- Η επιστήμη της ψυχής - .-= Η ΓΝΩΣΗ =-.
Αξίζεις πολλά συγχαρητήρια για την έρευνα αυτή διοτι αν έχεις καταλάβει και σύ κάνεις κάτι συνταρακτικό! Συμπυκνώνεις στοιχεία που βρίσκονται διάσπαρτα σα μεμονωμένη γνώση,τα συνθέτεις,τα σταχυολογείς και δίνεις το τελικό πόρισμα όχι μέσα απο τη σκοπιά του επιστήμονα αλλά μέσα απο την σκοπιά του αναζητητή.
Θα ήθελα να πάρεις μιά ανάσα στο σημείο αυτό για να συζητήσουμε λίγο τα ευρήματα σου.
Διαβάζωντας όλα αυτά που αναφέρεις άρχισα να σκέφτομαι βασικές αρχές και διδάγματα των πνευματικών διδασκάλων.Το πρώτο πράγμα που μου ήρθε στο μυαλό είναι το ότι η "αλήθεια υπάρχει μέσα μας".Αυτή είναι μια φράση που έχει ειπωθεί απο όλους τους πνευματικούς διδασκάλους.Αναμοχλεύοντας την μέσα στο νού μου καθώς διάβαζα τα άρθρα σου κατάλαβα πως τόσο καιρό δεν είχα δώσει την πρέπουσα σημασία στην φράση αυτή.Παρασυρόμενος διαχώριζα ασυνείδητα το πνεύμα απο την ύλη και πίστευα οτι η αλήθεια που υπάρχει μέσα μας είναι κάτι άυλο που εδρεύει στο νού και στην καρδιά.Μάλλον θα είχα τρέξει κάποιο "προγραμματάκι"...΄που με έκανε να μη συνειδητοποιώ αυτό που ασυνείδητα υποστήριζα,οτι η αλήθεια περιλαμβάνει τα πάντα !Πολλές φορές θεώρησα την ύλη ένα αναγκαίο "βάσανο" και αυτό γιατι απο μικρός έχω μάθει να διαχωρίζω και όχι να ενώνω...Πόσο λάθος όμως είναι αυτό...
Επίσης έχουμε ακούσει απο τους Διδασκάλους για την πολυπόθητη "υπέρβαση".Η γνώση που δίνεις κάνει την υπέρβαση να φαίνεται πιό ξεκάθαρη.Εξιστορείς τους ενδότερους μηχανισμούς του ανθρωπίνου σώματος αυτούς που είναι άμεσα συνδεδεμένοι με τον κόσμο των αισθήσεων,πλάνη ή μάγια για άλλους και κάνεις ξεκάθαρο ποσο εύκολα προγραμματίζεται ο άνθρωπος για να κάνει κάποιες κίνησεις.Το σημαντικότερο που μπορούμε να βγάλουμε απο αυτό το κομμάτι κατα την γνώμη μου πάντα είναι οτι θετικό και αρνητικό είναι παράγωγο του ίδιου μηχανισμού άρα αυτο που έχουμε να κάνουμε είναι να υπερισχύσουμε στον μηχανισμό αυτό,να τον υπερβούμε και έτσι να πετύχουμε την πολυπόθητη ουδετερότητα,που πάλι για αυτήν έχουνε μιλήσει όλοι οι Διδάσκαλοι.
Κοιτώντας όλα αυτά λοιπόν έρχεται ένα σημείο που θέλω να θέσω σαν ερώτημα.Ολη αυτή η περιγραφή είναι το άθροισμα των λειτουργιών αυτού που ονομάζουμε ΨΥΧΗ η είναι οι λειτουργίες αυτού που ονομάζουμε ΕΓΩ?
Απο αυτά που έχω μελετήσει και βιώσει τείνω να πιστεύω το δεύτερο και αυτό γιατι ο άνθρωπος δεν χρειάζεται να υπερισχίσει της ψυχής του αλλά χρειάζεται να υπερισχίσει του συνθετικού ΕΓΩ που συνέθεσε κατεβαίνωντας τα επίπεδα κατα την πτώση του.Η υπερίσχιση αυτή και ίσως η μετουσίωση των μηχανισμών του ΕΓΩ είναι το κλειδί για τον άνθρωπο που θα ΄τον βοηθήσει να ξεκλειδώσει τις ψυχικές και πνευματικές δυνάμεις.
Περιμένω με ανυπομονησία τα σχόλιά σου και όλων των άλλων συμπορευτών.
Κατ’ αρχήν θέλω να σου εκφράσω την χαρά μου. Δεν μπορείς να φανταστείς πόσο ευτυχισμένη με κάνει που βλέπω ότι έστω και ένας αναγνώστης ΚΑΤΑΝΟΗΣΕ της δημοσιεύσεις μου και ταρακουνήθηκε. Πράγματι άξιζε ο κόπος. ![]()
quote:
Κοιτώντας όλα αυτά λοιπόν έρχεται ένα σημείο που θέλω να θέσω σαν ερώτημα.Ολη αυτή η περιγραφή είναι το άθροισμα των λειτουργιών αυτού που ονομάζουμε ΨΥΧΗ η είναι οι λειτουργίες αυτού που ονομάζουμε ΕΓΩ?
Απο αυτά που έχω μελετήσει και βιώσει τείνω να πιστεύω το δεύτερο και αυτό γιατι ο άνθρωπος δεν χρειάζεται να υπερισχίσει της ψυχής του αλλά χρειάζεται να υπερισχίσει του συνθετικού ΕΓΩ που συνέθεσε κατεβαίνωντας τα επίπεδα κατα την πτώση του.Η υπερίσχιση αυτή και ίσως η μετουσίωση των μηχανισμών του ΕΓΩ είναι το κλειδί για τον άνθρωπο που θα ΄τον βοηθήσει να ξεκλειδώσει τις ψυχικές και πνευματικές δυνάμεις.
Δεν έχω απάντηση στο ερώτημα σου, κλείνω όμως προς την δική σου άποψη.
Λαμβάνοντας υπόψη τις διδασκαλίες των Σούφι και την άποψη του Γκουρτζίεφ και του Ουσπένσκι, θα έλεγα πως αυτό που περιγραφώ είναι ο μηχανικός/ αυτόματος άνθρωπος. Αυτός που κοιμάται βαθιά και συνήθως δεν έχει και καμία διάθεση να γίνει πραγματικός και συνειδητός Άνθρωπος.
Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι δεν χρειάζεται να υπερισχύσουμε της ψυχής. Πρέπει να της επιτρέψουμε να εκδηλωθεί. Να την ξεθάψουμε και να την καθαρίσουμε.
Πως το λέει ο ποιητής?
Μέχρι να βγει ο Ήλιος … θέλει δουλειά πολύ!!!
Και κατά την ταπεινή μου άποψη το πρώτη βήμα είναι η ΑΥΤΟΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ.
Να δούμε τι είμαστε «εμείς» και τι είναι «Πρόγραμμα». Πότε λειτουργούμε μηχανικά/ προγραμματισμένα και πότε Εμείς σαν οντότητες. Αυτό το καταφέρνουμε όμως ΜΟΝΟ εάν είμαστε ΣΥΝΕΧΕΙΑ σε ΠΛΗΡΗ εγρήγορση. Τότε ΜΠΟΡΕΙ να δούμε τα «προγράμματα» να τίθενται σε λειτουργία, να τα παρατηρήσουμε πως ξεκινούν και πως τρέχουν. Και ΑΝ το καταφέρουμε αυτό, ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΑ σιγά-σιγά να μπορέσουμε να τα ελέγξουμε και να τα υπερβούμε.
Και τότε, απ’ ότι λένε, θα γίνουμε Άνθρωποι. Τότε θα έχουμε Ψυχή. Τότε μπορεί να έχουμε κάνει κάποια πρόοδο προς την Αυτογνωσία.
Επέτρεψε μου να σου πω και τα ακόλουθα.
ΜΗΝ αγχώνεσαι. Δεν θέλει πίεση. Μικρά και σταθερά βήματα. Ξέρεις φαντάζομαι, πως δούλευαν οι αλχημιστές.
ΜΗΝ αναμένεις κάτι. ΜΗΝ έχεις προσδοκίες. ΜΗΝ προτρέχεις και προδικάζεις.
Είναι σαν να ρωτάς πραγματικά.
«Πολύ λίγα όντα σε αυτόν τον κόσμο επιδιώκουν πραγματικά τη γνώση - λίγα ρωτούν πραγματικά. Αντίθετα, προσπαθούν να αποσπάσουν από το άγνωστο τις απαντήσεις που έχουν ήδη διαμορφώσει στα μυαλά τους - στοιχεία, επιβεβαιώσεις, μορφές της παρηγοριάς χωρίς τις οποίες δεν μπορούν να συνεχιστούν.
Το να ρωτά κανείς πραγματικά είναι σαν να ανοίγεις την πόρτα σε ανεμοστρόβιλο. Η απάντηση μπορεί να εκμηδενίσει την ερώτηση και τον εξεταστή.»
Πίστευε και μη, … ερεύνα !
Αγαπητή εδώ τα είπες όλα!Το λάθος του ανθρώπου είναι οτι έχει κάνει την αναζήτηση και την αλήθεια μια εμπορική συναλλαγή.Επενδύει και περιμένει κέρδη...ο Θεός όμως είναι ανενδεής...δεν περιμένει κάτι μόνο δίνει απλόχερα...γιαυτό και δεν μπορούμε να τον κατανοήσουμε !!!
προχώρα...ανυπομονούμε για την συνέχεια...
Η βασική γραμμή φαίνεται να είναι: εάν κάτι μας κάνει να αισθανόμαστε καλά, θα θελήσουμε να το κάνουμε επανειλημμένως και περισσότερο και καλύτερα. Και, εάν λειτουργήσουμε κατ’ αυτόν τον τρόπο, θα είμαστε όλο και λιγότερο ικανοί να το κάνουμε και στο τέλος οι δυσαναλογίες θα οδηγήσουν σε περισσότερο πόνο και βάσανα και συναισθήματα ανεπάρκειας.
Τώρα, η νικοτίνη είναι ένα πολύ ενδιαφέρον ναρκωτικό. Η νικοτίνη μιμείται έναν από του σημαντικότερους νευροδιαβιβαστές του σώματος, την ακετυλοχολίνη. Αυτός είναι ο νευροδιαβιβαστής που συνδέεται συχνότερα με την επίγνώση στον εγκεφαλικό φλοιό. Η ακετυλοχολίνη είναι ο αρχικός μεταφορέας της σκέψης και της μνήμης στον εγκέφαλο. Είναι ουσιαστικό να υπάρξουν τα κατάλληλα επίπεδα ακετυλοχολίνης για να υπάρξουν νέες μνήμες ή να θυμηθούμε τις παλαιές μνήμες.
Τώρα, ας παραστρατίσουμε για μια στιγμή. Έψαξα το διαδίκτυο για πηγές αναφερόμενες στην ακετυλοχολίνη και τα αποτελέσματα ήταν καταπληκτικά θετικά όπως θα δείτε από τα ακόλουθα αποσπάσματα:
Acetyl-L-Carnitine (ALC) είναι ο ακετυλικός εστέρας της καριτίνης, ο μεταφορέας των λιπαρών οξέων στις μιτοχονδριακές μεμβράνες. Όπως η καριτίνη, έτσι το ALC παράγεται φυσικά στο σώμα και βρίσκεται σε μικρά ποσοστά σε μερικά τρόφιμα. ... Η έρευνα των τελευταίων ετών έχει ανυψώσει το ALC από τον κάπως ασήμαντο ρόλο του σε έναν ενισχυτή γνωστικής θρέψης και έναν εξαιρετικό νευροπροστατευτικό πράκτορα. Πράγματι, παρμένο στην ολότητά του, το ALC έχει γίνει μια από τις πρώτιστες ενώσεις "αντι-γήρανσης" υπό επιστημονικής έρευνας, ειδικά σε σχέση με τον εγκέφαλο και το σύστημα νευρικής επιδείνωσης.
Το ALC βρίσκεται σε διάφορες συγκεντρώσεις στον εγκέφαλο, και τα επίπεδά του μειώνονται σημαντικά με γήρανση. (1) Σε πολυάριθμες μελέτες σε ζωικά μοντέλα, η διοικητική μέριμνα του ALC έχει εμφανιστεί να έχει αξιοπρόσεκτη δυνατότητα της βελτίωσης όχι μόνο των γνωστικών αλλαγών, αλλά και τις μορφολογικές (δομικόές) και νευροχημικές αλλαγές. ... Το ALC έχει ποικίλα αποτελέσματα στη χολινεργική δραστηριότητα, [Β]συμπεριλαμβανομένης της προώθησης της έκδοσης (2) και της σύνθεσης (3) της ακετυλοχολίνης[/Β]. Επιπρόσθετα, το ALC προάγει την υψηλή λήψη χολίνης, που μειώνεται σημαντικά με την ηλικία (4) ενώ αυτά τα χολινεργικά αποτελέσματα περιγράφηκαν αρχικά σχεδόν πριν 25 χρόνια, (5) τώρα φαίνεται ότι αυτό είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου ALC. [Gissen, VRP's Nutritional News, March, 1995(http://vrp.com/Library/a_l_car.htm)]
Φαίνεται ότι η Alzheimer, μια πραγματική επιδημία στης χώρες του δυτικού κόσμου, είναι σε άμεση σχέση με τα χαμηλά επίπεδα ακετυλοχολίνης. Στην νόσο του Alzheimer, οι νευρώνες που παράγουν την ακετυλοχολίνη εκφυλίζονται, με συνέπεια την ελλειμματική μνήμη. Σε μερικού ασθενείς της Alzheimer μπορεί η μείωση μπορεί να φτάσει το 90 τοις εκατό! Αλλά, προτείνει κανείς το κάπνισμα και την άσκηση του εγκέφαλου ως πιθανή θεραπεία;
ΟΧΙ.
