ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Γιατί, ενώ τα έχουμε όλα, δεν είμαστε ευτυχισμένοι; - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

- Γιατί, ενώ τα έχουμε όλα, δεν είμαστε ευτυχισμένοι; - .-= Η ΣΟΦΙΑ =-.

Αστροψυχή31 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/2
26/06/2005, 20:44:09
Αγαπητοί φίλοι/φίλες

να ένα θέμα που ήταν πρπς συζήτηση στην τελευταία "παρείστικη" φιλοσοφική μας συνάντηση και που θέλω να το θέσω εδώ στο Forum: γιατί στην εποχή μας ο άνθρωπος, ενώ έχει λύσει πολλά προβλήματα σχετικά με την επιβίωση του και έχει στη διάθεση του τόσα υλικά αγαθά δεν είναι ευτυχισμένος; Είναι ευτυχισμένος, πρώτα απ' όλα;
Και αν όχι,γιατί είναι σε τόσο ανεπίτρεπτα μεγάλο βαθμό δυστυχισμένος;

Αστροψυχή

lizzard_kingΜέλος
26/06/2005, 21:41:09
Καλώς ήρθες αγάπητε και σε τούτη την παρέα...
Δε θα σου απαντήσω απόλυτα,όπως δεν είναι απόλυτα κι αυτά που προείπες,αν και νωμίζω πως το γνωρίζεις ήδη...
Η φύση του ανθρώπου είναι να συνεχίζει όσο μακριά κι αν φτάσει...Πιστεύω πως υπάρχει μια αλληλουχία...Έχουν λυθεί πολλά προβλήματα επιβίωσης,υπάρχουν πολλά υλικά αγαθά στη διάθεση του ανθρώπου,αλλά τι γίνεται σε άλλα επίπεδα ύπαρξης?Κατά πόσο έχουμε προχωρήσει?Αν δεχτούμε πως για όλα υπάρχει ένα τίμημα,μήπως αυτό είναι το τίμημα σε τούτη την περίπτωση...?Για να αποκτήσουμε όλα αυτά μήπως πρέπει να κινούμαστε σε συγκεκριμένους ρυθμούς,που,κατά τη γνώμη μου,είναι και πλήρως ελεγχώμενοι..?Χρειάζεται ένα μέτρο φίλε μου,μια χρυσή τομή σε αυτήν την αλληλουχία...
Ευτυχής...Αλήθεια,πως προσδιορίζεις την ευτυχία?...
Ο Έρμαν Έσσε στο Σιντάτρα γράφει πολύ όμορφα σχετικά με το θέμα αγαπητέ...
Ευχαριστώ...

I'm the lizard king,I can do anything!

axilmarΝέο Μέλος
26/06/2005, 23:21:12
Δεν ειμαστε ευτυχισμενοι γιατι δεν εχουμε αγαπη. Μονο η αγαπη φερνει πραγματικη ευτυχια.
27/06/2005, 02:31:46
ΤΑ ΥΛΙΚΑ ΑΓΑΘΑ ΦΕΡΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΤΥΧΙΑ;...ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΟΛΑ; ΜΗΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΑΥΤΑ ΤΑ ΟΠΟΙΑ ΜΑ ΞΕΓΕΛΟΥΝ;

..

karmaΜέλος
27/06/2005, 03:06:16
quote:

Δεν ειμαστε ευτυχισμενοι γιατι δεν εχουμε αγαπη. Μονο η αγαπη φερνει πραγματικη ευτυχια.

Φίλε axilmar,

Για να πάρουμε αγάπη, θα πρέπει να πρώτα να δώσουμε αγάπη. Εκεί πιστεύω πως βρίσκεται το μυστικό...

Φιλικά

27/06/2005, 16:42:52
ΦΙΛΟΙ ΜΟΥ ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ ΣΑΣ.

ΦΙΛΕ ΜΟΥ Αστροψυχή ΣΕ ΑΥΤΟΝ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΠΟΥ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙΣ ΠΕΡΝΕΙΣ ΩΣ ΠΑΡΑΔΟΧΗ ΟΤΙ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ....

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΙΣΤΕΥΗΣ ΠΩΣ ΕΧΟΥΜΕ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ????

ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΝΝΟΩ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ...

Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΙΝ ΟΧΙ ΤΟ ΕΥ ΖΕΙΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ????????

