- Test : Πόσο δημοκράτης είσαι ???? - Απόψεις, Προτάσεις κ.ά.
quote:
"Μαζεύονται 2 λύκοι και 1 πρόβατο και ψηφίζουν τι θα φάνε σήμερα"...
ΑΠΕΡΓΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΑΤΑ ΚΑΙ ΖΗΤΑΝ ΚΑΛΥΤΕΡΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ ΣΦΑΓΗΣ
![]()
.
ου μαθειν δει τους μυστας αλλα παθειν www.johnniebegood.gr
quote:Θα έλεγα ότι όσο γνωρίζω τον εαυτό μου και τους ανθρώπους γίνομαι όλο και λιγότερο δημοκράτης!
Μαξ Στιρνερ - ο Μοναδικος και το Δικο του
quote:Μας φαντάζεστε όλους εμάς εδώ, να προσπαθούμε να "διοικήσουμε" το site δημοκρατικά;!
με ροπαλα ή με πετρες?
χαχαχα!
.
quote:
Μας φαντάζεστε όλους εμάς εδώ, να προσπαθούμε να "διοικήσουμε" το site δημοκρατικά;!
Εμένα θα μου φάνταζε εξωπραγματικό...

In the shadows of the night I shall be lost once again to find thee...
Παρακολουθώ τη συζήτηση και διαπιστώνω οτι
- οι λιγότεροι ξέρουν ακριβώς τι σημαίνει Δημοκρατία
- οι περισσότεροι την επικαλούνται μέν, χωρίς να ξέρουν τι είναι
- σχεδόν όλοι λέτε ότι στην πραγματικότητα λέμε, αλλά δεν έχουμε Δημοκρατία
Δεν ξέρω παιδιά, δεν ξέρω, αλλά από κάτι τέτοια έχουν γίνει τα μεγαλύτερα εγκλήματα....
Μόνο εσύ δεν απάντησες!

quote:
quote:
--------------------------------------------------------------------------------
Μας φαντάζεστε όλους εμάς εδώ, να προσπαθούμε να "διοικήσουμε" το site δημοκρατικά;!--------------------------------------------------------------------------------
με ροπαλα ή με πετρες?
Το σημαντικότερο είναι να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους όσο αυστηρά και άν εξασκείται η διακυβέρνηση και να μήν υπάρχουν δύο ή τρία μέτρα και σταθμά. Όσο ο βουλευτής ή ο δεσπότης ή ο καθηγητής Πανεπιστημίου είναι υπεράνω του νόμου δέν υπάρχει καμία δημοκρατία.
"Non, nisi parento, vincitur"
ΒΑΚΩΝ
quote:
Το σημαντικότερο είναι να υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για όλους όσο αυστηρά και άν εξασκείται η διακυβέρνηση και να μήν υπάρχουν δύο ή τρία μέτρα και σταθμά. Όσο ο βουλευτής ή ο δεσπότης ή ο καθηγητής Πανεπιστημίου είναι υπεράνω του νόμου δέν υπάρχει καμία δημοκρατία.
Μακάρι να ίσχυε αυτό φίλε μου και στην πράξη κι όχι μόνο στα χαρτιά...

quote:
Σίγουρα,όσο πιο πολλά γνωρίζει ή νομίζει ότι γνωρίζει ο καθένας, τότε ξεχωρίζει τον εαυτό του από τους άλλους και θέλει να γίνεται "ηγέτης". Δεν υπάρχει "δημοκρατικός ηγέτης".Οι λέξεις είναι εξ αντικειμένου αντίθετες... Ο οποιοσδήποτε θεωρεί ότι θα μπορούσε να παίξει έναν "ηγετικό" ρόλο κάπου, είτε είναι εκλεγμένος είτε είναι δικτάτορας, έχει τα ίδια εσωτερικά γνωρίσματα που εκδηλωνονται απλώς με άλλο περιτύλιγμα κάθε φορά...
