- ΑΠΟΡΙΕΣ - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
[/quote]
Η δυτική Ευρώπη, αφού φίμωσε τους χριστιανούς και τους έβαλε σε μια γωνιά, πάτησε πάνω στον Ελληνικό πολιτισμό και απογειώθηκε.![]()
XM? απογειωθηκε? AX NAI ME TA ΦTEPA TOY IKAPOY. Πως μου ξεφειγε.
Συγνωμη φιλε μου συνοδινε.![]()
![]()
quote:
XM? απογειωθηκε? AX NAI ME TA ΦTEPA TOY IKAPOY. Πως μου ξεφειγε.
Συγνωμη φιλε μου συνοδινε
...Έπ...ο franandy2001...
Καλώς τον κι άργησες. Τι λέει; Εντάξη; Στον μάνατζερ πήγες; Σταγόνες έβαλε; Βλέπεις καλύτερα τώρα; Μπράβο χαίρομαι..!
Τι θα γίνει όμως, θα πέφτεις συνέχεια μπροστά στα πόδια μου;
Θα σε τσαλαπατήσω στο τέλος.
Πάνε καλύτερα να παίξεις με κανέναν άλλον.
Να, ο Μακεδών μου είπε ότι έχασε το σκυλάκι του. Πάνε μ΄αυτόν να παίξεις. Άν δεν του αρέσει η ράτσα σου, ξαναγυρνάς σε μένα.
Κάτι μου λέει ότι θα σε χρεωθώ με "108". (Το 108 ή το 105 ήταν στο στρατό;) Δεν θυμάμαι πέρασαν τόσα χρόνια.
Έχεις και χιούμορ κοντά στα άλλα. Όλα τα έχεις, το χιούμορ ήταν το μόνο που σου έλειπε. Στα άλλα όλα είσαι τέλειος.
Δεν πειράζει, κοντά σε μένα θα μάθεις πολλά. Θα σε κάνω εγώ, έναν μικρό Συνοδινό. Θα τρίβουν τα μάτια τους οι άλλοι που τώρα γελάνε...
Άντε τώρα καληνύχτα. Αύριο πάλι.
ENTAΞΕΙ ΦΙΛΕ ΣΥΝΟΔΙΝΕ ΔΕΝ ΘΑ ΑΣΧΟΛΟΥΘΩ ΜΕ ΤΗΣ ΜΑ.....ΕΣΟΥ ΠΟΥ ΓΡΑΦΕΙΣ.
quote:
1. Οι τόποι καταγωγής σου είναι ένας υπερβολικά «βαρύς συνδυασμός» Μεγάλη η ευθύνη να τους τιμήσεις δεόντως. Ελπίζω να το καταφέρεις !!2. Ολοι αναρωτιόμαστε για τα ίδια πράγματα. Ολοι ευχόμαστε να μπορούσαμε να έχουμε βέβαιες απαντήσεις στα αιώνια ερωτήματά μας. Υπάρχει κάτι μετά το θάνατο? Υπάρχει ένας θεός που ασχολείται μαζί μας? Υπάχει ένα μέρος του ευατού μου που λέγεται ψυχή ? Αυτή η ψυχή θα επιζήσει πιο πέρα από το σάπισμα του σώματός μου? Εχω ελπίδα να ξανάρθω εδώ κάτω? Υπάρχει ελπίδα να μην τελειώσω εδώ έτσι άδοξα και άχρηστα μια ζωή που μου δόθηκε χωρίς να ρωτήσω και που μου αφαιρείται επίσης χωρίς να με ρωτήσει κανείς? Γιατί είμαι εδώ? Τι βρίσκεται εκεί πάνω? Οι νεκροί μου με βλέπουν από κάπου? Εγώ υπήρξα ξανά? Με διαφορετική δυνατότητα έκφρασης όλοι μέσα μας έχουμε αυτή τη σκιά να μας βαραίνει , αιωρούμενη, αιώνια.
3. Ο Ιησούς και όποιος φωτισμένος άνθρωπος μίλησε για το καλό της ανθρωπότητας, δεν απαίτησε ποτέ κανείς να τον "λατρέψει και να τον προσκυνάει". Δεν απαίτησε να γίνει αντικείμενο εμπορευματοποίησης. Δεν απαίτησε πολύ περισσότερο να δημιουργήσει συναίσθημα τρομοκρατίας και ντροπής στους ανθρώπους.
