- ΚΑΜΠΑΛΛΑ - .-= Η ΨΥΧΗ =-.
quote:
Aγαπητοί φίλοι καλησπέρα.Θα ήθελα να μου απαντήσει κάποιος στην εξής απορία:
Yπάρχουν κοινά σημεία ανάμεσα στην Kαμπαλά και τον Eλληνικό ή τον Xριστιανικό μυστικισμό?Ή θα βρούμε το δρόμο ή θα τον δημιουργήσουμε
Η Καμπαλά είναι ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ η "Προφορική Παράδοση"
Κάθε τι λοιπόν που παραδίδεται ΠΡΟΦΟΡΙΚΑ και όχι γραπτά ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΣΕ να έχει σχέση...
Δε νομίζεις και σύ φίλε μου Ωάννες;;;
Νομίζω πώς ΚΑΤΕΞΟΧΗΣ ο Χριστιανικός Μυστικοσμός έχει να κάνει με τη Καμπαλά...
Γενικός ως ΤΕΧΝΗ έχει μεγάλο ενδιαφέρον και αν κάποιος ερευνά ΚΑΙ τον Τεκτονισμό, ο Μύθος του Χιράμ (μυητική οδός για το βαθμό του Διδασκάλου), έχει να κάνει με μια ΠΡΟΦΟΡΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ...
Για τα κατ'ιδίαν δε γνωρίζω, αν ξέρεις κάτι ενημέρωσέ μας...
Φιλικά,
Κέλσος ο Φιλαλήθης

quote:
Χαβώτ χα Λεβαβώτ
κι επειδή και κάποιοι άλλοι ίσως να αναρωτήθηκαν «τί είναι αυτό;»
έχω να πω τα εξής:
Το βιβλίο «Χαβώτ χα Λεβαβώτ» είναι η πρώτη γραπτή έκφραση των χασιδικών κινημάτων του 11ου (αν δεν απατώμαι) αιώνα στην Ισπανία. Η ελληνική ονομασία του είναι «Τα Καθήκοντα της καρδιάς». Το περιεχόμενό του, έχει να κάνει με τη ζωή του Πραγματικού Υπηρέτη του Θεού που αφοσιώνεται στην επικοινωνία μαζί του. Πρόθεση του συγγραφέα ήταν να συντάξει ένα κανόνα ηθικής συμπεριφοράς για τους Εβραίους. Τελικώς, επηρεασμένος και απο κάποια Σουφικά συγγράματα αλλά σαφέστατα και απο Νεοπλατωνικά φιλοσοφικά στοιχεία, έγινε ένα βιβλίο μυστικιστικών παραινέσεων.

Edited by - Oannes on 20/10/2003 20:46:03
http://www.geocities.com/Athens/Delphi/3839/judaica.html
http://www.crcsite.org/kabala_lib.htm
http://www.wisdomworld.org/additional/ListOfCollatedArticles/TheKabbalah-Part1of3.html
εαν εχετε τον χρονο πεστε μου ,τα σχολια σας για το ποσο αξιοπιστα ειναι τα site's που παραθετω,σας ευχαριστω:)
με απεραντο σεβασμο και αγαπη,ο μανος σας
Αν κι εφόσων σ ενδιαφέρει το θέμα αυτού του topic, ένα καλό βιβλίο (κατά την υποκειμενική μου πάντα άποψη) είναι το
«Εισαγωγή στην Καββαλά»
Συγγραφέας: Gershom Scholem, Εκδόσεις: Νέος Σταθμός

σε ευχαριστω,οπως εχεις κααλαβει ,δεν εχω εκφερει την γνωμη μου στο συγκεκριμενο θεμα,οχι γιατι δεν με ενδιαφερει,αλλα γιατι δεν το γνωριζω,θα κοιταξω να προμηθευτω το βιβλιο που προτεινεις,για να εχω τουλαχιστο μια ιδεα)))))))))))))
και παλι ευχαριστω

ευχαριστω παιδια
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΙΣΩΣ ΠΡΙΝ ΝΑ ΑΡΧΙΖΟΥΜΕ ΝΑ ΚΤΙΖΟΥΜΕ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΘΕΩΡΙΕΣ ΚΑΛΟ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΜΙΑ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΠΑΛΛΑ.
