- τι ειναι ο χρονος? - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
ευχαριστω για τον χρονο σας και τις σκεψεις-γευσεις σας![]()
.
με λιγη φαντασια το παστιτσιο μπορει να ειναι τελικα υπεροχο με την παροδο του χρονου:))))))))))))
με απεραντο σεβασμο και αγαπη ,ο μανος ας
αουυυυυυυυ
ΟΜ
dsm
Αυτό που προσπαθώ να πω είναι οτι, πέρα από την αντικειμενική μέτρηση του χρόνου με τις γνωστές χρονομετρικές μονάδες, για τον καθένα μας ξεχωριστά ο χρόνος έχει και μια άλλη διάσταση, αυτή των προσωπικών αναφορών.
By the way, να συστηθώ... Είμαι η Ονειροπαγίδα και είμαι νέο μέλος.
Μου αρέσει πολύ η παρέα σας...:-)
Εκεί, άμα έχεις ποτέ προσέξει, αν είναι ΝΟΣΤΗΜΟ το φαγητό
Καλώς ήρθες Oneiropagida…..Έχεις πρωτότυπο… και ???? ΝΙΚ!!!
Πιστευόταν, επίσης, πως ο Kρόνος ήταν πιο κοντά στα σταθερά άστρα και στο αιώνιο βασίλειο γιατί οι πλανήτες φαίνονταν πιασμένοι σε μια ζωδιακή δίνη, και σε μια τέτοια δίνη, εκείνοι που είναι πιο κοντά στο κέντρο κινούνται γρηγορότερα από τους απομακρυσμένους, ένα εξαίσιο μοντέλο για την αληθινή κατασκευή και συμπεριφορά του ηλιακού μας συστήματος και των πλανητών που περιστρέφονται γύρω από τον ήλιο.
O Ήλιος ήταν στο κέντρο της δίνης και το βασικό αντικείμενο της Δημιουργίας, σαν τον θεό που παρέχει φως και θερμότητα για την συνέχιση της ζωής, αλλά ο Kρόνος φαινόταν να έχει μια ειδική θέση σαν βασιλιά όλων των πλανητών και δημιουργός του κόσμου, του Ήλιου και της Σεληνης. Πάντως ο Kρόνος είχε κι έναν αντίζηλο, τον Δία, που μπορούσε λόγω της ταχύτητάς του να περάσει τον Kρόνο στον ζωδιακό κύκλο. O Ήλιος φυσικά, γυρίζει τον ζωδιακό κύκλο σε έναν χρόνο και καθορίζει τις εποχές, κι έτσι το ένα έτος δείχνει να είναι μία από τις θεμελιώδεις μονάδες ή κύκλους του χρόνου. O Kρόνος κάνει περίπου 30 χρόνια και ο Δίας 1 για να ολοκληρώσουν τον κύκλο τους.
Tα νούμερα 12 και 30 παίζουν σπουδαίο ρόλο στον καθορισμό των χρονικών και χωρικών μονάδων και συντεταγμένων. Aραγε επειδή ο Δίας κάνει 12 χρόνια να περιστραφεί στον ζωδιακό κύκλο υπάρχουν 12 αστερισμοί και όχι άλλο νούμερο?
Πολλαπλασιάζοντας το 12 με το 30 παίρνουμε το 360, δηλαδή τις μοίρες ενός κύκλου ή έναν ζωδιακό με 12 σημεία 30 μοιρών το καθένα. Στις Iσημερίες έχουμε 12 ώρες για την ημέρα και 12 για τη νύχτα. H μέρα έχει 24 ώρες (δύο φορές το 12) από 60 λεπτά η καθεμιά (δύο φορές το 30). Tο νούμερο 360 είναι επίσης κοντά στον αριθμό ενός έτους. Oι αρχαίοι είχαν ένα ημερολόγιο 12 μηνών με 30 μέρες για τον καθένα. Oι παραπάνω 5 μέρες που μπήκαν εμβόλιμες ήταν αφιερωμένες στον Kύριο της Aταξίας γιατί δεν ταίριαζαν με το σύστημα. Aυτές όριζαν την περίοδο που γιορτάζονταν τα Saturnalia, στα οποία ανατρέπονταν η κανονική τάξη και οι χαζοί ντύνονταν ψευτοβασιλιάδες.
(θα επανέλθω για το 3ο κομμάτι σύντομα)
Y.Γ. Aγαπητέ thoth, αν δεν κάνω λάθος, έχει ειπωθεί και από τον Hράκλειτο
Ή θα βρούμε το δρόμο ή θα τον δημιουργήσουμε - Aννίβας
Edited by - Oannes on 07/09/2003 19:34:30
Edited by - Oannes on 07/09/2003 19:35:27
ο χρονος εχει αρκετες "διαστασεις",αναλογα με τα βιωματα,τις καταστασεις και τις συνθηκες που επιδρουν και κυριαρχουν στο περιβαλλον μας μεσα και εξω νομιζω.