Ένα άλλο ενδιαφέρων μικρό απόσπασμα που βρήκα σε μια διδακτορική διατριβή από τον/την Galen Knight(http://www.highfiber.com/%7Egalenvtp/disrtatn.htm) λέει:
Η θυρεοτροπίνη είναι ο μόνος σημαντικότερος διαμορφωτής της λειτουργίας του θυρεοειδή. Εντούτοις, αρκετά από τα αποτελέσματά του μιμούνται από τους νευροδιαβιβαστές, ακετυλοχολίνη και catecholamines...
Αυτό μας προτείνει ότι η κακή λειτουργία του θυρεοειδή μπορεί να βελτιωθεί εν μέρει από τη νικοτίνη!
Το επόμενο απόσπασμα είναι το πιο ενδιαφέρον. Είναι ένα απόσπασμα από ένα έγγραφο(http://www.tassie.net.au/emfacts/henrylai.html) από ερευνητικό εργαστήριο Βιοηλεκτρομαγνιτικής, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε ένα εργαστήριο (workshop) για να συζητήσει τα πιθανά επιπτώσεις στην βιολογία και στην υγεία των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων ραδιοσυχνότητας(RFR). Το εργαστήριο οργανώθηκε από το τμήμα βιομηχανικής του πανεπιστήμιου της Ουάσιγκτον, Σιάτλ. Το έγγραφο παρουσιάστηκε αργότερα στο " συμπόσιο για τα κινητά τηλέφωνα και την υγεία", στης 25-28 Οκτωβρίου, το 1998, στο πανεπιστήμιο της Βιέννης, Αυστρίας. Το τι λένε εδώ είναι τα αποτελέσματα των τηλεφωνικών πύργων για την κινητή τηλεφωνία και η χρήση των κινητών τηλεφώνων και των μπίπερ, κλπ:
«... Πραγματοποιήσαμε μια σειρά από πειράματα για να ερευνηθεί η επίδραση της έκθεσης σε RFR στους νευροδιαβιβαστές στον εγκέφαλο του αρουραίου. Ο βασικός νευροδιαβιβαστής που ερευνήσαμε ήτανη ακετυλοχολίνη, μια πανταχού παρούσα χημική ουσία στον εγκέφαλο που εμπλέκεται σε πολυάριθμες φυσιολογικές και συμπεριφοριστικές λειτουργίες.
Βρήκαμε ότι η έκθεση σε RFR για 45 λεπτά μείωσε τη δραστηριότητα της ακετυλοχολίνης στις διάφορες περιοχές του εγκεφάλου του αρουραίου, ιδιαίτερα στο μετωπικούς φλοιό και τον ιππόκαμπο. Η περαιτέρω μελέτη εμφάνισε ότι η αντίδραση εξαρτάται από τη "διάρκεια" της έκθεσης. Ο κοντύτερος χρόνος έκθεσης (20 λεπτά) πραγματικά αύξησε, παρά να μείωση την δραστηριότητα. Οι διαφορετικές περιοχές του εγκεφάλου έχουν διαφορετικές ευαισθησίες σε RFR όσον αφορά τις χολινεργικές αντιδράσεις [ Lai et Al, 1987b, 1988b, 1989a, β ].
Επιπλέον, η επανειλημμένη έκθεση μπορεί να οδηγήσει σε μερικές μάλλον μακράς διαρκείας αλλαγές στο σύστημα: ο αριθμός δεκτών ακετυλοχολίνης αυξάνεται ή μειώνεται μετά από την επανειλημμένη έκθεση σε RFR σε 45 λεπτά και 20 ελάχιστες περιόδους επικοινωνίας, αντίστοιχα [ Lai et Al, 1989a ].
Οι αλλαγές στους δέκτες ακετυλοχολίνης θεωρούνται γενικά ότι είναι μια αντισταθμιστική απάντηση στην επανειλημμένη διαταραχή της δραστηριότητας ακετυλοχολίνης στον εγκέφαλο. Τέτοιες αλλαγές αλλάζουν τον χαρακτήρα της απάντησης του νευρικού συστήματος. Άλλες μελέτες έχουν εμφανίσει ότι τα ενδογενή οπιούχα είναι εμπλέκονται επίσης στην επίδραση RFR στην ακετυλοχολίνη [ Lai et Al, 1986b, 1991, 1992b, 1996 ].
Δεδομένου ότι η ακετυλοχολίνη στο μετωπικούς φλοιό και τον ιππόκαμπο εμπλέκεται στις λειτουργίες εκμάθησης και μνήμης, πραγματοποιήσαμε πειράματα για την μελέτη εάν η έκθεση σε RFR έχει επιπτώσεις σε αυτές τις συμπεριφοριστικές λειτουργίες στον αρουραίο. Δύο τύποι λειτουργίας της μνήμης: οι χωρικές μνήμες "εργασίας" και "αναφοράς" ερευνήθηκαν.
Η ακετυλοχολίνη στον εγκέφαλο, ειδικά στον ιππόκαμπο, είναι γνωστή για το ότι διαδραματίζει έναν σημαντικό ρόλο σε αυτές τις συμπεριφοριστικές λειτουργίες. Στο πρώτο πείραμα, η μνήμη "εργασίας" (βραχυπρόθεσμη μνήμη) μελετήθηκε χρησιμοποιώντας τον " λαβύρινθο ακτινωτών βραχιόνων". Αυτή η δοκιμή είναι πολύ εύκολο να κατανοηθεί. Απλά φανταστείτε ότι ψωνίζετε σε ένα παντοπωλείο με έναν κατάλογο αντικειμένων μέσα το μυαλό σας για το τι έχετε να αγοράσετε. Όταν έχετε πάρει όλα τα αντικείμενα, στο ταμείο ανακαλύπτετε ότι υπάρχει ένα κοτόπουλο στην κορυφή και ένας άλλο στο κατώτατο σημείο του καροτσιού αγρών σας. Είχατε ξεχάσει ότι είχατε πάρει ήδη ένα κοτόπουλο στην αρχή του ξεφαντώματος αγορών σας και είχατε πάρει ένα άλλο ένα πιο πρόσφατα. Αυτό είναι μια αποτυχία στη βραχυπρόθεσμη μνήμη και είναι πραγματικά πολύ κοινή στην καθημερινή ζωή και γενικά δεν θεωρείται ως παθολογική. Μια απόσπαση της προσοχής μπορεί να έχει επιπτώσεις στη βραχυπρόθεσμη μνήμη.
Αυτή η αναλογία είναι παρόμοια με τη στοιχειώδη εργασία στο πείραμα λαβυρίνθου ακτινωτών-βραχιόνων. Ο λαβύρινθος αποτελείται από μια κυκλική κεντρική πλήμνη με βραχίονες που εκτείνονται όπως οι ακτίνες μιας ρόδας. Οι αρουραίοι επιτρέπονται για να πάρουν τα μπριγκέτα τροφίμων στο τέλος κάθε βραχίονα του λαβυρίνθου. Υπάρχουν 12 βραχίονες στον λαβύρινθό μας, και κάθε αρουραίος σε κάθε εξεταστική περίοδο επικοινωνίας επιτρέπεται για να κάνει 12 εισόδους βραχιόνων. Το να επανεισέλθει σε έναν βραχίονα θεωρείται να είναι ένα έλλειμμα μνήμης. Τα αποτελέσματα του πειράματός μας εμφάνισαν ότι μετά από την έκθεση σε RFR, οι αρουραίοι έκαναν σημαντικά περισσότερες επανεισόδους βραχιόνων από τους μη εκτεθειμένους αρουραίους [ Lai et Al, 1994 ].
Αυτό είναι σαν να βρίσκετε δύο κοτόπουλα, τρία κουτιά επιτραπέζιου άλατος, και δύο σακουλές πατάτες στο καρότσι αγορών σας.
Σε ένα άλλο πείραμα, μελετήσαμε την επίδραση της έκθεσης RFR στη μνήμη "αναφοράς" (μακροπρόθεσμη μνήμη) [ WANG και Lai, το υπόβαλαν για δημοσίευση ]. Ερευνήθηκε ν απόδοση σε έναν λαβύρινθο νερού. Σε αυτήν την δοκιμή, ένας αρουραίος πρέπει για να εντοπίσει μια καταδυμένη πλατφόρμα σε μια κυκλική λίμνη νερού. Ελευθερώνεται στη λίμνη, και ο χρόνος που χρειάζεται για να φθάσει και να ανέβει στην πλατφόρμα καταγράφεται. Οι αρουραίοι εκπαιδεύθηκαν σε διάφορες συνεδρίες για να μάθουν τη θέση της πλατφόρμας. Το ποσοστό εκμάθησης των σε RFR -εκτεθειμένων αρουραίων ήταν πιο αργό, αλλά, μετά από διάφορες δοκιμές εκμάθησης, πρόφθασαν τελικά (τους μη εκτεθειμένους) αρουραίους (που έβρισκαν την πλατφόρμα πιο γρήγορα). Εντούτοις, η ιστορία δεν τελείωσε εδώ. Αφότου είχαν μάθει να εντοπίζουν οι αρουραίοι την πλατφόρμα, σε μια τελευταία συνεδρία, η πλατφόρμα αφαιρέθηκε και οι αρουραίοι ελευθερώθηκαν ένας-ένας στη λίμνη. Παρατηρήσαμε ότι οι μη εκτεθειμένοι αρουραίοι, μετά από την ελευθέρωση τους στη λίμνη, θα κολυμπούσαν κυκλικά γύρω από την περιοχή όπου βρισκόταν η πλατφόρμα, ενώ οι RFR -εκτεθειμένοι αρουραίοι εμφάνισαν περισσότερο τυχαία πρότυπα κολύμβησης.
Για να το καταλάβουμε αυτό, ας δούμε μια άλλη αναλογία. Εάν πρόκειται να πλεύσω από την δυτική ακτή των Ηνωμένων Πολιτειών στην Αυστραλία. Μπορώ να μάθω να διαβάζω χάρτες και την χρήση οργάνων για να εντοπίσω τη θέση μου, στο γεωγραφικό πλάτος και το γεωγραφικό μήκος, κλπ.... Εντούτοις, υπάρχει ένας προφανώς ευκολότερος τρόπος: απλά να συνεχίσω να πλέω προς τα νοτιοδυτικά. Αλλά, φανταστείτε, έπλευσα και έχασα την Αυστραλία. Στην πρώτη περίπτωση, εάν είχα πλεύσει χρησιμοποιώντας τους χάρτες και τα όργανα, θα συνέχιζά να πλέω στην περιοχή όπου νομίζω ότι θα έβρισκα την Αυστραλία ελπίζοντας ότι θα έβλεπα στεριά. Αφ' ετέρου, εάν ταξίδευα με στρατηγική προς τα νοτιοδυτικά, και έχασα την Αυστραλία, δεν θα ήξερα τι να κάνω. Πολύ σύντομα, θα βρισκόμουν να κάνω τον γύρο της υδρογείου.
Κατά συνέπεια, φαίνεται ότι οι μη εκτεθειμένοι αρουραίοι έμαθαν να εντοπίζουν την πλατφόρμα χρησιμοποιώντας αναφορές στο περιβάλλον (όπως την χρήση ενός χάρτη από τη μνήμη), ενώ οι RFR -εκτεθειμένοι αρουραίοι χρησιμοποίησαν μια διαφορετική στρατηγική (ίσως, κάτι αποκαλούμενο "μάθηση στην πράξη" δηλ., την εκμάθηση μιας ορισμένης ακολουθίας μετακινήσεων στο περιβάλλον για να φθάσει κανείς σε ένα ορισμένο σημείο. Αυτή είναι μια λιγότερο ευπροσάρμοστη τακτική και δεν περιλαμβάνει τα χολινεργικά σύστημα στον εγκέφαλο).
Κατά συνέπεια, η έκθεση σε RFR μπορεί να αλλάξει εντελώς τη συμπεριφοριστική τακτική ενός ζώου στην κατατόπιση του στο περιβάλλον.
...Το σημαντικό είναι ότι τα αποτελέσματα εμμένουν για λίγο χρόνο μετά από την έκθεση σε RFR. Εάν διαβάζω ένα βιβλίο και λαμβάνω μια κλήση από κινητό τηλέφωνο, πιθανώς δεν θα πειράξει εάν δεν μπορέσω να θυμηθώ το τι ακριβώς διάβασα. Εντούτοις, οι επιπτώσεις θα ήταν πολύ σοβαρές, εάν είμαι ένας τεχνικός αεροπλάνων αρμόδιος για την τοποθέτηση βιδών και καρυδιών στα μέρη αεροπλάνων. Μια τηλεφωνική κλήση στη μέση της εργασίας μου μπορεί να με κάνει να ξεχάσω και να χάσω διάφορες βίδες. Ένα άλλο δυσμενές σενάριο της βραχυπροθέσμου έλλειψης μνήμης είναι ότι ένα πρόσωπο μπορεί πάρει υπερβολική δόση ενός φάρμακου επειδή έχει ξεχάσει ότι έχει πάρει ήδη το φάρμακο.
