" και ασκητής πριν αρχίσει να κηρύττει. Τώρα το αν γεννήθηκε άγιος ή όχι: τί να σου πω, λες και έχουμε στοιχεία για το πως ζούσε πριν γίνει 12 χρονών; Το μόνο που μαθαίνουμε είναι για την γέννησή Του, και από κει και πέρα τίποτα, μέχρι που ενηλικιώνεται. Όλα τα ευαγγέλια επικεντρώνονται στα τελευταία 3 χρόνια της ζωής του, και λίγο λένε για τα προηγούμενα χρόνια του.
Εγώ το βλέπω λίγο περίεργα το πράγμα. Ας σκεφτούμε την δημιουργία: ο Θεός δημιούργησε τον Κόσμο, γιατί και ο Ίδιος να μην συμμετέχει στον Κόσμο; Πιστεύω ότι όλοι οι άνθρωποι μπορούν να καταταχθούν ανά σειρά αγιότητας, με πρώτο Τον Ιησού, και τελευταίο τον ενσαρκωμένο εξαποδώ. Ανάμεσα μεσολαβούν οι άνθρωποι, εκ των οποίων κανένας δεν κατάφερε την τέλεια θέωση, αλλά τμήματα αυτής. Αν αφαιρέσουμε την κλίμακα του χρόνου (γιατί για τον Θεό δεν μετράει) και το πάρουμε το πράγμα σαν όλοι οι άνθρωποι (με το πνεύμα) να συμμετέχουμε στον κόσμο, γιατί ο πρώτος να μην είναι ο Θεός; (άμα καταλάβετε τι είπα τώρα συγχαρητήρια, γιατί και γω που το έχω σκεφτεί έχω τρομερές δυσκολίες να το διατυπώσω). Έτσι εγώ πιστεύω ότι ο Ιησούς κατάφερε την θέωση επί γης, γι'αυτό και είναι από αρχής χρόνου Θεός, χωρίς ακόμα να έχει γεννηθεί. Πως να το εξηγήσω τώρα αυτό; Είναι σαν να θεωρείς ότι ο χρόνος είναι κύκλος και να τραβάς κάθετο κύκλο στο 1 μΧ (σαν να μπλέκονται οι δύο κύκλοι μεταξύ τους)...
Υπάρχουν αρκετοί άγιοι που είχαν περίεργα οράματα πριν ακόμη γίνουν άγιοι, βίωναν τρομακτικές εμπειρίες σαν παιδιά, και έβλεπαν δαιμόνια και άλλα περίεργα πολύ πριν τα καταφέρουν να γίνουν άγιοι. Υπήρχαν και άγιοι, όπως η τυφλή Αγία Ματρώνα της Μόσχας (1900), που γεννήθηκαν με τέτοια χαρίσματα.
Για τον Ιησού πιστεύω ότι επειδή ήταν φαινόμενο αγιότητας έλαβε τα χαρίσματά του πολύ πριν καταφέρει την τέλεια αγιότητα που κατάφερε, ως "πρόωρη" ανταμοιβή. Με λίγα λόγια, πως να στο πω, εισέπραξε πριν καν γεννηθεί, γιατί η Αγιότητα που κατάφερε ήταν πάρα πολύ μεγάλη.
Όποιος με κατάλαβε με κατάλαβε... Δεν ξέρω πως αλλιώς μπορώ να το εξηγήσω, αλλά πάντως μεσα στο μυαλό μου δεν είναι μπλεγμένο. Απλώς πρέπει να παίξεις πάρα πολύ με την έννοια του χρόνου, και να την δεις όχι όπως την βλέπει ο άνθρωπος, αλλά όπως θα μπορούσε να βλέπει ο Θεός τον χρόνο (ο άνθρωπος τον βλέπει γραμμικά, δηλαδή από το 1 μΧ στο 2000, και όχι ανάποδα.)
quote:
Τέλος, συμφωνώ και στο ότι όλ’ αυτά είναι... αιρετικές αντιλήψεις...