οποτε θα συμφωνησω ως προς την υποκειμενικοτητα της διαστασης του χρονου.
σας ευχαριστω που μοιραζεστε μαζι μου τις σκεψεις και τον χρονο σας
με απεραντο σεβασμο και αγαπη,ο μανος σας
Εαν δε τρώς καθόλου κρέας τότε πρέπει να φροντίσεις ώστε η διατροφή σου να είναι πολύ πλούσια ώστε να καλύπτονται απο άλλες τροφές τα απαραίτητα για τον οργανισμό συστατικά του κρέατος.
'
Υ.Γ Και η mother, όταν δεν έτρωγα κρέας, μου έκανε πολλές ασυνήθιστες συνταγές και ομολογώ πως είναι ενδιαφέρουσες!
Ατμούλα, αν κάνεις σογιοπαστίτσιο, στείλε κανα κομμάτι και κατα δω..
~Γρηγόρης~
Once you were wild, don't let them tame you![]()
Edited by - reptilesalonica on 15/09/2003 03:02:41
να πω τοσα-μα τοσα πολλα,σε τοσο συντομο χρονο.
περασε ο χρονος απορροφημενος στα της καθημερινοτητας,στα τοσα προβληματα
υγειας και μη.
χρονος-στα διαστηματα μεγαλης μοναξιας,ποσο αργα βαδιζα πλαι του,
ποσες φορες εμεινα ξαγρυπνος να κοιτω τα χρωματα μουντα του δωματιου.
περασε ο χρονος και αφησε κενα που ισως ποτε δεν συμπληρωσω.
χρονος ενας συντροφος που σε κοιταζει απο ολες τις πλευρες και ισχωρει σε ολες τις πτυχες του ειναι σου.

Edited by - manos on 15/09/2003 13:56:31
Πόσες φορές κοιτάμε το ρολόι όταν ανυπομονούμε για κάτι και νιώθουμε ότι ο χρόνος δεν κυλάει με τίποτα;
Από την άλλη όταν ξεχνάμε τελείως το ρολόι και δεν έχουμε έγνοιες, δεν καταλαβαίνουμε για πότε περνάει η ώρα!!!
Κατά μία έννοια οι μηχανές μέτρησης του χρόνου, μας κρατάνε με αόρατα δεσμά στην καθημερινότητα της ζωής μας.....
Φιλικά, Εχετλαίος.
.... ΙΣΩΣ ΓΙΑΤΙ ΚΑΠΟΤΕ ΒΑΡΕΘΗΚΕ ΝΑ ΖΕΙ ΑΙΩΝΙΑ...
ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ Η ΕΝΝΟΙΑ ΧΡΟΝΟΣ
Αν δεχθούμε την υποκειμενικότητα αυτής της "ροής", στην ουσία μετατρέπουμε τον εαυτό μας σε ένα προνομιακό status, στο οποίο εμείς είμαστε οι δημιουργοί και όχι τα δημιουργήματα. Δηλαδή η δική μας παρατήρηση και ύπαρξη είναι αυτή που δημιουργεί και όχι το γεγονός ότι εμείς έχουμε δημιουργηθεί από μία εξελικτική διαδικασία που ήταν αποτέλεσμα της "ροής" του χρόνου. Μοιάζει αυτή η λογική ακριβώς σαν το αντίστοιχο σημείο της κβαντικής φυσικής, όπου η παρατήρηση είναι αυτή που σπάει τη χρονική συμμετρία, άρα ο παρατηρητής είναι δημιουργός αποτελεσμάτων και μόνο μέσω της παρατήρησης.
Ίσως το πλέον ισχυρό στήριγμα για την ύπαρξη του χρόνου και της φοράς του είναι η αιτιοκρατία. Το γεγονός δηλαδή ότι το αίτιο πάντα προηγείται του αποτελέσματος. Και δεν υπάρχει τουλάχιστον κάποιο άμεσο και πέραν πάσης λογικής και επιστημονικής αμφιβολίας παράδειγμα, στο οποίο η φορά αίτιο-αποτέλεσμα να υφίσταται ή να αντιστρέφεται. Δεν μπορούμε λοιπόν να απορρίπτουμε αυτή τη σχέση γιατί τότε απορρίπτουμε και όλη τη λογική για τη μορφοποίηση των γεγονότων στο σύμπαν.