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.

ΑΝ ΝΙΩΣΕΙΣ ΤΗΝ ΣΚΙΑ ΣΟΥ ΝΑ ΦΕΥΓΕΙ ΜΗΝ ΓΥΡΙΣΕΙΣ ΠΙΣΩ ΝΑ ΤΗΝ ΚΟΙΤΑΞΕΙΣ

27/06/2005, 17:10:35
Τα υλικά αγαθά δέν φέρνουν ποτέ την ευτυχία αντίθετα συνήθως είναι πρόξενα δυστυχίας. Όσο γινόμαστε ακόρεστοι απο υλικά αγαθά τόσο γινόμαστε ακόρεστοι στις ορέξεις μας και θέλουμε άλλα τόσα. Και η αγωνία μας για την διαχείρηση και την τύχη των αγαθών είναι η αιτία της απαρχής της δυστυχίας. Η ευτυχία μπορεί να έρθει μόνο άν έχουμε εξασφαλίσει τα υλικά αγαθά με τα οποία θα μπορούσαμε να ζήσουμε επαρκώς στο εγγύτατο μέλλον ίσως και λίγο περισσότερα αλλά ποτέ πολύ περισσότερα. Αλλά ακόμα και στην περίπτωση που υποθέσουμε οτι τα υλικά αγαθά φέρνουν την ευτυχία αυτό δέν μπορούμε σε καμία περίπτωση οτι θα μπορούσε να ισχύει για την σημερινή κοινωνία. Άν είναι δυνατόν ο μεροκαματιάρης που ξημεροβραδιάζει για πενταροδεκάρες να μπορούμε να πούμε οτι είναι κορεσμένος σε υλικά αγαθά. Φυσικά και δέν είναι δυνατό. Υπάρχουν και σήμερα δυστυχώς λίγοι πατρίκιοι και πολλοί πληβείοι, ενώ απο ψυχικά αγαθά που είναι τα μόνα ικανά να φέρουν ευτυχία έχουμε όλοι αδειάσει σε καθολική μορφή.
Πώς είναι λοιπόν δυνατόν να πούμε οτι θα έπρεπε να είμαστε ευτυχισμένοι;;
karmaΜέλος
27/06/2005, 19:15:45
Σε γενικές γραμμές συμφωνώ με όλους.

Θα συμπληρώσω ότι στην Ελλάδα όλοι έχουμε τηλεόραση, ηλεκτρικές συσκευές, αυτοκίνητο, κινητό κ.λ.π. Οι περισσότεροι από εμάς έχουν και εξοχικό ή σπίτι στο χωριό, έστω και ένα οικοπεδάκι ! Μπορεί να μην τα αποκτήσαμε (εμείς ή οι γονείς μας) τώρα που η οικονομική κατάσταση στη χώρα μας είναι λίγο δύσκολη, ειδικά μετά από το Ευρώ, ίσως τα προηγούμενα χρόνια. Τα βασικά, πάντως, υπάρχουν. Στην υπερκαταναλωτική κοινωνία μας, πιστεύω ότι μεγάλο ρόλο έχει παίξει και η διαφήμιση, στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στα μέσα μαζικής επικοινωνίας, στις αφίσες, παντού ! Πάρε το ένα, πάρε το άλλο, πάρε αυτή τη μάρκα... για να είσαι «in». Ακόμα και τις πιο όμορφες μουσικές μελωδίες τις έχουν συνδυάσει με τη διαφήμιση ! Ο κόσμος έχει πάθει σύγχυση ! Το μήνυμα που προσπαθούν να περάσουν είναι ότι πρέπει να τα πάρεις ΟΛΑ για να είσαι ευτυχισμένος, δηλαδή ευτυχία = υλικά αγαθά. Και όλοι πέφτουμε θύματα το βωμό του κέρδους, ανάλογα και με τις οικονομικές μας δυνατότητες. Μας έχουν καταντήσει υπερχρεωμένους (αυτό είναι άλλο κεφάλαιο με τα δάνεια).

Τελικά τι είναι ευτυχία ;

Ευτυχία είναι οι απλές καθημερινές μας στιγμές, η συνεύρεση με αγαπητούς φίλους, η ανταλλαγή απόψεων, ένα όμορφο ηλιοβασίλεμα...

