ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Υπάρχει Θεός; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Υπάρχει Θεός; - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

WWalker31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 2/2
25/06/2005, 07:03:02
quote:
Έχει δίκιο ο WindWalker. Καλέ μου WWalker όταν δεν νευριάζεις, είσαι καταπληκτικός συνομιλητής.

quote:
Ο Μπαμπινιώτης αναγράφει ότι ΥΠΑΡΧΩ=ΑΡΧΙΖΩ; Καταπληκτικό! Έστω, η προηγούμενη δήλωση ισχύει στο ακέραιο καθώς η βασική ιδιότητα του Θεού εξακολουθεί να είναι η άναρχη, συνεπώς δεν μπορεί ούτε να υπάρξει και φυσικά ούτε να αρχίσει (εφόσον αρχίζω, ΑΡΧΩ ΥΠΟ της χρονικής Αρχής).

Εφόσον υπάρχει δεν ΕΙΝΑΙ (ΘΕΟΣ), ελπίζω αυτό να σε διευκόλυνε.

Να δω τι άλλο θα ακούσω απ'τον Μπαμπινιώτη μετά τους βούλγαρους...
Τέλος πάντων, πως εξηγεί το υπάρχω=αρχίζω; Ισοδύναμα είναι αυτά τα δύο; Εγώ τα βλέπω διαφορετικά. Δηλαδή αν δεν υπάρχει κάτι δεν άρχισε ποτέ;

quote:
Αυτό που για μένα παρουσιάζει πραγματικά ενδιαφέρον και δεν θα προκαλέσει, φαντάζομαι, διαμάχες, είναι οι σωματικές παρενέργειες (δεν ξέρω καν αν χρησιμοποιώ την σωστή λέξη, ας πούμε σωματικές αντιδράσεις) σε κάποιον που πιστεύει ακράδαντα στην ύπαρξη του Θείου.

Φίλε WWalker σε κάποιο άλλο τόπικ κάνατε λόγο μαζί με τον φίλο Ψηλό για τα στίγματα, που εμφανίζονται στα σώματα κάποιων. Δεν ξέρω αν έχει συζητηθεί παλιότερα σε άλλο τόπικ, αλλά γιατί να μην το συζητήσουμε και μεις?

Κάποτε στο πλαίσιο της σχόλης μου, είχα κάνει μια έρευνα για το Unio Mystica, την απόλυτη ένωση με το Θείο, για τις καθολικές μοναχές. Έναυσμα μου δώθηκε από σχετικό άρθρο του Economist:

http://www.economist.com/printedition/displayStory.cfm?Story_ID=2478148

Εν ολίγοις, οι μοναχές έφταναν σε κατάσταση που προσομοιάζει της σεξουαλικής ικανοποίησης μετα την εμπειρία του Unio Mystica.

Το θέμα είναι ότι όλα κατ'αυτόν τον τρόπο δουλεύουν. Με το μυαλό μας δημιουργούμε πραγματικότητα, μόνο που τα πλαίσιά της περιορίζονται απ'το τι καταφέρνει το μυαλό. Με άλλα λόγια, και ένας υπολογιστής μηχανισμούς χρησιμοποιεί και ο ίδιος δεν παίρνει χαμπάρι ότι τους εκτελεί. Το να αναλύσουμε την βιολογική δομή μιας λειτουργίας σε καμμία περίπτωση δεν πρέπει να σημαίνει ότι υποβαθμίζουμε το θέμα σε απλώς βιολογία, γιατί ούτως ή άλλως αυτή είναι η ουσία της θρησκείας: να δώσει στον άνθρωπο νόημα πέρα απ'την βιολογική του υπόσταση, να μην είμαστε απλώς μια διατεταγμένη μάζα χημικών ουσιών και των μηχανισμών που τις λειτουργούν.