Τελικά, θα ‘θελα να περιγράψω εν συντομία τα πειράματα που πραγματοποιήσαμε για να ερευνήσουμε τα αποτελέσματα RFR στο DNA στων κυττάρων του εγκεφάλου αρουραίων. Εμείς [ Lai και Singh 1995 ..1996 _ Lai et Al, 1997 ] παρατηρήσαμε μια αύξηση σε σπασίματα στο μόνο και διπλό σκέλος του DNA, δύο μορφές ζημίας στο DNA, στα εγκεφαλικά κύτταρα αρουραίων μετά από έκθεση σε RFR. Ζημία στο κυτταρικό DNA θα μπορούσε να έχει σημαντικές επίπτωσης στην υγεία επειδή είναι συσσωρεύτηκες. Κανονικά, το DNA είναι ικανό να αυτόδιορθωθεί αποτελεσματικά. Μέσω ενός ομοιοστατικού μηχανισμού, τα κύτταρα διατηρούν μια λεπτή ισορροπία μεταξύ αυθόρμητης και προκληθείσας ζημίας στο DNA. Η ζημία στο DNA συσσωρεύεται εάν μια τέτοια ισορροπία αλλάξει. Τα περισσότερα κύτταρα έχουν την ιδιαίτερη δυνατότητα να επισκευάσουν τα σπασίματα στα σκέλη του DNA, παραδείγματος χάριν, μερικά κύτταρα μπορούν να επισκευάσουν τουλάχιστον 200.000 σπασίματα σε μια ώρα. Εντούτοις, τα νευρικά κύτταρα έχουν χαμηλή δυνατότητα επισκευής του DNA και τα σπασίματα στο DNA θα μπορούσαν να συσσωρευτούν. Κατά συνέπεια, η επίδραση του RFR στο DNA θα μπορούσε πιθανά να είναι σημαντικότερη στα νευρικά κύτταρα από σε άλλους τύπους κυττάρων του σώματος.
Οι συσσωρευτικές ζημίες στο DNA μπορούν στη συνέχεια να έχουν επιπτώσεις στην λειτουργία των κυττάρων. Η ζημία στο DNA που συσσωρευτικέ στα κύτταρα στην διάρκεια του χρόνου μπορεί να είναι η αιτία των νόσων μου εκδηλώνονται αργά, όπως ο καρκίνος. ... Η συσσωρευτική ζημία στο DNA στα κύτταρα εμφανίζεται επίσης κατά τη διάρκεια της γήρανσης. Ιδιαίτερα, η συσσωρευτική ζημία DNA στα νευρικά κύτταρα του εγκεφάλου έχει συνδεθεί με της νευροεκφυλιστικές νόσους, όπως του Alzheimer, Huntington, και Ρarkinson.
Δεδομένου ότι τα νευρικά κύτταρα δεν διαιρούνται και δεν είναι πιθανό να γίνουν καρκινώδη, οι πιθανότερες συνέπειες της ζημίας στο DNA στα νευρικά κύτταρα είναι οι αλλαγές στην λειτουργία τους και ο κυτταρικός θάνατος, το οποίο θα μπορούσε είτε να είτε να οδηγήσει στην ανάπτυξη είτε στην επιτάχυνση νευροεκφυλιστικών νόσων. Τα σπασίματα στα διπλά σκέλητου DNA, εάν δεν επισκευαστούν κατάλληλα, είναι γνωστά ότι θα οδηγήσουν στον θάνατο κυτταρικό θάνατο. Πράγματι, έχουμε παρατηρήσει μια αύξηση στην απόπτωση (μια μορφή κυτταρικού θανάτου) στα κύτταρα που εκτίθενται σε RFR (αδημοσίευτα αποτελέσματα).
Εντούτοις, ένας άλλος τύπος νευρικών κυττάρων, τα νευρογλοιακά κύτταρα, μπορεί να γίνουν καρκινώδης, ως αποτέλεσμα της ζημίας στο DNA. Αυτός ο τύπος αντίδρασης, δηλ. γενοτοξικότητας σε χαμηλές και μεσαίες συσσωρευμένες δόσεις και κυτταρικού θανάτου σε υψηλότερες δόσεις, θα οδηγούσε σε μια λειτουργία αντίδρασης τύπου αναστρεφόμενου- U στην ανάπτυξη καρκίνου και θα μπορούσε να εξηγήσει τις πρόσφατες εκθέσεις για την αύξηση [ Repacholi et Al, 1997 ], την μείωση [ Adey et Al, 1996 ], και για την έλλειψη κάποιας σημαντικής επίδρασης [ Adey et Al, 1997 ] στο ποσοστό καρκίνου ζώων που εκτίθενται σε RFR.
Δικαιολογημένα, είναι πολύ δύσκολο να καθοριστεί και να κριθεί τι αποτελεί χαμηλές, μεσαίες και υψηλές συσσωρευτικές δόσεις έκθεσης σε RFR, δεδομένου ότι οι όροι της έκθεσης είναι πολυ μεταβλητοί και σύνθετοι στις πραγματικές καταστάσεις της ζωής.
Πολύ ενδιαφέρων είναι, ότι οι από RFR προσκληθείσες αυξήσεις στα μονά και διπλά σπασίματα των σκελών του DNA στα εγκεφαλικά κύτταρα αρουραίων μπορούν να εμποδιστούν με τη εφαρμογή θεραπείας μελατολίνης στους αρουραίους ... [ Lai και Singh, 1997 ]. Δεδομένου ότι είναι ένας ισχυρός free radical scavenger, αυτό το στοιχείο προτείνει ότι οι free radicals μπορούν να διαδραματίσουν έναν ρόλο στη γενετική επίδραση του RFR. [ Lai και Singh, 1998 ].»
Συνεχίζεται …
Η εργασία στο εργαστήριο της νευροχημείας στο νευρολογικό ίδρυμα του Barrow έχει κυρίως σχέση με μόρια που εμπλέκονται μόνο στην εκπομπή σήματος αποκαλούμενο δέκτης νικοτινηκής ακετυλοχολίνης (nAChR). Η nAChR δρα σε όλο τον εγκέφαλο και το σώμα ως "μοριακός διακόπτης" συνδέοντας τα κυκλώματα νευροκύτταρων που εμπλέκονται σε ουσιαστικές λειτουργίες που κυμαίνονται από το όραμα και τη μνήμη, μέχρι τον έλεγχο του αριθμού των καρδιακών κτύπων και της λειτουργίας μυών.
«Τα ελαττώματα στο nAChR ή η απώλειά του προκαλούν νόσους όπως η σοβαρή μυασθένεια και η επιληψία και μπορεί να συμβάλουν στην ανάπτυξη νόσου του Alzheimer και του Ρarkinson και στην σχιζοφρένια.
Το nAChR συμβαίνει επίσης να είναι ο κύριος στόχος της νικοτίνης του καπνού. ... τα νικοτινοειδές φάρμακα δείχνουν να έχουν αποτελέσματα στην θεραπεία νόσων όπως η έλλειψη προσοχής/ η διαταραχή υπερδραστηριότητας (ADHD), το σύνδρομο Tourette και ανακουφίζουν την ανησυχία, τον πόνο, και την κατάθλιψη, κι’ αυτό προτείνει τη συμμετοχή του nAChR σε αυτές τις διαταραχές.
...Έχουμε δείξει ότι οι ποσότητα και η λειτουργία των διαφορών υποκατηγοριών του nAChR μπορούν να επηρεαστούν από πολλές βιολογικά ενεργές ουσίες, που κυμαίνονται από τα στεροειδή έως τα τοπικά αναισθητικά, και από πράκτορες που ενεργούν στη εξωκυτταρική μήτρα, το cytoskeleton, στον δεύτερο αγγελιοφόρο σηματοδοτεί, και στον πυρήνα. Επίσης έχουμε δείξει ότι η χρόνια έκθεση στην νικοτίνη προκαλεί την αριθμητική αύξηση του έλεγχου πολλών διαφορετικών υποκατηγοριών το nAChR μέσω μιας μετά-μεταγραφικής διαδικασίας που εξουσιάζεται από τα αποτελέσματα στις ενδοκυτταρικές λίμνες των δεκτών ή των προδρόμων τους. (...We have shown that numbers and function of diverse nAChR subtypes can be influenced by many biologically active substances, ranging from steroids to local anesthetics, and by agents acting on the extracellular matrix, the cytoskeleton, on second messenger signaling, and at the nucleus. We also have shown that chronic nicotine exposure induces numerical upregulation of many diverse nAChR subtypes via a post-transcriptional process that is dominated by effects on intracellular pools of receptors or their precursors.)
Μερικές πρόσφατες μελέτες εξετάζουν την υπόθεσή μας ότι η χρόνια έκθεση στην νικοτίνης, όπως εμφανίζεται με τη συνήθη χρήση προϊόντων καπνού, θέτει εκτός λειτουργίας το nAChR και τα κυκλώματα νευροκυτταρών που υποβοηθούν, συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο σε μακράς διαρκείας αλλαγές στη λειτουργία του εγκεφάλου και του σώματος. [ Lukas, 1999 ].»
Τώρα, προσέξτε στον ανωτέρω απολογισμό πόσο δυσνόητοι είναι όταν μιλάνε για την νικοτίνη... «Είναι επαγγελματική ορολογία για το "αυξάνει τον αριθμό δεκτών" καθώς επίσης και το ποσό ακετυλοχολίνης. Αλλά, φυσικά, το Ιατρικό Καθεστώς δεν θα τους επέτρεπε να δημοσιεύσουν οτιδήποτε από την εργασία τους εάν δεν πρόσθεταν ότι έχουν μια υπόθεση ότι η "συνήθης χρήση των προϊόντων καπνού... θέτει εκτός λειτουργίας την ακετυλοχολίνη." Δεν θα πρέπει να μας απασχολήσει ότι στην αρχή προτείνουν την νικοτίνη ως θεραπευτικό φάρμακο για μερικά από τα ίδια προβλήματα που έχουν αυξηθεί σχεδόν με επιδημικούς ρυθμούς τελευταία?
Ας το ξαναπούμε: Η έρευνα εμφανίζει, εντούτοις, ότι οι καθημερινές εγχύσεις νικοτίνης ΑΥΞΑΝΟΥΝ πραγματικά τον αριθμό δεκτών ακετυλοχολίνης μέχρι και 40 %. Μερικοί ερευνητές, όπως ο ανωτέρω, απορρίπτουν αυτό το εύρημα λέγοντάς "άσχετα από αυτό, η λειτουργία τους μικραίνει." Αλλά αυτό δεν παρατηρείται εμπειρικά. Οι περισσότεροι άνθρωποι που καπνίζουν "θέτουν ένα όριο," και μόλις το φθάσουν, δεν τους χρειάζεται όλο και περισσότερη και περισσότερη νικοτίνη για να ικανοποιηθούν.
Πώς ενεργεί η νικοτίνη ?
«Υπάρχουν δύο σημαντικοί τύποι (ή κλάσεις) δεκτών ακετυλοχολίνης στο σώμα, και τα ονομάζουν συνήθως από τα άλλα φάρμακα που δεσμεύονται σε αυτούς: την νικοτίνη και την μουσκαρίνη. Οι δέκτες μουσκαρινικής ακετυλοχολίνης (mAChRs) μπορούν να δεσμεύσουν την μουσκαρίνη καθώς επίσης και την ACh, και λειτουργούν για να αλλάξουν το μεταβολισμό...
Η ακετυλοχολίνη ενεργεί στους δέκτες νικοτίνικης ακετυλοχολίνης για να ανοίξει ένα κανάλι στη μεμβράνη των κύτταρων. Το άνοιγμα ενός τέτοιου καναλιού επιτρέπει ορισμένους τύπους ιόντων (φορτισμένα άτομα) να εισρεύσουν στο κύτταρο η να εκρεύσουν από αυτό. ... Όταν ρέουν τα ιόντα, υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, και το ίδιο συμβαίνει στο νευρικό σύστημα. Η ροή των ιόντων, ή η διάβαση του ρεύματος, μπορεί να προκαλέσει άλλα πράγματα να συμβούν, συνήθως εκείνα τα "πράγματα" περιλαμβάνουν το άνοιγμα άλλου τύπου καναλιών και τη διάβαση των πληροφοριών από τον έναν νευρώνα στους άλλους.
Οι νικοτινικοί AChRs βρίσκονται σε όλο το σώμα, αλλά είναι πιο συγκεντρωμένοι στο νευρικό σύστημα (εγκέφαλο, νωτιαίο μυελό, και το υπόλοιπο των νεύροκύτταρων στο σώμα) και στους μυς του σώματος (στα σπονδυλωτά).
Λέμε ότι η νικοτίνη δρα όπως η ACh στους δέκτες για να τους ενεργοποιήσει, και οι δύο αυτές ουσίες ονομάζονται αγωνιστές(agonists). Ο αντίθετος τύπος φαρμάκου, κάτι που δεσμεύεται στους δέκτες και δεν επιτρέπει σε αυτούς να ενεργοποιηθούν ονομάζεται ανταγωνιστής (antagonist).
... Όταν μια ουσία που παρεμβαίνει με την δέσμευση του ACh στο nAChRs του μυ, μπει στο σώμα, εκείνη η χημική ουσία μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα(επειδή χρησιμοποιείτε τους μυς για να κάνετε πράγματα όπως το να αναπνέετε). Μια κατηγόρια χημικών ουσιών στο φίδι όπως και άλλα δηλητήρια, η νευροτοξίνες, κάνουν ακριβώς αυτό. Εάν σας δαγκώσει ένας βούγγαρος ή μια κόμπρα, παραδείγματος χάριν, και μπει αρκετό δηλητήριο στο αίμα σας, θα υπάρξουν αρκετές νευροτοξίνες στο σώμα σας, για να διακόψουν το μυ του διαφράγματος να επεκτείνει τους πνεύμονές σας. Χωρίς εκείνο τον μυ να λειτουργεί, το πρόσωπο παύει να αναπνέει και πεθαίνει από ασφυξία.
Ένας από τους λόγους που ξέρουμε τόσα πολλά για αυτούς τους δέκτες είναι ακριβώς επειδή -- φυτά και άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει αυτές τις ουσίες [ ανταγωνιστές ακετυλοχολίνης ] που προκαλούν παράλυση και ασφυξία από πολύ παλιά. Τα φυτά τους χρησιμοποιούν για να αποτρέψουν τα φυτοφάγα να τα φάνε. Τα ζώα χρησιμοποιούν παρόμοιες ουσίες για να παραλύσουν το θήραμά τους. Τουλάχιστον μια νευρομυϊκή νόσος στον άνθρωπο σχετίζεται με το nAChRs, και αυτή είναι η σοβαρή μυασθένεια...