ΑΠΟ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΠΟΥ ΕΧΩ Η ΚΑΜΠΑΛΛΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑ.
ΜΑΛΙΣΤΑ ΠΕΡΙΕΧΕΙ ΚΑΙ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΙΘΡΑΙΣΜΟ.
ΤΗΝ ΕΦΕΡΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΗΣ Ο ΑΒΡΑΑΜ.
Η ΚΑΤΑΓΩΓΗ ΤΟΥ ΑΒΡΑΑΜ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ ΟΥΡ ΤΗΣ ΜΕΣΟΠΟΤΑΜΙΑΣ.
Η ΔΕ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΟΥ ΔΕΝ ΕΓΙΝΕ ΜΕ ΓΡΑΠΤΑ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΣΤΟΜΑ ΣΕ ΑΦΤΙ.
ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΠΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΒΡΑΙΩΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΣΧΕΔΟΝ ΑΝΑΠΤΥΧΘΗΚΑΝ ΠΟΛΛΕΣ ΣΧΟΛΕΣ.
ΟΙ ΚΥΡΙΟΤΕΡΕΣ ΕΙΝΑΙ ΤΗΣ ΙΣΠΑΝΙΑΣ , ΓΑΛΛΙΑΣ ΚΑΙ ΙΤΑΛΙΑΣ.
ΑΝΤΙΜΑΧΟΜΕΝΕΣ ΣΧΟΛΕΣ ΥΠΗΡΧΑΝ ΚΑΙ ΠΟΙΟ ΠΡΙΝ ΣΤΗΝ ΙΟΥΔΑΙΑ.
ΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΠΕΡΙΛΑΜΒΑΝΕΙ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΜΕΣΑ Η ΚΑΛΙΤΕΡΑ ΑΚΟΥΜΠΑΝΕ ΠΑΝΩ ΣΤΟ ΔΕΝΔΡΟ ΠΟΛΛΑ.
ΟΠΩΣ ΤΑ ΤΑΡΩ ΚΑΙ Η ΑΣΤΡΟΛΟΓΙΑ.
ΕΠΙΣΕΙΣ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΠΩΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΘΕ ΣΕΦΙΡΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΙΦΩΘ.
(Η ΑΡΝΗΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΟΥ ΔΕΝΔΡΟΥ)...
ΑΣ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΣΕ ΑΥΤΟ ΤΟ ΚΑΛΟ ΘΕΜΑ....
ΑΝΑΜΕΝΩ ΚΑΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ ΣΤΟΙΧΕΙΑ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.
quote:
Θα ήθελα να μου απαντήσει κάποιος στην εξής απορία:
Yπάρχουν κοινά σημεία ανάμεσα στην Kαμπαλά και τον Eλληνικό ή τον Xριστιανικό μυστικισμό?
εντελώς συμπτωματικά χθες έπεσε το μάτι μου σε ένα κειμενάκι, που συσχέτιζε ένα αρχαιοελληνικό κόσμημα -σκουλαρίκι νομίζω μηκυναικό- με την εβραική 7φωτη λυχνία -απεικόνηση, σύμβολο της Καμπαλά.
όσον αφορά τώρα βιβλία γιά την Καμπαλά,
έχω διαβάσει το "ο δρόμος της Καμπαλά" του Ζεβ Μπεν Σιμόν Χαλεβί, που χωρίς να ξέρω πολλά γύρω από τη σχετική βιβλιογραφία, το βρήκα εξαιρετικό. όχι μόνο γιά την "διδασκαλία" της καμπαλά καθαυτής, αλλά και γιά ορισμένα πιό "πρακτικά" κεφάλαια, που αφορούν έννοιες όπως η θέληση ή η πειθαρχία και ο τρόπος προσέγγισής τους -ως στόχοι- μέσα από την Καμπαλά.
ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΚΑΛΗ ΦΙΛΗ Avallon ΤΗΣ DION FORTUNE
ΠΙΣΤΕΥΩ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΠΟΛΥ ΚΑΛΗ ΑΡΧΗ ΓΙΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΕΙ ΑΠΟ ΚΟΝΤΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ.
ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΟΥΜΕ ΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟ ΑΛΛΑ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΑ ΟΤΑΝ ΚΑΝΕΙΣ ΤΟ ΓΝΩΡΙΣΕΙ ΘΑ ΕΧΕΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΕΣ ΔΙΕΡΓΑΣΙΕΣ ΠΟΥ ΚΡΥΒΟΝΤΑΙ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΑΥΤΟ.
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ
Το αρχαιοτερο φιλοσοφικο συστημα γνωσης που κατεχει η ανθρωποτητα.
Το βρισκουμε στην πρωταρχικη του μορφη σε ολους τους αρχαιους πολιτισμους.
Στις ΒΕΔΕΣ των Ινδιων, στην Φαραωνικη Αιγυπτο, στη Σουμεριακη μυθολογια, στο ΤΑΟ των Κινεζων, στους Χαλδαιους και τους Περσες του Ζωροαστρισμου.
Στην παλαιοτερη μορφη του βρισκεται στη ΓΕΝΕΣΗ και στο επος ΡΑΜΑΓΙΑΝΑ.
Ο Ιακωβος Μπαιμε κανει μια πολυ πλουσια αναλυση των καμπαλιστικων γνωσεων που περιλαμβανονται στη Γενεση του Μωυση.
Στην Ελλαδα το συστημα αυτο το πρωτοσυνανταμε στους Ορφικους Υμνους και αργοτερα στην Πυθαγορεια φιλοσοφια.
Η ΤΕΤΡΑΚΤΥΣ ειναι μια αλλη μορφη του καμπαλιστικου δεντρου.
Μετα τους Πυθαγορειους, οι Νεοπλατωνικοι περιλαμβανουν στα εργα τους
πολλα σπερματικα στοιχεια της καμπαλιστικης φιλοσοφιας.
Ο εμπλουτισμος και η σημερινη ομως αιγλη της ΚΑΜΠΑΛΑ, οφειλεται στους
Γνωστικους.
Ετσι εμπλουτισμενη ξαναπαραληφθηκε απο τους Εβραιους με παρα πολλους ορους Ελληνικους, οπως ο Αρχαγγελος ΜΕΤΑΤΡΟΝ, οι ΣΕΦΙΡΕΣ (ΣΦΑΙΡΕΣ), τα ΚΛΙΦΟΘ (ΚΕΛΥΦΗ)...
Μαλλιστα, οι Ορθοδοξοι Ιουδαιοι την θεωρουσαν ξενη και επικινδυνη για τη θρησκεια τους και φθασαν να κατηγορησουν τους Ελληνες οτι ηταν Ελληνικη διδασκαλια που αποσκοπουσε να αλλοιωσει τον ορθοδοξο Ιουδαϊσμο!
Οι μυημενοι ομως Ραβινοι "μυουνταν" σ' αυτη τη γνωση και μεσω αυτων διαδοθηκε κατα τον 11ο αιωνα στην Ευρωπη.
Η αγγελολογια της ΚΑΜΠΑΛΑ οφειλεται στο Ζωροαστρισμο, η πρακτικη Μαγεια στις Σουμεριακες και Χαλδαϊκες πρακτικες, η τελετουργικη μαγεια ελκει την καταγωγη της απο την Μινωικη Κρητη και την Αιγυπτο, η ΓΚΕΜΑΤΡΙΑ και το ΝΟΤΑΡΙΚΟΝ οφειλονται στους νεοπυθαγορειους και τους Γνωστικους και η θεουργια στους νεοπλατωνικους.
Ως φιλοσοφια της δημιουργιας ομως, παρουσιαζεται μονον στις Βεδικες γραφες και στην Ορφικη διδασκαλια.
Στο θεμα "ΟΡΦΙΚΑ-ΟΡΦΙΣΜΟΣ στην κατηγορια ΜΥΘΟΙ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ", θα προσπαθησω να αναπτυξω τις σχετικες αναφορες.
Εχουν γραφτει πολλα βιβλια για την ΚΑΜΠΑΛΑ.
Με διαφορα ομως απο τα αλλα το καλυτερο θεωρειται αυτο που ανεφερε η φιλτατη Avallon.
Ολο το συστημα της ΚΑΜΠΑΛΑ βασιζεται πανω σε μια ειδικη καταταξη των σφαιρων του πλανητικου μας συστηματος.
