- ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ - ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.
Οι θέσεις μου πάνω στο θέμα μας: Αν θα μπορούσε ο Χριστιανισμός να σταθεί χωρίς την επίδραση της ελληνικής Φιλοσοφίας στην θεολογική του θεώρηση; Προσωπικά πιστεύω, σαν Χριστιανός (αναμενόμενο…), ότι θα μπορούσε. Εξάλλου στον Χριστιανισμό δεν είναι τόσο η θεολογική θεώρηση, βασισμένη στην επίδραση διάφορων φιλοσοφικών κινημάτων ανά τους αιώνες παρουσίας της θρησκείας αυτής στο προσκήνιο των πολιτισμένων χωρών, που συγκινεί την καρδιά του μέσου ανθρώπου, αλλά η ουσία του Χριστιανισμού, οι βασικές διδασκαλίες αγάπης, αδελφότητας και αλληλοσυγχώρεσης κατά τα πρότυπα των διδασκαλιών του Ιησού Χριστού, όπως αυτός μας παρουσιάζεται μέσα από τα τέσσερα Ευαγγέλια και δίνει το παράδειγμά του με την ίδια του την ζωή, το αποκορύφωμα της οποίας ήταν και η άκρα Ταπείνωσις – η Σταύρωση.
Μην ξεχνάμε ότι ο κόσμος δεν υπήρξε πάντοτε μορφωμένος. Μέσα σε αυτά τα 2000 χρόνια που διανύσαμε από τον ερχομό του Θεανθρώπου στην Γη και την εγκαθίδρυση της θρησκείας, χριστιανοί υπήρξαν πολλοί άνθρωποι, η μαζική πλειοψηφία εκ των οποίων ήταν φτωχοί, ταπεινοί, ίσως και να μην είχαν το βασικό δικαίωμα στην μόρφωση. Εξάλλου ο ίδιος ο Χριστιανισμός δεν επιβραβεύει την μόρφωση ή το διευρυμένο πνεύμα, αλλά την ταπείνωση.
Η κατάσταση χωρίς τις πλατωνικές ή γενικότερα τις ελληνικές επιρροές πιστεύω θα ήταν αισθητά διαφορετικότερη στον Χριστιανικό κόσμο, ίσως και καλύτερη. Ο Χριστιανισμός θα αναγκαζόταν να στραφεί στις κύριες αξίες που ανέλυσα πιο πάνω. Δεν είναι οι φιλοσοφίες που μιλούν στην καρδιά του απλού ανθρώπου, εξάλλου και ο ίδιος ο Ιησούς Χριστός δεν επέμεινε σε τέτοιου είδους αντιμετωπίσεις, αλλά εστίασε σε απλά νοήματα – και ακόμη αυτά τα απλά νοήματα οι περισσότεροι επικριτές του αδυνατούν να τα συλλάβουν. Ποια μορφή θα έπαιρνε χωρίς την επίδραση των φιλοσοφικών επιρροών; Ειλικρινά δεν μπορώ να διατυπώσω κρίση.
----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.

Πράγματι και εγώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Ampere, που με έφερε σε επαφή με τα γραπτά του Ρωμανίδη.
Επίσης θα ήθελα να σου πω εξ΄ αρχής ότι συμφωνώ μαζί σου στις βασικές θέσεις αυτών που γράφεις.
Να κάνω μόνο κάποιες παρατηρήσεις.
Ασφαλώς μιλάμε κατά βάσει για χριστιανική δοξασία. Θα το έλεγα καλύτερα μεταφορά ενός μηνύματος μέσω των αιώνων από τους Απόστολους και τους πρώτους χριστιανούς μέχρι τη σημερινή εποχή, ενός μηνύματος που περιλαμβάνει την κάθαρση και την θέωση του ανθρώπινου όντος.
Η Ορθοδοξία δεν καλεί τους ανθρώπους να δεχθούν απλώς με τη νόηση ως "αρχή" & "αξίωμα" ότι ο Χριστός ήταν τόσο άνθρωπος όσο και θεός. Δεν ζητάει "πίστη" με την έννοια της ατομικής νοητικής υποταγής σε ένα "υπερφυσικό" δεδομένο. Καταθέτει τη μαρτυρία της εμπειρίας των πρώτων "Αυτόπτων μαρτύρων" της "Επιφανείας" του θεού στο πρόσωπο τού Χριστού, και καλεί τούς ανθρώπους να μετάσχουν εμπειρικά σε έναν τρόπο υπάρξεως πού επαληθεύει τη μαρτυρία των "αυτόπτων μαρτύρων".
