- Που βαδίζει ο κόσμος; - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
Κατα Ηρόδοτο το "ομόαιμο, ομόγλωσσο, ομόθρησκο"
Κατα Ισοκράτη "Όποιος κατέχει την Ελληνική παιδεία"
Αλλά εκείνη την εποχή σπάνια έβλεπες βάρβαρο να κατέχει την Ελληνική παιδεία, αντίθετα με σήμερα όπου την Ελληνική παιδεία κατέχουν περισσότερο οι μή Έλληνες απο εμάς.
quote:
Πες μου τι άφησαν οι άλλοι στην ιστορία, κάτι που να μην ξεκίνησε πρώτα από την Ελλάδα, και το συζητάμε...
Αν σου πω για τις πυραμίδες της Γκίζας ή τις νεοανακαλυφθείσες στον υποθαλάσσιο χώρο της Ιαπωνίας, τις αρχαίες πόλεις που εμφανίστηκαν μετά από ανασκαφές στην Ινδία, τα αρχαία δέρματα με τις στροφές των Τζιάν στο Θιβέτ, τις αναπαραστάσεις γιγάντων στα νησιά του Πάσχα,
το έπος του Γιλγάμες, τα ινδικά έπη, τα αρχεία του Ερμή του Τρισμέγιστου, όλη την βουδιστική φιλοσοφία και θρησκεία, κείμενα του Κομφούκιου και του Λάο Τσε, μα και κείμενα βαθύτατης ηθικής και φιλοσοφικής αξίας του Πταχοτέπ στην Αίγυπτο...
και πολλά άλλα,
δεν θα ήθελα να μπούμε στη διαδικασία απόδειξης, πως όλα αυτά έχουν κλαπεί από τους Έλληνες.
Η απορία μου παραμένει:
Η φράση "πας μη Έλλην βάρβαρος" γιατί θα έπρεπε να σημαίνει κάτι για εμάς τους Έλληνες του 2005;
Που στηρίζεται η διατύπωση πως όλοι οι άλλοι πλην εμάς, είναι βάρβαροι;
Το ότι αυτό ήταν μία φράση της αρχαιότητας, που θα μπορούσε να λειτουργεί και σαν ένα σύνθημα για να ξεσηκώσει τα εθνικιστικά αισθήματα των αρχαίων Ελλήνων πολεμιστών, ή ακόμα για να επισφραγίσει την πολιτιστική ανάπτυξή τους έναντι άλλων λαών, δε μου λέει τίποτε απολύτως για το σήμερα.
Εκτός αυτού, την ίδια εποχή που έζησε και δίδαξε στην Ελλάδα ο Πυθαγόρας, στην Κίνα δίδασκαν ο Λάο Τσε, ο Κομφούκιος, στην Ινδία ο Βούδας, κληρονομιά εξίσου μεγάλη με αυτή των αρχαίων Ελλήνων.
Παρεπιπτόντως, στο Βρετανικό Μουσείο, το 1/3 του ισογείου είναι αφιερωμένο στον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, και σχεδόν όλο το υπόλοιπο στην Αίγυπτο και σε κοντινούς πολιτισμούς.
Γιατί εμείς να πιστεύουμε πως είμαστε οι μόνοι;
Γιατί ο Καρατζαφέρης να λέει ανοιχτά στην τηλεόραση, πως όταν οι Έλληνες έγραφαν ποίηση, όλος ο υπόλοιπος κόσμος ήταν σκαρφαλωμένος στα δέντρα και μάζευε καρύδες;
Ήταν εκεί και τους έβλεπε; ![]()
κλικ me ![]()
Ποτέ μην δεχτείς τα σύνορα του ανθρώπου!
Να σπας τα σύνορα! Ν'αρνιέσαι ότι θωρούν τα μάτια σου!
Να πεθαίνεις και να λες: ΘΑΝΑΤΟΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ!
quote:
Το ότι αυτό ήταν μία φράση της αρχαιότητας, που θα μπορούσε να λειτουργεί και σαν ένα σύνθημα για να ξεσηκώσει τα εθνικιστικά αισθήματα των αρχαίων Ελλήνων πολεμιστών,
Oι εθνικιστές αρχαίοι Έλληνες...μάλιστα...![]()
Ξέρεις ότι ο εθνικισμός είναι ένα δημιούργημα των τελευταίων 2 αιώνων? Λίγο πριν τον Ναπολέοντα άρχισε να υφίσταται ως όρος και ιδεολογία. Στην αρχαία Ελλάδα ΔΕΝ υπήρχε η έννοια του έθνους. Πρόσεχε, άλλο η συνοχή, η έννοια της φυλής(όλες οι πόλεις κράτη ήταν αυτόνομες αλλά άνοικαν σε κάτι μεγαλύτερο-στην Ελληνική φυλή) και άλλο το έθνος.