Αυτό σκέφτομαι τώρα, ότι αν υπάρχει στον εγκέφαλο κάτι τέτοιο, τότε είναι απολύτως μέσα στην φύση του ανθρώπου η θρησκευτικότητα, και κάθε άλλο παρά παράλογη, όπως υποστηρίζεται τώρα τελευταία από αρκετούς.

alexilexosΜέλος
25/06/2005, 08:06:56
quote:
Όλα όσα προανέφερες ασχολούνται με πράγματα χειροπιαστά, αληθινά, παίζουν σημαντικό ρόλο στην ζωή, καθορίζονται από αυτήν. Για παράδειγμα γιατί υπάρχει η σκέψη; Για να μας βοηθήσει να βρούμε μια λύση. Γιατί υπάρχει η μνήμη; Για να θυμόμαστε κάτι. Η φαντασία; Για να είμαστε δημιουργικοί. Το συναίσθημα; Για να δώσει στην ζωή απόχρωση, να μεταβάλλει την διάθεσή μας.
Όλα αυτά έχουν χημική βάση στον εγκέφαλο.

Δεν καθορίζονται από την ζωή, είναι μηχανισμοί ερμηνείας της. Η σκέψη, η μνήμη κλπ έχουν μεν χημική βάση, αλλά δεν μπορεί να εξηγηθεί:
η ταχύτητα της σκέψης μόνο μέσω της δράσης των νευροδιαβιβαστών, ομοίως η ταχύτητα ανάκλησης, η χωρητικότητα και η πολυπλοκότητα της μνήμης.
Συνεπώς όσα ανέφερα αποτελούν άϋλους μηχανισμούς οι οποίοι πολλές φορές δεν ασχολούνται με αληθινές καταστάσεις πχ οι ψευδαισθήσεις.
quote:
Όχι, αλλά προς τι η ερώτηση;

Άρα έχουμε αντίληψη τμήματος της πραγματικότητας.
quote:
Αυτό που λέω είναι, ότι αν δεν είναι μπαρούφα το God spot, δεν αποκλείει την ύπαρξη του Θεού ως κάτι το "φανταστικό" μέσα στον εγκέφαλο του ανθρώπου. Αντίθετα μάλλον, δείχνει πως φτιάχθηκε μέσα στον εγκέφαλο για κάποιον λόγο.

Δεν φτιάχθηκε. Οι νευροβιολόγοι τείνουν στο συμπέρασμα ότι ο εγκέφαλος στο πλάισιο της κοινωνικής προσαρμογής του αφίερώνει μία ομάδα νευρώνων για το θρησκευτικό συναίσθημα (σε ανθρώπους διαφόρων θρησκειών), πράγμα που δεν παρατηρείται σε άθρησκους. Η έρευνα αυτή αναμένεται να επεκταθεί και σε παιδιά όπου τα αποτελέσματα θα είναι περισσότερο αντικειμενικά.
quote:
και κάθε άλλο παρά παράλογη, όπως υποστηρίζεται τώρα τελευταία από αρκετούς

Εξακολουθεί να είναι παράλογη.

'Η έκφραση "γυμνή αλήθεια" έχει εφευρεθεί για να μπορεί ο καθένας να την ντύνει όπως τον συμφέρει'

geokpapΝέο Μέλος
25/06/2005, 13:35:57
quote:

Καταλαβαίνω πως το θέτεις χρονικά (άρχω, αρχίζω, υπάρχω) αλλά δεν καταλαβαίνω την έννοια που δίνεις στο "είναι".

quote:
Εφόσον υπάρχει δεν ΕΙΝΑΙ (ΘΕΟΣ),

Προφανώς κάνεις κάποιον υπαινιγμό, αλλά εγώ δεν τον πιάνω.... Η τουλάχιστον, αν είναι αυτός που νομίζω, έχει καθαρά γλωσσολογικά ερίσματα και μόνο.

Όλα αυτά τα περί αρχής κτλ, είναι καθαρά ανθρώπινη επινόηση. Επειδή εμείς ορίζουμε αρχή μέση και τέλος, δεν σημαίνει ότι κάτι τέτοιο ισχύει και για τον Θεό, αν υπάρχει, έτσι?

Το ότι η ελληνική γλώσσα το παρουσιάζει έτσι (υπάρχει) δεν σημαίνει ότι αποδίδει και την ουσία.