Όπως μπορείτε να δείτε, το nAChRs είναι σημαντικό για τη ζωή. ... Όλοι οι γνωστοί νικοτινική δέκτες μοιράζονται μερικά κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Αποτελούνται από 5 πρωτεϊνικές υπομονάδες που συγκεντρώνονται σαν σανίδες βαρελιών γύρω από έναν κεντρικό πόρο. ... Όταν το υποκατάστατο (ligand) (η ACh ή η νικοτίνη) δεσμευτεί στον δέκτη, προκαλεί το σύμπλεγμα του δέκτη να στρίψει και να ανοίξει τον πόρο στο κέντρο. [ Pugh http://www.geocities.com/CapeCanaveral/2257/nicaction.html ]»
Εκτός από τη σημείωση ότι η ακετυλοχολίνη έχει το μαγικό μας αριθμό 5, παρατηρήσατε ότι λέει πως "τα ζώα χρησιμοποιούν παρόμοιες ουσίες [ ανταγωνιστές ακετυλοχολίνης ] για να παραλύσουν το θήραμά τους? Μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε για της συχνά αναφερόμενες καταστάσεις παράλυσης όταν αναφέρονται "εξωγήινες επαφές"?
Κρατήστε την ακετυλοχολίνη στο μυαλό σας επειδή θα επιστρέφουμε σε αυτήν!
Συνεχίζεται …
Plants of the Gods
των Dr.Richard Evans Schultes
Dr.Albert Hofmann
c:1979 by McGraw-Hill Book Company (UK)
Η μοναδικότητά του έγκειται στο γεγονός ότι εξετάζει την δράση 100 περίπου "μαγικών" φυτών που παραδοσιακά χρησιμοποιούνται από τον άνθρωπο με ανάλυση που ξεκινάει από την βοτανική εξέταση και καταλήγει στο στερεοσκοπικό μοντέλο του μορίου της δρώσας ουσίας ,συμπεριλαμβανομένων των παραδοσιακών τελετών χρήσης και ψυχανάλησης των χρηστών .
Εννοείται ότι περιλαμβάνει φυτά από κάκτο πεγιότ έως και άγνωστες ....βοτανικές προτιμήσεις των Ελευσινίων .
Υ.Γ.
ο Δρ.Hofmann είναι ο "πατέρας" του γνωστού LSD και αν διαβάσετε από που το εμπνεύστηκε σίγουρα θα πάθετε .....
Η δουλεία του Δρ.Hofmann μου είναι γνωστή παρ’ όλο που το συγκεκριμένο βιβλίο δεν έχει πέσει στα χέρια μου. Θα επιδιώξω να το βρω και να το διαβάσω, και σε ευχαριστώ για την σύσταση.
Και τώρα η συνέχεια …
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Τώρα, ας επιστρέψουμε στο οινόπνευμα. Το οινόπνευμα είναι ένας κάλος υποκριτής και μπορεί ξεγελάσει τουλάχιστον τέσσερις τύπους δεκτών. Μπλοκάρει τους δέκτες ακετυλοχολίνης... Εντούτοις, αντίθετα από τη νικοτίνη που δεσμεύεται επίσης στους δέκτες ακετυλοχολίνης, η αλκοόλη δεν κάνει τίποτα χρήσιμο όσο βρίσκεται εκεί. Κάθεται απλά εκεί και εμποδίζει τη δυνατότητα σκέψης. Ενεργεί επίσης όπως την κοκαΐνη με το να εμποδίζει την επανά-ληψη της ντοπαμίνης, πλημμυρίζοντας τον εγκέφαλο με " αίσθημα: αισθάνομαι τέλεια." Η αλκοόλη υποκινεί την έκδοση ενδορφίνης με κατά συνέπεια λειτουργεί όμοια με τη μορφίνη και την ηρωίνη σε έναν ελάχιστο βαθμό, και τροποποιεί και αυξάνει την αποδοτικότητα των δεκτών σεροτονίνης.
Όλα αυτά με έναν σπάρο! Ουάο, αυτό σε κάνει σχεδόν να θέλεις να πάς και να πιες μερικές μπύρες!
Και, εάν θα μπορούσαμε απλά να πιούμε μερικές αραιά και που, ή να συνοδεύουμε το γεύμα μας με ένα ποτήρι κρασί ή ένα απολαύσουμε ένα κοκτέιλ το βράδυ, δεν θα υπήρχε πρόβλημα. Αλλά για μερικούς ανθρώπους, δεν λειτουργεί κατά αυτόν τον τρόπο το οινόπνευμα.
Γενικά τα θηλαστικά - από τους πιθήκους στα σκυλιά και τις γάτες - αποφεύγουν το οινόπνευμα. Εάν τους δώσετε επιλογή, θα πιουν το νερό άντ’ αυτού. Σε μερικούς ανθρώπους, υπάρχει μια γενετική παραλλαγή που οδηγεί στη μειωμένη επιθυμία για το οινόπνευμα. Οι επιστήμονες, εντούτοις, έχουν κατορθώσει να αναπαραγάγουν αρουραίους με προτίμηση για το ποτό. Αρουραίοι όπως που έχουν κλήση στο ποτό επίσης, κατά τρόπο ενδιαφέροντα, παράγουν ανώμαλα χαμηλά ποσοστά σεροτονίνης. Και, πρόσφατη έρευνα έχει δείξει ότι οι άνθρωποι που είναι αλκοολικοί έχουν λιγότερους δέκτες ντοπαμίνης γενετικά. Ένα μεγάλο ποσοστό των καπνιστών έχει επίσης ένα ασυνήθιστο αντίγραφο ενός γονιδίου αποκαλούμενου D2, το οποίο προκαλεί το σώμα τους δημιουργήσει ένα τρίτο λιγότερους δέκτες ντοπαμίνης. Παίρνουν την δόση τους από την ακετυλοχολίνη. Κρατήστε αυτό επίσης στο μυαλό.
Το να πει κανείς απλά "όχι" στα ναρκωτικά σαφώς, δεν πρόκειται να έχει αποτέλεσμα λαμβάνοντας υπόψη την κατανόηση μας περί το πώς αυτά λειτουργούν στον οργανισμό μας. Και, πιο σημαντικό, πρέπει να σκεφτούμε το γεγονός ότι αυτά τα ναρκωτικά λειτουργούν μόνο επειδή μιμούνται φυσικές ουσίες που παράγουν της ίδιες καταστάσεις του μυαλού. Ότι οι συγκινήσεις ή "τα συναισθήματα" μπορούν έτσι εύκολα να μιμηθούν χημικά πρέπει να μας κάνει τη μικρή να κάνουμε μια παύση όταν λέμε "ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ..." οτιδήποτε. Το αισθάνεστε πραγματικά, ΕΣΕΙΣ; Ή υποκινείται το συναίσθημα μέσα σας από κάποιο σήμα του περιβάλλοντος σας. Και ποιο είδος σήματος, πώς προγραμματίστηκε, και από που μπορεί να προέρχεται είναι ανοικτό σε οποιοδήποτε αριθμό δυνατοτήτων.
Η ανικανότητά μας να ελέγξουμε τις συγκινήσεις μας είναι το ίδιο δύσκολη όπως το να πούμε "όχι" στα ναρκωτικά. Και δεν έχει σχέση με ατέλειες στην προσωπικότητα, αλλά με την καθαρή δύναμη της φυσιολογίας - το μυαλό του αρπακτικού ζώου. Ο παίκτης του γκολφ, John Daly, ήταν πρόθυμος να πληρώσει τρία εκατομμύριο δολάρια για ένα ποτό. Ένας εξαρτημένος στο crack που είχε συλληφθεί 31 φορές, ο οποίος ήταν είχε υποστεί επανειλημμένα πρόστιμα και τη φυλάκιση, είπε "μόλις εμφανίσει εκείνος ο εξαναγκασμός, δεν έχει σημασία ποια είναι η ποινική ρήτρα ή η απειλή ."
Οι λεπτές διαφορές στον τρόπο που ο εγκέφαλός μας είναι καλωδιωμένος μας καθιστούν λίγο η πολύ ευαίσθητους στον χημικό χειρισμό. Οι περισσότεροι από μας δεν συμβαδίζουν με το άκρο να πληρώσουμε 3 εκατομμύρια δολάρια για ένα ποτό, ούτε είμαστε πρόθυμοι να διακινδυνεύσουμε τη φυλάκιση, αλλά οι εσωτερικοί πόθοι μας για τη "δόση των συγκινήσεων" μας αφήνουν αδύναμους στο έλεος τους.
Επειδή οι εσωτερικές χημικές ουσίες μας χρησιμοποιούνται για να υποκινήσουν τη γενετική "διάβαση ευχαρίστησης," η μάχη που παλεύουμε είναι με εμάς τους ίδιους. Όταν οι νευρώνες μας δοκιμάζουν την ευφορία ενός λουτρού ντοπαμίνης, ο εγκέφαλός μας είναι στον παράδεισο. Δεν θα σκεφτούμε ότι αυτό που κάνουμε θα μας οδηγήσει στην καταστροφή ή, το ελάχιστο, σε μια άλλη ερωτική απογοήτευση και στη δυστυχία σε μια άθλια σχέση ή μια πίστη που μας παίρνει τα χρήματά μας, μας δίνει υποσχέσεις, και μας αφήνει ανίκανους να αντιμετωπίσουμε την πραγματική ζωή, αλλά θα επανέρθουμε για κι’ άλλο.
Πώς μπορούμε να σταματήσουμε τις συμπεριφορές που παρέχουν στον εγκεφάλου μας την υψηλότερη ανταμοιβή ?
Ο επιστήμονας νευρολογίας, Dr. Joseph LeDoux, καθηγητής της Επιστήμης στο πανεπιστημιακό κέντρο της Νέας Υόρκης για τη νευρολογία έχει εξετάσει τον τρόπο που ο εγκέφαλος μας διαμορφώνει την εμπειρία μας και τις μνήμες μας. Οι μελέτες του έχουν διευκρινίσει την λειτουργία των συγκινήσεων γενικός. Ανακάλυψε ότι πολλές νευρικές διαβάσεις "παρακάμπτουν" τα υψηλότερα μέρη σκέψης του εγκεφάλου.
Οι μηχανισμοί του εγκεφάλου που παράγουν μια δεδομένη διανοητική κατάσταση, ή τι επιλέγουμε, χάριν ευκολίας για να προκαλέσουμε μια συγκίνηση, να προκαλέσουμε επίσης ορισμένες μετρήσιμες φυσιολογικές καταστάσεις, όπως τον αριθμό των σφυγμών ή τα κύματα του εγκεφάλου, καθώς επίσης και ορατές συμπεριφορές όπως να το η φυγή ή το χαμόγελο. "Τα συναισθήματα," κατ’ αντίθεση, είναι μια συνείδηση, ένας υποκειμενικός χαρακτηρισμός της κατάστασης του ατόμου. Το ένα πρόσωπο μπορεί να πει ότι "αισθάνομαι συγκινημένος," και ένα άλλο μπορεί να πει "αισθάνομαι φοβισμένος," και, και οι δύο θα παρουσιάσουν τα ίδια φυσιολογικά συμπτώματα και χαρακτηριστικά κύματα του εγκεφάλου. Έτσι, η προσπάθεια να εργαστεί κανείς προς τα πίσω είναι προβληματική. Ο Δρ LeDoux γράφει:
« … Ο φόβος είναι κυρίαρχος. ... Ο φόβος είναι μια καλή συγκίνηση για μελέτη επειδή είναι η ρίζα πολλών ψυχιατρικών προβλημάτων. Οι αποκαλούμενες διαταραχές ανησυχίας - επιθέσεις πανικού, η ψυχαναγκαστική διαταραχή, η διαταραχή μετα-τραυματικού άγχους – είναι περίπου οι μισές από όλες της ψυχιατρικές καταστάσεις που αντιμετωπίζονται κάθε χρόνο, εξαιρώντας τα προβλήματα κατάχρησης ουσιών.
... Το σύστημα του εγκεφάλου που παράγει τη συμπεριφορά του φόβου εξελίχθηκε για να βοηθήσει τα ζώα να μείνουν ζωντανά και έχει συντηρηθεί για εκατομμύρια χρόνια, σε μια ποικίλα ειδών. Ο τρόπος που ενεργούμε όταν είμαστε φοβισμένοι - ο τρόπος που αποκρίνεται το σώμα - είναι πολύ παρόμοιος με τον τρόπο που ενεργούν άλλα ζώα όταν είναι φοβισμένα, ακόμα κι αν δεν αντιδράμε στα ίδια πράγματα. Ένας αρουραίος δεν θα βίωνε ποτέ μια κατάσταση πανικού από την είδηση ότι η αγορά του χρηματιστηρίου έχει συντρίβει, και ένας άνθρωπος, συνήθως, δεν φοβάται μια γάτα. Αλλά ο τρόπος που το σώμα μας ανταποκρίνεται στην είδηση της συντριβής της αγοράς του χρηματιστηρίου είναι παρόμοιος με τον τρόπο που το σώμα του αρουραίου ανταποκρίνεται όταν βλέπει μια γάτα. Αυτό είναι κρίσιμα σημαντικό, επειδή σημαίνει ότι μπορούμε να μελετήσουμε τη συμπεριφορά άλλων ζώων, και τις διαδικασίες στον εγκέφαλο τους, για να μάθουμε πώς δουλεύει το ανθρώπινο σύστημα φόβου.
... Μελετάμε τον φόβο με εργαλεία τις τεχνικές και τις μεθόδους της συμπεριφορικής για την διερεύνηση μιας τέτοιας συγκεκριμένης συμπεριφοράς... Και χρειαζόμαστε επίσης καλά εργαλεία νευρολογίας, μέθοδος που μας επιτρέπουν να μελετήσουμε τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν συμπεριφέρεται το ζώο με έντρομο τρόπο.