ΔΕΝ ήταν σύνθημα πολέμου. Ήταν κάτι που είχε ειπωθεί από τον Πλάτωνα και ήταν καθημερινός τρόπος ζωής των Αρχαίων Ελλήνων. Ήταν πάνω από όλα αξία της φυλής που διαπιστώνεται η ύπαρξή της με μύριους τρόπους.
Η έκδηλη διαφοροποιήση του Έλληνα από τον βάρβαρο(μία λέξη που προήλθε εξαιτίας της ακατέργαστης, φτωχής από φωνήεντα γλώσσας τους-βαρβαρβαρ) διαφαίνεται πάρα πολλά διασωθέντα κείμενα, νόμους κλπ.
quote:
Γιατί ο Καρατζαφέρης να λέει ανοιχτά στην τηλεόραση, πως όταν οι Έλληνες έγραφαν ποίηση, όλος ο υπόλοιπος κόσμος ήταν σκαρφαλωμένος στα δέντρα και μάζευε καρύδες;
Έλα ντε, γιατί να το λέει? Δεν το δικαιούται να το λέει, αφού το συνάφι του της εποχής εκείνης ήταν που έσπασαν αγάλματα, έκαψαν έργα τέχνης, έκλεισαν φιλοσοφικές σχολές και έφεραν σκοτάδι.
quote:
Παρεπιπτόντως, στο Βρετανικό Μουσείο, το 1/3 του ισογείου είναι αφιερωμένο στον αρχαίο Ελληνικό πολιτισμό, και σχεδόν όλο το υπόλοιπο στην Αίγυπτο και σε κοντινούς πολιτισμούς.
Οι Αιγύπτιοι, γνήσιο δείγμα λαού που δημιουργήθηκε από ελληνικές αποικίες, είχαν έναν μεγάλο πολιτισμό που διστυχώς στερούνταν φιλοσοφίας. Σχετικά με τις επιρροές τους από τους παππούδες τους τους Έλληνες στις τέχνες και τις επιστήμες αρκεί να διαβάσει κανείς ιστορία(όχι του σχολείου βέβαια).
Για τους υπόλοιπους λαούς που αναφέρεις υπάρχει κάτι που λέγεται γλωσσικός συγκριτισμός.
Υπάρχει όμως και ο πολιτισμικός συγκριτισμός.
Αλήθεια υπάρχει κριτίριο του πολιτισμού? Και οι ιθαγενείς στην Νέα Γουινέα πολιτισμό δεν κάνουν? Τα τύμπανα τους θα μείνουν στην ιστορία..
Η απάντηση είναι ΝΑΙ υπάρχει κριτίριο πολιτισμού.
Διαπερνώντας της νύχτας το σκοτάδι,
έμενα σαστισμένος, φοβισμένος
και αμφιβάλλοντας, σε όνειρα δοσμένος,
που ποτέ άνθρωποι ονειρεύτηκαν...
Όσο γι αυτούς που ευκαίρως-ακαίρως δεν παραλείπουν, είτε ξεκάθαρα είτε υπονοώντας να διασύρουν τον Χριστιανισμό με διάφορες κατηγορίες (λές και ο Χριστός δίδαξε την καταστροφή και όχι την αγάπη), τι να πώ; Φαίνεται πώς κάτι τους πειράζει στην όλη υπόθεση. Πώς εξηγείται τόσος φανατισμός; Ή μήπως όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι; Όλες οι πλευρές, κολλώντας εξωτερικές ετικέτες στους κατά βάθος ακαλλιέργητους εαυτούς τους διέπραξαν ωμότητες και καταστροφές για διάφορους λόγους, και τους διακαιολόγησαν αναλόγως, και όπως ήταν φυσικό ξεσήκωσαν αντίποινα και έτσι ο μηχανισμός ανατροφοδοτούνταν συνέχεια.
Όλα τα άλλα, είναι ξεροκεφαλιές.