Ειλικρινά δεν προσπαθώ να ντύσω κανένα πιστεύω με «νοητικά» κατασκευάσματα. Ήδη όμως τα νοητικά κατασκευάσματα υπάρχουν για να δημιουργήσουν το σακί (που έγραψα στο Πλωτίνο) το οποίο θα φιλοξενήσει ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ.
Μα η αλήθεια έχει ανάγκη από σακί, θα με ρωτήσεις? «Όχι» θα σου απαντήσω.
Ανάγκη από σακί έχει ο ανθρώπινος νους του «ΙΔΙΩΤΗ» κατά Ρωμανίδη, ο νους - μαϊμού που πηδά από δέντρο σε δέντρο και φωνάζει: ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ-ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ……και στην πραγματικότητα αυτό που ποτέ δεν κατάλαβε είναι την καρδιά (I feel good)….
Αναρωτήθηκες αν αυτά που αναφέρει ο Ρωμανίδης αφορούν μόνο τους χριστιανούς? Ή μέσα στο δικό σου (I feel good) τα διάβασες μόνο για να τα χρησιμοποιήσεις στο να σχολιάσεις κάποιες συμπεριφορές?
Εάν εσύ δεν είχες γεννηθεί στην Ελλάδα με τις συγκεκριμένες καταβολές θα έγραφες στίχους του Ιάμβλιχου και θα είχες αυτή τη κοσμοαντίληψη που έχεις τώρα?
Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι ο υιός της σκέψης το μιμίδιο όπως λες δεν αφορά μόνο την αρρώστια της θρησκείας, αλλά αφορά την αρρώστια της οποιαδήποτε ιδέας, άποψης, θέσης, φιλοσοφίας έχουμε μέσα στην καρδιά μας σαν μια μικρή ή μεγάλη αλήθεια του Θείου, όπου ο καθένας μας…… feel good.
Σε αυτά που έγραψες κάνε εσύ ο ίδιος τις αλλαγές και αντί για Μαρία ή χριστιανισμός που χρησιμοποίησες βάλε, Ελένη ή Βουδισμός, Ελένη ή Αρχαίο Ελληνισμός, Ελένη ή αθεία, Ελένη ή φανατικός χριστιανός, Ελένη ή λίγο χριστιανός λίγο Βουδιστής, Ελένη ή λίγο αρχαίοελληνιστής λίγο Ρωμανίδης, Ελένη ή λίγο Μητέρα φύση, Ελένη ή λίγο Πυθαγόρειος και λίγο Εσσαίος κ.λπ. κ.λπ..
Ο καθένας υπάρχει με αυτό που μέσα του έχει σχηματιστεί σαν αλήθεια (feel good). Υπ΄ αυτή την έννοια αν συμφωνείς με τον Ρωμανίδη (και δεν τον χρησιμοποιείς μόνο) θα έπρεπε να συμβουλέψεις τον καθένα στον περιορισμό ή και την εξαφάνιση των λογισμών σαν βασικό στοιχείο της θέασης του θείου.
Σε ευχαριστώ πάντως που το κάνεις προς εμένα. Είναι αλήθεια…..
Άκουσε να δεις φίλε μου τι θεωρώ. Ο τελευταίος αναζητητής της αλήθειας πέθανε πριν τον Αδάμ. Όλοι γνωρίζουν την αλήθεια. Όλοι αυτό που έχουν μέσα τους το έχουν κάνει αλήθεια. Για αυτό δημιουργούνται και όλοι αυτοί οι τσακωμοί.
Μήπως εσύ διαβάζεις τα κείμενα μου για να αλλάξεις τις εσωτερικές σου αξίες? Ή μήπως εγώ διαβάζω τα δικά σου, χωρίς να ισχύει το ίδιο?
Δεν αναφέρω τίποτα επί της ουσίας επάνω στα θέματα της Θεολογίας του Ρωμανίδη, γιατί νομίζω ότι έχουν πάρα πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και θα ήθελα να τα συζητήσουμε πιο προσεκτικά και με μια σειρά.
Εκεί θα επιθυμούσα τη συμβολή σου εάν το επιθυμείς.