Ένα σημαντικό εργαλείο της συμπεριφορικής είναι γνωστό ως κλασσική ρύθμιση φόβου (classical fear conditioning), η οποία είναι μια εκδοχή αυτών που ο Pavlov περιέγραψε ως ρυθμισμένη αντανάκλαση (conditioned reflex). Η διαδικασία της κλασσική ρύθμιση περιλαμβάνει την ένωση, ή τον συσχετισμό, ενός άβλαβους ερεθίσματος - ενός ήχου ή μιας λάμψης φωτός, κάτι που είναι ουσιαστικά χωρίς νόημα μόνο του - με κάτι που είναι σημαντικό στο ζώο. Στην περίπτωση των σκυλιών Pavlov, το σημαντικό ερέθισμα ήταν η τροφή - το χωρίς νόημα ερέθισμα ήταν το κουδούνι. Η τροφή δεν είναι χρήσιμο ερέθισμα εάν ενδιαφερόμαστε για τη μελέτη του φόβου, εντούτοις. Έτσι, χρησιμοποιώντας τους εργαστηριακούς αρουραίους ως αντικείμενο, θα μπορούσαμε να συσχετίσουμε έναν ήχο με, παραδείγματος χάριν, έναν ήπιο ηλεκτροσόκ στα ποδιά. (Κρατάμε το σόκ όσο το δυνατόν πιο αδύνατο για να επιτρέψουμε στο πειράματα να εκτελέσει, και τον διαχειριζόμαστε όσο πιο σπάνια είναι εφικτό).»
Συνεχίζεται …
«Βάσει αυτού του είδους των συσχετισμών, ο ήχος γίνεται κάτι που ο αρουραίος μαθαίνει να συνδέει με τον κίνδυνο. Κατά συνέπεια όταν ο αρουραίος ακούει τον ήχο, αντιδρά αμέσως: Παγώνει σε αναμονή του κίνδυνου. Αυτό είναι μια ρυθμισμένη αντανάκλαση, όπως είναι η εκροή σάλιου στα σκυλιά Pavlov στον ήχο του κουδουνιού, σε αναμονή για τροφή.
Ένα ζώο στην άγρια φύση συνήθως δεν έχει την πολυτέλεια της δοκιμής και του σφάλματος στην εκμάθηση ποιο είναι επικίνδυνο - δεν κάνει πρακτική έως ότου έχει την σωστή στάση . Εάν είναι αρκετά τυχερό να δραπετεύσει μία φορά, καλά θα κάνει να θυμάται την όψη του αρπακτικού ζώου, την μυρωδιά του αρπακτικού ζώου, τον ήχο του αρπακτικού ζώου, και ούτω καθ' εξής. Στο εργαστήριο, χρειαζόμαστε να εφαρμόσουμε το σοκ με τον ήχο μόνο μία φορά εάν είναι αρκετά απωθητικό.
Όταν κάτι παρεμφερές συμβαίνει – ένας ήχος συσχετισμένος με σοκ - ενεργοποιούνται ποικίλες αντιδράσεις που είναι ίδιες με εκείνες που θα εμφανίζονταν σε μια πραγματική κατάσταση. Οι τηλεοπτικές μαγνητοσκοπήσεις του βομβαρδισμού κατά τη διάρκεια των ολυμπιακών αγώνων του 1996 στην Ατλάντα, παραδείγματος χάριν, αποκαλύπτουν ότι όταν εξερράγη η βόμβα το πρώτο πράγμα που συνέβη ήταν ότι όλοι υποχώρησαν - αυτό ήταν το αντανακλαστικό της έκπληξης. Αλλά το επόμενο πράγμα που έκαναν ήταν να παγώσουν: Απλά έπεσαν κάτω και κρατήθηκαν ακίνητοι για περίπου δύο δευτερόλεπτα. Αυτό είναι η εξέλιξη, δίνοντας μας έτσι λίγο χρόνο... Τα αρπακτικά ζώα αποκρίνονται στη κίνηση... Έτσι παγώνουμε όταν βρισκόμαστε σε μια επικίνδυνη κατάσταση, επειδή το παλαιό εξελικτικό σύστημα του φόβου, ανιχνεύει τον κίνδυνο και ανταποκρίνεται σε αυτόν αυτόματα.
... Σε μια κατάσταση κινδύνου, ποικίλες φυσιολογικές αντιδράσεις εμφανίζονται. Το αίμα ανακατανέμεται στα μέρη του σώματος που είναι περισσότερο αναγκαία (οι μύες). Αυτό οδηγεί σε αλλαγές στην πίεση αίματος και τον καρδιακών σφυγμών. Επιπλέον, ο υποθαλαμικός-επινεφρίδιος –βλεννογόνος (hypothalamic-pituitary-adrenal ή HPA), άξονας ενεργοποιείται, διοχετεύοντας ορμόνες υπερέντασης. Επιπλέον, ο εγκέφαλος ενεργοποιεί την έκδοση φυσικών οπιούχων πεπτιδίων, μορφινοειδή ουσίες που εμποδίζουν την αίσθηση του πόνου. Την αποκαλούμενη υποαλγεσία (από το άλγος), αυτή η αντίδραση είναι ενα εξελικτικό υπόλοιπο που επιτρέπει σε ένα πληγωμένο ζώο να συνεχίσει. Φαίνεται συχνά στην εμπόλεμη περίοδο, όπου οι πληγωμένοι στρατιώτες δεν αντιδρούν στον τραυματισμό τους έως ότου είναι εκτός του πεδίου μάχης. Όλα αυτά τα πράγματα συμβαίνουν στον αρουραίο όταν αντιλαμβάνεται μια φυσική απειλή όπως την γάτα, ή όταν ακούει τον ήχο που συσχετιστικέ με το σοκ.
Και όλες αυτές οι αντιδράσεις φόβου μετριούνται εύκολα. Εκτός από τα συμπεριφοριστικά εργαλεία, χρειαζόμαστε επίσης εργαλεία νευρολογίας για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί το σύστημα φόβου του εγκεφάλου. ... Ένα από αυτά ονομάσετε τραύμα εγκεφάλου, μια μικρή οπή που γίνεται στον ιστό του εγκεφάλου για να διακοπεί τη ροή των πληροφοριών μεταξύ των νευρώνων.»
Καλά, το ξέραμε ότι κάτι τέτοιο θα ερχόταν. Πήγε από τα "ήπια ηλεκτροσόκ" στο άνοιγμα οπής στον εγκέφαλο των αρουραίων... Έπειτα θα τους αποκεφάλιση...
«Με το φράξιμο της ροής των πληροφοριών σε μια δεδομένη διάβαση με ένα τραύμα, μπορούμε να καθορίσουμε εάν εκείνη η διάβαση περιλαμβάνεται στη συμπεριφορά που μελετάμε. Δηλαδή τα τραύματα σε μερικές περιοχές δεν θα έχουν καμία επίδραση στη συμπεριφορά, και τα τραύματα σε άλλες περιοχές θα παρέμβουν στη συμπεριφορά, εμπλέκοντας κατά συνέπεια εκείνη την περιοχή. Οι άνθρωποι με εγκεφαλικό επεισόδιο ή όγκο έχουν φυσικά τραύματα, των οποίων τα χαρακτηριστικά δεν είναι ακόμα εντοπισμένα ακριβώς.
Και είμαστε βέβαιοι ότι υπάρχουν ΜΕΡΙΚΟΙ που σίγουρα μελετούν ανθρώπους με "ακριβώς εντοπισμένα" τραύματα - για να χρησιμοποιήσουμέ την επαγγελματική γλώσσα. Η γνώση προστατεύει!
« Η σοβαρή έρευνα έχει παραγάγει ακριβείς χάρτες του εγκεφάλου του αρουραίου, και επίσης πολλών άλλων ζώων.»
Καμία αμφιβολία. Και υποθέτω ότι μερικά από αυτά τα "ζώα" στέκονται σε δύο πόδια!
« Κατά συνέπεια, μπορούμε να πάμε σε μια συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου αρουραίων βάσει τριών συντεταγμένων – αριστερά/δεξιά, επάνω/κάτω, και εμπρός/πίσω - και να κάνουμε ένα τραύμα για την εισροή μικρής τάσης ρεύματος ή την έγχυση μιας χημικής ουσίας.
Οι χάρτες εγκεφάλου είναι επίσης χρήσιμοι όταν θέλουμε να μετρήσουμε την ηλεκτρική δραστηριότητα μιας ειδικής περιοχής. Επειδή η επικοινωνία μεταξύ των νευρώνων είναι βασισμένη στην ηλεκτρική δραστηριότητα, μπορούμε να παρεμβάλουμε ηλεκτρόδια που συνδέονται με ενισχυτές που αρχειοθετούν στις αντιδράσεις της δεδομένης περιοχής του εγκεφάλου. ... Εάν ο νευρώνας α ενεργοποιήσει τον νευρώνα β, ο νευρώνας β θα πυροβολήσει... που μας λέει ότι ο νευρώνας β είναι μέρος του κυκλώματος του εγκεφάλου που περιλαμβάνονται στη συμπεριφορά που μελετάμε.
Τελικά, μπορούμε να ιχνηλατήσουμε συγκεκριμένες συνδέσεις στον εγκέφαλο - καθορίζοντας εάν η περιοχή Χ στέλνει τους νευρίτες της στην περιοχή Υ ή στην περιοχή Ζ – ακολουθώντας την χημικής δραστηριότητες. ... Εγχέουμε μια ουσία ανίχνευσης στην περιοχή Χ... Ο ανιχνευτής λαμβάνεται από τους νευρώνες στην περιοχή που εγχέεται, κατόπιν ταξιδεύει με στα μόρια που στέλνονται στο νευρίτη. Μπορούμε μετά να λεκιάσουμε ή να βάψουμε τον εγκέφαλο για να δούμε που θα εμφανιστεί η ουσία - η περιοχή θα βαφεί αρκετά έντονα ώστε να μπορέσουμε να την δούμε κάτω από το μικροσκόπιο. Αυτό μας λέει με ποιες περιοχές επικοινωνεί η Περιοχή X.
Μόλις ρυθμίσουμε το ζώο έτσι ώστε να ανταποκρίνεται σε έναν ήχο - ή έτσι ώστε ο ήχος να παράγει την συμπεριφορά του παγώματος, τις αλλαγές στην πίεση του αίματος και τον σφυγμών της καρδίας, και ούτω καθ' εξής - το επόμενο βήμα είναι να ιχνηλατήσουμε πώς ο ήχος, που μπαίνει στο αυτί, φθάνει στα μέρη του εγκεφάλου που παράγουν αυτές τις αντιδράσεις στο σώμα. Η στρατηγική είναι να γίνει ένα τραύμα σε ένα ορισμένο μέρος του εγκεφάλου για να καθοριστεί εάν η ζημία σε εκείνη την περιοχή παρεμβαίνει στην ρύθμιση φόβου. Εάν αυτό συμβαίνει, εγχέουμε μετά την ουσία ανιχνευτή εκεί για να δούμε με ποιες περιοχές του εγκεφάλου επικοινωνεί η συγκεκριμένη περιοχή. Κατόπιν κάνουμε συστηματικά τραύματα σε κάθε μια από τις ακόλουθες περιοχές για να δούμε ποία απ’ όλες παρεμβαίνει με τη ρύθμιση φόβου, εγχέουμε την ουσία ανιχνευτή σε εκείνο το σημείο, κοιτάζουμε να δούμε όπου πηγαίνει, και έτσι προχωράμε. Μπορούμε μετά να καταγράψουμε την ηλεκτρική δραστηριότητα για να δούμε πώς ανταποκρίνονται τα κύτταρα στην περιοχή. Κατ' αυτό τον τρόπο, μπορούμε να συνεχίσουμε την ερευνά μας, σημείο-σημείο, μέσω οποιασδήποτε διάβασης του εγκεφάλου θέλουμε να μελετήσουμε...
Η πολυετή έρευνα από πολλούς εργαζομένους μας έχουν δώσει εκτενή γνώση των νευρικών διαβάσεων που περιλαμβάνονται στην επεξεργασία της ακουστικής πληροφορίας, η οποία είναι ένα άριστο αρχικό σημείο για την εξέταση των νευρολογικών θεμέλιών του φόβου. Η φυσική ροή των ακουστικών πληροφοριών - ο τρόπος που ακούτε τη μουσική, την ομιλία, ή οτιδήποτ’ άλλο - είναι ότι ο ήχος μπαίνει στο αυτί, εισάγεται τον εγκέφαλο, ανεβαίνει σε μια περιοχή που ονομάζεται ακουστικός μεσωεγκέφαλος, έπειτα προχωράει στον ακουστικό θάλαμο, και τελικά καταλήγει στον ακουστικό φλοιό. Κατά συνέπεια, στην ακουστική διάβαση, όπως και σε άλλα αισθητήρια σύστημα, ο φλοιός είναι το υψηλότερο επίπεδο επεξεργασίας.
Πρέπει ο ήχος να πάει όλο τον δρόμο στον ακουστικό φλοιό για να μαθαίνει ο αρουραίος ότι ο ήχος που συσχετίζεται με το ηλεκτροσόκ είναι επικίνδυνος?
Όταν κάναμε τραύματα στον ακουστικό φλοιό, διαπιστώσαμε ότι το ζώο μπορούσε ακόμα να κάνει τις συσχέτιση μεταξύ του ήχου και του ηλεκτροσόκ, και αντιδρούσε και πάλι με το φόβο... Δεδομένου ότι οι πληροφορίες από όλες τις αισθήσεις μας επεξεργάζονται στο φλοιό... το γεγονός ότι ο φλοιός δεν φαίνεται να είναι απαραίτητος ήταν αξιοπερίεργος και ανεξήγητος. Θελήσαμε να καταλάβουμε πώς κάτι τόσο σημαντικό όπως η συγκίνηση του φόβου θα μπορούσε να μεσολαβηθεί από τον εγκέφαλο εάν δεν πήγαινε στο φλοιό, όπου εμφανίζονται λες οι υψηλότερες διαδικασίες. Έτσι κάναμε τραύματα στον ακουστικό θάλαμο, και έπειτα στο ακουστικό μεσωεγκέφαλο.
