ΑΡΧΙΚΗΑΡΧΕΙΟFORUMSΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣΠΗΓΕΣΑΝΑΖΗΤΗΣΗRETRO MODE

Ψηφιακό Αρχείο Ανάκτησης

FORUMS/ESOTERICA.GR/BOARD/- Υβρεις κατά των Ελλήνων στα εκκλησιαστικά βιβλία... - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

- Υβρεις κατά των Ελλήνων στα εκκλησιαστικά βιβλία... - .-= ΜΥΘΟΣ & ΘΡΗΣΚΕΙΑ =-.

ar_ia61 ΜΗΝΥΜΑΤΑΣΕΛΙΔΑ 1/4
ar_iaΜέλος
23/11/2008, 15:43:18
trexagireve
quote:

Αγαπητη ar_ia, μη χαλιέσαι, διάλογο κάνουμε...Δεν ρωτούσες, όπως το
έλεγες, αλλα , μην βγεις και λάθος...κλισέ πια, ο εγωισμός...

Το θέμα είναι ο δικός μου ή ο δικός σου ή του δίπλα ο εγωισμός, ή να μου απαντήσεις????
Μάλλον εσύ χαλιέσαι περισσότερο με τις ερωτήσεις και ξεφεύγεις με σλάλομ πετώντας και μια ειρωνία έτσι....για να υπάρχει.....
Ξέρεις? Απάντα. Αλλά με απαντήσεις που να στέκουν και όχι του τύπου "δεν κάνει γιατί είναι αμαρτία" τι αμαρτία??? Αμαρτία είναι να αφαιρέσεις μια ζωή πχ, αν μου πετάς απλά "είναι αμαρτία" τότε δεν χρειαζόταν να γράψω εδώ, ρωτούσα και την μάνα μου, την ίδια απάντηση θα έπαιρνα!

Αγαπητέ samuel1974 αφού τα άλλα τα θεωρείς μ@λ@@ιες και δεν απαντάς, οκ, ας επικεντρωθούμε σε αυτό που σε βολεύει να απαντάς.
Όχι, δεν έχω τέτοια γραμματική, αλλά ναι, θα το ψάξω.
Μέχρι όμως να το ψάξω, εγώ θα δεχτώ την απάντησή σου ότι σημαίνει να σας σεβόμαστε. Πες όμως κάτι, για πιο λόγο να σας σεβόμαστε μόνο εμείς και δεν λένε ταυτόχρονα ότι και ο άνδρας να σέβεται την γυναίκα???? δλδ, η γυνή να φοβήται τον άνδρα και ο άνδρας να φοβήται την γυνή. Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που δεν γίνεται αυτό η το λένε και δεν το έχω ακούσει?

Ποτέ μην λογομαχείς με ένα ηλίθιο.....θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγο Πείρας!!!!!!!

23/11/2008, 15:55:09
Αναρωτιέμαι αν η φαιδρότητα και η αθλιότητα έχουν όρια ή θα πρέπει να τα ανακαλύψουμε στις συκοφαντίες των διάφορων χριστιανομάχων.

Πες μου κάτι βρε macedon,
Οι ιστοσελίδες ανθελληνικής προπαγάνδας των Βουλγάρων και των Σκοπιανών είναι τα πρότυπα σας ή βαλθήκατε να τις ξεπεράσετε;;

- - - - - - - - - - - - - - -
Και για του λόγου του αληθές (τα περί αθλιότητας που λέω), νάσου ο "αθεος" που έσπευσε να επιβεβαιώσει τα λόγια μου:

quote:
ερώτηση από την πληγή λέτε ότι μπορεί να φύγει ο χριστός που έχετε μολις καταβροχθίσει αν πάτε στην τουαλέτα τότε υπάρχει περίπτωση πάλι να την κάνει;
αν είναι έτσι τότε να δίνετε στους πιστούς και φελλούς

***Θα ήθελα να ξέρω, εσένα που σε ανακάλυψαν βρε "αθεε";

ar_iaΜέλος
23/11/2008, 16:00:45
Α, και κάτι πολύ σημαντικό....
Έκανα βέβαια αναφορά αρκετά ποστ πιο πίσω αλλά κανείς δεν πήρε θέση και να δώσει μια απάντηση.
Γιατί όλα αυτά που ψέλνει ο παπάς στην εκκλησία δεν τα ψέλνει σε απλή δημοτική να τα καταλαβαίνει ο κόσμος????
Και μην μου πείτε ότι τα καταλαβαίνουν γιατί θα είναι ανέκδοτο βέβαια!!!!