Γεια σας,
Αγαπητή Βασιλική, εκτός από Ιταλικά, μην μου πεις πως ομιλείς κάποια αρχαία τοπική διάλεκτο. Η μητέρα μου και η Θεια μου, μιλάνε μεταξύ τους, όταν λένε τα μυστικά τους! ![]()
Εχω λίγο χρόνο λόγο εργασίας, μα καθότι έχεις και Σπαρτιατικό αίμα, θα με καταλάβεις και με λίγα. Έγραψες πως έχεις αρκετές μεταφυσικές εμπειρίες, και που ίσως οι (πιστεύοντας) δεν έχουν. Μην αμφιβάλεις.
Η προσωπική εσωτερική κάθαρση, ξεκίνησε κάπου στα 23. Μέχρι τότε το γλέντησα, και ίσως το παραγλεντησα.
Γύρω στα 26, ένας ορθόδοξος χριστιανός παπάς, είχε γίνει φίλος και συνομιλητής σε θέματα που αφορούν τις απορίες σου, (στο 2).
Ήταν τέρας μορφώσεως, μίλαγε πολλές γλώσσες, και φυσικά γνώριζε πολύ καλά, όχι μόνο τον Παύλο, μα και τον Αυγουστίνο όπως και όλους τους πατέρες. Έτσι βρήκα κάποιο, που σιγά σιγά, έγιναν οι δικές μου απορίες και δικές του, μιας και παρατηρούσα, πως τον ταρακουνούσαν τα λόγια μου.
Έχω μια ιδιαίτερη ευαισθησία, αυτή του να νοιώθω τι νοιώθει ο άλλος, έτσι, μια μέρα σε κάτι τραβηγμένο από μέρους του, (ένοιωσα τι ένοιωθε), του είπα πως είχε δίκαιο αυτός, πως ο Χριστός ήταν ο Δρόμος του, και να συνεχίσει στην πίστη του.
Έκλεγε σαν μωρό παιδί, ήταν και ο τελευταίος διάλογος μαζί του, όπως και με κάθε κληρικό.
Το ίδιο βράδυ, είδα σαν σε όραμα τον Ιησού να περπατάει δίπλα μου, σε ένα πανέμορφο κήπο, μέσα στην κατάλευκη στολή του και να μου χαμογελά. Φτάσαμε σε μια πηγή που γινόταν ένα πλατύ ποτάμι, με άφθονα νερά που κυλούσαν ήρεμα και φαινόταν σαν να χυνόντουσαν στο βάθος μέσα σε ένα θεόρατο Ήλιο. Μπροστά στην πηγή χωρίσαμε, ο Χριστός πήγε το δεξι πλευρό του ποταμού, και εγώ στο αριστερο. Προχωραγαμε και κάθε τόσο τον κοίταζα που μου χαμογελούσε.
Από τότε, αν πηγαίνω στην εκκλησία, πηγαίνω συνήθως όταν μέσα δεν είναι κανένας.
Συντονίζομαι με την υπάρχουσα ησυχία, όλο μου το είναι, είναι ήσυχο, κάθομαι για λίγη ώρα, και μετά φεύγω.
Ούτε προσευχές, ούτε κεριά, ούτε παρακάλια, ούτε τάματα, ούτε σταυροί, τίποτα από όσα γνωρίζουμε.
Μην ξεχνάς, πως ούτε ο Χριστός (προσευχόταν), μαζί με τον κόσμο.
Τώρα για το 2,
όποια απάντηση πάρεις από κάπου, δεν πρόκειται να σε γεμίσει. Μιας και από τον τρόπο γραφή σου, καταλαβαίνω πως είσαι πρακτικό μυαλό, γράφω λίγα, σκέψου τα.
Αυτό που έκανα και συνεχίζω, είναι να γνωρίσω ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες που έχω σαν άνθρωπος.
Είναι λίγες, εύκολα τις βρίσκεις και εσύ.
Σε εμένα είναι, Φαγητό (λιτό), Στέγη, και ιματισμός.
Όλα τα άλλα, είναι αναγκαία, (αυτοκίνητο, βιβλία, μουσική, κουλτούρα κλπ κλπ), ανήκουν στη σφαίρα του χρήσιμου, μα με προεκτάσεις προς το (θέλω δεν θέλω).