* Και για να ξεκαθαρίσω για ακόμα μια φορά κάτι. Στα φόρουμ δεν «τσακώνομαι» για να υπερασπίσω καμιά πίστη, ή το Χριστό, αλλά για να υπερασπίσω το δικαίωμα μου να εκδηλώνω την άποψη μου χωρίς εκ πεποιθήσεως κυνηγούς των λόγων μου.
Δεν αποφεύγω την κριτική. Δεν με ενδιαφέρουν οι «κυνηγοί των λόγων μου». Μπορεί ένας από αυτούς να είσαι και εσύ. Συζητάω και θα συζητάω πάντα μαζί σου. Σιχαίνομαι όμως τους «εκ΄ πεποιθήσεως κυνηγούς» και τους θεωρώ βασικούς αίτιους της κατάστασης του φόρουμ.
Θα γίνει επιτέλους κατανοητό ή η αντιπάθεια απέναντι στη πίστη κάποιων ανθρώπων τυφλώνει?
Δεν βλέπετε αυτό που συμβαίνει, ή επειδή εσωτερικά σας ικανοποιεί το αγνοείται?
** Και να ξεκαθαρίσω και κάτι ακόμα. Το «κοιτώ παντού» δεν σημαίνει ότι ψάχνω άλλο «νυμφίο της καρδιάς» μου, αλλά ψάχνω για κομμάτια της αλήθειας όπου και να βρίσκονται. Και να είστε σίγουροι ότι εγώ ο «δογματικός» είμαι πιο ανοικτός και ειλικρινής από τους «πολεμίους» του ανελεύθερου δογματισμού. Το μεγαλύτερο δόγμα είναι να βλέπουμε στον εαυτό μας την ενσάρκωση της Αλήθειας.
Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ
Χαίρομε για τη συμμετοχή σου στο Θέμα μας.
Θα ήθελα μόνο να κάνω μια παρατήρηση για την οποία σίγουρα παρασύρθηκες από την ουσία κάποιων τοποθετήσεων.
Το θέμα μας ΔΕΝ είναι το αν θα μπορούσε να σταθεί ο Χριστιανισμός χωρίς τη Αρχαιοελληνική επιρροή. Αυτό είναι μια τροπή της συζήτησης που έδωσαν μερικά μέλη με τις τοποθετήσεις τους.
Το θέμα ασχολείται με το να παρουσιάσουμε να εκφράσουμε και να αναπτύξουμε την «ΧΡΙΣΤΙΑΝΙΚΗ ΣΚΕΨΗ» όσο αυτό είναι δυνατό, αυτόνομα δίνοντας την αξία της μέσα από τις φιλοσοφικές της θεωρήσεις ή τις πνευματικές της ενέργειες πάνω στον άνθρωπο.
Κάτω από αυτό το πρίσμα θα μπορούσαμε να συζητήσουμε οπωσδήποτε και τις επιδράσεις ή και αντιπαραθέσεις με το Αρχαιοελληνικό πνεύμα ή την οποιαδήποτε άλλη κοσμοθέαση όπως έγινε στις αρχικές σελίδες του θέματος.
Ο σκοπός όμως δεν είναι ούτε ο συγκρητισμός αλλά ούτε και η παράθεση υποκειμενικών θέσεων, του αν ωφελήθηκε, ή ζημιώθηκε, ή παραποιήθηκε ή υιοθετήθηκε ο Χριστιανισμός από την επαφή του με το Αρχαιοελληνικό πνεύμα ή με οποιοδήποτε άλλο πνεύμα, φιλοσοφία, ή θεωρία.
Η αντιπαράθεση επί προσωπικών πιθανολογήσεων που δεν προέρχονται από σύγκριση αναγνωρισμένων κειμένων είναι θέμα άλλων τοπικ και θα παρακαλέσω και εσένα και τα άλλα μέλη να μην ανοίξει εδώ.
Οποιαδήποτε συζήτηση να γίνει με παράθεση κειμένων..........
Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ
Η πίστη είναι το αντίδοτο στην νοητική υποταγή που έχουμε από τους ιούς σκέψης και άλλα μιμίδια και αυτό είναι νομίζω είναι και το μήνυμα του Ρωμανίδη
Αλλά φυσικά δεν είναι και ο μοναδικός τρόπος![]()
Αλλά για μένα είναι όμως και θέμα λειτουργικότητας που κατά την γνώμη μου αυτό είναι το feel good ( αισθάνεσαι καλά , ευφραίνεσαι , και δοξάζεις γιατί όλα σου “πάνε καλά και λειτουργούν όπως τα θέλεις)
δεν νομίζω - και έχω τουλάχιστον εμπειρίες - ότι το Feel good έχει να κάνει πάντα με κάποια αλήθεια … μπορώ να πω ότι πολλές φορές το δικό μου feel good έχει βασιστεί και σε ψέματα και σε ημιμάθεια και μη πραγματικά στοιχεία .. και μετά δεν με εμποδίζει κανείς να κάθομαι και να δοξάζω την Τύχη (μου) ή το Χάος (μου)![]()
δεν αναζητώ καμιά αλήθεια ….. αλλά πάντα ενδιαφέρομαι να γνωρίσω πως λειτουργεί κάτι ή κάποιος εάν πιστεύει ότι υπάρχει μία και μοναδική αλήθεια μια μοναδική δοξασία ή πολλές αλήθειες η κομματάκια - και αυτό είναι μου άρεσε στον Pωμανίδη μου εξηγεί πως μπορεί να λειτουργεί στην περίπτωση της ορθοδοξίας ![]()
αλλά το θέμα μας είναι και η φιλοσοφία
και υποστηρίζω φιλοσοφία είναι το “φλερτ” με την αλήθεια ή όποια αλήθεια
και μπορείς να φλερτάρεις (εάν είσαι φιλόσοφος) και την Μαρία και την Ελένη και την Ορθοδοξία και τον Βουδισμό και ότι άλλο θες .
αλλά είναι η ίδια η πράξη της φιλοσοφίας (το φλερτ) είναι συμβατό με την ορθοδοξία ?
Γιώργος![]()
..dude where is my church…![]()
Είναι πράγματι συναρπαστικό να «μιλάει» κάποιος μαζί σου. «Χτυπάς» πάντα στο «ψαχνό».![]()
quote:
Η πίστη ποτέ δεν έχει την έννοιας της νοητικής υποταγής ..
Η πίστη είναι το αντίδοτο στην νοητική υποταγή που έχουμε από τους ιούς σκέψης και άλλα μιμίδια και αυτό είναι νομίζω είναι και το μήνυμα του Ρωμανίδη
Δε μπορώ να τοποθετηθώ. Θα το μελετήσω και θα σου απαντήσω. Πάντως μου ακούγεται ωραίο. Ίσως ο Ampere θα μπορούσε να βοηθήσει.
quote:
Αλλά για μένα είναι όμως και θέμα λειτουργικότητας που κατά την γνώμη μου αυτό είναι το feel good ( αισθάνεσαι καλά , ευφραίνεσαι , και δοξάζεις γιατί όλα σου “πάνε καλά και λειτουργούν όπως τα θέλεις)
δεν νομίζω - και έχω τουλάχιστον εμπειρίες - ότι το Feel good έχει να κάνει πάντα με κάποια αλήθεια … μπορώ να πω ότι πολλές φορές το δικό μου feel good έχει βασιστεί και σε ψέματα και σε ημιμάθεια και μη πραγματικά στοιχεία .. και μετά δεν με εμποδίζει κανείς να κάθομαι και να δοξάζω την Τύχη (μου) ή το Χάος (μου)
Έχεις απόλυτο δίκιο. Όταν μίλησα για εσωτερική «αλήθεια» εννοούσα ότι έχουμε μέσα μας. Είτε είναι η τύχη, το χάος ή η ημιμάθεια μας. Η λέξη αλήθεια μπαίνει σε εισαγωγικά. Δεν παύει όμως να είναι η εσωτερική μας αλήθεια.
Ο περιορισμός ή η παύση των νοημάτων δια μέσω της άσκησης οδηγεί στην κατάληψη του χώρου της «προσωπικής μας αλήθειας» από την πραγματική θεία αλήθεια. Έτσι το βλέπω…..
quote:
αλλά είναι η ίδια η πράξη της φιλοσοφίας (το φλερτ) είναι συμβατό με την ορθοδοξία ?
Θα σου απαντήσω ειλικρινά. Δεν γνωρίζω.