Ποτέ μην λογομαχείς με ένα ηλίθιο.....θα σε ρίξει στο επίπεδο του και θα κερδίσει λόγο Πείρας!!!!!!!

23/11/2008, 16:16:54
quote:
Αναρωτιέμαι αν η φαιδρότητα και η αθλιότητα έχουν όρια ή θα πρέπει να τα ανακαλύψουμε στις συκοφαντίες των διάφορων χριστιανομάχων.

Οι ιστοσελίδες ανθελληνικής προπαγάνδας των Βουλγάρων και των Σκοπιανών είναι τα πρότυπα σας ή βαλθήκατε να τις ξεπεράσετε;;

- - - - - - - - - - - - - - -
Και για του λόγου του αληθές (τα περί αθλιότητας που λέω), νάσου ο "αθεος" που έσπευσε να επιβεβαιώσει τα λόγια μου:

quote:ερώτηση από την πληγή λέτε ότι μπορεί να φύγει ο χριστός που έχετε μολις καταβροχθίσει αν πάτε στην τουαλέτα τότε υπάρχει περίπτωση πάλι να την κάνει;
αν είναι έτσι τότε να δίνετε στους πιστούς και φελλούς

***Θα ήθελα να ξέρω, εσένα που σε ανακάλυψαν βρε "αθεε";

συγνώμη για να καταλάβω το ερώτημα μου υπάρχει σε βουλγάρικη/σκοπιανή ανθελληνική ιστοσελίδα;

και θα ήθελα να μου πεις πως το ερώτημα μου που είναι καθαρά θρησκευτικό είναι ανθελληνικό
μην μπερδεύεις την θρησκεία με το έθνος κατάλαβε το χριστιανέ άλλο έθνος άλλο θρησκεία

23/11/2008, 16:26:49
quote:
ar_ia

Αγαπητέ samuel1974 αφού τα άλλα τα θεωρείς μ@λ@@ιες και δεν απαντάς, οκ, ας επικεντρωθούμε σε αυτό που σε βολεύει να απαντάς.
Όχι, δεν έχω τέτοια γραμματική, αλλά ναι, θα το ψάξω.
Μέχρι όμως να το ψάξω, εγώ θα δεχτώ την απάντησή σου ότι σημαίνει να σας σεβόμαστε. Πες όμως κάτι, για πιο λόγο να σας σεβόμαστε μόνο εμείς και δεν λένε ταυτόχρονα ότι και ο άνδρας να σέβεται την γυναίκα???? δλδ, η γυνή να φοβήται τον άνδρα και ο άνδρας να φοβήται την γυνή. Υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που δεν γίνεται αυτό η το λένε και δεν το έχω ακούσει?

Αν είχες τουλάχιστον διαβάσει το εδάφιο για το οποίο συζητάς, ίσως να καταλάβαινες κάτι παραπάνω.

Δεν φταις εσύ. Φταίει το γεγονός πως έχεις αφήσει τυφλούς να σε οδηγούνε.

Λοιπόν, για παράδειγμα, στο ΠΡΟΣ ΕΦΕΣΙΟΥΣ κεφ. Ε΄ της Καινής Διαθήκης αναφέρει:

« 22 Αι γυναίκες τοις ιδίοις ανδράσιν υποτάσσεσθε ως τω Κυρίω, 23 ότι ο ανήρ εστι κεφαλή της γυναικός, ως και ο Χριστός κεφαλή της εκκλησίας, και αυτός εστι σωτήρ του σώματος. 24 αλλ' ωσπερ η εκκλησία υποτάσσεται τω Χριστω, ούτω και αι γυναίκες τοις ιδίοις ανδράσιν εν παντί. 25 οι άνδρες αγαπάτε τας γυναίκας εαυτών, καθώς και ο Χριστός ηγάπησε την εκκλησίαν και εαυτόν παρέδωκεν υπέρ αυτής, 26 ίνα αυτήν αγιάση καθαρίσας τω λουτρω του ύδατος εν ρήματι, 27 ίνα παραστήση αυτήν εαυτω ένδοξον την εκκλησίαν, μη έχουσαν σπίλον ή ρυτίδα ή τι των τοιούτων, αλλ' ίνα ή αγία και άμωμος. 28 ούτως οφείλουσιν οι άνδρες αγαπάν τας εαυτών γυναίκας ως τα εαυτών σώματα. ο αγαπών την εαυτού γυναίκα εαυτόν αγαπά• 29 ουδείς γαρ ποτε την εαυτού σάρκα εμίσησεν, αλλ' εκτρέφει και θάλπει αυτήν, καθώς και ο Κύριος την εκκλησίαν• 30 ότι μέλη εσμέν του σώματος αυτού, εκ της σαρκός αυτού και εκ των οστέων αυτού• 31 αντί τούτου καταλείψει άνθρωπος τον πατέρα αυτού και την μητέρα και προσκολληθήσεται προς την γυναίκα αυτού, και έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν. 32 το μυστήριον τούτο μέγα εστίν, εγώ δε λέγω εις Χριστόν και εις την εκκλησίαν. 33 πλήν και υμείς οι καθ' ένα έκαστος την εαυτού γυναίκα ούτως αγαπάτω ως εαυτόν, η δε γυνή ίνα φοβήται τον άνδρα.»

Μας μιλά για το πώς θα πρέπει να είναι δομημένη μια οικογένεια που ξεκινά με την ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Τη γυναίκα την παρομοιάζει με την εκκλησία και τον άνδρα με το Χριστό. Όπως και η εκκλησία υποτάσσεται στο Χριστό έτσι και η γυναίκα καλό είναι να υποτάσσεται στον άνδρα. Όπως ο Χριστός που τόσο αγάπησε την εκκλησία, έδωσε και τη ζωή του γι’ αυτή, έτσι και ο άνδρας θα πρέπει να μιμηθεί το Χριστό και να αγαπά τη γυναίκα του όπως και τον εαυτό του. Τι μεγαλύτερη αγάπη άραγε από αυτή;

Σου προτείνω, λοιπόν, να διαβάσεις προσεκτικά το παραπάνω απόσπασμα, όπου και θα διαπιστώσεις πως κάθε άλλο παρά άδικος είναι ο Χριστός απέναντι στη γυναίκα.

Ας τολμήσεις να δεις με ειλικρίνεια το πώς αντιμετωπίζονταν η γυναίκα στην προ της έλευσης του Χριστιανισμού εποχή, τότε θα καταλάβεις γιατί οι Έλληνες αγκάλιασαν το Χριστιανισμό!!

***Ελπίζω να καταλαβαίνεις το σωστό νόημα της λέξης "υποτάσσεται" στην προκειμένη περίπτωση, έτσι;

kostakisΜέλος
23/11/2008, 16:56:11
Καλησπέρα σε όλους

Φίλε Ψηλέ

quote:
***Ελπίζω να καταλαβαίνεις το σωστό νόημα της λέξης "υποτάσσεται" στην προκειμένη περίπτωση, έτσι;

Επειδή η ar_ia έχει το μυαλό θα το καταλάβει, για μένα το φτωχό το πνεύματι μπορείς να δώσεις την ορθόδοξη ερμηνεία; τι σημαίνει "υποτάσσεται" σε αυτό το κείμενο;

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

samuel1974Μέλος
23/11/2008, 17:05:55
quote:

Καλησπέρα σε όλους

Φίλε Ψηλέ

quote:

Επειδή η ar_ia έχει το μυαλό θα το καταλάβει, για μένα το φτωχό το πνεύματι μπορείς να δώσεις την ορθόδοξη ερμηνεία; τι σημαίνει "υποτάσσεται" σε αυτό το κείμενο;

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

Θα στο εξηγησω εγω το νόημα φίλε Κωστάκη.

Το "υποτάσσεται" σημαίνει γίνεσαι ένα σώμα, στρατεύεσαι στο πλευρό του άλλου.

Θα σου πω ένα απλό παράδειγμα.