Υπάρχει δημοκρατικός ηγέτης; Ο φίλος Πυθαγόρας φαίνεται να είναι απόλυτος ως προς την απάντηση, εγώ πάλι το συζητάω. Σίγουρα αυτός που θέλει να "ηγηθεί" έχει και προσωπικά κίνητρα, αλλά είναι μόνο αυτά; Δεν μπορεί να έχει ως κίνητρο την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο;
quote:
Βλέπετε λοιπόν, που λέω συχνά, η Δημοκρατία είναι κάτι το επικίνδυνο ?Παρακολουθώ τη συζήτηση και διαπιστώνω οτι
- οι λιγότεροι ξέρουν ακριβώς τι σημαίνει Δημοκρατία
- οι περισσότεροι την επικαλούνται μέν, χωρίς να ξέρουν τι είναι
- σχεδόν όλοι λέτε ότι στην πραγματικότητα λέμε, αλλά δεν έχουμε Δημοκρατία
Δεν ξέρω παιδιά, δεν ξέρω, αλλά από κάτι τέτοια έχουν γίνει τα μεγαλύτερα εγκλήματα....
Οι περισσότεροι που την επικαλούνται πιστεύω ότι ξέρουν τι ΔΕΝ είναι.
Από κει και πέρα την "χρησιμοποιούν" για να δικαιολογήσουν τις σκέψεις και τις πράξεις τους.
Η Δημοκρατία έχει μερικές αδυναμίες
1) Μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε μία μικρή κοινωνία (μικρό αριθμό πολιτών).
2) Αυτοί οι πολίτες πρέπει να είναι ενεργοί (εμείς ας πούμε δεν είμαστε)
3)Για να είναι ενεργοί, πρέπει να είναι καλοί γνώστες της κοινωνίας και των προβλημάτων της και των επιδιώξεων της (αλλιώς πώς θα πάρουν αποφάσεις και τι αποφάσεις θα πάρουν;)
4)Θα πρέπει να υπάρχει δικλείδα ασφαλείας, δηλαδή νόμοι που να δίνουν τα γενικά πλαίσια μέσα στα οποία μπορούν να κινηθούν οι αποφάσεις (για να περιορίζεται η επιρροή δημαγωγών ή μίας πλειοψηφικής ομάδας που θα προσπαθήσει να προωθήσει τα προσωπικά της συμφέροντα ή τις δικές της απόψεις)
Ολα αυτά (και άλλα πολλά που δεν μου ήρθαν τώρα στο μυαλό) καθιστούν την Δημοκρατία, ένα από τα πιό δύσκολα εφαρμόσιμα πολιτεύματα.
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:
Υπάρχει δημοκρατικός ηγέτης; Ο φίλος Πυθαγόρας φαίνεται να είναι απόλυτος ως προς την απάντηση, εγώ πάλι το συζητάω. Σίγουρα αυτός που θέλει να "ηγηθεί" έχει και προσωπικά κίνητρα, αλλά είναι μόνο αυτά; Δεν μπορεί να έχει ως κίνητρο την προσφορά στο κοινωνικό σύνολο;
Μπορεί να έχει οποιοδήποτε άλλο κίνητρο "καλό" ή "κακό", αλλά ο κοινός παρονομαστής είναι ότι εξαρχής και defacto ένας "ηγέτης" ή -έστω-εκκολαπτόμενος ηγέτης έχει θέσει τον εαυτό του σε κάποια ανώτερη βαθμίδα από τους "άλλους", από το "πλήθος" και το "λαό".
Δηλαδή θεωρεί ότι υπερτερεί (σε γνώσεις, σε ηλικία, σε πείρα, σε οικονομική κατάσταση, σε ευστροφία, και συνδυασμούς αυτών, κλπ, κλπ) [αίσθημα ανωτερότητας], οπότε κατ'ουσίαν θεωρεί εαυτόν ως "ποιμένα" και ως ένα είδος "δασκάλου", αλλά πάντα "διαχωρίζει" τη θέση του από το ανώνυμο πλήθος και έχει την πρωτοκαθεδρία...