Τώρα, τι είναι ρατσισμός; Το ορίσαμε; Είναι το ΑΝΑΙΤΙΟ ΜΙΣΟΣ για τους ξένους, ή κάτι άλλο; Είναι οι διακρίσεις φύλου, φυλής, χρώματος, θρησκείας (σε χώρους σαν κι αυτόν, κι αν υπάρχει ρατσισμός εναντίων των χριστιανών, οι οποίοι μόνο αμύνονται τελικά στους επιτιθέμενους...).Είναι οι ειρωνείες που εισπράττουν οι γυναίκες με το παραμικρό λάθος, οι γενικεύσεις (όλες οι ξανθιές είναι χαζές κλπ), λές και δεν υπάρχουν χαζοί άντρες, και ούτω καθ' εξής;
Ή είναι η αγανάκτηση γιατί πολλοί ξένοι και σε ημιαγρία κατάσταση (όχι επειδή δεν είναι Έλληνες αλλά λόγω των συνθηκών ζωής τους) μπαίνουν στη χώρα μας λαθραία και σωρηδόν, και αποκτούν δικαιώματα περισσότερα από εμάς τους ίδιους;
Εγκληματούν, κλέβουν, απειλούν προκαλούν ανεργία, επιβαρύνουν με τα έξοδα περίθαλψής τους, μας παίρνουν τις δουλειές (βλ΄τελευταία με τους Κινέζους),ζητούν όλο και πιό πολλά, μας υπονομεύουν με κάθε τρόπο, πολλαπλασιάζονται ιλιγγιωδώς, στο τέλος θα μας εκτοπίσουν τελείως στο περιθώριο.
στέκομαι σε αυτό
quote:
Ή μήπως όλοι οι άνθρωποι δεν είναι ίδιοι;
ΟΧΙ
ΦΥΣΙΚΑ ΟΛΟΙ ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ(αλήθεια ο όρος άνθρωπος από που προέρχεται..)
ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΙΔΟΙ.
ΕΥΤΥΧΩΣ Η ΦΥΣΗ ΠΡΟΝΟΗΣΕ ΓΙΑ ΑΥΤΟ
Το ίδιοι όμως σημαίνει πως όλοι ΄κατατρυχόμαστε από τα ίδια πάθη: θυμό, επιθετικότητα,ζήλια, εγωισμό, εκδικητικότητα και ούτω καθ' εξής, πράγματα που γίνονται αιτία να κάνει ο ένας δύσκολή τη ζωή του άλλου και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο.
Και μάλιστα όχι μόνο οι άνθρωποι αλλά και τα ζώα έχουν αισθήματα αρνητικά. Αυτά.
Το ίδιοι όμως σημαίνει πως όλοι ΄κατατρυχόμαστε από τα ίδια πάθη: θυμό, επιθετικότητα,ζήλια, εγωισμό, εκδικητικότητα και ούτω καθ' εξής, πράγματα που γίνονται αιτία να κάνει ο ένας δύσκολή τη ζωή του άλλου και σε ατομικό και σε συλλογικό επίπεδο.
Και μάλιστα όχι μόνο οι άνθρωποι αλλά και τα ζώα έχουν αισθήματα αρνητικά. Χάιδεψε τη γάτα, θα θέλει και το σκυλί που βλέπει.Για την εκδικητικότητα δε έχω εμπειρίες, αλλά λένε πως υπάρχει στις καμήλες. Ο θυμός και η καταστροφικότητα στους μαινόμενους ταύρους, εξ ού και το "ως ταύρος εν υαλοπωλείω".Αλλά τη θηριωδία του ανθρώπου δεν τη φτάνει κανένα ζώο, κανένα άγριο θηρίο. Αυτά τουλάχιστον, σκοτώνουν για να τραφούν, έτσι είναι προγραμματισμένα...
Οι λατρεία μου για την λευκή φυλή δεν έχει να κάνει με τα συναισθήματά μου προς τους άλλους ΛΑΟΥΣ ! Θα μου έρθει στο νου η λέξη ΣΚΥΛΑΡΑΠΑ όταν θα δω ένα βίντεοκλιπ πχ με αυτές τις αντιπαθητικές φάτσες των ράπερ... Δεν νιώθω όμωε μίσος για την φυλή του, δεν ζητάω τον περιορισμό του ή την εξαφάνισή του... Την ίδια απέχθεια μου προξενεί και ο κλασσικός Αλβανός που όλοι έχουμε συναντήσει... Όταν βλέπω τους Γκρίζους Λύκους στην τηλεόραση με πιάνει το ελληνικό μου και αναδύονται αισθήματα μίσους... Αυτό όμως δεν είναι ρατσισμός - Αλβανοί και Τούρκοι είναι λευκοί σαν κι εμένα.... Αντιθέτως ο Κενυάτης είναι μαύρος και δεν μου έχει βγάλει ποτέ αρνητικό συναίσθημα... Μου την σπάνε κάποιοι Κινέζοι συνεργάτες μου - κάποιοι άλλοι όμως θα μπρορούσανε να είναι κολλητοί μου. Δεν θα παντρευόμονα όμως ποτέ Κινέζα, γιατί όπως είπα είμαι λάτρης της λευκής - και ειδικά της Βόρειας φυλής. Η γυναίκα μου είναι από βορειοευρωπαϊκή χώρα. Όταν καμμιά φορά με ρωτάνε "χάθηκαν οι ελληνίδες και πήρες ξένη ?" τους απαντάω για χαβαλέ πως κάνω "βελτίωση των γονιδίων μου", έλα όμως που το ψιλοπιστεύω κιόλας. Δηλαδή, θέλω πάρα πολύ τα παιδιά μας να πάρουνε πολλά από τα χαρακτηριστικά της... Το βλέπω τελοίως από το θέμα "ράτσα" δηλαδή... Σαν να είμαι λυκόσκυλο και να θέλω να ζευγαρώσω με λυκόσκυλο πρωταθλητή για να είναι πιό λυκόσκυλα οι απόγονοί μου....