Είναι όπως τον Σύριζα που στρατεύτηκε ψυχή και σώμα στο πλευρό του νεοφιλελευθερισμού και ψήφισε το σερκας για το 65ωρο των εργατών. Ο νεοφιλελευθερισμός αντιμετωπίζει τον Σύριζα σα γυναίκα και ο Σύριζα τον νεοφιλελευθερισμό σαν τον άντρα. Μόνο που στη συγκεκριμένη περίπτωση η σχεση περιορίζεται στην παρα φύση ερωτική συνεύρεση των δύο πλευρών.

“Why do my eyes hurt?”

“You’ve never used them before.”

kostakisΜέλος
23/11/2008, 17:57:07
Χαιρετώ και πάλι

Φίλε samuel1974, αφού επισημάνω τη "συμπάθεια" που τρέφεις απέναντι στο Συνασπισμό (να τον θεωρείς και γλυκιά ερωμένη...χαχαχα), θα εφεσιβάλλω την ερμηνεία σου :
Δεν ξέρω βάσει ποιου λεξικού το υπο-τάσσω (υπο-τάσσομαι) ερμηνεύται ως συν-στρατεύομαι, ενώνομαι, αλλά εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι το πρόθεμα υπό- χρησιμοποιείται ως δηλωτικό εξουσίας ή, αντίστροφα, αποδοχής αυτής. Το τάσσω σημαίνει τοποθετώ, όπως σωστά ερμηνεύεις, αλλά άλλο το συν+στρατεύομαι και άλλο το "υπο"+τοποθετούμαι.
Βέβαια, αν έχεις κάποιο λεξικό που να αποδεικνύει την προηγούμενη ερμηνεία σου, αποσύρω τη σκέψη μου.

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

kostakisΜέλος
23/11/2008, 17:59:12
Χαιρετώ και πάλι (γιατί δεν υφίσταται το edit για να προσθέσω στο προηγούμενο μήνυμά μου;)

Παραθέτω επίσης και το κάτωθι

http://www.gospel.gr/lexicon.php?l_id=20

Σύμφωνα με το λεξικό της καινής διαθήκης "Υποτάσσω" σημαίνει "Θέτω υπό την εξουσία μου".
Αυτά...

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

samuel1974Μέλος
23/11/2008, 18:14:29
quote:

Χαιρετώ και πάλι

Φίλε samuel1974, αφού επισημάνω τη "συμπάθεια" που τρέφεις απέναντι στο Συνασπισμό (να τον θεωρείς και γλυκιά ερωμένη...χαχαχα), θα εφεσιβάλλω την ερμηνεία σου :
Δεν ξέρω βάσει ποιου λεξικού το υπο-τάσσω (υπο-τάσσομαι) ερμηνεύται ως συν-στρατεύομαι, ενώνομαι, αλλά εγώ αυτό που ξέρω είναι ότι το πρόθεμα υπό- χρησιμοποιείται ως δηλωτικό εξουσίας ή, αντίστροφα, αποδοχής αυτής. Το τάσσω σημαίνει τοποθετώ, όπως σωστά ερμηνεύεις, αλλά άλλο το συν+στρατεύομαι και άλλο το "υπο"+τοποθετούμαι.
Βέβαια, αν έχεις κάποιο λεξικό που να αποδεικνύει την προηγούμενη ερμηνεία σου, αποσύρω τη σκέψη μου.

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

Δεν τρέφω κάποια ιδιαίτερη συμπάθεια ή αντιπάθεια με τον Σύριζα. Τον αντιμετωπίζω όπως αντιμετωπίζω όλα τα εργαλεία που χρησιμοποιούνε οι άνθρωποι. Και έτσι τον αντιμετωπίζω κι εγώ σαν αυτο που πραγματικά είναι, το δεκανίκι του δικομματισμού.

Σου παρέθεσε ο Ψηλός όλο το εδάφιο. Μάλλον κόλλησες στη λέξη και πρέπει σώνει και καλά να σου βγει η υποταγή.

Την υποταγή με την έννοια της υποδούλωσης πρέπει να την αναζητήσεις σε υποδουλικές σχέσεις, όπως π.χ. του Σύριζα με τον νεοφιλελευθερισμό. Ο νεοφιλελευθερισμός δεν θα έδινε και τη ζωή του για τον Σύριζα, αλλά ο Χριστός την έδωσε για την Εκκλησία. Με τέτοια αυταπάρνηση πρέπει να αγαπάει κι ένας Χριστιανός άντρας τη γυναίκα του.