Υπ'αυτήν την έννοια λέω ότι δεν μπορεί ένας ηγέτης να είναι δημοκρατικός. Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι είναι καλός ή κακός με κοινωνικά ή άλλα κριτήρια. Το δείχνουν "τα έργα και οι ημέρες του" αυτό...
Από εκεί και πέρα συμφωνώ 100% με αυτά που γράφεις εν είδει προϋποθέσεων
quote:
Οι περισσότεροι που την επικαλούνται πιστεύω ότι ξέρουν τι ΔΕΝ είναι.
Από κει και πέρα την "χρησιμοποιούν" για να δικαιολογήσουν τις σκέψεις και τις πράξεις τους.
Η Δημοκρατία έχει μερικές αδυναμίες
1) Μπορεί να εφαρμοστεί μόνο σε μία μικρή κοινωνία (μικρό αριθμό πολιτών).
2) Αυτοί οι πολίτες πρέπει να είναι ενεργοί (εμείς ας πούμε δεν είμαστε)
3)Για να είναι ενεργοί, πρέπει να είναι καλοί γνώστες της κοινωνίας και των προβλημάτων της και των επιδιώξεων της (αλλιώς πώς θα πάρουν αποφάσεις και τι αποφάσεις θα πάρουν;)
4)Θα πρέπει να υπάρχει δικλείδα ασφαλείας, δηλαδή νόμοι που να δίνουν τα γενικά πλαίσια μέσα στα οποία μπορούν να κινηθούν οι αποφάσεις (για να περιορίζεται η επιρροή δημαγωγών ή μίας πλειοψηφικής ομάδας που θα προσπαθήσει να προωθήσει τα προσωπικά της συμφέροντα ή τις δικές της απόψεις)
και αν δεις μέσω αυτών δεν θα χρειάζεται και ο "ηγέτης" γιατί όταν όλοι είναι ενεργοί και όταν όλοι γνωρίζουν (=έχουν κάποια standards γνώσης) τότε μιλάμε για ισοδύναμες ενεργές και δυνατές μονάδες που συγκλίνουν όλες μαζί στο επίπεδο γνώσης και ισχύος του ενός "ηγέτη" που θα απαιτείτο σε μια αμόρφωτη και αδιάφορη κοινωνία...
quote:
Ολα αυτά (και άλλα πολλά που δεν μου ήρθαν τώρα στο μυαλό) καθιστούν την Δημοκρατία, ένα από τα πιό δύσκολα εφαρμόσιμα πολιτεύματα.
Γι'αυτό ακριβώς και δεν έχει εφαρμοστεί ποτέ, διότι η Δημοκρατία έχει πολλές και σοβαρές "απαιτήσεις"

.
.
.
" Υπάρχει ο σωστός τρόπος, ο λάθος τρόπος, και ο ...δικός μου τρόπος! "
Edited by - PY8AGORAS on 26/08/2005 00:21:24
Κι επειδή μπορώ να μιλήσω μόνο για μένα, προσωπικά είπα τι γνώμη έχουν διάφοροι για τη Δημοκρατία στις μέρες μας, όχι οτι είναι αυτό που λές οτι καταλήξαμε...
Οπότε περιμένω την άποψη σου.

quote:
Vril, κάνεις λάθος!
Κι επειδή μπορώ να μιλήσω μόνο για μένα, προσωπικά είπα τι γνώμη έχουν διάφοροι για τη Δημοκρατία στις μέρες μας, όχι οτι είναι αυτό που λές οτι καταλήξαμε...
Οπότε περιμένω την άποψη σου.
Έλα, αφού το κατάλαβες οτι σε πειραζω, γιατί ψάχνεις να βρείς λογική σε αυτό που σου είπα ?