Όταν οι αναγκαία κατανοηθούν, (δεν εξαρτάσαι δηλαδή) αρχίζεις και τα βλέπεις, μάλλον καλύτερη σαν έκφραση είναι, αρχίζεις και προλαβαίνεις την κίνηση της επιθυμίας, ενώ τώρα, στους περισσότερους από εμάς, η επιθυμία παρουσιάζεται σαν πάθος, και μάλιστα σε διάφορες μορφές.
Μην βάλεις στο μυαλό σου μια κατάσταση δίχως επιθυμίες, δεν γίνεσαι φυτό, απλά έχεις επίγνωση της κίνησης της, και ο χώρος που είναι καταλυμένος τώρα, στην ψυχη/μυαλο από αυτές, (το βλέπεις από τις σκέψεις, μιας και οι σκέψεις, είναι επιθυμία), είναι ελεύθερος.
Τότε μόνο βιώνεις πραγματική ελευθερία, υπάρχει δηλαδή ατελείωτος χώρος μέσα, (ησυχία) να παρατηρήσεις, να αντιληφθείς μα και να βιώσεις, τις απορίες σου.
ΑΡΚΑΔΙΑ ΑΝΘΗΣΜΕΝΗ, ΕΥΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΟΝΕΙΡΟ!
Edited by - ΠΛΑΤΩΝΑΣ on 22/03/2007 07:49:21
quote:
Αγαπητή Βασιλική, εκτός από Ιταλικά, μην μου πεις πως ομιλείς κάποια αρχαία τοπική διάλεκτο. Η μητέρα μου και η Θεια μου, μιλάνε μεταξύ τους, όταν λένε τα μυστικά τους!
Μέχρι και τη γενιά του πατέρα μου μιλάγανε αυτή τη περίεργη γλωσσα. Οταν πήγα στα χωριά της Κάτω Ιταλίας ε τότε είδα ότι υπάρχουν πολλοί που μιλάνε αυτή την αρχαία διάλεκτο (εκεί δε μόνο αυτή μιλάνε )!
quote:
Εχω λίγο χρόνο λόγο εργασίας, μα καθότι έχεις και Σπαρτιατικό αίμα, θα με καταλάβεις και με λίγα. Έγραψες πως έχεις αρκετές μεταφυσικές εμπειρίες, και που ίσως οι (πιστεύοντας) δεν έχουν. Μην αμφιβάλεις.
Ακριβώς επειδή έχω πρακτικό μυαλό και δεν έψαχνα ποτέ μου να είμαι κάτι άλλο εκτός από άνθρωπος (δηλαδή γκουρού, μάγος , ταχυδακτυλουργός, ενδιάμεσος με εξωγήινους ,διαβόλους, τριβόλους!!!.) ότι και να συμβεί – ανεξήτητο – προσπαθώ να το εξηγήσω με ένα τρόπο που να συνδυάζει τη λογική χωρίς βέβαια να αγνοώ το ένστικτο, η ακόμα και να δεχτώ ότι απλά συνέβη.
Τώρα βέβαια αυτό σε κύκλους εσωτεριστών μεταφράζεται με άλλα λόγια. Προσωπικότητα ανώριμη.
Κάποιος τέλος πάντων που κάτι μυρίζεται αλλά δεν έχει το πνευματικό επίπεδο ακόμα να κατανοήσει.
Σε μερικούς ανθρώπους που ασχολουνται με τέτοια πράγματα (όχι όλοι) είναι ανήκουστο να ακούσουν τη φράση «σε τελική ανάλυση δεν καίγομαι να επικοινωνήσω και με τον άλλο κόσμο, όταν θα έρθει η ώρα θα γίνει, τώρα ποσώς με νοιάζει ακόμα κι αν μπορούσα » Οταν το λές νομίζουν ότι είναι ψέμμα και δικαιολογία. Οσον αφορά εμένα είναι η απλή αλήθεια.
Αλλωστε έχω γνωρίσει απίστευτα πράγματα σε εντελώς ασήμαντους και αφανείς ανθρώπους , σε ανυποψίαστο κόσμο που συνάντησα σε εντελώς συνηθισμένα μέρη. Πολλοί ήταν αγράμματοι. Ολες οι απαντήσεις στις απορίες μας κυκλοφορούν εδώ κάτω ελεύθερα. Τώρα αν θα τις δούμε αυτό είναι άλλη συζήτηση.
quote:
Από τότε, αν πηγαίνω στην εκκλησία, πηγαίνω συνήθως όταν μέσα δεν είναι κανένας.