(αλλά δεκάρα δε δίνω, για να είμαι ειλικρινής!)
Πόσο στοίχημα θες ότι οι μισοί άγιοι μέχρι να φτάσουν να γίνουν άγιοι περάσανε από ένα σωρό αιρετικές αντιλήψεις, μέχρι το μυαλό τους να κατασταλάξει.
quote:quote:
τότε τι είναι αυτό που διαχωρίζει εσένα από τον Ιησού;Πιστεύω ένα κεφαλαίο Υ. Μάλλον εννοούν αλλιώς το "Υιός του Θεού" από το "υιός του Θεού", που είμαι εγώ.
Πιστεύω ότι ο κάθε άνθρωπος μπορεί να γίνει ένα με τον Θεό με άσκηση, με πολύ άσκηση και τρομερή εξάσκηση στη δύναμη της θέλησής του. Ας πάρουμε τον ορθόδοξο ασκητισμό και τον βουδδιστικό ασκητισμό: τι παρατηρούμε; Έχουν ένα τεράστιο κοινο σημείο. Τις ασκητικές υπερβολές, οι οποίες οδηγούν στην αύξηση της δύναμης της θέλησης. Και οι δύο μορφές ασκητισμού είναι γνωστές για τα θαύματά τους, που κανένας ως τώρα δεν μπορεί να εξηγήσει με λογική βάση.
Έτσι και εγώ πιστεύω ότι ο Ιησούς ήταν κυριολεκτικά ένα "τέρας" θέλησης. Είχε απόλυτο έλεγχο πάνω στην θέληση και στις επιθυμίες του, σε τέτοιο βαθμό που κατάφερε η θέλησή του να ξεπεράσει τα όρια του Θανάτου και να Τον αναστήσει.
Ας κοιτάξουμε λίγο και τους αγίους της Ορθοδοξίας: είναι άγιοι που έχουν αμαρτήσει, ο καθένας λίγο ή πολύ, αλλά στο τέλος μετανόησαν και αφοσιώθηκαν στην άσκηση. Οι πιο μεγάλοι άγιοι ήταν υπερβολικά ασκητικοί, σε βαθμό που έφταναν να μην τρώνε τίποτα για πολλές μέρες. Με λίγα λόγια ήταν τέρατα θέλησης, που όμως δεν είχαν αγγίξει το τέλειο.
Έτσι λοιπον εμένα το δικό μου το μυαλό μου λέει ότι ο Ιησούς ήταν αυτό το τέλειο στη δύναμη θέλησης που κανένας δεν είχε καταφέρει. Κατάφερε τόσο μεγάλη δύναμη θέλησης σαν άνθρωπος που έγινε ένα με το Θεό, άρα ο ίδιος είναι Θεός, αλλά όχι ξεχωριστά από τον Θεό. Για αυτό και επιμένω να λέω ότι ο Ιησούς ήταν ο Θεός, ο Τριαδικός, που η μία του υπόσταση (Χριστός) μας δίνει την δυνατότητα να ακολουθήσουμε το παράδειγμά Του και την δύναμη να γίνουμε και εμείς ένα με τον Θεό (όχι Θεοί ξεχωριστοί, αλλά αφού θα είναι ένα με τον Θεό, Θεός). Εξάλλου, αυτή είναι και η βασική διδασκαλία της Εκκλησίας: ότι ο Χριστιανός μπορεί να γίνει ένα με τον Θεό, να θεωθεί, με άσκηση, προσευχή και συνεχή προσκόλληση στα Θεία. Με λίγα λόγια νομίζω ότι ο Ιησούς κατάφερε να θεωθεί στη Γη σαν άνθρωπος, να φτάσει τον Θεό, άρα να γίνει ο ίδιος ένα με τον Θεό.Τέλος πάντων, αυτή είναι η δικιά μου εξήγηση. Πες με αιρετικό, αλλά νομίζω ότι δεν είναι λάθος.