Και όσο για τις απόψεις μου, τις είχα πει και παλαιότερα και αυτό που λέω για το επικίνδυνο της "Δημοκρατίας" εμπεριέχει πολλά από αυτά που ανακάλυψα στο πραγματικό νόημά της.
quote:
PY8AGORAS:Δηλαδή θεωρεί ότι υπερτερεί (σε γνώσεις, σε ηλικία, σε πείρα, σε οικονομική κατάσταση, σε ευστροφία, και συνδυασμούς αυτών, κλπ, κλπ) [αίσθημα ανωτερότητας], οπότε κατ'ουσίαν θεωρεί εαυτόν ως "ποιμένα" και ως ένα είδος "δασκάλου", αλλά πάντα "διαχωρίζει" τη θέση του από το ανώνυμο πλήθος και έχει την πρωτοκαθεδρία...
Να μια παράμετρος που δεν είχα σκεφτεί. Thanx Πυθαγόρα!
Εφόσον θεωρούμε απαραίτητη την παρουσία ηγέτη ακόμη και σε ένα πρότυπο δημοκρατικό πλαίσιο, εν τούτοις, εξετάζοντας τα κίνητρα του ηγέτη φτάνουμε σε αυτό που λέει ο Πυθαγόρας, ακόμη και αν μιλούμε για τις αγαθότερες των προθέσεων.
Δηλ. όλοι φαντάζομαι συμφωνούμε πως κάποια άτομα εμφανίζουν ηγετικές τάσεις (και ίσως να τις εμφανίζουν, όποιο και αν είναι το πολίτευμα)
Σίγουρα όμως ο εν γένει ηγέτης θεωρεί εαυτόν ικανότερο από άλλους να διεκπεραιώσει τα πράγματα.
Ενδεχομένως να μην είναι και τόσο δημοκρατικό από ... εκτελεστικής απόψεως.
Ενδεχομένως, μέσα από την δραστηριότητα του αυτή επιζητεί, αν μη τι άλλο, την προσωπική επιβεβαίωση, και αυτό μειώνει κατά πολύ το αγαθό των προθέσεων του... και την ιδανική εικόνα της πεφωτισμένης δεσποτείας που αναφέρθηκε προηγουμένως...
quote:
pixeldream: ΔΗΜΟΚΡΑΤΗΣ...ΑΥΤΟΣ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ ΤΟΝ ΔΗΜΟ;
(Η Brie συνειδητοποιεί:)
Έχει δίκιο ο pixeldream, η αρχική σημασία της λέξης είναι μάλλον αρνητική για τα δημοκρατικά ιδεώδη, και σημαίνει "ο κρατών του Δήμου".
Η λέξη εμφανίζεται για πρώτη φορά στο Βυζάντιο ως αξίωμα των Πράσινων ή των Βενετών.
Η λέξη ως προς την χρήση της στα Ν. Ελληνικά, είναι αυτό που γλωσσολογικά λέμε αντιδάνειο, δηλ. απέκτησε την έννοια αυτή στα γαλλικά, και πέρασε στην συνέχεια και σε μας.
Οι σχολαστικοί, ας προτιμήσουν την λέξη "δημοκρατικός"
Και για να γυρίσουμε σε αυτό που λέει ο Vril περί της "επικινδυνότητας", αλλά από μια άλλη οπτική γωνία:
Είπαμε ότι στις υφιστάμενες κοινωνίες βασιλεύουν οι ανισότητες (σε μορφωτικό-οικονομικό επίπεδο, κοινωνικό status,κλπ)από καταβολής κόσμου). Αυτό σημαίνει αυτόματα ότι όποιος ξέρει ότι είναι σε καλύτερη θέση και παράλληλα έχει και εγγενείς φιλοδοξίες τότε κάνει την αρχή για το διαχωρισμό του από το υπόλοιπο σύνολο λειτουργώντας "ηγετικά", ενώ θεωρεί τους υπόλοιπους ως "λαό" και "μάζα" Β'κατηγορίας. Από την άλλη ο "λαός" όσο ασθενέστερος είναι και αισθάνεται (με κοινωνικο-οικονομικο-μορφωτικά κριτήρια) άλλο τόσο συμβιβάζεται με αυτό το ρόλο και τη "μαζοποίηση" και την υφίσταται αγόγγυστα, όπως και την κάθε ηγεσία (και ποδηγεσία).