...Αυτό που διαπιστώσαμε ήταν ότι τα τραύματα σε καθεμία απ’ αυτές, βρισκόμενες κάτω από το φλοιό ιεραρχικά, περιοχές καθιστούσαν εντελώς αναίσθητο τον αρουραίου στη ρύθμιση φόβου. Εάν τα τραύματα γίνονταν σε έναν μη ρυθμισμένο αρουραίο, το ζώο δεν θα μπορούσε να μάθει να κάνει την σύνδεση μεταξύ του ήχου και του ηλεκτροσόκ, και εάν τα τραύματα γίνονταν σε έναν αρουραίο που ήταν ρυθμισμένος ήδη να φοβάται τον ήχο, δεν θα αντιδρούσε πλέον στον ήχο.
Αλλά εάν το ερέθισμα δεν είναι απαραίτητο να φθάσει στο φλοιό, πού πηγαίνει από το θάλαμο? Κάποια άλλη περιοχή ή περιοχές του εγκεφάλου πρέπει να λαμβάνει τις πληροφορίες από τον θάλαμο και να καθιερώνει μνήμες για την εμπειρία που υποκινεί μια αντίδραση φόβου. Για να βρούμε τι γίνεται, κάναμε μια έγχυση ανιχνευτή στον ακουστικό θάλαμο και διαπιστώσαμε ότι μερικά κύτταρα σε αυτήν την δομή εκτόξευαν τους νευρίτες στο αμυγδαλοειδές σώμα (amygdala). Αυτό είναι κλειδί, επειδή το αμυγδαλοειδές σώμα είναι γνωστό εδώ και πολλά χρόνια ότι είναι σημαντικό στις συναισθηματικές αντιδράσεις. Έτσι εμφανίστηκε ότι οι πληροφορίες διοχετεύονταν στο αμυγδαλοειδές σώμα από το θάλαμο χωρίς τη συμμετοχή του νεοχιτώνιου.
Μετά κάναμε πειράματα με αρουραίους που είχαν τραύματα στο αμυγδαλοειδές σώμα... Διαπιστώσαμε ότι το τραύμα στο αμυγδαλοειδές σώμα απέτρεπε να πραγματοποιηθεί ρύθμιση.
... Έτσι το αμυγδαλοειδές σώμα είναι κρίσιμο σε αυτήν την διαβίβαση. Λαμβάνει τις πληροφορίες από τον εξωτερικό κόσμο άμεσα από τον θάλαμο, και αμέσως θέτει σε κίνηση ένα σύνολο ποικίλων σωματικών αντιδράσεων. Ονομάζουμε αυτήν την διαβίβαση θάλαμο- αμυγδαλοειδές σώμα, της χαμηλής ουδού επειδή δεν εκμεταλλεύεται όλη επεξεργασία πληροφοριών του υψηλότερου επιπέδου που γίνεται στο νεοχιτώνιο, το οποίο επικοινωνεί επίσης με το αμυγδαλοειδές σώμα.
... Πέστε ότι ένας οδοιπόρος περπατά στο δάσος και βλέπει κάτι στο έδαφος. Η εικόνα πάει στο θάλαμο, ο οποίος στέλνει ένα πολύ ακατέργαστο πρότυπο στο αμυγδαλοειδές σώμα, το αμυγδαλοειδές σώμα, στη συνέχεια, ενεργοποιεί τους καρδιακούς σφυγμούς, θέτει τους μυς σε ετοιμότητα και όλα είναι έτοιμα για δράση. Συγχρόνως, το ερέθισμα βρίσκει της οδού του μέσω του φλοιού, ο οποίος δημιουργεί αργά μια πλήρη απεικόνιση ενός- φιδιού. Τώρα, ο θάλαμος δεν ξέρει εάν είναι φίδι ή απλά ένα κλαδί που μοιάζει σαν φίδι, αλλά αυτό που ενδιαφέρει το αμυγδαλοειδές σώμα σε αυτήν κατάσταση είναι, ότι καλύτερα να περάσουμε το κλαδί για φίδι από το να νομίσουμε ένα φίδι για κλαδί. Ο υποφλοιωδής εγκέφαλος γενικεύει για να έχουμε την ευκαιρία να μείνουμε ζωντανοί στη παρουσία του φιδιού. Με άμεση ενεργοποίηση του αμυγδαλοειδούς σώματος, σας δίνει χρόνο. Εάν το αντικείμενο τελικά αποδειχτεί να είναι κλαδί αντί για φίδι, δεν χάνετε τίποτα, μπορείτε απενεργοποιήσετε το σύστημα πάλη-ή-φυγή. Αλλά εάν αποδειχτεί να είναι φίδι, έχετε το προβάδισμα: Έχετε ενεργοποιήσει το αμυγδαλοειδές σώμα, και το σώμα σας είναι έτοιμο να ανταποκριθεί αποτελεσματικά.
Η χαμηλή οδός, ή η διαβίβαση θάλαμο-αμυγδαλοειδές σώμα, είναι ένα γρήγορο και βρώμικο σύστημα. Επειδή δεν περιλαμβάνει καθόλου τον φλοιό, μας επιτρέπει να ενεργήσουμε πρώτα και να σκεφτούμε αργότερα. Ή, μάλλον, αφήνει την εξέλιξη να κάνει τη σκέψη για μας, τουλάχιστον στην αρχή, δίνοντας μας χρόνο.
Ο φλοιός - η υψηλή οδός - επίσης επεξεργάζεται το ερέθισμα, αλλά αργεί λίγο περισσότερο. Χρειάζεστε το φλοιό για την υψηλού επιπέδου αντίληψη προκειμένου να διακριθεί το ένα είδος μουσικής από άλλο... ή για να διακρίνετε μεταξύ δύο λεκτικών ήχων αλλά δεν χρειάζεστε το φλοιό για να φέρετε εις πέρας την συναισθηματική εκμάθηση που περιλαμβάνεται στο σύστημα του φόβου. Κατά συνέπεια μπορούμε να έχουμε συναισθηματικές αντιδράσεις σε κάτι χωρίς τη γνώση σε τι ανταποκρινόμαστε - ακόμα κι’ όταν ξεκινάμε την αντίδραση μας. Με άλλα λόγια, έχουμε να κάνουμε με την ασυνείδητη επεξεργασία των συγκινήσεων. Αυτό είναι μια νευρολογική επίδειξη τουλάχιστον του μέρους αυτών που Freud προσπαθούσε να δείξει όταν μίλησε για το υποσυνείδητο.
... Αυτό που λέμε είναι ότι οι ασυνείδητες συγκινήσεις είναι πιθανώς ο κανόνας παρά την εξαίρεση.
Όλοι ξέρουμε ότι είναι πολλές οι φορές στην κανονική, καθημερινή εμπειρία όταν δεν καταλαβαίνουμε από που προέρχονται οι συγκινήσεις μας - γιατί αισθανόμαστε ευτυχείς, λυπημένοι, φοβισμένοι. Παραδείγματος χάριν, πέστε ότι είστε σ’ ένα εστιατόριο και τρώτε με έναν φίλο και έχετε έναν φοβερό καβγά στο τραπέζι, το οποίο συμβαίνει να το καλύπτει ένα άσπροκόκκινο καρό τραπεζομάντιλο. Την επόμενη ημέρα περπατάτε στον δρόμο και έχετε αυτή την διαίσθηση μέσα σας ότι το πρόσωπο που περπατά προς το μέρος σας είναι κάποιος που δεν συμπαθείτε. Δεν έχετε ποτέ πριν δει αυτό το πρόσωπο, αλλά ξέρετε ότι δεν τον συμπαθείτε. Ακούμε συχνά για την "διαίσθηση" και οι άνθρωποι λένε ότι "πρέπει να εμπιστεύεστε την διαίσθηση σας." Αλλά ίσως σε αυτήν την περίπτωση ο λόγος που αισθάνεστε ότι δεν συμπαθείτε αυτό το πρόσωπο είναι απλά επειδή φοράει μια άσπροκόκκινη καρό γραβάτα. Αυτό το οπτικό ερέθισμα πηγαίνει μέσω της χαμηλής σας οδού, ενεργοποιεί το αμυγδαλοειδές σώμα σας και σας κάνει να έχει μια δυσάρεστη αντίδραση στο πρόσωπο. Μπορεί να αποδώσετε την αντίδρασή σας στον τρόπο που αυτό το πρόσωπο κοιτάζει ή περπατά ή ενεργεί, αλλά στην πραγματικότητα είναι απλά η χαμηλή οδός... η ασυνείδητη ενεργοποίηση του αμυγδαλοειδούς σώματος.
Μερικές φορές... αυτές οι χαμηλές οδικές αντιδράσεις είναι χρήσιμες. Βεβαίως αυτός ήταν ο εξελικτικός στόχος: να μας προστατεύσει από τον κίνδυνο. Αλλά μπορούν επίσης να είναι επιβλαβείς, ή τουλάχιστον αντιπαραγωγικοί. Όπως στην περίπτωση της άσπροκόκκινης καρό γραβάτας /τραπεζομάντιλου, μια ασυνείδητη αντίδραση μπορεί να μην είναι ένα είδος εσωτερικής αλήθειας αλλά μπορεί άντ’ αυτού να μην είναι τίποτα περισσότερο από μια αναβίωση μιας συναισθηματικής εκμάθησης του παρελθόντος. "Το ν’ ακούτε την διαίσθηση σας"... μπορεί απλά να σημαίνει ότι ανταποκρίνεστε στην εκμάθηση του παρελθόντος.
... Άλλες περιοχές του εγκεφάλου παρέχουν επίσης την είσοδο στο αμυγδαλοειδές σώμα. Οι πληροφορίες γι’ αυτό που θα ονομάζαμε αισθητήρια αντικείμενα - ένα οπτικό αντικείμενο όπως ένα μήλο, ή σύνθετοι ήχοι όπως τη μουσική ή την ομιλία - έρχονται από τον αισθητήριο φλοιό.
Άλλα μέρη του φλοιού περιλαμβάνουν την υψηλότερη επίγνωση. Παραδείγματος χάριν, μια φλοιώδης περιοχή αποκαλούμενη ιππόκαμπος περιλαμβάνεται σε τέτοιες υψηλής-κατάταξης πτυχές της γνώσης, όπως τη μακροπρόθεσμη μνήμη και την επεξεργασία του πλαισίου γεγονότων, εκείνο το είδος πληροφοριών που μας επιτρέπει να πούμε που και πότε συνέβη κάτι, μαζί με άλλα στοιχεία της σκηνής, όπως το εάν έβρεχε. Εάν βλάψετε ή αφαιρέσετε τον ιππόκαμπο στους αρουραίους, παραδείγματος χάριν, τα ζώα δεν είναι πια σε θέση να αναγνωρίσουν μια οικία τοποθεσία, είναι ανίκανα να διακρίνουν εάν ο θάλαμος του πειράματος είναι αυτός όπου ρυθμίσθηκαν με μέτρια ηλεκτροσόκ στα πόδια. Κατά συνέπεια, εκφράζουν αντιδράσεις φόβου σε όλους τους θαλάμους που μοιάζουν έστω και ελάχιστα.
Συνεχίζεται …
Ένας άλλος σημαντικός φορέας στην αντίδραση φόβου είναι ο προμετωπιαίος φλοιός. Σε μελέτες με αρουραίους, καθώς επίσης και σε πειράματα με ανθρώπους, έχει δειχτεί ότι όταν δίνετε επανειλημμένα τον ήχο, χωρίς να εμφανιστεί το δυσάρεστο γεγονός, χάνει τελικά τη δυνατότητά του να αποσπάσει συναισθηματικές αντιδράσεις φόβου. Αυτή η διαδικασία ονομάζεται εξάλειψη. Αλλά εάν το ενδιάμεσο μέρος του προμετωπιαίου φλοιού έχει υποστεί βλάβη, η συναισθηματική μνήμη είναι δύσκολο να εξαφανιστεί. Έτσι, παραδείγματος χάριν, ένας αρουραίος που έχει ένα τραύμα στο προμετωπιαίο φλοιό τείνει να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στον ήχο σαν να συνδέεται ακόμα με το δυσάρεστο γεγονός – δηλαδή η ρυθμισμένη αντίδραση είναι ανθεκτική στην εξάλειψη.
Εντούτοις, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ακόμα ότι και χωρίς ζημία στον προμετωπιαίο φλοιό, οι μνήμες φόβου είναι δύσκολο να εξαφανιστούν εντελώς. Πολλές μελέτες δείχνουν, παραδείγματος χάριν, ότι εβδομάδες αφότου έχει πάψει ένας αρουραίος να αντιδρά σε έναν ήχο που ήταν συνδεδεμένος με ηλεκτροσόκ, ξαφνικά αντιδρά και πάλι με φόβο στον ήχο. Η εάν το ζώο επιστρέψει στην αίθουσα όπου είχε τη ρυθμιστική εμπειρία, η συμπεριφορά φόβου μπορεί να επανενεργοποιηθεί. Το άγχος μπορεί επίσης να επανενεργοποιήσει εξαφανισμένους φόβους στους ανθρώπους. Ένας ασθενής με μια φοβία μπορεί να αντιμετωπιστεί, προφανώς επιτυχώς, κατόπιν συμβαίνει κάτι – ας πούμε, η μητέρα του ασθενή πεθαίνει- και η φοβία επιστρέφει.
Αυτό που μπορούν ορισμένοι τύποι θεραπείας να κάνουν - και αυτό κάνει η διαδικασία εξάλειψης - είναι να εκπαιδεύσουν τον προμετωπιαίο φλοιό να εμποδίζει την επιρροή του αμυγδαλοειδούς σώματος. Αυτή η εκπαίδευση δεν αποβάλλει τον ασυνείδητο φόβο αλλά απλά τον κρατά υπό έλεγχο.