Από την άλλη, κοίτα στις προφητείες της Ορθοδοξίας για τον Αντίχριστο. Πιστεύω ότι μπορείς να βγάλεις άκρη για το πώς ήταν ο ίδιος ο Χριστός, αν χειριστείς το θέμα με πολύ μεγάλη προσοχή. Και ο αντίχριστος μάλλον θα είναι πολύ δυνατός στην θέληση του, γι'αυτό και θα μπορεί να κάνει θαύματα. Απλώς εγώ τουλάχιστον νομίζω ότι θα είναι διαφορετική η "πηγή".
Έχει ενδιαφέρον πάντως να σκεφτούμε και κάτι άλλο. Στον Χαρδαβέλλα μια φορά είχε βγει ένας που έλεγε ότι οι άνθρωποι που πιστεύουν έχουν πολύ πιο δυνατό ενεργειακό πεδίο από αυτούς που δεν πιστεύουν, και όσο περισσότερο κάποιος πιστεύει, τόσο αυξάνει το πεδίο. Για σκέψου αν το πεδίο γίνει τόσο δυνατό που να ξεπεράσει τα πλαίσια του σώματος.
Παρεμπιμπτόντως, ο κ. Μαιτράγια συμφωνεί μαζί σου ότι ο Χριστός δεν ήταν Θεός. Τον έχεις ακουστά;
Λέω γιατί κοντά είναι ο καιρός που θα τον γνωρίσουμε όλοι μαζί, και εκεί που ριζώνει σε εσένα η βεβαιότητα ότι ο Ιησούς δεν ήταν ο Θεός, εκεί θα πάει να στηριχθεί αυτός.
quote:quote:
τότε τι είναι αυτό που διαχωρίζει εσένα από τον Ιησού;Πιστεύω ένα κεφαλαίο Υ. Μάλλον εννοούν αλλιώς το "Υιός του Θεού" από το "υιός του Θεού", που είμαι εγώ.
Έτσι λοιπον εμένα το δικό μου το μυαλό μου λέει ότι ο Ιησούς ήταν αυτό το τέλειο στη δύναμη θέλησης που κανένας δεν είχε καταφέρει. Κατάφερε τόσο μεγάλη δύναμη θέλησης σαν άνθρωπος που έγινε ένα με το Θεό, άρα ο ίδιος είναι Θεός, αλλά όχι ξεχωριστά από τον Θεό. Για αυτό και επιμένω να λέω ότι ο Ιησούς ήταν ο Θεός, ο Τριαδικός, που η μία του υπόσταση (Χριστός) μας δίνει την δυνατότητα να ακολουθήσουμε το παράδειγμά Του και την δύναμη να γίνουμε και εμείς ένα με τον Θεό (όχι Θεοί ξεχωριστοί, αλλά αφού θα είναι ένα με τον Θεό, Θεός). Εξάλλου, αυτή είναι και η βασική διδασκαλία της Εκκλησίας: ότι ο Χριστιανός μπορεί να γίνει ένα με τον Θεό, να θεωθεί, με άσκηση, προσευχή και συνεχή προσκόλληση στα Θεία. Με λίγα λόγια νομίζω ότι ο Ιησούς κατάφερε να θεωθεί στη Γη σαν άνθρωπος, να φτάσει τον Θεό, άρα να γίνει ο ίδιος ένα με τον Θεό.Τέλος πάντων, αυτή είναι η δικιά μου εξήγηση. Πες με αιρετικό, αλλά νομίζω ότι δεν είναι λάθος.
Ούτος ή άλλως από τα Ευαγγέλια μας έδωσαν ότι ήθελαν...Άνθρωπος τα διάλεξε για ιερά βιβλία μας και ούτε καν ξέρουμε αν είναι ολόκληρα ή αν είναι παραποιημένα....