Και αν εμείς μπορούμε να κάνουμε έναν γλωσσολογικό υπαινισμό αυτή τη στιγμή, σημαίνει ότι αυτός απευθύνεται σε μας και μόνο σα μας... και σε κανέναν άλλον (ούτε καν σε άλλους ανθρώπους που δεν μιλούν την ίδια γλώσσα)...

Κοινώς παίζουμε με τις λέξεις που άλλοι απέδωσαν σε πράγματα που δεν μπορούσαν καν να πολυορίσουν...

Sorry που γίνομαι κουραστική (αλλά συνήθως έτσι γίνομαι όταν δεν πολυκαταλαβαίνω ).

Το μόνο πράγμα για το οποίο μπορείς να είσαι σίγουρη ότι ισχύει είναι ότι η Ελληνική Γλώσσα αποδίδει την ουσία των πραγμάτων. Οτιδήποτε άλλο τελεί υπό αμφισβήτηση.
Lilith N.Μέλος
14/07/2005, 08:51:18
quote:

Προφανώς ο Θεός δεν υπάρχει. ΥΠ-ΑΡΧΩ = βρίσκομαι υπό κάποιας αρχής. Βασική ιδιότητα του Θεού είναι η άναρχη - ο Θεός δεν πρέπει υποχρεωτικά να υπόκειται ή να έπεται κάποιας αρχής. Εφόσον υπάρχει δεν είναι.

Νέο forum: ο Θεός ΕΙΝΑΙ;

ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ.
ΣΙΓΟΥΡΑ ΥΠΑΡΧΕΙ, ΑΛΛΑ ΟΧΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΝΝΟΙΑ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ.
ΚΑΤΑ ΑΡΧΑΣ ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ Η 'ΔΥΝΑΜΗ' ΠΟΥ ΚΑΘΕΤΑΙ ΚΑΙ ΜΑΣ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΕΙ ΨΥΛΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ

ΑΠΛΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕ ΚΑΠΟΙΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ.ΑΥΤΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΟΙ ΝΟΜΟΙ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΑΝ ΤΟΥΣ ΕΧΕΤΑΙ ΑΚΟΥΣΤΑ

ΟΤΑΝ ΠΙΑΝΕΙ Η ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΠΙΣΤΗ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΥΝΑΜΗ ΤΗΣ ΘΕΛΗΣΗΣ ΜΑΣ. ΟΤΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣ ΘΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΜΕ ΠΑΝΩ ΣΤΗ ΓΗ, ΕΙΝΑΙ ΣΥΝΦΩΝΕΣ ΜΕ ΤΟΝ ΚΥΚΛΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ.

ΕΓΩ ΕΧΩ ΜΙΑ ΑΛΛΗ ΑΠΟΡΙΑ....ΠΩΣ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ Ο ΘΕΟΣ?
ΚΑΙ ΜΗΝ ΜΟΥ ΠΕΙΤΕ ΟΤΙ ΠΡΟΥΠΗΡΧΕ