Οι θεράποντες το βρίσκουν αυτό και καταθλιπτικό και ενδιαφέρον, καταλαβαίνουν τώρα πια ότι οι μνήμες φόβου δεν μπορούν να εξαλειφθούν εντελώς, αλλά τουλάχιστον ξέρουν τι μάχη έχουν να αντιμετωπίζουν. ... Δεν ξέρω κάποιο ζώο που δεν μπορεί να ρυθμιστεί... και σε οποιοδήποτε ζώο που έχει αμυγδαλοειδές σώμα, αυτή η δομή φαίνεται να εμπλέκεται στη ρύθμιση φόβου. Το σύστημα φόβου, επομένως, είναι πιθανώς ένας πολύ βασικός, θεμελιώδης μηχανισμός εκμάθησης που συμπεριλαμβάνεται στον εγκέφαλο.
Κατά αυτή την άποψη, είμαστε συναισθηματικές σαύρες. Κυκλοφορούμε με ένα αμυγδαλοειδές σώμα που σχεδιαστικέ να ανιχνεύει τον κίνδυνο και να ανταποκρίνεται σε αυτόν. Αυτό το σύστημα είναι πολύ αποδοτικό, και δεν έχει αλλάξει πολύ από την άποψη του πώς λειτουργεί. Αυτό που έχει αλλάξει, φυσικά, είναι τα είδη πραγμάτων που θα το ενεργοποιήσουν, τα πράγματα στα οποία οι άνθρωποι [ που διδασκόμαστε και ρυθμιζόμαστε ] να ανταποκρινόμαστε έχουν την ίδια επίδραση απάνω μας που βλέπουμε να έχει μια γάτα σε έναν αρουραίο. [ LeDoux, States of Mind, 1999 ]»
Θ ήθελα όμως κάποιες διευκρινίσεις για κάποια σημεία των γραφομένων σου.
Α. Τί εννοείς με τη φράση "επάνω" και "κάτω" ηλεκτρόνια? Από όσο ξέρω τέτοιοι χαρακτηρισμοί υπάρχουν μόνο για τα κουάρκς, τα οποία είναι οι βασικές μονάδες δημιουργία των νετρονίων και πρωτονίων. Τα ηλεκτρόνια δεν έχουν εσωτερική δομή αποτελούμενη από άλλα σωμάτια, εκτός και αν λάβουμε υπόψη την θεωρία των υπερχορδών.
Β. Επίσης τί εννοείς ως "κατάσταση περιστροφής του ατόμου". Αν εννοείς την ιδιοστροφορμή (spin) τότε αυτή υπάρχει μόνο στα υποατομικά σωματίδια (σε όλα) αλλά με διαφορετικές τιμές και όχι στο άτομο ως σύνολο.
Το spin είναι ο τρόπος με τον οποίο ένα υποατομικό σωματίδιο "βλέπει" τον τρισδιάστατο χωρόχρονο και έχει σχέση επίσης και με την συμμετρία του η οποία αλλάζει ανάλογα με το είδος του σωματιδίου.
Ευχαριστώ. Πάντως θα χρειαστώ αρκετές ώρες (που δυστυχώς δεν υπάρχουν για να διαβάσω όλα τα μηνύματά σου).
Στους υπόλοιπους … «ΚΑΛΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ»!!! ![]()
![]()
![]()
![]()
Τις ερωτήσεις του φίλου tomcat θα τις απαντήσω το συντομότερων.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
ο ιππόκαμπος εμπλέκεται στο σύστημα του οποίου εργασία είναι να δημιουργηθούν εκείνες οι μνήμες που εμείς εννοούμε όταν λέμε "θυμάμαι." Θυμάστε την πρώτη ημέρα σας στο σχολείο, της περσινές σας διακοπές, το γεύμα της Κυριακής την προηγούμενη εβδομάδα, και ούτω καθεξής. Αυτές είναι οι μνήμες σας και εμπλέκουν τον ιππόκαμπο.
Τώρα, υποθέστε ότι οδηγείτε το αυτοκίνητο σας και εμπλέκεστε σε ένα ατύχημα. Η κόρνα σας κολλάει και ουρλιάζει ενώ εσείς υποφέρετε αβάσταχτους πόνους και νομίζεται ότι να πεθάνετε. Κάποια άλλη άσχετη στιγμή , ακούτε μια κόρνα και σας να κάνει να θυμηθείτε το ατύχημα. Ολόκληρη η σκηνή του ατυχήματος, του πόνου και των συμβάντων που ακολούθησαν περνάν από το μυαλό σας σαν μια σειρά από γεγονότα. Συνέβη. Αλλά αυτά τα γεγονότα είναι κρύα και δεν περιλαμβάνουν καμία συγκίνηση. Αυτό είναι μια μνήμη για μια συναισθηματική εμπειρία, αλλά δεν είναι η συγκίνηση.
Εντούτοις, είναι πολύ απίθανο αυτό να συμβεί κατ' αυτόν τον τρόπο επειδή ο ήχος της κόρνας θα περάσει επίσης μέσω του αμυγδαλοειδές σώμα και, την ίδια στιγμή που θα θυμάστε μέσω του ιππόκαμπου, θα προκαλέσει το αυτόνομο σύστημα να τεθεί σε ενέργεια. Οι μύες σας θα τεντωθούν και μπορεί να ξανά-ζήσετε ολόκληρη την κλίμακα των αισθημάτων "μάχη η φυγή" εκείνη την στιγμή όπως και τότε.
Το σημαντικό πράγμα να κατανοηθεί είναι ότι αυτά τα δύο σύστημα μνήμης είναι χωριστά, ακόμα κι αν λειτουργούν γενικά μαζί.
Οι άνθρωποι με ζημία στον ιππόκαμπο έχουν φτωχή "συνειδητή" μνήμη. Υπάρχει μια διάσημη περίπτωση μιας γυναίκας που είχε βαριάς μορφής αμνησία. Κάθε ημέρα όταν ερχόταν ο γιατρός της να την δει, έπρεπε να επανασυστηθεί επειδή η γυναίκα δεν μπορούσε να θυμηθεί ότι τον είχε δει την προηγούμενη μέρα. Εάν ο γιατρός έφευγε από το δωμάτιο ακόμη και μόνο για μερικά λεπτά, εκείνη θα ξεχνούσε πώς είχε συναντήσει πότε αυτόν τον άνθρωπο. Μια ημέρα, ο γιατρός ήρθε μέσα και πρότεινε το χέρι του για τη συχνά-επαναλαμβανόμενη σύσταση. Αλλά, αυτή τη φορά είχε μια καρφίτσα στο χέρι του που χρησιμοποίησε για να τσιμπήσει το χέρι της. Τράβηξε αμέσως το χέρι της. Ο γιατρός άφησε το δωμάτιο για μερικά λεπτά και επέστρεψε, προσφέροντας της πάλι το χέρι του. Αλλά η γυναίκα αρνήθηκε να το πάρει. Δεν είχε καμία συνειδητή μνήμη του γιατρού, αλλά το αμυγδαλοειδές σώμα της είχε την μνήμη, και προστατεύθηκε.
Αντιθέτως, οι άνθρωποι που έχουν βλάβη στο αμυγδαλοειδές σώμα και άθικτο τον ιππόκαμπο, δεν μπορούν να "ρυθμιστούν με φόβο." Μπορούν να ξέρουν όλες τις λεπτομέρειες: ότι ο γιατρός ήταν στο δωμάτιο, ότι τρυπήθηκαν με την καρφίτσα αλλά δεν θα συγκρατήσουν το χέρι τους όταν ο γιατρός τους προσφέρει το δικό του.
Ο ιππόκαμπος και το αμυγδαλοειδές σώμα τα μεσολαβούν σε διαφορετικά είδη μνήμης. Κανονικά, εργάζονται μαζί έτσι ώστε οι συναισθηματικές μνήμες, και οι μνήμες της συγκίνησης να ενώνονται στο συνειδητό μυαλό μας τόσο στενά που δεν μπορούμε να τις τεμαχίσουμε μέσω της ενδοσκόπησης.
Μια τραυματική ή αγχωτική κατάσταση έχει διαφορετικές συνέπειες για αυτά τα δύο σύστημα μνήμης. Όταν ορμόνες άγχους, όπως η κορτισόλη, απελευθερώνονται στο σώμα, τείνουν να παρεμποδίζουν τον ιππόκαμπο, αλλά διεγείρουν το αμυγδαλοειδές σώμα. Με άλλα λόγια, κάτω από πίεση ή κατά τη διάρκεια τραυματικής εμπειρίας, το αμυγδαλοειδές σώμα δεν θα έχει κανένα πρόβλημα να διαμορφώσει μια συναισθηματική, ασυνείδητη μνήμη του γεγονότος - και ουσιαστικά, θα διαμορφώσει πιο ισχυρές μνήμες λόγω της παρουσίας της κορτισόλης - αλλά αυτές οι ίδιες χημικές ουσίες θα παρέμβουν και θα αποτρέψουν τον σχηματισμό μιας συνειδητής μνήμης του γεγονότος.
Αυτό έχει ισχυρή επίδραση στον πρόωρο προγραμματισμό της παιδικής ηλικίας μας. Θεωρούν ότι ο ιππόκαμπος δεν πλήρως διαμορφωμένος και λειτουργήσιμος στην πρόωρη παιδική ηλικία, και κατά συνέπεια, είμαστε ανίκανοι να αναπτύξουμε μακροπρόθεσμες, συνειδητές μνήμες σε αυτήν την ηλικία.
Όμως, το αμυγδαλοειδές σώμα είναι πλήρως διαμορφωμένο και λειτουργήσιμο. Και είναι για αυτόν τον λόγο που τα κακοποιημένα παιδιά διαμορφώνουν πολύ ισχυρές συναισθηματικές μνήμες κάνοντάς τα να αντιδρούν έντονα σε πολλά πράγματα, ενώ δεν έχουν καμία πρόσβαση σε οποιαδήποτε συνειδητή κατανόηση γιατί αισθάνονται όπως αισθάνονται. Ασυνείδητες συναισθηματικές μνήμες έχουν επιπτώσεις σε όλη μας την ζωή, πολύ δυνατές κιόλας, και είναι εξαιρετικά δύσκολο να τις επεξεργαστούμε χωρίς συνειδητή ανάκληση. Η απλή θέα του οτιδήποτε που συνδέεται με ένα πρόωρο τραυματικό ή αγχωτικό γεγονός μπορεί να ενεργοποιήσει συναισθηματική απάντηση, είτε είναι θετικής ή αρνητικής φύσης.
Περαιτέρω, αυτές οι ασυνείδητες μνήμες μπορούν να γενικεύσουν όπως έχουμε περιγράψει ήδη σε ένα προηγούμενο σημείο.
Τώρα, όλα τα ζώα έχουν τον μηχανισμό φόβος-εκμάθησης που τα επιτρέπει να επιζήσουν. Μπορούν να ανιχνεύσουν τον κίνδυνο και να ανταποκριθούν σε αυτόν κατάλληλα. Αλλά τα ζώα δεν έχουν αυτό που ονομάζουμε συναισθήματα φόβου κατά τον ίδιο τρόπο που οι άνθρωποι μπορούν "να αισθανθούν φοβισμένοι." Όταν το βασικό σύστημα του "προγράμματος φόβου" ενεργοποιείται σε έναν εγκέφαλο που έχει επίσης αυτό-συνείδηση, ένα νέο φαινόμενο εμφανίζεται: υποκειμενικά συναισθήματα. Τα συναισθήματα του φόβου είναι αυτό που συμβαίνει στη συνείδηση όταν γίνεται αντιληπτή η δραστηριότητα που παράγεται στο υποφλοιώδες νευρικό σύστημα που περιλαμβάνεται στην ανίχνευση του κινδύνου από ορισμένα σύστημα στο φλοιό, ειδικά η "μνήμη εργασίας.".
«Ένα συνειδητό συναίσθημα φόβου δεν είναι απαραίτητο να προκαλέσει μια συναισθηματική αντίδραση φόβου. Ο χαμηλός δρόμος μπορεί να το φροντίσει αυτό μόνος του. Δηλαδή μπορούμε να παραγάγουμε αντιδράσεις στον κίνδυνο χωρίς να είμαστε συνειδητά φοβισμένοι, όπως όταν πηδάμε πάνω στο πεζοδρόμιο για να αποφύγουμε να μας χτυπήσει αυτοκίνητο. ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ μιας κατάστασης σαν κι’ αυτή, όπως λέει ο λαός, "δεν έχουμε τον χρόνο να είμαστε φοβισμένοι." … Σε άλλες στιγμές έχουμε πρώτα κάποια αντίδραση από το σώμα μας και μόνο αργότερα θα είμαστε σε θέση να ονομάσουμε τι ήταν αυτό το συναίσθημα: ανησυχία, λύπη ή θυμός. Σε πολλές περιπτώσεις, εν τούτοις, ακόμα κι αν μπορούμε να πούμε ότι αισθανόμαστε ανήσυχοι, δεν ξέρουμε τι παρήγαγε αυτά τα συναισθήματα. Πράγματι, το βλέπουμε αυτό επανειλημμένως σε διάφορες διαταραχές του συστήματος φόβου, όπως οι επιθέσεις πανικού και οι φοβίες.