Είναι λογικό, φανερό και αυταπόδεικτο, πως αν εγώ πχ είμαι αλλά και θεωρώ τον εαυτό μου πιο έξυπνο και πιο μάγκα από τον Καραμανλή, τότε δεν βλέπω το λόγο να με κυβερνάει ένας Καραμανλής. Από την άλλη αν μένω με ανοιχτό το στόμα σε κάθε μπαρουφο-ατάκα που πετάει (λόγω του ότι υπολείπομαι σε κοινωνικο-οικονομικο-μορφωτικά κριτήρια) και τον χειροκροτάω τότε είναι σαφές πως έχω ήδη αποδεχτεί το ρόλο του "προβάτου".
Κι εδώ αρχίζει το "ζουμί". Για την ιδανική δημοκρατία απαιτείται όσο το δυνατόν ενιαίο ομοιόμορφο και ισοκατανεμημένο κοινωνικο-οικονομικο-μορφωτικό status, έτσι ώστε να μη δημιουργούνται ανισότητες πάσης φύσεως και όλα να παίζονται και να αποφασίζονται μεταξύ "ίσων". Πρέπει να αρθούν δηλαδή οι λόγοι υπάρξεως κάθε είδους "ηγετών" και ο "λαός" από μάζα να μετατραπεί σε αυτοδύναμες, ισχυρές και ενεργές μονάδες. Αυτό είναι η αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη γιατί από εκεί και πέρα αρχίζουν τα "δύσκολα" και τα επικίνδυνα που έχουν να κάνουν κυρίως με τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα.
Δηλαδή θα παράγεται κάποιου είδους έργο ή θα υπάρχει απλώς μια στατικότητα, μια "ηρεμία" και ισορροπία τρόμου τύπου "ψυχρού πολέμου"?

.
.
.
" Υπάρχει ο σωστός τρόπος, ο λάθος τρόπος, και ο ...δικός μου τρόπος! "
Edited by - PY8AGORAS on 26/08/2005 01:09:34
quote:
Πρέπει να αρθούν δηλαδή οι λόγοι υπάρξεως κάθε είδους "ηγετών" και ο "λαός" από μάζα να μετατραπεί σε αυτοδύναμες, ισχυρές και ενεργές μονάδες.Αυτό είναι η αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη γιατί από εκεί και πέρα αρχίζουν τα "δύσκολα" και τα επικίνδυνα που έχουν να κάνουν κυρίως με τη λειτουργικότητα και την αποτελεσματικότητα.Δηλαδή θα παράγεται κάποιου είδους έργο ή θα υπάρχει απλώς μια στατικότητα, μια "ηρεμία" και ισορροπία τρόμου τύπου "ψυχρού πολέμου"?
ΚΑΤΑ ΑΡΧΗΝ ΤΑ ΣΕΒΗ ΜΟΥ ΠΡΟΣ ΟΛΟΥΣ ΚΑΙ ΞΕΧΩΡΙΣΤΑ ΣΤΟΝ ΠΥΘΑΓΟΡΑ![]()
ΠΑΝΤΑ ΒΓΑΙΝΟΥΜΕ ΣΟΦΟΤΕΡΟΙ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΠΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ ΝΑ ΓΡΑΨΕΙΣ. Ή ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ ΛΙΓΟ ΠΙΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΗΣΜΕΝΟΙ.
ΘΑ ΠΙΑΣΤΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΞΗΣ ΦΡΑΣΗ "Αυτό είναι η αναγκαία, αλλά όχι και ικανή συνθήκη ...".