Κατά βάσει την ορθοδοξία την κατανοώ σαν ασκητική για την κατάκτηση της «φώτισης» και του «δοξασμού» όπως αναφέρει ο Ρωμανίδης. Άλλο αν η κατάσταση του ατομισμού και υλισμού της κοινωνίας αλλά και των εκπροσώπων τις ίδιας της ορθοδοξίας πολλές φορές, την έχει μετατρέψει σε απλή λατρευτική διαδικασία.
Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ
Καλώς ήλθες στο φόρουμ και στο θέμα μας.
quote:
Απ΄ Αυτόν που καρφώθηκε πάνω σ΄ ένα Σταυρό, γιατί σ΄ αγάπησε και μ΄ αγάπησε μέχρι θανάτου! Αυτός είναι που αξίζει την αγάπη μου! Που την θέλει! Είναι ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ!
Αυτός ο λόγος φίλε μου είναι για άλλους μέλι στη ψυχή και για άλλους ζιζάνιο στη λογική.
Η εκλογίκευση της Αγάπης ποτέ δεν ήταν άκρως επιτυχημένη διαδικασία.
Πολλές φορές το μήκος κύματος που ο κάθε ένας από εμάς μιλά, ζητά και τον αντίστοιχο δέκτη.
Η έννοια της θυσίας ανάλογα με τον τρόπο προσέγγισης μπορεί να αποδοθεί σε ΥΠΕΡΤΑΤΗ ΑΓΑΠΗ Ή σε ανοησία. Ο κάθε ένας παίρνει θέση...........
Α Ν Α Σ Τ Η Μ Ε Ν Ο Σ
Δηλαδή ή κοροϊδεύει κάποιος τα μούτρα του εγκλωβισμένος μέσα σε ένα δόγμα ή μια θρησκεία. Και ότι δεν μπορεί να καταλάβει εννοήσει κτλ το ανάγει σε πίστη οπότε ναι την χρησιμοποιεί σαν αντίδοτο.
Αντίδοτο μια ψεύτικης αρρώστιας , αυτής του νοητικά φυλακισμένου.
Ή από την άλλη η πίστη συνδέεται άριστα με την φιλοσοφία. Και τότε η πίστη αποκτά υπερφυσική υπόσταση.
Αυτό συμβαίνει όταν η φιλοσοφία αναρωτά ψάχνει καταγγέλλει την πίστη και τις ζητάει αποδείξεις ή ενδείξεις.
Αποδείξεις όμως δεν έχει ούτε η φιλοσοφία όταν αντιστρέψουμε το ερώτημα.
Όταν το «γιατί να είναι έτσι;» της φιλοσοφίας απαντηθεί «και γιατί δεν είναι έτσι;»
Μιλώντας πάντα για νοητικές υποθέσεις της φιλοσοφίας και σε νοητικές απαντήσεις της πίστης.
Τότε οφείλουν να συνεργαστούν τα δύο μέρη διότι το κοινό πεδίο ύπαρξης τους είναι ο νους και των δύο.
Σε αυτήν την περίπτωση η φιλοσοφία βάζει συνεχώς «υπερφυσικά» ερωτήματα τα οποία η πίστη απαντά. Με «υπερφυσική» προσέγγιση .
Όντας όμως υποχρεμένη να απαντά στο καταιγισμό των ερωτημάτων της φιλοσοφίας, εκ των πραγμάτων ξεφεύγει από τα όρια της νοητικής υποταγής. Πάλι λειτουργεί σαν αντίδοτο αλλά σε έναν συνεχώς διευρυνόμενο νου ο οποίος έτσι αναγκάζετε να λειτουργεί και δεν φυλακίζετε.
Όταν λοιπόν φλερτάρει με την νοητή αλήθεια η φιλοσοφία, η πίστη προσπαθεί να απαντήσει με νοητές αλήθειες οριοθετώντας την αλήθεια στα πλαίσια του πιστευτού της.
Γιατί λοιπόν δεν μπορεί η φιλοσοφία να αγαπάει και να φλερτάρει με την Μαρία και τον Βουδισμό και ο ανθρώπινος χριστιανικός πχ νους να μην εξαναγκάζει την πίστη του σε διεύρυνση για να απαντήσει ή αλλιώς να πάει σπίτι της;
Η ορθοδοξία δεν πρέπει να ανήκει στην πρώτη κατηγορία πίστης αλλά στην δεύτερη.
Αν αυτό δεν συμβαίνει δεν φταίει νομίζω ούτε πίστη ούτε σίγουρα η φιλοσοφία.