Γιατί είναι τόσο δύσκολο να αποβληθούν τέτοιοι φόβοι; Μόλις ενεργοποιηθεί το αμυγδαλοειδές σώμα, μπορεί να επηρεάσει την επεξεργασία πληροφοριών στο φλοιό από τα πιο πρόωρα στάδια προς τα εμπρός, αλλά μόνο τα τελευταία στάδια της φλοιώδους επεξεργασίας έχουν επιπτώσεις στο αμυγδαλοειδές σώμα. Με άλλα λόγια, ακόμα κι αν η επικοινωνία είναι αμφίδρομη, δεν είναι εξίσου αποτελεσματική και στις δύο κατευθύνσεις. Γενικός, οι προβολές από το αμυγδαλοειδές σώμα στο φλοιό είναι πολύ ισχυρότερες από το αντίστροφο. Εάν σκεφτόμαστε τις διαδρομές από το αμυγδαλοειδές σώμα στο φλοιό ως λωρίδες ταχείας κυκλοφορίας, κατόπιν εκείνοι από το φλοιό στο αμυγδαλοειδές σώμα είναι στενά σοκάκια. Μόλις ενεργοποιηθούν οι συγκινήσεις, μπορούν να επηρεάσουν ολόκληρη την εργασία του φλοιού, ενώ ο φλοιός είναι ανεπαρκής στον έλεγχο του αμυγδαλοειδές σώματος. Έτσι, η χρήση της σκέψης για να υπερνικήσει τη συγκίνηση είναι σαν την χρήση ενός σοκακιού ή μιας δευτερεύουσας οδού από το φλοιό, ενώ το αμυγδαλοειδές σώμα βομβαρδίζει το φλοιό με την είσοδο μέσω των λωρίδων ταχείας κυκλοφορίας.» [ LeDoux, 1999 ].
Αλλά η σκέψη με το φλοιό, όπως φαίνεται, είναι βασικά ένας τρόπος να επαναπρογραμματίσουμε τον εγκέφαλός μας. Είναι σαν να εργαζόμαστε στα σοκάκια για να τα αναπτύξουμε στο διακρατικό σύστημα διαταγής του εγκεφάλου που προορίστηκαν να είναι. Η έρευνα εμφανίζει ότι οι αλλαγές στον εγκέφαλο είναι αποτέλεσμα της εκμάθησης της εμπειρίας, και φαίνεται ότι η εκμάθηση - απόκτηση γνώση - είναι το μονοπάτι για να επαναπρογραμματίσουμε τις συναπτικές συνδέσεις στον εγκέφαλο.
Φαίνεται ότι το κλειδί για αυτό είναι το γεγονός ότι η εκμάθηση, η σκληρή σκέψη και ο συλλογισμός, απαιτεί ορισμένες χημικές ουσίες του εγκεφάλου - συνήθως ακετυλοχολίνη – να απελευθερώνονται ακριβώς στη σωστή θέση και στις σωστές ποσότητες. Γίνεται σαφές ότι τα μόρια της μνήμης είναι τυφλά στο είδος μνήμης - εάν είναι συνειδητή ή ασυνείδητη - που καταγράφεται. Αυτό που καθορίζει την ποιότητα των διαφορετικών ειδών μνημών δεν είναι τα μόρια που κάνουν την καταχώρηση αλλά τα σύστημα στα οποία αυτά τα μόρια ενεργούν. Εάν ενεργούν στον ιππόκαμπο, οι μνήμες που καταγράφονται είναι πραγματικές και προσιτές στη συνείδησή μας. Εάν οι χημικές ουσίες ενεργούν στο αμυγδαλοειδές σώμα, είναι συναισθηματικές και συνήθως απρόσιτες στη συνειδητή συνειδητοποίηση.
Έτσι, αυτό που συμβαίνει είναι ότι ακόμα κι αν δεν ξέρουμε τι έχει προκαλέσει μια δεδομένη συναισθηματική αντίδραση μέχρι μετά την εκδήλωση της, συνειδοποιούμε ότι "αισθανόμαστε" με έναν ορισμένο τρόπο. Αυτή η επίγνωση ονομάζεται "μνήμη εργασίας."
Η μνήμη εργασίας, ή η συνειδητοποίηση, περιλαμβάνει τους μετωπικούς λοβούς του εγκεφάλου ακριβώς επάνω από και πίσω από τα φρύδια. Αυτή είναι η περιοχή που χρησιμοποιούμε οπότε θέλουμε να θυμηθούμε έναν νέο αριθμό τηλεφώνου για αρκετό χρόνο για να προλάβουμε να τον σχηματίσουμε, ή για να θυμηθούμε γιατί πήγαμε μέχρι την κουζίνα για αρκετό χρόνο ώστε να το πάρουμε! Είναι επίσης η θέση όπου πολλά διαφορετικά είδη πληροφοριών παραμένουν ταυτόχρονα ενώ συγκρίνουμε το ένα πράγμα με άλλο. Εκεί μπορεί να συμβαίνουν διάφορα πράγματα σύγχρονος. Μπορούμε να κοιτάξουμε κάτι, να κρατήσουμε αυτήν την εικόνα στη μνήμη εργασίας μαζί με τη μνήμη για κάτι που έχουμε ανασύρει από την μακροπρόθεσμη μνήμη με την οποία επιθυμούμε να το συγκρίνουμε. Ήχοι, μυρωδιές, και ακόμη και η τρέχουσα φυσιολογική ανάλυση από το σύστημα μας όσο την παρατηρούμε: μας δημιουργούν μια αίσθηση ειρήνης, ευτυχίας, λύπης, φόβου ?
Όλα αυτά τα στοιχεία φτάνουν μαζί, ταυτόχρονα. Εντούτοις, αυτή η μνήμη εργασίας μπορεί να κάνει μόνο ένα πράγμα σε δεδομένο χρόνο, ακόμα κι αν αυτή η μια στοιχειώδης εργασία είναι πολυσύνθετη. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι το έξης, προσπαθείτε να θυμηθείτε έναν νέο αριθμό τηλεφώνου και κάποιος σας κάνει μια ερώτηση προτού προλάβετε να τον σχηματίσετε. Ο αριθμός χάνεται όταν απαντάτε στην ερώτηση και πρέπει να επιστρέψετε και να ξανακοιτάξετε τον αριθμό.
Φαίνεται ότι αυτή η «μνήμη εργασίας, η «η επίγνωση», είναι - εάν όχι η ίδια η συνείδηση - τουλάχιστον ένα παράθυρο σε αυτήν.
Στην μνήμη εργασίας εμφανίζονται τα "συνειδητά συναισθήματα". Στη μνήμη εργασίας, τρία πράγματα έρχονται μαζί να δημιουργήσουν το συνειδητό συναίσθημα: παρόντα ερεθίσματα, ενεργοποίηση του αμυγδαλοειδές σώματος με κάποιο τρόπο και ενεργοποίηση της συνειδητής μνήμης στον ιππόκαμπο.
Τα παρόντα ερεθίσματα μπορεί να περιλαμβάνουν την παρουσία σας μέσα σε μια εκκλησία. Αυτό θα ξυπνούσε στο αμυγδαλοειδές σώμα ασυνείδητες μνήμες πολλών εμπειριών στην εκκλησία - την πλημμύρα των δεκτών με νευροχημικά, και αυτό θα ενεργοποιούσε τη συνειδητή μνήμη της τελευταίας φοράς που βρισκόσασταν σε εκκλησία, ή διάφορες αξιοσημείωτες στιγμές θα περάσουν από το μυαλό σας. Όταν όλα αυτά τα πράγματα φτάσουν μαζί στη μνήμη εργασίας, με το σώμα να ενεργοποιείται τώρα με τη χημεία και την ιστορία του παρελθόντος, αυτό γίνεται αντιληπτό όπως "αίσθημα."
Το ίδιο πράγμα μπορεί να εμφανιστεί σε οποιοδήποτε είδος κατάστασης όπως έχουμε περιγράψει ήδη. Κάτι που είναι παρόν τώρα θα ενεργοποιήσει τις χημικές ουσίες που θα ξυπνήσουν τις συνειδητές μνήμες που είναι σχετικές εκείνες τις χημικές ουσίες, και έπειτα η παρούσα στιγμή θα ερμηνευθεί με εκείνους τους ίδιους όρους.
Από αυτό που εξετάζουμε εδώ είναι το γεγονός ότι οι ασυνείδητες, χημικές σφραγίδες, έχουν πολύ μεγαλύτερη δυνατότητα να επηρεάσουν τη σκέψη από το αντίστροφο, αντιλαμβανόμαστε πλήρως ότι είμαστε πρόσωπο με πρόσωπο με την αιώνια συζήτηση μεταξύ του λόγου και της συγκίνησης, της λογικής και του πάθους, της γνώσης και της πίστης.
Όταν διεγείρεστε συναισθηματικά είτε από φόβο είτε από ευχαρίστηση είτε από σεξουαλική έλξη, είναι ένα κρύο σκληρό γεγονός ότι η συγκίνηση εξουσιάζει τη σκέψη.
Οι φιλόσοφοι, πηγαίνοντας πίσω μέχρι τον Πλάτωνα, έχουν αναλύσει ατέλειωτα αυτό το θεμελιώδες σχίσμα. Το σώμα μας μας γεμίζει με πάθη, επιθυμίες, φόβους, φαντασίες, ανοησία και παραμύθια που «γίνονται» για να δικαιολογούν αυτές τις χημικές αντιδράσεις. Ο Πλάτωνας αποφάνθηκε ότι ο αληθινός φιλόσοφος ήταν αυτός που θα μπορούσε να κυριαρχήσει στις συγκινήσεις του με την χρήση του λόγου. Το Σωκράτης είπε το "γνώθι σ’ αυτόν," με το οποίο εννοούσε ότι πρέπει να καταλάβουμε τις συγκινήσεις μας προκειμένου να είμαστε σε θέση να της ελέγξουμε.
Η απέραντη πλειοψηφία των φιλοσόφων και φιλοσοφικών συγγραφέων σε όλη την ανθρώπινη καταγραμμένη ιστορία πιστέψανε ότι προκειμένου να είμαστε αληθινά ανθρώπινοι - σε αντιδιαστολή με απλώς ένα ζώο - πρέπει να ενεργοποιήσουμε το λόγο. Ο Καρτέσιος δεν είπε ότι "ΑΙΣΘΑΝΟΜΑΙ, επομένως είμαι." Η σκέψη φαίνεται να είναι το ευδιάκριτα ανθρώπινο πράγμα που οι άνθρωποι κάνουν και τους χωρίζει από τα ζώα. Αλλά, όπως Theodore Dreiser έγραψε:
«Ο πολιτισμός μας είναι ακόμα στο μέσο στάδιο, μόλις και μετά βίας δεν είναι κτήνος που καθοδηγείται από το ένστικτο, μόλις και μετά βίας είναι άνθρωπος που ακόμα δεν καθοδηγείται πλήρως από το λόγο.»
Συνεχίζεται …
Edited by - Binational on 26/08/2002 19:52:42
Edited by - Binational on 26/08/2002 20:29:09
πριν λιγες μερες σε μια πεζοπορια μου στην Πεντελη περασα και απο την σπηλια του Νταβελη, με εκπληξη μου διαπιστωσα οτι τα τουνελ εχουν απογυμνωθει απο τα σιδερα που τα υποστηριζαν, ειδικα δε στο τουνελ που ειναι κατω απο την σπηλια , οπως πηγαινουμε στην σπηλια στο αριστερο μας χερι, εκει μεσα απο το ξεμπαζωμα των σιδερων εχει πεσει και ενας τεραστιος βραχος. Συνιστω μεγαλη προσοχη σε οσους πανε εκει, μιας και θεωρω οτι ειναι πολυ επικινδυνο να μπει κανεις πλεον μεσα στα τουνελ καθως ο κινδυνος να πεσουν και αλλα μεγαλα βραχια ειναι υπαρκτος.
Ξερει κανεις για ποιο λογο εγινε αυτο και απο ποιους?
Ευχαριστω
¶λλωστε από ότι είχα διαβάσει παλαιότερα σε κάποια βιβλία για την σπηλιά, αυτά τα σίδερα δεν είχαν καν ισχυρά υποστυλώματα (στηριζόντουσαν σε ξύλινες βάσεις) οπότε εικάζω ότι θα αφαιρούνταν σχετικά εύκολα (αν κάποια στιγμή δεν κατέρρεαν συνολικά μόνα τους).
Τώρα αν συμβαίνει κάτι άλλο. . . ![]()
Edited by - XD on 25/11/2011 15:34:37
Τον Σεπτεμβριο του 2012 θα γινει μαλλον στην σπηλια μια θεατρικη παρασταση απο μια αμερικανικη θεατρικη ομαδα, θελω να πιστευω οτι αν τελικα θα πραγματοποιηθει και δεν θα παρει δευτερη αναβολη (ηταν να γινει τον Μαιο του 2011 και αναβληθηκε) οτι θα σεβαστουν τον χωρο.
http://www.iranon.gr/PM/parepomena4.htm#scrap
Τέλος εποχής και για τις περίφημες σήραγγες..
quote:
Τον Σεπτεμβριο του 2012 θα γινει μαλλον στην σπηλια μια θεατρικη παρασταση απο μια αμερικανικη θεατρικη ομαδα, θελω να πιστευω οτι αν τελικα θα πραγματοποιηθει και δεν θα παρει δευτερη αναβολη (ηταν να γινει τον Μαιο του 2011 και αναβληθηκε) οτι θα σεβαστουν τον χωρο.
Ενδιαφέρον, βλέπεις είχα διαβάσει κάτι ανάλογο πριν αρκετούς μήνες με την διαφορά ότι θα διοργάνωναν την παράσταση αρχές Ιουνίου (μπορεί να θυμάμαι λάθος όμως -μπορεί επίσης να το είχα ακούσει και σε κάποιο τηλεοπτικό σταθμό
). Ύστερα πέρασε ο καιρός, δεν άκουσα απολύτως τίποτα και κάπου την ξέχασα την υπόθεση και έμεινα με την εντύπωση ότι ίσως δόθηκε τελικά (δεν παρακολουθώ ιδιαίτερα τα θεατρικά / εικαστικά δρώμενα)..
Πάντως για την ιστορία, σε κάποια παλιά βιβλία εδώ και χρόνια λέγανε ότι κατά καιρούς υπήρχαν τέτοιου είδους σκέψεις από διάφορους συλλόγους, αρμοδίους κλπ για καλλιτεχνική εκμετάλλευση του χώρου δίχως όμως να υλοποιηθεί τίποτε ως τώρα.
Edited by - XD on 26/11/2011 16:12:55
Timendi causa est nescire...
Μάλιστα!

In anticipation of my resurrection...