“Why do my eyes hurt?”

23/11/2008, 18:15:13
quote:
Ψηλός
Αναρωτιέμαι αν η φαιδρότητα και η αθλιότητα έχουν όρια

Κρίνοντας από σένα, μάλλον τείνω προς την άποψη πως δεν εχουν.

quote:
Ψηλός

Οι πηγές μου είναι βιβλιογραφικές και πρωτότυπες και τις παραθέτω. Από ιστοσελίδες δεν αλιεύω υλικό και αν το κάνω φροντίζω να το παραθέτω.

quote:
samuel1974
Το "υποτάσσεται" σημαίνει γίνεσαι ένα σώμα, στρατεύεσαι στο πλευρό του άλλου.

Δηλαδή υποταγή σημαίνει "συστράτευση;"

Τι άλλη γελοιότητα θα ακούσουμε από τους χριστιανούς εδώ μέσα...

υποταγή η [ipotají]: το αποτέλεσμα του υποτάσσω: H ~ των Ελλήνων στους Tούρκους, υποδούλωση. Δεν είναι δεδομένη η ~ των γυναικών στη θέληση των ανδρών. Δηλώνω ~ (σε κπ.). (Λεξικό Τριανταφυλλίδη)

Ελεγα και γω, το 1941 είχαμε συστρατευθεί με τους Γερμανούς, μια και είχαμε "υποταχθεί";

Αλήθεια, αυτήν την έννοια της... συστράτευσης, την εφηύρες εσύ ή τη διάβασες πουθενά; Γιατί αν την είδες σε κανένα λεξικό, πολύ θα με ενδιέφερε να παρουσιάσεις την πηγή σου.

macedon

23/11/2008, 18:26:33
Είναι πολύ απλό να καταλάβει κανείς που κολλάει
η λέξη υποτάσεται η γυναίκα στον άνδρα, αφού λέει πιο πρίν ότι έσσονται
οι δυο εις σάρκαν μία. Απο αυτο εννοείται πως η γυναίκα αποτελούσα τμήμα
σώματος, υπακούει στη μία θέληση και υποτάσεται το ανδρί αυτής. Αυτή
την υποταγή, σε σχέση, επαναλαμβάνω, με άλλες θρησκείες, είναι τουλάχιστον
καλύτερη, όπως την θέτετε... Να μην μιλήσουμε για μουσουλμανισμό, ανατολικές
θρησκείες,κλπ... Τι ψάχνετε; Δεν βλέπετε ότι απλά αρνείστε πως ο χριστιανισμός
είναι η καλύτερη θρησκεία, για να πάμε προς τον κόσμο του αύριο;
Δεν μπορείτε να δείτε ότι ο άνθρωπος είναι ελεύθερος απο την ύλη, πνευματικά
και πάνε να μας κάνουν πάλι, με τον υπερκαταναλωτισμό, αλλά και υλιστικές
θρησκείες,΄οπως το 12θεο, δούλους πάλι στους παραλογισμούς τους;
samuel1974Μέλος
23/11/2008, 18:30:06
@ macedon

Δεν ξέρω εάν το αντιλήφτηκες, αλλά εκτός απο την πώρωση ορισμένων για την αναβίωση της αρχαίας παπαρολογίας, υπάρχουνε και πιο σημαντικά ζητήματα, τα οποία συζητούνται παράλληλα.

Και όσο θα δίνανε οι Γερμανοί και τη ζωή τους ακόμα για την "αγάπη" τους προς την Ελλάδα, τόσο θα βγει και αυτή η εξίσωση που επιχειρούνε ορισμένοι.

Εάν εσύ επέλεξες να γίνεις ο κήνσορας της σχολαστικότητας του φόρουμ, είναι δικαίωμα σου.

“Why do my eyes hurt?”

kostakisΜέλος
23/11/2008, 18:33:20
Χαιρετώ και πάλι

Samuel1974

quote:
Μάλλον κόλλησες στη λέξη και πρέπει σώνει και καλά να σου βγει η υποταγή.

