- ΠΙΣΤΟΣ Η ΑΘΕΟΣ? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
Ας αρχίσουμε ξανά την συζήτηση μας με ΘΕΜΑ ΠΙΣΤΟΣ Η ΑΘΕΟΣ
Καταρχάς πριν απαντήσω στον ΨΗΛΟ θα ήθελα να επισημάνω ότι στο θέμα δεν μας ενδιαφέρει μια συγκεκριμένη Θρησκεία ούτε κάποιος συγκεκριμένος Θεός.
Η ουσία της ερώτησης του Velissariou είναι κατά πόσο ένας άπιστος ή άθρησκος είναι και άθεος. Συνεπώς το ερώτημα είναι εννοιολογικό και όχι Θρησκευτικό.
Σαν έννοια η Θρησκεία είναι ρητή και ξεκάθαρη. Δηλαδή τι εννοώ είτε είσαι πιστός της Θρησκείας ακολουθώντας πλήρως τα κηρύγματα της και τους νόμους της είτε δεν τα ακολουθείς. Δεν υπάρχουν σε αυτά τα πράγματα η περιοχή που λέμε ΓΚΡΙ με τις διάφορες αποχρώσεις του. Όταν κάποιος πιστός μιας Θρησκείας λεει είμαι στην τάδε Θρησκεία αλλά εντάξει μην τρελαινόμαστε και όλας κάνω και λίγο τα δικά μου τότε απλά ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΕΛΟΣ ΤΗΣ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ.
Είναι φυσιολογικό ότι ο περισσότερος κόσμος να μην μπορεί να ταυτιστεί με μια Θρησκεία στις μέρες μας μια και δεν μπορούν να τον εκφράσουν. Ο λόγος απλός γράφτηκαν πριν πολλούς αιώνες από ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ για να χειραγωγήσουν την τότε κοινωνία με τον ΑΠΟΛΥΤΟ ΤΡΟΜΟ της μετά θάνατο ζωής στην "ΚΟΛΑΣΗ". Συνεπώς άλλο τα πιστεύω τότε και άλλα τώρα. Όμως μια Θρησκεία δεν μπορεί να αλλάξει εντελώς ώστε να ανταποκρίνεται στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ της κάθε εποχής μια και αυτό παρουσιάζει την "ΘΕΟΤΗΤΑ" της σαν μια οντότητα που εξελίσσεται και αυτό απλά δεν γίνεται, χαλάει το IMAGE.
Τι θέλω να πω με αυτό ότι σχεδόν όλοι (για να μην πω όλοι) στον Δυτικό Κόσμο τουλάχιστον πιστεύουν σε μια Θεότητα μιας Θρησκείας αλλά δεν είναι ΠΙΣΤΟΙ της Θρησκείας αυτής.
Σύμφωνα με τα Ιερά Βιβλία είναι είτε Αιρετικοί είτε Άπιστοι. Παρά όλα αυτά οι συγκεκριμένοι Αιρετικοί και Άπιστοι πιστεύουν στον Θεό της συγκεκριμένης Θρησκείας.
Άρα το δίλημμα ΠΙΣΤΟΣ ή ΑΘΕΟΣ δεν στέκει σε αυτές τι περιπτώσεις.
Όμως υπάρχουν και αρκετοί που δεν πιστεύουν σε καμιά από τις Ανώτερες Οντότητες που αναφέρονται οι Θρησκείες. Είναι και αυτοί Άθεοι; Όχι γιατί άπλά πιστεύουν σε μια ανώτερη δύναμη όπως ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ η Φύση
Άρα ούτε εδώ το δίλημμα ΠΙΣΤΟΣ ή ΆΘΕΟΣ στέκει
Πριν κάποιοι αγαπητοί συνομιλητές ερωτήσουν και "την Φύση ποίος την έφτιαξε" κάποιος μπορεί να ρωτήσει το ίδιο και για την δικιά του Θεότητα. Δηλαδή "ποίος ήταν ο δημιουργός αυτής της Θεότητας". Άρα η συγκεκριμένη ερώτηση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν ΑΠΟΔΕΙΞΗ ισχύος μιας ΘΕΟΤΗΤΑΣ αφού κάποιος πρέπει πάντα να είναι ο ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΣ. Άλλα αυτό είναι μια άλλη υπόθεση για ένα άλλο θέμα και όχι για το συγκεκριμένο.
Τώρα επιτρέψτε μου να κινηθώ εκτός θέματος ξανά απαντώντας κάποιες ερωτήσεις που μου έγιναν.