Τι να τα κάνεις τα υλικά αγαθά, όταν είσαι κλεισμένος στο καβούκι σου, μόνος ή φοβισμένος ;

Φιλικά

28/06/2005, 01:24:27
quote:
Γιατί, ενώ τα έχουμε όλα, δεν είμαστε ευτυχισμένοι;

ολα;
εξαρταται απο το τι θελει κανεις για να ειναι ευτυχης.
και αποσο η ζωη μου εμαθε η ευτυχια πηγαζει απο μεσα...
και τα υλικα αγαθα αν αυτα θες τοτε ναι εισαι ευτυχης ...αν ομως δε θες αυτα αλα τα φορτωνεσαι για να καλυψεις αλλα κενα---:συναισθηματικα παραδειγμα τοτε μια βολτα στην γυμνη αληθεια θα σου δειξει την απαντηση.
πολλοι πιστευουν πως ο ανρθωπος εχει αναγκη απο υλικα αγαθα για να γινει ευτυχης-οκ!
αλλοι λενε πως το να εισαι καλα με τον εαυτο σου φερει την ευτυχια-οκ
κανεις ομως δεν εχει αναφερει πως το να εισαι ευτυχης σ'ενα γενικο...
καλεισαι να υλοποιεις οσα οντως πραγματωνονται μεσα σου.

μου αρεσε αυτο που εθεσε ο φιλος Αβαταρ ως ρητορικο ερωτημα...

quote:
Ο ΣΗΜΕΡΙΝΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΜΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΓΩΝΙΕΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΖΕΙΝ ΟΧΙ ΤΟ ΕΥ ΖΕΙΝ ΕΧΕΙ ΤΑ ΠΑΝΤΑ ????????

αυτο αντιστοιχει επισης σε οσα ανεφερα για την υλικη ζωη που εδω φτανει να γινεται ουσιωδες υπαρξιακο ζητημα αλλα ειναισυναμα και η πασα αληθεια...
...οσα αγαθα και να μαζευεις λενε στο χωριο μου..το σαβανο δεν εχει τσεπες.

-οι ενσαρκωμενες ψυχες στην παρουσα κατασταση του εδω πλανητη...τι ακριβως καλουνται να επιτευξουν;

-τι εστι αθανασια στην γη του σημερα;

-τι ειναι φτωχια αληθεια;
φτωχια ατομικη και..εντος-- φτωχια στην κοινωνια του συνολου και στα εξωθεν του ατομου;;;

anyways

το ερωτημα ως εχει δεν στεκει αν το σκεφτει κανεις αναλογικα...--ο επιμενων ελληνικα βεβαιως βεβαιως...--
επειδη αλλο
-η εσωτερικη ευτυχια και η εσωτερικη δυστυχια
και αλλο το διαμετρικα αντιθετο της...
-η ευτυχια απο τα υλικα αγαθα και δυστυχια χωρις αυτα...
για να το δουμε λιγο αυτο...:)

το να διασταυρωνουμε ομως ωστε να θετουμε ερωτηματα ειναι τροπος που θα φερει κουβεντες επι σελιδων...
το να τεθει ενα ερωτημα ευστοχα ομως...ειναι αυτο που θα δωσει και τις απαντησεις...

το πετραδι στο λωτο

cprtght@tm@2005

NeosΜέλος
28/06/2005, 10:53:02
Δεν νομιζω οτι τα εχουμε ΟΛΑ...

...που και που βλεπω στο νοβα τις ζωες των χολυγουντιανων αστερων...
εχουν 50 αυτοκινητα 10 βιλλες ,αεροπλάνα καραβια και χρημα τοσο πολυ που δεν το χωρά ο νους μας...
κι ομως τους βλεπεις να ειναι δυστυχισμενοι, να κρυβονται, να ειναι ασχημοι χαρακτηρες και κανεις τους να μην εχει καταφερει να εχει μια δεμενη οικογενεια...αλλαζω λοιπον το καναλι στην τβ και βαζω το discovery οπου βλεπω μια οικογενεια ιθαγενων να ζει στο δασος,τους αντρες να κυνηγανε με χαμογελο και αγωνια και οταν καταφερουν να "πιασουν" ενα ζωο στο προσωπο τους να βλεπεις την απολυτη ευτυχια,βλεπω τις γυναικες τους να ετοιμαζουν φαγητα και να βλεπουν τα πιτσιρικια τους να τρεχουν να παιζουν και να γελουν μεσα στην φυση,τους βλεπω το βραδυ να εχουν "στησει" ενα απλο γευμα το οποιο συνοδευεται απο τραγουδια και χορους...
και μετα καταλαβαινω ποιος τα εχει ΟΛΑ!