Φταίνε τα φυλακισμένα μυαλά , που παντού όμως δεν υπάρχουν;
Αυτό νομίζω προσπαθεί να πει και ο κ. Ρωμανίδης , ένα μήνυμα δηλαδή του τρόπου σκέψης και πίστης των χριστιανών.
Φιλικά
ΠΙΣΤΗ ΠΟΥ ΝΑ ΜΕΤΑΚΙΝΕΙ ΒΟΥΝΑ ΝΑ ΕΧΩ
ΑΓΑΠΗ ΑΝ ΔΕΝ ΕΧΩ
ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΧΩ
Δεκτή η παράκλησή σου.
Ας θέσω ένα ερώτημα:
Από την στιγμή του σχίσματος και μετά, η Χριστιανική Σκέψη στην Καθολική Εκκλησία έλαβε διαφορετική πορεία από την Ορθόδοξη Εκκλησία;
----------------------
There are 10 types of people, those who know binary and those who don't.

Δεν ήταν μια «προβλέψιμη αποτυχία» η Δημιουργία! Τέθηκαν μπροστά στον άνθρωπο δυο δρόμοι να διαλέξει: Πού θέλει να πάει: Ποιον θέλει να ακολουθήσει! Και αντί να διαλέξει το Φως, την Αγάπη, την Αλήθεια, τη Ζωή, διάλεξε το ψέμα, το μίσος, την κακία, τη διαβολή! Μόνος του το διάλεξε! Ποιος του φταίει; Ο Θεός; Ο Θεός μας έπλασε ελεύθερους! Μας εφοδίασε μ΄ αυτό το μέγιστο προνόμιο της ελευθερίας! Θα προτιμούσες δηλαδή να ήσουν ένα τέλειο πιόνι στα χέρια κάποιου; Ζητώ συγνώμη που το λέω, έστω και στα χέρια του Θεού; Πιόνι; Άβουλο; Τέλειο, αλλά άβουλο; Χωρίς θέληση; Χωρίς πιστεύω, χωρίς βούληση, πειθήνιο όργανο; Σαν επιστημονική φαντασία;
Είναι μεγάλο δώρο, αγαπητέ Schwabe, το δώρο της ελευθερίας που μας έδωσε ο Κύριός μας! Μεγάλη ευλογία! Είμαι περήφανη και ευγνώμων που μας έπλασε έτσι! Και να σου πω και κάτι; Μάλλον το ήξερε ότι θα πέσουμε!.... Γιατί γράφει στην Αποκάλυψη στο ιγ΄ 8 για τον Ιησού Χριστό, ότι είναι το «....Αρνίον το εσφαγμένον από καταβολής κόσμου....» οπότε, μάλλον το ήξερε ότι θα αμαρτήσει ο άνθρωπος, και θα πέσει! Είχε κανονιστεί η Θυσία στον Γολγοθά πριν ακόμα από τη Δημιουργία! Ξέρεις όμως; Σ΄ αυτό εγώ βλέπω τη θαυμαστή Αγάπη και το έλεος του Θεού, και Τον δοξάζω, ενώ εσύ, δυστυχώς ψάχνεις για «πρακτικό όφελος»! Τι πρακτικό όφελος; Πρακτικό όφελος δεν είναι που βλέπουμε καθημερινά ζωές να τις αλλάζει ο Ιησούς Χριστός; Ναρκομανείς να σταματούν την πρέζα! Χωρισμένες οικογένειες να ξανασμίγουν! Αρκετές φορές άρρωστοι να γίνονται καλά! Στη μοναξιά μας να βρίσκουμε συντροφιά! Είναι ζωντανός ο Χριστός και σήμερα! Ζει δίπλα μου! Δεν μιλάω για κάποιον ξένο! Είναι κοντά μου! Είναι Ο ΦΙΛΟΣ ΜΟΥ!
ESTER
Αλήθεια ..? είναι εγκλωβισμένοι .. η απλά έχουν απαντήσει (τουλάχιστον υποσυνείδητα ) στο ερώτημα της φιλοσοφίας “γιατί να είναι έτσι”
Με το “ μα γιατί έτσι με βολεύει – λειτουργεί – έχει αποτελέσματα”
Όπως είπα και παραπάνω εάν κάτι “λειτουργεί” για σένα δεν υπάρχει κανένας λόγος να το φιλοσοφήσεις αλλά να το (συνεχίζεις) πιστέψεις – δοξάζεις
Θα μπορούσαμε ίσως να πούμε ότι η φιλοσοφία είναι το εργαλείο του να ψάξεις κάτι καινούργιο (η και παλιό) και η πίστη να το κάνεις να λειτουργήσει για σένα ..?