Ψηλός
"GDS1,μην τα παίρνεις"
Δεν τα πήρα και αν φάνηκε αυτά από τα λεγόμενα μου ζητάω συγνώμη
Ψηλός
"με μπέρδεψες λίγο με τα όσα λες και δεν καταλαβαίνω ποιες είναι τελικά οι προσωπικές σου απόψεις. Για παράδειγμα ο Angelos ξεκαθάρισε τη θέση του"
Αναφέρεσαι και εσύ και ο Velissarios στην προσωπική μου άποψη περί Θρησκείας και Θεού. Ο συζητητής Angelos όπως και άλλα μέλοι της συζήτησης είπαν τι πιστεύουν. Προσωπικά η προσωπική μου γνώμη στο ποία Θρησκεία Πιστεύω (αν πιστεύω) και σε ποιόν Θεό πιστεύω (αν πιστεύω) δεν οφέλη την συγκεκριμένη συζήτηση ούτε βοηθάει στην επίτευξη ενός παραγωγικό συμπεράσματος. Το θέμα είναι
ΠΙΣΤΟΣ ή ΑΘΕΟΣ
Στο συγκεκριμένο θέμα έχω δώσει αναλυτικά την απάντηση μου πολλές φορές. Το ξανά επαναλαμβάνω δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα γιατί οι έννοιες (για εμένα) είναι διαφορετικές και όχι αντίθετες.
Ψηλός
"Έχεις δίκιο ότι ξεφύγαμε από το θέμα αλλά και τα άλλα που συζητάμε κάποια συνάφεια έχουν με το όλο θέμα μας."
Χαίρομαι που συμφωνείς και η Γεωμετρία είναι συναφή σε μια συζήτηση της Τριγονωμετρίας αλλά όταν μιλάμε για τρίγωνα μιλάμε για τριγονωμετρία και όχι για γενικά θεωρήματα της Γεωμετρίας.
Ψηλός
"Τελικά εσύ τι έχεις να πεις για τον ορισμό που έδωσε ο Σβάμπε;;;"
Ο Schwabe έδωσε έναν ορισμό του Θεού εγώ συμφωνώ με τον ορισμό (όπως έχω ξανά αναφέρει) με τον ορισμό του Gigeni.
Ψηλός
"Εγώ προσπαθώ να απαντώ στις ερωτήσεις σου ξεκάθαρα."
Δεν το νομίζω, θέλεις μήπως να σου Θυμίσω όλα τα ερωτήματα που σου έχω θέσει και δεν έχει απαντήσει;
Ψηλός
"Όπως βλέπεις δεν φοβάμαι και ούτε ντρέπομαι να σου πω πως με εκφράζει ο Χριστιανισμός.
Θέλω να λέω ότι είμαι Πιστός Χριστιανός, αν και η ζωή που διάγω, δεν είναι Χριστιανική.¨"
Δεν είναι θέμα ντροπής ούτε θέμα φόβου είναι θέμα ΕΚΤΟΣ ΘΕΜΑΤΟΣ για αυτό και δεν απαντάω.
Παρά όλα αυτά η πρόταση σου είναι περίεργη ξεκινάς με το με Εκφράζει ο Χριστιανισμός (με εκφράζει ο Χριστιανισμός.) δηλαδή η πιο κοντινή θρησκεία στα πιστεύω σου είναι ο Χριστιανισμός. Αλλά θα ήθελες να είσαι ΠΙΣΤΟΣ (Θέλω να λέω ότι είμαι Πιστός Χριστιανός) αλλά δεν είσαι (αν και η ζωή που διάγω, δεν είναι Χριστιανική.¨"). Δηλαδή δεν είσαι ΠΙΣΤΟΣ της ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗΣ ΘΡΗΣΚΕΙΑΣ αλλά θέλεις. Άρα είσαι ΑΠΙΣΤΟΣ που Θέλει να ΠΙΣΤΕΨΕΙ. Σύμφωνα με την αποσαφήνιση του Velissariou είσαι ΑΘΕΟΣ που θέλει να ΠΙΣΤΕΨΕΙ στον ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΘΕΟ.
Μπάχαλο εεεε. Δυστυχώς όταν δίνουμε πληροφορίες που δεν απαιτούνται σε ένα θέμα αυτό είναι το αποτέλεσμα το ΜΠΑΧΑΛΟ και η ΓΡΑΦΙΚΟΤΗΤΑ.