28/06/2005, 21:40:29
Δεν τα έχουμε πάντα όλα. ΄Ισως δεν θα τα αγγίξουμε ποτέ. Αν και στα λίγα και καλά κρύβεται η ουσία των πραγμάτων.
΄Αλλωστε στο μεγαλείο της απλότητας κρύβονται άπειροι θησαυροί. Ελάχιστα κι αρεστά εγώ λέω και προτείνω αγαπημένα.

[ΑΦΡΟΔΙΤΗ]
Να ξέρεις,ότι ευτυχία είναι να μπορείς να ξεχνάς,και να μπορείς να θυμάσαι.
Η ευτυχία έρχεται από την ικανότητα να νιώθεις βαθιά,να απολαμβάνεις απλά,να σκέφτεσαι ελεύθερα να ρισκάρεις στη ζωή να είσαι απαραίτητος.

oneiric1Μέλος
29/06/2005, 15:31:05
quote:

...που και που βλεπω στο νοβα τις ζωες των χολυγουντιανων αστερων...
εχουν 50 αυτοκινητα 10 βιλλες ,αεροπλάνα καραβια και χρημα τοσο πολυ που δεν το χωρά ο νους μας...

Άσε, εδώ πλέον συζητάμε γι’ άλλα «μεγέθη» φίλε ΝΕΟΣ. Καμιά φορά το να ξυπνάς το πρωί και να γνωρίζεις ότι μπορείς να κάνεις σχεδόν ότι θέλεις ή ότι μπορείς να βρεθείς σε οποιοδήποτε σημείο στον κόσμο θέλεις, σου φέρνει μια απίθανη (και εντελώς ακαταλαβίστικη για τους περισσότερους από μας!) μιζέρια....

Μήπως τελικά και εδώ έχουμε τον παράγοντα «άνθρωπο»? Θέλω να πω... μήπως και αυτό το ερώτημα θα μπορούσε ν’ απαντηθεί (και αντιμετωπιστεί) διαφορετικά από τον κάθε άνθρωπο? Σα να λέμε «είναι θέμα ανθρώπου». Άλλοι μπορεί να έχουν «τα πάντα» για κάποιον και να είναι δυστυχισμένοι... άλλοι να μην έχουν τίποτα και να είναι ευτυχείς!

Προσωπικά φίλοι μου, έχω την ικανοποίηση, τα τελευταία χρόνια της ζωής μου να είμαι ευτυχισμένη απ’ αυτά που «έχω» και πολύ συχνά έχω «συλλάβει» τον εαυτό μου να λέω «όλα καλά!». Γιατί όχι άλλωστε? Έχω το κυριότερο αγαθό για μένα, την υγεία!

Edited by - oneiric1 on 29/06/2005 15:43:56

30/06/2005, 16:22:55
Υπάρχουν πολλά πράγματα στην σημερινή εποχή που θα μπορούσαμε να τα έχουμε αλλά δέν μας αφήνει η απληστία και η αρπακτικότητα των συνανθρώπων μας να τα πλησιάσουμε. Είτε για να το καταφέρουμε θα χρειαστεί να πληρώσουμε μεγάλο τίμημα. Στην σημερινή εποχή είναι φανερό οτι η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και ανέσεις που σε παλιότερες εποχές φάνταζαν σάν ένα απατηλό όνειρο ή επιστημονική φαντασία. Αλλά την ζωή μας δέν έχουν καταφέρει να την βελτιώσουν σε τίποτα λόγω της πολύ κακής τους διαχείρησης.
oneiric1Μέλος
30/06/2005, 16:36:28
quote:
Στην σημερινή εποχή είναι φανερό οτι η τεχνολογική και επιστημονική πρόοδος έχει δημιουργήσει νέα δεδομένα και ανέσεις που σε παλιότερες εποχές φάνταζαν σάν ένα απατηλό όνειρο ή επιστημονική φαντασία. Αλλά την ζωή μας δέν έχουν καταφέρει να την βελτιώσουν σε τίποτα λόγω της πολύ κακής τους διαχείρησης.