Μα επειδή το διάβασα ολόκληρο το εδάφιο, έχω την απορία : το ίδιο πράγμα σημαίνει να αγαπάς μέχρι αυτοθυσίας και το ίδιο πράγμα να υποτάσσεσαι; άλλο η αγάπη, που όντως την αναγνωρίζω στο εδάφιο κι άλλο η υποταγή, τουλάχιστον με την ερμηνεία που εγώ γνωρίζω. Αν βέβαια μου βρεις που ακριβώς αναφέρεται η δική σου ερμηνεία, όντως υπάρχει αντιστοιχία, ανάμεσα στην αγαπη μέχρι αυτοθυσίας και στη συστράτευση.

quote:
Την υποταγή με την έννοια της υποδούλωσης πρέπει να την αναζητήσεις σε υποδουλικές σχέσεις, όπως π.χ. του Σύριζα με τον νεοφιλελευθερισμό. Ο νεοφιλελευθερισμός δεν θα έδινε και τη ζωή του για τον Σύριζα,

Μπορεί, δε διαφωνώ, όμως δεν μπορώ να καταλάβω πως σε ένα θρησκευτικό θέμα παρεμβάλλεται ο ΣΥΡΙΖΑ. Σαφώς βέβαια τον συνέδεσες με το σερκάς, αλλά και πάλι δεν μπορώ να καταλάβω προς τι η συνεχής αναφορά.

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

samuel1974Μέλος
23/11/2008, 19:29:52
@ kostakis

quote:
Μα επειδή το διάβασα ολόκληρο το εδάφιο, έχω την απορία : το ίδιο πράγμα σημαίνει να αγαπάς μέχρι αυτοθυσίας και το ίδιο πράγμα να υποτάσσεσαι; άλλο η αγάπη, που όντως την αναγνωρίζω στο εδάφιο κι άλλο η υποταγή, τουλάχιστον με την ερμηνεία που εγώ γνωρίζω. Αν βέβαια μου βρεις που ακριβώς αναφέρεται η δική σου ερμηνεία, όντως υπάρχει αντιστοιχία, ανάμεσα στην αγαπη μέχρι αυτοθυσίας και στη συστράτευση.

Θα σου πω την προσωπική μου άποψη.
Επειδή το εδάφιο απευθύνεται σε δύο διαφορετικά φύλα, μιλάει και σε δυο διαφορετικές γλώσσες, καθότι η γλώσσα δεν διακρίνεται μόνο σε ελληνική και αγγλική, αλλά και σε γυναικεία και αντρική. Για αυτό πρέπει μάλλον να ανοίξουμε άλλο θέμα. Όσο βαρύ μας φαίνεται εμάς τους άντρες να δώσουμε τη ζωή μας για τη γυναίκα, τόσο βαρύ φαίνεται και σε μια γυναίκα να υποταχτεί στον άντρα. Αλλά απο την άλλη όσο καλά μας έρχεται εμάς τους άντρες να ακούμε αυτό το "υποταγή", τόσο καλά φαίνεται και σε μια γυναίκα να ακούει αυτό το "αυτοθυσία".

Για τον Τσίριζα, θα τα πούμε κάπου αλλού.

“Why do my eyes hurt?”

kostakisΜέλος
23/11/2008, 19:49:14
Χαιρετώ και πάλι

samuel1974, θα δεχτώ την ερμηνεία σου και δε θα το συνεχίσω, περιμένοντας ίσως την αντίστοιχη ερμηνεία και από τον Ψηλό (εκτός αν είναι η ίδια βέβαια). Στο μόνο που ενίσταμαι είναι στο

quote:
Όσο βαρύ μας φαίνεται εμάς τους άντρες να δώσουμε τη ζωή μας για τη γυναίκα, τόσο βαρύ φαίνεται και σε μια γυναίκα να υποταχτεί στον άντρα.

γιατί προσωπικά πιστεύω ότι άλλο η υποταγή σε καθημερινή βάση (άρα κάτι a priori δεσμευτικό και δεδομένο για μία ζωή κι άλλο η διάθεση αυτοθυσίας, που μπορεί απλά να προκύψει σε κάποια περίπτωση και πάντως δε δημιουργεί διακριτούς ρόλους μεταξύ των φύλων.
Τέλος πάντων, γενικά από τη δική σου τοποθέτηση είμαι καλυμμένος.