Ψηλός
"Άρα εσύ λοιπόν δεν πιστεύεις σε εγκόσμιους Θεούς;
Δεν πιστεύεις σε εγκόσμιους θεούς αλλά σε κάποια ανώτερη δύναμη;
Δεν πιστεύεις ούτε σε θεούς ούτε σε ανώτερη δύναμη;
Τι πιστεύεις τέλος πάντων για τη δημιουργία, έχει δημιουργό;"
Άσχετες ερωτήσεις με το θέμα
Ψηλός
"αν θες, για να είμαστε στο θέμα και για να καταλάβω την προσωπική σου τοποθέτηση (μια που μιλάμε προσωπικά όλοι μας) πες μου τι πιστεύεις ή δεν πιστεύεις;"
Για το θέμα έχω ήδη απαντήσει. Το ξανάλεω ΟΧΙ δεν υπάρχει ο διαχωρισμός ΠΙΣΤΟΣ ή ΑΘΕΟΣ. Και μια που μιλάμε προσωπικά να πω ότι είναι η προσωπική μου άποψη.
ΛΑΘΟΣ ΕΓΩ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΑ ΕΤΣΙ.ΕΓΩ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΠΑ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΣΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΣ ΤΥΦΛΑ Η ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΑΓΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΒΙΟ.ΑΠΛΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ.
ΚΑΛΗΜΕΡΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΕΠΙΣΗΣ.
"ΛΑΘΟΣ ΕΓΩ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΠΑ ΕΤΣΙ"
ΛΑΘΟΣ;;;; Για δες τι έχεις πει;
Velissarios
"ΑΘΕΟΣ ΚΑΙ ΑΘΡΗΣΚΟΣ .... ΕΙΝΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ Η ΙΔΙΑ (ΕΝΝΟΙΑ)"
Εκτός αν αναιρείς. Αναιρείς;
Velissarie
"ΕΓΩ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΙΠΑ ΟΤΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ.ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΣΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΣ ΤΥΦΛΑ Η ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΑΓΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΒΙΟ.ΑΠΛΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ."
Ας ξεκινήσουμε με το "Εγώ είπα" άρα είναι η δική σου γνώμη αποκλειστικά. Γιατί το "Ιερό Βιβλίο" (Βίβλος) άλλα λεει. Στο θέμα της ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ (Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ) δεν υπάρχει πουθενά ΕΛΑΣΤΙΚΟΤΗΤΑ για αυτό υπάρχουν και τόσες αιρέσεις στον Χριστιανισμό, θέλεις να της απαριθμήσουμε μήπως;
Η συγκεκριμένη Θρησκεία είναι ξεκάθαρη ή κάνεις αυτά που σου λεει ή πας στην ΚΟΛΑΣΗ παλιό ΑΙΡΕΤΙΚΕ και ΑΘΕΕ.
Πάμε στην άλλη πρόταση τώρα "ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΣΤΟΝ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΘΕΟ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΣ ΝΑ ΓΙΝΕΣΑΙ ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ". Velissarie και εγώ Έλληνας είμαι με Ελληνική εκπαίδευση μην τρελαινόμαστε η συγκεκριμένη Θρησκεία προσπαθεί να σε κάνει τόσο ΚΑΛΥΤΕΡΟ όσο και ΟΙ ΝΟΜΟΙ του Ελληνικού Κράτους. Τι εννοώ; Σου λεει για να γίνεις καλύτερος άνθρωπος πρέπει να κάνεις 1,2,3,4,5, ......1.000.000.000.151 κτλ. Έτσι γίνεσαι καλύτερος άνθρωπος ακολουθώντας νόμους και κανόνες ΠΙΣΤΑ; Όχι απλά γίνεσαι νομοταγής.
Καλύτερος άνθρωπος γίνεσαι με το ΓΝΩΘΙ ΣΕΥΑΤΟΝ από εκεί ξεκινάει η εξέλιξη του ανθρώπου και δυστυχώ η συγκεκριμένη Θρησκεία δεν το αναφέρει πουθενά.
Αυτό μου άρεσε πολύ όμως "ΔΕΝ ΣΗΜΑΙΝΕΙ ΟΜΩΣ ΠΩΣ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΥΠΑΚΟΥΣ ΤΥΦΛΑ Η ΑΝΑΓΚΑΣΤΙΚΑ ΝΑ ΑΓΕΙΣ ΑΠΟΛΥΤΑ ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΟ ΒΙΟ."