ψυχικη εξελιξη του.Πραγμα που ειναι αδυνατο αν βλεπουμε με προκαταληψη και ατοπο εγωισμο.Κρινουμε τους αλλους απο το περιτιλιγμα
[χρωμα διαστασεις τοπο γεννησης]χωρις να τους δωσουμε την ευκαιρια να ξετυλιχτουν η απο την ψυχη τους?
Δεν κρυβω οτι πριν αρχισω να ταξιδευω στο εξωτερικο και πριν συνεργαστω με αλλοδαπους ειχα αρκετο σωβινισμο .
Στην διαδρομη εμαθα οτι για να συγκρινουμε δυο πραγματα πρεπει
1] να εχουν χρονικη σχεση και 2] να βρισκονται κατω απο τις ιδιες συνθηκες. Οσο για ολους εμας τους Ελληνες, αν και ως γνησια Ελληνιδα
ειμαι περηφανη γι'αυτο, στο εξωτερικο εχουν αλλες αποψεις για το ειδος μας και ισως καποιοι μας αντιμετωπιζουν εμας με ρατσισμο.
Απαισιο συναισθημα.Δεν θελω να το κανω εγω αυτο σε αλλους.
Ώρες-ώρες γίνομαι ρατσιστής και, συγκεκριμένα, βλέπω ρατσιστικά τους Έλληνες σαν κι εμένα. Γίνομαι ανθέλληνας.
Μερικοί από τους λόγους:
1. Έχουν κάνει τη χώρα, τόπο αρπαχτής, απάτης, λουμπίνας, κομπίνας, ρουσφετιού και βολέματος.
2. Κάνουν τα πάντα για να διώξουν από τη χώρα τους μεγαλύτερους δημιουργούς, στοχαστές, επιστήμονες.
3. Ξευτιλίζουν την πολύτιμη κληρονομιά τους, εκχυδαϊζουν την υπέροχη αρχαιότητά τους (την οποία αναφέρουν παπαγαλίζοντας φήμες και όχι από προσωπική μελέτη).
4. Ξέχασαν γρήγορα την ξενιτιά, την πείνα, την ορφάνια, τη σκλαβιά, την καταπίεση, τις δυσκολίες που σφηρηλάτησαν τον ελληνικό λαό και έγιναν νεόπλουτοι και τζάμπα μάγκες.
5. Έχουν όνειρο ζωής να αποκτήσουν Φιλιπινέζα για τα παιδιά τους, Αλβανούς εργάτες και Ουκρανές για να πηδάνε (α, και ένα 4Χ4 που δεν ξέρουν να κουμαντάρουν!).
6. Γουστάρουν να βρίζουν τους παραπάνω για να φανούν ανώτεροι (επιτέλους έχουμε κάποιους να βλέπουμε αφ'υψηλού).
7. Επικαλούνται τα κλέη των αρχαίων ενώ οι ίδιοι βυθίζονται στην απραξία και την ανοησία.
8. Ζουν με το φόβο για όλο τον υπόλοιπο κόσμο, τον οποίο κρύβουν επιμελώς πίσω από μια ψευτοαίσθηση υπεροχής, από τα κινητά και τις οθόνες πλάσματος.
9. Είναι τόσο απελπιστικά λιγούρηδες για μια διάκριση που κάνουν θρύλο ακόμα και την Γιουροβίζιον.
10. Λένε μεγάλα λόγια και καταναλώνουν βιβλία και εκπομπές που λένε ακόμα μεγαλύτερα, χωρίς οι ίδιοι να δημιουργούν τίποτα.