Οι ιδιοτητες που εχουν οι σφαιρες, για μας τους Ελληνες ειναι λιγο-πολυ γνωστες, γιατι ειναι οι ιδιοτητες των θεων της Ελληνικης θεογονιας.Αλλα και ο Χριστιανισμος εχει ενσωματωσει πολλες καμπαλιστικες δοξασιες, τις οποιες εχει διασωσει "καλυμμενες" μεσα στις διδασκαλιες του.Μεσα απο την ΚΑΜΠΑΛΑ θα μας αποκαλυφθει η αληθινη ταυτοτητα του ΥΙΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΥ και δεν εχει καμια σημασια αν τον ονομαζουμε ΔΙΟΝΥΣΟ η ΜΙΘΡΑ η ΩΡΟ η ΧΡΙΣΤΟ η ΑΠΟΛΛΩΝΑ η ΚΡΙΣΝΑ η με οποιοδηποτε αλλο ονομα.
Ακομα, οσοι κατεχουν καποιες στοιχειωδεις γνωσεις αστρολογιας, θα ξανασυναντησουν τις ιδιες ιδιοτητες των πλανητων στις καμπαλιστικες σφαιρες του κατωτερου κοσμου, του κοσμου μας.
Στη διαταξη των σφαιρων της ΚΑΜΠΑΛΑ, οι 22 "γραμμες" που ενωνουν μεταξυ τους τις σφαιρες, ειναι τα γνωστα 22 χαρτια του ΤΑΡΟ, συστημα μυητικο και μαντικο που αναπτυχθηκε στην αρχαια Αιγυπτο.
Η γνωστη μεγαλη ΑΡΚΑΝΑ.
Η καταταξη των καρτων ΤΑΡΟ πανω στο Καμπαλιστικο δεντρο, εχει μεγαλη σημασια για μυητικες διαδικασιες αλλα και για μαγικες πρακτικες και τελετουργιες.
Προσοχη ομως, γιατι εχουν αλλαξει τις θεσεις των καρτων-μονοπατιων.
Λεγεται οτι ο Μαθιου Μαδερς εδωσε προς τα εξω καποιες λανθασμενες κατανομες, καθιστωντας τα καμπαλιστικα δεντρα αχρηστα για τελετες.
Το ταγμα της χρυσης αυγης και αργοτερα ο Κροουλι, εχουν δωσει καποιες δικες του κατανομες των καρτων ΤΑΡΟ πανω στο δεντρο,οχι ομως σωστες.
Για διαλογισμο, το διαστρεβλωμενο δεντρο προκαλει συγχυση και για "αλλες" πρακτικες ειναι απο ανενεργο μεχρι επικινδυνο.
Η ΚΑΜΠΑΛΑ ειναι οτι πιο τελειο συστημα εχει ο ανθρωπος για να διεισδυσει στα βαθυτερα σημεια της γνωσης.
Καθε μυητικη σχολη για να εχει πρακτικο αποτελεσμα στους μαθητες της, οφειλει να ακολουθει τη μυητικη διαδικασια που διδασκει το δεντρο της γνωσης, το καμπαλιστικο δεντρο.
Καθε φιλοσοφια μπορει να ξεπερασει τον εαυτο της, ακολουθωντας τα μονοπατια του δεντρου της γνωσης.
Η ΚΑΜΠΑΛΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ.
θα αγοράσω αύριο κιόλας το βιβλίο της Dion Fortune.
σχετικά με τα ταρώ και την καμπαλά, ξέρεις που μπορώ να βρώ πληροφορίες;
Υ.Γ. στο βιβλίο που διάβασα γιά την καμπαλά, η καμπαλά ερμηνεύεται ως "ακολουθώ". βρίσκω και αυτή την ερμηνεία αρκετά ενδιαφέρουσα.