Τυφλά υπακούς στους νόμους του Κράτους αν θέλεις να είσαι νομοταγής τυφλά υπακούς και τους νόμους μιας Θρησκείας αν θέλεις να λέγεσαι ΠΙΣΤΟΣ της.
και το φινάλε σου είναι πολύ ωραίο "ΑΠΛΑ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΕΧΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ."
Όχι δεν μπορείς πες το αυτό στον Παπά της ενορίας σου και θα σε στείλει για αφορισμό μέχρι να πεις την λέξη ΧΡΙΣΤΟΣ. Η θρησκεία της Ορθοδοξίας δεν σου δίνει αυτήν την δυνατότητα διάβασε το Ιερό Βιβλίο και αν το λεει πουθενά πες στο και σε εμένα. Μάλλον είσαι Αιρετικός και δεν το ξέρεις (ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ, ΓΝΩΘΙ ΣΕΑΥΤΟΝ κάτι ξέρανε οι αρχαίοι)
Είναι ξεκάθαρο πλέον είσαι ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ
Ρώτησαν κάποτε ένα αγιορείτη γέροντα. Τι είναι το Άγιον Όρος, γέροντα; Και αυτός απάντησε. « Χαρά γίνεται στον ουρανό επί ενί αμαρτωλό μετανοούντι». Εδώ έχουμε πολλούς που μετανοούν. Η μάλλον όλοι είμαστε μετανοούντες.
Στην καλύβα «Αγία Τριάς» της Σκήτης της αγίας Άννης ζούσαν πριν πολλά χρόνια πέντε κατά σάρκα αδελφοί. Από φθόνο του διαβόλου περιέπεσαν σε τέτοια φιλονικία μεταξύ τους ώστε ορισμένοι τους αποκαλούσαν ταραχοποιούς. Κάθε βράδυ όμως αυτοί έβαζαν μετάνοια μεταξύ τους και συγχωρούσε ο ένας τον άλλον. Παρήλθαν πολλά χρόνια σε αυτή την κατάσταση. Κάποτε δεν ακούγονταν τίποτα από την ταραχοποιών εκείνη καλύβα. Ούτε φωνή, ούτε ακρόαση. Ο Δίκαιος της Σκήτης πληροφορήθηκε στον ύπνο του την εκδημία των αδελφών και έτρεξε μαζί με άλλους πατέρες στην καλύβα τους να δουν. Οι πέντε εκείνοι αδελφοί ήσαν κεκοιμημένοι. Την στιγμή που έβαζαν μετάνοια μετά το Απόδειπνο και ζητούσε ο ένας στον άλλον συγγνώμη τους πήρε ο Θεός της συγγνώμης και των οικτιρμών. Σημείων δικαιώσεως και σωτήριας. Σημείων διορθώσεως και ανεξικακίας. Σημείων προσοχής σε αυτούς που καταλαλούν λάθρα κατά του πλησίον.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ.
Είπα πως το να είσαι Χριστιανός δεν είναι μια ιδιότητα.
Είναι ένας μακρύς δρόμος με πολύ "δουλειά" και "αγώνες".
Εγώ λοιπόν, σύμφωνα με τη ζωή που διάγω σήμερα και σε σύγκριση με αυτά που διδάσκει ο Χριστιανισμός, δεν μπορώ να πω πως είμαι Πιστός Χριστιανός.
Ελπίζω όμως πως μια μέρα θα καταφέρω να λέω αλλά και να είμαι Πιστός Χριστιανός.
Το Πιστός Χριστιανός όμως όπως το διδάσκει η διδασκαλία του Ιησού, και όχι όπως την εννοούν "ορισμένοι".
Και για να επιστρέψουμε στο θέμα, όπως πολύ σωστά λέει και ο φίλος GDS1, θεωρώ πως είναι απαραίτητο να αποδεχθούμε έναν κοινό ορισμό του Θεού.
Αν οι βάσεις από τις οποίες ξεκινά ο καθένας είναι διαφορετικές, τότε και το αποτέλεσμα θα είναι διαφορετικό.
Εγώ πάντως, επέμενα στην «εύρεση» κοινής ερμηνεία της λέξης Θεός και κάπου που κοίταξα κάτι λέει για ανώτερη δύναμη. Μήπως αυτές οι δύο λέξεις είναι που δεν αρέσουν σε μερικούς και αρνούνται να δούμε όλοι μαζί την ερμηνεία αυτής της λέξης;
Δεν μπορείς να δώσεις την ερμηνεία του άθεου όταν δεν έχεις πρώτα την ερμηνεία του Θεού. Το ξαναλέω, η λέξη Θεός προϋπήρξε της λέξης άθεος.