ΠΟΣΟ ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΟΣΟ ΑΝΕΦΑΡΜΟΣΤΗ ! ΑΚΟΜΑ ΚΙΑ ΑΝ ΞΕΦΥΓΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΩΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ Η ΟΠΟΙΑ ΜΟΙΑΖΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΔΙΑΦΗΜΗΣΗ "ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΘΕΛΕΙ ΤΟΝ ΓΕΡΜΑΝΟ ΤΟΥ" ΕΤΣΙ ΚΑΙ Ο ΛΑΟΣ ΘΕΛΕΙ ΤΟ ΑΦΕΝΤΙΚΟ ΤΟΥ.
ΕΓΩ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΘΑ ΣΥΜΦΩΝΙΣΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ ΠΟΤΕ ΓΙΑΤΙ ΟΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΚΗ.
ΟΜΩΣ ΔΕΝ ΘΑ "ΔΟΥΛΕΨΕΙ" ΠΡΑΚΤΙΚΑ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΑΝ Ο ΛΑΟΣ ΞΕΦΥΓΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΤΗΣ ΜΑΖΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΟΧΛΟΥ...
ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΕΚΤΑΘΩ ΣΕ ΠΕΡΕΤΕΡΩ ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΑΘΩΣ ΤΟ ΣΤΙΓΜΑ ΤΟ ΕΧΕΤΕ ΔΨΣΕΙ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΛΥΣΗ ΞΕΡΕΤΕ ΝΑ ΤΗΝ ΚΑΝΕΤΕ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΙ ΠΙΟ ΩΦΕΛΗΜΑ.
ΟΜΩΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ . ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΧΕΙ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ (ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ )ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ ;
ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ Η ΟΥΤΟΠΟΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ (ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΟΧΙ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΨΝ)ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ, Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ;
`
ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΚΑΙ ΣΥΓΝΩΜΗ
quote:quote:
Πρέπει να αρθούν δηλαδή οι λόγοι υπάρξεως κάθε είδους "ηγετών" και ο "λαός" από μάζα να μετατραπεί σε αυτοδύναμες, ισχυρές και ενεργές μονάδες.κατι εντελως αντιθετο απο αυτο που το συστημα επιδιωκει.
το συστημα θελει αμαθεις μαζες και οχι συνειδητοποιημενα ατομα.
και ο καλυτερος τροπος για να κανεις τα ατομα ελεγχομενη μαζα ειναι ο Φοβος.
χρειαζεται ενας Κακος και τα ΜΜΕ - (παραμυθι χωρις δρακο παραμυθι διχως περαση λεω εγω)
δε θελω να φρικαρω κανεναν, αλλα το πηρατε χαμπαρι οτι εχει αρχισει να επιβαλεται παγκοσμια δικτατορια?[quote]
ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΧΕΙ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ (ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ )ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ ;
ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ Η ΟΥΤΟΠΟΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ (ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΟΧΙ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΨΝ)ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ, Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ;
καμια αδελφε!
πρακτικα εφαρμοστηκε αμεσα στην Ισπανια κατα την περιοδο του εμφυλιου με μεγαλη επιτυχια.
οι περιφημες αναρχικες κολλεκτιβες.
εδειξε το χειμωνα ενα πολυ ωραιο ντοκυμανταιρ η ΕΤ3 με φιλμακια απο τοτε.
.
quote:
rizitis: ΟΜΩΣ ΘΕΛΩ ΝΑ ΡΩΤΗΣΩ ΚΑΤΙ . ΤΙ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΧΕΙ Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΑΡΧΙΑ ΕΤΣΙ ΟΠΩΣ (ΚΑΙ ΣΩΣΤΑ )ΜΑΣ ΤΗΝ ΠΕΡΙΓΡΑΦΕΙΣ ;ΜΗΠΩΣ ΤΕΛΙΚΑ Η ΟΥΤΟΠΟΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΩΝ ΑΝΑΡΧΙΚΩΝ (ΚΑΙ ΣΑΦΩΣ ΟΧΙ ΤΩΝ ΓΝΩΣΤΩΝ ΠΙΤΣΙΡΙΚΑΔΨΝ)ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΗ, Η ΙΔΑΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ;
Ωραίο ερώτημα Ριζίτη!