Demon_LordGRΜέλος
17/07/2005, 03:43:40
φίλη lilith.οι απορίες που έχουν κάποιοι όπως εσύ"πώς δημιουργήθηκε ο θεός"η"που είναι ο θεός οταν τον χρειαζόμαστε?τόσος κόσμος πεθαίνει κάθε μερα γιατί δεν κάνει τίποτα ο θεός"και δηλαδή τί θέλατε να κάνει ο θεός.να φωτίσει τις καρδιές μας?για την δυστηχία και την κακία που κυριαρχεί σε όλο τον κόσμο ευθηνόμαστε εμείς και κανείς άλλος.εμείς τα προκαλούμε όλα.κάνουμε την γκάφα μας και μετά ρείχνουμε το φτλεξημο στον θεό.ΣΟΒΑΡΕΥΤΉΤΕ ΛΊΓΟ .και ναι ο θεός υπήρχε πάντα φίλη lilith.είναι κάτι που δεν το χωράει ο νούς μας.δεν εξηγείται με απλή λογική(το μόνο που δεν εξηγείται με απλή λογική)αυτό απλά πρέπει να το δεχτούμε!!!!!και το αν υπάρχει θεός θα το μάθουμε μόνο οταν πεθάνουμε.τώρα κανείς δεν μπορεί να απαντήσει με σιγουριά!!!εγώ πάντος πιστεύω οτι υπάρχει θεός.υπάρχει μέσα μας.είναι η δύναμη μας κρατάει ζωντανούς μέσα στους αιώνες και θα μας κρατάει ζωντανούς μέχρι να σταματήσουμε να πιστεύουμε σε αυτόν.θεός δεν είναι η λάμψη που εμφανήστηκε μπροστά στον μωυσή και τον φώτησε.αλλά αυτό που μας δείνει κουράγιο και δύναμη να αντιμετωπίζουμε την δύσκολη καθημερηνότητα!
Lilith N.Μέλος
26/07/2005, 11:49:48
ΦΙΛΕ DEMON_LORDGR
ΠΡΩΤΑ ΑΠΟ ΟΛΑ ΔΕΝ ΕΘΕΣΑ ΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ, ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ Ο ΘΕΟΣ ΟΤΑΝ ΤΟΝ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ.
ΟΠΩΣ ΕΙΠΑ, ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΑ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΤΑ ΒΛΕΠΕΙ ΟΛΑ ΚΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΜΕ ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΝΑΡΕΤΟΙ ΕΙΜΑΣΤΕ, ΑΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΙ, ΚΑΙ ΠΟΣΕΣ ΦΟΡΕΣ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΠΡΟΣΕΥΧΟΜΑΣΤΕ, ΘΑ ΜΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΙΣ ΕΠΥΘΥΜΙΕΣ ΜΑΣ! ΟΛΕΣ ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΤΟ ΙΔΙΟ ΠΡΑΓΜΑ ΕΙΝΑΙ! ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΑ ΚΑΝΑΝΕ ΘΥΣΙΕΣ ΣΤΟΥΣ ΘΕΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΕΥΧΟΝΤΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΚΤΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΝΙΑ ΤΟΥΣ!
ΚΑΙ ΜΟΥ ΦΑΙΝΕΤΑΙ ΤΕΛΕΙΩΣ ΓΕΛΙΟ ΝΑ ΛΕΜΕ ΟΤΙ Ο ΘΕΟΣ ΠΡΟΥΠΗΡΧΕ.
ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ, ΜΙΑ ΩΡΑΙΑ 'ΠΡΩΙΑ' 'ΞΥΠΝΗΣΕ' ΚΑΙ ΛΕΕΙ: ΑΑΑ, ΣΗΜΕΡΑ ΕΧΩ ΚΕΦΙΑ! ΘΑ ΦΤΙΑΞΩ ΤΗ ΓΗ ΚΑΙ ΘΑ ΤΟΥΣ ΒΟΗΘΑΩ ΟΠΟΤΕ ΜΕ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ! (ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΛΟΙ) ΘΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΩ ΚΑΙ ΝΟΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΝ ΤΟΥΣ ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΘΑ ΠΑΝΕ ΣΤΟΝ ΠΑΡΑΔΕΙΣΟ, ΑΛΛΙΩΣ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ.
ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΕΤΕ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΛΙΓΟ ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙ?
ΤΟ ΠΙΟ ΛΟΓΙΚΟ ΓΙΑ ΜΕΝΑ, ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΥΛΗ ΔΥΝΑΜΗ ΠΟΥ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΑΠΟ ΚΑΠΟΙΑ ΜΟΡΙΑ.
ΒΑΣΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΩ ΟΤΙ ΑΠΟΤΕΛΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΟΤΙ ΚΑΙ Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΨΥΧΗ. ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟ ΛΟΓΟ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΕΤΣΙ. ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΟΣ ΑΛΛΑ ΑΝΩΤΕΡΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΑΜΕ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΜΙΑ ΑΠΟ ΑΥΤΕΣ.
26/07/2005, 12:23:37
Έχω μία απορία!
Ας υποθέσουμε οτι ένας Βουδιστής, ενήμερος για τον Χριστιανισμό και τα δόγματα του αλλά πιστός Βουδιστής, διάγει μια ζωή ενάρετη, τίμια, βοηθάει τους συνανθρώπους του κι έχει μέσα του αγάπη για τον καθένα.
Με λίγα λόγια ζεί μια ζωή σύμφωνη με τα πρότυπα του Χριστιανισμού, όμως πιστεύει στον δικό του Θεό.
Αν αυτός πεθάνει, η ψυχή του θα πάει στην Κόλαση ή στον Παράδεισο?
26/07/2005, 13:38:08
Δυστυχώς για τους φίλους μου Χριστιανούς ο Ιαχωβάς τους, τους βγήκε μεταξεταστέος. Όπως και ο ενσαρκωθείς Υιός και λόγος δέν επιβεβαίωσαν την φήμη τους οτι πρόκειται για τον έναν και μοναδικό αληθινό Θεό.
Όλες οι εκκλήσεις, προσευχές νηστείες ικεσίες πάνε κατα την συντριπτική πλειοψηφία στον βρόντο και μόνο ελάχιστες φορές απο καθαρή τύχη επαληθεύονται. Απλούστατα γιατί απευθύνονται με αυτές στα ντουβάρια του σπιτιού τους, ή της εκκλησίας. Δέν τους ακούει κανένας πάνε τόσες θυσίες σε όλη τους την ζωή και τόσες στερήσεις χαμένες.
Γιατί ο Ιαχωβάς τους ξέχασε και δέν τους θυμάται πιά, τους ξέχασε απο την εποχή που έσφαζε κατα χιλιάδες ανθρώπους, λαούς και γενοκτονούσε έθνη εν ονόματι του ιερού του λαού και του σπέρματος του εκλεκτού ανθρώπου του θελήματος του, του Αβραάμ.
Απο κεί και πέρα δέν υπάρχει για κανέναν άνθρωπο που τον πιστεύει σάν τον αληθινό και έναν Θεό έστω και άν μεταμορφώθηκε απο Θεό σφαγέα στον Θεό της ελεημοσύνης και της αγάπης. Αλλά απο τότε που έγινε αυτή η μεταμόρφωση λές και άνοιξε η γή και τον κατάπιε. Τον ψάχνουν στα αστέρια, στο φεγγάρι κάτω απο την γή παντού, άφαντος αυτός!!!
Τα έχει κάνει πλακάκια φαίνεται με τον Εωσφόρο και παίζουν τάβλι μαζί δέν υπάρχει άλλη εξήγηση.
AllienΜέλος
26/07/2005, 16:26:13
quote:

Έχω μία απορία!
Ας υποθέσουμε οτι ένας Βουδιστής, ενήμερος για τον Χριστιανισμό και τα δόγματα του αλλά πιστός Βουδιστής, διάγει μια ζωή ενάρετη, τίμια, βοηθάει τους συνανθρώπους του κι έχει μέσα του αγάπη για τον καθένα.
Με λίγα λόγια ζεί μια ζωή σύμφωνη με τα πρότυπα του Χριστιανισμού, όμως πιστεύει στον δικό του Θεό.

Θα κριθεί σύμφωνα με το Νόμο, όχι με τη Χάρη. Τη Χάρη την δέχεται όποιος πιστεύει.

Α.

Lilith N.Μέλος
27/07/2005, 13:42:57
quote:

Έχω μία απορία!

ΓΙΑ ΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ ΘΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΚΟΛΑΣΗ.
ΒΑΣΗ ΛΟΓΙΚΗΣ ΟΜΩΣ, ΑΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΝΑΡΕΤΟΣ, ΤΙΜΙΟΣ Κ.Λ.Π, ΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΘΑΝΑΣΙΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ, ΤΟΤΕ ΟΤΝ ΠΕΘΑΝΕΙ ΘΑ ΜΕΙΝΕΙ ΑΘΑΝΑΤΟΣ!!

27/07/2005, 14:08:34
Οπότε κι εγώ που είμαι άθεος με αυτή τη λογική μπορεί να πάω στον Παράδεισο....

In the shadows I shall be lost again...