Συντονίζομαι με την υπάρχουσα ησυχία, όλο μου το είναι, είναι ήσυχο, κάθομαι για λίγη ώρα, και μετά φεύγω.
Το κατανοώ αυτό που λες. Εγώ δεν πηγαίνω σε εκκλήσίες, έχω όμως μέρη που τα θεωρώ σαν «ναούς». Στη Ρώμη ήταν πιο εύκολο είχε (κυρίως στο κέντρο) άπειρα μυστικά σοκάκια και πλατείτσες που και η παραμονή μόνο εκεί σε οδηγούσε σε μια άλλη πραγματικότητα
quote:
Σε εμένα είναι, Φαγητό (λιτό), Στέγη, και ιματισμός.
Αν προσθέσεις τα βιβλία, και το κινηματογράφο, άντε κι ένα παλιό υπολογιστή για να γράφω στα φόρουμ είναι όλα τα υπάρχοντά μου ευτυχώς
Δεν έχω τίποτα , δεν ελπίζω σε τίποτα , είμαι ελεύθερος!
Λέω ν’ανοίξω ένα blog για την Αρκαδία . Θα σε ειδοποιήσω!

quote:
Το ίδιο βράδυ, είδα σαν σε όραμα τον Ιησού να περπατάει δίπλα μου, σε ένα πανέμορφο κήπο, μέσα στην κατάλευκη στολή του και να μου χαμογελά. Φτάσαμε σε μια πηγή που γινόταν ένα πλατύ ποτάμι, με άφθονα νερά που κυλούσαν ήρεμα και φαινόταν σαν να χυνόντουσαν στο βάθος μέσα σε ένα θεόρατο Ήλιο. Μπροστά στην πηγή χωρίσαμε, ο Χριστός πήγε το δεξι πλευρό του ποταμού, και εγώ στο αριστερο. Προχωραγαμε και κάθε τόσο τον κοίταζα που μου χαμογελούσε.Από τότε, αν πηγαίνω στην εκκλησία, πηγαίνω συνήθως όταν μέσα δεν είναι κανένας.
Συντονίζομαι με την υπάρχουσα ησυχία, όλο μου το είναι, είναι ήσυχο, κάθομαι για λίγη ώρα, και μετά φεύγω.Ούτε προσευχές, ούτε κεριά, ούτε παρακάλια, ούτε τάματα, ούτε σταυροί, τίποτα από όσα γνωρίζουμε.
Μην ξεχνάς, πως ούτε ο Χριστός (προσευχόταν), μαζί με τον κόσμο.
Πολύ συγκινητική η περιγραφή του οράματος σου!
Κάποιες καταστάσεις που μας συγκίνησαν βαθειά, μας οδηγούν στην εκκλησία, αλλά , όπως λες, πιό βαθειά και έντονα μπορεί κανείς να επικοινωνήσει με το " θείον" ( όπως το καταλαβαίνει ο καθένας μας αυτό) σε μια κατάσταση απόλυτης ηρεμίας - η εκκλησία προσφέρεται γι αυτό όταν είναι άδεια - ηρεμία, ησυχία, σαν οι θόρυβοι απο τη βουή της πόλης ξαφνικα να μην υπάρχουν, χαμηλά φωτα, κτλ.
_ Πάντως εγώ ανάβω και κανένα κερί, απλά γιατί μ΄ αρέσει να βλέπω τη μικρή φλογίτσα μέσα στο μισοσκόταδο..
Vasiliskos,
quote:
Ακριβώς επειδή έχω πρακτικό μυαλό και δεν έψαχνα ποτέ μου να είμαι κάτι άλλο εκτός από άνθρωπος (δηλαδή γκουρού, μάγος , ταχυδακτυλουργός, ενδιάμεσος με εξωγήινους ,διαβόλους, τριβόλους!!!.) ότι και να συμβεί – ανεξήτητο – προσπαθώ να το εξηγήσω με ένα τρόπο που να συνδυάζει τη λογική χωρίς βέβαια να αγνοώ το ένστικτο, η ακόμα και να δεχτώ ότι απλά συνέβη.Τώρα βέβαια αυτό σε κύκλους εσωτεριστών μεταφράζεται με άλλα λόγια. Προσωπικότητα ανώριμη. Κάποιος τέλος πάντων που κάτι μυρίζεται αλλά δεν έχει το πνευματικό επίπεδο ακόμα να κατανοήσει.