11. Καταστρέφουν και βρωμίζουν μια πανέμορφη χώρα και δε δίνουν δεκάρα (βάρβαροι; ποιοί είναι βάρβαροι;)
12. Ψηφίζουν τις κυβερνήσεις τους για μια θέση στο δημόσιο ή για να φτηνήνουν τα Ι.Χ.
13. Αντί για την ιστορία τους γνωρίζουν μόνο μερικές βολικές εδραιωμένες φήμες.
14. Είναι πρόθυμοι να βγουν στους δρόμους αν τους φωνάξει ο θρησκευτικός τους ηγέτης αλλά δεν έχουν διαβάσει μία (1) φορά τα ιερά τους βιβλία για να ξέρουν τι λένε.
15. Προτιμούν να τα βρίσκουν έτοιμα και να πίνουν φραπέ αντί να δουλέψουν τη γη των προγόνων τους.
16. Αρνούνται να πληροφορηθούν για ο,τιδήποτε πέρα από κουτσομπολιά, ακόμα και για πράγματα που καθορίζουν το μέλλον τους.
17. Ανέχονται να έχουν τους αθλιότερους δρόμους της ηπείρου τους και αλληλοσκοτώνονται οδηγώντας σαν πίθηκοι.
18. Τρέχουν πίσω από κάθε ηλίθια lifestyle παραξενιά, προσποιούμενοι πως τους αρέσει, για να καλύψουν την παντελή έλλειψη στυλ και προσωπικών επιλογών στην οποία έχουν καταπέσει.
19. Είναι αγενείς με κάθε ευκαιρία και ικανοί να φερθούν σαν λιγούρηδες ακόμα και για μια θέση στο λεωφορείο.
20. Κατακλέβουν όσο μπορούν τους συμπατριώτες τους και νιώθουν "άρχοντες".
Θα μπορούσα να γράφω για μια ώρα ακόμα αλλά κουράστηκα. Καταλάβατε.
Ναι. Έχει παραγίνει το κακό με κάποιους λαούς. Κι άρχισα να ξεπέφτω στο ρατσισμό. Μπορεί κανείς να με συμβουλέψει, να σωθώ απ' το κακό;
No Method, No Guru, No Teacher
ο δασκαλος μιλησε
quote:
Oι εθνικιστές αρχαίοι Έλληνες...μάλιστα...Ξέρεις ότι ο εθνικισμός είναι ένα δημιούργημα των τελευταίων 2 αιώνων? Λίγο πριν τον Ναπολέοντα άρχισε να υφίσταται ως όρος και ιδεολογία. Στην αρχαία Ελλάδα ΔΕΝ υπήρχε η έννοια του έθνους. Πρόσεχε, άλλο η συνοχή, η έννοια της φυλής(όλες οι πόλεις κράτη ήταν αυτόνομες αλλά άνοικαν σε κάτι μεγαλύτερο-στην Ελληνική φυλή) και άλλο το έθνος.
DAGON ναι, ο εθνικισμός είναι δημιούργημα των τελευταίων 2 αιώνων. Πάλι καλά, δημιουργήσαμε κι εμείς οι σύγχρονοι κάτι!
Η μορφή όμως αυτή, έχει τις ρίζες της στο παρελθόν.
Από το υπουργείο πολιτισμού,
http://www.culture.gr/2/22/221/22101/221012/listdocs/4.html
Ένα αφιέρωμα στον εθνικισμό.
Ενδιαφέρον παρουσιάζει η άποψη του Νίκου Μουζέλη (λέκτορας στο Πανεπιστήμιο του Leicester και στο London School of Economics, ιδρυτικό μέλος της Ένωσης για τη Μελέτη της Σύγχρονης Ελλάδας και επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου της Κρήτης):
"Ο εθνικισμός είναι ιδιαίτερα επίκαιρο ζήτημα. Οι προβλέψεις ότι, ως κατάλοιπο του παρελθόντος, θα απορροφηθεί από τις διαδικασίες του εκσυγχρονισμού και της ολοκλήρωσης του διεθνούς συστήματος αποδείχθηκαν ανεδαφικές. Παραμένει πάντοτε βαθιά ριζωμένος στη νοοτροπία κάθε λαού. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1990 έγινε σαφές ότι το τέλος της ψυχροπολεμικής εποχής δεν έφερε το θρίαμβο της δημοκρατίας, αλλά την όξυνση των εθνικιστικών προκαταλήψεων και την ένοπλη σύγκρουση.