Ίσα-ίσα το αντίθετο. Έχουμε καταφέρει να «παγιδευτούμε» μέσα σ’ αυτή την πρόοδο ζητώντας όλο και περισσότερα.

* Ειρήνη *
~ Love is the only truth ~

30/06/2005, 16:43:14
Αλλά ποιός μας οδήγησε να παγιδευτούμε στην τεχνολογική πρόοδο;
Φυσικά και η κακή διαχείρηση των αγαθών που θα μπορούσε να μας προσφέρει που την κατάντησε τελικά εφιάλτη. Απο μάς εξαρτάται η διαχείρηση τους, αυτά άψυχα είναι και ανεύθυνα για το πώς θα μας συμπεριφερθούν.
oneiric1Μέλος
30/06/2005, 16:55:17
Καμία διαφωνία.

Και με τόσα επιτεύγματα της τεχνολογίας που θα μπορούσαν να γίνουν ένα «χέρι βοήθειας» για ‘μας, έχουμε καταφέρει (εμείς οι άνθρωποι) να κάνουμε ακόμα δυσκολότερη και πολυπλοκότερη την ζωή μας.

* Ειρήνη *

30/06/2005, 20:32:01
Μεγα ερωτημα.Η ταπεινη μου γνωμη ειναι οτι δεν υπαρχουν πλεον δυνατοι στοχοι.Ο χρονος χανεται στο κυνηγι της δοξας και του χρηματος
Τοτε μια μερα η μια νυχτα η ψυχη επαναστατει φωναζοντας:ΚΑΙ ΤΩΡΑ?
Και εκει αρχιζει η φιλοσοφια ...
30/06/2005, 20:51:01
Συνεχεια...
Παραθετω μια αποψη.
Το προβλημα της υπαρξης του ανθρωπου ειναι μοναδικο σ'ολοκληρη την φυση.Εφυγε απο την φυση αλλα εξακολουθει να ζει μεσα σ'αυτην.
Ειναι κατα ενα μερος αθανατος κατ ενα μερος θνητος.Κατα ενα μερος απειρος κατα ενα μερος πεπερασμενος.
Η αναγκαιοτητα να βρισκει συνεχως νεες λυσεις στις αντιφασεις της υπαρξεως του να επινοει συνεχως υψηλοτερες μορφες ενοτητας με την φυση, τους συνσνθρωπους του και τον εαυτο του,ΑΠΟΤΕΛΕΙ την πηγη ολων των ψυχικων δυναμεων που υποκεινουν τον ανθρωπο,ΟΛΩΝ των παθων του,ολων των συγκινησεων και των ανησυχιων του.
Εριχ Φρομ
01/07/2005, 09:47:17
Κάποιοι δεν είναι ευτυχισμένοι και δεν θα είναι ποτέ γιατί πεθαίνουν μέσα στην απληστία τους.
Πικρή λέξη.

[ΑΦΡΟΔΙΤΗ]
Να ξέρεις,ότι ευτυχία είναι να μπορείς να ξεχνάς,και να μπορείς να θυμάσαι.
Η ευτυχία έρχεται από την ικανότητα να νιώθεις βαθιά,να απολαμβάνεις απλά,να σκέφτεσαι ελεύθερα να ρισκάρεις στη ζωή να είσαι απαραίτητος.

oneiric1Μέλος
01/07/2005, 11:52:08
Κι όμως φίλοι μου... βλέπω μια «επιστροφή» του ανθρώπου στο «παλιό»....άλλοι δειλά-δειλά, άλλοι με περισσότερο θάρρος.

- Κάναμε αμάν να φύγουμε από τα χωριά μας και τώρα προσπαθούμε
να βρούμε τρόπους να επιστέψουμε.
- Κάναμε αμάν να φύγουμε από τις μονοκατοικίες και να ζήσουμε
σε εξαμβλώματα πολυκατοικιών και τώρα προσπαθούμε να βρούμε
τρόπους να επιστρέψουμε στις υπέροχες, με τόσο χρώμα,
μονοκατοικίες.

... και τόσα άλλα παραδείγματα που έχουμε καθημερινά...

* Ειρήνη *