- Κιβωτός - ΜΥΘΟΣ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ? - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.
το θέμα ΔΕΝ είναι αν έγινε κατακλυσμός αλλά αν ο Νώε έφτιαξε κιβωτό η όχι (με ότι ακόμη υποστηρίζεται στα πλαίσια αυτής της κατασκευής). Εκτός και αν το θέμα είναι άλλο. Εγώ διάβασα "Κιβωτός - ΜΥΘΟΣ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ".
Σας είπα λοιπόν ότι ΔΕΝ βρίσκω πρακτικά ότι μπορεί να έγινε από αυτόν το κύριο κάτι τέτοιο. Ούτε βέβαια ότι έσωσε και τα ζώα που λένε οι Εβραίοι.
Μα τόσο δύσκολο είναι να γίνω κατανοητός?
1.Ο κατακλυσμος και οι διαφοροι κατακλυσμοι, δεν αμφισβητουνται, αφου με τη συνδρομη και της γεωλογιας, εχουμε σημερα αποδειξεις για το γεγονος.
2.Ο μυθος του Νωε, ειναι ενα αλλο θεμα, αν δηλαδη με καποιο τεραστιο καραβι διασωθηκε και διεσωσε την πανιδα της γης. Αυτο προφανως ειναι απιθανο και κατ' εμε αδυνατο να εχει συμβει ετσι.
Η συγκριτικη μελετη ολων των μυθων που αναφερονται σε καποιον κατακλυσμο, μας δειχνει μια αλλη ερμηνεια, καθαρα μυητικου χαρακτηρα και διασωζει καποιες σπουδαιες γνωσεις. Η επιφανειακη ερμηνεια αυτων των μυθων, μας στερει απο την ευκαιρια να κατανοησουμε τους θησαυρους των αλληγορικων μυνηματων που καλυπτονται μεσα στο μυθο.
Οι γνωστες εχουν υποψη τους τα κλειδια αποκρυπτογραφησης και με αυτα μπορουμε να διεισδυσουμε στα αλληγορικα νοηματα των μυθων.
Αλλα και μονο με τη συγκριτικη μελετη, μπορουμε να κατανοησουμε ενα μεγαλο μερος των αλληγορικων μυνηματων.
Δε νομιζω οτι προαγουμε τη γνωση, αν, προσκολημμενοι στο νεκρο γραμμα του μυθου, χανουμε την ουσια και την ουσιαστικη διδαχη του.
Ειμαστε σε εναν χωρο εσωτερισμου, οποτε, μια πιο εσωτεριστικη ερμηνεια, θα μας πλουτιζε με ανεκτιμητες γνωσεις, ενω παραλληλα θα μας απαλλασε και απο περιττες αντιπαραθεσεις.
ΕΡΡΩΣΘΕ
"κιβωτό" στον Παρνασσό;!
Το γεγονός είναι γεγονός μικρό ή μεγάλο, προσωπικά δεν πιστεύω ότι ήταν παγκόσμιος ο κατακλυσμός (ο συγκεκριμένος που αναφέρεται στην βίβλο αλλά και στους σουμεριακούς και τους δικούς μας μύθους) αλλά "τοπικός", δηλαδή της ευρύτερης περιοχής μας, Ανατολική Μεσόγειος και Μέση Ανατολή.
Και οι μύθοι είναι μύθοι, δηλαδή περιέχουν και ιστορικά και μυθολογικά στοιχεία, ο κατακλυσμός και ότι κάποιοι σώθηκαν είναι τα ιστορικά, το πώς σώθηκαν τα μυθολογικά.
Οσο για το αν έβαλε ο Νώε μέσα όλα τα ζώα... όλοι καταλαβαίνουμε πως είναι υπερβολικό να το συζητάμε, όχι μόνο για ΟΛΑ τα ζώα της γης, αλλά μόνο και της περιοχής του (που είναι ουκ ολίγα και άγρια τα περισσότερα και μεγάλου μεγέθους μερικά από αυτά).