Σε μερικούς ανθρώπους που ασχολουνται με τέτοια πράγματα (όχι όλοι) είναι ανήκουστο να ακούσουν τη φράση «σε τελική ανάλυση δεν καίγομαι να επικοινωνήσω και με τον άλλο κόσμο, όταν θα έρθει η ώρα θα γίνει, τώρα ποσώς με νοιάζει ακόμα κι αν μπορούσα » Οταν το λές νομίζουν ότι είναι ψέμμα και δικαιολογία. Οσον αφορά εμένα είναι η απλή αλήθεια.
Θα συμφωνήσω μαζί σου ότι δεν έχει σημασία να επικοινωνήσουμε τώρα με τον άλλο κόσμο - Το ότι κάποια στιγμή θα γίνει, έίναι το μόνο σίγουρο!
- Η ενασχόληση με τον εσωτερισμό,έχει διαφορετικά κίνητρα για τον καθένα. Για παράδειγμα, η ανάγκη να βιώσει κανείς " εσω" εμπειρίες διαφόρων τύπων, όπως αλλαγμένες καταστάσεις συνειδητότητας με τεχνητά μέσα,η να ασχοληθεί με τη μαγεία - δηλαδή να επηρρεάζει ανθρώπους και καταστάσεις - προκύπτει μάλλον απο περιέργεια,απο ανάγκη για αυτοεπιβεβαίωση, και απο την ανάγκη για έντονες εμπειρίες γενικά - θα μπορούσε να είναι και το banjee jumping! Απλά, μερικοί διαλέγουν τον εσωτερισμό..
Ατίθετα, όπως λές, άνθρωποι απλοί, που δεν έχουν ασχοληθεί, τυχαίνει να έχουν εμπειρίες που σημειοδοτούν την αρχή μιας πορείας προς την κατανόηση της πραγματικής ουσίας της ζωής. Γι αυτούς γίνονται ξεκάθαρες καποιες αλήθειες, που απο κει και πέρα καθοδηγούν τα βήματα τους πρός αυτό που θα λέγαμε " φώτιση"..
quote:
Συνοδινός : Θρησκεία του Ευρωπαϊκού πολιτισμού, είναι οι Δώδεκα θεοί.Ο σύγχρονος πολιτισμός στην Ευρώπη γεννήθηκε στην Ελλάδα, που είχε για Θεούς της, τους "Δώδεκα". Η ελευθερία έκφρασης επίσης στην Ελλάδα, γνωστή διεθνώς με το όνομα "Δημοκρατία".
ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ?
Στην αρχαία Ελλάδα απλά γεννήθηκε, άν δέν έβγαιναν κάποια μεγάλα κεφάλια στην Ευρώπη μετά τον 18ο αι. θα παρέμενε εκεί που ήταν ... εννοώ επιστήμες με την καθαυτό έννοια όχι φιλοσοφία, πολιτική και τις υπόλοιπες πνευματικής μορφής επιστήμες.
quote:
Συνοδινός :
Ο Ελληνισμός, με τους Δώδεκα Θεούς του, μεγαλούργησε.
Με τον θεό των Χριστιανών, πάτωσε και αυτή την στιγμή είμαστε τελευταίοι.
Τυχαίο άραγε..; Σύμπτωση..;
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ, ΟΥΤΕ ΣΥΜΠΤΩΣΗ.
Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΜΕΙΝΕ 500 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΗ.
Αυτός είναι ο λόγος που πατώσαμε.
Μήπως κάτι τέτοιο θα έφερνε τη σύγκρουση μεταξύ των ανθρώπων; Μήπως, έχουμε ήδη τέτοιες συγκρούσεις στην ιστορία μας;
Ή μήπως χρησιμοποιούμε μια βάση (κάτι σαν και αυτό που αναφέρει ο Πλάτωνας) και γύρω από αυτή αναπτύσσουμε τη δική μας αντίληψη και "θεοθεωρία";

quote:
ΔΕΝ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΜΕ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ Η ΕΠΙΣΤΗΜΗ ΚΑΙ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ?
Στην αρχαία Ελλάδα απλά γεννήθηκε, άν δέν έβγαιναν κάποια μεγάλα κεφάλια στην Ευρώπη μετά τον 18ο αι. θα παρέμενε εκεί που ήταν ... εννοώ επιστήμες με την καθαυτό έννοια όχι φιλοσοφία, πολιτική και τις υπόλοιπες πνευματικής μορφής επιστήμες.