Όπως το φλερτ είναι ένας τρόπος να γνωρίσεις κοπέλες αλλά εάν δεν πιστέψεις ότι αυτή είναι η “μία και μοναδική” – με την καρδιά την δοξασία – δεν θα γίνει τίποτα ….δεν θα λειτουργήσει …. και δεν θα είναι η “γυναίκα της ζωής σου”
Τελικά ίσως το “πίστευε και μη ερεύνα” (σκέψη) μπορεί να είναι μια θαυμάσια φόρμουλα για να κάνεις τα πράγματα να δουλεύουν …
Αλλά από την άλλη (ρε παιδί μου ) υπάρχει μια τόση μεγάλη αφθονία θεών – γυναικών – προϊόντων - αληθειών
Και αυτό δεν το αμφισβητεί κανείς - είναι πραγματικότητα
που μπαίνεις στον πειρασμό να αρχίζεις να ψωνίζεις - φλερτάρεις - να τα προσέξεις ![]()
και μετά … φυσικά ….. μπορείς να τα βάλεις να "λειτουργήσουν" για σένα ..![]()
Γιώργος![]()
..just don’t make eye contact ….
που γεννήθηκαν και έδρασαν μέσα στη φαντασία των ελλήνων και η παράδοση φρόντισε
να τα κρατήσει ζωντανά περνώντας από γενιά σε γενιά με μορφή παραμυθιού που οι
γηραιότεροι αφηγούνταν στους νεότερους μεταδίδοντας έτσι ένα είδος κληρονομιάς.
Παραμυθία χωρίς όνομα που για να γεννηθούνε αρκούσε μια λέξη και σιγά σιγά
άρχιζαν να τρέφονται από την φαντασία του ανθρώπου μέχρι να την εξαντλήσουν
και ύστερα ξεπηδούσαν από το στόμα του αφηγητή για να πάνε και να φωλιάσουν
σε κάποιο μυαλό και να αρχίσουν να τρέφονται πάλι και να κάνουν ξανά τον ίδιο
κύκλο με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να ζουν και θα ζουν όσο θα μεταδίδονται.
quote:
Θα ήθελα να γράψετε αν γνωρίζεται κάτι για τα πλάσματα εκείνα
που γεννήθηκαν και έδρασαν μέσα στη φαντασία των ελλήνων και η παράδοση φρόντισε
να τα κρατήσει ζωντανά περνώντας από γενιά σε γενιά με μορφή παραμυθιού που οι
γηραιότεροι αφηγούνταν στους νεότερους μεταδίδοντας έτσι ένα είδος κληρονομιάς.
Παραμυθία χωρίς όνομα που για να γεννηθούνε αρκούσε μια λέξη και σιγά σιγά
άρχιζαν να τρέφονται από την φαντασία του ανθρώπου μέχρι να την εξαντλήσουν
και ύστερα ξεπηδούσαν από το στόμα του αφηγητή για να πάνε και να φωλιάσουν
σε κάποιο μυαλό και να αρχίσουν να τρέφονται πάλι και να κάνουν ξανά τον ίδιο
κύκλο με αποτέλεσμα να συνεχίζουν να ζουν και θα ζουν όσο θα μεταδίδονται.
με νεράιδες, τέρατα, δαίμονες εκείνα που καραδοκούν στα δάση στα νεκροταφεία και στα εγκατελιμένα σπίτια,
Αυτοί οι λαϊκοί μύθοι ποικίλουν από περιοχή σε περιοχή υπάρχει άραγε κάποιο γεγονός που της προκάλεσε, μήπως προσπάθησαν να εξηγήσουν κάποια ανεξήγητα φαινόμενα; Μήπως είναι το έμφυτο χάρισμα του Έλληνα να πλάθει μύθους όπως και οι αρχαίοι πρόγονοι μας
Η πίσω από της ιστορίες αυτές κρύβεται κάποια αλήθεια
Μην ξεχνάμε πως ο φόβος είναι το δυνατότερο συναίσθημα.