Ανέκαθεν ο εθνικισμός εμφανιζόταν με ποικίλες μορφές, σε συνδυασμό και με άλλες πολιτικές ιδεολογίες. Στην εποχή μας, συνιστά τον έναν από τους δύο πόλους της αντίφασης ανάμεσα στο πλανητικό και το τοπικό. Ανεξάρτητα πάντως από την ποικιλομορφία, κάθε εθνικισμός θεμελιώνεται σε τέσσερα αξιώματα: α) Η ανθρωπότητα εκ φύσεως είναι διαιρεμένη σε έθνη. β) Κάθε έθνος έχει τα δικά του αιώνια χατακτηριστικά. γ) Τα συμφέροντα του έθνους προέχουν κάθε άλλης αξίας. δ) Το έθνος πρέπει να έχει ή να διεκδικεί την πολιτική του αυτονομία."
Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε η έννοια της πόλης - κράτους. Όλες μαζί οι πόλεις, σχηματίζανε την Ελληνική επικράτεια, η οποία είχε ως κοινό χαρακτηριστικό το φυλετικό, τουλάχιστον αυτό που η ανάμειξη των πελασγικών υποφυλών της έδωσε ως βασικό χαρακτηριστικό.
Ο εθνικισμός - όπως θα διάβασες παραπάνω - θεμελιώνεται σε 4 αξιώματα. Ναι μεν η διάταξη της αρχαίας Ελλάδας, δεν μας επιτρέπει να αναφερθούμε σε αυτήν ως έθνος και ως εκ τούτου βρίσκεις τη λέξη "εθνικιστικό" ως αδόκημη, ωστόσο, πολλές από τις λειτουργίες του εθνικισμού υφίστατο και τότε και ας τους ταιριάζει άλλο όνομα. Δε βρίσκεται όμως εκεί το νόημα. Θα σου πρότεινα να σκεφτείς λίγο τη φράση "Ανέκαθεν ο εθνικισμός εμφανιζόταν με ποικίλες μορφές".
Σχετικά με την φράση "πας μη Έλλην βάρβαρος".
Δεν θεωρώ πως για τους αρχαίους Έλληνες η λέξη "βάρβαρος" είχε τη σημασία που τις αποδίδεται από πολλούς νεοέλληνες. Έκφραζε απλώς μία διαφορά, η οποία με την ετοιμολογία "βαρβαρβαρ"(όπως ανέφερες κι εσύ) διαφαίνεται πως εστιαζόταν στη γλώσσα (για το εάν το είπε ο Πλάτωνας αμφιβάλλω, θα ήθελα ωστόσο να μου υποδείξεις που το αναφέρει για να πλουτίσω τις γνώσεις μου).
Με την παραπάνω έννοια, θα μπορούσε κάλλιστα να ενισχύει τα αισθήματα των Ελλήνων για τη φυλή τους σε κανονικές συνθήκες αλλά και σε περίοδο πολέμου, όπως επίσης τα δικά τους ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά, τα οποία όμως, δεν ήταν κατ' ανάγκη καλύτερα ή ανώτερα από αυτά των άλλων φυλών.
Σαφώς πάντως, δε θα τη συνέδεα με την φράση σου:
quote:
Πες μου τι άφησαν οι άλλοι στην ιστορία, κάτι που να μην ξεκίνησε πρώτα από την Ελλάδα, και το συζητάμε...
η οποία ήταν απάντηση στο δικό μου "ΓΙΑΤΙ".
Παρεπιπτόντως, ποια "η έκδηλη διαφοροποιήση του Έλληνα από τον βάρβαρο" κατ΄εσέ;
Στο υπόλοιπο του μηνύματός σου περί Αιγύπτου, δεν θα απαντήσω, διότι εξ' αρχής δήλωσα πως
"δεν θα ήθελα να μπούμε στη διαδικασία απόδειξης, πως όλα αυτά έχουν κλαπεί από τους Έλληνες"
κλικ me ![]()
συμφωνώ σε όλα...
Πιστεύω όμως πως αυτό δεν οφείλεται στην στραβή τη φύση μας, αλλά στο ότι έχουμε αφήσει να εκμεταλευτούνε την "ελληνική μας αδυναμία"
κάνοντάς μας να βγάλουμε προς τα έξω τον χειρότερο εαυτό μας.
κλικ me ![]()
"Τ'ανθρώπινον επιχειρήσας δίχα διελέσθαι γένος διαροι.το μεν Ελληνικόν ως εν από πάντων αφαιρούντες χωρίς, σύμπασι δε τοις άλλοις γένεσι...βάρβαρον μια κλήση προσειπόντες..."
Η ανθρωπότητα διαιρείται στα δύο. Το ένα μέρος είναι το Ελληνικό γένος,το οποίο αποτελεί ενότητα διακρινόμενη από όλα τα άλλα γένη, τα οποία λαμβάνουν μία κοινή ονομασία και καλούνται συνολικά όλοι τους βάρβαροι.