Εγώ δεν συμφώνησα κάτι τέτοιο.
Ο χριστιανισμός είναι συνδεδεμένος με τις επιστήμες.
Αφού επιβλήθηκε, τις αφόριζε και τις καταργούσε.
Ο ρόλος του λοιπόν, μεγάλης ιστορικής αξίας.
Η Ευρώπη έμεινε, τουλάχιστον, πεντακόσια χρόνια, μακριά από το μέλλον.
Κι αυτά τα χαμένα χρόνια στοιχίζουν και ίσως στοιχίσουν πολύ περισσότερο στο μέλλον της ανθρωπότητας.
Τα μεγάλα κεφάλια του 18ου αι. συγκρούστηκαν πρώτα με τον χριστιανισμό, τον φίμωσαν και τον περιόρισαν στα του οίκου του. Έτσι απέχτησαν την ελευθερία σκέψης και λόγου, που είχαν γνωρίσει από τούς Έλληνες συγγραφείς. Φιλοσοφία, πολιτική και επιστήμες, πάνε πακέτο. Το ένα συνδέεται με το άλλο, αλλιώς δεν επιτυγχάνεται ο πολιτισμός σε μια χώρα. θα πρέπει να "συμφωνούν" μεταξύ τους αυτά τα τρία. Τα μεγάλα κεφάλια της Ευρώπης, ήταν γνώστες και θαυμαστές του Ελληνικού πολιτισμού, δεν ξεκίνησαν από το μηδέν.
Την αξία του και την συμβολή του, την αναγνωρίζουν όλοι οι Ευρωπαίοι.
quote:
Η ΕΛΛΑΔΑ ΕΜΕΙΝΕ 500 ΧΡΟΝΙΑ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΥΡΩΠΗ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΘΩΜΑΝΙΚΟΥ ΚΑΘΕΣΤΩΤΟΣ ΠΟΥ ΗΤΑΝ ΥΠΟΤΑΓΜΕΝΗ.
Όταν ακούω τέτοιες φτηνές δικαιολογίες γυρίζουν τ΄άντερά μου.
Από το 1821 μέχρι σήμερα, έχουν στο μεταξύ περάσει 200 χρόνια.
Ακόμη οι Τούρκοι φταίνε..;
quote:
quote:
Όταν ακούω τέτοιες φτηνές δικαιολογίες γυρίζουν τ΄άντερά μου.
Από το 1821 μέχρι σήμερα, έχουν στο μεταξύ περάσει 200 χρόνια.
Ακόμη οι Τούρκοι φταίνε..;
Και εμένα γυρίζουν τα δικά μου άντερα όταν ακούω διάφορες φτηνές δικαιολογίες που δεν λαμβάνουν καθόλου υπόψη τον τουρκικό ζυγό και προσπαθούν να αλλοιώσουν τα πάντα προκειμένου να βγάλουν το άχτι τους με το Χριστιανισμό. Ίσως, αυτοί που εφευρίσκουν τις εν λόγω δικαιολογίες, να μας ήρθαν από το Σύριο και να μην γνωρίζουν την ιστορία του τόπου όπου και προσεδαφίστηκαν.
Ας μας πουν, επίσης, όσοι ήλθαν από το Σύριο, για το τι γνώριζε ο Δύση για τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό στην προ του Βυζαντίου εποχή (μιλάμε για τουλάχιστον 400 έτη);;
Μήπως τίποτα απολύτως;;
Μήπως η Δύση γνώρισε τον λαμπρό μας αρχαίο πολιτισμό από το τη έναρξη της Βυζαντινής εποχής και δώθε;
Όσον αφορά για το τι άποψη έχουν, αλλά και σχηματίζουν οι νεότεροι, ξένοι για τους αρχαίους Έλληνες, μπορούμε να πληροφορηθούμε και από όσα είπε και η, γνωστή πια σε όλους, Προμηθέα, σχετικά με το μάθημα ιστορίας, στο Πανεπιστήμιό της,
Μήπως θα πρέπει να μας ανησυχήσει λιγάκι αυτό ή ο μόνος μας καημός είναι πώς να βγάλουμε σκάρτο το Βυζάντιο και το Χριστιανισμό;