Δεν ξέρω αν ο Πυθαγόρας, σκεφτόταν κάτι τέτοιο, αλλά ώσπου να φανεί, δεν βλάπτει ας το εξετάσουμε λιγάκι.
Κοίτα, τυπικά, και εφόσον μιλάμε για ανυπαρξία ηγετών, ουσιαστικά φτάνουμε σε κάτι ανάλογο της αναρχίας.
Θεωρητικά είναι κάπως έτσι, στην πράξη όμως συναντούμε δυσκολίες να συσχετίσουμε τις δυο καταστάσεις:
Το σημαντικότερο ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων και η ιδιοκτησία.
Μπορεί να φανεί απλοϊκή η σκέψη μου, και δεν την έχω σχηματίσει καλά καλά και στο μυαλό μου, αλλά θα κάνω μια προσπάθεια.
Ας πούμε ότι υπάρχουν δυο τρόποι εργασίας: Η πυραμίδα (που έχουμε τώρα) και ο ιστός (μικρότερα υποσύνολα που συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους).
Ενδεχομένως όταν μιλάμε για μικρότερα υποσύνολα (πχ δουλειά στο γραφείο)να λειτουργούν καλύτερα οι ιστοί.
Στο πλαίσιο όμως μιας μεγάλης κοινωνίας, και για μεγαλύτερα έργα, πρέπει συνήθως να μπαίνει ένας έλεγχος και μια ασφάλεια, και ο καταμερισμός αρμοδιοτήτων γίνεται πιο πολύπλοκος.
Από την στιγμή λοιπόν που θα συντελεστεί ο καταμερισμός, αρχίζει να γίνεται και διάκριση ρόλων μέσα στην κοινωνία, οπότε αρχίζουν και οι διαφοροποιήσεις.
Δεν ξέρω πως το αντιλαμβάνονται οι αναρχικοί, αλλά από την στιγμή που διαφοροποιούνται οι ρόλοι του καθενός, αρχίζει και η κοινωνία να ιεραρχείται, να παίρνει την μορφή πυραμίδας. Εκτός άλλωστε από τους ρόλους, διαφοροποιούνται και οι γνώσεις και οι ικανότητες του καθενός. Είμαστε όλοι ίσοι, αλλά δεν είμαστε όλοι το ίδιο έξυπνοι, εργατικοί, όμορφοι, δυναμικοί κ.ο.κ.
Οπότε ο ένας αναγκαστικά ελέγχει την δουλειά του άλλου, οπότε ο καθένας έχει και διαφορετικές αποδοχές για αυτό που κάνει (γιατί άλλη δουλειά κάνει ο κλητήρας, άλλη ο καθηγητής και άλλη ο πυρηνικός φυσικός) οπότε αναγκαστικά γινόμαστε και πάλι ανώτεροι και κατώτεροι.
Το να υπερασπίζει λοιπόν κάποιος ότι αυτό δεν πρόκειται να συμβεί, δηλώνει άγνοια (ή μάλλον υπερβολική αισιοδοξία) για την ανθρώπινη φύση.
Η δημοκρατία όμως υποτίθεται πως μπορεί να λειτουργήσει και με αυτούς τους όρους, χωρίς την ανατροπή ολόκληρου του κοινωνικού οικοδομήματος...
Μήπως τα είπα λίγο μπερδεμένα???? ![]()
quote:
Έλα, αφού το κατάλαβες οτι σε πειραζω, γιατί ψάχνεις να βρείς λογική σε αυτό που σου είπα ?
Όπως δηλώνεις στην υπογραφή σου είσαι κακός, οπότε γιατί να μην σε πειράξω λίγο κι εγώ...? ![]()
![]()
![]()