Φιλικά όπως πάντα
"ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΗ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΦΙΛΕ ΜΟΥ."
Αυτό δεν είναι Ελαστική Θρησκεία αυτό είναι ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ του Κατηχητικού. Πες μου σε παρακαλώ που αναφέρονται αυτά στην ΒΙΒΛΟ γιατί αυτό εκπροσωπεί (μάλλον είναι) η Θρησκεία και μην μου λες ΠΑΡΑΜΥΘΑΚΙΑ της Χαλιμάς που λένε άλλοι για να ΠΡΟΣΗΛΥΤΙΣΟΥΝ
Ψηλός
"θεωρώ πως είναι απαραίτητο να αποδεχθούμε έναν κοινό ορισμό του Θεού."
Συμφωνώ απόλυτα και όχι μόνο στον Ορισμό του Θεού
ΡΩΤΑ ΚΑΙ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΑΣ ΤΟΝ ΣΒΑΜΠΕ ΘΑ ΞΕΡΕΙ ΣΙΓΟΥΡΑ ΓΙΑΤΙ ΕΧΕΙ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΘΕΟΛΟΓΙΑ.
Σου λέει ότι το πρώτο και βασικό είναι ότι πρέπει να πιστεύεις στον Τρισυπόστατο Θεό. Αν πιστεύεις σε αυτόν τότε θεωρείσαι μέλος της εκκλησίας. Από κει και πέρα, δεν μπορείς να ζεις σύμφωνα με τους δικούς σου κανόνες, αλλά σύμφωνα με τους κανόνες της εκκλησίας.
Επειδή, όμως, αυτοί οι κανόνες είναι πολύ αυστηροί (εξάλλου μπήκαν σε άλλες εποχές), η ίδια η εκκλησία σου δίνει το περιθώριο να ακολουθήσεις όσο περισσότερους μπορείς κατά την διάρκεια της ζωής σου. Μέχρι την στιγμή του θανάτου σου όμως, όπου εκεί θα πρέπει να μετανοήσεις για τις παραλήψεις σου (άρα τις αμαρτίες σου) και να σου δώσει το συγχωροχάρτι (παλιά συνήθεια) για να πας στον Παράδεισο.
Αρα πολλοί κανόνες έχουν χάσει σήμερα την ισχύ τους, έτσι κι αλλιώς, και κανένας (εκτός από πολύ αυστηρούς ιεράρχες) δεν σου ζητάει να τους τηρείς κατά γράμμα.
Αν όμως αυτοί οι κανόνες αντανακλούν τον Λόγο του Θεού, τότε πρώτοι αμαρτωλοί είναι οι ιεράρχες που δεν επιμένουν στην τήρησή τους και δεύτεροι οι πιστοί που βολεύονται. Εκτός κι αν δεν αποτελούν τον Λόγο του Θεού, οπότε μπορούμε κατά βούληση να τους υιοθετούμε ή να τους αγνοούμε.
Καμιά φορά αναρρωτιέμαι τι νόημα έχει η μετάληψη κάποιου μελλοθάνατου φονιά στις φυλακές. Συνήθως αυτός ζητάει συγχώρεση όχι επειδή το εννοεί πραγματικά, αλλά επειδή δεν έχει τίποτα να χάσει.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΝΕΙΩΣΕΙ ΘΥΜΗΣΟΥ ΤΟΥΣ 2 ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ.ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΕ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤανοια.
Ο ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΟΣΕΣ ΠΑΡΑΤΑΞΕΙΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΩΝ ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΕΧΟΥΝ ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΨΕΙΣ ΠΑΝΩ ΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΟΤΑΝ ΛΟΙΠΟΝ ΔΕΙΣ ΜΕ ΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΕΙΣ ΤΟΤΕ ΘΑ ΞΕΡΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΙΑ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΕΙΣΑΙ
Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του
Edited by - gigenis on 26/05/2005 15:21:50
quote:
ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΞΕΡΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΝ ΤΟ ΕΧΕΙ ΜΕΤΑΝΕΙΩΣΕΙ ΘΥΜΗΣΟΥ ΤΟΥΣ 2 ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΔΙΠΛΑ ΣΤΟΝ ΙΗΣΟΥ ΤΗΝ ΩΡΑ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΩΣΗΣ ΚΑΙ ΘΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΙΣ.ΤΟ ΑΠΙΣΤΕΥΤΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΣΕ ΣΥΓΧΩΡΗΣΕΙ Ο ΘΕΟΣ ΑΛΛΑ ΝΑ ΖΗΤΗΣΕΙΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΜΕΤανοια.