'We are either alone in the universe or we are not. Both ideas are overwhelming'
-Arthur C. Clarke-
quote:
δεν σχολιασες και αυτο που ειπα σχετικα με το πλοιο που ειδα στην url που εδωσες και το αιγυπτιακο που του εμοιαζε πολυ με μονη διαφορα οτι το αλλο ηταν σχεδον τριπλασιο αλλα ταξιδεψε στον ατλαντικο
To βρίσκω απίθανο edorama ενα τέτοιο κατασκεύασμα να διασχίσει οχι τον ατλαντικό αλλά ούτε τον Σαρωνικό.
Είμαι έμπειρος ναυτικός και ταξιδεύω απο μικρό παιδί.
Εδώ εικοσαντοροι με πανιά επλεαν μόνο με ούριο άνεμο και δεν είχαν την δυνατότητητα να πλεύσουν όρτσα, ούτε κάν να πλαγιοδρομήσουν. Αυτά με πολύ δυσκολία θα μπορούσαν να πλεύσουν τέτοιες αποστάσεις, οπως ο περίπλους της Αφρικής, του Ηρόδοτου΄.
Τώρα θα μού πείς οτι εχουν ερθει κολυμπώντας ή με ιστιοσανίδες απο την Αμερική.
Αν και απίθανο λοιπόν τίποτα δεν αποκλείεται.
Εγώ δεν εχω βρεί τίποτα σχετικά με τις σφήνες. Περιμένω απο εσένα γιατί με ενδιαφέρει πολύ.
Φιλικά
ALLZZARO
quote:
Όχι, κανένας δεν απάντησε στο πως μπορέσανε να φτιάξουν ένα τόσο μεγάλο πλοίο. Στην εποχή τους ΔΕΝ υπήρχαν πλοία τέτοιου μεγέθους και κανείς ΔΕΝ ήξερε να τα κατασκευάζει. Που στηρίζεις την ύπαρξη τέτοιας τεχνογνωσίας 3000 πΧ?
Koίταξε φίλε pete
Αν είναι τη χρονολογία που αναφέρεις το 3000 ΠΧ θα έλεγα οτι μπορούσαν να κατασκευάσουν οτι πλοίο ήθελαν. Είχαν εργαλεία , γνώσεις , μην ξεχνάς οτι οι Κυκλαδίτες και οι Μινωίτες την εποχή εκείνη όργωναν το Αιγαίο ... και οχι μόνο.
Σίγουρα ομως ο κατακλυσμός δεν εγινε πρίν το 5.000 για να μην πώ προτύτερα. Και εκεί θέλω να επικεντρώσουμε τη συζήτηση. Στη χρονολογία. Αν ο κατακλυσμός είχε γίνει πρίν το 5.000 κάποιος ιστορικός θα τον κατέγραφε και κάποιοι πολιτισμοί θα είχαν καταστραφεί.
quote:
Η επιφανειακη ερμηνεια αυτων των μυθων, μας στερει απο την ευκαιρια να κατανοησουμε τους θησαυρους των αλληγορικων μυνηματων που καλυπτονται μεσα στο μυθο
Γειά σου φίλε Πασχάλη.
Γίνε πιο σαφής.
Το θέμα μας δέν είναι μόνο αν η κιβωτός είναι πραγματικότητα.
Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε οτι δεν είναι πραγματικότητα.
Ο κατακλυσμός ομως είναι πραγματικότητα.Εξήγησε μας την επιφανειακή ερμηνεία.
allzzaro
quote:
Μήπως θα έπρεπε να αρχίσουμε να ψάχνουμε και για την Ελληνική
"κιβωτό" στον Παρνασσό;!
Oπωσδήποτε OSTRIA οπωσδήποτε. Δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.
Σε ποιά χρονολογία έζησε ο Δευκαλίωνας.
Τι υψόμετρο εχει ο Παρνασσός? Τοπικός ήταν και εδώ?
Εντάξει το τοπικός είναι πιό ευκολόπιστο.
Η ερμηνεία του Ιάμβλιχου μέσω της Βίβλου δεν συμβαδίζει με αυτά.
Οπότε εχουμε τρείς κατακλυσμούς.