Πλάτων,"Πολιτεία"469-470
"Φημί γαρ το μεν Ελληνικόν γένος αυτω οικείον είναι και ξυγγενές, τω δε βαρβαρικόν οθνειον τε και αλλότριον"
Το Ελληνικό γένος είναι συγγενές και έχει την ίδια καταγωγή, ενώ είναι ξένο προς τους βάρβαρους και αλλογενές.
quote:
Με την παραπάνω έννοια, θα μπορούσε κάλλιστα να ενισχύει τα αισθήματα των Ελλήνων για τη φυλή τους σε κανονικές συνθήκες αλλά και σε περίοδο πολέμου, όπως επίσης τα δικά τους ιδιαίτερα πολιτιστικά χαρακτηριστικά, τα οποία όμως, δεν ήταν κατ' ανάγκη καλύτερα ή ανώτερα από αυτά των άλλων φυλών.
Λάθος. Παρακάτω, Πολιτεία(470) ο Πλάτων αναφέρει ότι οι Έλληνες πρέπει να πολεμούν από την φύση τους με τους βαρβάρους και να τους καταστρέψουν. Γνωρίζεις την νομοθεσία της αρχαίας Σπάρτης? Στην αρχαία Αθήνα αν κάποιος παντρεύονταν αλλόφυλη έχανε τα πολιτικά του δικαιώματα. Ο Ευριππίδης λέει ότι οι Έλληνες είναι φυσικό να κυριαρχούν τους βάρβαρους(Ιφιγένεια η εν Αυλίδι,1400)
quote:
Στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε η έννοια της πόλης - κράτους. Όλες μαζί οι πόλεις, σχηματίζανε την Ελληνική επικράτεια, η οποία είχε ως κοινό χαρακτηριστικό το φυλετικό, τουλάχιστον αυτό που η ανάμειξη των πελασγικών υποφυλών της έδωσε ως βασικό χαρακτηριστικό.
Ο εθνικισμός - όπως θα διάβασες παραπάνω - θεμελιώνεται σε 4 αξιώματα. Ναι μεν η διάταξη της αρχαίας Ελλάδας, δεν μας επιτρέπει να αναφερθούμε σε αυτήν ως έθνος και ως εκ τούτου βρίσκεις τη λέξη "εθνικιστικό" ως αδόκημη, ωστόσο, πολλές από τις λειτουργίες του εθνικισμού υφίστατο και τότε και ας τους ταιριάζει άλλο όνομα. Δε βρίσκεται όμως εκεί το νόημα. Θα σου πρότεινα να σκεφτείς λίγο τη φράση "Ανέκαθεν ο εθνικισμός εμφανιζόταν με ποικίλες μορφές".
Μία λέξη και μία ιδεολογία νεοανακαλυφθείσα το βρίσκω αδόκιμο να μπορεί να χαρακτηρίσει κάτι παλάιότερο από αυτήν. Ωστόσο υπό προϋποθέσεις μπορούμε να κάνουμε ένα παραλληλισμό..Πάντως μάλλον για φυλετισμό μιλάμε
Θα ήθελα την γνώμη σου για αυτό
Αλήθεια υπάρχει κριτίριο του πολιτισμού? Και οι ιθαγενείς στην Νέα Γουινέα πολιτισμό δεν κάνουν? Τα τύμπανα τους θα μείνουν στην ιστορία..
Σε ευχαριστώ για τις πληροφορίες. Ομολογώ πως δε μου ήταν γνωστές.
Για να πω την αλήθεια, με σοκάρουν κάπως, εάν ο Πλάτωνας εννοεί αυτά που περιγράφεις.
Τι να πω;
Εκείνος που μίλησε για τα αρχέτυπα, που μας έδωσε τη σύλληψη του νοητού κόσμου και της αντανάκλασής του στον υλικό, που μας κληροδότησε το μύθο της σπηλιάς...
ο ίδιος να προτρέπει σε ενέργειες και νοοτροπίες που θεωρούν τους ανθρώπους τόσο διαφορετικούς ώστε να πολεμάνε για να επικρατήσουν οι Έλληνες εναντίον ποιών; Των άλλων ανθρώπων που μοιράζονται την ίδια αρχετυπική ουσία του "είναι";
Μήπως εννοεί κάτι άλλο, όταν προτρέπει να καταστρέψουνε οι Έλληνες τους βαρβάρους;
Μήπως οι βάρβαροι δεν βρίσκονται στις γύρω φυλές αλλά μέσα στον ίδιο τον άνθρωπο; Μήπως αλλογενές προς τον Άνθρωπο είναι αυτό, το οποίο είναι ξένο προς την Αθάνατη και Ανώτερη φύση του, το Εγώ του;
Μήπως τελικά αυτό θα έπρεπε να πολεμήσουνε οι Έλληνες;
Εξαρτάται βέβαια, πως ερμηνεύει ο καθένας αυτά τα οποία διαβάζει.