Σας παραθετω το παρακατω κομματι, τμημα μελετης που εχω ξεκινησει για την Καμπαλλα ελπιζωντας να βοηθησει λιγο την συζητηση :)
"Συστήματα όπως ο σαμανισμός και ο παγανισμός σου δίνουν μια ιδέα – σου μαθαίνουν πώς να αποκτάς εμπειρίες. Μετά από αυτό όμως θα πρέπει να αναπτύξεις το υπόλοιπο σύστημα μόνος σου βάση των δικών σου αναγκών. Η Σαμανιστικη και η Παγανιστικη θρησκεία έχουν πολλές αποτελεσματικές μεθόδους μέσα τους. Επίσης τείνουν να βασίζονται αρκετό συχνά σε ψευτο - καθησυχαστικές επιδράσεις για επιτυχία – αν και δεν είναι πάντα έτσι τα γεγονότα. Το να δημιουργήσεις το προσωπικό σου πλήρες σύστημα μπορεί να μην ακούγεται καθόλου δύσκολο στην αρχή, αλλά αν σκεφτείς πόσες διαστάσεις υπάρχουν στην ζωή θα καταλάβεις πόσο αμφίβολη αποστολή είναι πραγματικά. Με την ΚΑΜΠΑΛΑ μπορείς να χρησιμοποιήσεις την αποκορύφωση χιλιάδων ιδεών και ανακαλύψεων. "
Ελπιζω να βοηθησα λιγο την ροη της κουβεντας...
Strike like lightning and leave the thunder to those that like loud noises.

Πολλοί καμπαλιστές αντιμεταθέτουν τους δύο αρχαγγέλους, τον Μιχαήλ, που είναι στο κέντρο της Τιφερέθ με τον αντίστοιχο της Χοντ τον Ραφαήλ. Σε κάποιες εκδόσεις βλέπουμε στη θέση της Τιφερέθ τον Ραφαήλ και τον Μιχαήλ στη θέση του Ραφαήλ, κάτω στη Χοντ.
Κατά την προσωπική μου άποψη, η θέση της Τιφερέθ, η θέση του Ηλιου είναι θέση του αρχάγγελου Μιχαήλ. Είναι εκείνος που διώχνει τα σκοτάδια και αφήνει να φανεί το φέγγος της μέρας.
Θα ήθελα την άποψή σας...

Η Τιφερεθ (Tipareth) βρισκεται ακριβως στην μεση του δεντρου και ενωνεται απευθειας με ολες τις σεφιρες εκτος απο την Malkuth. Ισσοροπει ολους τους υπολοιπους κοσμους και στεκεται ακριβως αναμεσα στην σεφιρα Kether - η οποια αντιπροσωπευει την απολυτη ενοτητα - και την σεφιρα Malkuth - η οποια αντιπροσωπευει την ατομικοτητα. Η Τιφερεθ ειναι η σεφιρα της χαρης και της ομορφιας. Μια ομορφια η οποια μπορει να επελθει μεσα απο το Φως, μεσα απο την κατανοηση του μυαλου και των σκεψεων μας... η ομορφια η οποια θα μεγαλωνει μαζι με την πιστη μας ως προς το εργο μας. Και ολα αυτα τα αντιπροσωπευει ο Αρχαγγελος Ραφαηλ.
Η Χοντ (Hod) ειναι ο κοσμος στον οποιο μπορουμε να φιλτραρουμε και να αρχισουμε να αναλυουμε τις αντανακλασεις του Θειου στην δικη μας κοσμοθεωρια. Η Hod ειναι ο κοσμος της νοητικης ικανοτητας και η ιδιοτητα της ειναι η αφοσιωση και η συλλογη γνωσης απο το ερευνητη. Στον κοσμο αυτο το Εγω μας καταπνιγετε και διαμορφωνονται τα ενστικτα μας βαση των φυσικων νομων και των νομων της ευγενειας.
Για ολα αυτα χρειαζομαστε κατα πρωτον την φλογα του ενθουσιασμου και την ενεργεια για να προχωρησουμε. Αυτο ακριβως κανει και ο Αρχαγγελος Μιχαηλ - προκαλει τον ενθουσιασμο μας χρησιμοποιωντας το ραβδι του απο το οποιο αντιπροσωπευει την εννοια του κουραγιου ποθ χρειαζομαστε ωστε να καταφερουμε να εξαλιψουμε τους φοβους μας, το εγω μας και να μπορεσουμε να προχωρησουμε προς τα πανω.
Ελπιζω να μην τα εχω μπερδεψει !!!!
Μάρα
Η Σεναριογράφος

Θα με ενδιεφερε βεβαια να ακουσω και την βαση της δικης σου σκεψης...καθως βεβαιως και των υπολοιπων ![]()
Μάρα
Η Σεναριογράφος