Εναν της Ατλανδίδας, εναν του Νώε και εναν του Δευκαλίωνα? ή έχουμε τρείς σε εναν?
quote:
Εγώ τελείωσα απο΄αυτό το topic.
Καλημέρα σε όλους.
Tρισαγαπητέ φίλε mercury.
Τώρα το είδα αυτό.
Οι πληροφορίες σου και οι απόψεις σου είναι πολύτιμες στη συζήτησή μας.
Ηδη αυτά που μας πρόσφερες είναι ανεκτίμητα.
Θα ήθελα να σε παρακαλέσω προσωπικά να μην αποχωρήσεις απο το τόπικ.
Αυτά που αναφέρει ο Ιαμβλιχος τα εχω διαβάσει και εγώ προτύτερα. Δεν τα ασπάζομαι αλλα τα λαμβάνω υπόψιν.
Δεν είναι ομως λόγος να αποχωρήσεις σκέψου το καλύτερα.
Θα χαρώ να μην φύγει κανείς και ιδιαίτερα εσύ.
allzzaro
quote:φιλε allzzaro τι να σου πω το ειχα δει σε ενα ντοκυμαντερ τωρα αν το ειχαν βαλει σε καμια πισινα και του πεταγανε πανω κουβαδες με νερο για να φαινεται η τρικυμια δεν ξερω εγω απλα σου ειπα τι ειδα (το μεγεθος του ηταν τουλαχιστον τριπλασιο απο την φωτογραφια που ειδα στην σελιδα αλλα σαν σχεδιο ηταν πανομοιοτυπα) οσο για της σφηνες ακομα δεν ασχοληθηκα γιατι δεν βρηκα τον χρονο αλλα και την τυχη να συναντησω το ατομο που ειχα αναφερει το οποιο σιγουρα θα μπορεσει να μου ανοιξει λιγο τα ματια πανω σε αυτο το θεμα της επομενες μερες ελπιζω να εχω μια απαντηση μπορει και αυριο βραδυ.
To βρίσκω απίθανο edorama ενα τέτοιο κατασκεύασμα να διασχίσει οχι τον ατλαντικό αλλά ούτε τον Σαρωνικό.
και εγω φιλε mercury δεν βρισκω τον λογο γιατι να αποχωρησεις απο το forum εκτος και αν μας βρισκεις βαρετους και ανοητους.
Don't try to take our dreams away
from us
We will never be like you
1. Προς Πασχάλη.
Θα διαφωνήσω ότι έχουμε 2 θέματα. Δεν είναι θέμα εσωτερισμού το αν πριν κάποια χιλιάδες χρόνια έγιναν γεωλογικές η/και μετεωρολογικές αλλαγές σε διάφορα μέρη του πλανήτη. Σαφώς και έγιναν πολλά, ας μην πάμε μακριά, τα Μετέωρα ήταν θάλασσα για παράδειγμα.
Αυτός ήταν και ο λόγος που δεν μπήκα σε μια τέτοια ανταλλαγή απόψεων. Απλά δεν απαντώ σε ερωτήσεις και προβληματισμούς που είναι εκτός θέματος.
2. Προς Allzaro
Δεν θα συμφωνήσω για το αν υπήρχαν πλοία τέτοιου μεγέθους η όχι πριν 5000 χρόνια. Πρέπει να καταλάβουμε κάτι σημαντικό. Το να σχεδιάσω ένα πλοίο για να πλεύσω είναι πολύ διαφορετικό από το να μπορεί να μεταφέρει κάποιους τόνους βάρος, το οποίο μάλιστα ΚΙΝΕΙΤΑΙ. Η μετακίνηση φορτίου είναι κάτι που δεν μπορούμε ακόμη και σήμερα να αντιμετωπίσουμε εύκολα. Φανταστείτε για παράδειγμα 2-3 ελέφαντες να πάνε μονόπατα σε μια τέτοια κιβωτό. Τι θα τους σταματούσε?
Η σχεδίαση - ναυπήγηση είναι επιστήμη, δεν είναι ερασιτεχνισμός κάποιου Νώε.