Για μερικούς, η "Πολιτεία" του Πλάτωνα δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η περιγραφή μίας τέλειας πολιτείας με ένα κοινωνικό σύστημα, όπου η εδρέωση των αρίστων, μπορεί να της εξασφαλίσει την πολυπόθητη εφαρμογή της δικαιοσύνης.
Είναι όμως πολλά περισσότερα από τούτο.
Δεν μπορεί ένας άριστος να διοικήσει μία πολιτεία, όταν δεν μπορεί να διοικήσει την δική του προσωπικότητα, την προσωπική του πολιτεία. Εκεί, έχει να αντιμετωπίσει πραγματικά αναρίθμητους βαρβάρους και πολύ καλά θα κάνει να τους καταστρέψει...
quote:
Τα τύμπανα στα οποία αναφέρεσαι, δεν είναι συνολικό δείγμα ενός πολιτισμού. Αφορούν την τέχνη και την τεχνική.
Ένας πολιτισμός χαρακτηρίζεται από πολλά περισσότερα.
Από τη γνώση π.χ. επιστήμες, από την τέχνη π.χ. χοροί, θέατρα, ζωγραφιές, από το ηθικό υπόβαθρο π.χ. ήθη και έθιμα, θρησκεία και από τον τρόπο με τον οποίο ρέει η ενέργεια π.χ. συστήματα οργάνωσης, νομοθετικό πλαίσιο, κ.λπ.
Το μοναδικό κριτήριο που θα μπορούσα να αναγνωρίσω σε έναν πολιτισμό, είναι κατά πόσον είναι αυτός ικανός να προάγει και να εξελίξει τη συνείδηση των ανθρώπων που είναι μέρη του. Η Ελλάδα στο παρελθόν το έκανε. Το έκαναν όμως και άλλοι πολιτισμοί.
Σήμερα, δεν ξέρω αν είμαστε χειρότερα ή καλύτερα - από πλευράς συνειδησιακής εξέλιξης - σε σχέση με το παρελθόν. Αναγνωρίζω όμως τη συμμετοχή πολλών άλλων πολιτισμών εκτός του αρχαιοελληνικού. Μήν ξεχνάς πως τα περισσότερα αρχαιοελληνικά κείμενα που καταστράφηκαν κατά το Μεσαίωνα, διασώθηκαν από την Ανατολή όταν η Δύση είχε σηκώσει τα χέρια ψηλά.
κλικ me ![]()
συμφωνα με το κρατος εχουμε 3.000.000 αλλοδαπους και 10.000.000 ελληνες στον χωρο που λεμε ελλαδα
αν πουμε οτι στις φυλακες ειχαμε 1000 ατομα τοτε βλεπουμε οτι εχουμε εναν κακοποιο ανα 4615 αλοδαπους και ενα κακοποιο ανα 28571 ελληνες
βλεπουμε οτι η ποιοτητα των ατομων που ηρθαν εδω δεν ειναι και οτι καλυτερο
σε αυτο φταιει το ελληνικο κρατος που μοιραζει πρασινες καρτες σε οποιον περασει τα συνορα χωρις να ελεγχει τι εκανε αυτο το ατομο στην χωρα του
αυτο ειναι το προβλημα δεν νομιζω να ειμαστε ρατσιστες απλα μας εχει ερθει αρκετο σκαρτο υλικο
Κανεις δεν εμαθε σκοποβολη πυροβωλοντας το κεφαλι του
αλλα οχι μονο τους Τουρκους...την τουρκικη γλωσσα την τουρκικη κουλτουρα,τις τουρκικες φατσες οτι εχει σχεση με την Τουρκια
ειμαι?
Edited by - ixwr on 13/06/2005 04:05:07
Και τα τρία ήταν σκυμμένα κάτω στο πεζοδρόμιο.
Μάζευαν αποτσίγαρα.
Πριν κανα δυο χρόνια,
είδα τα παιδάκια του γείτονα που έχει το σουβλατζίδικο να τρέχουν γελώντας ανάμεσα στα δεντράκια.
Ήταν πολύ χαρούμενα.
Πετάγανε πέτρες στα περιστέρια.
κλικ me ![]()