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!

ar_iaΜέλος
23/11/2008, 20:57:39
quote:

« 22 Αι γυναίκες τοις ιδίοις ανδράσιν υποτάσσεσθε ως τω Κυρίω, 23 ότι ο ανήρ εστι κεφαλή της γυναικός, ως και ο Χριστός κεφαλή της εκκλησίας, και αυτός εστι σωτήρ του σώματος. 24 αλλ' ωσπερ η εκκλησία υποτάσσεται τω Χριστω, ούτω και αι γυναίκες τοις ιδίοις ανδράσιν εν παντί. 25 οι άνδρες αγαπάτε τας γυναίκας εαυτών, καθώς και ο Χριστός ηγάπησε την εκκλησίαν και εαυτόν παρέδωκεν υπέρ αυτής, 26 ίνα αυτήν αγιάση καθαρίσας τω λουτρω του ύδατος εν ρήματι, 27 ίνα παραστήση αυτήν εαυτω ένδοξον την εκκλησίαν, μη έχουσαν σπίλον ή ρυτίδα ή τι των τοιούτων, αλλ' ίνα ή αγία και άμωμος. 28 ούτως οφείλουσιν οι άνδρες αγαπάν τας εαυτών γυναίκας ως τα εαυτών σώματα. ο αγαπών την εαυτού γυναίκα εαυτόν αγαπά• 29 ουδείς γαρ ποτε την εαυτού σάρκα εμίσησεν, αλλ' εκτρέφει και θάλπει αυτήν, καθώς και ο Κύριος την εκκλησίαν• 30 ότι μέλη εσμέν του σώματος αυτού, εκ της σαρκός αυτού και εκ των οστέων αυτού• 31 αντί τούτου καταλείψει άνθρωπος τον πατέρα αυτού και την μητέρα και προσκολληθήσεται προς την γυναίκα αυτού, και έσονται οι δύο εις σάρκα μίαν. 32 το μυστήριον τούτο μέγα εστίν, εγώ δε λέγω εις Χριστόν και εις την εκκλησίαν. 33 πλήν και υμείς οι καθ' ένα έκαστος την εαυτού γυναίκα ούτως αγαπάτω ως εαυτόν, η δε γυνή ίνα φοβήται τον άνδρα.»

Μας μιλά για το πώς θα πρέπει να είναι δομημένη μια οικογένεια που ξεκινά με την ένωση ενός άνδρα και μιας γυναίκας. Τη γυναίκα την παρομοιάζει με την εκκλησία και τον άνδρα με το Χριστό. Όπως και η εκκλησία υποτάσσεται στο Χριστό έτσι και η γυναίκα καλό είναι να υποτάσσεται στον άνδρα. Όπως ο Χριστός που τόσο αγάπησε την εκκλησία, έδωσε και τη ζωή του γι’ αυτή, έτσι και ο άνδρας θα πρέπει να μιμηθεί το Χριστό και να αγαπά τη γυναίκα του όπως και τον εαυτό του. Τι μεγαλύτερη αγάπη άραγε από αυτή;

Σου προτείνω, λοιπόν, να διαβάσεις προσεκτικά το παραπάνω απόσπασμα, όπου και θα διαπιστώσεις πως κάθε άλλο παρά άδικος είναι ο Χριστός απέναντι στη γυναίκα.

Εμένα γιατί κάτι δεν μου πάει καλά σε όλο αυτό και δεν με πείθει??
Γιατί να γράφει ο άνδρας να αγαπά την γυναίκα του όπως τον εαυτό του και όχι το αντίθετο?
Θα μπορούσε να γράφει, να αγαπά ο ένας τον άλλο γιατί είστε αδελφές ψυχές!
Είναι ένας σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στα δύο φύλα ενώ δεν θα έπρεπε γιατί η ψυχή δεν έχει φύλο.

23/11/2008, 23:24:29
Φίλε Κωστάκη,

«22 Αι γυναίκες τοις ιδίοις ανδράσιν υποτάσσεσθε ως τω Κυρίω

Η γυναίκα κάνει το θέλημα του άνδρα της δικό της θέλημα.

Η υποταγή στην προκειμένη περίπτωση δεν σημαίνει υποταγή ενός ανθρώπου κατώτερου στην εξουσία ενός ανώτερου ή που τον θεωρεί ο υποτασσόμενος ως ανώτερο.