Και ποιός μας λέει ότι οι δύο ληστές μετάνοιωσαν πραγματικά;
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
«Δεν χάνεις ευκαιρία, με κάθε λέξη που λες αμολάς και μια οβίδα κατά του Χριστιανισμού και συνεχίζεις να λες ότι κάνουμε διάλογο και όχι πόλεμο;;»
Οι «οβίδες» είναι ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ και ΑΠΟΨΕΙΣ. Δηλαδή, τι θέλεις να κάνουμε? Να λέμε, ναι όλα καλά και αληθινά?
Λυπάμαι, αλλά δεν θα πάρω! Εάν εσύ τώρα αυτό το βλέπεις ως «οβίδες», ε δεν μπορώ να σε βοηθήσω.
Ψηλός:
«Εσύ έχεις δικάσει όλη την ιστορία του Χριστιανισμού έως τώρα.»
Εγώ δεν δικάζω αγαπητέ, αλλά αναδεικνύω τα έργα και τις ημέρες του χριστιανισμού. Εάν τώρα προκύπτουνε πράξεις που είναι καταδικαστέες, αυτό μάλλον θα πρέπει να το επικροτείς.
ΚΑΤΑΡΧΑΣ ΔΕΝ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ ΛΗΣΤΕΣ ΜΕΤΑΝΟΙΩΣΕ Ο ΕΝΑΣ.
ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΟ ΑΙΡΕΤΙΚΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΦΙΛΟ ΜΟΥ ΤΟΝ ΓΙΓΕΝΗ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΙΝΑΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΑ ΣΤΕΝΑ ΟΡΙΑ ΤΟΥ ΟΡΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΛΕΞΗΣ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΚΛΕΙΝΕΤΑΙ ΣΕ ΣΤΕΝΕΣ ΕΝΝΟΙΕΣ ΚΑΙ ΛΕΞΕΙΣ.ΑΥΤΟ ΤΟ ΕΚΑΝΕ ΟΙ ΔΩΔΕΚΑ ΕΝΤΟΛΕΣ ΤΟΥ ΜΩΥΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ Ο ΧΡΙΣΤΟΣ.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝ ΠΙΣΤΕΥΩ ΣΕ ΟΛΑ ΟΣΑ ΛΕΕΙ Ο ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΚΑΝΑ ΠΡΑΞΗΘΑ ΗΜΟΥΝ ΑΓΙΟΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑΣ ΑΠΛΟΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣ.ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΛΟΙΠΟΝ ΠΩΣ ΑΥΤΟ ΤΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΑΙΡΕΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΜΗ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ ΑΛΛΟ.ΑΝ ΠΑΛΙ ΘΕΛΕΙΣ ΤΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΜΠΟΡΩ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΕΞΗΓΩ ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΩ ΚΑΤΑ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗ ΚΟΥΡΑΣΤΗΚΑ.ΑΛΛΩΣΤΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΙΣΤΟΣ Η ΑΘΕΟΣ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ?ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΑΙΡΕΣΗ ΤΟ ΑΝΑΛΥΣΑ ΣΕ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΟΥ ΣΤΟΝ GDS1.ΟΣΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΒΑΜΠΕ ΘΑ ΔΙΑΦΩΝΗΣΩ ΜΕ ΤΟΝ ΨΗΛΟ ΕΔΩ ΓΙΑΤΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ Ο ΣΒΑΜΠΕ ΛΕΕΙ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΠΙΣΤΕΥΕΙ ΟΠΩΣ Ο ΙΔΙΟΣ ΤΑ ΕΧΕΙ ΑΝΑΛΥΣΕΙ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΑΦΑΙΡΕΣΕΙ ΑΥΤΟ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΛΛΩΣΤΕ ΕΚΕΙΝΟΣ ΔΕΝ ΚΟΛΛΑΕΙ ΣΕ ΛΕΞΕΙΣ ΑΛΛΑ ΑΝΑΛΥΕΙ ΤΟ ΘΚΑΘΕ ΘΕΜΑ ΧΩΡΙΣ ΑΝΑΘΕΜΑ.