Παράλληλα αυτή ακριβώς η ύπαρξη της φοράς/βέλους του χρόνου έχει ως αποτέλεσμα την ύπαρξη των μή αντιστρεπτών διαδικασιών. Ή να το πούμε λίγο διαφορετικά. Το ποτήρι που πέφτει και σπάζει είναι μία σαφώς καθορισμένη και ΜΗ αντιστρεπτή διαδικασία. Δεν επιδέχεται αμφισβήτηση το ΠΡΙΝ από το ΜΕΤΑ. Πριν σπάσει το ποτήρι και μετά το σπάσιμό του έχουμε δύο ξεχωριστές καταστάσεις. Αντίστοιχες μή αντιστρεπτές διαδικασίες συμβαίνουν καθημερινά, σε όλο το σύμπαν, σε όλο το κόσμο.
Το μέγεθος που πιθανόν θα μπορούσε να μιλήσει γι' αυτή τη μεταβολή είναι το φυσικό μέγεθος της εντροπίας. Η αταξία της πληροφορίας που συμβαίνει στα συστήματα, η οποία όμως (και εδώ είναι η μεγάλη διαφοροποίηση από της πεποιθήσεις του παρελθόντος) δεν οδηγεί στο θερμικό τίποτα (θερμικός θάνατος) αλλά αντίθετα είναι η πνοή και το μέσο για τη δημιουργία της ζωής και της εξέλιξης των πάντων. Άλλωστε η διαφοροποίηση αυτή έγινε ιδιαίτερα κατανοητή μετά την έρευνα συστημάτων μακράν της ισορροπίας, όπου αποδείχθηκε η ύπαρξη ενός βέλους του χρόνου. Να πω εδώ ότι ο τομέας του ερευνά συστήματα μακράν της ισορροπίας είναι ένας τομέας που βρίσκει εφαρμογή σχεδόν παντού. Από τη φυσική, τη βιολογία, την αστρονομία ακόμη και σε πεδία που κατά τρόπο τινά δεν έχουν καμμία σχέση όπως η κοινωνιολογία και τα οικονομικά. Κι αυτό γιατί τα συστήματα αυτά περιγράφουν την πραγματικότητα καθώς είναι δυναμικά συστήματα με δυνατότητα αυτοοργάνωσης και ανάδρασης, που προϋποθέτουν ακριβώς το χρόνο και την ύπαρξη του.
Βέβαια, θα μπορούσε να πει κάποιος, και σωστά βέβαια, ότι ενώ μιλάμε για το βέλος του χρόνου, εντούτοις, τόσο στην κλασσική Νευτώνια φυσική, όσο και στη Σχετικότητα αλλά και στην Κβαντομηχανική έχουμε πλήρως αντιστρέψιμες διαδικασίες. Αντίθετα το βέλος του χρόνου εμφανίζεται πάντα στη ζωή ή τουλάχιστον όταν μεταφερθούμε από τον μικρόκοσμο στον μακρόκοσμο. Τί συμβαίνει λοιπόν?
Μα τίποτε άλλο παρά το γεγονός ότι όσο και καλές να είναι όλες αυτές οι θεωρίες (και πραγματικά είναι κοσμήματα στο χώρο της Φυσικής), εντούτοις δεν είναι οι τελικές/ή θεωρίες/α που θα μπορούσαν να δώσουν την τελική απάντηση για τον κόσμο μας.
'Ετσι παρά το γεγονός ότι η κβαντομηχανική είναι ένα δυνατό εργαλείο για την εξήγηση σχεδόν του συνόλου των φαινομένων που παρατηρούμε, αφήνει έξω τη βαρύτητα (και οι προσπάθειες να δημιουργηθούν κβαντισμένες θεωρίες βαρύτητας απέτυχαν παταγωδός). Πολύ φυσικοί πλέον πιστεύουν ότι η θεωρία που θα είναι ίσως και η τελική θα πρέπει να ενοποιεί αφενός τις βασικές δυνάμεις της φύσης, μέσα από τη θεωρία αυτή να προκύπτουν όλα τα σημερινά μετρούμενα μεγέθη που στις θεωρίες τα "χώνουμε" κατόπιν παρατηρήσεως και ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει και το βέλος του χρόνου που πλέον είναι δεδομένη η ύπαρξη του.
That's all folks…….for now……
Φιλικά
Tomcat
ειναι ολες ουσιωδεις και με "ζουμι":))
tomcat , δεν μπορω να πω κατι περισσοτερο,ισως γιατι οι γνωσεις μου περι κβαντομηχανικης ειναι εντελως μηδαμινες.