Κοίτα για παράδειγμα:

ΚΑΤΑ ΛΟΥΚΑΝ Β΄
«51 και κατέβη μετ’ αυτών και ήλθεν εις Ναζαρέτ, και ην υποτασσόμενος αυτοίς. και η μήτηρ αυτού διετήρει πάντα τα ρήματα ταύτα εν τη καρδία αυτής.»

Ο Ιησούς υποτάσεται σε ποιούς; Μήπως στην εξουσία κάποιου ανώτερου; Όχι βέβαια.

Για την υποταγή η Ορθόδοξη Χριστιανική Παράδοση έχει να υποδείξει πλήθος βιβλίων από Πατέρες που έχουν εκφραστεί σχετικά.

23/11/2008, 23:45:11
quote:

quote:

Εμένα γιατί κάτι δεν μου πάει καλά σε όλο αυτό και δεν με πείθει??
Γιατί να γράφει ο άνδρας να αγαπά την γυναίκα του όπως τον εαυτό του και όχι το αντίθετο?
Θα μπορούσε να γράφει, να αγαπά ο ένας τον άλλο γιατί είστε αδελφές ψυχές!
Είναι ένας σαφής διαχωρισμός ανάμεσα στα δύο φύλα ενώ δεν θα έπρεπε γιατί η ψυχή δεν έχει φύλο.

Αυτό το λέει ως συνέχεια/αντιπροτροπή στην προτροπή προς τη γυναίκα να υποτάσσεται στον άνδρα. Δηλαδή η γυναίκα να υποτάσσεται αλλά και άνδρας να την αγαπά όπως και τον εαυτό του. Έτσι και οι δύο καθίστανται εξίσου σημαντικοί ο ένας για τον άλλο.

kostakisΜέλος
23/11/2008, 23:48:19
Χαιρετώ και πάλι

Φίλε Ψηλέ

quote:
Η υποταγή στην προκειμένη περίπτωση δεν σημαίνει υποταγή ενός ανθρώπου κατώτερου στην εξουσία ενός ανώτερου ή που τον θεωρεί ο υποτασσόμενος ως ανώτερο.

Ο Ιησούς υποτάσεται σε ποιούς; Μήπως στην εξουσία κάποιου ανώτερου; Όχι βέβαια.

Άρα η "δική σου" ερμηνεία για το "υποτάσσεται" δεν είναι το συστρατεύεται, αλλά ακολουθεί, αποδέχεται. Όμως...

quote:
Η γυναίκα κάνει το θέλημα του άνδρα της δικό της θέλημα.

Να σου αντιθετοαντιστρέψω το ερώτημα... εσύ θα δεχόσουν να κάνεις το θέλημα της γυναίκας σου, αν αυτό απαιτούσε το δόγμα σου; δε θα σκεφτόσουν κάποιες φορές ότι είναι παράλογο να αποδέχεσαι το θέλημα της συντρόφου σου, ειδικά στις περιπτώσεις που κρίνεις ότι έχει κάποιο λάθος; και εν τέλει, αν όντως τα δύο φύλα είναι ίσα, δε θα πρεπε στο "τραπέζι των διαπραγματεύσεων" να έχουν 50-50 λόγο για όλα και ανάλογα την επιχειρηματολογία τους να λαμβάνονται (ή να μη λαμβάνονται) οι όποιες κοινές αποφάσεις; για να στο κανω πιο λιανά με ένα πιο καθημερινό παράδειγμα : εσύ δέχεσαι ως λογικό το ότι ο παρών εκλογικός νόμος επιβάλλει κυβέρνηση πλειοψηφίας, ακόμα και σε περιπτώσεις που η λαϊκή εντολή είναι μειοψηφική; ήτοι, σου αρέσει να αποδέχεσαι το θέλημα του άλλου, ακόμα και αν δεν είναι "σωστό" (σε αυτή την περίπτωση αριθμητικά, στην άλλη περίπτωση μπορεί και ως θέση); εμένα προσωπικά ούτε το ένα μου αρέσει, ούτε το άλλο.
Μπορεί να έχω ιδιόμορφη αντίληψη περί ελευθερίας και ισότητας, αλλά διάλογο κάνουμε. Θέλω να δω τις δικές σας τοποθετήσεις.

Φιλικά
Κωστάκης

Εν οίδα ότι ουδέν είδα!