να ειστε καλα:))))))))))))))))))))))))))))
(Δε θέλω να μειώσω τη συζήτηση, αλλα ήταν το πρώτο πραγμα που μου 'ρθε στο μυαλό μόλις είδα την ερώτηση)
quote:
'Ετσι παρά το γεγονός ότι η κβαντομηχανική είναι ένα δυνατό εργαλείο για την εξήγηση σχεδόν του συνόλου των φαινομένων που παρατηρούμε, αφήνει έξω τη βαρύτητα (και οι προσπάθειες να δημιουργηθούν κβαντισμένες θεωρίες βαρύτητας απέτυχαν παταγωδός). Πολύ φυσικοί πλέον πιστεύουν ότι η θεωρία που θα είναι ίσως και η τελική θα πρέπει να ενοποιεί αφενός [τις βασικές δυνάμεις της φύσης, μέσα από τη θεωρία αυτή να προκύπτουν όλα τα σημερινά μετρούμενα μεγέθη που στις θεωρίες τα "χώνουμε" κατόπιν παρατηρήσεως και ΟΠΟΣΔΗΠΟΤΕ θα πρέπει να περιλαμβάνει και το βέλος του χρόνου που πλέον είναι δεδομένη η ύπαρξη του.
Με αλλα λογια, εχει πολυ ΚΟΥΠΙ... ακομα αδερφε!![]()
Φίλε tomcat…
O Ainstain έψαχνε να καταλάβει πως σκεφτόταν ο Δημιουργός…. * (Την μια ΕΝΝΙΑΙΑ ΘΕΩΡΙΑ)…μα δεν πρόλαβε….…
Να σου πω ΕΝΑ ΜΥΣΤΙκό
….?
Αν κοιτάς το Ένα μέσα από τα πολλά….δεν θα τη γνωρίσεις ποτέ …μα αν κοιτάς τα πολλά, μέσα από το ΕΝΑ…
Τα πολλά…. είναι Χρόνος,
Το ΕΝΑ δεν είναι.
Σύμφωνα με το Σωκράτη, κάτι που είναι.... δεν μπορεί συγχρόνως να μην είναι...**(και στο χρόνο / λογική αυτο... ισχύει!)
Μα στο ΕΝΑ?
Έχουμε παρόμοιες συζητήσεις… και εδώ….
http://www.esoterica.gr/forums/topic.asp?TOPIC_ID=1917&whichpage=5&ARCHIVE=
Αν θες επισκέψου μας… και γράψε μας τι σκέφτεσαι.
the trouth is inside
Αυτό που δεν με πείθει για το παραπάνω,
είναι ο αντικειμενικός χρόνος της φυσης.
Η διαδοχή των εποχών δεν σηματοδοτεί τον απόλυτο χρόνο της?
Βέβαια έτσι θα έπρεπε η αρχή του έτους να είναι την άνοιξη.
Επίσης κάτι άλλο που προδίδει ίσως την ύπαρξη ενός απόλυτου χρόνου,
είναι οι γραμμές που σχηματίζονται στους κορμούς των δέντρων και μας δείχνουν την ηλικία τους.
Δεν είναι ο θάνατος που με τυραννά,
είναι η στιγμή
που περνάει
και χάνεται...
Φιλικά Ξωτικούλα
Φύτεψα πάλι τα κρίνα της ψυχής μου σ'άπιστο χώμα
Των Άγιων
Βγάζουν δάκρυ αληθινό, μ' ακούς

είναι το διάστημα των ονείρων μου ,που διαρκούν τόσο πολύ....και μεταλάσσονται σε εφιάλτες.....για να διαπιστώσω πως το είναι μου είναι μια ψευδαίσθηση του χρόνου μου.....
είναι εγώ ,ο χρόνος μου ,που αναλλώνομαι στην μοναξιά μου....στα δακρυά μου....στα κεριά που σχηματίζουν τα χαμένα ονειρά μου...
copyright ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΜΠΟΤΣΑΚ.ΚΟΡ/Ος
με απέραντο σεβασμό και αγάπη ο μάνος σας
WHISPERS OF THE DREAMS
ΕΝΑΣ ΤΡΟΠΟΣ ΝΑ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΜΕ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΤΟΝ ΕΑΥΤΟ ΜΑΣ.
---
ΝΑ ΑΦΗΝΟΥΜΕ ΜΕΣΑ ΤΟΥ ΔΕΚΤΙΚΕΣ ΤΙΣ ΑΙΣΘΗΣΕΙΣ, ΚΑΙ ΤΟ ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑ ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΙΚΟ.
[ΑΦΡΟΔΙΤΗ]
Να ξέρεις,ότι ευτυχία είναι να μπορείς να ξεχνάς,και να μπορείς να θυμάσαι.
Η ευτυχία έρχεται από την ικανότητα να νιώθεις βαθιά,να απολαμβάνεις απλά,να σκέφτεσαι ελεύθερα να ρισκάρεις στη ζωή να είσαι απαραίτητος.